Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


BPA in plastic (waterflessen) kan invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen door het verstoren van de genregulatie

DURHAM, NC - Volgens een studie geleid door onderzoekers van Duke Medicine kan milieublootstelling aan bisfenol A (BPA), een wijdverspreid chemisch element in kunststoffen en harsen een gen onderdrukken dat van vitaal belang is voor de zenuwcellenfunctie en voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel

De onderzoekers publiceren hun bevindingen, die werden waargenomen in corticale neuronen van muizen, ratten en mensen, in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences van 25 februari 2013.

"Onze studie wees uit dat BPA de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel kan aantasten en roept de vraag op of blootstelling, dieren en mensen ook vatbaar kan maken voor neurologische aandoeningen," aldus hoofdauteur Wolfgang Liedtke, MD, PhD, universitair hoofddocent van de geneeskunde/neurologie en neurobiologie aan Duke Medicine.

BPA, een molecule dat oestrogeen nabootst en interfereert met het endocrien systeem van het lichaam, is aanwezig in een grote verscheidenheid van verwerkte producten zoals thermisch printerpapier, plastic waterflessen en de bekleding van metalen blikjes. Het chemisch product kan in het lichaam komen als het binnnendringt in de inhoud van de voedsel- en drankverpakkingen.

Onderzoek bij dieren heeft geleid tot de bezorgdheid dat blootstelling aan BPA gezondheidsproblemen zoals gedragsproblemen, endocriene en reproductieve aandoeningen, obesitas, kanker en aandoeningen van het immuunsysteem, kan veroorzaken. Sommige studies suggereren dat baby's en jonge kinderen het meest kwetsbaar zijn voor de effecten van BPA wat de Amerikaanse Food and Drug Administrationin in juli 2012 heeft doen beslissen het gebruik van de chemische stof in babyflessen en bekers te verbieden.

Terwijl van BPA is aangetoond dat het, het zich ontwikkelende zenuwstelsel beïnvloedt, is weinig geweten over hoe dit gebeurt. Het onderzoeksteam ontwikkelde een serie experimenten in knaagdier en menselijke zenuwcellen om te leren hoe BPA veranderingen induceert die de genregulatie verstoren.

Tijdens de vroege ontwikkeling van neuronen zijn hoge chlorideniveau's aanwezig in de cellen. Deze dalen als de neuronen volwassen zijn, dankzij een chloride transporter eiwit genaamd KCC2 dat de chloride-ionen uit de cellen drijft. Als het chloridenieveau in de neuronen hoog blijft kan het de neurale circuits beschadigen en de ontwikkeling van het vermogen van het migreren van zenuwcellen naar de juiste positie in de hersenen verhinderen.

Blootstelling van neuronen aan minieme hoeveelheden BPA verandert het chloridegehalte in de cellen door het op één of andere manier af te sluiten van het Kcc2 gen dat KCC2 eiwit aanmaakt met als gevolg de verwijdering van chloride uit de neuronen.

MECP2, een ander belangrijk eiwit voor een normale hersenfunctie, bleek een mogelijke dader te zijn achter deze verandering. Bij blootstelling aan BPA, is MECP2 duidelijk meer aanwezig en bindt zich aan het Kcc2 gen waardoor het kan uitgeschakeld worden. Deze vertraging in het verwijderen van chloride kan bijdragen tot problemen in de ontwikkelende hersenen.

Deze bevindingen doen de vraag rijzen of de BPA zou kunnen bijdragen aan neurologische aandoeningen zoals het Rett syndroom, een ernstige autisme spectrumstoornis die alleen wordt gevonden bij meisjes en wordt gekenmerkt door mutaties in het gen dat MECP2 produceert.

Terwijl uit de studies bleek dat zowel mannelijke als vrouwelijke neuronen werden beïnvloed, waren vrouwelijke neuronen gevoeliger voor de toxiciteit van de chemische stof. Verder onderzoek zal dieper op de sex-specifieke effecten van blootstelling aan BPA ingaan en de vraag of bepaalde geslachtshormoon receptoren betrokken zijn bij het effect van BPA's op KCC2 verder onderzoeken.

"Onze bevindingen vergroot onze kennis over hoe milieublootstelling aan BPA de regeling van het Kcc2 gen kan beïnvloeden. Maar we verwachten dat toekomstige studies zich zullen concentreren op wat blootstelling aan BPA buiten Kcc2 nog beïnvloedt," zei Liedtke. "Dit is een een voortdurend verhaal."

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats