Het bannen van transvetten in Engeland zou 7000 sterfgevallen door hartkwalen kunnen voorkomen in de komende 5 jaar


Een volledig verbod is haalbaar en is nu nodig, zeggen de experts

In ďThe MBJĒ beweren experts dat een volledig verbod op het gebruik van transvetzuren (transvetten) in verwerkt voedsel in Engeland 7200 sterfgevallen door hart- en vaatziekten in de komende vijf jaar zou kunnen voorkomen.

Ze zeggen dat een totaal verbod in Engeland "technisch haalbaar" is en dringen aan op een ďbeslissende actie" voor efficiŽnte en kosteneffectieve beleidsopties hieromtrent.

IndustriŽle transvetzuren worden geproduceerd uit plantaardige oliŽn volgens een proces bekend als hydrogenering en toegevoegd aan verwerkte voedingsmiddelen om goedkoop de houdbaarheid en de smaak te verbeteren.

Hogere inname van deze vetten wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart-en vaatziekten en dood, en het verbruik is in het algemeen lager bij hoger sociaal-economische groepen.

Een team van onderzoekers verbonden aan het Department of Health evalueerde drie beleidsopties om de consumptie van transvetten in Engeland te verminderen: een totaal verbod op het gebruik van transvetzuren in bewerkte voedingsmiddelen; betere etikettering van levensmiddelen en het verbod op transvetzuren in restaurants en afhaalmaaltijden.

Zij berekenden de gezondheidsvoordelen en de kosteneffectiviteit vergeleken met het meest recente verbruik. Factoren zoals leeftijd, geslacht en sociaal-economische status werden in aanmerking genomen.

Huidige richtlijnen bevelen transvetten te beperken tot minder dan 1% van de energieopname. De onderzoekers berekenden dat de gemiddelde consumptie van transvetzuren bij Britse volwassenen van 2001-09 tot 2011-12 ongeveer 0,7% bedroeg van de energie-inname. Voor de meest achtergestelde groepen was het verbruik hoger; ongeveer 1,3% namelijk.

De onderzoekers stellen dat een totaal verbod op industriŽle transvetzuren in bewerkte voedingsmiddelen in Engeland potentieel 7200 doden (2,6%) door coronaire hartziekten tussen 2015-20 zou kunnen voorkomen en de ongelijkheid in sterfte aan coronaire hartziekten zou kunnen reduceren met 3000 doden (15%).

Deze ongelijkheid komt voort uit het feit dat de vroege dood door coronaire hartziekten aanzienlijk hoger is bij de meest achtergestelde sociaal-economische groepen.

Beleid om de etikettering te verbeteren of gewoon om transvetzuren te verbieden in restaurants en afhaalpunten zou tussen 1800 (0,7%) en 3500 (1,3%) doden door coronaire hartziekten kunnen voorkomen en de ongelijkheden verminderen met 600 gevallen (3%) tot 1500 (7%) doden.

Een totaal verbod heeft de grootste netto kostenbesparingen van £ 264m exclusief product herformulering kosten, of £ 64m als er substantiŽle herformuleringskosten worden gemaakt.

"Afschaffing van transvetzuren uit bewerkte voedingsmiddelen is een haalbare doelstelling voor het volksgezondheidsbeleid", zeggen de auteurs. Een dergelijk verbod "zou minstens twee keer zo veel voordelen hebben voor de gezondheid dan andere beleidsopties, zowel in termen van het totaal bevolkingsvoordeel als voor de vermindering in ongelijkheid."

Ze suggereren dat rekenen op een verantwoordelijkheidsovereenkomst Ďonvoldoende is" en pleiten voor" beslissende sacties" met prioriteit voor efficiŽnte en kosteneffectieve beleidsopties.

Er is niets goed aan industriŽle transvetten en een totaal verbod zou het beste zijn voor de volksgezondheid, argumenteert Lennert Veerman van de Universiteit van de School of Public Health van Queensland, in een begeleidend redactioneel.

ďUit de duidelijke gegevens over de gezondheidseffecten van transvetten en uit wat we weten over de consumptiepatronen, het aantal hart- en vaatziekten en de daarmee samenhangende economische kosten in Engeland, kunnen we veilig concluderen dat acties voor het versnellen van de verwijdering van industriŽle transvetten uit het voedsel goed zijn voor de gezondheid, kostenbesparend en eerlijk, "schrijft hij.

Vertaling: Andre Teirlinck


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats