Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Beschikking en dus toestemming Basf GM aardappelenproefveld en BASF houdt op met gentech aardappelen in Europa


8. ZIENSWIJZEN NAAR AANLEIDING VAN DE KENNISGEVING VAN DE AANVRAAG EN DE ONTWERPBESCHIKKING
Zienswijzen ingediend door M. Bos te Lelystad, mede namens M. v.d. Riet, E. de Niet, A. Zoon, L. Zoon, C. Dorjee, Stichting Ekopark Lelystad, J. v. Leeuwen, R. v. Dijk, M. Hennink, I. Bos, M.J.C. v.d. Sloot en C. v. Boxtel te Lelystad.

1. Indiener vraagt zich af of er geen schadelijke effecten zullen optreden bij mens, dier en op de bodem. Zij is van mening dat het planten van gentech aardappelen gevaarlijk is, omdat er geen mogelijkheid is om het GMO uit het milieu terug te halen.

Reactie: De mogelijkheid van het optreden van schadelijke effecten op mens, dier en op de bodem als gevolg van de kleinschalige werkzaamheden met de genetisch gemodificeerde (gg) aardappelen is uitgebreid beschouwd in de milieurisicoanalysetabel, een openbaar werkdocument dat samen met de ontwerpbeschikking ter inzage is gelegd. Een samenvatting van de milieurisicoanalyse staat weergegeven onder punt 5 van de ontwerpbeschikking. Hieruit blijkt dat er geen schadelijke effecten optreden als gevolg van de kleinschalige werkzaamheden met deze aardappelen. Hierbij is ook in beschouwing genomen dat gg-aardappelen met deze eigenschap al sinds begin 1990 in Nederland getest worden in veldproeven, hierbij zijn nooit schadelijke effecten waargenomen.

2. Indiener vraagt zich af of deze proefaardappelen voor de industrie toch niet per ongeluk op de markt komen en worden verkocht als consumptieaardappel. Hierbij wordt ook verwezen naar een samenvattend document van deze gg zetmeelaardappel (Part II Summary ) ingediend in het kader van een Europese aanvraag voor commerciele teelt. In dit document wordt gesteld dat bijproducten van zetmeelaardappelen zullen worden gebruikt voor veevoeder.

Reactie: Tijdens en na de uitvoering van de veldproeven met de gg-aardappelen moeten maatregelen worden genomen die vermenging van de gg-aardappelen met andere aardappelen moeten tegengaan. Daarnaast mogen de gebruikte planten, plantendelen of producten afgeleid van de planten niet worden gebruikt voor menselijke of dierlijke consumptie, of worden verhandeld. Hierdoor is de kans dat de gg-aardappelen, afkomstig uit veldproeven, per ongeluk op de markt komen en worden verkocht als consumptieaardappelen verwaarloosbaar. De verwijzing naar het gebruik van bijproducten van gg-zetmeelaardappelen als veevoeder is bij deze proef dus niet aan de orde.

3. Er wordt gesteld dat burgers die niet bekend zijn met het onderwerp niet binnen enkele weken een deskundig oordeel over dit onderwerp kunnen hebben en dat niet alle mensen Engels begrijpen, laat staan de wetenschappelijke artikelen die in de Engelse taal zijn opgesteld.

Reactie: Een ieder heeft in Nederland 6 weken de tijd om commentaren of bedenkingen tegen de veldwerkzaamheden in te dienen. Dit is voldoende tijd voor burgers om zich een oordeel over de aanvraag en de uitgevoerde milieurisicoanalyse te vormen.

De Engelse taal is nu eenmaal gebruikelijk voor de (natuur)wetenschap. Bovendien wordt in de milieurisicoanalysetabel een samenvatting gegeven van de gegevens die in de aanvraag staan. Zowel deze uitgebreide tabel als de

Pagina 17 van 33
ontwerpbeschikking zijn opgesteld in de Nederlandse taal. Hierdoor is hetgeen is aangevraagd en de milieurisicoanalyse voor iedereen navolgbaar.
4. Men vraagt zich af of iemand de advertentie kan lezen als zij niet op kranten zijn geabonneerd waar de ontwerpbeschikking in staat en hoe alle burgers bereikt worden die nooit toestemming zouden geven voor deze pseudowetenschap. Hierbij wordt gerefereerd aan de verschillende artikelen uit onder andere het Europese verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM), het internationale verdrag voor Burgerlijke en Politieke rechten (BuPO), de actio popularis en wordt verwezen naar de Raad van Advies van SKAL.

Reactie: De kennisgeving waarin wordt aangekondigd dat een ontwerp)beschikking wordt afgegeven, wordt gepubliceerd in de Staatscourant, de Volkskrant, het NRC, Boerderij vandaag (voorheen Agrarisch Dagblad) en regionale nieuwsbladen die gericht zijn op de regio waar de locaties van de veldproeven zijn gelegen. De Staatscourant is voor iedereen ook via internet in te zien. Dit wordt voldoende geacht om een ieder in Nederland op de hoogte te stellen van de (ontwerp)beschikking en dat een ieder zienswijzen kan inbrengen tegen de aangevraagde werkzaamheden. Hiermee wordt voldaan aan de vereisten in Artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht. Bovendien zijn alle documenten altijd beschikbaar via de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en ligt het papieren dossier ook ter inzage bij ditzelfde Ministerie.

Het is daarom niet duidelijk waarom de aangevraagde kleinschalige werkzaamheden met gg-aardappelen niet in lijn zouden zijn met de in de zienswijze genoemde verdragen.

5. Men stelt dat het volk nu begint te begrijpen dat hun bestaan en de waarden daarvan in gevaar zijn. Men wil graag een afschrift van documenten zien waaruit moet blijken dat de Europese bevolking aan de Raad van Europa in Straatsburg en de notabelen en de leden van de uitvoerende politiek toestemming hebben gegeven het idee van de Volonte Generale van Rousseau niet in de huidige mensenrechten van de familie Roosevelt van 1848 te laten opnemen. Hetzelfde geldt voor de vraag over het .recht op verzet bij onderdrukking., art. 2 en voor het aanscherpen van het recht op verenigen voor de meningsvormingprocessen van 1848. Ook wordt hierbij verwezen naar Hoofdstuk 3, artikel 65, paragraaf 2f van het EU verdrag van Lissabon 20072009.

Reactie: Het is niet duidelijk waarom men een afschrift van bovenstaande documenten wil zien in verband met de aangevraagde kleinschalige werkzaamheden met gg-aardappelen in Nederland. Zie hiervoor ook de reactie op zienswijze 4. Daarom wordt niet verder op deze zienswijze ingegaan.

6. Men stelt dat de proef niet mag doorgaan en dat BASF heeft beloofd zich voor wat het cultiveren van gentechgewassen betreft zou terugtrekken uit Europa.

Reactie: Op grond van artikel 26 van de wet Milieubeheer mogen werkzaamheden met ggo.s, zoals de aangevraagde veldproef met gg-aardappelen, alleen worden afgewezen op basis van mogelijke risico.s voor mens en milieu. Daarbij is een belofte van BASF niet aan de orde.

Hele beschikking;

http://www.gentechvrij.nl/plaatjesgen/basfamylBeschikking%20GGO%20IM-L%2012-001.pdf

BASF trekt zijn aanvragen voor de commercialisering van ggo-aardappelen in Europa in. http://www.standaard.be/krant/tekst/index.aspx?oDay=30&oMonth=1&oYear=2013&articleid=DMF20130129_00450281

http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chemie/BASF_houdt_ggo_aardappelen_uit_Europa.9296979-3069.art?ckc=1

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats