Transvetten, en geen verzadigde vetten, in verband gebracht met hoger risico op hartziekten en overlijden


Uit een wetenschappelijke studie van McMaster University is gebleken dat transvetten in verband gebracht worden met een hoger risico op hart- en vaatziekten en overlijden. Maar verzadigde vetten worden niet in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden, hartziekte, beroerte, of diabetes type 2.

De uitkomsten zijn vandaag gepubliceerd door het British Medical Journal (BMJ). Hoofdauteur is Russell de Souza, assistent hoogleraar van de afdeling klinische epidemiologie en biostatistiek van de Michael G. DeGroote School of Medicine.

“Jarenlang is door iedereen geadviseerd om vet te vermijden. Transvetten hebben geen gezondheidsvoordelen en geven een aanzienlijk risico op hartziekten, maar hoe het zit met verzadigde vetten is minder duidelijk,” zegt de Souza.

“Dat gezegd hebbende: we zijn geen voorstanders van een verhoogde toegestane hoeveelheid verzadigde vetten in de voedingsrichtlijnen, ook zien we geen bewijs dat hogere limieten uitgesproken goed voor de gezondheid zouden zijn.”

De richtlijnen van dit moment adviseren dat verzadigd vet minder dan 10% moet zijn, en transvetten minder dan 1% om het risico op hartziekten en beroertes te verlagen.

Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals boter, koemelk, vlees, zalm en eigeel, en sommige plantaardige producten zoals chocola en palmoliën. Trans onverzadigd vet (transvet) wordt voornamelijk industrieel geproduceerd uit plantoliën (een proces genaamd hydrogeneren) voor gebruik in margarine, snacks, en verpakte gebakken voedingsmiddelen.

Anders dan het gangbare voedingsadvies, vond een recente bewijstoets geen excessief cardiovasculair risico in verband met verzadig vet. Maar onderzoek wijst uit dat industriële transvetten het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen.

Om deze tegenstellingen op te helderen, analyseerden de Souza en collega’s de resultaten van 50 observatiestudies om het verband vast te stellen tussen verzadigd en/of transvet en gezondheidsuitslagen bij volwassenen.

Met ontwerp en kwaliteit van het onderzoek werd rekening gehouden om vertekening te voorkomen; de juistheid van de connecties werd gemeten met behulp van een erkende score-methode, ontwikkeld bij McMaster.

Het team vond geen duidelijke connectie tussen hogere consumptie van verzadigd vet en overlijden door welke oorzaak dan ook, coronaire hartziekten, hart- en vaatziekten, ischemische beroerte of diabetes type 2.

Maar, consumptie van industriële transvetten werd geassocieerd met een verhoging van 34% op overlijden door welke oorzaak dan ook, een verhoogd risico van 28% op overlijden als gevolg van coronaire hartziekten en 21% verhoging van het risico op hart- en vaatziekten.

Tegenstrijdigheden in de geanalyseerde studies betekenden dat de onderzoekers geen verband konden bevestigen tussen transvetten en diabetes type 2. En, er werd geen duidelijk verband gevonden tussen transvetten en ischemische beroertes.

De onderzoekers benadrukken dat de resultaten gebaseerd zijn op observatiestudies, dus er kunnen geen definitieve conclusies getrokken worden uit oorzaak en gevolg. De auteurs schrijven echter dat hun analyse “de bevindingen bevestigen van vijf eerdere systematische onderzoeken over verzadigd vet, transvet en coronaire hartziekten.”

De Souza, geregistreerd diëtist, voegt toe dat voedingsrichtlijnen voor verzadigd- en transvetzuur “zorgvuldig het effect van voedselvervangers moeten overwegen."

“Als we de mensen zeggen minder verzadigd of transvet te eten, moeten we een betere keuze aanbieden. Helaas konden we in onze analyse niet zoveel bewijs vinden als we wilden voor een goede vervangingskeuze. Maar onze studie en die van anderen raden aan voedsel met veel van deze vetten te vervangen (zoals zeer vet of verwerkt vlees, en donuts) door plantaardige olie, noten, en volwaardige granen.”

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats