Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Overmatig TV-kijken in de kindertijd gekoppeld aan lange termijn asociaal gedrag

Kinderen en tieners die veel naar TV kijken hebben meer kans om zich te manifesteren als antisociaal en crimineel als ze volwassen zijn. Deze nieuwe studie aan de University of Otago, Nieuw-Zeeland, werd online gepubliceerd door het Amerikaanse tijdschrift Pediatrics.

De studie volgde een groep van ongeveer 1000 kinderen geboren in de Nieuw-Zeelandse stad Dunedin tussen 1972-73. Om de twee jaar, tussen de leeftijd van 5 en 15 jaar, werd hen gevraagd hoeveel TV ze keken. Degenen die meest TV keken hadden meer kans om een ​​strafrechtelijke veroordeling te krijgen en hadden ook meer kans op antisociale persoonlijkheidskenmerken in de volwassenheid.

Co-auteur Associate Professor Bob Hancox van de afdeling van de University's Department of Preventive and Social Medicine Sociale zegt dat hij en zijn collega's vonden dat het risico van het hebben van een strafrechtelijke veroordeling in de vroege volwassenheid toeneemt met ongeveer 30% met elk uur dat kinderen tv-kijken op een gemiddelde doordeweekse avond .

De studie toonde ook aan dat meer TV-kijken in de kindertijd op volwassen leeftijd, geassocieerd wordt met agressieve persoonlijkheidstrekken, een verhoogde neiging tot negatieve emoties en een verhoogd risico op een antisociale persoonlijkheidsstoornis, een psychiatrische stoornis die wordt gekenmerkt door aanhoudende patronen van agressief en antisociaal gedrag .

De onderzoekers vonden dat de relatie tussen TV-kijken en antisociaal gedrag niet werd verklaard door sociaal-economische status, agressief of antisociaal gedrag in de vroege kindertijd, opvoeding of andere vergelijkbare factoren.

Een medewerker, Lindsay Robertson, zegt dat het niet zo is dat kinderen die al asocialer waren dan de doorsnee meer TV keken. "Integendeel, kinderen die veel naar televisie keken manifesteerden meer en meer antisociaal gedrag en persoonlijkheidskenmerken."

Andere studies hebben eveneens verband gesuggereerd tussen televisiekijken en antisociaal gedrag, maar slechts enkele waren in staat om een ​​oorzaak-gevolg volgorde te tonen. Dit is het eerste 'real-life' onderzoek naar TV-kijken in de gehele kindertijd periode en naar een reeks van antisociaal resultaten op volwassen leeftijd. Deze observatiestudie kan niet bewijzen dat te veel TV-kijken antisociale uitkomsten veroorzaakt, maar de bevindingen komen overeen met de meeste onderzoeken en levert verder bewijs dat overmatig TV-kijken gevolgen kan hebben op het gedrag op lange termijn.

"Asociaal gedrag is een groot probleem voor de samenleving. Hoewel we niet zeggen dat TV de oorzaak is van elk asociaal gedrag, suggereren onze bevindingen dat verminderenvan van TV-kijken op één of andere manier het aantal gevallen van antisociaal gedrag in de samenleving, vermindert", zegt universitair hoofddocent Hancox.

De American Academy of Pediatrics adviseert dat kinderen niet langer dan 1 tot 2 uur kwaliteit TV-programma's per dag zouden bekijken. De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen het idee ondersteunen dat ouders moeten proberen om bij hun kinderen TV-kijken te beperken.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats