balk2.jpg (42734 bytes)

 


Europees Parlement wil gebruik transvetzuren in voedsel inperken


De EU moet wettelijke maximumnormen invoeren op industrieel geproduceerde transvetzuren die het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas voor consumenten verhogen, zo stelt het EP in een resolutie die woensdag is aangenomen.

EP-leden stellen dat het feit dat slechts één op de drie consumenten in de EU iets weet over transvetzuren (bron: EC), laat zien dat er meer gedaan moet worden om consumenten bewust te maken. Etikettering is belangrijk, zo wordt gesteld, maar dit moet worden ondersteund met verplichte maximumnormen.

Daarom moet de Commissie een wettelijke limiet op het gehalte aan industriële vetzuren voorstellen voor alle soorten voedsel en wel zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen twee jaar, zo stelt de tekst. Transvetzuren worden vaak gebruikt in goedkoper voedsel, wat tot gevolg heeft dat mensen met een lager inkomen vaker aan transvetten worden blootgesteld. Dit kan ook leiden tot verschillen in gezondheidsniveaus.

In de resolutie verwijzen EP-leden naar Denemarken, waar in 2003 al maximumnormen (2%) voor vetzuren zijn ingevoerd in olie en vetten. Dit heeft geresulteerd in een significant lager dodental als gevolg van hart- en vaatziektes.

De resolutie is aangenomen met 586 stemmen voor, 19 tegen en 38 onthoudingen.


Opmerking Ron:
zie ook www.transvetzuren.com waarop ik al 12 jaar waarschuw voor deze fabrieksvetten.


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats