Nieuws gedrag


balk2.jpg (42734 bytes)


Vrij van angst: de rol van dopamine bij afleren angstassociaties

Onderzoekers van het RIKEN Centre for Brain Science hebben een schakeling in het brein ontdekt dat nodig is voor het afleren van angst. Gepubliceerd in Nature Communications, beschrijft de studie gedetailleerd de rol van dopamine bij de overtuiging die ervoor zorgt dat ratten hun angst kwijtraken als er niets meer is om bang voor te zijn.

Lees verder


Studie laat zien dat je een goede of slechte stemming van je vrienden kunt overnemen

Een team onder leiding van de University of Warwick heeft onderzocht of de stemmingen van vrienden een individu kunnen beïnvloeden, wat impliceert dat stemmingen zich kunnen verspreiden over vriendschapsnetwerken. Het team analyseerde gegevens van de National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health, waarin de stemmingen en vriendschapsnetwerken van Amerikaanse adolescenten in scholen worden opgenomen.

Lees verder


Epigenetische veranderingen bij de geboorte kunnen latere gedragsproblemen verklaren

Volgens een nieuwe studie aan King's College London en de Universiteit van Bristol kunnen epigenetische veranderingen bij de geboorte - in genen die verband houden met verslaving en agressie - latere gedragsproblemen bij kinderen veroorzaken.

Lees verder


Hormoon-beïnvloede strategieën vormen de menselijke sociale hiërarchie

In een kippenspel werden de meest agressieve spelers testosteron toegediend waardoor zij bereidwilliger werden om anderen te schaden. En hoewel het zo makkelijk is om zo'n havikachtig gedrag te demonstreren, zeggen psychologen van de universiteit van Texas in Austin dat er een evolutionaire reden is voor hun gedrag.

Lees verder


Familie omstandigheden kindertijd en relatie kwaliteit 60 jaar later

Opgroeien in liefdevolle familieomstandigheden tijdens de kinderjaren wordt in verband gebracht met een gevoel van veiligheid binnen een romantische relatie als men in de 80 is, volgens nieuw onderzoek, gepubliceerd in Psychological Science, een uitgave van de Association for Psychological Science. De uitkomsten laten zien dat mannen die opgroeiden in liefdevolle gezinnen beter in staat waren zich aan te passen aan stressvolle emoties als volwassenen van middelbare leeftijd, wat mede verklaart waarom zij op latere leeftijd meer stabiele huwelijken hadden.

Lees verder


Ronald Giphart over de oermens in ons allen

Tien kilo te zwaar, doodongelukkig op kantoor en onlangs een flinke flater geslagen bij je Tinderdate? De verklaring voor dit alles is simpel: diep vanbinnen zijn we nog oermensen en daardoor niet goed aangepast aan het moderne leven.


Documentaire over de mensheid - Human


Hoe kan een gezin beter functioneren ?

De natuur in gaan, zelfs voor slechts een 20 minuten lopen, kan een flink stuk bijdragen aan het herstel van uw aandacht. Maar heeft het hetzelfde effect als je er een familie-activiteit van maakt? Studies naar families onderzoekers aan de Universiteit van Illinois hebben gekeken naar de voordelen van tijd doorbrengen in de natuur als een familie, en theoretiseren dat gezinnen die regelmatig buiten bijeen komen de neiging hebben om beter te functioneren.

Lees verder


Gewelddadige videogames verliezen vermogen om schuld op te wekken

Snel voortschrijdende technologie heeft meer en meer realistische videospelletjes gecreëerd. De beelden zijn scherp, hebben diepte en detail en het geluid is helder en authentiek. In één oogopslag lijkt alles echt. Volgens onderzoek zo echt dat de spelers zich schuldig voelen bij het plegen van onrechtvaardige gewelddaden in het spel.

Lees verder


Studie wijst op het effect van cannabis op de verwerking van emoties

Het begrijpen van de complexe biochemie van cannabis en zijn invloed op de hersenen is slechts in een beginstadium. Lucy Troup, assistent-docent psychologie aan de ‘Colorado State University’, heeft getracht het antwoord te geven op de vraag of cannabisgebruik het vermogen van de verwerking van iemands emoties beïnvloedt .

Lees verder


George Carlin - School leert je geen kritische vragen te stellen


Koude winterdagen en verhoogde agressie

Koude winterdagen prikkelen agressie hormonen anders dan op grond van op territorium beluste hamsters verwacht, en onthullen het biologisch mechanisme achter het verschil in mannelijke versus vrouwelijke agressie.

Lees verder


Ruim twee op de vijf Nederlanders weet geen enkel mensenrecht te noemen

Op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, publiceerde het College voor de Rechten van de Mens het onderzoek naar de beleving van mensenrechten in Nederland. De belangrijkste uitkomsten: een kwart van alle Nederlanders vindt mensenrechten een urgent probleem, vrijheid van meningsuiting is het bekendste mensenrecht (32%) en 42% weet geen enkel mensenrecht te noemen.

Lees verder


Lijden door zonden deel 4 - Drift - Column Pauline Laumans

Mensen die met deze zonde kampen beleven hoogtepunten en diepe dalen. Op het moment van drift brandt er op dat moment een heftig vuur dat niet een twee drie geblust kan worden. Ze springen op de ander of het onderwerp af om er korte metten mee te maken. Het verstand wordt even niet geraadpleegd en ze gaan nietsontziend hun gang.

Lees verder


Machtige mensen vertrouwen op ‘onderbuik-motorische’ gevoelens

Een nieuwe reeks onderzoeken door academici van Royal Holloway, University of London en van de University of London College wijzen uit dat mensen met sociale macht sterk worden beïnvloed door inwendige lichaamssignalen die voortkomen uit hun motorische systeem als ze beslissingen nemen over voorkeuren voor schilderijen, bewegingen of lettervolgordes.

Lees verder


Ripple - Inspirational Tear-jerking Short Film


Klijnsma lanceert pilot ‘Steun na partnerverlies’

Gemiddeld verliezen elke dag alleen al ruim zes vaders en moeders met minderjarige kinderen hun partner. Er moet van alles worden geregeld waar een nabestaande liever nooit verstand van had gehad. Hulp is dan vaak meer dan welkom.

Lees verder


Gezondheidsradio - Hoeveel geluk heb jij nodig ?

Een paar maanden geleden bereikte mij het bericht dat de voormalige co-host van gezondheidsradio Mike Donkers een serieus gezondheid probleem heeft gehad. Hij is zoals hij zelf opmerkte; "Door het oog van de naald gekropen". Duidelijk mag zijn dat een ieder geluk nodig heeft, maar hoeveel geluk heb jij nodig?

Naar de uitzending


Positief hokjesdenken beste middel tegen negatief hokjesdenken

Hoe we onszelf en anderen zien wordt grotendeels bepaald door onderonsjes en alledaagse gesprekken, ook als we over bepaalde groepen praten zoals hetero’s, homo’s, ouderen, jongeren, studenten of allochtonen. Deze natuurlijke communicatie houdt echter negatief hokjesdenken gemakkelijk in stand. Het benoemen van positieve eigenschappen van groepen, ofwel positief hokjesdenken, is het beste middel tegen negatief hokjesdenken.

Lees verder


Pesten tijdens de jeugd veroorzaakt ergere langdurige psychische problemen dan mishandeling

Een nieuwe studie gepubliceerd in The Lancet psychiatrie toont aan dat kinderen die zijn gepest door mede kinderen op de lange termijn erger lijden dan degenen die zijn mishandeld door volwassenen. Het onderzoek wordt geleid door professor Dieter Wolke van Warwick afdeling Psychologie en Warwick Medical School. De studie is gereed om gepresenteerd te wordenop de Pediatric Academic Societies (PAS) jaarlijkse bijeenkomst in San Diego op dinsdag 28 april.

Lees verder


Winkels vol met spullen die uw gezondheid (kunnen) schaden

Column Pauline Laumans

Onder invloed van de grote markten uit de Verenigde Staten krijgen we hoe langer hoe meer ziekmakende producten in de winkelschappen. Met jarenlange schreeuwende reclames proberen ze de goedgelovige Europeaan te overtuigen van hun producten. Vergeet niet dat ze ca. 200 jaar achterlopen op ons! Met hun agressieve methodes overtuigen ze echter vele goedgelovige mensen en verdringen ze de goede natuurlijke middelen uit de schappen van de winkel. Vroeger maakten we ons huis nog schoon met zand, soda en groene zeep. Onschuldig.

Lees verder


Maak je geen zorgen, wees gelukkig: Ga gewoon eerder naar bed

Onderzoekers koppelen laat opblijven aan voortdurend negatieve gedachten. Hoe laat u naar bed gaat, en hoe lang u dan slaapt, maakt het misschien lastig voor u om met piekeren te stoppen. Dus zeggen Jacob Nota en Meredith Coles van Binghamton University in de VS, die vonden dat mensen die korte periodes slapen en ’s avonds erg laat naar bed gaan, vaak overspoeld worden door meer negatieve gedachten dan degenen die meer regelmatige slaap uren hebben. De resultaten verschijnen in Springer tijdschrift Cognitive Therapy and Research.

Lees verder


Verdriet duurt langer dan andere emoties

Belangrijke of traumatische gebeurtenissen worden gevolgd door langdurende emoties. Hoe komt het dat men verdriet tot 240 keer langer kan voelen dan schaamte, verrast zijn, geïrriteerd zijn of zelfs zich verveeld voelen? De reden is dat verdriet vaak hand in hand gaat met gebeurtenissen van grotere impact, zoals de dood of ongevallen.

Lees verder


Pestkoppen op de werkvloer

De verhalen zijn schokkend en hartverscheurend maar ze zijn vaak onsamenhangend en moeilijk te volgen. Bij ernstige gevallen zijn de verhalen nog meer chaotisch. Dit is de realiteit voor slachtoffers van pesten op het werk en het is een belangrijke reden waarom ze blijven zwijgen, zegt Stacy Tyu-Williams, een assistent-professor in de communicatie studies en Engels aan de Iowa State University. Niemand verwacht om tijdens het werk het gevoel te krijgen alsof je weer terug bent op het schoolplein, maar pesten komt bij veel werknemers te vaak voor. Volgens de Workplace Bullying Institute zijn ongeveer 54 miljoen werknemers of 35 procent van de Amerikaanse werknemers op een bepaald punt in hun carrière het doelwit van een pestkop.

Lees verder


Why I Think This World Should End


Beïnvloed door eigenbelang zijn mensen minder bezorgd over oneerlijke behandeling van anderen

Volgens onderzoekers aan de Brains Georgia State University en Behavior Program hebben mensen, beïnvloed door eigen belang, geen schuldgevoelens wanneer zij erg overbeloond worden. Dit zou kunnen betekenen dat mensen, minder bezorgd zijn over de onrechtvaardigheid van anderen dan tot nu toe werd gedacht, aldus de onderzoekers. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Brain Connectivity. Deze bevindingen suggereren dat het gevoel van oneerlijkheid wordt beïnvloed door eigenbelang wat uitmondt in onverschilligheid tegenover het lot van een ander.

Lees verder


Vergeven van wat ons is aangedaan kan het gemakkelijker
maken om te vergeten

Er wordt ons vaak gezegd "vergeef en vergeet" het onrecht dat u wordt aangedaan - het blijkt dat er een wetenschappelijke waarheid zit achter dit algemeen gezegde. Een studie van onderzoekers aan de Universiteit van St. Andrews in Schotland toont aan dat de details van een onrecht vatbaarder zijn om te vergeten wanneer dit onrecht is vergeven. De bevindingen worden gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychological Science .

Lees verder


Uitzonderlijk gedrag maakt een mens gelukkiger

Gelukkig is zo gelukkig als men zich voordoet blijkbaar -en dat geldt voor mensen over de hele wereld. Niet alleen leidt extravert handelen tot positievere gevoelens tussen verschillende culturen, maar mensen melden ook positiever gedrag wanneer ze de vrijheid ervaren om zichzelf te kunnen zijn. Deze bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het Journal of Research in Personality in een verhandeling door Timothy Church, professor van "counseling psychology and associate dean of research" aan de Universiteit van Onderwijs aan de Washington State University. Het onderzoek werd gefinancierd door de National Science Foundation.

Lees verder


Chronisch agressief gedrag bij jongens: Epigenetische bronnen?

Genen gerelateerd aan zelfcontrole kan worden 'uitgeschakeld' door de prenatale omgeving

Chronisch agressief gedrag vertoond door een aantal jongens uit kansarme gezinnen kan te wijten zijn aan epigenetische veranderingen tijdens de zwangerschap en de vroege kindertijd. Dit wordt onder de aandacht gebracht door twee onderzoeken uitgevoerd door een team onder leiding van Richard E. Tremblay, professor emeritus aan de McGill University en Moshe Szyf, professor aan de McGill University, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE. De eerste auteur van de twee verslagen, Nadine Provençal, werd gezamenlijk begeleid door de professors Szyf en Tremblay.

Lees verder


Is de lengte van belang in de liefde? Nieuwe studie zegt ja

Is de grootte van belang in zaken van het hart? Volgens nieuw onderzoek aan de (Rice University' en de 'University of North Texas' is de grootte van een potentiële partner belangrijker voor vrouwen dan mannen en vooral omwille van de vrouwelijkheid en bescherming. De studie "Does Height Matter? An Examination of Height Preferenes in Romantic Coupling" werd uitgevoerd in twee delen. Deel één gebruikte de gegevens van Yahoo! over persoonlijke dating advertenties van 455 mannen (gemiddelde grootte van1,74 m en een gemiddelde leeftijd van 36 jaar) en 470 vrouwen (gemiddelde grootte van 1,62 m en de gemiddelde leeftijd van 35 jaar) uit de VS. Hier bleek dat 13,5 procent van de mannen alleen wilden contact hebben met kleinere vrouwen dan zichzelf. Daartegenover wilde bijna de helft van de vrouwen - 48,9 procent - alleen daten met mannen groter dan zichzelf.

Lees verder


Virtuele archetypes (avatars) kunnen het gewone leven beïnvloeden

Hoe je jezelf presenteert in de wereld van virtuele videospelletjes kan effect hebben op hoe je je gedraagt ten opzichte van anderen in het gewone leven, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Association for Psychological Science. “Onze conclusie is dat een rollenspel als held of als slechterik van slechts vijf minuten in een virtuele omgeving, makkelijk kan zorgen voor het belonen of straffen van willekeurige onbekenden,” zegt onderzoeksleider Gunwoo Yoon van de Universiteit van Illionois in Urbana-Champaign.

Lees verder


Fins onderzoeksteam laat zien hoe emoties opgeslagen worden

Aalto University Onderzoekers hebben aangetoond hoe emoties worden ervaren in het lichaam.

Emoties passen onze geest en lichamelijke toestanden aan om om te gaan met de uitdagingen van de omgeving. Deze gevoelens die voortvloeien uit de lichamelijke veranderingen zijn een belangrijk kenmerk van onze emotionele ervaringen. Zo kan angst worden ervaren als pijn in de borst, verliefdheid kan overwegende leiden tot warmte en aangename sensaties over het hele lichaam. Nieuw onderzoek van de 'Aalto University' laat zien hoe emoties letterlijk worden ervaren door het lichaam.

Lees verder


Eigenwaarde verhoogt het vermogen om armoede te overwinnen

Volgens een nieuwe studie verbetert voor mensen in armoede de herinnering aan betere tijden - zoals succes in het verleden - de werking van de hersenen met een aantal IQ-punten en verhoogt het de bereidheid om hulp te zoeken bij cruciale hulpdiensten. De bevindingen suggereren dat armen aanzetten tot gevoelens van eigenwaarde de krachtige stigma en psychologische barrières verminderen die het voor individuën met een laag inkomen moeilijker maken om goede beslissingen te nemen of contact te zoeken met hulpdiensten die hen weer op de been kunnen krijgen.

Lees verder


Verband tussen frequent gebruik van mobiele telefoon en angst, slechter resultaten en minder geluk bij studenten

Vandaag staan smartphones ​​centraal in het leven van studenten waardoor ze voortdurend in contact zijn met vrienden, familie en het internet. Mobiele telefoons van studenten zijn zelden buiten bereik of ze zich nu bevinden in een collegezaal, bibliotheek, recreatief centrum, cafetaria of studentenkamer. Als het mobiele telefoon gebruik blijft toenemen is het belangrijk te weten of dat gerelateerd kan worden met meetbare resultaten die belangrijk zijn voor het succes van de studenten, zoals academische prestaties, angst en geluk.

Lees verder


Te veel sms'en kan koppels uiteen drijven

Koppels moeten niet hun duimen laten spreken als het gaat om serieuze gesprekken, meningsverschillen of excuses. Onderzoekers Lori Schade en Jonathan Sandberg van de Brigham Young University bestudeerden 276 jongvolwassenen in het hele land en vonden dat constant verbonden zijn door middel van technologie goede banden kan verbreken.

Lees verder


Mensen lijken aantrekkelijker in groep dan alleen

Volgens de bevindingen gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychological Wetenschappen, hebben mensen de neiging om te worden beoordeeld als aantrekkelijker wanneer ze deel uitmaken van een groep dan wanneer ze alleen zijn. Dit fenomeen - eerst wel het "cheerleader effect" genoemd door ladykiller Barney Stinson in de populaire tv-show "How I Met Your Mother " - suggereert dat een paar vrienden rondom zich misschien een manier is om een verhoogde aantrekkelijkheid te ervaren.

Lees verder


Groepsdruk kan voedsel keuzes beïnvloeden in restaurants

Urbana, Illinois - Als u gezonder wilt uit eten gaan raadt onderzoek je aan je te omringen met vrienden die gezonde voedingskeuzes maken. Een studie aan de universiteit van Illinois toonde aan dat wanneer groepen mensen samen eten in een restaurant waar ze hun voedselkeuze hardop bekend maken ze de neiging hebben om een selectie te maken uit dezelfde categorieën menus.

"Mijn conclusie uit het onderzoek is dat mensen anders willen zijn maar niet zo verschillend," zegt "U of I food" econoom Brenna Ellison. " We willen aansluiten bij de mensen met wie we dineren. Het gaat in tegen de verwachting dat mensen variatiezoekend gedrag willen tonen; we willen niet anders zijn dan de anderen."

Lees verder


Ik ben ok, jij bent niet ok

De rechter supramarginale gyrus (een gyrus is een hersengedeelte – vert.) speelt een belangrijke rol bij empathie

Egoïsme en narcisme lijken in opkomst te zijn in onze samenleving, terwijl empathie aan het afnemen is. En toch, het vermogen om onszelf in andermans situatie te kunnen verplaatsen is uiterst belangrijk voor onze samenleving. Een onderzoeksteam onder leiding van Tania Singer van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences heeft ontdekt dat onze eigen gevoelens ons vermogen tot empathie kan vervormen.

Dit emotioneel gedreven egocentrisme wordt herkend en gecorrigeerd door de hersenen. Wanneer echter de rechter supramarginale gyrus niet naar behoren functioneert of als we bijzonder snel beslissingen moeten nemen, is onze empathie ernstig beperkt.

Lees verder


Meer broers en zussen hebben betekent minder kans op echtscheiding als volwassene

Elk extra broertje of zusje vermindert kans op echtscheiding met 2 procent

NEW YORK CITY - Opgroeien met broers en zussen kan enige bescherming bieden tegen echtscheiding als een volwassene, onthult een nieuw landelijk onderzoek.

En hoe meer broers en zussen, hoe beter: Elke extra broer of zus die een persoon heeft (tot ongeveer zeven) vermindert de kans op echtscheiding met 2 procent.

Het praktische verschil tussen het hebben van geen broers en zussen, en het hebben van een of twee is niet zo veel in termen van echtscheiding, zegt Doug Downey, co-auteur van het onderzoek en een hoogleraar sociologie aan The Ohio State University.

"Maar als je kinderen uit grote gezinnen vergelijkt met gezinnen met slechts een kind, is er een betekenisvol verschil in de kans op echtscheiding," zei hij.

Een van de grootste verrassingen van het onderzoek was niet het verschil tussen een enig kind zijn en het hebben van broers en zussen.

Lees verder


Positieve emotie beïnvloedt een manisch depressieve toestand
en verhoogt levensvoldoening

Door het combineren van de ervaring van zelfgerapporteerde positieve en negatieve emoties onder 1.400 US- bewoners, creëerden onderzoekers vier affectieve profielen die zij vervolgens gebruikten om de verschillen tussen geluk, depressie, levensvoldoening en geluksvermeerdering strategieën te onderscheiden. De verschillen tussen deze profielen suggereerden dat het bevorderen van positieve emoties een manisch depressieve toestand kan beïnvloeden (gedefinieerd als toenemende niveaus van geluk en afnemende niveaus van depressie over het affectief profielmodel ), evenals het verhogen van levensvoldoening .

Lees verder


Onaantrekkelijke mensen meer kans om gepest te worden op het werk, toont nieuwe Notre Dame studie

Het is algemeen bekend dat de middelbare school een wrede omgeving kan zijn waar aantrekkelijke scholieren "populair" worden beschouwd, en onaantrekkelijke kinderen vaak worden gepest. En, terwijl dat soort kleinzielig gedrag wordt verwacht te verdwijnen op volwassen leeftijd, toont nieuw onderzoek aan dat dat niet zo is. Collega's kunnen even onvolwassen zijn als klasgenoten. Deze studie van Timothy Judge, hoogleraar management bij het Mendoza Business College van de Universiteit van Notre Dame, en Brent Scott van de Michigan State Universiteit, is de eerste die aantrekkelijkheid verbindt met wreedheid op de werkplek.

Lees verder


Echtscheiding tijdens jeugd is gekoppeld aan verhoogde kans op ontstekingen op volwassen leeftijd

Mensen die in hun jeugd een echtscheiding van hun ouders hebben meegemaakt hebben hogere waarden in hun bloed die ontstekingen markeren, welke er om bekend staan dat ze de toekomstige gezondheid voorspellen, volgens een nieuw onderzoek van UCL. Het onderzoek, gepubliceerd in 'Psychoneuroendocrinology', stelde vast dat kinderen die hebben meegemaakt dat de relatie van hun ouders is geëindigd voordat ze 16 jaar waren, ongeacht of hun ouders getrouwd waren of niet, een16% hoger niveau van C-reactief proteïne met 44 jaar hadden. C-reactief proteine is een 'marker' van ontstekingen die kan worden gemeten in bloedmonsters. Verhoogde C-reactief proteïne op langere termijn is een bekende risicofactor voor ziektes zoals coronaire hartziekte (coronair= kransslagader) en type II diabetes. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 7.462 mensen uit de 1958 Nationale Kinder Ontwikkelings Studie, een doorgaande langetermijn-studie die een grote groep mensen heeft gevolgd sinds hun geboorte in 1958.

Lees verder


Goede tijden, slechte tijden: Wanneer breng je offers in een relatie?

Het brengen van offers voor je partner na een stressvolle dag hoeft niet gunstig te zijn, suggereert nieuw UA onderzoek in het Journal of Social and personal Relationships.

Een stapel vuile borden doemt op in de keuken. Je partner is aan de beurt om af te wassen, maar je weet dat hij of zij een lange dag heeft gehad, dus je grijpt een spons en gaat aan de slag. Het is gewoon een van de kleine dagelijkse offers die je brengt in de naam van de liefde. Maar wat als jij ook een lange en zware dag had?

Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Arizona, dat verschijnt in het Journal of Social and Personal Relationships, gepubliceerd door SAGE, suggereert dat het brengen van offers in een romantische relatie over het algemeen positief is, maar niet zo gunstig op dagen dat je jezelf al gespannen voelt.

Lees verder


Agressie onder broers en zussen, vaak weg gewuifd, gerelateerd aan een slechtere geestelijke gezondheid

“Dat is niet eerlijk!” “Jij bent niet de baas over mij”, “Zij heeft me geslagen!”, “Hij begon”.

Gevechten tussen broers en zussen – van het afnemen van speelgoed tot stiekeme klappen tot verbannen worden uit de slaapkamer – zijn zo algemeen dat ze vaak weg gewuifd worden als gewoonweg horend bij het opgroeien. Uit een nieuw onderzoek van de universiteit van New Hampshire blijkt echter dat agressie tussen broers en zussen de geestelijke gezondheid van kinderen en adolescenten significant verslechtert. In sommige gevallen waren de gevolgen van agressie tussen broers en zussen op de geestelijke gezondheid even groot als bij agressie tussen leeftijdgenoten.

Lees verder


Gewichtstoename beïnvloedt persoonlijkheid

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychologische Wetenschappen hebben mensen die aan gewicht bijkomen meer kans toe te geven aan verleidingen maar denken ze ook meer na over hun acties. Om te begrijpen hoe schommelingen in lichaamsgewicht invloed kunnen hebben op veranderingen in de persoonlijkheid, onderzocht psychologische wetenschapper Angelina Sutin van de Florida State University College of Medicine en collega's van de National Institutes of Health (NIH) gegevens van twee grootschalige longitudinale studies onder bewoners van Baltimore. "We weten veel over hoe persoonlijkheidstrekken bijdragen tot gewichtstoename," zei Sutin. "Wat we niet weten is of significante veranderingen in het gewicht invloed hebben op veranderingen in de kern van onze persoonlijkheidskenmerken Gewicht kan een dergelijke emotionele kwestie te zijn; we dachten dat de gewichtstoename kan leiden tot lange termijn veranderingen in het psychisch functioneren."

Lees verder


Overmatig TV-kijken in de kindertijd gekoppeld aan lange termijn asociaal gedrag

Kinderen en tieners die veel naar TV kijken hebben meer kans om zich te manifesteren als antisociaal en crimineel als ze volwassen zijn. Deze nieuwe studie aan de University of Otago, Nieuw-Zeeland, werd online gepubliceerd door het Amerikaanse tijdschrift Pediatrics. De studie volgde een groep van ongeveer 1000 kinderen geboren in de Nieuw-Zeelandse stad Dunedin tussen 1972-73. Om de twee jaar, tussen de leeftijd van 5 en 15 jaar, werd hen gevraagd hoeveel TV ze keken. Degenen die meest TV keken hadden meer kans om een ​​strafrechtelijke veroordeling te krijgen en hadden ook meer kans op antisociale persoonlijkheidskenmerken in de volwassenheid. Co-auteur Associate Professor Bob Hancox van de afdeling van de University's Department of Preventive and Social Medicine Sociale zegt dat hij en zijn collega's vonden dat het risico van het hebben van een strafrechtelijke veroordeling in de vroege volwassenheid toeneemt met ongeveer 30% met elk uur dat kinderen tv-kijken op een gemiddelde doordeweekse avond .

Lees verder


Als goede gewoonten slecht aflopen

Leren, geheugen en gewoonten worden gecodeerd uit de sterkte van de verbindingen in de hersenen tussen neuronen, de synapsen. Deze verbindingen zijn niet standvastig, ze zijn veranderlijk of plastisch. Duke University neuroloog en neurowetenschapper Nicole Calakos bestudeerden wat er gebeurt als deze verbindingen niet zo aanpasbaar zijn als ze zouden moeten zijn in de basale ganglia, het hersenen "commandocentrum"dat informatie omzet in acties. "De basale ganglia is het deel van de hersenen dat je dirigeert als je niet te hard nadenkt," aldus Calakos. Het is ook het deel van de hersenen waar neurowetenschappers op zoek zijn naar de wortels van obsessief-compulsieve stoornis, Huntington, Parkinson, en aspecten van autisme. In haar meest recente werk, dat ze zaterdagochtend 16 februari voorlegde op de jaarlijkse bijeenkomst in Boston van de American Association for the Advancement of Science, brengt Calakos de gebreken in de basale ganglia in kaart die aan de basis liggen van dwangmatig gedrag. Ze bestudeert muizen met een synaptisch defect dat zich manifesteert als obsessief-compulsief gedrag.

Lees verder


Er mee om gaan betekent het er mee eens zijn, en dat is niet altijd goed

Ten ondergaan in sociale druk — zoals zeggen dat je een film leuk vind omdat vrienden dat doen — maakt voor goede vibes over die deel uitmaken van een groep en kan de productie van dezelfde gedragingen, volgens een sociologische studie van Baylor University. De bevinding heeft gevolgen voor mensen, variërend van filantropen tot bendes, zeiden onderzoekers. "De clou is zeer eenvoudig: overeenstemming leidt tot positieve gevoelens, bijval, solidariteit — en dit is wat mensen motiveert om door te gaan hun gedrag," zei Kyle Irwin, Ph.D., een assistent-professor in de sociologie aan Baylor en leid-auteur. Het onderzoek, gefinancierd door de National Science Foundation, verkent conformiteit en bijdragen voor het "grotere goed." Het is gepubliceerd in het tijdschrift voor sociologie Social Forces.

Lees verder


'Moreel realisme' kan leiden tot een beter moreel gedrag

CHESTNUT HILL, Mass. — “om mensen na te laten denken over moraal als een kwestie van objectieve feiten in plaats van subjectieve voorkeuren dan zou dit kunnen leiden tot een beter moreel gedrag” aldus Boston College onderzoekers in “Journal of Experimental Social Psychology”. In twee experimenten, 1 uitgevoerd als een praktijk onderzoek en 1 als online via het internet, waren de deelnemers geneigd te overwegen dat een geloof in moreel realisme (indien moraal hetzelfde als een feit is) of moreel antirealisme (de overtuiging dat moraal de voorkeuren van mensen weerspiegelt) tijdens een verzoek voor een charitatieve donatie, hetzelfde is. In beide experimenten, waren personen die moreel realistisch zijn geneigd meer geld te geven aan de liefdadigheid dan diegene die neigden tot antirealisme. "Er is een belangrijke discussie gaande over of goede zeden worden verwerkt als meer objectieve feiten, zoals wiskundige waarheden, of meer als subjectieve voorkeuren, vergelijkbaar met: vanille of chocolade smaakt beter," zegt hoofdonderzoeker Liane Young, assistent-professor in psychologie aan het Boston College. "We wilden de impact van deze verschillende meta-ethical meningen over werkelijke gedrag verder onderzoeken."

Lees verder


Van pesten naar relaties: Het in kaart brengen van onze online communicaties

Wanneer we vooral aan kinderen denken die het slachtoffer zijn van pesten, wat dan voor de geest komt zijn geïsoleerde jongeren die niet in in het plaatje passen. Een nieuwe studie toont echter aan dat wanneer intimidatie online gebeurt, de slachtoffers de neiging hebben om zich in de heersende sociale groepen op school te bewegen- en ze vaak vrienden of voormalige vrienden, dus geen vreemden zijn. Het onderzoek is onderdeel van een opkomend veld van onderzoek naar de effecten van sociale media op alledaagse relaties en gedrag. Persoonlijkheids en sociaal psychologen vinden verrassende wegen waarop mensen in online omgevingen en relaties hun werkelijke wereld weerspiegelen en beïnvloeden, zoals dat vandaag is gepresenteerd op de Society for persoonlijkheid en sociale psychologie (SPSP) jaarlijkse vergadering vandaag in New Orleans. "Onderzoekers weten al een tijd dat individuen unieke signalen afgeven over hoe ze zich uiten met hun eigen dingen, de kleren die ze dragen, dingen die ze zeggen en doen. Echter, hoewel deze aanwijzingen informatief zijn om te weten hoe iemand echt is, waren ze niet altijd zo gemakkelijk toegankelijk voor ons hele sociale netwerk,"zegt Lindsay Graham van de Universiteit van Texas, Austin, een van de presentatoren van vandaag. "Nu veel van ons leven online wordt beleefd, en de grenzen vervaagd zijn tussen wie deze signalen ziet en wie niet, het is belangrijker aandacht te besteden aan de soorten indrukken we uitzenden aan mensen om ons heen."

Lees verder


Hoger inkomen belangrijk voor geluk over de hele wereld

Voor mensen uit zowel rijke als arme landen is geluk gebaseerd op een combinatie van individuele rijkdom, bezittingen en optimisme, althans volgens een analyse van een nieuw wereldwijd onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association. Het land's bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking (BBP) had niet veel effect op het geluk van de gemiddelde persoon, volgens een onderzoek gebaseerd op de antwoorden van 806.526 mensen in 135 landen tussen 2005-2011. Geluksdeskundige en psycholoog Edward Diener, PhD, van de Universiteit van Illinois, leidde de studie, die is gepubliceerd in APA's Journal of Personality and Social Psychology.

Lees verder


Sociaal contact kan pijn gerelateerd aan zenuwbeschadigingen verminderen

Sociaal contact en gezelschap heeft de potentie om pijn te verminderen wanneer deze gekoppeld is aan zenuwpijn. Muizen niet alleen in een kooi zaten (met z'n tweeen) toonde een aanzienlijke lagere pijn reactie aan in combinatie met minder grote ontstekingen nadat ze een operatie hadden ondergaan die het zenuwstelsel zou aantasten. Muizen die alleen in een kooi zaten toonden aanzienlijk meer pijn reacties aan. Sociaal contact heeft zowel gedrags als fysieke invloeden. Het sociale contact verlaagde de pijn racties en tekenen van ontsteking, zelfs bij dieren die voorafgaand aan de operaties veel stress hadden. Deze muizen ervaarden een specifieke vorm van zenuwgerelateerde pijn genaamde allodynia, wat een intrekkingsreactie zou moeten op stimula wat normaal gesproken geen reactie zou moeten uitlokken. Ik dit geval wat het een lichte aanraking van een poot.

Lees verder


Studie toont aan hoe angst ruimtelijke perceptie kan beïnvloeden

Bevindingen laten sterke implicaties zien voor het begrijpen van klinische fobieën. Een naderende slang kan verder weg zijn dan het lijkt. Angst kan onze perceptie van naderende objecten misleiden, waardoor we de afstand van een dreigend gevaar onderschatten, heeft een studie aangetoond dat gepubliceerd is in Current Biology. "Onze resultaten tonen aan dat emotie en beleving niet volledig worden losgekoppeld in de geest," zegt Emory Universiteit psycholoog Stella Lourenco, coauteur van de studie. "Angst kan zelfs de basis veranderen van de manier waarop we de wereld waarnemen om ons heen. Dit heeft duidelijke gevolgen voor het begrijpen van klinische fobieën."

Lees verder


Compassie meditatie kan neurale basis van inlevingsvermogen stimuleren, bevindt Emory onderzoek

Een meditatieprogramma op basis van compassie kan een aanzienlijke verbetering van iemands vermogen om de gezichtsuitdrukkingen van anderen te lezen geven, bevindt een onderzoek gepubliceerd door sociale cognitieve en affectieve neurowetenschap. Deze boost in nauwkeurigheid van inlevingsvermogen werd ontdekt door middel van zowel gedragstesten van de deelnemers van het onderzoek als functionele magnetische resonantie imaging (fMRI) scans van hun hersenactiviteit.

Lees verder


Herhaalde blootstelling aan traumatische afbeeldingen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid

Een studie van UC Irvine vindt dat uitgebreide tv-uitzendingen kijken deelnemers in gevaar brengt.  Herhaalde blootstelling aan gewelddadige beelden van de terreur aanslagen van 9/11 en de oorlog in Irak heeft, volgens een representatieve steekproef onder Amerikaanse volwassenen, geleid tot een toename van fysieke en psychologische kwalen, dit volgens een nieuwe studie van UC Irvine.  De studie werpt licht op de aanhoudende effecten van ‘collectieve trauma‘s‘ zoals natuurrampen, massale schietpartijen en terreur aanslagen. Een constante voeding van grafische beelden via de media kan langdurige gevolgen hebben voor de gezondheid, aldus auteur van de studie Roxane Cohen Silver, UCI professor in psychologie en sociaal gedrag, geneeskunde en volksgezondheid.

Lees verder


Goed humeur voedsel: sommige smaken in sommige voedsel lijken op een humeur stabilisator recept

Nieuwe bewijzen onthullen de mogelijkheid van stemming verbeterende effecten verband houdend met bepaalde smaken, die gedeeltelijk althans afkomstig uit natuurlijke bestanddelen met een opvallende gelijkenis met chemische valproïnezuur, een vaak voorgeschreven stemming-stabiliserend middel, rapporteerden wetenschappers vandaag. Dit effect voegt zich bij de eerdere rapportage voor chocolade, thee en een aantal ander bekend troost-eten. Zij presenteerden de studie van meer dan 1,700 stoffen die deel uitmaken van smaken van gewone voedingsmiddelen op de 244ste National Meeting & Exposition van de American Chemical Society, 's werelds grootste wetenschappelijke vereniging. De bijeenkomst die naar verwachting meer dan 14000 wetenschappers en anderen aantrekken, blijft hier tot en met donderdag.

Lees verder


NCRM rapport Agressie aangeboden aan Tweede Kamer

Het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens heeft haar rapport over de relatie tussen psychiatrische medicijnen en gevallen van zinloos geweld officieel toegestuurd aan de Tweede Kamer. Ook werd het rapport naar het gezamelijke project “ beheersing legaal wapenbezit” van het Ministerie van Justitie en VWS gestuurd dat onder andere naar aanleiding van het drama in Ridderkerk werd gestart.

Lees verder


Gezichtswaarneming doet meer dan je zou denken

Mensen maken complexe oordelen over een persoon kijkend naar hun gezicht gebaseerd op een reeks factoren als alleen hun ras en geslacht, volgens de bevindingen van nieuw onderzoek gefinancieerd door de Economic andc Social Research Council (ESRC). De bevindingen vraag ee lang gekoesterde overtuiging dat mensen een persoon die ze ontmoeten meteen in een beperkt aantal sociale categorieën plaatsen zoals: vrouwelijk of mannelijk; Aziatisch, Zwart, Latino of wit; en jong of oud.

Lees verder


The power of Words

Beste Ron,

De kracht van woorden! En, de behoefte aan onderwijs. Leren nadenken, de weg naar een betere toekomst!

http://www.youtube.com/watch?v=Hzgzim5m7oU

http://www.youtube.com/watch?v=9_tCtvmAm4M&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=9Q7DzaDtRRw&feature=email

Met dank weer voor al je info! Kennis is zo belangrijk!!

Met groet weer,

Eva


Tien tips om veranderingen door te voeren in moeilijke tijden?

Een andere kijk op het onderwerp ''Tien tips om veranderingen door te voeren in moeilijke tijden'' dat 22 maart 2011 in managersonline geplaatst was.

Mijn thema is: Wanneer gaat de manager leren om niet meer knopen in de Gordiaanse knoop te leggen maar te ont-knopen? Wanneer gaat de mens echt het roer omgooien? Het moet immers niet in de zoveelste uiterlijke verschijningsvorm gegoten worden, zodat de naakte waarheid wederom niet
gezien kan worden.

De huidige tijd vraagt immers om het losmaken van die uiterlijke verschijningsvormen. Naaktheid is wat in de huidige tijd gevraagd wordt!

Hieronder dus een andere kijk op het artikel om mensen tot nadenken aan te zetten.

Zouden de (vandaag 22 maart 2011 de ING topmannen) bedacht hebben dat het gewenste resultaat (1) snel van de overheid afkomen is en dat je daarom moet luisteren naar de handige jongens (2) - die geld weten te genereren uit de nadelen van een ander of de portemonnee van een ander (we zijn immers verplicht te bankieren, afgedwongen door overheden om te kunnen controleren en onderdrukken).

Zodoende konden en kunnen ze zonder zelf te veranderen een proces bewerkstelligen (kenmerk katalysator) (3) en kunnen ze door hun autoriteit (4)(daarvoor hebben ze ooit gelobbyd bij de overheid en succes geboekt want iedere geldstroom moet via de bank) tonen hoezeer ze een voorbeeld zijn (7)
in het wederom tonen hoe uitwendige macht en geld (goud) (herhaling Bijbelse verhaal) de ondergang van het systeem bewerkstelligt.

Ze vragen inderdaad geen toestemming (5), maar spelen een politiek spel (8) (duistere regels) waarbij ze niet of safe spelen (9) want dan zouden ze net als de gewone burger leren van het leven en het leven moeten ondervinden met alle voor- en nadelen en daardoor verinnerlijken en verrijken, en dat willen
ze niet en dus houden ze de winst goed in de gaten (10) want daarmee kunnen ze op hun zelfgecreëerde troon blijven.

Hoogmoed komt voor de val!

Tot zover een andere kijk op het stuk "Tien tips om veranderingen door te voeren in moeilijke tijden".

Link

Pauline Laumans


The Century of Self Happiness Machines

The story of the relationship between Sigmund Freud and his American nephew, Edward Bernays. Bernays invented the public relations profession in the 1920s and was the first person to take Freud's ideas to manipulate the masses. He showed American corporations how they could make people want things they didn't need by systematically linking mass-produced goods to their unconscious desires.

Bernays was one of the main architects of the modern techniques of mass-consumer persuasion, using every trick in the book, from celebrity endorsement and outrageous PR stunts, to eroticising the motorcar. His most notorious coup was breaking the taboo on women smoking by persuading them that cigarettes were a symbol of independence and freedom. But Bernays was convinced that this was more than just a way of selling consumer goods. It was a new political idea of how to control the masses. By satisfying the inner irrational desires that his uncle had identified, people could be made happy and thus docile. It was the start of the all-consuming self which has come to dominate today's world.

Marjan


Jeremy Rifkin - The Empathic Civilisation

Bestselling author, political adviser and social and ethical prophet Jeremy Rifkin investigates the evolution of empathy and the profound ways that it has shaped our development and our society.


Why 'Freedom Fries' Never Stuck

Psychologist Lera Boroditsky digs into the linguistics of 'freedom fries' to understand why the patriotic phrase never quite took off with the general public.

-----

Do the languages we speak shape the way we think? For example, how do we think about time? The word "time" is the most frequent noun in the English language. Time is ubiquitous yet ephemeral. It forms the very fabric of our experience, and yet it is unperceivable: we cannot see, touch, or smell time. How do our minds create this fundamental aspect of experience? Do patterns in language and culture influence how we think about time?

Do languages merely express thoughts, or do the structures in languages (without our knowledge or consent) shape the very thoughts we wish to express? Can learning new ways to talk change how you think? Is there intrinsic value in human linguistic diversity?

Join us as Stanford cognitive scientist Lera Boroditsky re-invigorates this long standing debate with data from experiments done around the world, from China, to Indonesia, Israel, and Aboriginal Australia. - The Long Now Foundation

Lera Boroditsky is an Assistant Professor of Psychology at Stanford University and Editor in Chief of Frontiers in Cultural Psychology. Professor Boroditsky does research in cognitive science with a specific focus on cognitive linguistics. She studies language and cognition, specifically focusing on interactions between language, cognition, and perception. She received her B.A. from Northwestern University and her Ph.D. from Stanford University, where her thesis advisor was Gordon Bower.


Timothy George Pierce - My Father

Inspired by Christine Schmitthenners film on her father, I have spent a few days over the last month shooting this short film on my dad, Timothy George Pierce.

http://vimeo.com/16524815


Onderzoekers vinden link tussen suiker, diabetes en agressie

Volgens een nieuw onderzoek is een lepel vol suiker genoeg om een driftbui voor een korte tijd te beteugelen.

In een studie werd vastgesteld dat mensen die een glas gezoete suiker limonade drinken minder agressief reageren naar een vreemdeling dan mensen die een drankje dronken met een suiker
vervanger. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat dit allemaal te maken heeft met glucose, een
simpele vorm van suiker die gevonden wordt in de bloedbaan die de hersens voorziet van energie

Voor het voorkomen van agressieve impulsen is zelf beheersing nodig. Zelfbeheersing kost heel veel
energie. Glucose zorgt voor die energie in de hersens zegt Brad Bushman, mede auteur van de
studie en professor in de communicatie en psychologie.

Het drinken van gezoete limonade hielp in het beschikbaar stellen van korte termijn energie welke
nodig is voor het voorkomen van agressief gedrag jegens anderen. De conclusie is meer dan een
medische curiositeit. In twee gepubliceerde onderzoeken deden hij en zijn collega's verschillende
studies waarin aangetoond werd dat mensen die moeite hebben met metaboliseren van glucose
of die glucose gebruiken in hun lichamen meer signalen van agressie vertonen en minder
bereidheid tot vergeving.

Het probleem is dat het aantal mensen die moeite hebben met het metaboliseren van glucose. vooral
diegene met diabetes, snel toenemen.Het aantal is tussen 1980 en 2008 gestegen van 5.6 miljoen
tot 18,1 miljoen.

Diabetes kan niet alleen jezelf schaden maar het is ook slecht voor de gemeenschap. Een gezonde metabolisering van glucose kan bijdragen aan een vredige maatschappij waarin mensen meer energie
hebben voor zelfbeheersing. Bushman voerde de limonade studie uit met C. Nathan Dewall en
Timothy Deckman van de Universiteit van Kentucky en Matthew Gailllot van SUNY-Albany.
De resultaten worden online gepubliceerd in het "journal Aggressive Behavior" en zal in de
volgende gedrukte editie worden opgenomen.

Vertaling: Eric van Staalduinen


Faces of the Future

Faces of the Future is a documentary about the hopes and visions of the young people in Cambodia today. In a country that has suffered an unprecedented destruction of human dignity and civilization, one teacher's devoted efforts to prepare the emerging generation for the future in a remote countryside school is both heart warming and inspiring. The film depicts the innate human desire to look forward, to dream, and to even serve a greater cause beyond ourselves that can never be extinguished.


Radio - Het menselijk gedrag gebeurt voor 95% onbewust

95% van ons gedrag gebeurt onbewust. Denk aan lichamelijke processen, reflexen, gewoonten, imitatie, maar ook aan ‘automatische’ reacties op objecten, merken en personen, en aan impliciete voorkeuren waarvan we ons niet bewust zijn. In feite wordt ons gedrag niet gestuurd door onze ‘vrije wil’ maar door onbewuste processen. Is rationaliteit dus een illusie? Een gesprek met hoogleraar Economische Psychologie Fred van Raaij.

Lees verder


Nutrition & Behavior (2007) Excitotoxins, Dr. Russell Blaylock

In this revealing lecture, Dr. Russell Blaylock explains one of the most important connections between nutrition and our health- how nutrition affects our behavior. Citing a series of important studies on both juvenile and adults, he shows that good nutrition can powerfully enhance our memory, mood, and behavior in a socially desirable way. Likewise, he shows us that poor nutrition can lead our youth into a world of violence, crime, depression and suicide. Most importantly, Dr. Blaylock outlines specific measures you can take to protect your children from these detrimental effects, and demonstrates that it is never too late to make these nutritional changes


Wat doen de managers echt op het werk

Hetgeen managers vinden dat zij op het werk moeten doen verschilt van wat zij echt doen. De overheersende verklaringen waarom het managementwerk er op de wijze uitziet als dat het eruit ziet worden gemeenschappelijk gevormd en hebben invloed op de visie waarmee de eerste en tweedelijns managers het leiderschap zien. Dit is de conclusie dat een nieuw doctorale thesis trekt en geschreven is door Rebecka Arman van de 'School of Business, Economics and Law' aan de Universiteit van Gothenburg. Als een onderdeel van haar studie schaduwde Arman tien verantwoordelijke managers uit de gezondheidszorg, elk gedurende vier dagen. Na het schaduwen van de personen, die geselecteerd waren uit verschillende takken van de gezondheidszorg in het westen van Zweden, interviewde Arman hun over hun werk. Deze methode stelt onderzoekers in staat om waarnemingen te doen die gangbare diepte interviews niet toestaan.

Lees verder

Wouter


Holland Doc: Liefdeswinter

Documentaire van Gülsah Dogan. Filmmaakster Gülsah Dogan onderzoekt niets minder dan de ware liefde. Haar tante Emine Dogan heeft de ziekte van Alzheimer en woont in een verzorgingstehuis in Enschede. Haar oom Cemal bezoekt zijn vrouw iedere dag en haalt samen met haar herinneringen op aan hun gezamenlijke verleden. Het gearrangeerde huwelijk is in de loop der jaren uitgegroeid tot een intense liefde en inmiddels kunnen de twee niet meer zonder elkaar. Voor Gülsah Dogan zijn haar oom Cemal en tante Emine het toonbeeld van de ideale liefde. Ondanks zijn hoge leeftijd gaat Cemal dagelijks langs bij zijn vrouw, die in een verzorgingstehuis verblijft. En ondanks haar vergevorderde Alzheimer glimt zijn vrouw als hij in de buurt is. Dogan vraagt zich af hoe zo'n liefde ontstaat en vooral: hoe de liefde zolang stand weet te houden.

Link


Is vrij denken een mentale stoornis?

Is het non-conformisme (=afwijkend) en vrij denken een mentale stoornis? Volgens de laatste editie van de DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) is dit vrijwel zeker. Het handboek stelt een nieuwe geestesziekte vast dat ‘oppositional defiant disorder’ of ODD genoemd wordt. Het wordt gedefinieerd als een “voortdurend patroon van ongehoorzaamheid, vijandig en provocerend gedrag”, waarbij symptomen horen zoals: twijfelen aan de autoriteit, negativiteit, opstandig gedrag, ruzie zoeken en snel geïrriteerd raken. De DSM-IV is een handboek dat door psychiaters gebruikt wordt om een diagnose te stellen bij een mentale ziekte en bij elke nieuwe editie komen er vele nieuwe mentale ziekten bij. Worden wij dan zieker?  Wordt het steeds moeilijker om mentaal gezond te zijn?

Lees verder

Geert


Bevlogen werknemer minder snel werkverslaafd

Van de Nederlandse bevolking is naar schatting 5 procent workaholic. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Door de 24-uurs economie en de digitalisering van de maatschappij lopen steeds meer werknemers het gevaar overwerkt te raken. In België liggen de cijfers zelfs nog hoger. Daar melden sommige onderzoekers dat 20 procent van de bevolking te maken heeft met werkverslaving. ??Volgens klinisch psycholoog Corine van Wijhe, die promoveert op het onderwerp 'Workaholisme', wordt werkverslaving enerzijds gekenmerkt door excessief werken en anderzijds door dwangmatig werken.?


TV - Niet zeuren, maar doen

Verhalen van mensen die op een bijzondere manier de wereld verbeteren. De Amsterdamse Aanpakker Auke Bakker eet tegenwoordig weer uit eigen tuin.

Link


Verliefd worden is 'wetenschappelijker dan je denkt,' aldus een nieuw onderzoek van een SU professor

Het baanbrekende onderzoek “The Neuroimaging of Love” onthult dat verliefd worden niet alleen hetzelfde euforische gevoel oproept als het gebruik van cocaïne, maar dat het ook de intellectuele gebieden van de hersenen beïnvloedt.

Lees verder

Annelies


Neanderthalers hadden ook gevoelens, volgens de onderzoekers
van de Universiteit van York

Baanbrekend nieuw onderzoek door archeologen van de Universiteit van York suggereert dat Neanderthalers een diepgeworteld gevoel van mededogen hadden. Een team van de Universiteit Vakgroep Archeologie nam de "unieke uitdaging" aan om de ontwikkeling van mededogen in de vroege mens in kaart te brengen.

Lees verder

Eric van Staalduinen


Eigenwaarde direct van invloed op gezondheid

Een groot gevoel van eigenwaarde zorgt er niet alleen voor dat je jezelf goed voelt, het heeft ook nog eens lichamelijke voordelen. Dat concluderen onderzoekers van the University of Canterbury.

Lees verder


Bacon, Burgers and Cocaine Connection

The Full Circle Ladies discuss the recent study that was done proving that high-fat foods rewire the brain, relating to a cocaine-affect which then drives the development of compulsive eating.


Psychodynamische therapie schijnt een beetje te helpen bij obsessies

Deze studie laat zien dat aanvullend kort dynamische therapie bij de behandeling van patienten met obsessieve dwangmatige verwardheid en depressieve verwardheid (die medicatie ontvangen) geen significant klinisch effect hebben op noch obsessieve, noch depressieve symptomen. Als obsessie en verwardheid iemand treffen verbaast men zich dat noch psycho-analyse noch soortgelijke therapieën helpen. Dit was getest in een studie uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Turijn volgens een recente publicatie in Psychotherapie en psychosomatiek.

Lees verder

Pieter Tau


Oog om oog, tand om tand

Wraak treft beide partijen in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Wetenschappers van de universiteit van Zürich, MIT en Tel Aviv en Quinnipiag universiteiten laten zien dat aanvallen van een partij leiden tot geweld van de ander. Zowel Israëli’s als Palestijnen onderschatten hun rol in dit eeuwigdurende conflict.

Lees verder

Pieter Tau


Vrijwilliger is gezonder en leeft langer

Rond de 40 procent van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Dat blijkt uit onderzoek van Rene Bekkers van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Op basis van het Geven in Nederland-onderzoek 2009 wordt geschat dat bijna 45% van de Nederlanders jaarlijks actief is als onbetaald vrijwilliger voor minstens één maatschappelijke organisatie. Volgens de onderzoeker zijn vrijwilligers gelukkiger en gezonder doordat ze een onbetaalde bijdrage leveren aan de maatschappij.


Nieuwe inzichten in pesten en gedragsproblemen bij jongeren

Jongens worden vaker gepest als zij geen ‘jongensachtig’ gedrag tonen; meisjes als zij geen ‘meisjesachtig’ gedrag tonen. Of zij vroeger dan gemiddeld in de puberteit komen, maakt daarbij niet uit. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Martin Bakker. Om het risico op pestgedrag te verminderen, lijkt het belangrijk om kwetsbare jongens meer assertiviteit te leren en kwetsbare meisjes meer zelfcontrole. Maar zo’n sociale vaardigheidstraining alleen is niet genoeg. Kwetsbare jongeren zullen waarschijnlijk het meeste baat hebben bij een schoolbrede aanpak tegen pestgedrag, zo stelt de promovendus.

Lees verder


TV - Oerdriften op de werkvloer

Wim Brands praat met Bram Buunk, hoogleraar evolutionaire sociale psychologie, over zijn boek Oerdriften op de werkvloer.

Link


Social Relationships and Mortality Risk

Individuals with adequate social relationships have a 50% greater likelihood of survival compared to those with poor or insufficient social relationships. The magnitude of this effect is comparable with stopping smoking and exceeds many well known risk factors for mortality such as obesity and physical inactivity. These are the main findings of a meta-analysis of social relationships and mortality risk published in PLoS Medicine by researchers at Brigham Young University.


Hoog Sensitieve Persoonlijkheid (HSP)

Iemand met een Hoog Sensitieve Persoonlijkheid, voor het gemak afgekort met ‘een HSP’, is iemand die heel gevoelig is. Zo gevoelig dat alle zintuigen veel verder open lijken te staan dan bij gewone mensen, zodat zij alles heel scherp waarnemen en registreren. Het is ook net of zij veel minder goed afgeschermd zijn van de buitenwereld; zij staan zo open dat alles heel erg binnenkomt waardoor zij letterlijk ‘lichtgeraakt’ zijn en iets heel kwetsbaars hebben. Zij hebben een heel rijk gevoelsleven, denken diep na over alles en beleven alles veel intenser. Zij zijn gevoelig voor alle prikkels van buitenaf zoals geluiden, sterk licht, geuren, stemmingen van anderen, spanningen of ruzies en vaak zelfs voor weersveranderingen. Het zijn heel fijnbesnaarde mensen die veel van de natuur houden en van mooie dingen en zij kunnen heel slecht tegen onrecht. Het is bij hen vaak alles of niets: als je hen integer en respectvol benadert dan kun je alles met hen maar zij werken vaak niet mee als je ongeduldig bent of wat te grof.

Lees verder

Tip: Janneke


Matt Ridley: When ideas have sex

At TEDGlobal 2010, author Matt Ridley shows how, throughout history, the engine of human progress has been the meeting and mating of ideas to make new ideas. It's not important how clever individuals are, he says; what really matters is how smart the collective brain is.


Gratis Human Design chart

Een Human Design 'chart' brengt alle facetten van wie je bent in kaart. Er wordt gekeken naar je bewuste en onbewuste drijfveren, naar de genetische kenmerken van je gedrag en naar je persoonlijkheid. Een Human Design-analist kan urenlang praten over wat hij in dit ene plaatje ziet. Tegelijkertijd kan het meest essentiële – namelijk iemands Type en Autoriteit – in een paar zinnen worden samengevat.  Als je weet wat jouw Type en Autoriteit zijn, kun je eerst zelf onderzoeken wat dit voor jou betekent. Die informatie vind je op deze website.

Link

Tip: Sander Bolt

---

Ik was dus een The Manifesting Generator. Dat zijn dus de wakkere types die de wereld veranderen....

Ron


The Follower$

The function of leadership is to produce more leaders, not more followers. if you do like to follow then follow the shining ones, the wise, the awakened, the loving, for they know how to work and forbear.


Man vs. Wild - Buried Alive | Canadian Rockies


When Men Become Truly Free


TV - De eenzame dood - Piet Westdijk

Maandenlang ligt het lichaam van de 57-jarige Piet Westdijk in een huisje op een volkstuincomplex in Rotterdam. Pas als de buurman per toeval langs het huisje van Westdijk loopt op zoek naar een parasol komt hij erachter dat Westdijk is overleden. In Netwerk de zoektocht naar het verhaal achter het leven en de eenzame dood van Piet Westdijk.

Bekijk uitzending


48 hours of total isolation - Horizon - BBC

What does complete isolation feel like? Three volunteers face 48 hours alone in a pitch-black sound-proofed room without human contact and exposed to an unchanging environment. Fascinating clip from the BBC Horizon programme Total Isolation.


Radio - Relatietherapie werkt averechts

Tot die opmerkelijke conclusie komt het Britse ministerie van Onderwijs. Daar deden ze drie jaar lang onderzoek naar relatieproblemen bij koppels met langdurige relaties. Conclusie: Bij de therapeut op de bank zitten, geeft een gevoel van falen, het wekt de indruk dat de relatie al ter ziele is en het benadrukt de zwakten van de geliefden. Hulp van familie en vrienden of er zelf uitkomen werkt veel beter.

Download MP3


De terreur van het positief denken

Hebben vechters een hogere overlevingskans dan depressieve patiënten? Volgens recent onderzoek zou een negatieve kijk op het leven de kans op genezing van ernstige ziektes verkleinen. Positieve denkers roepen het al jaren: als je maar hard genoeg je best doet kun je alles voor elkaar krijgen.

Link


Oordeel over anderen zegt iets over jezelf

Hoe je anderen ziet, hangt af van je eigen gemoed. Wanneer je zelf emotioneel stabiel, blij en zachtaardig bent, zul je anderen positiever beoordelen.

Link


TV - low impact man

Steven Vromman ging minder werken en consumeren en leeft nu gelukkiger als low impact man.

Link


TV - Alles draait om geld

Altruïsme
Gesprek met emotie-econoom Henriette Prast over altruïsme. Wanneer zijn mensen bereid om een prestatie of dienst te leveren zonder eigenbelang, en wanneer niet? En hoe zit dit eigenlijk in de dierenwereld?

Weggegooid geld
Het reilen en zeilen in de krimpgemeente Emmen. Hoe gaat het met investeringen voor woonwijken, glastuinbouw en de dierentuin in deze Drentse stad?

Downshiften
In de huidige tijd van overconsumptie kiezen steeds meer mensen voor minder. Downshifters worden ze genoemd. Zij verruilen hun goedbetaalde en stressvolle banen voor een leven met meer rust en kwaliteit. Dat ze daarbij ook minder verdienen, nemen ze voor lief

Link


Laurie Santos: How monkeys mirror human irrationality

Why do we make irrational decisions so predictably? Laurie Santos looks for the roots of human irrationality by watching the way our primate relatives make decisions. A clever series of experiments in "monkeynomics" shows that some of the silly choices we make, monkeys make too.


Radio - Als je ouders je niet meer willen kennen

Naar schatting duizenden allochtone meisjes leven gedwongen een dubbelleven omdat hun ouders hun blonde vriendjes niet accepteren. Margalith Kleijwegt, schrijfster van het boek 'Sofia', en Salima Belhaj , fractievoorzitter van D66 in Rotterdam, over het recht om je partner zelf te kiezen, en over de consequenties van die keuze.

Download MP3


Wat is er zo aantrekkelijk aan geweld?

Waarom kunnen mensen hun ogen niet afhouden van bloederige beelden in films, games, clips en zelfs schilderijen? Bekijk de hel uitzending; Link


Sekjoeritie

De ambitieuze tv-maakster Tjitske volgt beveiliger Bob voor een documentaire over 'de onderbuik van de samenleving'. Ze ziet in hem een perfecte vertegenwoordiger van die groep. Maar als Bob niet aan de verwachtingen voldoet, of liever gezegd, niet aan háár vooroordelen, stapelen de problemen zich op. Haar baas eist dat ze hem neerzet als stereotiepe 'onderbuiker', terwijl zij verliefd op hem wordt. Tjitske moet kiezen: Bob verraden voor haar carrière of haar documentaire opofferen voor de liefde.

Link


TV - Rouwen om je broer of zus

Jaarlijks verliest een kwart miljoen mensen in Nederland een broer of zus. Voor de buitenwereld is het vaak een verborgen rouwproces, terwijl het verlies een grote impact heeft.

Link


Hoe langer je zit, hoe korter je leeft

Mensen die minstens zes uur per dag zittend doorbrengen sterven eerder dan mensen die minder dan drie uur per dag zitten.

Link


TV - Liefde gaat door de maag

Zoektocht naar de betekenis van het spreekwoord Liefde gaat door de maag. Verschillende mannen en vrouwen bereiden voor de camera een gerecht dat onlosmakelijk verbonden is met herinneringen aan een dierbaar persoon. Afl.: De hel van de haute cuisine.

Link

Maaike


Ebook - De intensieve menshouderij

Deel 1: over het uitmelken van mensen. Toen de heer Kist, voorzitter van de Raad van Bestuur van ING, een paar maanden geleden bij de presentatie van de kwartaalcijfers zei dat de bestaande ING-klanten verder 'uitgemolken' moesten worden, gaf hij een prachtige voorzet voor deze mini-reeks. Dat de topman het streven van ING zo formuleerde was natuurlijk onhandig - ga maar eens aan je klanten uitleggen dat je ze wilt uitmelken - maar wel eerlijk. En laten we eerlijk zijn, lijken moderne bedrijven en overheden niet steeds meer op intensieve menshouderijen?

Download PDF

Jaap Peters


Man moet wel naar mooie vrouwen kijken

Mannen die naar mooie vrouwen kijken, doen dat onbewust, omdat zij nu eenmaal zo zijn geprogrammeerd.

Link


Veel ongewenst seksueel gedrag bij jongeren

Bijna 84 procent van de meisjes en ruim 66 procent van de jongens tussen 15 en 25 jaar heeft sinds de 14e verjaardag te maken gehad met grensoverschrijdend seksueel gedrag.

Link


World War II veteran John Giannaris reflects on man's inhumanity to man


TV - Café de liefde

Onderzoek naar de stand van het Nederlandse liefdesleven. Hoe is het anno 2009 met de liefde gesteld in onze samenleving waar alles lijkt te kunnen en uiteenlopende culturen met zeer verschillende opvattingen over de liefde naast elkaar leven? Een team reporters onder leiding van Bram van Splunteren richt zich in acht afleveringen op de verschillende ideeën over gebruiken in en taboes op het liefdesgebied in ons land.

Link


The Weapons of Violence

Having moved beyond the devastating region-wide political violence of the 1970s and 1980s, Central America now confronts other forms of violence equally destructive. Today, in the first decades of the 21st century, these forms of violence include organized crime, gangs, poverty and marginality. Ironically, the firearms that entered the region during the "war" years continue to cause death and bring pain to Central American families. Other issues contribute to this volatile crisis, such as the illegal drug trade and commercial gun market. "The Weapons of Violence" explores the dimensions, effects, human and economic costs, and responses of Central American societies to this disturbing reality.



TV - Zóóó30!

Over de stress van het kiezen, over het gras dat bij de buren altijd groener is en over of er misschien iets meer is. Over al die dingen die de generatie geboren tussen '72 en '82 bezighouden en zorgen baren. Erkenning en herkenning, tests, tips en tricks, amusement, debat en opinie rond een dolende generatie.

Link


Angst vergroot risico op hartaandoeningen

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de angstige mensen een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van een hartziekte. Wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het vakblad Journal of The American College of Cardiology. Angst is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hartproblemen, onafhankelijk van andere factoren als hoge bloeddruk en roken. Dat blijkt uit onderzoek van medisch psychologe Annelieke Roest van de Universiteit van Tilburg.

Link

Petra


Radio - De liefdesprofessor

Mark Mieras ontrafelt in het boek Liefde, op een neurowetenschappelijke manier, de verschillende verschijnselen van liefde. Hoe betovert verliefdheid onze geest? Hoe selecteren je hersenen je grote liefde? En waarom liefde niet altijd goed uitpakt.

Download MP3


Harvard Law Professor Charles Ogletree on The Presumption of Guilt

Harvard Law Professor Charles Ogletree on "The Presumption of Guilt: The Arrest of Henry Louis Gates, Jr. and Race, Class and Crime in America". The Cambridge Police Department is scheduled to release the results today of an independent review of the arrest of leading African American Harvard professor Henry Louis Gates, Jr. by a white police officer last year. The incident made national headlines and sparked a national debate on race relations that reached all the way to the White House. Harvard law professor Charles Ogletree acted as counsel to professor Gates throughout the incident, which he documents along with other incidents of racial profiling in his new book, "The Presumption of Guilt: The Arrest of Henry Louis Gates, Jr. and Race, Class and Crime in America."


Gezonde eters zijn gevaarlijke gekken ?

Gezond eten is extreem eenvoudig: eet het voedsel dat moeder natuur ter beschikking stelt in z’n meest pure vorm mogelijk. Eet voldoende dierlijke vetten (de zogenaamde ‘verkeerde’ vetten), eet voldoende cholesterol (zogenaamd levensgevaarlijk), voldoende vezels, gevarieerd, ach, luister gewoon naar moeder natuur en vergeet wat de voedingsindustrie je probeert wijs te maken. Evolutie is veel slimmer dan wat witte jassen en veel eerlijker dan een industrie die winst moet maken. Tot zover de theorie. Goede voeding is namelijk in de supermarkt nauwelijks te krijgen.

Geert

--

Als je wilt weten waarom de ziektekosten zo stijgen dan is dit weer mooi voorbeeld. Gezond willen eten is een afwijking en ongezond eten blijkbaar de norm. De overheid en industrie zoeken goedgelovige burgers die je mak en murw kan houden met (onder)voeding. Mensen die gezonder eten zullen ook bewuster worden en dus kritischer naar een systeem dat op alle fronten aan het falen is. Geef het volk brood en spelen, krijgen ze niet teveel praatjes en kun je ze makkelijker "bijsturen". Maak ze bang voor een nieuw virus, terrorisme of een nieuwe vijand en je hebt volledige controle over je onderdanen. Is oud spelletje dan al eeuwen heeft gewerkt. Vroeger was het de adel en de kerk, nu de industrie en haar lobbyisten op hoge niveau's. Ongezond is de nieuwe norm, wil je gezond worden dan heb je volgens big pharma een afwijking waar ze uiteraard wel weer een hersenpilletje voor bedenken. Is gelukt met ADHD en depressie gevoelens, vaak veroorzaakt door tekorten / toxines maar dat pas niet in het straatje van de heren. De handel in ziekte bloeit als nooit tevoren. Mensen die ongezond willen leven hebben volgens mij echt pas last van een stoornis, het lemmingsyndroom ! Collectief de kop in het zand steken, kijk om je heen en zie de gevolgen daarvan.

Ik pas ervoor....

Ron



Begging Naked - 52min Documentary

What does it feel like to lose your job, then your mind, and finally your home? This film takes us through all this and more, by showing us first-hand the life and times of prostitute turned painter Elise Hill.


De toekomst kleurt anders!

Actie van het ACV in het kader van de dag tegen racisme en discriminatie. (Choreo: Let's Go Urban - Muziek: Michael Jackson, 'This is it / They don't really care about us' - Camera & montage: Nils Dumortier)


Lokjood

Reportage met de verborgen camera over antisemitisme op straat. Groepjes jongeren brengen de Hitlergroet en schelden de wandelaars uit.

Link


Biologische en sociale factoren bepalen het gedrag van jongeren

Drie studies van de vakgroep Sociologie van de UGent tonen het belang aan van biologische en sociale factoren om het gedrag van jongeren te verklaren. De wetenschappers vertrekken vanuit de idee dat het klassieke nature-nurture-debat achterhaald is. Bij het verklaren van gedrag vormen zowel biologische als sociale factoren belangrijke puzzelstukken, maar het is nog niet duidelijk hoe deze stukken in elkaar passen. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op een steekproef van 599 jongeren.
Niet iedereen is even gevoelig voor testosteron

Het idee dat testosteron een rol speelt bij gedrag is niet nieuw, maar de relatie tussen testosteron en risicogedrag, agressie of dominant gedrag is niet altijd zeer sterk. Daarom is het belangrijk te zoeken naar mogelijke genetische en sociale factoren die deze relatie versterken of afzwakken.

Een hormoon als testosteron is een boodschapper. Om zijn werk te kunnen doen heeft het hormoon echter ook een ontvanger nodig: de receptoren in cellen, waaraan het hormoon zich moet binden. Die receptoren zijn niet bij iedereen even gevoelig. Het zogenaamde ‘androgen receptor gen’ speelt een rol bij de gevoeligheid voor testosteron. Al eerder werd aangetoond dat dit gen geassocieerd is met prostaatkanker, alopecia (mannelijke kaalheid) en met andere geslachtsgebonden lichamelijke kenmerken.

Over de relatie tussen testosteron en risicogedrag, agressie of dominantie is veel minder geweten, ook al zou men kunnen verwachten dat dit gen ook hier een rol kan spelen. Het Gentse onderzoek wees uit dat die relatie duidelijk sterker is bij jongens die gevoeligere hormoonreceptoren hebben dan bij jongens bij wie de hormoonreceptoren minder gevoelig zijn. Jongens kunnen even hoge testosteronwaarden hebben, maar bij sommigen zal zich dit veel meer vertalen in gedrag (meer risicogedrag, meer agressief en dominant gedrag) dan bij anderen.

Ook de sociale omgeving kan de relatie tussen testosteron en gedrag versterken of uitvlakken. Zeker tijdens de adolescentie zijn de opvattingen over hoe ‘een echte man’ zich moet gedragen, voor jongeren belangrijke ankerpunten om het eigen gedrag en dat van leeftijdsgenoten te beoordelen. Hun opvattingen, die ze van hun sociale omgeving leren, zijn vaak stereotiep. Ze omvatten onder meer dat echte mannen hun emoties niet tonen, dat ze moeten vermijden als vrouwelijk over te komen en zich onafhankelijk en stoer moeten opstellen. Ook jongens met lagere testosteronwaarden trachten aan deze opvattingen te voldoen. Stereotype opvattingen vlakken daardoor het belang van biologische verschillen tussen jongens uit. Bij jongens met minder stereotype opvattingen helpen de testosteronwaarden wel om de gedragsverschillen te verklaren.

Uit eerder onderzoek bleken al de verschillen in vriendschapsrelaties van jongens en meisjes. Die relaties spelen een belangrijke rol bij het verklaren van gedrag omdat jongeren zeer gevoelig zijn voor de goed- of afkeuring van hun vrienden. De relaties van jongens onderling zijn wat onpersoonlijker, minder close dan die bij meisjes onderling. De meer intieme relaties van meisjes zijn doorgaans evenwichtiger en laten minder ruimte voor dominant gedrag. Hoewel testosteron samengaat met dominanter gedrag, zullen meisjes die vooral optrekken met andere meisjes dan ook minder dominant gedrag vertonen. Dit geldt voor zowel meisjes met hoge als met lage testosteronwaarden. Een vriendengroep die vooral uit jongens bestaat versterkt dominant gedrag bij meisjes, vooral bij meisjes die hoge testosteronwaarden hebben.
Stress en biologische stressgevoeligheid

Onderzoek toont aan dat een stressvolle sociale omgeving (conflicten tussen of problemen met ouders, aanvaard worden door vrienden…) kan leiden tot gezondheidsproblemen. Bij jongeren kan dit ook gedragsproblemen veroorzaken, zoals meer risicogedrag. Het was tot nu toe echter niet duidelijk of dit voor alle jongeren in dezelfde mate geldt.

Uit het onderzoek bleek dat jongeren die fysiologisch sterk reageren op een acute stressor (een bloedprik, met verhoogde bloeddruk en hartslag als reactie) in een weinig stressvolle omgeving minder risicogedrag vertonen dan jongeren die lichamelijk weinig reageren op de acute stressor. In een stressvolle sociale omgeving vertoont de eerste groep juist beduidend meer risicogedrag dan de tweede groep.

Wat als een stressvolle sociale omgeving wordt beschouwd, verschilt echter. Jongens voelen zich meer bedreigd door factoren die hun onafhankelijkheid beperken of hun handelen beknotten. Meisjes worden daarentegen sterker beïnvloed door conflicten en breuken in de sociale relaties in hun omgeving. Deze studie verklaart voor een stuk waarom sommige jongeren zeer veerkrachtig zijn en ook binnen een moeilijke sociale omgeving goed functioneren, terwijl anderen veel gevoeliger zijn voor wat fout loopt in hun omgeving.


Nieuwe hoogleraar over de psychologische invloed van reclame

Reclame is bedoeld om ons te verleiden tot het kopen van gewenste, maar soms ook ongewenste producten en diensten. De vraag is: lukt dat ook? Wat werkt in reclame en wat niet, voor wie en onder welke omstandigheden? Bob Fennis, sinds 1 juni 2010 hoogleraar Consumer Behaviour aan de Faculteit
Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft over dit onderwerp een boek geschreven: The Psychology of Advertising. Fennis maakte samen met Wolfgang Stroebe van de Universiteit Utrecht een overzicht van wat we via wetenschappelijk psychologisch onderzoek nu weten
over de impact van reclame op ons geheugen, onze wensen en voorkeuren en op ons gedrag.

Wat maakt dat reclame er soms in slaagt ons te verleiden tot het kopen van producten die we soms niet eens willen? Dat we doneren aan instanties waarvan we nog niet eerder hadden gehoord, dat we stemmen op politieke kandidaten met zelfs een bedenkelijke reputatie, dat we onze op gezondheid gerichte levensstijl willen veranderen, hoewel dat misschien niet eens helpt? De impact van reclame is vaak
subtiel en impliciet, maar soms ook luidruchtig en niet te vermijden.

Gevoel van zelfcontrole

Consumentengedrag en -beïnvloeding vormen het hart van Fennis’ onderzoek. Wanneer gaan consumenten overstag, wanneer ervaren zij weerstand en hoe trachten marketeers die weerstand te verminderen? ‘Ik kijk naar de psychologische processen die een rol spelen bij beïnvloeding en weerstand tegen beïnvloeding,’ vertelt Fennis. ‘Die processen spelen ook een grote rol bij de werking van reclame en andere vormen van marketingcommunicatie. Een centraal concept is het gevoel van zelfcontrole bij de consument.’ Consumenten die vermoeid zijn na een lange dag hard werken, of die druk zijn met verschillende taken op het moment van beïnvloeding, beschikken over minder zelfcontrole om weerstand te bieden aan een reclameboodschap en worden daardoor kwetsbaar.’

The Psychology of Advertising

Het boek The Psychology of Advertising (Uitgeverij Psychology Press) van Fennis en Stroebe bespreekt onderwerpen op het terrein van sociale en consumenten psychologie. Vragen die aan de orde komen zijn: wat voor invloed heeft reclame op klantgedrag en waardoor komt dat? Welke psychologische processen verklaren de effectiviteit van reclame? Hoe verwerken consumenten reclameboodschappen? Welke
reclameboodschappen werken en wanneer en waarom? Dit boek is het eerste dat een uitgebreid overzicht geeft van de psychologische impact van reclame binnen de context van de nieuwste ontwikkelingen in de sociale en consumenten psychology en is een toegankelijke stijl geschreven, met weinig technische terminologie.


Het ‘bonding hormoon’ (oxytocine, dat zorgt voor hechting tussen partners, kinderen, enz. - ook ‘knuffelhormoon genoemd – nvdv) veroorzaakt agressief gedrag tegenover concurrerende buitenstaanders

Onderzoekers aan de Amsterdamse Universiteit konden voor het eerst bewijzen dat conflicten tussen verschillende ‘groepen een neurobiologische oorzaak kennen. Zij toonden aan dat oxytocine de mens tot zelfopoffering kan brengen ten gunste van de groep waartoe hij of zij behoort en/of als aanval tegen bedreigende groepen van buitenstaanders. Oxytocine is een neuropeptide (= neurale signaalstof – nvdv) die door de hersenen wordt voorgebracht en fungeert als hormoon en neurotransmitter (= molecule die gebruikt wordt voor signaaloverdracht tussen zenuwcellen – nvdv). Deze ontdekking onderbouwt de wijdverspreide overtuiging dat oxytocine algemeen vertrouwen en welbevinden bevordert. De resultaten werden onlangs in Science (= wetenschappelijk tijdschrift, uitgegeven door American Association for the Advancement of Science = AAAS – nvdv) gepubliceerd. Een belangrijk gevolg van deze ontdekking is dat oxytocine – ook wel het ‘bonding hormoon’ genoemd – tegelijkertijd ook aggressief verdedigend gedrag veroorzaakt om bedreigende buitenstaandersgroepen uit te schakelen. Want als de concurrerende buitenstaandersgroep niet als bedreigend beschouwd werd, diende oxytocine uitsluitend als altruïstische prikkel voor de eigen groep. Deze ontdekking is een neurobiologische uitleg van het feit dat conflicten tussen verschillende groepen hoog kunnen oplopen indien de andere groep(en) als bedreigend ervaren worden. Wanneer die bedreiging slechts in lichte mate aanwezig is - bv. wanneer er (fysieke) hindernissen zijn tussen de verschillende territoria - zullen hoog oplopende conflicten minder voorkomen.

Link

Nelly Busschots


Bang in het vliegtuig

In het programma Fearfighters neemt Manuel Venderbos drie jongeren mee in het vliegtuig.

Bekijk de hele uitzending: Link


Afstand speelt belangrijke rol bij partnerkeuze

Woon je in Urk, dan woont je toekomstige geliefde waarschijnlijk op nog geen 800 meter afstand van je eigen voordeur. Geloof en cultuur blijken in Nederland nog altijd belangrijke factoren als het gaat om partnerkeuze, ontdekte Karen Haandrikman. Zo belangrijk dat meer dan de helft van de Nederlanders hun partner vindt binnen een afstand van zes kilometer. ‘Vooral in de Bijbelgordel, steden en Noord- en Oost-Nederland blijken de afstanden klein.’ Haandrikman promoveert op 21 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat mensen vaak een partner zoeken die op veel punten gelijk aan henzelf is. Sociale klasse, leeftijd, opleidingsniveau, het speelt allemaal mee in de zoektocht naar de ideale levensgezel. De rol die de geografische herkomst speelt werd echter nauwelijks onderzocht, viel Haandrikman op. Ze besloot de ruimtelijke dimensie van de partnermarkt op verschillende manieren te belichten.

Religie en dialect

Een derde van de mensen blijkt zijn/of haar partner te vinden in dezelfde gemeente. Hoewel de invloed van zaken als religie en dialect niet altijd even goed te onderzoeken was, speelt dit volgens Haandrikman wel degelijk een rol in de partnerkeuze. ‘De afstanden tussen partners zijn relatief kort in gebieden in de Bijbelgordel, religieuze enclaves en gebieden waar actief een dialect wordt gesproken.’ Dit geldt vooral voor ouderen, lager opgeleiden en mensen die voor het samenwonen bij hun ouders wonen.

Grotere afstand bij hoger opgeleiden

In gebieden met een groot aandeel hoger opgeleiden en hoge inkomens worden partners aanzienlijk verder weg gevonden. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door een minder lokale oriëntatie van de inwoners, gecombineerd met de middelen om veel te reizen, denkt Haandrikman. Ook zijn de afstanden tussen (toekomstige) partners groter bij jongeren, gescheiden mensen en hoger opgeleiden. Opvallend is dat in
steden – locaties met een hoge concentratie jonge mensen en hoger opgeleiden – de afstanden juist heel kort zijn. ‘In de stad wonen zoveel mensen bij elkaar. Dan zijn de opties natuurlijk ook groter’, denkt Haandrikman. Dankzij de hoge dichtheden van mensen, banen en onderwijsmogelijkheden vinden mensen er partners op korte afstand. In afgelegen, dunbevolkte gebieden zijn afstanden tussen partners dan ook
veel groter.

Internet

In een tijd waarin de rest van de wereld ‘slechts een muisklik van je verwijderd is’, is het opvallend dat de geografische herkomst nog zo’n grote rol speelt bij de partnerkeuze. ‘Mensen zijn mobieler, mondiger en komen dankzij moderne technieken in contact met mensen uit het hele land of zelfs daarbuiten. ‘Toch blijkt uiteindelijk minder dan één procent een partner te vinden via het internet’, zegt Haandrikman. Al
moet ze wel erkennen dat de data die voor dit onderzoek beschikbaar waren ‘al’ stammen uit 2003.

Vriezenveen

Haandrikman werkte voor haar onderzoek samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van alle ruim 300.000 mensen die volgens het bevolkingsregister in 2004 zijn gaan samenwonen, bracht ze de geografische dimensie van partnerkeuze in kaart. Daarnaast deed ze een deelstudie in het Overijsselse dorp Vriezenveen, dat zowel in religieus en linguïstisch opzicht verschilt van het omliggende gebied.

Veilige partnerkeuzes

In Vriezenveen onderzocht ze op welke manier afstand een rol speelt in de partnerkeuze. Haandrikman: ‘Vriezenveners maken veilige partnerkeuzes. Een partner van dichtbij wordt gezien als “makkelijk” en vertrouwd. Partners met een ander geloof, uit een plaats met een vermeende andere cultuur en partners uit de stad worden gezien als “een ander slag” en worden daarom vermeden als potentiële partner.’


Meer voorlichting werkt bij zeer angstige mensen juist averechts

Promovendus Glenn Leckie deed onderzoek naar risicogedrag voor het geïnfecteerd raken met HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Hij bestudeerde hiervoor de gegevens van bevolkingsonderzoek in Suriname. Leckie keek ook naar de invloed van angst op het screenen op HPV door middel van een uitstrijkje. Hij loochenstraft het idee dat hoe meer je voorlicht hoe beter het is: het blijkt namelijk dat meer voorlichting bij zeer angstige mensen juist averechts werkt.

In Latijns-Amerika en het Caribische gebied is het risico om baarmoederhalskanker te krijgen ongeveer zes keer groter dan in West-Europa. In deze regio komt het voor bij 30 of meer vrouwen op de 100.000. Het gemiddelde sterftecijfer als gevolg van baarmoederhalskanker is in Latijns Amerika en het Caribische gebied ongeveer 5 op de 100.000.

Uit Leckie’s onderzoek blijkt dat de volgende vrouwen het meeste risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker op latere leeftijd: vrouwen die vroeg starten met de seksuele omgang, met name onder de 12 jaar; vrouwen met een groot aantal zwangerschappen; vrouwen die op jonge leeftijd zwanger zijn geraakt, met name onder de 14 jaar en vrouwen met een lagere opleiding.

Met betrekking tot angst voor de screening, werd door Leckie geen relatie aangetroffen met opleidingsniveau. Hoge angstintensiteit voor het onderzoek kan zowel bij hoger als lager opgeleide vrouwen leiden tot het vermijden van de screening naar baarmoederhalskanker. Veel vrouwen die niet mee hadden gedaan aan het baarmoederhalskankeronderzoek rapporteerden een hoge angstintensiteit.

Glenn Leckie (Paramaribo, 1951) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna werkte hij bij het ministerie van gezondheid in Suriname en de Stichting Lobi Suriname. Sinds 1982 is hij directeur van deze stichting, bureau voor verantwoord ouderschap en seksuele voorlichting (http://www.lobisuriname.org).


Gewelddadige videogames kunnen agressie verhogen bij sommigen, bij anderen niet, blijkt uit nieuw onderzoek

Het spelen van gewelddadige videogames kan sommige pubers meer vijandig maken, vooral degenen die minder vriendelijk zijn, minder plichtsgetrouw en snel boos. Maar voor anderen kunnen games mogelijkheden bieden om nieuwe vaardigheden aan te leren en om de sociale netwerken te verbeteren.

Link

Dennis


Hauntings: Ghosts from a Nazi Childhood

Professor Mahlendorf discusses some unexpected reader responses to her recently acclaimed memoir, "The Shame of Survival: Working Through a Nazi Childhood", and the ghosts they raised up for some readers and for herself.


Vlaams onderzoek naar link tussen leeftijd en behoudsgezindheid

Volgens het stereotype zijn oude(re) mensen conservatiever dan anderen. Maar klopt dit wel? En hoe komt dat? Professor Alain Van Hiel en zijn collega’s aan de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale psychologie van de UGent vroegen enkele duizenden Vlamingen tussen 15 en 89 jaar naar hun conservatieve overtuigingen. Het onderzoek wees uit dat de opvattingen van mensen inderdaad conservatiever worden naarmate ze ouder worden. Vooral vanaf de leeftijd van 60 jaar stijgt het conservatisme sterk. De trend kan verklaard worden door veranderingen in persoonlijkheid naarmate mensen ouder worden. De onderzoekers polsten in deze fase van het onderzoek naar opvattingen over orde en tucht en het onvoorwaardelijk volgen van leiders. Ook stelden ze onder meer vragen over de traditionele moraal zoals ‘van werken word je een beter mens’ en over het meer algemene idee dat verandering altijd slecht is. Dit onderzoek werd herhaald in Polen, waar oudere mensen opgroeiden onder het communisme. De resultaten waren dezelfde als in Vlaanderen. Het sociale en politieke klimaat waarin mensen opgroeien, lijkt dus weinig invloed te hebben op hun opvattingen op oudere leeftijd.


Cursus tegen paniek kan miljoenen besparen

Met een relatief korte cursus kan worden voorkomen dat mensen met aanleg voor paniekaanvallen een serieuze chronische paniekstoornis ontwikkelen. Brede toepassing zou kunnen leiden tot een besparing van tientallen miljoenen euro's.

Link


Iphone factory struggles with suicides

Company Chairman Terry Gou made an unprecedented public apology for the string of tragedies. In recent months, the company has brought in more counselors, started a 24-hour phone counseling service and opened a stress room where workers can take out frustration on mannequins with bats. All of this has prevented more than 30 suicides in the past month, Foxconn spokesman Liu said. "Most cases are caused by emotional affairs, personal reasons or poverty of the family. Some people feel depressed because their directors have criticized them," he said.

Link


Wat is de begeerte achter binge eating?

Journal of Psychotherapy and Psychosomatics

Een Duitse studie gepubliceerd in het huidige nummer van Psychotherapy and Psychosomatics dat onderzoek doet naar de achtergrond van binge eating (eetaanvallen).

Verscheidene studies hebben gesuggereerd dat negatieve emoties een causale impact op het ontstaan van binge eating disorder (BED) kunnen hebben. Verder staat emotie regulatie (ER) bekend om het feit dat dit het verloop van emotionele ervaringen kan beïnvloeden en er is bewijs gevonden dat BED patiënten tekorten hebben voor ER.

In deze studie testen de onderzoekers de causale rol van ER als een mediator in de relatie tussen negatieve emoties en het verlangen naar eetbuien (DTB).

De experimentele groep (EG) bestond uit 27 vrouwen met een DSM-IV diagnose van BED, en de controle groep (HC) bestond uit 25 gezonde vrouwen met overgewicht. De groepen verschilden niet significant in leeftijd, maar de EG had een significant hoger BMI (p<0.000) en Beck Depression Inventory (BDI) score (p<0.000). Vrouwen in de EG hadden 4.00 ± 2.61 eetbuien per week in de afgelopen 6 maanden. Deelnemers keken naar 3 video clips die bedroefdheid moeten induceren, elke vorafgegaan door andere instructies: 1) kijk naar de video; 2) kijk naar de video en onderdruk; 3) kijk nar de video en herschat opkomende emoties. DTB werd berekend door de som van de items: 'Op dit moment zou ik graag iets eten; ik kon een hartige maaltijd niet weerstaan; ik heb honger; ik zou meer eten dan dat ik meestal doe’. Verdriet en DTB werden beoordeeld op een Likertschaal gaande van 1 (helemaal niet) tot 8 (uiterst). Cardiale hartslagen interval (ms), huidgeleiding niveau, de vingerpuls transitietijd, hoge-frequentie hartslag variabiliteit (HRV-HF), en lage frequentie HRV (LF-HRV) werden continu beoordeeld. Na elke instructie (60 s), beoordeelden de deelnemers hun niveaus voor verdriet en DTB. Na het zien van de video, beoordeelden zij opnieuw het niveau van verdriet en daarna keken ze 2 minuten lang naar een stilstaand beeld van de laatste scene van de video. Vervolgens beoordeelden ze opnieuw hun DTB. Na een 2-minuten interval voor een zwart scherm, ontvingen de deelnemers de volgende instructie gevolgd door de volgende video. Overeenkomend met de beoordeling van DTB, werd de fysiologische baseline meting berekend door het gemiddelde te nemen over de tijd voorafgaand aan de instructies (in minuten), en de fysiologie na de video (post-film) van de gemiddeld eerste en tweede helft van de stilstaande videobeelden. Doorsnee ER strategieën werden gebruikt, zoals de Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) en de Toronto Alexithymia Scale (TAS).

Alle video’s toonden significant verhoogde waarden voor verdriet (p>0.01). DTB verhoogde van baseline tot post-film in de EG na instructie 2, maar niet na instructie 3. Voor HC werden geen veranderingen waargenomen. Zelfs na correctie voor BDI, bleef de 3-weg interactie significant (p=.0.023). Betreffende parasympatische activatie, daalde HF-HRV in de EG in reactie op het zien van de video en instructie 2, terwijl onder deze omstandigheden er een toename in de HC werd waargenomen. Tijdens instructie 3 werd geen verandering in HF-HRV waargenomen, maar LF-HRV verminderde in de HC and nam licht toe in de EG. Er zijn geen belangrijke resultaten gevonden in de sympathische tak (cardiale hartslagen interval, huidgeleiding niveau, en de vinger puls transit tijd). Vergeleken met de HC scoorde de EG significant lager op de ERQ tijdens instructie 3 (p = 0.022) en significant hoger op ERQ tijdens instructie 2 (p = 0.001), TAS mondiaal (p<0.000), TAS identificatie (p>0.000) en TAS beschrijving (0.001). Er is geen significant verschil tussen TAS denken (p=0.324) en geen significante correlatie van zelfrapportage vraaglijsten betreffende DTB gevonden. Uit de resultaten van de ERQ bleek dat vrouwen met BED hun emoties dispositioneel onderdrukken en hun emoties minder herzien dan de HC. Zoals de experimentele data laat zijn, leidt onderdrukking in tegenstelling tot herziening tot een verhoging in het hunkeren naar voedsel en naar een verlaging in parasympathische activiteit bij vrouwen met BED. Tijdens de instructie om gewoon te kijken of de instructie om te onderdrukken, reageerden de HC met een verhoging in hun parasympatische activiteit, welke waarschijnlijk fungeert als een adaptieve reactie op verdrietopwekkende films. Een dergelijke aanpassing lijkt niet nodig te zijn tijdens de uitvoering van instructie 3 (herwaardering), die al gericht is op een verschuiving van de aandacht. In tegenstelling tot dit vraagt herwaardering soms cognitieve eisen van vrouwen met BED, zoals aangegeven is in de sympathische stijging (LF-HRV) vanaf het begin tot de post-film. Dit zou het gevolg kunnen zijn van het feit dat het soms moeilijk is om emoties te herzien zonder de link te leggen met verdriet zelf, zoals geïndiceerd is bij de hoge alexithymia scores bij vrouwen met BED.

Dit is de eerste studie om onderdrukking te identificeren als een kritische bemiddelaar tussen negatieve emoties en DTB. De resultaten stellen een therapeutische integratie module op die binge eating als een maladaptieve emotie-regulatie strategie ziet, en zich dus richt op de bemiddeling van meerdere adaptief regulerende vaardigheden. In feite, net als bij cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke psychotherapie, is dialectische gedragstherapie aangepast voor BED effectief gebleken in het terugdringen van perioden tot binge eating.

Volledige bibliografische informatie:
Svaldi, J.; Caffier, D.; Tuschen-Caffier, B. Emotion Suppression but Not Reappraisal Increases Desire to Binge in Women with Binge Eating Disorder. Psychother Psychosom 2010;79:188-190.

Vertaald door Lisa Hoving

Link


Feeling blue? A new gadget may help

New research shows a link between happiness and access to technology. CNN's Felicia Taylor explains.


Is the Pursuit of Happiness Making Us Miserable?

The pursuit of happiness is one of the unalienable rights enshrined in the U.S. Declaration of Independence. But is our relentless striving to feel good no matter what actually making us miserable? Would we be better to accept that life comes with good times and bad, and make peace with that?


In a dream

In the vibrant, bohemian neighborhood of South Philadelphia, 50,000-square feet of concrete are covered with tile and mirrorsmosaics that were created by renowned artist Isaiah Zagar. The murals chronicle his love for his wife, Julia, and subtly hint at the darker corners of an extraordinary imagination. Where Isaiah is an obsessive and self-absorbed former Peace Corps volunteer who has become an icon in South Philly's art community, Julia is gracious and warm. For decades, their opposing natures complemented one another perfectly. But, in a moment of great stress, just before picking up their oldest son from a rehabilitation center, the family implodes. Isaiah confesses to an affair with his assistant, is kicked out of the house, and spirals into a debilitating nervous breakdown. A fascinating portrait of love and betrayal, artistic invention, and the enduring power of family bonds. Winner of awards far and wide, the film features music by The Books, Explosions in the Sky, Efterklang, and Kelli Scarr.


In een relatie is geven beter dan nemen – vooral voor vrouwen

We denken vaak dat sociale relaties in het ideale geval helemaal in balans zijn; partners zouden gelijkwaardig aan elkaar moeten zijn. Maar psycholoog Ari Väänänen toont aan dat ongelijkwaardige relaties soms beter zijn voor geluk en gezondheid. Zeker voor vrouwen is het in een relatie beter om steun te geven dan te krijgen. Väänänen promoveert 20 mei 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Mensen met sterke intieme relaties zijn over het algemeen gezonder en gelukkiger dan mensen zonder relaties of met een minder sterke relatie. Onderzoeker Ari Väänänen wilde weten hoe dit kan, en bracht in kaart welke aspecten van relaties gezondheid en geluk bepalen. Hij analyseerde gegevens over sociale steun, wederkerigheid en gezondheid van tienduizenden Finse mannen en vrouwen uit de beroepsbevolking.

Weinig steun krijgen, meer klachten

Uit het onderzoek blijkt dat gebrek aan steun van de partner en een eenzijdig samengesteld sociaal netwerk kunnen bijdragen aan gezondheidsproblemen. Vrouwen die weinig steun ervaren van hun partner, hebben 1,3 maal meer kans op psychische klachten dan vrouwen die veel steun ontvangen van hun partner. De invloed van steun door familieleden en andere relaties is minder duidelijk en minder langdurig dan die van de partner.

Meer steun geven, minder klachten

Nog opvallender is echter dat vrouwen die zelf steun geven binnen hun intieme relatie vaak een betere gezondheid ervaren, terwijl vrouwen die meer steun ontvangen binnen hun intieme relatie of steeds meer terecht komen in deze rol, het risico lopen om gezondheidsproblemen te krijgen. Väänänen: ‘We dachten dat het goed zou zijn evenveel steun te krijgen als te geven, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.’ Mannen
lijken wat dit betreft minder beïnvloedbaar: de hoeveelheid steun heeft bij hen een minder duidelijk effect op de gezondheid.

Eeuwenoude inzichten

Met name voor vrouwen lijkt geven in een relatie dus beter dan nemen. Daarmee bevestigt het onderzoek eeuwenoude inzichten. Väänänen: ‘Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat dit effect ook een voorspellende waarde heeft. Wie nu meer steun geeft dan ontvangt, heeft ook in de toekomst minder kans op gezondheidsproblemen.’ Deze conclusie trekt Väänänen uit een onderzoek onder Finse ambtenaren over een periode van negen jaar.

Vertroetelen en vertroeteld worden

Dus mannen bewijzen vrouwen een dienst als ze zich laten vertroetelen, en zelf geen poot uitsteken in huis? Nee, Väänänen waarschuwt voor al te simplistische gevolgtrekkingen. ‘In het onderzoek gaven en ontvingen mannen en vrouwen gelijke hoeveelheden steun. Mannen en vrouwen reageren daar anders op; vrouwen profiteren er meer van als ze steun geven dan mannen. Maar vergeet niet dat voor vrouwen het ontvangen van steun ook een belangrijke voorspeller is van gezondheid.’


Slappe zakken?

Hedendaagse man wil seks, maar geen kinderen. De hedendaagse man wil seks, maar geen kinderen. Althans, dat is de stelling van Astrid Theunissen. Ze schreef het boek 'Slappe zakken' over de mannen die geen kinderen willen.


Nicholas Christakis: The hidden influence of social networks

We're all embedded in vast social networks of friends, family, co-workers and more. Nicholas Christakis tracks how a wide variety of traits -- from happiness to obesity -- can spread from person to person, showing how your location in the network might impact your life in ways you don't even know.


NCRV Dokument - Het kwaad buiten

Documentaire. De inwoners van Vught zijn tijdens de oorlog tegen wil en dank betrokken geraakt bij het concentratiekamp Vught. Dit heeft bij velen van hen diepe sporen nagelaten. Voor het eerst in 65 jaar worden hun persoonlijke ervaringen met het kamp besproken.

Link


Opa, oma, waren jullie bang in de oorlog?

Documentaire. Veel jongeren van nu weten niet veel meer van de Tweede Wereldoorlog en vaak ook niets over de ervaringen van hun grootouders in de oorlog. Grootouders waren als kind vaak getuige en slachtoffer van gebeurtenissen die zij totaal niet konden plaatsen en die als boze dromen voorbijtrokken. Zes grootouders vertellen over hun kindertijd aan hun kleinkinderen.

Link


Meet The Harmonica Man

Stoppen met medicatie en doen wat je leuk vind, zie hier her resultaat!

Gerrit


Als er 1 schaap over de dam is

Soms wel eens leuk om naar het gedrag van mensen te kijken. Mooi voorbeeld was natuurlijk de laatste dodenherdenking op de Dam. Je ziet dan goed het effect van massahysterie. Mensen weten niet wat er mis is maar gaan toch rennen en loop desnoods kinderen onder de voet. Aan de andere kant kennen we situaties dat mensen iemand gewoon laten verdrinken en als groep blijven toekijken en niets doen.

Op 5 mei een mooi voorbeeld van kuddegedrag. Bij ons worden de klikos geleegd op de woensdag. Dus even de lijst van de gemeente erbij gehaald en daaruit blijkt dat de ophaaldag verschoven is naar 8 mei.

Tot mijn verbazing zie ik donderdagmorgen 6 mei de eerste kliko op straat verschijnen. Ben benieuwd hoe de rest vd straat reageert. En ja hoor, binnen een uur staan er 5 containers bij, dus 5 van de 8 bewoners volgen meteen het voorbeeld van de eerste bewoner die waarschijnlijk niet weet wanneer de gemeente komt. De rest baseert zijn oordeel dus op een verkeerde keuze van een ander. Het grote kliko's groeit, dus zullen de twijfelaars dan toch maar in het verhaal meegaan omdat ze denken dat ze het blijkbaar mis hebben en sluiten zich alsnog bij de kudde aan.

Ik verdom het uiteraard want heb de feiten gecontroleerd en ga niet mee in dit kudde gedrag.

Dit gedrag zie je dus dagelijks met voeding. We hebben ooit gehoord dat eieren slecht voor ons cholesterol zouden zijn dus blijft dit foute feit al sinds de jaren zeventig doorslepen. De grote kudde verdiept zich niet in voeding dus volgt de rest de kudde ook maar. Als een klein clubje zegt dat verzadigde vetten slecht zijn dan komen er schaapjes die dat kleine clubje verafgoden, zeg maar de groupies van de gevestigde orde, en deze trekken de rest van de kudde mee in het verhaal. En als je het maar lang genoeg vol houdt dan gaan de meerderheid mee. Zie je in elke oorlog en bij elke propaganda campagne.

De rest van de kudde gaat echter zelf op onderzoek, leest de andere kant van het verhaal en laat zich niet als lemmings leiden door clubjes vaak zwaar gesponsord door multinationals die niets aan de basisprodukten zoals roomboter, noten, fruit en groente kunnen verdienen. Dus wordt er een nieuw "gezonder" geraffineerd produkt bedacht en de oude oerversie gedemoniseerd. Je huurt dan een dikke bekende Nederlander in die meewerkt aan de propaganda voor deze superboter en de meerderheid van de kudde slikt dit weer als oude koek. Triest dat zo'n persoon zich hiervoor leent maar de kachel moet draaien en geld is snel verdiend.

Als mensen wel eens tegen Mike zeggen dat rood vlees, eieren, verzadigde vetten etc slecht zijn dan zegt Mike altijd, welk rood vlees, welke eieren, welke vetten. Je zult je daar eerst in moeten verdiepen voor je dit soort uitspraken kunt doen. Een stukje ellendevlees van een varken uit een betonnen doodskist, zwaar onder de antibiotica en MRSA bacterie kun je niet vergelijken met bijvoorbeeld een stuk wildernisvlees van een duur dat iedere dag geniet van een mooi stuk natuurgebied en niet wordt vetgemest met omega 6 vetten en stress.

Als je gezond wilt worden/blijven dan ver weg blijven van propaganda van de overheid, industrie en clubs als het Voedingscentrum. Gewoon je kennis vergroten en terug gaan naar de basisvoeding zoals de mensheid al miljoen jaren heeft gedaan.

Pas toen we de industrie onze voeding lieten mismaken ging het mis. We zijn verslaafde junkies geworden die ons op de been moeten houden met snelle suikers, medicatie, pepmiddelen als cola, koffie en alcohol, onze eetlust opjagen met geraffineerd zout en smaakversterkers en onze hormonen naar de filistijnen helpen met de pil, plastic flesjes, cosmetica, schoonmaakmiddelen etc.

Wees geen schaap, vergroot je kennis. Dit is je wapen tegen een ziekmakende industrie die de grootste bedreiging is voor de mens. Niet terrorisme, niet schurkenstaatjes, nee de echt bedreiging komen uit gewetenloze bedrijven die voeding manipuleren (gentech), raffineren of die de dagelijkse cocktail produceren van chemicaliën en pharmaceutische middelen die vele generaties ziek, afhankelijk en dom zullen maken. De overheid vind het prima, zolang wij maar produceren en consumeren. En wordt je ziek dan komen de kosten voor rekening van de kudde en niet van de vervuilers. Die lachen zich kapot om zoveel goedgelovige volgelingen verslaafd aan hun verslavende chemische wondermiddelen. Ik vraag me nog altijd af waarom zware mensen light produkten kopen, ze weten dat het niet werkt en toch iedere dag weer in het karretje. Dat ze juist de vetste produkten moeten eten en dat juist die vetarme produkten ervoor zorgen dat ze nog meer suikers eten en zo altijd honger hebben wil er na al die vetarme propaganda niet in. Vet is cruciaal voor je hormonen, verzadiging en hersenen. Je lichaam schreeuwt om vet. Door de suikers loop je rond met een batterij om je middel maar iedere keer dat je suikers eet en insuline aanmaakt wordt dit depot uitgeschakeld en kun je de energie niet vrijmaken.

Wil je een andere weg volgen dan doen wij ons best je te informeren over de andere kant van het verhaal.

Laat je niet gek maken, gebruik je gezonde verstand.

Ik wens je het allerbeste

Ron


Friends with the Enemy

"Friends with the Enemy" shows the stories of three different American soldiers and their experiences in war. We have George Gillman Key Jr., a WWII veteran...Sid Mendoza, an Iraq Veteran and Scholarship and Enrollment officer at California State University Northridge... and Iraq veteran and Los Angeles organizer of A.N.S.W.E.R ( Act Now to Stop War and End Racism), Michael Prysner. While interviewing war veterans about their experiences, I found a commonality. No matter if the veteran was pro war or anti war, when it came to a one-to-one face to face interaction between the enemies, they actually bonded and became friends. Many people say that "war is human nature", but what I found was that compassion and care is the real nature of human beings, and that war stems from fear and survival... war is a human reaction to deal with the fear. On an economic level, this documentary shows death statistics and the financial cost of the current wars America is in- Iraq and Afghanistan .


Can Your Behavior Affect Your Genes? - David Shenk

Can the decisions you make influence your children's genetics? Maybe, according to emerging research. The Genius in All of Us author David Shenk introduces the field of epigenetics, which explores how environmental factors affect genetic expression.


Friends influence drinking habits

New research finds out who you hang out with could have a big impact on how much you drink. Researchers at Harvard Medical School found drinking habits are largely determined by a person's social circle. After looking at survey responses from more than 12,000 people, they found participants were 50 percent more likely to drink heavily if someone they are directly connected with also drank excessively. Experts said this study shows social networks can have a negative impact on your health, but it is worth noting that positive social circles can also be used to influence healthy behaviors, too.


De gevoeligheid van kinderen voor de bedreiging van vechtgedrag ouders bepaalt de symptomen voor een trauma

Als kinderen zich bedreigd voelen door zelfs maar een zeer laagdrempelig niveau van geweld tussen hun ouders, dan kan er een verhoogd risico zijn dat ze traumasymptomen ontwikkelen, suggereert een nieuw onderzoek.

Een studie van psychologen aan de SMU (Southern Methodist University, Dallas, U.S.A.) ontdekten dat kinderen die getuige zijn geweest van geweld tussen hun moeder en haar intieme partner minder traumasymptomen laten zien wanneer ze het geweld als niet bedreigend ervaren.

Het onderzoek belicht het belang van onderzoek hoe bedreigd een kind zich voelt wanneer zijn of haar ouders zich gewelddadig gedragen ten opzichte van elkaar, en hoe dat bedreigende gevoel gekoppeld kan worden aan de symptomen van trauma.

De perceptie van een kind met betrekking tot bedreiging bepaalt een trauma
"Onze resultaten tonen de relatie aan tussen de perceptie van een kind en hun symptomen voor een trauma volgens een voorbeeld van de gemeenschap dat rapporteert over relatief lage niveaus van geweld," aldus Deborah Corbitt-Shindler, een doctoraal kandidaat voor psychologie afdeling van de SMU. "De onderzoeksresultaten suggereren dat zelfs erg lage niveaus van geweld, wanneer ze door kinderen als bedreiging worden geïnterpreteerd, invloed kunnen hebben in de ontwikkeling van traumasymptomen bij kinderen."

De onderzoekers presenteerden hun bevindingen op 24 februari 2010 op de "National Summit on Interpersonal Violence and Abuse Across the Lifespan: Forging a Shared Agenda" in Dallas. (bijeenkomst over interpersoonlijk geweld en misbruik tijdens de levensduur).

Deze wetenschappelijke conferentie werd gesponsord door de "National Partnership to End Interpersonal Violence Across the Lifespan". (een landelijk samenwerkingsverband om interpersoonlijk geweld tijdens het leven te beëindigen).

Deskundigen met betrekking tot gezinsgeweld schatten dat meer dan de helft van de kinderen die zijn blootgesteld aan geweld van een intieme partner, traumasymptomen vertonen, zoals slechte dromen en nachtmerries en proberen het vechten te vergeten.

Deze SMU studie bestudeerde gezinnen in de omgeving van Dallas
De SMU studie van 532 kinderen en hun moeders keek naar de verbinding tussen intieme partnergeweld en traumasymptomen bij kinderen. De gezinnen werden gerekruteerd uit woongemeenschappen in de stedelijke gebied van Dallas. Het "National Institute of Mental Health" (landelijk instituut voor geestelijke gezondheidszorg) financierde het onderzoek.

In de studie werd aan moeders gevraagd om gewelddadige argumenten te beschrijven die ze hadden met hun intieme partners en zij werden gevraagd over traumasymptomen, die zij mogelijk hebben meegemaakt vanwege dit geweld.

Gelijktijdig werd aan de kinderen in deze studie, in de leeftijd van zeven tot tien jaar oud, gevraagd om een beoordeling te geven hoe bedreigend zij het meegemaakte geweld ervoeren en over traumasymptomen die ze mogelijk hebben ervaren ten gevolge van dat geweld. De onderzoekers definieerden "gevaar" als de mate waarin kinderen zijn betrokken die: een familie lid kan worden geschaad, de stabiliteit van het gezin wordt bedreigd of een ouder die niet in staat is voor hen te zorgen.

Trauma: Nachtmerries, slechte dromen, pogen iets te vergeten
Om een trauma te beoordelen werden er aan kinderen vragen gesteld zoals bijvoorbeeld of ze slechte dromen of nachtmerries hadden over de ruzies van hun vader en moeder; of dat ze zomaar weer dachten aan deze ruzies of gevechten en of ze wel eens wensten dat ze deze gedachten die hen aan ruzies of gevechten doen herinneren, kunnen uitschakelen.

De onderzoekers van SMU vonden dat wanneer moeders melding maakten van een periode met intiem partner geweld, hun kinderen minder traumasymptomen vertoonden wanneer ze deze periode niet beschouwden als bedreigend. Ondanks het feit dat de emoties van een moeder soms van invloed zijn op de emoties van haar kinderen, stonden de traumasymptomen van de moeder in deze studie los van de traumatische reacties van de kinderen op het geweld.

Corbitt-Shindler voerde deze studie uit samen met de adviseurs van haar faculteit - Renee McDonald, assistent professor en Ernest Jouriles, professor en voorzitter van de SMU Psychologie Faculteit. Overige mede-auteurs van deze studie zijn de SMU klinische psychologie doctoraalkandidaten Erica Rosentraub en Laura Minze en Rachel Walker, een SMU onderzoeksassistent afdeling psychologie - Margaret Allen

Link

Vertaald door Pauline Laumans


Surplus or consumer terror?


Authors explain why 'mean girls' bully

The authors of the book "Mean Girls, Meaner Women" discuss why we appear to be seeing an increase in bullying behavior.


Study: Magnets can alter judgment

Can moral judgment be altered by magnetics? A researcher studying it shares her findings with CNN's Ali Velshi.


Derek Sivers: How to start a movement

With help from some surprising footage, Derek Sivers explains how movements really get started. (Hint: it takes two.)


Moraal van mensen te manipuleren met magneten

Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd om met magnetische velden de hersenen van proefpersonen zo te beïnvloeden dat zij minder hard oordeelden over andere mensen met slechte bedoelingen.

Link

Ellen


TV - Metropolis - Happy Singles

Metropolis onderzoekt een Nederlandse kwestie en kijkt hoe daar in de rest van de wereld over wordt gedacht. Samen met de correspondenten laat Stef Biemans zien hoe bijzonder of gewoon Nederland in de wereld is. Vroeger was een vrijgezel een wat zielige figuur die nog bij z'n moeder woonde, of eenzaam op zichzelf in een huurflat in de buitenwijk. Maar die vrijgezel heet nu een single en die is vooral happy en kiest er bewust voor om ongebonden te leven. De singlescultuur bloeit volop, met single-feesten, tijdschriften, en speciale datingsites voor ondernemende, gelovige en allochtone singles. In Nederland heb je niets meer uit te leggen als je single bent, maar hoe zit dat in de rest van de wereld? Lekker single of toch op zoek naar de liefde? In veel landen is het geen pretje om single te zijn. Als je boven de veertig bent in Nicaragua en nog altijd geen vrouw hebt, zoals Don Sergio, begint zelfs je eigen familie zich hardop af te vragen of er iets met je aan de hand is. En als je in Burkina Faso een succesvolle zakenvrouw bent, kun je ook wel fluiten naar een partner. Want wie wil er nou een vrouw die vaak van huis is en zelfstandig is? In Nederland moet je als single zelf op zoek. In China en Bulgarije helpen ouders graag een handje mee. In China zien we hoe honderden ouders in het park op zoek gaan naar een geschikte partner voor hun kind. En in Bulgarije gaat het nog een stapje verder: daar vinden keiharde onderhandelingen plaats over de prijs van dochters, onder het motto: hoe lichter de huidskleur, hoe hoger de prijs. Presentatie: Stef Biemans.

Link


Hoe optimisme je immuunsysteem versterkt!

Is dit glas halfvol of halfleeg..? De brug tussen ons fysieke lichaam en ons mentale lichaam komt steeds duidelijker in beeld; niet alleen door allerlei -voor velen- wazige channelingen die dit beweren, maar ook de ‘keiharde’ wetenschap toont dit keer op keer aan. We zijn geen lichaam waarin toevallig een lampje brandt. Het lampje is de essentie, het lampje is bekleed met het lichaam.

Link

Mvg, Geert


Moeder-Zoon relatie is de sleutel tot emotionele ontwikkeling

Reading, University of in Groot Brittannië

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Reading vertelt dat kinderen - en met name jongens - die een onzekere hechting hebben met hun moeders in hun vroegste kinderjaren, meer gedragsproblemen vertonen in hun latere jaren van hun jeugd. De analyse van Dr Pasco Fearon, van de School voor Psychologie en Klinische Taal Wetenschap, bekeek 69 studies met betrekking tot ongeveer 6.000 kinderen in de leeftijd van 12 jaar en jonger.

De kwaliteit van de relatie tussen kinderen en hun ouders is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar onderzoek in het verleden tussen de relatie tussen hechting en ontwikkeling was inconsistent. Het volume, rangorde en diversiteit van vroegere studies maakte het moeilijk om een goed beeld te krijgen. Deze nieuwe analyse echter maakt het mogelijk om bewijs samen te voegen van onderzoek uit het verleden en een antwoord te geven op een aantal wetenschappelijke vragen rondom hechting.

Volgens de hechtingstheorie verwachten en ontvangen kinderen met een veilige hechting ondersteuning en troost van hun opvoeders. In tegenstelling tot kinderen met een onveilige hechting die ontmoedigt zijn, afgewezen worden of waarop tegenstrijdig wordt gereageerd en waarvan men verondersteld dat het hen kwetsbaar maakt voor de ontwikkeling van gedragsstoornissen.

Nieuw onderzoek is op zoek naar verduidelijking van de reikwijdte van de binding tussen kinderen en hun moeders in de vroegste kinderjaren en wat later gedragsproblemen kan geven zoals agressie en vijandigheid. De studies die in de beoordeling zijn betrokken gebruikten meerdere methoden om de gedragsproblemen van kinderen te beoordelen, inclusief vragenlijsten voor ouders en leraren en directe observaties.

Dr Fearon zegt: "De centrale vraag die wij stelden was of onveilige hechting geassocieerd kan worden met gedragsproblemen doorheen alle studies die we tot nu toe hebben behandeld. De resultaten laten duidelijk zien dat het antwoord op deze vraag met een duidelijk ja beantwoord kan worden." "Meer specifiek tonen onze analyses aan dat kinderen met een onveilige hechting met hun moeder, vooral bij jongens, beduidend meer gedragsproblemen hebben, zelfs wanneer de gedragsproblemen jaren later gemeten worden." De studie doet de aanbeveling voor onderzoek naar behandeling met de aandacht op hechting èn voor meer onderzoek naar de betekenis van hechting tussen kinderen en hun vaders.

Volledige bibliographische informatie: 'The Significance of Insecure Attachment and Disorganization in the Development of Children's Externalizing Behavior: A Meta-Analytic Study', door Fearon, RP (University of Reading), Bakermans-Kranenburg, MJ, en Van IJzendoorn, MH (University of Leiden), Lapsley, A-M (Barnet, Enfield & Haringey Mental Health NHS Trust), en Roisman, GI (University of Illinois at Urbana-Champaign), het verschijnt in Child Development, Vol 81, Issue 2.

Link

Vertaald door Pauline Laumans


Yoga for Murderers: Cuts tension and sentences


What Makes a Genius


Placebo of zelfgenezend vermogen?

Als je gelooft in een medicijn welke wel werkt maar waar geen werkzame stoffen in zitten, dan is dat dus een niet werkzame externe factor die jij zelf intern werkzaam maakt, met je eigen geest dus in feite want er wordt jou niks werkzaams toegediend. Je wordt voor de gek gehouden maar als je in deze state of mind bent dan doe je dat dus zelf, met behulp van een nep pil, kan je deze state of mind oproepen zonder nep pil dan heb je dus zelf genezend vermogen maar eigenlijk ook al met nep pil omdat er niks in de pil zit.Hetzelfde geldt voor een behandeling die bewezen niet werkt maar toch werkt, zoals sommige alternatieve geneeswijzen.

De geest wordt vaker aangestuurd op deze wijze, denk aan wat lekkers qua eten en je kan water in je mond krijgen van de gedachte aan hetgeen jij zo super lekker vind zonder dat je het daadwerkelijk eet of daadwerkelijk voor je ziet, ja in gedachten!  Dit is hetzelfde principe.

Ivan Wolffers, arts, hoogleraar en schrijver gelooft ook dat het te maken heeft met de samenhang tussen lichaam en geest en de zelfhelende kracht die mensen hebben. Zelf pas ik het ook toe bij de tandarts, als ik een keer erge spierpijn heb na een zware training, door focus en visualisatie denk ik de pijn als het
ware weg. De pijn is er soms nog wel maar je staat erbuiten of hij is helemaal weg maar ook hier is de een verder in dan de ander en dit is trainbaar.

Ik snap niet dat dit niet breder wordt bekeken door meer deskundigen, het zogenaamde placebo effect of zelfgenezend vermogen. Dat het niks oplevert behalve voor de persoon zelf die het toepast in niet in materieel opzicht is helder en daardoor zal er niet snel een financiering voor dergelijk onderzoek.

Wellicht is niet iedereen in staat om het placebo effect toe te passen of de een doet er wat langer over dan de ander eer hij of zij dit met succes kan toepassen.

Ron Slaats


Ochtend- of avondmens?

Wat is de invloed van zomer- en wintertijd? Hoe komt het eigenlijk dat er ochtend- en avondmensen zijn? Het heeft allemaal te maken met je biologische klok.

Link

Maaike


Kantoorbaan slecht voor je gezondheid

Werk jij in een kantoor met je collega's om je heen in één ruimte? Dit kan een negatief effect hebben op je gezondheid.

Link


Tryptofaan-verrijkt dieet vermindert agressie bij varkens

Het voeren van het aminozuur tryptofaan aan jonge vrouwelijke varkens als onderdeel van hun normale dieet maakt hen minder agressief en gemakkelijker te beheren, volgens een 8 maanden durende studie van de wetenschappers van Agricultural Research Service (ARS). Het tryptofaan-enhanced dieet verlaagt agressie en de algemene gedrags-activiteiten bij jonge vrouwelijke varkens. Tryptofaan, dat alleen wordt verkregen door het innemen van voeding, is de voorloper van de kalmerende neurotransmitter cerebrale serotonine. Het rustig houden van varkens is belangrijk, omdat agressief gedrag schadelijk kan zijn en de medische kosten voor producenten kan verhogen. Het dieet verhoogde bloedspiegels van tryptofaan in 3-maanden-oude vrouwtjes met 180 procent. Bij 6 maanden oude vrouwtjes was de stijging 85 procent. Dit resulteert in dieren die zich, vooral op de jongere leeftijd, rustiger gedragen. Aanhoudende agressie bij varkens kan leiden tot chronische stress, wat leidt tot verminderd welzijn, toenemende gevoeligheid voor ziektes en verminderde groei en efficiëntie.

Link

Eric van Staalduinen


Think different

Anneke


Don't Ask Don't Tell Forces Soldiers to Lie


Are Genes To Blame for Bad Behavior? - Kristene Doyle


Jane McGonigal: Gaming can make a better world


Swimming in stuff


Why We Can't Have More Than 150 Friends

Evolutionary anthropologist Robin Dunbar expands on "Dunbar's number," his theory that the maximum number of stable relationships a person can maintain is approximately 150. Time to delete a few hundred Facebook friends? We are the product of our evolutionary history, and that history colors our experience of everyday life -- from the number of friends we have to how religious we are. Renowned evolutionary anthropologist Professor Robin Dunbar visits the RSA to explain how the very distant past underpins all of our current behaviors, and how we can best utilize that knowledge. Did you know that you have just 150 friends, acquaintances and relatives? And that this is a  natural size for villages all over the world? Now known as "Dunbar's Number," it defines the feasible boundaries of our social lives. Dunbar's investigations show us that we inherited the social side of our brains from our mother, and the emotional side from our father; why many women see the world in four or even five different colors, but men only ever have the conventional red, green and blue; and why facial symmetry has everything to do with voter choices in elections. - RSA Robin Ian MacDonald Dunbar is a British anthropologist and evolutionary biologist, specializing in primate behavior. He is best known for formulating Dunbar's number, roughly 150, a measurement of the "cognitive limit to the number of individuals with whom any one person can maintain stable relationships".


Het bewijs voor het placebo-effect is bewezen

Link

Oftewel het Genezende Effect van de GedachteKracht is Bewezen!

Paul

--

Toevallig was ik gisteren op een lezing door een professor farmaceutische wetenschappen en ik maakte mijn bedenkingen bij de term 'genees'-middelen:

* 50 % is placebo
* 50 % is symptoomonderdrukking

Hij kon dit niet ontkennen maar bleef toch de défilé verder zetten van de meer dan 5.000 pillen die men in een doorsnee apotheek kan kopen . Ik heb er vernomen dat wij in België per jaar zo'n 8.000.000.000 (= miljard!) van die gifdingen slikken.

Peter Vereecke...


Video - Politiek de rug toekeren vanwege het gezinsleven


Boze mensen creatiever dan ontspannen mensen

Boze mensen zijn creatiever dan ontspannen mensen. Dat concludeert Matthijs Baas van de Universiteit van Amsterdam.

Link


Een vrije geest in je lichaam !!

Als kinderen geboren worden is hun geest onaangetast en zijn ze oprecht zoals ze zijn. Later worden ze opgezadeld met de gedachten van anderen, en zullen daar mee belast worden. En dan bestaat het risico dat ze kuddedieren worden, en onder invloed van een geloof of politiek veranderen. De meeste mensen die geloven moeten iemand boven zich hebben staan, zodat ze zich daar achter kunnen verschuilen. Ze vinden het prettig dat iemand anders over ze beschikt en accepteren een macht. Op deze wijze kunnen ze hun eigen verantwoordelijkheid afwimpelen en als ze verkeerde dingen doen zal het ze vergeven worden. Ze hebben hun vrij geest afgestaan aan de meerderheid. Ze willen enkel dienaar aan hogere machten zijn, waarvan ze geloven dat die bestaat..

Link

Geert


Sanne Vogel - Idealen

De voorstelling gaat niet over idealen, het gaat over hoe een generatie omgaat met idealen, vluchtig, oppervlakkig en materialistisch.

Bekijk de uitzending


Mensen die zich overgeven aan betekenisvolle gesprekken
zijn gelukkiger

Een nieuwe studie toont aan dat mensen die meer betekenisvolle gesprekken hebben gelukkiger zijn dan mensen die meer oppervlakkige gesprekken hebben.

Link

Fred de Groot


Mannen lopen vaker in hun ongeluk door mooie vrouwen

Het cliché van de bloedmooie maar levensgevaarlijke femme fatale wordt bewaarheid: mannen lopen meer risico op ongelukken als er een mooie vrouw in de buurt is.

Link


Geleerden tonen een stuwende kracht achter de menselijke ontwikkeling

Geleerden van de Universiteit van Liverpool hebben het eerste bewijs geleverd, dat de evolutie van de mens in belangrijke mate samenhangt met de omgang met andere mensenrassen dan in vergelijk met aanpassing aan de leefomgeving.Het onderzoeksteam hebben virussen geobserveerd terwijl ze zich generaties lang ontwikkelden om bacterieen te infecteren.

Link

Makozie


Donkere kamer stimuleert oneerlijk gedrag

Wil je de waarheid op tafel? Zorg dan voor een schoon en verlicht huis. Want een lichte en frisgeurende omgeving stimuleert eerlijkheid, tegenover gedimd licht dat oneerlijk en egoïstisch gedrag aanspoort.

Link


TV - Geluk in uitvoering - Lize en Tobi

Huisje, boompje, beestje: het klinkt zo simpel, maar voor sommigen is het een reuzenstap. Lize (21) en Tobi (21) zijn allebei geboren met het Syndroom van Down. Lize woont begeleid zelfstandig. Tobi woont nog thuis. Hun droom voor 2010: samenwonen. Maar daarvoor moeten nog wel de nodige obstakels uit de weg worden geruimd. Zo vindt Lize dat haar vriend nog niet zelfstandig genoeg is. Eerst moet hij maar eens leren koken. Samen plannen ze bovendien een weekendje weg, om te kijken of ze het met z'n tweeën kunnen rooien.

Link


Rol ouders belangrijk bij probleemgedrag jongeren

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse jongeren ontwikkelt probleemgedrag in de adolescentiefase. Het karakter, de gezinssituatie en de relatie met leeftijdsgenoten kunnen de ontwikkeling van agressief gedrag of depressieve gevoelens beïnvloeden. Orthopedagoge Miranda Sentse onderzocht de invloed van de sociale omgeving op probleemgedrag. Het blijkt dat ouders een belangrijke rol hebben bij het al dan niet ontwikkelen van probleemgedrag. Sentse promoveert 4 maart 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Sentse gebruikte gegevens van ruim tweeduizend jongens en meisjes tussen de tien en vijftien jaar. Niet ieder kwetsbaar kind ontwikkelt probleemgedrag. Sentse ontdekte welke factoren risicoverhogend werken. “De resultaten van mijn onderzoek zijn dan ook van belang voor hulpverleners die zich bezig houden met het opstellen van specifieke oudertrainingen of met het schrijven van schoolbeleid voor jongeren met probleemgedrag.”

De gezinssituatie blijkt een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van probleemgedrag bij jongeren. Sentse: “Een kind dat vaak in conflictsituaties belandt, heeft een grotere kans op het ontwikkelen van antisociaal gedrag. Wanneer ouders warmte en steun geven aan hun kind dat met frustraties kampt verkleint dat het risico op probleemgedrag. Een afwijzende en kille houding daarentegen vergroot de kans op antisociaal gedrag aanzienlijk.”

Kinderen in de adolescentiefase willen graag bij de groep horen en hebben een groot verlangen naar zelfstandigheid. Jongeren met antisociale vrienden gaan vaak zelf ook probleemgedrag vertonen. Sentse concludeert dat jongeren die dan ook nog eens niet onder streng ouderlijk toezicht staan een grotere kans hebben op het ontwikkelen van antisociaal gedrag. Sentse: “Teveel controle kan echter eveneens averechts werken. Dat geldt vooral voor jongens en voor jongeren die op hun leeftijdsgenoten voorlopen
in hun biologische ontwikkeling. De drang naar autonomie is bij die groep een stuk groter.”

Jongeren zijn niet alleen gevoelig voor de waardering van hun ouders, maar willen ook geaccepteerd worden door hun leeftijdsgenoten. Sentse boog zich over het vraagstuk welke sociale context de grootste rol speelt in de adolescentie. “Ik wilde weten of afwijzing van de ouders bijvoorbeeld gecompenseerd kon worden door acceptatie van leeftijdsgenoten. Naar voren kwam dat jongeren, vooral meisjes, meer
gedragsproblemen vertonen wanneer de relatie met hun ouders slecht is. Het risico daarop wordt echter verminderd wanneer zij een goede relatie onderhouden met leeftijdsgenoten. Andersom gaat die redenering echter niet op: ouders kunnen met hun acceptatie en steun niet de afwijzing van leeftijdsgenoten compenseren.”


Trainingspak geeft 's avonds gevoel van vrijheid

Het dragen van een trainingspak heeft invloed op iemands houding. In de ochtend geeft het een energiek gevoel, in de middag een krachtig gevoel en 's avonds een gevoel van vrijheid. Dit blijkt uit analyse van Chantal Prins, image en styling specialist, die voor verzekeraar FBTO onderzoek heeft gedaan naar het 'vrijheidsgevoel' bij consumenten. Naast een verandering in houding heeft sportkleding tevens een positief effect op het gunstig in beeld brengen van het eigen figuur en motivatie.


Verwachting van geefgedrag anderen bepaalt eigen geefgedrag

Evolutionair biologen van de Vrije Universiteit Amsterdam laten zien dat vooral onze verwachtingen over vrijgevigheid van anderen bepaalt hoe vrijgevig wijzelf zijn. Zij zochten uit welke factoren een rol spelen bij financiële onbaatzuchtigheid.

Het is al langer bekend dat mensen vooral bereid zijn aan een gemeenschappelijk goed doel bij te dragen als anderen daaraan in min of meer gelijke mate bijdragen. Vermoedelijk is dat om misbruik van eigen goedheid door anderen te voorkomen. Maar normaliter is informatie over wat anderen schenken onvolledig of ons onbekend, dus dat maakt deze verklaring slecht verifieerbaar.

Om te onderzoeken hoe vrijgevig mensen in een dergelijke situatie zijn, hebben de VU-onderzoekers enkele experimenten gedaan in de vorm van economische spellen. Daarbij kregen de proefpersonen een som geld die ze zelf mochten houden, òf eerlijk mochten verdelen onder zichzelf en een onbekende ander. Verder werd ze gevraagd een aantal vragen over zichzelf te beantwoorden en over hun verwachtingen in het spel.

Wat bleek? Juist die proefpersonen die verwachtten dat anderen hun geld zouden delen met anderen, doneerden ook zelf; degenen die het geld zelf behielden, verwachtten dit gedrag ook van de anderen. Het gros van de deelnemers had desondanks geen realistische verwachting van de vrijgevigheid van anderen: ruim veertig procent onderschatte de vrijgevigheid terwijl dertig procent een overschatting maakte. Leeftijd noch geslacht bleken een rol te spelen bij beslissingen en overwegingen.

Het lijkt erop dat we ons graag als anderen gedragen, zelfs als dat op korte termijn ons financiële gewin beperkt. Misschien dat hulporganisaties die bij rampen - zoals de aardbeving in Haïti - geld inzamelen, hieruit in voorkomende gevallen hun voordeel kunnen doen.


Yes! We zijn weer positief!

Hoogstaand staaltje nieuwscreatie vanaf het Nederlandse Joseph Goebbels-front. Ons eigen Centraal Bureau voor Propaganda Statistieken maakt bekend dat Nederlanders zeer positief zijn. Wat het zogenaamde consumentenvertrouwen betreft. Brrrrrrrrrrrrrr. Ik weiger vandaag wederom voor een teiltje te gaan rennen maar zou wel graag willen stellen dat u weer keihard en ouderwets voorgelogen en voorgeprogrammeerd wordt. Verrassend, niet?

Link

Geert


TV - Wim de Bie: Bloot

Advies van de Nationale Mental Coach Wim de Bie over schaamte.

Link


Kan het blokkeren van een frons slechte gevoelens op een afstandje houden?

Door David Tenenbaum

Jouw gezichtsuitdrukking kan de omgeving vertellen wat je denkt of voelt. Het heeft ook een effect op jouw mogelijkheid om geschreven taal te begrijpen die gerelateerd is aan emoties, volgens onderzoek dat gepresenteerd is op 29 januari 2010 door het Genootschap van persoonlijkheid - en sociale psychologie in Las Vegas en dat zal worden gepubliceerd in het blad "Psychological Science".

Deze nieuwe studie verhaalt over 40 mensen die werden behandeld met botulinum toxin, of Botox. Kleine hoeveelheden van dit krachtige middel werden gebruikt, een middel dat de zenuw vergiftigd om spieren in het voorhoofd te deactiveren die een frons veroorzaken.

De interactie van gezichtsuitdrukking, gedachten en emoties houden wetenschappers al meer dan een eeuw bezig, zegt de eerste auteur van deze studie, University of Wisconsin-Madison psychology Ph.D. kandidaat David Havas.

Wetenschappers hebben ondervonden dat wanneer het lichaam in zijn beweging wordt geblokkeerd, het veranderingen veroorzaakt in kennisverwerving en emoties, maar dat er altijd vragen blijven (Een van de behandelingen in deze test veroorzaakte een wijdverspreide weliswaar tijdelijke verlamming).Als contrast bestudeerde Havas mensen na een behandeling met kleine prikjes om enkele "frons"spiertjes te verlammen, die het fronzen met de wenkbrauwen veroorzaken.

Om te testen hoe het blokkeren van een frons mogelijk het begrip van taal gerelateerd aan emoties aantast, vroeg Havas zijn patiënten om geschreven verklaringen te lezen, voordat ze de Botox behandeling kregen en vervolgens twee weken later. Deze verklaringen waren van boze aard ("De opdringerige telefonische verkoper laat je niet terugkeren naar je diner"), teleurstellend ("Op je verjaardag open je de e-mail en vindt er geen nieuwe e-mails") of gelukkig ("Het water pretpark is verfrissend op een zomerse dag.").

Havas peilde hun mogelijkheid om deze zinnen binnen een bepaalde tijd te begrijpen en een knop in te drukken om aan te geven dat ze klaar waren met lezen. "We controleerden regelmatig of de lezers de zinnen wel begrepen en niet alleen een knop indrukten," zegt Havas.

De resultaten vertoonden geen verandering in de tijd die ze nodig hadden om de gelukkige zinnen te begrijpen. Maar na een Botox behandeling, hadden ze meer tijd nodig om de boze of teleurstellende zinnen te lezen. Hoewel het tijdsverschil klein was, was het opmerkelijk voegt hij toe. Bovendien, de veranderingen in leestijd konden niet worden toegeschreven aan een veranderend gedrag van de deelnemers.

De allereerste testen over hoe het gebruik van Botox bij gezichtsuitdrukkingen een effect hebben op de emotionele centra in de hersenen, was uitgevoerd door Andreas Hennenlotter van het Max Planck Instituut in Leipzig, Duitsland.

"Er bestaat al heel lang het idee in de psychologie over wat ze noemen de gezicht respons hypothese," zegt Havas. "Belangrijk aldus deze hypothese, is wanneer je glimlacht de hele wereld dit naar jou reflecteert. Het is het oude liedje, maar het klopt wel degelijk. Feitelijk suggereert deze studie het omgekeerde: Als je niet fronst dan lijkt de wereld minder teleurstellend en boos."

Het Havas onderzoek doorbrak het door de emotionele uitdrukking te koppelen aan de mogelijkheid om taal te begrijpen, zegt Havas' adviseur, UW-Madison professor emeritus in de psychologie Arthur Glenberg. "Normaal gesproken zullen de hersenen signalen sturen naar de periferie om te fronzen, en de omvang van de frons wordt teruggestuurd naar de hersenen. Maar hier wordt deze ringleiding onderbroken en de intensiteit van de emotie en van onze mogelijkheid om het te begrijpen - wanneer het is omvat in de taal - is verstoord."

Praktisch gesproken kan dit onderzoek "vergaande gevolgen hebben voor de cosmetische chirurgie" zegt Glenberg. "Zelfs al is het maar een klein effect in de conversatie, mensen reageren op snelle subtiele wenken ten aanzien van elkaars begrip, intentie en empathie. Wanneer je maar lichtelijk langzamer reageert wanneer ik je vertel over iets wat me boos maakte kan dat een signaal aan mij zijn dat je de intentie van mijn woorden niet hebt opgepakt."

Het effect kan werken als een sneeuwbal, zegt Havas, maar het resultaat kan ook positief zijn: "Misschien als ik geen treurige, boze mededelingen oppik uit de omgeving, dat het me gelukkiger maakt."

In theorie, ondersteunen de gevonden resultaten de psychologische hypothese met de naam "belichaamde kennisverwerving," zegt Glenberg, die nu professor in de psychologie is aan de Arizona State University. "Het idee van belichaamde kennisverwerving is, dat al onze kennisvergarende processen, zelfs degene die als erg abstract worden betiteld, feitelijk hun wortels hebben in basis lichaamsprocessen van waarneming, actie en emotie."

Met enkele wortels in de evolutietheorie, veronderstelt de belichaamde kennisverwerving hypothese dat onze gedachten processen, zoals emoties, verfijnd worden gedurende de evolutie om overleving en reproductie te ondersteunen.

Belichaamde kennisverwerving heeft een relatie met twee ogenschijnlijke verschillende mentale functies, zegt Glenberg. "Er wordt op zijn minst over gespeculeerd sinds Darwin dat de perifere uitdrukking van emotie een onderdeel is van de emotie. Een belangrijke rol in emotie is sociaal: Er wordt gecommuniceerd als volgt 'Ik hou van jou' of 'Ik haat jou,' en er is het besef dat er een kleine verbinding is tussen de perifere uitdrukking en de werking van de hersenen."

"Taal werd traditioneel gezien als een heel hoog niveau van een abstract proces dat is gescheiden van meer primitieve processen zoals actie, waarneming en emotie," zegt Havas. "Deze studie toont aan dat ver van gescheiden zijn van emoties, taalvaardigheid gehinderd kan worden wanneer deze perifere lichaams mechanismen worden onderbroken."

Link

Vertaalt door Pauline Laumans


Televisie en conditionering

Een van de basisprincipes van de klassieke gedragspsychologie is de "operante conditionering". Operante conditionering is het proces waarin het gedrag van iemand veranderd als gevolg van de consequenties die dat gedrag heeft: wordt iemand gestraft of beloond? Bijvoorbeeld: in de televisie, muziek of filmwereld is de beloning bij het bekijken van een seksfilm een gevoel van emotionele deelname in gesimuleerde geslachtsgemeenschap (seks magic)

Link

Geert


Merkkleding maakt merkbewuste vrouwen slimmer

Onderzoek van communicatiewetenschappers aan de Vrije Universiteit te Amsterdam toont aan dat voor merkbewuste vrouwen het dragen van merkkleding grote voordelen kan hebben: ze krijgen er meer zelfvertrouwen van en ze worden beter in het uitvoeren van cognitieve taken.

Sophie Dekker (MA) die het experiment uitvoerde: “Ik heb 80 vrouwen gevraagd een zwart colbert te dragen tijdens het invullen van een vragenlijst en het oplossen van een aantal logische, taalkundige en wiskundige problemen. Aan de helft van de vrouwen vertelde ik dat het colbert van G-star was (dat bleek ook uit het label). Bij de andere helft was het label verwijderd, en vertelde ik dat het om een colbert van de markt ging. Vrouwen die het ‘merkcolbert’ droegen rapporteerden een hoger zelfvertrouwen. Dat effect was vooral sterk bij materialistische vrouwen, waarvan bekend is dat ze veel merkbewuster zijn. Bij materialistische vrouwen bleek ook de score op de cognitieve taken significant hoger te worden als ze wisten dat ze merkkleding droegen. Ze waren dus kennelijk beter in staat hun cognitieve vermogens aan te spreken.”

Het onderzoek bevestigt eerdere aanwijzingen dat het gebruik van merken het zelfbeeld, en zelfs het gedrag, kan beïnvloeden. Dat merken ook invloed kunnen hebben op cognitieve prestaties was echter nog niet eerder aangetoond. Dr. Ivar Vermeulen, begeleider van het onderzoek en universitair docent Communicatiewetenschap: “Uit veel studies is gebleken dat cognitieve prestaties door externe factoren kunnen worden beïnvloed, maar ook door hoe mensen zichzelf waarnemen. Daardoor hadden we al een vermoeden dat het dragen van merkkleding merkbewuste vrouwen wel eens beter zou kunnen laten presteren. Uit ons onderzoek blijkt dat als je er als merkbewuste vrouw goed aan doet om in cognitief veeleisende situaties, zoals examens, sollicitatiegesprekken of belangrijke vergaderingen, op je best gekleed te gaan.”


TV - 40 jaar dezelfde nachtmerrie

Rob heeft van alles geprobeerd om van zijn nachtmerries af te komen. Alles, behalve praten over zijn onverwerkte verleden.

Link


IKON Documentaire: Laatste eer

De aula van begraafplaats is bijna leeg. De overledene wordt begraven door de gemeente. Was er nu werkelijk niemand die hem of haar de laatste eer wilde bewijzen?

Link


Blijf niet bij elkaar voor de kinderen

Kinderen van ruziënde ouders die bij elkaar blijven voor hun gezin zijn ongelukkiger dan kinderen van gescheiden ouders of kinderen die met een stiefouder leven.

Link


The Shift

In de eerste jaren van ons leven leren onze ouders en de maatschappij ons dat prestaties, wereldlijk succes en materiële welvaart het doel zijn van ons leven, en bepalen hoeveel wij waard zijn. Maar de meeste mensen bereiken op een gegeven moment een punt in hun leven waarop ze zich afvragen: is dit alles? Dat is de start van de innerlijke reis van ambitie naar betekenis, zin en inhoud in ons leven. Deze indrukwekkende verschuiving - the Shift, waarin je het werkelijke doel van je leven ontdekt, is het onderwerp van deze meeslepende film.

Link

Ron B

 

Ik krijg net de tip doorgemaild dat de gehele film op Youtube staat.

Link

Bedankt Sjoerd!


Surplus: Terrorized Into Being Consumers

A 2003 Swedish documentary film on consumerism and globalization, created by director Erik Gandini and editor Johan Söderberg. It looks at the arguments for capitalism and technology, such as greater efficiency, more time and less work, and argues that these are not being fulfilled.



Plattelandsmensen hebben vaker stemmingsstoornis

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht hebben mensen op het platteland vaker een stemmingsstoornis dan mensen in de grote stad.

Link


8-Year Amish Study: Cleaner Living = Healthier Lives

A new study examining cancer incidence rates in the Amish underscores the virtues of clean living and how theyre keeping this tight-knit community healthy. The study, conducted by researchers at Ohio States James Cancer Hospital and Solove Research Institute, looked at 24 different types of cancer over an eight-year period and found that overall cancer rates among the Amish are 40 percent lower than those living outside of an Amish community. The study was recently published in the journal Cancer Causes and Control.


Addicted to plastic surgery?

Reality TV's Heidi Montag admits to having 10 plastic surgery procedures in one day, but says she's not addicted.


Who's Driving the Dreambus? Trailer

A radical and deeply challenging new feature-length documentary exploring the most profound question of all, 'Who am I?'.


Uitzending Gemist - Joris' Showroom

Portretten van bijzondere Nederlanders. We zien Willem, de bohémien van Spakenburg. Hij leeft van wat de natuur hem op zijn landje brengt. Vanuit zijn badkuip beschouwt hij het heelal. En Joris Linssen ontmoet Norma. Na een turbulent leven trok zij zich terug op een oude boerderij, met tien paarden, vijf varkens, vier honden, 28 katten, tien kippen, twee papegaaien, vijf parkieten, 100 vissen, twee slangen en twee leguanen. Presentatie: Joris Linssen.

Link

Jan van Vlerken


Macht: Angst en Geld

Als je de geschiedenis erop naslaat dan zie je dat alle oorlog, genocide, vervolging, honger, armoede, crisis etc. het gevolg is van macht of de hang naar macht. Het is dus werkelijk de bron van alle ellende die er over alle onderdrukten van alle tijden is neergedaald. Ik heb lang gezocht naar een uitzondering, maar die heb ik niet kunnen vinden.

Link

Geert


Bloody mondays & strawberry pies

Documentaire van Coco Schrijber over de creatieve kracht van verveling. Volgens regisseur Coco Schrijber zijn wij het vermogen kwijtgeraakt om niets te doen. Voor haar is verveling een intrigerende emotie die zowel positief en negatief kan zijn en die ons dwingt te bedenken waarom we doen wat we doen. Zij pleit er dan ook voor de verveling niet te verdrijven met talloze prikkels van buitenaf, maar ons eraan over te geven, om zo jezelf en je echte verlangens te doorgronden. Op haar zoektocht naar de diepere betekenis van verveling ontmoet Schrijber een jonge vrouw uit Doetinchem die in de taartenbakkerij van de HEMA werkt en heeft ze contact met een 45-jarige Amerikaanse die levenslang heeft, omdat ze op haar zestiende 'uit verveling' op schoolkinderen schoot, met fatale gevolgen. Verder voert ze gesprekken met een Wallstreethandelaar, een woestijnnomade en een man die al 42 jaar De Tijd schildert. Steeds is Schrijber op zoek naar hun visie op verveling. Haar eigen kijk op het bestaan van de tot op het bot verveelde mens, bouwt Schrijber op uit fragmenten van Dostojewski's Herinneringen Uit Het Ondergrondse en Bret Easton Ellis American Psycho, ingesproken door John Malkovich. Kurt Vonnegut schreef: 'We zijn hier op aarde om rond te lummelen en laat niemand je iets anders wijsmaken.' Schrijber onderzoekt het waarheidsgehalte van deze provocerende stelling.

Link


Preparing for the Singularity


Shit happens! - vuurwerk 2009


Ongehoorzaam

“If nobody obeys, nobody rules”. Dat vind ik een mooie uitspraak en hij is helemaal waar. Het is onze gehoorzaamheid die de heersende klasse haar macht geeft. De crisis is het gevolg van fouten van de banken. Volgens sommige berichten hebben we het dieptepunt gehad, maar er is niets structureel veranderd.

Link

Geert


Boeken  - Gesprek met Jutta Chorus over haar boek Afri

Een boek dat zich afspeelt in de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Afri is de kroniek van een negentiende-eeuwse migrantenwijk, die in veertig jaar tijd een Turkse en Marokkaanse enclave werd. Het is het verhaal van de katholieke havenarbeiders die de eerste gastarbeiders belaagden, maar later niet meer waren opgewassen tegen hun overmacht. Het is het verhaal van de Turkse familie Soyçiçek die op een kluitje woont en zich nooit met Nederland heeft kunnen verzoenen. Het verhaal van Mehem, de jonge Marokkaan, die met de wetten van zijn familie brak, zichzelf ontplooide en een kind kreeg met zijn Nederlandse vriendin. Het is het verhaal van moed en onvermogen.

Link


TV - Holland Doc: Angst

Documentaire van Michiel van Erp. Eén op de vijf Nederlanders ontwikkelt gedurende zijn leven een angststoornis. Hun leven wordt lamgelegd door terugkerende, hevige angstgevoelens. Deze angsten staan vaak niet in verhouding tot de prikkel en soms is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden. Michiel van Erp volgt de levens van zes mensen, die allemaal lijden aan angststoornissen. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt; met verschillende therapieën proberen ze hun leven weer op de rails te krijgen.

Link


Geluk in uitvoering -   Dynamite Sam

Samantha , 1 meter 60 groot, een kickboks vechtmachine, is tot voor kort in handen geweest van een loverboy. Na maandenlang niet meer getraind te hebben wil ze zich nu terugvechten in de ring om te laten zien dat ze er weer staat om uiteindelijk haar droom ? wereldkampioen worden? uit te laten komen. De loverboy waar Samantha mee van doen had was een ?Katvanger?. Katvangers zijn jongens die een meisje gebruiken om bijvoorbeeld gestolen auto?s op haar naam te zetten. Samantha werd gehersenspoeld; ze trainde niet meer, trok bij de jongen in en verbrak het contact met haar familie. Haar ouders gingen door een hel. We volgen Samantha in de voorbereidingen naar haar eerste wedstrijd waarmee ze zich hoopt te revancheren.

Link


They Bullied Him To Death (A True Story About Bullying)

This is a documentary about a young boy from Brampton,Ontario who killed himself as a result of being bullied at Notre Dame Secondary School.

0


Testosteron maakt je juist sociaal

Testosteron kan juist sociaal gedrag bevorderen, mits dit statusverhogend werkt.

Link

Samenvatting in het Engels:

Testosterone does not induce aggression

New scientific evidence refutes the preconception that testosterone causes aggressive, egocentric, and risky behavior. A study at the Universities of Zurich and Royal Holloway London with more than 120 experimental subjects has shown that the sexual hormone with the poor reputation can encourage fair behaviors if this serves to ensure one's own status. Popular scientific literature, art, and the media have been attributing the roll of aggression to the arguably best known sexual hormone for decades. Research appeared to confirm this – the castration of male rodents evidently led to a reduction in combativeness among the animals. The prejudice thus grew over decades that testosterone causes aggressive, risky, and egocentric behavior. The inference from these experiments with animals that testosterone produces the same effects in humans has proven to be false, however, as a combined study by neuroscientist Christoph Eisenegger and economist Ernst Fehr, both of the University of Zurich, and economist Michael Naef of Royal Holloway in London demonstrates. "We wanted to verify how the hormone affects social behavior," Dr. Christoph Eisenegger explains, adding, "we were interested in the question: what is truth, and what is myth?"

For the study, published in the renowned journal Nature, some 120 test subjects took part in a behavioral experiment where the distribution of a real amount of money was decided. The rules allowed both fair and unfair offers. The negotiating partner could subsequently accept or decline the offer. The fairer the offer, the less probable a refusal by the negotiating partner. If no agreement was reached, neither party earned anything. Before the game the test subjects were administered either a dose of 0.5 mg testosterone or a corresponding placebo. "If one were to believe the common opinion, we would expect subjects who received testosterone to adopt aggressive, egocentric, and risky strategies – regardless of the possibly negative consequences on the negotiation process," Eisenegger elucidates.

The study's results, however, contradict this view sharply. Test subjects with an artificially enhanced testosterone level generally made better, fairer offers than those who received placebos, thus reducing the risk of a rejection of their offer to a minimum. "The preconception that testosterone only causes aggressive or egoistic behavior in humans is thus clearly refuted," sums up Eisenegger. Instead, the findings suggest that the hormone increases the sensitivity for status. For animal species with relatively simple social systems, an increased awareness for status may express itself in aggressiveness. "In the socially complex human environment, pro-social behavior secures status, and not aggression," surmises study co-author Michael Naef from Royal Holloway London. "The interplay between testosterone and the socially differentiated environment of humans, and not testosterone itself, probably causes fair or aggressive behavior".

Moreover the study shows that the popular wisdom that the hormone causes aggression is apparently deeply entrenched: those test subjects who believed they had received the testosterone compound and not the placebo stood out with their conspicuously unfair offers. It is possible that these persons exploited the popular wisdom to legitimate their unfair actions. Economist Michael Naef states: "It appears that it is not testosterone itself that induces aggressiveness, but rather the myth surrounding the hormone. In a society where qualities and manners of behavior are increasingly traced to biological causes and thereby partly legitimated, this should make us sit up and take notice." The study clearly demonstrates the influence of both social as well as biological factors on human behavior.

University of Zurich


Erfelijke eigenschappen van hoogactieve muizen onderzocht

Veel bewegen kan overgewicht en metabole ziekten helpen voorkomen, maar zowel mensen als dieren verschillen individueel sterk in de mate waarin ze 'spontaan' en 'gepland' bewegen. In de erfelijksheidsleer wordt het niveau van spontane fysieke activiteit beschouwd als een complexe eigenschap, die is opgebouwd uit diverse ondergeschikte fysieke en/of gedragsmatige eigenschappen. In haar promotieonderzoek vergeleek Izabella Jonas gewone muizen met muizen die graag en veel in een loopwiel rennen. Ook zonder loopwiel zijn ze erg actief. Jonas toont aan dat de hoogactieve muizen een hoger angstniveau hebben op onbekend terrein, maar juist extraverter zijn en routinematiger handelen onder bekende condities. Daarnaast hebben hoogactieve muizen een verhoogde energie turn-over. In tegenstelling tot de gewone muizen worden ze niet dik wanneer ze een hoogvet/suiker dieet krijgen voorgeschoteld. Tijdens de voortplanting en met name tijdens de zoogperiode bleken hoogactieve moeders en nakomelingen echter efficiënter hun voeding om te zetten in lichaamsgroei. Het verwisselen van pasgeboren gewone en hoogactieve pups laat zien dat de fysieke eigenschappen en het gedrag op volwassen leeftijd sterker worden bepaald door het prenatale milieu of de genetische aanleg dan door postnatale invloeden van de moeder. Met andere woorden: nature is in dit geval belangrijker dan nurture.


TV - Joris Showroom

Joris Linssen bezoekt Trizin, een boeddhistische ganzenfluisteraar uit Coevorden. Hij redt met zijn dierenambulance gewonde beesten en kan als geen ander contact maken met dieren. En Joris stapt in de tijdmachine met Ed van Heck, de Rembrandt van Beneden-Leeuwen. Niet alleen zijn schilderwerk is 17e-eeuws, ook zijn huis, zijn erf en zijn kleding komen uit de Gouden Eeuw.

Link


TV - Eigen schuld, dikke bult

Geeft vanuit wetenschappelijk perspectief inzicht in de vermeende eigen verantwoordelijkheid van mensen ten aanzien van hun handelen. Door een verhard politiek klimaat moeten 'achterblijvers' in onze samenleving zich sinds de jaren tachtig geschikt maken voor de prestatiemaatschappij. Niet alleen door hun vaardigheden te vergroten, maar ook door hun gedrag aan te passen. Maar ontwikkelingen in de wetenschap, met name in de neurobiologie en de sociale wetenschappen, laten juist zien dat vaardigheden goeddeels zijn vastgelegd door aanleg en opvoeding in de vroegste jeugd. Wordt van 'achterblijvers' in de maatschappij dus niet het onmogelijke gevraagd? Over die vraag discussiëren toonaangevende wetenschappers.

Link


TV - Joris' Showroom

Portretten van bijzondere Nederlanders. We krijgen niet alleen een inkijkje in hun manier van leven, maar ook in hun bijzondere zienswijze op het leven. We zien Andries. Hij staat in de buurt bekend als Ridder van Zwijndrecht, omdat hij altijd een zelfgemaakt harnas aanheeft. Andries heeft zijn kinderdromen waargemaakt: elke dag pannenkoeken bakken. Kinderen vinden Ridder Andries doodnormaal, misschien omdat hij ook graag vuurtjes stookt bij de rivier. Ome Cor is een echte vrijbuiter. Ondanks zijn hoge leeftijd (87) leeft hij een nomadenbestaan met paard en wagen. Joris Linssen reist met hem mee en samen slaan ze een kamp op in België. Presentatie: Joris Linssen.

Link


De wijze woorden van de Ridder van Zwijndrecht


Video - The Story of Human Rights Documentary Trailer

A powerful and compelling new film explains human rights through the dramatic story of their history, development and use today. The term "human rights" is familiar to nearly everyone, but the importance of human rights is not fully understoo. People seek freedom. But what is freedom? There are, in fact, many freedoms. 'The Story of Human Rights' is the history of human rights.


TV - Unfriend

In Amerika is het hele hip om zo Weinig mogelijk vrienden te hebben.


A Reflection on Humanity


Meet the Transumer: Less Treasure, More Pleasure

Transumers are consumers who prefer to rent things and experiences over owning a bunch of stuff. They want less treasure, but more pleasure, and are renting everything from books to purses.


NCRV Dokument: Verloren band

Documentaire. De ouders van Frénk van der Linden scheidden veertig jaar geleden op bittere wijze. Als bij zijn moeder de ziekte van Alzheimer wordt geconstateerd, beseft Frénk dat het moment voor een laatste poging tot verzoening is aangebroken.

Link


TV - Holland Doc: 24H Berlin

Documentaire. Een selectie van 90 minuten, gemaakt uit vierentwintig uur materiaal van zeventig Duitse makers. Het laat een dag in het leven van de stad Berlijn zien, twintig jaar na de val van de Muur. Diverse camerateams filmden op 5 september 2008, van 6 uur 's ochtends tot 6 uur de volgende dag, op verschillende plekken de Berlijners in hun stad. Naast professionele crews kon iedereen die dat wilde op die dag materiaal opnemen voor deze film. De inwoners van Berlijn vormen het middelpunt van dit bijzondere project. We krijgen een inkijkje in hun dagelijkse leven en zien waar ze van dromen en wat hun mislukkingen en successen zijn. 24 Hours Berlin dompelt je onder in verschillende leefwerelden: zo zie je niet alleen het mondaine centrum, maar ook de buitenwijken. Oost en West, carrières en alternatieve leefstijlen, migranten en lokale bevolking - 24hr Berlin toont een versplinterde, maar levendige stad.

Link


BBC Horizon - Why Do We Talk?


Free Me


Door kinderen ga je op je ouders lijken

'Ik word nooit zoals mijn ouders.' Veel hippe jongeren zullen dat wel een keer geroepen hebben. 'Zodra je kinderen krijgt, komt de waarheid boven: je gaat steeds meer op je ouders lijken', meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) woensdag.

Link


Voeding en psyche

Dr. Stephen Schoenthaler (VS), die als één van de eerste wetenschappers onderzoek deed naar de relatie tussen voeding en antisociaal gedrag sprak 31 oktober 2009
op het congres Voeding & psyche. Schoenthaler heeft zijn aandachtsgebied uitgebreid naar de invloed van voeding en voedingssupplementen op intellectuele prestatie en verslavingsziekten.

  • Zitten psychische aandoeningen en asociaal gedrag louter tussen de oren? 
  • Wordt intelligentie geërfd van de ouders?
  • Zijn verslavingsziekten hoofdzakelijk het terrein van de psychiater?
  • Of liggen er ook biochemische processen, in hersenen of elders in het lichaam, aan ten grondslag?
  • En zijn deze dan met voeding en voedingssupplementen te beïnvloeden?

Link 1
Link 2

Petra


TV - Geluk in uitvoering

Tanja is 35 jaar en ontzettend onzeker. Zo onzeker dat ze nauwelijks naar zichzelf kan kijken. In haar woonkamer hangt een portret van haar gezin, dat wil zeggen, op de foto zijn haar man en haar drie kinderen te zien...Tanja wilde niet op de foto. Ze vindt dat ze het niet waard is om op de foto te staan. Niet alleen haar uiterlijk maakt Tanja onzeker. Ook een aantal obstakels uit het verleden staat haar in de weg. Zo heeft ze nog steeds moeite met de dood van haar moeder, die stierf toen Tanja pas 17 was, en worstelt ze ook met de relatie met haar zus. Geluk in Uitvoering volgt Tanja vanaf het moment dat ze besluit om sterker te worden, en haar geluk niet langer van anderen af te laten hangen.

Link


MCI wil Nobelprijs voor de Hebzucht uitreiken

Als aanvulling op de bestaande Nobelprijzen die in oktober worden uitgereikt, moet er een 'Nobelprijs voor de Hebzucht' komen. Dat is de mening van het Magna Carta Institute for Human Rights and Obligations, dat hiermee aandacht vraagt voor de kans om de crisis op te lossen door wereldwijd gedragsveranderingen tot stand te brengen. Het instituut, dat z'n oorsprong in 1215 vindt, toont aan dat de meest hebzuchtige mens niet perse degene is met het meeste geld of de hoogste bonus. "Een Nobelprijs in deze categorie zou derhalve aan de hele mensheid uitgereikt dienen te worden."

Bewust worden van hebzucht
De trieste conclusie dat er hebzucht schuilt in ieder mens, heeft volgens het MCI ook een hele zonnige kant omdat daar ook de oplossing zou liggen. "Uit eerder werk van ons instituut blijkt namelijk dat wij mensen ons het meest ergeren aan zaken die we van onszelf niet kunnen zien. Dit betekent dat wij onze irritatie over hebzucht van anderen kunnen oplossen door onze eigen hebzucht te erkennen, te doorzien en vervolgens los te laten. Het is echter niet gezegd dat mensen die zich niet ergeren aan de hebzucht van anderen niet hebzuchtig zouden zijn. Het tegenovergestelde is namelijk ook waar, dus dat wat wij het meest bewonderen in anderen zijn zaken die we van onszelf niet kunnen zien. De conclusie is dan ook: Wie zich ergert aan de hebzucht van anderen of wie bewondering heeft voor hun vergaarkunst heeft zijn eigen hebzucht nog niet erkend. Bij psychologen is dit fenomeen al decennia bekend als de schaduwzijde van de mens. Wie zich tijdens de huidige crises of bij het oplossen van conflicten die erdoor ontstaan bewust is van deze ogenschijnlijke tegenstelling, is in staat de problemen het hoofd te bieden. Wie dat niet doet zal evengoed het oude willen overwinnen, maar blijft onbewust zijn transformatie en dus het afnemen van z'n hebzucht in de weg staan."

Strakke regels geen oplossing
Het MCI komt naar eigen zeggen juist op dit moment naar buiten met haar bevindingen "omdat politici momenteel uit alle macht wijzen naar hebzuchtig gedrag in met name de financiële sector, maar over het hoofd zien dat ze door het met macht opleggen van strakke regels en nieuwe beloningssystemen de hebzucht niet uit de mens halen. Hierdoor zullen we over niet al te lange tijd wederom in een zo mogelijk nog ernstiger crisis terecht komen. De oplossing voor de langere termijn lijkt echter simpel. Het MCI heeft daarom een plan ontwikkeld dat het mogelijk maakt om een radicale transformatie van de geest tot stand te brengen en de gehele mensheid naar een hoger plan te brengen."

Strategie van het MCI gratis te downloaden
Het Engelstalige rapport dat de strategie beschrijft, is voor geïnteresseerden, gratis en zonder registratie vooraf, te downloaden van de website van het Magna Carta. "Wil deze methode daadwerkelijk tot verandering leiden is het echter wel noodzakelijk deze methode te institutionaliseren zodat het een integraal onderdeel wordt van de pijlers waarlangs we onze samenleving vormgeven. Dit kan door het introduceren ervan als ontwikkelstrategie voor mensen in leiderschapsposities binnen alle traditionele structuren zoals de politiek, de financiële sector, religie, onderwijs, politie, zorg en multinationals met meer dan 1000 man personeel, die van grote invloed zijn op ons denken. Nu de korte termijnplannen van regeringen van over de hele wereld klaar zijn dienen zij hun aandacht te richten op de langere termijn. Vooralsnog is de strategie de MCI voorstaat hun enige optie. Een strategie op puur wetenschappelijke basis, zoals een psychologische, zal namelijk niet werken, omdat deze is voortgekomen uit de hebzuchtige cultuur die nu juist wil veranderen, maar zijn eigen transformatie onbewust in de weg staat."


Start Loving


Believers Beware Trailer - The Cause of Effect 2 - Sequel to Hijacking Humanity


Ratelband en Mulder in debat over discriminatie van homo's

Het Amsterdamse PvdA-raadslid Michiel Mulder heeft aangifte wegens discriminatie gedaan tegen Emile Ratelband. Die zou in een interview met het Belgische blad Dag Allemaal hebben gezegd dat homoseksualiteit een ziekte is. De homo-society zet zichzelf volgens Ratelband buiten de maatschappij en volgens hem kun je rustig zeggen dat homo's niet normaal zijn omdat onze samenleving gebaseerd is op solidariteit en voortplanting.


Wat gebeurt er als je verliefd bent?

Als je verliefd bent zie je de wereld door een roze bril. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk precies met je en waarom worden mensen eigenlijk verliefd? Prof.dr. Gert ter Horst weet dankzij de MRI-scanner dat de hersenen van verliefde mensen duidelijk te herkennen zijn. Evolutiepsycholoog prof.dr. Bram Buunk bestudeerde de ‘tegenkrachten’ van verliefdheid (ouders !). Letterkundige prof.dr. Mary. Kemperink
laat horen hoe verliefdheid kan leiden tot prachtige gedichten. 

Link


Docs op 3: De verleiders

Documentaire uit 2009 van Martijn Kieft, IJsbrand van Veelen. In Amerika worden ze pick-up artists genoemd. De casanova's van de disco, die moeiteloos de leukste en mooiste meisjes om hun vinger winden. Hoe doen ze dat toch? Dat vragen duizenden mannen over de hele wereld zich vertwijfeld af. Waarom beginnen zij niet te blozen en te zweten en hoe weten zij altijd precies het juiste op het juiste moment te zeggen? We duiken in de wereld van de eenentwingtigste-eeuwse Don Juans, die aan onervaren mannen leren hoe ze hun angsten kunnen overwinnen en ze geven antwoord op dé vraag die duizenden mannen over de hele wereld bezighoudt: Hoe krijg ik haar?

Link


Fear: The Ultimate Silent Killer


Binnenvetters hebben meer gezondheidsproblemen

Mensen die veel negatieve emoties ervaren en deze niet uiten, ervaren meer gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Aline Pelle. Zij ontdekte dat negatief ingestelde hartfalenpatiënten veel minder vaak met hun klachten naar een arts of verpleegkundige gaan. Ook de persoonlijkheid van de partner kan van grote invloed zijn bij hartfalenpatiënten. Aline Pelle promoveert op 16 oktober aan de Universiteit van Tilburg. Voorafgaand aan haar promotie vindt het symposium ‘Mind your heart’ plaats. Aline Pelle onderzocht patiënten met een zogenaamde Type D persoonlijkheid. Deze mensen ervaren veel negatieve emoties en uiten deze niet uit angst voor afwijzing door anderen. Het was al bekend dat dit persoonlijkheidstype bij hartpatiënten samenhangt met angst en depressie en verminderde gezondheidstoestand. Pelle bracht onder andere in kaart welke processen daaraan ten grondslag kunnen liggen. Veel van de negatievelingen bleken bij klachten van hartfalen geen contact op te nemen met de arts of gespecialiseerd verpleegkundige. Hierdoor hadden zij een zes keer grotere kans op een verslechterende gezondheidstoestand dan normale hartpatiënten.

Universiteit van Tilburg


FNV blij met heldere uitspraak rechter in burnout-zaak

Werkgevers kunnen de risico’s van een burnout niet zomaar afwentelen op een werknemer. Integendeel, zij dienen een deugdelijk arbobeleid te hebben dat erop gericht is dit juist te voorkomen.

Link


Extreem gewelddadig gedrag gevolg van laag serotonineniveau

Niet iedereen gaat hetzelfde om met sociale conflicten. Zo kiezen de meeste mensen niet voor geweld. Ze praten, ontwijken iemand of maken ruzie, zonder dat het daarbij tot een handgemeen komt. Een kleine groep mensen vertoont echter extreem agressief gedrag in dergelijke situaties. Iets dat een grote impact heeft op onze maatschappij. Doretta Caramaschi ontdekte, met laboratoriumonderzoek aan muizen, dat een te sterke remming van de serotonine-afgifte in de hersenen een grote rol speelt bij agressief gedrag. Caramaschi: "Een belangrijke ontdekking met het oog op eventuele
behandeling of preventie van extreem gewelddadige mensen." Caramaschi promoveert 9 oktober 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Caramaschi: "Interpersoonlijk geweld is wereldwijd één van de belangrijkste doodsoorzaken van mensen tussen de 15 en 44 jaar. Buitensporige agressie is dus een serieus probleem. Met mijn onderzoek wilde ik achterhalen welk mechanisme in het brein aan extreem geweld ten grondslag ligt. Wat maakt iemand tot een agressief persoon en hoe gaat agressie over in geweld? Als je weet hoe dat precies werkt, kun je wellicht ingrijpen. Of extreem geweld zelfs voorkomen."

"Mensstudies op dit gebied zijn moeilijk", geeft Caramaschi toe. "We kunnen natuurlijk geen gewelddadige conflicten opwekken, puur voor het experiment." Daarom deed ze haar laboratoriumonderzoek met (wilde) muizen. "De overeenkomsten tussen muizen en mensen zijn enorm als het gaat om agressie," zegt Caramaschi. "Zowel wat betreft genetische aanleg als zelfbeheersing, remmingen en sociale vaardigheden. Ook de neiging tot routinevorming en verminderd aanpassingsvermogen komen overeen." Caramaschi deelde de muizen op in verschillende groepen. "Muizen met een normaal agressieniveau gebruiken strak gecontroleerde vormen van agressie alleen om hun territorium af te bakenen en te beschermen tegen indringende soortgenoten. Ze gaan
daarbij echter niet zo ver dat ze de indringers verwonden of doodbijten. In een groep genetisch-geselecteerde muizen met een hoog agressieniveau gebeurde dit wel. Functionele agressie escaleerde daar in geweld. "Ze reageerden niet alleen niet meer op signalen van onderdanigheid van de tegenstander, ze vielen ook genarcotiseerde muizen en zelfs vrouwtjes of jongen aan."

Caramaschi onderzocht onder andere de fysieke kenmerken die komen kijken bij extreme agressie. "Als je in een stressvolle conflictsituatie zit worden er allerlei orgaansystemen geactiveerd door je zenuwstelsel; je hartslag verhoogt bijvoorbeeld en je bloeddruk stijgt. Bij extreem agressieve muizen bleek dit systeem duidelijk ontregeld. Zo bleef bij hen de hartslag laag, ook bij een agressieve confrontatie." Bij gewelddadige criminelen is dit ook het geval, blijkt uit eerder onderzoek. "Ze blijven “ koelbloedig” en voelen er niets bij. Het is heel aannemelijk dat dit, net als bij de muizen, te wijten is aan een ontregeld emotioneel hersencircuit in het brein"

Uit eerdere onderzoeken kwam al naar voren dat de neurotransmitter serotonine een belangrijke rol speelt bij gewelddadig gedrag. Sterk agressieve dieren blijken zich te onderscheiden van laag agressieve dieren door een veel sterkere remming van de serotonine-afgifte via de serotonine 1A autoreceptoren. "Hoe die sterkere remming ontstaat, is een belangrijk uitgangspunt voor toekomstig onderzoek," meent Caramaschi. "Zo zijn er verschillende aanwijzingen dat kinderen gewelddadiger worden door het samenspel van genen die betrokken zijn bij het serotonine systeem en opgroeicondities in de vroege jeugd. Daarnaast beïnvloeden veel medicijnen zoals antidepressiva en drugs zoals Ecstasy het serotonineniveau. De gevolgen daarvan voor het ontstaan van gewelddadig gedrag zou beslist meer onderzocht moeten worden."


Ego = evil

Dat innerlijke "dingetje" wat zoveel roet in het eten gooit en de "dingen" zo gecompliceerd doet lijken: Big Pharma/Big Banking/Big Brother????

Allemaal hetzelfde...Big EGO. Hoe eerder wij "gewon(d)e burgers dit begrijpen, des te onstopbaarder wordt onze individuele macht

Link

--

Ego = emotionele vergiftiging;

Leven vanuit het hart, voeden van het gevoel versterkt ons eigen elektromagnetische veld, waarin we leven en dat veld verbindt ons met het leven (met elkaar en de aarde)

Link

--

Goede voeding geldt niet alleen maar voor tastbaar voedsel,

Ego = Emotionele vergiftiging
Emotionele detoxificatie is de juiste gevoels voeding :-)

ziehier de eenvoudige uitleg: Link

Lisa


The Freedom Movie 2009


Ongeneeslijk – Is dat zo?

Wie als patiënt de mededeling krijgt, dat hij niet meer geholpen kan worden, zal zeggen:  Er moet nog iets anders bestaan, dan het verpletterende oordeel „ongeneeslijk“. Maar wat?“ In een openbare lezing zullen 5 artsen uit 4 landen een referaat houden over het thema „Genezing langs geestelijke weg – medisch bewijsbaar“. De lezing is onderdeel van een internationale reeks van lezingen in meer dan 70 landen. Een trailer van de Medisch Wetenschappelijk Vakgroep kunt u hieronder zien: Link

Lees verder

Geert


The secret of life

Alan Yentob asks why self-help books are so popular. Setting out to learn from the big hitters, he speaks to Susan Jeffers, author of Feel The Fear And Do It Anyway, and Anthony Robbins, motivator to the stars. Yentob discovers self-help is not quite as shallow as he thought. One of the most acclaimed self-help books of all time, Man's Search for Meaning, came out of a concentration camp.


Everything is OK

Een geweldig mooi initiatief vanuit de UK, een nieuwe manier om de vele misstanden onder de aandacht van de mensen te brengen. Op een mooie humoristische manier wordt de hele propaganda media ontkracht. Zie video, de beelden spreken voor zich.

Link

Geert


Flirten met mooie vrouwen goed voor gezondheid mannen

Flirten met een aantrekkelijke vrouw geeft mannen een goed gevoel. Wetenschappers ontdekten dat dit de productie van hormonen stimuleert die hen gezonder maken.

Link


Blozen helpt om aardig en betrouwbaar te worden gevonden

Veel te laat binnenvallen bij een belangrijke afspraak, op een feest ontdekken dat je dezelfde outfit aanhebt als de gastvrouw, maar ook een presentatie houden voor een grote groep mensen. Het zijn situaties waarvan veel mensen flink gaan blozen. Maar is het eigenlijk erg om zo’n rood hoofd te krijgen? Nee, ontdekte Corine Dijk. Mensen die blozen worden in veel gevallen juist aardiger en betrouwbaarder gevonden dan mensen die niet blozen. Dijk promoveert 8 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘In sommige gevallen is het juist gepast om te blozen’, stelt Dijk. Dat geldt met name voor sociale overtredingen. ‘Als je iets hebt gestolen en daarbij betrapt wordt, bijvoorbeeld. Of je laat een weinig subtiele scheet in een lift. Mensen die op zo’n moment blozen worden sympathieker gevonden dan mensen die dat niet doen. Door het blozen hebben mensen meer het idee dat je je schaamt.’

‘Het is makkelijk om te zeggen dat je iemand die bloost meer vertrouwt’, vindt Dijk, ‘maar handelen we daar vervolgens ook naar?’ Dat onderzocht ze door middel van een computerspel tegen een virtuele tegenstander. In het spel kon de mate van vertrouwen worden gemeten aan het geldbedrag dat de proefpersoon aan de tegenspeler toevertrouwde. Tegenstanders die bloosden kregen meer geld dan zij die dat niet deden. Blozen helpt dus inderdaad om het vertrouwen te herstellen na een morele overtreding. Met blozen kun je laten zien dat je je schaamt of geneert nadat je de fout in ging waardoor mensen je weer positiever beoordelen. Maar naast dat blozen de indruk vergroot dat iemand zich schaamt of geneert vergroot, is het aannemelijk dat blozen een extra communicatieve waarde heeft, denkt Dijk. Blozen is namelijk niet veinzen, bijvoorbeeld wanneer het gunstig is om te doen alsof je je schaamt. Daardoor is het een oprechter signaal dan andere uitdrukkingen van schaamte of verlegenheid, zoals de ogen neerslaan of wegkijken.

Mensen die regelmatig blozen voelen dit doorgaans juist niet als positief. Ze zijn bang om negatief beoordeeld te worden op basis van hun rode wangen. En juist omdat dit als vervelend wordt ervaren, wordt de vrees om te blozen groter. Dijk: ‘Bijzonder is dat bloosangstige mensen niet per se sneller of meer rood worden. Dat is bijvoorbeeld getest door mensen iet schaamtevols te laten doen. Een liedje zingen voor een camera bijvoorbeeld. Mensen met bloosangst verwachten dat ze vrijwel zeker gaan blozen op zo’n moment. Bij mensen die die angst niet voelen, ligt die verwachting aanzienlijk lager. Maar meet je de doorbloeding van hun wangen, dan blijkt er geen verschil te zijn. Mensen met bloosangst overschatten de blooskans, mensen zonder, onderschatten het juist.’ Mensen blozen ook als ze alleen zijn. Toch speelt publiek wel degelijk een rol. Hoe meer mensen getuige zijn van een gênant moment, hoe roder de blos. Dijk: ‘Als je je ongelofelijk hebt misdragen in de kroeg en je wordt de volgende ochtend wakker kun je enorm gaan blozen bij de gedachte aan al die mensen die je zo hebben gezien. Ben je in dezelfde dronken bui met je fiets in de sloot gereden zonder dat iemand het gezien heeft, word je veel minder rood bij de gedachte aan dat moment.’ De angst om te blozen is vooral een cognitief probleem, stelt Dijk. ‘Het negatieve gevoel maakt het daadwerkelijke blozen erger. Als je denkt: help, ik bloos, dan ga je ook blozen. Mensen die bang zijn voor honden komen net zoveel honden tegen als anderen. Het enige verschil is dat zij bang zijn dat zo’n hond bijt. Met blozen is dat net zo. Mensen zijn bang om te blozen, omdat ze het idee hebben dat dat negatieve gevolgen heeft.’ Hoewel dit een heel harde overtuiging is, kun je dit volgens Dijk wel aanpakken in therapie. ‘Bijvoorbeeld door de aandacht te trainen en van het blozen af te houden.


Sex Drugs and Democracy a documentary about the Netherlands

Sex, Drugs & Democracy is a Jonathan Blank film that explores how issues such as prostitution and narcotics are treated in the Netherlands. There prostitution is legal, but regulated to maintain health standards and prevent exploitation of prostitutes. Also, marijuana is openly sold in some 2000 licensed coffee shops and used by people 18 and older without interference from law enforcement.

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9


Human extinction


How to deal with difficult people

Difficult people can be bad for your health if you let them stress you out. Mary Bolster, editor of Natural Health Magazine, has some excellent reminders to help you deal with the difficult people in your life.


Patterns of Life: Power of Habit


Gandhi Speaks the Truth

Be The Change You Wish To See In The World.

De gelijkenissen tussen de tijd dat India werd geregeerd door de Britten en de toestand van de wereld van vandaag zijn opvallend vergelijkbaar. Dagelijks doet de media haar best om ons te overtuigen dat een klein verlies van vrijheid hier en daar goed is voor Nationale Veiligheid. Gandhi is dan wel dood, zijn boodschap is nog steeds even relevant als 50 jaar geleden en het zou goed dienen ons te luisteren en nadenken over wat hij te zeggen had toen het volk van India werd onderdrukt door het tirannieke Britse Rijk. Want uiteindelijk kan de geschiedenis zich herhalen.

Link

Gandhi Speaks the TRUTH - Link

Geert


New Trailer The Forgotten Maggies

The documentary focuses on the human rights aspect of the Magdalene Laundries and shows how State and Church colluded to remand and keep these women against their will. The film challenges the audience to look beyond the historical significance of these institutions and most importantly, focuses on the impact this experience had on the women in their daily lives once the laundries closed down. It asks the important questions of why and how these institutions were allowed to carry on until late 1996. It asks why these women never received a public apology or redress from either State or Church. As young people living in Ireland, we believe it is essential for this to be acknowledged equally with the industrial school, convent home, orphanage and other environments of abuse


De bangmakerij-industrie

Steeds meer mensen krijgen een oogje op de bangmakerij-industrie.  Het kan ook niet anders, de tijd is er rijp voor!  Naast het projecteren van je eigen angst op allerlei zaken, is bangmakerij natuurlijk ook (en wellicht vooral) een leep truucje om macht te krijgen over een situatie, over mensen en over geld. Wie bang is heeft hulp nodig en als jij die nou nét op dat  moment biedt, ben je ‘in business’.

Link

Geert


Wonen in achterstandgebied bepaalt mate van gedragsproblemen

Jongeren in de leeftijd van 11,5 tot 13,5 jaar oud hebben vaker gedragsproblemen als zij wonen in achterstandsgebieden. Hierbij maakt het geen verschil of ze in een stedelijke omgeving of een landelijk gebied wonen. Dit blijkt uit een analyse van gegevens van de TRAILS-studie, een langlopend onderzoek van het UMCG naar de psychische gezondheid van 2250 jongeren. De onderzoekers onder leiding van Menno Reijneveld publiceren over hun bevindingen vandaag in het Journal of Adolescent Health.

De TRAILS-onderzoekers analyseerden gegevens die zij verkregen via drie vragenlijsten aan de jongeren en hun ouders. In totaal vulden 2230 jongeren de vragenlijst in. Na twee jaar vulden alle deelnemers de vragenlijsten opnieuw in. Naast diverse vragen over het gedrag van de jongeren, waren hierin ook vragen opgenomen over opvoedstijl en sociaaleconomische positie van de ouders (opleiding, inkomen en beroep), gezinssamenstelling en psychische voorgeschiedenis van de ouders. Gedragsmatige en emotionele problemen komen veel voor bij adolescenten in achterstandsgebieden. Maar de meeste kennis die hierover beschikbaar is, gaat vooral stedelijke gebieden. Het doel van dit onderzoek was om na te gaan wat de invloed is van gebiedsachterstand en stedelijkheid op het vóórkomen en de ontwikkeling van gedragsmatige problemen bij adolescenten.

Uit de resultaten blijkt dat adolescenten die wonen in de gebieden met de meeste achterstand vaker agressief en delinquent gedrag als iemand slaan, brandje stichten of iets stelen vertonen, dan in de meest welvarende gebieden. Andere kenmerken van gezin en ouders droegen niet belangrijk bij aan de verklaring van de verschillen in gedragsproblemen tussen woongebieden. Of een jongere in een stedelijk gebied woont of niet blijkt hierbij geen verschil te maken: in landelijk en in stedelijke woongebieden met achterstand komen de gedragsproblemen in gelijke mate voor. Of sprake is van een achterstandgebied is gebaseerd op gegevens van het Sociaal en Cultureel Planbureau over werkloosheid, inkomen en opleidingsniveau. Deze gegevens laten zien dat in Noord-Nederland relatief veel gebieden een achterstandspositie hebben.

TRAILS is het onderzoek naar lichamelijke en geestelijke gezondheid bij bijna 2300 kinderen in Noord-Nederland op weg naar de volwassenheid. Vanaf 2001 volgt het UMCG deze grote groep jongeren.


Mensen kunnen beter multitasken dan ze denken

Mensen hebben een fundamenteel talent voor multitasken en kunnen vaak meer dingen tegelijk dan ze zelf denken, stelt hoogleraar Cognitive Modelling Niels Taatgen. "We hebben een aangeboren neiging om op zoek te gaan naar prikkels, om onze mentale bandbreedte te gebruiken. Die neiging laat zich niet onderdrukken. Het bedienen van de TomTom in de auto zomaar verbieden, zoals de politie laatst voorstelde, is dan ook niet productief. In plaats daarvan moeten we beter onderzoeken welke taken wel en niet samengaan en hoe we multitasken veiliger en efficiënter kunnen maken, vindt Taatgen.

Link


Echt gebeurd: om even over na te denken

Bij de ingang van metrostation “L’Enfant Plaza” in Washington DC stond een straatmuzikant; het was een koude ochtend, in januari van dit jaar. Deze muzikant speelde gedurende 45 minuten. De jonge straatmuzikant bij de ingang van het metrostation. Hij begon met Bach, toen het Ave Maria van Schubert, hij speelde muziek van Manuel Ponce, van Massenet en opnieuw Bach.  Het was bijna 8 uur ‘s morgens : een piekuur; er kwamen bijna duizend mensen voorbij, meestal op weg naar hun werk.

Link

Geert


Kinderen nemen psychologische controlemethodes van ouders over

Kinderen die relationele agressie gebruiken in de klas, kunnen dat gedrag thuis opgepikt hebben. Bij relationele agressie wil je iemand doelbewust kwetsen door zijn sociale relaties onder druk te zetten. Sofie Kuppens (onderzoekseenheid Pedagogische Wetenschappen) bestudeerde relationele agressie in de klas bij 600 kinderen van 8 tot 10 jaar. Ze stelde vast dat er een verband is met de opvoeding thuis.

Relationele agressie is een vrij recente term. Amerikaanse onderzoekers voerden hem ruim tien jaar geleden in voor subtiel agressief gedrag, zoals het doelbewust manipuleren of beschadigen van sociale relaties door iemand te negeren, uit een groep te sluiten of in een slecht daglicht te stellen, door te roddelen, bijvoorbeeld. In de klas kan het gaan om een kind dat geen vriendjes meer wil zijn met een klasgenootje en daarom weigert met hem of haar te praten en spelen, en de rest van de klas manipuleert om dat ook niet meer te doen.

Kinderen kopiëren dikwijls gedrag, en Sofie Kuppens onderzocht of er een verband is tussen relationele agressie in de klas en de opvoeding thuis. Ze stelde vast dat kinderen die relationele agressie gebruiken in de klas, thuis soms geconfronteerd worden met ouderlijke psychologische controle. In dat geval laten ouders duidelijk merken dat ouderlijke liefde niet vanzelfsprekend is en proberen ze hun kind onder psychologische druk bepaalde normen op te dringen. Ouders kunnen, bijvoorbeeld, beslissen hun kind volledig te negeren zolang het niet doet wat zij willen. Kinderen kunnen daaruit leren dat het manipuleren en uitbuiten van hechte relaties een doeltreffende manier is om persoonlijke doelen te bereiken.

Maar het gedrag van kinderen wordt niet alleen door de opvoeding thuis bepaald, maar ook door de klasomgeving. In een klas waar relationele agressie gebruikt wordt, zal een kind vlugger geneigd zijn zich ook zo te gedragen, ook al deed het dat vroeger niet. Omgekeerd werkt het jammer genoeg minder: kinderen die relationele agressie gebruikten in het verleden gaan daar gewoon mee door, ook al komen ze in een nieuwe klas terecht waar dat veel minder gebeurt.

Het onderzoek versterkt de stelling dat kinderen hun gedrag kunnen spiegelen aan dat van hun ouders, maar geeft tegelijk aan dat ouders niet de enige bepalende factor zijn. Leeftijdgenoten, leraars en eigen temperament bepalen het gedrag allemaal mee. Verschillende deelstudies liepen drie jaar lang in Vlaamse scholen bij 600 kinderen van 8 tot 10 jaar. De resultaten zijn gepubliceerd in de diverse internationale wetenschappelijke tijdschriften en recent nog in het toonaangevende British Journal of Developmental Psychology.


Belfast: Us And Them - Ireland

Kilometres of graffiti-daubed concrete walls snake through Belfast. They divide Catholic neighbourhoods from Protestant. But do these Peace Walls keep the hatred and suspicion locked outside or inside? The consensus among the locals is clear if the walls came down there would be a return to intractable sectarian violence. If you pull that wall down therell be murder, mayhem, therell be blood spilt, says a loyalist resident. The recent killings of two soldiers, a policeman and a Catholic community worker, indicate that trouble is still very close to the surface. Theres walls of prejudice; walls that were built here 300 years ago and they're still here in legislation, in prejudice and bigotry', tells Republican Sean McVeigh. 'So those are the walls that are going to have to come down first. Are the Peace Walls monuments to the past or vital and necessary peacekeepers in the present?


Texting While Driving Could be Deadly KIAH


Health Trust Documentary Series - Unnatural Causes

This video is a summary of responses from viewers who saw the PBS documentary "Unnatural Causes: Is inequality making us sick?" The documentary focuses on the inequality in health based on social and economic factors such as income (poverty), race, ethnicity, and neighborhood.


Women Who Are Perceived As Confident in Job Interviews Also Seen as Lacking Social Skills

A new study in Psychology of Women Quarterly finds that women who present themselves as confident and ambitious in job interviews are viewed as highly competent but also lacking social skills. Women who present themselves as modest and cooperative, while well liked, are perceived as low on competence. By contrast, confident and ambitious male candidates are viewed as both competent and likable and therefore are more likely to be hired as a manager than either confident or modest women. Julie E. Phelan, Corinne A. Moss-Racusin, and Laurie A. Rudman of Rutgers University taped both male and female applicants interviewing to be a computer lab manager. All applicants presented themselves as competent, but also as either confident and ambitious or modest and cooperative. Participants then evaluated the applicants’ competence, social skills, and hirability.

Lees verder


Study finds link between political corruption and FEMA money

Where natural disasters strike, political corruption is soon to follow, say the authors of a study in the Journal of Law and Economics. But it’s not the wind and rain that turns good folks bad; it’s the money that floods in afterwards from the Federal Emergency Management Agency.

Lees verder


Are power and compassion mutually exclusive?

A new study in Psychological Science reveals that individuals with a higher sense of power experience less compassion and distress when confronted with another's suffering, compared to low-power individuals. In addition, powerful people were not motivated to establish a relationship with distressed individuals. The authors suggest that powerful people's tendency to show less compassion and distress towards others reinforces their social power.

Lees verder


Men sexually abused in childhood ten times more likely to contemplate suicide

Sexual abuse in childhood increases the risk of suicide in men by up to ten times, say researchers from the University of Bath. A recent study of Australian men has found that those who were sexually abused as children are more likely than women to contemplate taking their own lives. Whilst gender and mental health problems are the most important risk factors for contemplating suicide, it is increasingly acknowledged that traumatic experiences such as childhood sexual abuse may be a significant risk factor.

Lees verder


Martin Sheen: Shining the Light on Social Causes

Martin Sheen - Star of television's The West Wing and social activist, Martin Sheen has been a prolific performer since the late 1960s. He landed his first major role on Broadway in The Subject Was Roses, which later became a movie. A young, intense leading man, he has played over 70 roles, many of which were in well-known films such as Apocalypse Now, Badlands, Wall Street, The American President, Gandhi and Catch Me If You Can, to name a few. His most recent films include the Academy Award-winning movie The Departed; Bordertown and Bobby, a film written and directed by his son, Emilio Estevez. Martin Sheen is also no stranger to politics, both professionally and in real life. He has played U.S. President John F. Kennedy in the mini-series, Kennedy: The Presidential Years; Robert F. Kennedy in Missiles of October; The White House Chief of Staff in The American President; and is perhaps best-known as President Josiah Bartlet in the acclaimed television drama The West Wing, for which he received a Golden Globe award. Martin Sheen is also known for his robust support of political causes and has remained a staunch activist throughout his life.


“Warrior Gene” Predicts Aggressive Behavior After Provocation

Individuals with the so-called “warrior gene” display higher levels of aggression in response to provocation, according to new research co-authored by Rose McDermott, professor of political science at Brown University. In the experiment, which is the first to examine a behavioral measure of aggression in response to provocation, subjects were asked to cause physical pain to an opponent they believed had taken money from them by administering varying amounts of hot sauce. The findings are published in the Proceedings of the National Academy of Sciences. In addition to McDermott, the research team included Dustin Tingley of Princeton University, Jonathan Cowden of the University of California–Santa Barbara, Giovanni Frazetto from the London School of Economics, and Dominic Johnson from the University of Edinburgh. Their experiment synthesized work in psychology and behavioral economics. Monoamine oxidase A is an enzyme that breaks down important neurotransmitters in the brain, including dopamine, norepinephrine, and serotonin. The enzyme is regulated by monoamine oxidase A gene (MAOA). Humans have various forms of the gene, resulting in different levels of enzymatic activity. People with the low-activity form (MAOA-L) produce less of the enzyme, while the high-activity form (MAOA-H) produces more of the enzyme. Several studies have found a correlation between the low-activity form of MAOA and aggression in observational and survey-based studies. Only about a third of people in Western populations have the low-activity form of MAOA. By comparison, low-activity MAOA has been reported to be much more frequent (approaching two-thirds of people) in some populations that had a history of warfare. This led to a controversy over MAOA being dubbed the “warrior gene.”

Lees verder


Video games linked to poor relationships with friends, family

A new study connects young adults' use of video games to poorer relationships with friends and family – and the student co-author expresses disappointment at his own findings. Brigham Young University undergrad Alex Jensen and his faculty mentor, Laura Walker, publish their results Jan. 23 in the Journal of Youth and Adolescence. The research is based on information collected from 813 college students around the country. As the amount of time playing video games went up, the quality of relationships with peers and parents went down. "It may be that young adults remove themselves from important social settings to play video games, or that people who already struggle with relationships are trying to find other ways to spend their time," Walker said. "My guess is that it's some of both and becomes circular." For the record, Walker did not stand in the way of her family's wish for a Nintendo Wii. Jensen had hoped to find some positive results as justification for playing Madden NFL. Study participants reported how often they play video games. They also answered a battery of questions measuring relationship quality, including how much time, trust, support and affection they share with friends and parents. But the researchers say video games do not themselves mean "game over" for a relationship because the connection they found is modest. "Relationship quality is one of a cluster of things that we found to be modestly associated with video games," Walker said. "The most striking part is that everything we found clustered around video game use is negative."

Lees verder


Male college students more likely than less-educated peers to commit property crimes

Men who attend college are more likely to commit property crimes during their college years than their non-college-attending peers, according to research to be presented at the annual meeting of the American Sociological Association.

Lees verder


Family Type Has Less-Than-Expected Impact on Parental Involvement

Children in step-families and in other non-traditional families get just as much quality time with their parents as those in traditional families, with only a few exceptions, according to research to be presented at the annual meeting of the American Sociological Association today. Using the amount of time parents spent with their young children as a measure, sociologist Hiromi Ono found that children spent comparable amounts of time with their biological mothers regardless of the family structure in which the children were living (i.e., dual-parent homes that included their biological father, a stepfather or their mother’s live-in partner).

Lees verder


The School Bully – Does It Run In the Family?

Sweeney reviewed research out of England, Germany, Norway, Japan, South Africa and the United States, which she reports lagged behind the European countries in examining the phenomenon of bullying prior to this decade. The majority of the research that she examined involved children between the ages of nine and 16. Sweeney says her review of the literature found that children raised by authoritarian parents – parents who are demanding, directive and unresponsive – are the most prone to act out bullying behavior.

Lees verder


Changes in work force, not pay, narrowing the gender wage gap

Are working women treated more fairly in today's labor market than they were 30 years ago? Absolutely not, according to groundbreaking new research by Brown University economist Yona Rubinstein and Casey Mulligan of the University of Chicago. Disputing decades of economic literature, the economists show that the apparent narrowing of the wage gap between working men and women is actually due to the type of women who are now working -- not how much they're being paid.

Lees verder


Birth during a recession raises risk of fatal cardiovascular disease at advanced age

People who suffer from cardiovascular diseases at advanced ages may have reason to suspect that the cause of their illness lies far away ... around the date of their birth. A team of European researchers reports that if economic conditions at the time of birth were bad, then this leads to a higher risk of cardiovascular mortality much later in life.

Lees verder


Tiny protein provokes healthy bonding between cells

In human relationships, a certain "spark" often governs whether we prefer one person to another. Critical first impressions can occur within seconds. Researchers have found that cell-to-cell "friendships" operate in much the same way and that dysfunctional bonding is linked to the spread of cancer.

Lees verder


Carnegie Mellon Scientists Offer Explanation for "Face Blindness;" New Research Provides Insight Into Intriguing Disorder

For the first time, scientists have been able to map the disruption in neural circuitry of people suffering from congenital prosopagnosia, sometimes known as face blindness, and have been able to offer a biological explanation for this intriguing disorder. Currently thought to affect roughly two percent of the population, congenital prosopagnosia manifests as the lifelong failure to recognize faces in the absence of obvious neurological damage, and in individuals with intact vision and intelligence. Studying subjects aged 33 to 72 using diffusion tensor imaging and tractography, the team of scientists from Carnegie Mellon University, Kings College in London and Ben-Gurion University in Israel were able to show that, unlike that of normal brains, there was a reduction in the integrity of the white matter tracts in the brains of individuals with congenital prosopagnosic. Moreover, the extent of the reduced white matter circuitry was related to the severity of the behavioral impairment.

Lees verder


Spreading the Joy Around

New research from James Fowler of UC San Diego and Nicholas Christakis of Harvard Medical School shows that happiness spreads far and wide through a social network – traveling not just the well-known path from one person to another but even to people up to three degrees removed. This holiday season, during gloomy economic times – which, if things get dire enough, might be called a “depression” – it is heartening to know, said Fowler, that “happiness spreads more robustly than unhappiness” and seems to have a greater effect than money.

Lees verder


Study reveals effects of unconscious exposure to advertisements

Fads have been a staple of American pop culture for decades, from spandex in the 1980s to skinny jeans today. But while going from fad to flop may seem like the result of fickle consumers, a new study suggests that this is exactly what should be expected for a highly efficient, rationally evolved animal.

Lees verder


 

 

 


View My Stats