Vergeven van wat ons is aangedaan kan het gemakkelijker maken
om te vergeten


Er wordt ons vaak gezegd "vergeef en vergeet" het onrecht dat u wordt aangedaan - het blijkt dat er een wetenschappelijke waarheid zit achter dit algemeen gezegde. Een studie van onderzoekers aan de Universiteit van St. Andrews in Schotland toont aan dat de details van een onrecht vatbaarder zijn om te vergeten wanneer dit onrecht is vergeven.

De bevindingen worden gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychological Science .

"Het staat vast dat het leren vergeven van anderen positieve voordelen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een individu", zegt Saima Noreen, hoofdauteur van de studie. "De mogelijkheid om schokkende herinneringen te vergeten kan een effectieve "leven met" strategie zijn die mensen in staat stelt om verder te gaan met hun leven."

Vanuit het perspectief van de cognitieve wetenschap is het overwinnen van sterke negatieve emoties in de richting van de persoon die tegenover ons iets verkeerd deed een tegenhanger en vernietiger van impulsen voor vergelding of wraak - processen die essentieel zijn voor vergeving - en kan gezien worden als een functie van de executieve controle.

Onderzoek suggereert dat deze executieve controle ook betrokken is bij ons vermogen om iets te vergeten als we gemotiveerd zijn om het te vergeten .

Noreen besloot te onderzoeken of ditzelfde cognitief mechanisme een verband kan vormen tussen vergeven en vergeten.

De studie, uitgevoerd met collega's Malcolm MacLeod en Raynette Bierman, confronteerde de deelnemers met het lezen van 40 scenario's die hypothetische wandaden zoals ontrouw, laster en diefstal bevatten. Ze werden gevraagd om de overtreding te evalueren en te zeggen of, als zij het slachtoffer zouden zijn, ze de misdaad zouden vergeven.

Ongeveer 1 tot 2 weken later lazen ze opnieuw een subset van de scenario's, maar dit keer werd elk scenario gekoppeld aan een neutraal kenwoord. Na het leren van het scenario van kenwoord paren, werden de deelnemers geconfronteerd met een aantal van de kenwoorden geschreven in rood of groen, en werden gevraagd om zich de bijbehorende scenario's te herinneren wanneer het kenwoord groen was en niet te denken over het scenario als het kenwoord rood was.

Deze procedure wordt vaak gebruikt bij geheugenonderzoek voor training van het vergeten van bepaalde informatie of details. De onderzoekers wilden zien of vergeving het proces van vergeten kan beïnvloeden.

Voor onrecht dat zij in de eerste sessie hadden vergeven toonden de deelnemers meer neiging tot vergeten wanneer ze de opdracht hadden gekregen om het scenario te vergeten in de tweede sessie, in vergelijking met toen ze geen specifieke instructies hadden gekregen.

In tegenstelling vertoonden de deelnemers geen neiging tot vergeten voor scenario's die ze niet hadden vergeven, zelfs als hen was gevraagd om ze te vergeten .

Samen tonen deze bevindingen aan dat vergeving vergeten kan vergemakkelijken door de individuen te helpen om informatie over het onrecht gepleegd tegen hen te onderdrukken.

Dus terwijl vergeven een moeilijk proces is, suggereren de bevindingen dat zodra het onrecht is vergeven, vergeten daardoor eenvoudiger kan worden.

"Dit onderzoek is slechts in beginfase en het is waarschijnlijk dat de relatie tussen vergeven en vergeten bi-directioneel is en veel complexer over een langere periode van tijd", zegt Noreen. "We hopen dat op termijn nieuwe gebieden van onderzoek de combinatie van op 'vergeten - en - vergeven' gebaseerde interventies op hun beurt aanleiding kunnen geven tot krachtige therapeutische tools die mensen in staat stellen om "vergeven en vergeten" effectiever toe te passen. "

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats