Nieuws bioindustrie


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Veehouderij heeft effect op longfunctie omwonenden

In de buurt van veehouderijen hebben COPD-patiŽnten meer complicaties van hun ziekte. Daarnaast zien onderzoekers in het onderzoeksgebied een vermindering van de longfunctie door de uitstoot van ammoniak, en komen longontstekingen vaker voor. Daarentegen is er dichtbij veehouderijen minder astma en allergie.

Lees verder


Het systeem

De intensieve veehouderij geeft ons dodelijke virussen, (Q koorts) resistentie door overmatig antibiotica gebruik, milieuvervuiling en ruimingen. "'maar we verdienen er toch aan!'' De oplossing van de overheid? Vleestax? Minderen van vlees eten? Al stopt heel Nederland met vlees eten dan nog stopt de intensieve veehouderij niet. nodeloos roepen wij ramp op ramp over onszelf af, ontwikkelen wij kans op extreem gevaarlijke ziektes, helpen wij de kleine boer naar de financiŽle afgrond. Economische belangen? Waar baseert men dat op? Men kiest zomaar voor groter groeien, efficiŽntie, meer dieren in ťťn stal. Wetenschappers, microbiologen, politiek, de varkens boer,  burger, huisarts, RIVM, CBS, dierenbeschermingsorganisatie, cijfers PVE 2009

Deze film geeft de richting aan voor een oplossing.

Het Systeem : http://vimeo.com/18306343
Info : http://www.anitareerink.nl/ | Source : http://www.youtube.com/user/anitafilmt


Pig Business

Tracy Worcester's exploration into the origin of 'cheap' pork, also used in most bacon ham and sausages. Huge intensive factories that mistreat and overcrowd the animals, emit toxic gasses that sicken workers and neighbours, destroy rural communities and generate swine flu and pig MRSA.


Scharrelei is een leugen

Volgens Stichting Wakker Dier is de term 'scharrelei' misleidend en de oorzaak dat de verkoop van vrije uitloop en biologische eieren achterblijft bij de ons omingende landen.

Lees verder


Chicken: The Hidden Truth

A short documentary which delves into the underbelly of the poultry industry while following the story of a chicken who was rescued from a slaughterhouse.


Radio - De maakbare koe

PREMtime reist vandaag af naar het De Glind, nabij Leusden. Bijna alle koeien in Nederland zijn het product van kunstmatige inseminatie. Door het selecteren van eigenschappen is de perfecte koe inmiddels realiteit. Koeien zonder hoorns, zonder ziektes en natuurlijk met een flinke melkproductie. Ook veel biologische boeren ontkomen niet aan deze technologieen. Steeds meer biologische boeren zien commerciŽle belangen de boventoon voeren en een spanningsveld ontstaan tussen markt en dierenwelzijn. Een discussie met biologische boeren en het CRV, een cooperatie van melkveehouders die verantwoordelijk zijn voor de kunstmatige inseminatie van de Nederlandse koeien.

Link


Haal kippenvlees uit de handel

Kippenvlees moet voorlopig uit de handel worden gehaald en het gebruik van preventieve antibiotica door kippenboeren moet worden verboden.

Lees verder


Christien Meindertsma: How pig parts make the world turn

Christien Meindertsma, author of "Pig 05049" looks at the astonishing afterlife of the ordinary pig, parts of which make their way into at least 187 non-pork products, from bullets to artificial hearts.


Duizenden koeien lijden pijn

Honderdduizenden Nederlandse koeien lijden pijn door uier- of klauwontsteking.

Lees verder


David Kirby on "The Looming Threat of Industrial Farms on Humans and the Environment"


Start postercampagne tegen kiloknaller

Stichting Wakker Dier start deze week een postercampagne tegen de kiloknaller. Komende weken zullen op straat en op stations abri-posters met cartoons tegen de kiloknaller te zien zijn op meer dan 2000 locaties. Daarmee wil Wakker Dier haar campagne tegen de kiloknaller opvoeren, want een kilo vlees is een kilo dier, geen dumpartikel. Het verhaal over het dierenleed achter de kiloknaller, wil Wakker Dier met de cartoon-abri’s op een aardige manier overbrengen. 42 Cartoonisten tekenden een cartoon tegen de kiloknallers. 13 cartoons staan op de abriposter. Alle cartoons werden eerder al gepubliceerd op de website wakkerdier.nl en zijn nog steeds daar te bekijken. De abricampagne is mede mogelijk gemaakt door een overweldigende steun van het publiek: duizenden mensen hebben de kiloknallercampagne ondertussen gesteund met (extra) giften waardoor deze campagne versneld en vergroot kan worden. Voor geen ander onderwerp kreeg Wakker Dier eerder zoveel directe steun. Dat is een duidelijk teken aan de supermarkten dat er veel onvrede is over de kiloknallers en supermarkten nu echt diervriendelijker moeten worden.


Knor, de kiloknaller

Knor, 110 Kilo in 25 weken... Deze film is het portret van het vleesvarken met de officiŽle naam 26.571. Zijn leven wordt bepaald door een zo snel mogelijke groei in een zo kort mogelijke tijd. We zien hoe Knor samen met zijn varkenshouder het hoofd boven water probeert te houden.


Boeren verzwijgen zieke dieren

20% van de dierenartsen ziet liever een ernstige dierziekte over het hoofd dan dat ze een valse melding doen. En ook boeren melden dierziekten niet direct, terwijl zowel dierenartsen als veehouders wel verplicht zijn aangifte te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (Het CVI).

Download MP3


TV - Geen kiloknallers meer

Maandag gaf supermarkt- keten C1000 te kennen niet langer te stunten met vleesprijzen. De documentaire Knor toont de harde kant van de bio-industrie.

Link


C1000 begint met schrappen kiloknallers

Uit een interne notitie van C1000 blijkt dat de ‘grootste slager van Nederland’ haar vleesbeleid aanpast aan de campagne van Wakker Dier tegen de kiloknaller. Zo worden er volgende week geen 2 vleesstunts gevoerd. In plaats hiervan komt een broodaanbieding, zo blijkt uit de naar de Volkskrant gelekte notitie. Tevens lijkt het erop dat C1000 biologisch vlees in de aanbieding gaat doen. Dat had C1000 tot dusverre als enige grote supermarkt nagelaten. Wakker Dier is blij dat C1000 zich iets aantrekt van de brede maatschappelijke kritiek op de kiloknallers van boeren, politiek en Wakker Dier. Maar gelijkertijd roept Wakker Dier C1000 op kleur te bekennen: is dit een beleidsaanpassing of alleen een eenmalige aanpassing vanwege de huidige radiospotjes van Wakker Dier?

In de interne memo staat ondermeer: ‘Het maandag alarm van week 33, is geen vleesalarm maar aangepast naar broodalarm. In verband met de acties van 'Wakker Dier' waarin een sterke focus op C1000 ligt, hebben we besloten geen 2 alarmen in week 33 met vlees in te willen vullen. Op deze korte termijn was het alleen mogelijk dit om te wisselen voor een andere versgroep nl. BROOD….’Wakker Dier voert sinds begin juni specifiek actie tegen C1000. C1000 is de aanstichter van de neergaande prijsspiraal bij vlees waar andere supermarkten als meelopers gezien kunnen worden. De zelfbenoemde ‘grootste slager van Nederland’ heeft het vaakst en de diepste vleesstunts, veelal onder de gemiddelde prijs van kattenvoer (4euro12/kilo). Aan de nadere kant had ze als enige grote supermarkt nog geen enkele keer biologisch vlees in de aanbieding gedaan in de landelijke reclamefolder.

Wakker Dier wil een einde aan het gestunt met industrievlees en voert hiertegen een langdurige campagne. Een kilo vlees is een kilo dier, geen stuntartikel. Wakker Dier is blij met de eerste bescheiden beleidswijziging van C1000 die smaakt naar meer. In de eerdere succesvolle legbatterijcampagne, biggencastratiecampagne en kalfsvleescampagne duurde het ook altijd een tijdje voordat een eerste succes werd geboekt maar daarna volgden de toezeggingen voor diervriendelijk beleid zich altijd snel op. Wakker Dier wil dat supermarkten stoppen met het gestunt met vlees onder de prijs van kattenvoer, meer diervriendelijke producten promoten, een uitgebreider diervriendelijk assortiment nemen en ook voor hun industrievlees welzijnseisen stellen. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld voor volgend jaar aanvullende eisen aangekondigd voor al haar varkensvlees waardoor deze 1 ster van de dierenbescherming krijgt; een positieve uitzondering.

Vlees zit in een neerwaartse prijsspiraal. Meer dan ooit stunten supermarkten met vlees. Een kwart (24,5%) van het vlees dat in 2009 bij supermarkten over de toonbank ging was een kiloknaller (in de reclame). De gemiddelde prijs van een kilo varkenskarbonade in supermarkten daalde tussen 1995 en 2008 van €6,35 naar €5,35. Deze prijs had alleen al om de inflatie te compenseren moeten stijgen naar €8,25. Op de korte termijn kopen kiloknaller-supermarkten wellicht niet dieronvriendelijker in (ook C1000 verweert zich met dat argument), maar op de lange termijn ontstaat steeds meer druk op een lage inkoopprijs en worden boeren gedwongen steeds goedkoper te produceren, vaak ten koste van dieren. Tegelijk worden consumenten zo opgevoed met de gedachte dat extreem lage vleesprijzen normaal zijn. Her resultaat van de diepe prijsstunts is dat boeren slechts 1euro50 krijgen om een kip haar leven lang te verzorgen. Voor een dergelijke onfatsoenlijke prijs kan een boer zijn dieren niet fatsoenlijk verzorgen. Ze worden met 20 op een vierkante meter gepropt en ze staan in hun eigen poep omdat het schoonmaken van de stal te duur is. Daardoor heeft driekwart pijnlijke pootontstekingen. Supermarkten aarzelen niet om elders in te kopen als dat een paar centen goedkoper is, ongeacht het dierenwelzijn. Zo wordt een deel van het varkensvlees door supermarkten gehaald uit Duitsland waar de varkens in krappe hokken zitten die in Nederland allang verboden zijn.


Giftig pluimveevoeder vormt risico voor de gezondheid

Het gebruik van afval in voedsel van pluimvee en visvoer vormt een ernstig gezondheidsrisico voor de consument wanneer het gevaarlijk afval de mogelijkheid krijgt om rechtstreeks in de voedselketen terecht te komen.

Lees verder

Eric van Staalduinen


Fors minder Q-koorts bij biologische geiten

Nederlandse geitenhouders zijn opgelucht na de aankondiging van Minister Verburg over het einde van de beperkende maatregelen in het kader van de Q-koorts. Voor de meeste geitenhouders betekenden die beperkingen een fors financieel offer: geen aanvoer van nieuwe lammetjes en dus geen melkinkomsten. Hoewel iedere geitenhouder zich aan de beperkingen van het Ministerie van LNV moest houden, waren er grote verschillen in besmetting. Zo lag het percentage besmette bedrijven in de biologische sector een factor 4 lager dan bij de gangbare bedrijven. Een zucht van verlichting ging er door geitenhoudend Nederland bij de aankondiging van minister Verburg over het einde van de beperkende maatregelen. Nu het fokverbod voor de geitenhouderij per 15 juli opgeheven wordt, maken de bokken zich weer klaar voor het "zware" werk. Na ruim een half jaar mogen de geiten weer worden gedekt. Over 5 maanden zullen de eerste lammetjes worden geboren en kunnen de geiten volop worden gemolken. Het einde van het fokverbod betekent voor veel bedrijven dat ze weer uit het financiŽle dal kunnen klimmen De biologische geitenhouderij sprong er positief uit gedurende de Q-koorts epidemie Het percentage besmette bedrijven lag in de biologische sector namelijk een factor 4 lager dan bij de gangbare bedrijven. De biologische boeren zijn ervan overtuigd dat de lagere besmetting direct te maken heeft met een hogere weerstand van de geiten tegen dierziekten. Biologisch geitenhouder Gerrit Verhoeven: "Onze geiten hebben meer weerstand omdat ze naar buiten gaan, elke dag lekker grazen in de wei. Elke dag lekker zon, frisse lucht, veel gras en hooi, daar worden onze geiten sterk en vrolijk van. Zo worden ze minder snel ziek en heb je minder medicijnen nodig. Het is tijd dat Nederland dit hoort." "Gezonde dieren leveren gezonde melk en kaas", aldus Magda Scholte geitenhoudster en kaasmaakster op de Veluwe. "Iedereen kan bijdragen aan een gezondere geitenhouderij door meer biologische geitenmelk en geitenkaas te kopen". Biologisch is overal te krijgen, in supermarkt, natuurwinkel of op de biologische boerenmarkt. "Wij biologische boeren nodigen de consumenten uit om samen te staan voor een duurzame wereld. En dat doe je via je bord!"


Radio - MKZ in 2001 was helemaal geen MKZ

Ruiming van 60.000 dieren op 240 bedrijven, honderden miljoenen schade en grote maatschappelijke onrust waren het gevolg van de vaststelling van MKZ door het ministerie van LNV op ťťn bedrijf in Kootwijkerbroek.


Pluimveedrijven op slot

Nederlandse en Duitse biologische pluimveebedrijven zitten op slot vanwege dioxine-besmetting in het voer. Dat melden Duitse en Nederlandse autoriteiten.

Link

Maaike


13% Nederlandse ESBL-patiŽnten draagt pluimveevariant

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat niet meer dan 13 pct van de Nederlandse patiŽnten met een ziekmakende ESBL-bacterie, een variant heeft die gelijkenis vertoont met de ESBL die in het Nederlandse pluimveevlees wordt aangetroffen. Het aantal patiŽnten dat ziek wordt na besmetting met de ESBL-bacterie, is bij onze noorderburen toegenomen tot ongeveer 200 ernstige infecties per jaar.

Link

Maaike


Toets op gevolgen volksgezondheid bij vestiging bioindustrie

"Bij de vestiging van bedrijven in de bioindustrie is een toets op gezondheidsrisico?s noodzakelijk." Dit stelde SP-Kamerlid Henk van Gerven in een kamerdebat. Steeds vaker blijken er gezondheidsrisico's aan de vestiging van bioindustrie te kleven. Uit de q-koorts epidemie blijkt dat de intensieve geitenhouderij de bron is voor duizenden menselijke besmettingen.


Stop op megastallen in Drenthe

Bestaande boerenbedrijven in Drenthe mogen niet groter worden dan 1,5 ha, zo groot als drie voetbalvelden. Ook worden er geen nieuwe grote boerenbedrijven in de provincie toegestaan. Maar volgens boerenorganisatie LTO in Drenthe is het onnodig om de ruimte voor intensieve veehouderij te beperken tot anderhalve hectare. De provincie wil de intensieve veehouderij voor vooral kippen- en varkenshouders niet groter hebben dan die anderhalve hectare. LTO voorman Henk Brink wil niet dat Drenthe wordt vergeleken met Brabant, waar veel intensieve veehouderen zijn.


Dancing with the cows


Duurzame kansen in vee verkwanseld

Er wordt veel gesproken over duurzaamheid, dat is terecht. We mogen er niet vanuit gaan dat de aarde onuitputtelijk is en dat er altijd van alles voldoende zal zijn. Met verstand omgaan met wat de aarde en de natuur voortbrengt, lijkt dan ook logisch voor iedereen die zich ook nog een beetje verantwoordelijk voelt voor de generaties die na ons komen.

Link

Maaike


Milieudefensie wil bouwstop vee-industrie

Milieudefensie roept politici en beleidsmakers een bouwstop af te kondigen en een einde te maken aan de huidige vee-industrie.

Link


Ingespoten kip mogelijk gezondheidsrisico voor de mens

Steeds meer mensen die met een infectie bij de huisarts komen, reageren niet meer op antibioticapillen en -drankjes.

Link


Grote misstanden in Britse vleesindustrie

In de Britse vlees- en kippenindustrie worden buitenlandse werknemers en uitzendkrachten op grote schaal onderworpen aan fysiek en verbaal geweld.

Link

Maaike


Denemarkens keus voor antibiotica-vrije dieren

CBS Evening News Anchor Katie Couric rapporteert hoe, in tegenstelling tot de boerderijen in de VS die antibiotica gebruiken om de groei te bevorderen en ziekte te voorkomen, boeren in Denemarken zeer spaarzaam antibiotica gebruiken: Alleen wanneer de dieren ziek zijn.

Link

Brainiacs


Supermarkt geheimen

We willen goedkope voeding, dan is dit de prijs ervoor.....

Ron


Biggen hebben wel / niet baat bij homeopathie

Minder biggen aan de diarree na injectie homeopathisch middel.

Link


Meer subsidie voor duurzame stallen

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt 3,5 miljoen euro extra beschikbaar voor duurzame stallen. ‘Zij doet dit omdat er veel belangstelling is voor de subsidieregeling’, meldt LNV maandagmiddag.

Link


Wat er allemaal gebeurd in de bio-industrie


TV - Kleurstofgele maÔskip (Keuringsdienst van Waarde)


Is 't goed boeren, meneer de boer?

"t Is goed boeren" riep de Plus supermarkt op tv. Bij Plus, is iedereen tevreden. Maar het gaat slecht met de boeren in Nederland, zeggen de kranten.


Waarom eten we dieren?

De Verenigde Staten is het land van de hamburger. Amerikanen eten graag vlees en veel ook. Daarom dompelde de Amerikaanse successchrijver Jonathan Safran Foer zich onder in alles wat met vleesconsumptie te maken heeft. In zijn nieuwe boek Dieren eten schrijft hij over de schaduwkanten van de vleesindustrie en over de gevolgen van vlees eten voor gezondheid, milieu en de dierenwelzijn. Netwerk interviewde Foer over zijn eerste non-fictieboek.

Bekijk uitzending op TV


Gerda Verburg wilde niet luisteren

De Brabantse commissaris van de koningin Wim van de Donk en zijn voorganger Hanja Maij-Weggen hebben er bij minister Gerda Verburg (LNV) persoonlijk en bij herhaling op aangedrongen meer te doen tegen de om zich heen grijpende Q-koorts.

Link


Limburg keert zich tegen ruimen gezonde geiten - Economische motieven wegen weer het zwaarst

Tegen het beleid van CDA-minister Verburg in, wil de provincie Limburg dat gezonde geiten niet worden gedood. Zij roepen de landbouwminister op dieren individueel te gaan testen.

Link


Vaccin en koude elimineren de dierziekte blauwtong

De vaccinatie van de afgelopen jaren en de lage temperaturen vorige winter hebben er voor gezorgd dat de ziekte blauwtong in 2009 niet meer waargenomen is in Nederland.

Link


Rechtszaak geitenhouder tegen ministerie

Een geitenhouder uit Hoogersmilde, Drenthe, spant een rechtszaak aan tegen het ministerie van Landbouw.

Link


Legebatterien bald Vergangenheit

2010 bringt einige ńnderungen mit sich. So gehŲrt Kšfighaltung kŁnftig in Deutschland der Vergangenheit an. Verbraucher bekommen dann nur noch Eier aus Boden-, Freiland- oder biologischer Haltung.


Boeren moeten zelf vlees gaan verkopen

Veeziektes kosten miljarden euro’s en maken ons ziek. Tijd om met intensieve veeteelt te stoppen? Nee, vinden wetenschappers, maar het moet wel anders.

Link


Minister Verburg en Klink, dit wanbeleid is te ziek voor woorden !

geit.jpg (24458 bytes)

Pas geboren geitje stormt op moedergeit af die net een dodelijk shot heeft gekregen van iemand die zich nog dierenarts durft te noemen. Te walgelijk voor woorden, dat een land zo ver heeft kunnen zinken. De kerstgedachte van een ziek kabinet ! Miljoenen uitgeven aan farmahypegriep vaccins en dieren zonder pardon afmaken. Normen en waarden gelden blijkbaar niet voor politici.......

Link

Ron


Met algehele groeistop bezinningsjaar vee-industrie inlassen

Wakker Dier roept vandaag in een brief landbouwminister Verburg op om voor komend jaar een groeistop af te kondigen voor alle vee-sectoren. 2010 als bezinningsjaar om de vee-industrie te verduurzamen en diervriendelijker te maken. Nu hollen we van incident naar incident omdat de politiek achter de feiten aanloopt: toen tijdens de varkenspest de varkenssector aan banden werd gelegd, stapten vele varkensboeren over op geiten waarna deze sector in omvang explodeerde. De geitenhouderij is afgelopen jaren verdubbeld naar 375.000 geiten en ook de gemiddelde bedrijfsgrootte verdubbelde naar 1.000 geiten. Ook deze sector wordt nu aan banden gelegd maar de vee-industrie zal weer massaal overschakelen naar een nieuwe diersoort. Wakker Dier ziet met name dit gevaar bij de viskwekerij en eendenhouderij waar sprake is van weinig voorschriften, (potentiŽle) sterke groei, geen productieplafond, in combinatie met ziektes waar ook mensen ziek van kunnen worden (zoŲnosen). De viskwekerij is wereldwijd de snelst groeiende veesector, in Nederland sterk gesubsidieerd door de overheid. De Nederlandse viskweeksector groeit jaarlijks met gemiddeld 11% en produceert momenteel zo’n 11.000 ton vis per jaar. De meest gekweekte vissen in Nederland zijn paling, meerval en tilapia. Er gelden amper regels voor deze opkomende sector; welzijnsregels ontbreken bijvoorbeeld geheel. De vissen zitten in kweekbakken met vaak meer vis dan water en de doding is onverdoofd. Door het ontbreken van kennis in deze relatief nieuwe sector, komen ziektes veelvuldig voor. Mogelijke zoŲnosen (ziektes bij dieren waar mensen ook ziek van kunnen worden) bij vissen: Listeria, Yersinia, Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli, Escherichia coli O 157, Staphylococcus, Vibrio en Shigella. De eendenhouderij is in Nederland nog relatief klein maar groeiende met ongeveer 1 miljoen dieren. Wereldwijd wordt veel eendenvlees gegeten, voornamelijk in Aziatische landen. Aldaar worden veel eenden kleinschalig gehouden maar ook deze sector industrialiseert. De exportgerichte Nederlandse veesector zal daarom zeker groeikansen ruiken. Enkele zoŲnosen bij eenden: vogelgriep, salmonella, campylobacter en pseudo-vogelpest.


Van Gerven: Onderzoek naar toekomst bio-industrie

Er moet een parlementaire commissie komen die zich buigt over de toekomst van de bio-industrie. Dit stelt SP-Kamerlid Henk van Gerven donderdag voor in het debat over de aanpak van de Q-koorts. 'Na de gekke koeienziekte, mond- en klauwzeer, de varkenspest en nu de Q-koorts is het hoog tijd voor een fundamentele herbezinning op de toekomst van de intensieve veehouderij. We zijn nu de hele tijd branden aan het blussen, in plaats van te kijken naar de oorzaken. Een commissie moet bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Doorgaan op deze weg is geen optie.'


Protestaktie Peta tegen waterverbruik door bioindustrie

Het kweken van 1 pond vlees kost 9323 liter drinkwater !


Grote opRUIMING

Zodra dieren een te zichtbaar (da's wat anders dan te groot) risico voor de volksgezondheid vormen, wordt er al snel aan ruimen gedacht. Structureel lost dat natuurlijk nog steeds niets op, maar ja, oplossen raakt vooruitzien en dat is lastig voor regeringen. De allergrootste dreiging voor onze gezondheidvolks komt echter van onze zeldzaam lakse en achterbakse regeringen. Wat denkt u? Zullen we maar gaan ruimen dan? Net als bij de dieren dan ook maar meteen iedereen. Wij kunnen ons immers niet veroorloven kieskeurig te zijn.

Rob M.M. Greuter


Wakker Dier haalt lobby voor krappe varkenshokken uit achterkamertjes

Stichting Wakker Dier plaatst vandaag 'namens' de varkensindustrie grote advertenties (A4) in Volkskrant en NRC met daarin een oproep tot krappere varkenshokken. Hiermee wil Wakker Dier de stille lobby van de varkensindustrie voor krappere varkenshokken openbaar maken. De varkensindustrie wil voorkomen dat varkens in 2013 ťťn vierkante meter leefruimte krijgen. Zij vinden 0.7 m2 per varken meer dan genoeg. Dat bespaart 7 cent per kilo varkensvlees. Circa 3 miljoen varkens, die vooruitlopend op de normen in 2013 al 1 m2 leefruimte kregen, zouden hiervan direct de dupe worden. Wakker Dier start vandaag een tegenlobby voor meer ruimte voor varkens; via de website van Wakker Dier kunnen mensen een petitie ondertekenen voor Minister Verburg. Ongeveer eenderde van de varkens heeft nu (op slachtleeftijd; daarvoor krapper) ca. 1 m2 leefruimte. De ruimere hokmaten zijn nog een uitvloeisel van de varkenspest uit 1998, toen burgers verontwaardigd waren over de manier waarop met varkens wordt omgesprongen en meer ruimte voor varkens werd beloofd. De hokmaten voor nieuwe stallen werden toen vergroot naar 1 m2 (voor varkens tussen 85-110 kg). Veel maatregelen uit de varkenspestperiode om de varkens-industrie te reorganiseren zijn echter ondertussen al weer teruggedraaid. Ook de einddatum waarop alle varkenshokken moesten zijn vergroot werd al eens uitgesteld van 2008 naar 2013. De tussentijdse hokmaten werden verkleind. Als de huidige lobby van de varkenssector succes heeft betekent dit dat circa 3 miljoen varkens, die nu nog 1 m2 leefruimte hebben, in krappere hokken gezet mogen worden. Verkleining van de varkenshokken van 1.0 naar 0.7 m2 scheelt ongeveer ťťn cent per karbonade (7 cent per kilo). Ter vergelijk: als een varken normaal gaat liggen gebruikt het al 0.6 m2. Ze zal dus tegen een soortgenoot of hek aan moeten liggen. Op het gebied van dierenwelzijn in de veesector, stelt het Landbouw Economisch Instituut (Lei, 2008): 'Uit een overzicht van minimumstandaarden ten aanzien van het welzijn van varkens, kippen en vleeskalveren in Europese landen, blijkt dat Noorwegen en Zweden op het gebied van dierenwelzijn koplopers in Europa zijn en Nederland een middenmoter is.' De Nederlandse varkenssector produceert samen met Denemarken al het goedkoopste varkensvlees van Europa. De reden dat Nederlands varkensvlees zo goedkoop is, is de ongekende intensivering. Nederlandse zeugen zijn het meest doorgefokt op hoge biggenproductie (26/jr) van alle door LEI onderzochte landen. In hoog tempo vetmesten van de varkens in Nederland leidt tot het hoogste aantal kilo's varkensvlees per zeug per jaar (2312). 


Meer welzijn voor varkens in proefstallen

Op wetenschappelijke basis ontworpen stallen en hokken voor varkens verhogen het welzijn van de dieren, maar zijn economisch gezien moeilijk toe te passen in bestaande varkensbedrijven.

Link

--

Dus prijzen omhoog, stijgt dierenwelzijn en daalt vleesconsumptie (goed voor het milieu) en iedereen blij. Dieren blij, boer blij en consument gezonder. Tel uit je winst

Ron


Presentatie onderzoeksresultaten varkensstal van de toekomst

Een betere balans vinden tussen de belangen van de boer en die van het varken. Dat was de uitdaging toen in 2006 door voormalig minister Veerman van Landbouw een proefstal in Raalte werd geopend: 'Varkens in ComfortClass'. De stal was het resultaat van een uniek samenwerkingsverband van de Dierenbescherming en LTO Nederland. Op 30 november a.s. worden van 15.00 tot 17.00 uur de resultaten gepresenteerd tijdens een bijeenkomst bij de proefstal in Raalte aan de Drosteweg 8.

Niet alleen de varkenshouders die als koploper op hun eigen bedrijf met het ComfortClass-principe aan de slag zijn gegaan zijn aanwezig om hun ervaring te delen. Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming en Annechien ten Have, voorzitter vakgroep Varkenshouderij LTO Nederland, presenteren hun aanpak voor de toekomst. Minister Verburg geeft haar visie en diverse vertegenwoordigers van partijen in en rond de varkenshouderij reageren ook.

Bij het ontwerpen van stallen zijn economische factoren altijd het uitgangspunt. Bij het ontwerpen van de ComfortClass-stal hebben wetenschappers van de Universiteit van Wageningen gekozen voor een omgekeerde benadering: de behoeften van het dier staan centraal. Voor het varken betekent dit onder meer dat hij naar behoefte kan eten en drinken, veel rusten, de omgeving verkennen en wroeten. Ook kan hij het gezelschap van andere varkens zoeken, zijn behoefte doen op een vaste plek, zich verzorgen en schoonhouden, voldoende beweging nemen en zich veilig terugtrekken. Met deze behoeften als programma van eisen is in Raalte een proefstal gebouwd en zijn enkele varkenshouders op hun eigen bedrijf aan de gang gegaan.

Of het inderdaad mogelijk is rekening te houden met de behoeften van het varkens terwijl de portemonnee van de boer niet wordt vergeten is uiteindelijk de centrale vraag tijdens de bijeenkomst op 30 november.

http://www.comfortclass.nl


The REAL Egg Industry


Wakker Dier tegen bouw megascharrelstal

Een scharrelstal voor bijna 250.000 kippen bestaat niet.

Link


Duits onderzoek: vaccin oorzaak bloederkalveren

Duitse onderzoekers van de Universiteit van MŁnchen voorzien dat de bloederziekte bij kalveren mogelijk samen hangt met vaccinatie tegen Bovine Virus Diarree (BVD).

Link


Killing Fields - the price of cheap meat for Europe

Much of the cheap meat and dairy produce sold in supermarkets across Europe is arriving as a result of serious human rights abuses and environmental damage in one of Latin America's most impoverished countries. In this film, produced by the Ecologist Film Unit in conjunction with coalition of pressure groups including Friends of the Earth, Food and Water Watch and Via Campesina, documents the experiences of some of those caught up in Paraguay's growing conflict over soy farming. It also reveals, for the first time, how intensive animal farming across the EU, including the UK, is fuelling the problem.


Kleimineraal biedt oplossing voor ammoniakprobleem veehouderij

Zeolite Products brengt een, 100% natuurlijk, vulkanisch kleimineraal (zeoliet; Clinoptiloliet) op de markt onder de handelsnaam ZeoFarm. ZeoFarm zorgt voor een optimale stikstofbenutting gedurende het gehele proces: vanaf het voeren van ZeoFarm aan het vee, tot en met het injecteren van de mest (voorzien van ZeoFarm) op het land. Dit zogenaamde kringloopproces (de optimale benutting van nutriŽnten), wordt ook wel het ZeoFarm-principe genoemd.

ZeoFarm:
ZeoFarm bestaat uit het 100% natuurlijke vulkanische kleimineraal zeoliet; Clinoptiloliet. Dit kleimineraal is volgens de EC Regulation No 1810/2005 goedgekeurd als diervoederadditief in de EU. ZeoFarm voldoet aan de nieuwste Europese wetgeving en is een door SAFE FEED erkend veilig en betrouwbaar product voor de mengvoederindustrie.

Het werkingsprincipe van ZeoFarm:
ZeoFarm bestaat uit het vulkanische kleimineraal zeoliet; Clinoptiloliet. Clinoptiloliet heeft door haar unieke honingraatstructuur zeer hoge buffer eigenschappen en werkt hierdoor als een spons. Het kleimineraal zal vocht en nutriŽnten absorberen wanneer er een overschot aan is, om ze vervolgens "slow release" weer los te laten wanneer er een tekort ontstaat.


Struggle Of The Chicken - Africa

When it comes to chicken, Europeans are picky. With most only wanting chicken breast, the rest of the meat is sold on the cheap in Africa but this is forcing African chicken farmers out of business. With Europeans desperate to get rid of their surpluses, the EU has spent 3.7 billion Euros on export subsidies over the past 10 years. With cheap frozen imports flooding the African market, farmers are left struggling. Previously, the women came and said, I have a festival, I need 50 chickens. Today, thats no more. These people buy the same parts in a box. In order to survive, farmers are seeking new solutions. Poultry breeder Alex Yeboah has started selling to demanding top quality restaurants. They buy it because they like the taste of our local chicken. They appreciate our quality. But for most market sellers, customers are diminishing as they opt for the cheaper foreign options.

http://www.youtube.com/watch?v=6g2SRNh7LUw


Varkens verdoven met kooldioxide: onaanvaardbaar of niet?

Varkens en koeien worden daarom vaak met een stroomstoot gedood. Dit gaat snel en zonder lijden voor het dier. Maar 4,8 miljoen varkens in Nederland worden jaarlijks gedood door ze te vergassen met kooldioxide, ofwel CO2. Of dit gas een pijnloze dood geeft of niet, daarover is veel discussie. Volgens minister Verburg is het een prima methode. Volgens sommige wetenschappers en oud-dierenarts en verdovingsdeskundige Reinder Hoenderken is het gewoon dierenmishandeling. Twee jaar geleden ging Hoenderken met pensioen. Deze week haalde hij voor EťnVandaag beelden van zijn onderzoek uit 1979 van zolder. Het zijn schokkende beelden, die destijds zorgden voor een verbod op het verdoven met CO2. Dertig jaar later lijkt er nog niets veranderd.

Bekijk uitzending


Factory animal farms produce meat through routine torture and environmental destruction

Public and environmental health is being severely threatened through the institution of animal factory farming, which pollutes our water, air, soil and even our bodies with harmful chemicals and pollutants. Corporations now have taken over the practice of family farming and have developed cost-saving mass-production strategies that are not only dangerous to public health, but are also cruel to the animals being processed.

Lees verder


Broiler Chicken Welfare Definitely Isn’t Pukka

In a paper entitled Leg Disorders in Broiler Chickens: Prevalence, Risk Factors and Prevention, Toby Knowles and his colleagues at the University of Bristol, the University of Warwick and The Royal Veterinary College, report that the huge increase in growth rates of broiler chickens means more than a quarter of these intensively-reared birds have difficulty walking and suffer from poor leg health. Coincidentally, the paper was published the day after British supermarket giant, Tesco, announced it was to start selling super-cheap (groan) whole chickens for as little as £1.99 ($4). This is despite efforts from celebrity chefs Hugh Fearnley-Whittingstall and Jamie Oliver (presenters of the Channel 4 TV shows Hugh’s Chicken Run and Jamie’s Fowl Dinners, respectively, Oliver also infamous for his use of the word pukka) to raise awareness of the terrible living conditions broiler chickens must endure, compared to their free-range counterparts.

Lees verder


Study Finds Antibiotics Fed to Swine in Groundwater

A recent study by the University of Illinois at Urbana-Champaign has linked the routine use of the antibiotic tetracycline, popular in swine production, to the presence of antibiotics resistance genes in groundwater.

Lees verder


Are pig pens flu bug incubators?

Animal welfare campaigners may see the way pigs are crammed into their pens in industrial farms as cruel, but to some public health experts these pens are also incubators for viruses. This was the warning in a report published last year by the Pew Charitable Trust.

Lees verder


Heaps of climate gas

The cow as a killer of the climate: This inglorious role is well-enough recognized. Now, a team of German scientists from the Institute of Soil Ecology of the GSF – National Research Center for Environment and Health and Czech colleagues at the Budweis Academy of Science have been able to show that bovine animals can also boost the production of this climate gas in soil

Lees verder


 

 


 


View My Stats