Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Wat kost ons de kwikverontreiniging?

Door het opruimen van kwikverontreiniging en het verminderen van prenatale blootstelling aan het neurotoxine methylkwik (MeHg) zou de Europese Unie € 10.000 miljoen per jaar kunnen besparen, vindt een nieuwe studie gepubliceerd in het open toegang tijdschrift BioMed Central's Environmental Health. Uit nieuwe schattingen blijkt dat tussen de 1,5 en 2 miljoen kinderen in de EU elk jaar met MeHg blootstelling boven de veilige grens van 0.58μg/g en 200.000 boven het WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) aanbevolen maximum van 2.5μg/g worden geboren.

Terwijl kwik van nature voorkomt in het milieu bijvoorbeeld bij vulkaanuitbarstingen of bosbranden wordt het meeste verspreid door het verbranden van fossiele brandstoffen. Daar bioconcentratie MeHg voorkomt in zee- en zoetwater; is het eten van vis dan ook de belangrijkste bron van blootstelling voor de mensEen team van onderzoekers uit heel Europa gebruikte de DEMOCOPHES studie voor verhoogde blootstelling aan chemicaliën om de impact van MeHg op de mens te beoordelen.

Haarmonsters van kind-moeder paren, verzameld in 17 Europese landen toonden aan dat volgens een een laagste schatting, 1.866.000 kinderen geboren in Europa worden blootgesteld aan giftige niveaus van MeHg; 232.000 hiervan worden blootgesteld aan gevaarlijke niveaus die vijf keer hoger liggen. Maar niet ieder kind in Europa loopt evenveel gevaar. Uit analyse per land blijkt dat kinderen geboren in Portugal en Spanje het meest blootgesteld worden aan MeHg, en in Hongarije het minst.

Blootstelling aan MeHg bij de mens beïnvloedt de ontwikkeling van de hersenen, wat resulteert in een lager IQ, en dus een lagere looncapaciteit. De lange termijn kosten voor de maatschappij kunnen worden berekend als levenslang loonverlies per persoon; deze schatting houdt geen rekening met andere aspecten van de hersenen toxiciteit of risico's van hart- en vaatziekten bij volwassenen.

Prof Philippe Grandjean legt uit: "Als we de effecten van MeHg op de ontwikkeling van de hersenen omzetten in IQ-punten zien we dat de voordelen door het beheersen van MeHg vervuiling neerkomt op 700.000 IQ-punten per jaar en de beloningen in natura van € 8.000 tot € 9.000 miljoen per jaar voor het geheel van de EU. Blootstelling tegen gaan zou vooral ten goede komen aan Zuid-Europa. "

Zodra MeHg is gevormd, circuleert het duizenden jaren in het milieu hierbij mensen en andere soorten blootstellend aan potentieel toxische concentraties over generaties heen. Als reactie op het onderzoek zei Dr Elsie Sunderland: "Het verzwakken van de schade veroorzaakt door methylkwik vereist wereldwijde samenwerking op het beleid en de bronreducties.

Onderhandelingen met het United Nations Environment Program zijn op dit moment aan de gang om de kwikuitstoot aan te pakken."

Vertaling André Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats