Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Waarom sommige soldaten PTSS ontwikkelen en anderen niet

Uit nieuw onderzoek gepubliceerd in Clinical Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychological Science, blijkt dat vooroorlogse kwetsbaarheid net zo belangrijk is als de bestrijding van gerelateerde trauma in het voorspellen van de vraag of veteranen symptomen van post-traumatische stress-stoornis (PTSS) zullen ontwikkelen.

Onderzoeker Bruce Dohrenwend en collega's van Mailman Columbia School of Public Health en de New York State Psychiatric Institute vonden dat traumatische ervaringen tijdens het begin van de gevechten de aanleiding zijn van de symptomen die bekend staan als de PTSS "syndroom" bij Vietnam veteranen. Maar ook andere factoren, zoals vooroorlogse psychologische kwetsbaarheid waren even belangrijk voor het voorspellen van de vraag of het syndroom bleef.

De onderzoekers onderzochten opnieuw de gegevens van een steekproef van 260 mannelijke veteranen van de National Vietnam Veterans Readjustment Study. Elk van de veteranen in de subgroep hadden een diagnostisch onderzoek ondergaan door ervaren clinici dat informatie gaf over het ontstaan ​​van de aandoening en of het nog steeds bestond 11 tot 12 jaar na de oorlog.

Dohrenwend en collega's richtten zich op de rol van de drie primaire factoren: de ernst van de blootstelling aan het oorlogsgeweld (bijv. levensbedreigende ervaringen of traumatische gebeurtenissen tijdens een gevecht)of vooroorlogse kwetsbaarheden (bijv. fysiek misbruik in de jeugdperiode, familiale voorgeschiedenis van misbruik )en betrokkenheid bij gewapende burgers of gevangenen.

De gegevens gaven aan dat stressvolle blootstelling noodzakelijk was voor het begin van het PTSS-syndroom daar 98% van de veteranen die het PTSS-syndroom ontwikkelden één of meer traumatische gebeurtenissen meegemaakt hadden.

Maar confrontatie met gevechten alleen was niet voldoende om het PTSS-syndroom te veroorzaken.

Van de soldaten die één of andere potentiele traumatische gevechtssituatie hadden ervaren, ontwikkelden slechts 31,6% het PTSS-syndroom. Toen de onderzoekers hun analyse beperkten tot de soldaten die de meest ernstige traumatische bevindingen hadden meegemaakt waren er nog steeds een aanzienlijk deel - ongeveer 30% - die het syndroom niet hadden ontwikkeld. Dit suggereert dat er nog andere factoren en kwetsbaarheden zijn voor het ontwikkelen van het syndroom.

Tot deze factoren behoren jeugdervaringen van fysiek geweld of een pre-Vietnam psychiatrische stoornis anders dan PTSS. Leeftijd leek ook een belangrijke rol te spelen: wanneer mannen jonger dan 25 jaar geconfronteerd waren geweest met oorlogsgeweld hadden ze zeven keer meer kans om PTSS te ontwikkelen dan oudere mannen. De onderzoekers vonden ook dat soldaten die burgers of krijgsgevangenen gekwetst hadden veel meer kans hadden om PTSD te ontwikkelen.

De gecombineerde gegevens van de drie primaire factoren - de confrontatie met het oorlogsgeweld, vooroorlogse kwetsbaarheid en betrokkenheid bij het kwetsen van burgers of gevangenen - bleken bij te dragen tot de ontwikkeling van het PTSS-syndroom bij ​​naar schatting 97% van de veteranen die hoog scoorden op alle drie de factoren. Terwijl de ernst van de confrontatie de sterkste voorspeller was van de vraag of de soldaten het syndroom zouden ontwikkelen was vooroorlogse kwetsbaarheid net zo belangrijk in het voorspellen van de persistentie van het syndroom op de lange termijn.

De onderzoekers concluderen dat deze bevindingen belangrijke implicaties hebben op het beleid gericht op het voorkomen van gevallen van oorlog-gerelateerde PTSS.
Gezien de schijnbaar sterke interactie tussen de blootstelling aan het oorlogsgeweld en de vooroorlogse kwetsbaarheid benadrukken deze resultaten de noodzaak om de meer kwetsbare soldaten weg te houden van de meest ernstige gevechtssituaties.

Dohrenwend en collega's wijzen er ook op dat de recente conflicten in Irak en Afghanistan, zoals de oorlog in Vietnam, oorlogen zijn onder de mensen en ze onderstrepen de noodzaak van onderzoek van de omstandigheden waarin schade aan burgers en gevangenen dreigt te ontstaan. Dergelijk onderzoek zou belangrijke aanwijzingen kunnen geven voor het voorkomen van dergelijke verwoestende schendingen van de regels van de oorlog.

In aanvulling op Dohrenwend, werkten volgende co-auteurs mee aan dit onderzoek Thomas Yager en Ben Adams aan de Mailman School of Public Health aan de Columbia University, en Melanie Muur van de Mailman School of Public Health en de afdeling Psychiatrie van het Columbia University en de New York Staat Psychiatric Institute.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats