Onderzoekers raden verbod aan op het gebruik van transvetten


Universiteit van Chicago MEDISCH CENTRUM

Volgens een nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Chicago afdeling Geneeskunde en de Yale School of Medicine, telt men in gebieden waar een beperking is op het gebruik van transvetten in voeding minder hospitalisaties voor hartaanvallen en beroertes in vergelijking met gebieden zonder beperkingen.

"De resultaten zijn indrukwekkend, gezien het feit dat de studie zich concentreerde op transvetzuren verboden in restaurants," zei senior auteur Tamar S. Polonsky, MD, MSCI, algemeen cardioloog en assistent-professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Chicago. "Als we een vollediger beperking op transvetzuren zouden uitvaardigen, zou het op grotere schaal en op lange termijn voordelen bieden."

Transvetzuren, of transvetten, worden vaak gebruikt in gefrituurd voedsel, chips, crackers en gebakken producten. Het eten van zelfs minimale hoeveelheden wordt gekoppeld aan een groter risico op hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld. Sommige gemeenschappen - met name in New York City - hebben het gebruik van transvetten in restaurants en eethuisjes geŽlimineerd in de afgelopen jaren.

Om het effect van het beperken van transvetten te bestuderen, vergeleken de onderzoekers de resultaten van ziekenhuisopnames voor hartaanvallen en beroertes van mensen uit de streek rond New York met en zonder beperkingen in de periode tussen 2002 en 2013.

Zij vonden dat drie of meer jaar nadat de beperkingen werden ingevoerd, mensen die wonen in gebieden met het verbod significant minder ziekenhuisopnames hadden voor een hartaanval of een beroerte in vergelijking met soortgelijke stedelijke gebieden waar geen verbod bestond. De daling voor de gecombineerde omstandigheden was 6,2 procent.

"Het is een vrij forse daling," zei hoofdauteur Eric Brandt, MD, een klinisch jonge doctor in de cardiovasculaire geneeskunde aan de Yale School of Medicine. "Onze studie wijst op de kracht van de openbare instellingen om invloed uit te oefenen op de cardiovasculaire gezondheid van de bevolking."

De Amerikaanse Food and Drug Administration keurde een landelijk verbod goed op het gebruik van gedeeltelijk gehydrogeneerde olie in voedingsmiddelen vanaf 2018. De huidige FDA richtlijnen laten toe dat het gebruik van 0,49 gram transvet per portie als 0 gram te etiketteren. Volgens hoofdauteur Brandt laat dit de consument consument in het ongewisse over de aanwezigheid van verborgen transvetten.

"Met de aanstaande FDA regelgeving, hoeven mensen niet zo waakzaam meer te zijn," zei hij.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica