Nieuws

 


Uitzonderlijk gedrag maakt een mens gelukkiger


In alle culturen ervaren extraverten meer plezier.

Pullman, Washington - Gelukkig is zo gelukkig als men zich voordoet blijkbaar -en dat geldt voor mensen over de hele wereld. Niet alleen leidt extravert handelen tot positievere gevoelens tussen verschillende culturen, maar mensen melden ook positiever gedrag wanneer ze de vrijheid ervaren om zichzelf te kunnen zijn.

Deze bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het Journal of Research in Personality in een verhandeling door Timothy Church, professor van "counseling psychology and associate dean of research" aan de Universiteit van Onderwijs aan de Washington State University. Het onderzoek werd gefinancierd door de National Science Foundation.

"We zijn niet de eersten om aan te tonen dat extraverter dagelijks gedrag kan leiden tot meer positieve stemmingen. Echter zijn wij zijn waarschijnlijk de eersten om deze bevinding uit te breiden tot een verscheidenheid aan culturen," zei Church.

Eerdere studies, waaronder één uit 2012 van William Fleeson, hoogleraar psychologie aan de Wake Forest University in North Carolina, hebben aangetoond dat in de VS introverten een grotere mate van geluk ervaren wanneer zij zich bezighouden met extravert gedrag - zoals glimlachen naar een voorbijganger of bellen naar een oude vriend.

Geïntrigeerd door deze bevinding wilde Church zien of de bevindingen ook golden voor niet westerse culturen. Hij en zijn team keken naar het gedrag en de stemming bij universiteitsstudenten in de VS, Venezuel, China , de Filippijnen en Japan. Met behulp van een "Big Five" persoonlijkheidskenmerk enquête, vond hij dat, over de hele linie, mensen meer positieve emoties rapporteerden in dagelijkse situaties wanneer zij zich extravert gedroegen.

Uit een tweede bevinding bleek dat de leerlingen zich extraverter, aangenamer, gewetensvoller, emotioneel stabieler en opener voor nieuwe ervaringen voelden in situaties waarin ze hun eigen gedrag konden kiezen in plaats van te worden beperkt door externe druk.

Elk van de Big Five trekken ligt op een curve van kenmerken die varieert van het ene uiterste naar het andere. Extraversie ligt aan de tegenpool van introversie; bijvoorbeeld vriendelijkheid ligt aan de andere kant van antagonisme . Op een dag tot dag basis bevinden de meeste mensen zich ergens in het midden .

Tot nu toe zijn dit soort studies voornamelijk uitgevoerd in de VS en andere westerse landen waar de onafhankelijkheid en individualisme hoog in het vaandel staan. De studie van Church is één van de eerste om aan te tonen dat deze resultaten de westerse cultuur overstijgen en ook gelden voor de meer relatie- en groepsgerichte culturen in Azië en Zuid-Amerika.

In de loop der jaren hebben Church en zijn team de Big Five gebruikt om te onderzoeken of de persoonlijkheidskenmerken een vergelijkbaar effect hebben op het gedrag en de stemming over een waaier van culturen. Tot nu toe hebben ze mensen onderzocht in acht verschillende landen waaronder Mexico, Maleisië en Australië waarbij ze gelijkenissen hebben gedocumenteerd.

Wereldwijd hebben psychologen Big Five overeenkomsten geïdentificeerd in meer dan 60 landen.

"Cross- culturele psychologen spreken over psychische eenheid," zei Church. "Ondanks al onze culturele verschillen, lijkt de manier waarop persoonlijkheid is georganiseerd vrij vergelijkbaar over de culturen heen. Er is aangetoond dat 40 tot 50 procent van de variatie in persoonlijkheidstrekken een genetische basis heeft."

Hij wijst er ook op dat, terwijl de Big Five kenmerken vrij universeel lijken te zijn, culturen kunnen verschillen in de gemiddelde expressie van deze eigenschappen - bijvoorbeeld in sommige culturen is kuddegeest of geweten meer aanwezig.

Homo sapiens, zowel in Europa, China of Zuid-Amerika, lijkt een zeer hoge waarde te hechten aan geluk. Uit een snelle opzoeking op internet blijkt dat er een schare van titels bestaat over het vinden en behouden van ongrijpbare vreugde.

Er is een goede reden voor. Uit een uitgebreide studie van de Universiteit van Illinois in 2011 bleek dat gelukkige mensen de neiging hebben om langer te leven en een betere gezondheid te ervaren dan hun sombere leeftijdsgenoten. Positieve stemmingen helpen stress verminderen en bevorderen een gezond immuunsysteem. Ze verkorten zelfs het recuperatievermogen van het hart na een training.

De bevindingen van Church suggereren dat extraverter gedrag een manier is om zijn geluk te verhogen in de meeste, zo niet alle culturen.

Overeenkomsten in persoonlijkheid en weten dat wij mensen zijn die meer op elkaar gelijken dan niet - kunnen internationale betrekkingen verbeteren door begripvollere communicatie en het vermogen om het gedrag van anderen te voorspellen. En dit geldt ook voor grote, complexe samenlevingen zoals de Verenigde Staten waarvan de diversiteit van de bevolking steeds groeit.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats