Nieuws transvetzuren


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoekers raden verbod aan op het gebruik van transvetten

Volgens een nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Chicago afdeling Geneeskunde en de Yale School of Medicine, telt men in gebieden waar een beperking is op het gebruik van transvetten in voeding minder hospitalisaties voor hartaanvallen en beroertes in vergelijking met gebieden zonder beperkingen.

Lees verder


Europees Parlement wil gebruik transvetzuren in voedsel inperken

De EU moet wettelijke maximumnormen invoeren op industrieel geproduceerde transvetzuren die het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas voor consumenten verhogen, zo stelt het EP in een resolutie die woensdag is aangenomen. EP-leden stellen dat het feit dat slechts één op de drie consumenten in de EU iets weet over transvetzuren (bron: EC), laat zien dat er meer gedaan moet worden om consumenten bewust te maken.

Lees verder


Het bannen van transvetten in Engeland zou 7000 sterfgevallen door hartkwalen kunnen voorkomen in de komende 5 jaar

In “The MBJ” beweren experts dat een volledig verbod op het gebruik van transvetzuren (transvetten) in verwerkt voedsel in Engeland 7200 sterfgevallen door hart- en vaatziekten in de komende vijf jaar zou kunnen voorkomen. Ze zeggen dat een totaal verbod in Engeland "technisch haalbaar" is en dringen aan op een “beslissende actie" voor efficiënte en kosteneffectieve beleidsopties hieromtrent.

Lees verder


Transvetten, en geen verzadigde vetten, in verband gebracht met hoger risico op hartziekten en overlijden

Uit een wetenschappelijke studie van McMaster University is gebleken dat transvetten in verband gebracht worden met een hoger risico op hart- en vaatziekten en overlijden. Maar verzadigde vetten worden niet in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden, hartziekte, beroerte, of diabetes type 2.

Lees verder


Transvetten en slechter geheugen

Volgens een studie aan de Universiteit van Californië, San Diego School of Medicine, online gepubliceerd op 17 juni in PLoS ONE, veroorzaakt hogere consumptie van dieet transvetzuren (dTFA), vaak gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen om de smaak, textuur en duurzaamheid op te peppen, een verslechtering van het geheugen bij mannen van 45 jaar en jonger.

Lees verder


Wetenschappers tonen het effect van transvetten op aderen aan

In een recent onderzoek is opnieuw vastgelegd hoe transvetten verharding van de aderen veroorzaken (atherosclerosis). Hiervoor kregen muizen hoge concentraties transvetten te eten.

Lees verder

Annelies


Radio - Pepernoten moeten uit de winkel

C1000 eigenaar Tinus Mulder uit Beilen verkoopt al pepernoten. En dat zorgt voor ophef. Zo vindt fabrikant Bolletje het veel te vroeg voor de oerhollandse lekkernij. Maar ook pedagogen laten van zich horen: Kinderen zouden in verwarring raken door het zien van het winterse snoepgoed.

Download MP3

Nog even dit. Juist pepernoten horen tot het meeste ongezonde snoepgoed. Wie zoet is krijgt namelijk lekkers met veel geharde vetten en de stof acrylamide.....

Ron


Produkten die transvetten bevatten

Andere namen : Geharde plantaardige olie, Gehydrogeneerd plantaardig vet, Gehydrogeneerde plantaardige olie

Lees verder

Link | Link2


Transvetzuren in "gezonde" rijstwafels

In 2 soorten zit zelfs transvet: de yoghurtminirijstwafels van Sesamstraat en de yoghurtrijstwafels van Zonnatura.

Link

Gerrit

--

Zoals je ziet zegt een "natuurmerk" helemaal niets meer, ze worden vanzelf opgeslokt door big food.


Trans fats (CBS News)

Ook produkten die zeggen geen transvetzuren bevatten dus wel transvetzuren omdat ze minder dan 0.5 gram bevatten.

Jacqueline


Soort vet in voeding beinvloedt risico op endometriose

Voeding, die rijk is aan omega-3 vetzuren, geeft een verminderde kans op endometriose, terwijl voedsel met veel transvetzuren de kans op deze ziekte vergroot.

Link

Jan Slemmer


Ban on Trans Fats at Restaurants Begins January 1 - County of San Diego

Environmental Health has the details about a new state law that begins January 1, which will phase out the use of trans fats at restaurants and other food facilities.


Het probleem met geharde industrievetten (transvetzuren)

De enzymen delta-6 desaturase en delta-5 desaturase, die de vetzuren zouden moeten omzetten, kunnen niet met de rechte transvetzuren overweg. Dit is iets waar de onderzoeksgroep van de wetenschapper Mahfouz M. et.al. al in 1981 voor het eerst op wees. De rechte keten van een transvetzuur is verwant met de rechte keten van verzadigd vet, en transvet gedraagt zich in het lichaam dan ook op eenzelfde manier als verzadigd vet. Als het wordt ingebouwd in het celmembraan wordt het celmembraan er minder vloeibaar door. Vloeibaarheid van het celmembraan is een belangrijke
eigenschap voor het functioneren van cellen. Starheid van het celmembraan verslechtert onder andere het functioneren van receptoren en andere boodschappersystemen van de cel."

Link

GdJ

Dus recept voor ziekte, cel kan minder goed voedingsstoffen opnemen en toxines afvoeren.

Verder heb ik een Deens overheidsrapport te pakken met een uitleg over de risico's van deze geharde vetten. De EU wil nog altijd geen verbod op deze vetten en ook een labelverplichting is van de baan. De consument wordt dus weer dom gehouden. Wel als schapen de mensen willen enten maar eerlijke informatie over stoffen die veel meer mensen ziek maken niet willen vermelden. Ben in 2005 daarom zelf de site transvetzuren.com begonnen. Overheid laat ons wederom in de steek dus labels goed controleren op geharde vetten en gehydrogeneerde olieën. Transvetzuren zijn de snelste manier om hart- en vaatziekten te krijgen.

Download het Deense rapport hier

Belgische lezers kunnen hier protesteren: Link

Ron


De Gevaren van Transvet

Gisteren las ik op jouw website een artikel over "Gezond vet" (linolzuur) gelinkt aan chronische darmontstekingen. Zojuist vind ik op internet een mooie video over "De Gevaren van Transvet" (Nederlands ondertiteld). Misschien een mooie aanvulling op dit artikel ?

De Gevaren van Transvet, (gedeeltelijk) gehard(e) olie, vet : Link

Geert

--

Unilever weet al sinds 1991 hoe slecht deze geharde vetten zijn en heeft willens en wetens miljoenen consumenten deze rommel via margarines "aangesmeerd". Pas 18 jaar later laten ze weten dat ze gaan stoppen met deze gedeeltelijke geharde vetten. Probleem is nu nog het vele linolzuur dat in hun produkten zit. Juist deze omega 6 vetten uit met name goedkope sojaolie en zonnebloemolie zijn de oorzaak van heel veel ontstekingen in oa je darmen. Overdaad aan linolzuur blokkeert ook nog eens de opname van omega 3 vetzuren en wordt bij verhitting ook nog eens kankerverwekkend, Google maar eens op de stof HNE, die ontstaat als je gaat frituren/bakken met linolzuur ! Gaat dit ook weer 18 jaar duren voordat Unilever deze slechte vetten in de ban doet. U betaalt gewoon weer de rekening en de geschiedenis herhaalt zich. Alleen een kleine groep die zich op de hoogte laat houden door sites als de onze kunnen betere keuzes maken. Kies voor roomboter, goede olijfolie, noten en zaden, vette vis en kokosolie en vergeet die surrogaatvoeding. Die heeft al genoeg ellende veroorzaakt........Wil je olie verhitten kies dan voor geklaarde boter of kokosolie/palmolie of rundervet.

Leermoment: de industrie is DE belangrijkste veroorzaker van kanker. Hoemeer vervuiling zich opstapelt in ons lichaam hoe meer kanker zal toenemen !

Ron Fonteine


UI scientist writes book of simple truths about food

Fred Kummerow never wondered which one to spread on his toast. He knew butter was better for us more than half a century ago, and he explains why in his new book, "Cholesterol Won't Kill You But Trans Fat Could - Separating Scientific Fact from Nutritional Fiction in What you Eat."

Lees verder


Ontario aims to ban trans fats in schools

Ontario's Liberal government will introduce legislation Wednesday to ban trans fats in school cafeterias and take steps towards banning junk food in high schools.

Lees verder


The Government of Canada Releases Data Showing the Trans Fats Levels in Foods

Canada is the first country to publicly post this type of monitoring data related to trans fat levels in commercial foods. The data is being publicly posted so that Canadians can directly monitor industry progress. The next set of data is planned for posting in the Spring of 2008.

Lees verder


San Francisco Bans Trans Fats

San Francisco is the latest city trying to run trans fats out of town.

Lees verder


Boston moves toward trans fats ban

Following the lead of New York City and Brookline, health regulators in Boston last night took the first step toward banning artery-clogging trans fat from French fries, doughnuts, and other food sold in restaurants and corner stores.

Lees verder


Trans fats new focus of coronary concerns

“Australia’s dragging its feet and the reason is because of heavy lobbying from the food industry and my biggest criticism is of FSANZ and its misleading line that saturated fats is a far bigger problem here,” he said. “FSANZ has really been asleep at the wheel on this one and has been derelict in its responsibilities to protect consumers.”

Lees verder


Food labels are a big fat lie?

Food companies can claim their products contain "zero grams trans fat," as long as they hold less than .5 grams per serving.

Lees verder


 

 

 


View My Stats