Transvetten en slechter geheugen


Volgens een studie aan de Universiteit van Californië, San Diego School of Medicine, online gepubliceerd op 17 juni in PLoS ONE, veroorzaakt hogere consumptie van dieet transvetzuren (dTFA), vaak gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen om de smaak, textuur en duurzaamheid op te peppen, een verslechtering van het geheugen bij mannen van 45 jaar en jonger.

De onderzoekers beoordeelden gegevens van 1018 mannen en vrouwen aan wie werd gevraagd om een dieetonderzoek en een geheugentest met woordherinnering te ondergaan. Gemiddeld herinnerden mannen van 45 jaar en jonger zich 86 woorden. Voor elke extra gram transvetten per dag, daalde het quotum met 0,76 woorden.

"Transvetten hadden het meest invloed op het geheugen bij mannen tijdens hun hoogste productiviteitsjaren”, zegt Beatrice A. Golomb, MD, PhD, eerste auteur en professor in de geneeskunde aan de UC San Diego School of Medicine. “Van transvetten is eerder aangetoond negatieve associaties te hebben met gedrag en stemming; andere pijlers van de hersenfunctie. Voor zover wij weten was een relatie met geheugen of cognitie nog niet aangetoond."

Na correctie voor leeftijd, oefening, opleiding, etniciteit en stemming, bleef het verband tussen hoger dTFA en slechtere geheugen bij mannen 45 en jonger, een feit.

Het onderzoek richtte zich voornamelijk op mannen als gevolg van een klein aantal vrouwen in deze leeftijdsgroep. Echter heeft het groepje vrouwen de analyse van de bevindingen niet beïnvloed, zei Golomb. Een verband tussen dTFA en geheugen werd niet waargenomen bij oudere mensen.

Golomb zei dat dit waarschijnlijk is omdat in het algemeen dieeteffecten zich duidelijker openbaren bij jongere volwassenen. Verwondingen aan de hersenen nemen toe met de leeftijd en beïnvloeden geheugenscores die mogelijk het opsporen van dieeteffecten in de weg staan.

Transvetzuren werden al in verband gebracht met negatieve gevolgen voor lipidenprofiel, metabolische functie, insulineresistentie, inflammatie en cardiale en algemene gezondheid. In 2013 stelde de U.S. Food and Drug Administration vast dat transvetten niet langer algemeen erkend kunnen worden als veilig. Volgens de Centers for Disease Control zou het verminderen van het verbruik van dTFA 10.000 tot 20.000 hartinfarcten en 3.000 tot 7.000 sterfgevallen aan coronaire hartziekten per jaar, kunnen voorkomen worden in de VS alleen.

“Ik zeg altijd tegen mijn patiënten, terwijl transvetten de houdbaarheid van voedingsmiddelen verlengen, verkorten zij de houdbaarheid van de mensen," zei Golomb.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


   


  Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
  Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
  Ons mailadres:
  info@ugamedia.com


  [ Terug naar het hoofdmenu ]

   

   


  View My Stats