Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Zit loodvergiftiging soms achter jeugdcriminaliteit?

Lood treft men aan in oude verven (met inbegrip van die op oud kinderspeelgoed), in de bodem, in oude leidingen, in water, in de atmosfeer, in loodhoudende brandstoffen van voertuigen zelfs in drinkbekers. Bij hoge dosering is het dodelijk, maar veroorzaakt ook schijnbaar triviale symptomen zoals hoofdpijn. Bij kinderen leidt het ook tot schade aan de organen, de nieren in het bijzonder en het zenuwstelsel inclusief de hersenen. Vroege opsporing van verontreinigde bronnen is belangrijk om te voorkomen dat kinderen eraan bloot gesteld worden. Een hoge blootstelling aan lood bij kinderen kan leiden tot 'leerstoornissen', gedragsproblemen, verlaagde intelligentie, belemmerde groei en slecht horen.

Summer Miller van de Southern University Law Center in Baton Rouge, Louisiana, schreef in het International Journal of Liability and Scientific Enquiry, dat volgens de gegevens van de US Centre for Disease Control (CDC) 6% van alle kinderen van één tot twee jaar en 11% van de Afro-Amerikaanse (niet-Spaanse) kinderen van één tot vijf jaar een loodgehalte in het bloed hebben dat toxisch is en in het gebied komt van loodvergiftiging.

Miller suggereert dat blootstelling aan schadelijke hoeveelheden lood kan leiden tot jeugdcriminaliteit. "Zeer kleine hoeveelheden lood worden geassocieerd met toxiciteit," zegt ze. "Er zijn verschillen tussen de onderzoekers bij het bepalen van de niveaus van loodvergiftiging. Sommige rapporten melden dat 10 microgram per deciliter voldoende is om te spreken van loodvergiftiging."

Andere studies suggereren 45 microgram per deciliter. Ze voegt eraan toe dat er in het openbaar onderwijs moet worden gesproken over het permanente probleem van de blootstelling aan lood om jonge mensen te redden van de potentieel verwoestende effecten van dit giftig metaal. "Loodvergiftiging heeft een progressief effect over de tijd en de symptomen die worden ervaren door de meeste mensen zijn hoofdpijn en buikpijn", zegt Miller. "Omdat deze symptomen zo gewoon zijn maakt de ontdekking van het probleem moeilijk; vandaar de behoefte aan voorlichting over bronnen van blootstelling aan lood."

"Gepubliceerd onderzoek toont aan dat blootstelling aan lood en criminaliteit zijn gekoppeld aan lagere intelligentie, lage communicatieve vaardigheden en gedragsproblemen, zoals vandalisme en pesten," voegt Miller eraan toe. Andere studies hebben gevonden dat delinquente jongeren een hogere concentratie van lood in hun botten hebben dan "niet-delinquente".
# # #

"Lead poisoning: the epidemic hitting the US juvenile justice system", in Int. J. Liability and Scientific Enquiry,Vol. 5, pp.213-220.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats