Nanodeeltjes uit voeding en cosmetica komen in het milieu terecht


Nanodeeltjes zijn alomtegenwoordig in de verpakking van voedsel en producten voor persoonlijke verzorging en worden zelfs rechtstreeks toegevoegd aan voedsel. Maar de gezondheids- en milieueffecten van deze kleine toevoegingen zijn grotendeels onbekend gebleven. Een nieuwe studie suggereert nu dat nanomaterialen in eten en drinken kunnen interfereren met de spijsverteringscellen en leiden tot de vrijlating van de potentieel schadelijke stoffen in het milieu. Het verslag over voedingssupplement drankjes met nanodeeltjes werd gepubliceerd in het tijdschrift ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

Robert Reed en collega's merken op dat voedselfabrikanten om verschillende reden nanodeeltjes in en op hun producten gebruiken. In de verpakking zorgen zij voor sterkte, bepalen hoeveel lucht in en uit gaat en houden ongewenste microben buiten. Als additieven aan eten en drinken kunnen ze aankoeken voorkomen, leveren voedingsstoffen en voorkomen de groei van bacteriën.

Maar omwille van het het meer en meer gebruiken ervan maakt men zich toch zorgen over hun impact op de gezondheid en het milieu. Consumenten kunnen een deel van deze materialen absorberen langs de huid, ze inademen en ze inslikken. Wat niet verteerd belandt langs de urine en de ontlasting in de riool. Een handvol van de eerste studies over nanomaterialen suggereren dat ze schadelijk zouden kunnen zijn en dat wilde Reed's team onderzoeken.

Ze testten in het labo de effecten van acht commerciële dranken die metalen bevatten met nano-afmetingen of metaalachtige deeltjes, op de menselijke darmcellen. De drankjes veranderden de normale organisatie van en verminderden het aantal microvilli, vingerachtige uitsteeksels op de cellen die het voedsel helpen verteren. Als zo'n effect optreedt bij mensen kunnen deze materialen leiden tot slechte spijsvertering of diarree, zeggen zij. Analyse van afvalwater doet de onderzoekers vermoeden dat veel van de nanomaterialen waarschijnlijk hun weg vinden naar het oppervlaktewater, waar ze mogelijk gezondheidsproblemen voor het waterleven kunnen veroorzaken.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats