Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


'Moreel realisme' kan leiden tot een beter moreel gedrag

CHESTNUT HILL, Mass. — “om mensen na te laten denken over moraal als een kwestie van objectieve feiten in plaats van subjectieve voorkeuren dan zou dit kunnen leiden tot een beter moreel gedrag” aldus Boston College onderzoekers in “Journal of Experimental Social Psychology”.

In twee experimenten, 1 uitgevoerd als een praktijk onderzoek en 1 als online via het internet, waren de deelnemers geneigd te overwegen dat een geloof in moreel realisme (indien moraal hetzelfde als een feit is) of moreel antirealisme (de overtuiging dat moraal de voorkeuren van mensen weerspiegelt) tijdens een verzoek voor een charitatieve donatie, hetzelfde is.
In beide experimenten, waren personen die moreel realistisch zijn geneigd meer geld te geven aan de liefdadigheid dan diegene die neigden tot antirealisme.

"Er is een belangrijke discussie gaande over of goede zeden worden verwerkt als meer objectieve feiten, zoals wiskundige waarheden, of meer als subjectieve voorkeuren, vergelijkbaar met: vanille of chocolade smaakt beter," zegt hoofdonderzoeker Liane Young, assistent-professor in psychologie aan het Boston College. "We wilden de impact van deze verschillende meta-ethical meningen over werkelijke gedrag verder onderzoeken."

Er waren al eerder ideeën over dit onderwerp opgeworpen maar dr. Young en haar voormalige onderzoeksassistent A.J. Durwin, nu een rechten student aan de Hofstra University, zijn de eersten die dit verder hebben uitgewerkt.

In één experiment probeerde een straatverkoper geld op te halen bij voorbijgangers voor een goed doel dat arme kinderen helpt. Deelnemers werden oa. de stelling voorgelegd: Bent u het eens dat sommige dingen alleen moreel goed of fout kunnen zijn of goed of slecht zijn, waar u zich dan toevallig begeeft in de wereld?" Een andere groep deelnemers kregen de vraag: "Bent u het eens dat onze moraal en de waarden worden gevormd door onze cultuur en opvoeding, dus dat er niet echt een ja of nee bestaat op morele vragen.

In dit experiment maakten de realistische deelnemers tweemaal zoveel kans om een donatie te doen, in vergelijking met de anti-realistische deelnemers of diegene die helemaal niet overtuigd waren.

Een tweede experiment, uitgevoerd online, leverde vergelijkbare resultaten. Realistische deelnemers die werden gevraagd om te doneren aan een goed doel van hun keuze waren bereid om meer te geven dan diegene die overtuigd anti realistisch waren of helemaal niet overtuigd waren.

Aangezien "echte" morele inzet kan worden vergezeld door "echte" gevolgen — of goed (b.v.het helpen van anderen, verbeterde gevoel van eigenwaarde) of slecht (b.v.vergelding), een geloof in neiging tot moreel realisme leidt tot het feit dat mensen zich beter gedragen, in overeenstemming met hun bestaande morele overtuigingen, zeggen de onderzoekers.De onderzoekers houden er rekening mee dat het een geloof in neiging tot moreel realisme, moreel gedrag onder bepaalde voorwaarden kan versterken — b.v. wanneer het juiste ding doen relatief eenduidig is (b.v. is het goed om genereus te zijn?). Een ander resultaat zou mogelijk zijn wanneer deelnemers worden geconfronteerd met meer controversiële morele kwesties, aldus de onderzoekers.

Vertaling Angelique Broers


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats