Epigenetische veranderingen bij de geboorte kunnen latere gedragsproblemen verklaren


KING COLLEGE LONDEN

Volgens een nieuwe studie aan King's College London en de Universiteit van Bristol kunnen epigenetische veranderingen bij de geboorte - in genen die verband houden met verslaving en agressie - latere gedragsproblemen bij kinderen veroorzaken.

Gedragsproblemen zoals vechten, liegen en stelen zijn de meest voorkomende reden voor de behandeling kinderen in het Verenigd Koninkrijk en kost ongeveer 22 miljard dollar per jaar aan de gemeenschap. Kinderen die gedragsproblemen ontwikkelen voor de leeftijd van 10 jaar (bekend als vroegtijdige gedragsproblemen) hebben een veel hoger risico op ernstig en chronisch antisociaal gedrag gedurende hun ganse levensduur, waardoor verdere sociale kosten met betrekking tot criminaliteit, welzijnsafhankelijkheid en gezondheidszorg nodig zijn .

Genetische factoren zijn erom bekend om gedragsproblemen sterk te beïnvloeden; zij zijn verantwoordelijk voor tussen de 50 en 80 procent van de verschillen tussen kinderen die problemen ontwikkelen of niet. Er is echter weinig bekend over hoe genetische factoren interactie hebben met milieu-invloeden - vooral tijdens de foetale ontwikkeling - om het risico op latere gedragsproblemen te verhogen.

Het begrijpen van veranderingen in DNA-methylering, een epigenetisch proces dat regelt hoe genen worden in- en uitgeschakeld, kan de ontwikkeling helpen van effectievere benaderingen om latere problemen te voorkomen.

De studie, gepubliceerd in Development & Psychopathology, gebruikte data uit de Avon longitudinale studie van ouders en kinderen (ALSPAC) om associaties tussen DNA-methylering bij de geboorte te onderzoeken en problemen te begeleiden bij kinderen tussen 4 en 13 jaar.

De onderzoekers hebben ook de invloed van milieufactoren gemeten die eerder verband houden met vroegtijdige gedragssproblemen, waaronder het dieet van de moeder, roken, alcoholgebruik en blootstelling aan stressvolle levensgebeurtenissen.

Zij ontdekten dat bij de geboorte de epigenetische veranderingen op zeven plaatsen in het DNA van kinderen zich onderscheiden van degenen die een probleem ontwikkelden van degenen zonder problemen. Sommige van deze epigenetische verschillen waren geassocieerd met prenatale blootstellingen, zoals roken en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Eén van de genen die de belangrijkste epigenetische veranderingen aantoonde, genaamd MGLL, is bekend om een rol te spelen in beloning, verslaving en pijnperceptie. Dit is opvallend, aangezien eerder onderzoek suggereert dat gedragsproblemen vaak gepaard gaan met drugsmisbruik; er zijn ook aanwijzingen dat sommige die een antisociale levensstijl aankleven een hogere pijntolerantie vertonen. De onderzoekers vonden ook kleinere verschillen in een aantal genen die eerder geassocieerd waren met agressie en antisociaal gedrag, waaronder MAOA.

Dr Edward Barker, senior auteur van King's College London, zei: 'We weten dat kinderen met vroegtijdige gedragsproblemen veel meer kans hebben op antisociaal gedrag dan volwassenen, dus dit is duidelijk een zeer belangrijke groep om vanuit maatschappelijk perspectief te bekijken.

'Er is gegrond bewijs dat blootstelling aan roken en alcohol invloed heeft op ontwikkelingsproblemen bij kinderen, maar we weten niet hoe het verhoogd risico op gedragsproblemen optreedt. Deze resultaten suggereren dat epigenetische veranderingen in de baarmoeder een ideale situatie creeëren voor het probleem. '

Dr Charlotte Cecil, hoofdauteur King's College London, zei: 'Onze studie laat significante epigenetische veranderingen zien die kinderen met gedragsproblemen onderscheiden van anderen. Hoewel deze bevindingen geen bewijs zijn van de oorzaak, tonen ze de potentiële belangrijkheid van de neonatale periode voor de biologische kwetsbaarheid.

'Omdat de postnatale omgeving ook cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen, moet toekomstig onderzoek nagaan of positieve milieuervaringen deze epigenetische veranderingen kunnen beïnvloeden.’

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica