Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Agressie onder broers en zussen, vaak weg gewuifd, gerelateerd aan een slechtere geestelijke gezondheid

“Dat is niet eerlijk!” “Jij bent niet de baas over mij”, “Zij heeft me geslagen!”, “Hij begon”.

Gevechten tussen broers en zussen – van het afnemen van speelgoed tot stiekeme klappen tot verbannen worden uit de slaapkamer – zijn zo algemeen dat ze vaak weg gewuifd worden als gewoonweg horend bij het opgroeien. Uit een nieuw onderzoek van de universiteit van New Hampshire blijkt echter dat agressie tussen broers en zussen de geestelijke gezondheid van kinderen en adolescenten significant verslechtert. In sommige gevallen waren de gevolgen van agressie tussen broers en zussen op de geestelijke gezondheid even groot als bij agressie tussen leeftijdgenoten.

“Zelfs kinderen, die slechts één voorval rapporteerden, hadden geestelijk meer te lijden”, zegt Corinna Jenkins Tucker, professor familieonderzoek aan de UNH en hoofdauteur van het onderzoek, dat in het julinummer van het tijdschrift Pediatrics gepubliceerd is. “Ons onderzoek toont aan dat agressie tussen broers en zussen niet heilzaam is voor kinderen en adolescenten, ongeacht de ernst of frequentie.

Het is een van de eerste onderzoeken, waarin gekeken wordt naar agressie tussen broers en zussen in een ruim leeftijdsbereik en een groot geografisch gebied, en daarmee uniek in omvang en bereik. Tucker en haar co-auteurs van het UNH onderzoekscentrum naar misdaden tegen kinderen, de directeur en sociologieprofessor David Finkelhor, sociologieprofessor Heather Turner en onderzoekster Anne Shattuck, analyseerden gegevens van een nationaal onderzoek naar blootstelling van kinderen aan geweld (NatSCEV), met een proefgroep van 3599 kinderen in de leeftijd van 1 maand tot 17 jaar.

Het onderzoek lette op de effecten van een fysieke aanval met en zonder wapen of verwonding, aanval op eigendom zoals iets afpakken of expres iets kapot maken van broer of zus en psychologische agressie, zoals dingen zeggen die de ander een naar gevoel gaven, bang maakten of een gevoel gaven niet welkom te zijn.

Het onderzoek wees uit dat bij de 32 % van de kinderen die aangaven in het afgelopen jaar slachtoffer geweest te zijn van hun broers of zussen, de kleintjes van 1 maand tot 9 jaar meer last hadden van milde fysieke aanvallen dan de adolescenten (10 tot 17 jaar). Psychologische agressie en eigendomsaanvallen door broers of zussen hadden op kleine kinderen evenveel effect als op adolescenten.

Algemeen wordt aangenomen dat agressie tussen leeftijdgenoten, zoals pesten, ernstiger is dan agressie tussen broers en zussen. Uit hun analyse nu bleek dat fysieke en psychologische agressie tussen broers en zussen en tussen leeftijdgenoten beide een negatief effect hadden op de geestelijke gezondheid. Het geestelijke welzijn van degenen van wie bezittingen werden aangevallen of die psychologische agressie ondervonden was bij beide groepen even belast, ongeacht of de aanval van leeftijdgenoten kwam of van broers en zussen.

Een belangrijke implicatie van dit onderzoek is volgens Tucker dat ouders en verzorgers de agressie tussen broers en zussen serieus moeten nemen.
“Als broers en zussen elkaar slaan, is hun reactie heel anders dan wanneer dat gebeurt tussen leeftijdgenoten”, zegt ze. “Het wordt vaak weg gewuifd, gezien als iets dat normaal is of onschuldig. Sommige ouders denken zelfs dat het gunstig is, een goede oefening in het leren omgaan met conflict en agressie in andere relaties”.
Dit onderzoek toont aan dat agressie tussen broers en zussen een even ernstig effect heeft op de geestelijke gezondheid als pestgedrag tussen leeftijdgenoten.

De auteurs stellen voor dat kinderartsen erin bijdragen om tijdens consulten de verspreiding van deze informatie naar de ouders te verzorgen. En voorlichtingsprogramma’s voor ouders kunnen meer nadruk leggen op agressie tussen broers en zussen en manieren om conflicten tussen de kinderen op te lossen.

Vertaling: Christianne




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats