Nieuws




Studie toont aan dat tieners slaap verliezen na overgang naar de zomertijd

Een nieuwe studie toont aan dat middelbare scholieren slaap verliezen na de overgang naar de zomertijd die optreedt in maart. Het verlies van slaap tijdens de schoolweek werd geassocieerd met een afname van de waakzaamheid en cognitieve functies waarbij de bezorgdheid over de veiligheid van tienerchauffeurs toe neemt.

Lees verder


De zomertijd zinvol ?


Sinds 1980 is er bij ons nu de zomertijd, en precies zo lang wordt er ook al over gediscussieerd of dit wel zo geweldig zinvol is, of dat het de grootste stommiteit sinds de uitvinding van de klok is geweest.

Het is in ieder geval zeker dat dit uur vooruit in geen geval bespaard heeft wat het zogenaamd zou moeten besparen, want er wordt namelijk geen energie gespaard als het in de zomer langer licht is, want dit wordt s'morgens en s'avonds in evenwicht gebracht en is een gigantische foute berekening.



 

Maar wacht, er is een voordeel, namelijk dat men in de zomer s'avonds langer in het cafe of op het balkon kan zitten en langer drinken kan.

Maar weegt dit op tegen alle andere nadelen ?

De biologische klok kan men niet zo makkelijk omstellen, en mensen en dieren lijden onder aanpassingsproblemen, er zijn slaapstoringen en men is moe en ongeconcentreerd wat vooral slecht is voor scholieren en mensen in bepaalde beroepen.

En nu wijst zich ook nog uit dat het zomerse friemelen aan de klok zelfs dodelijk zijn kan, want het hartinfarct-risico stijgt. Dit heeft een studie over langere tijd van een ziekenfonds twijfelloos bewezen.

Gemiddeld waren er in de 3 dagen na de omstelling naar de zomertijd 40 opnames in het ziekenhuis met de diagnose hartinfarct, terwijl dat normaal maar 30 waren.
Dit is dan een stijging van 30 % en is toch wel dramatisch.

Men vraagt zich af waar dan nu hier die mooie voorzorg uit Brussel blijft die ons tegen sigaretten en fijnstof beschermen, en die biologische landbouw propageert. Waar blijven die politici die biologische landbouw propageren maar blijkbaar niet aan de biologische klok denken.

Het kan toch niet zo zijn dat niemand durft toe te geven dat we nu al sinds 34 jaar opgeroepen worden om nutteloos aan de klok te draaien, zodat het voor vele mensen zelfs levensgevaarlijk is ?

Hoogste tijd dat de tijd weer verstandig gebruikt wordt.




 

Rob Hundscheidt


Invloed van zomertijd op biologische klok groter dan gedacht

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Ludwig-Maximilians-Universität München hebben aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op onze biologische klok. Een kwart van de wereldbevolking ondergaat elk jaar weer de zomertijd. Dankzij deze maatregel – ingevoerd in de vorige eeuw – blijft het in de zomermaanden ’s avonds langer licht. Maar over de effecten van het verzetten van de klok op het menselijk lichaam was tot nu toe weinig bekend. In de Current Biology van deze week maken zij dit bekend.

Avondmensen
Volgens Martha Merrow, hoogleraar moleculaire en genetische chronobiologie in Groningen, waren de resultaten van eerdere onderzoeken naar de effecten van zomertijd inconsistent. Dankzij de grootschaligheid van dit onderzoek is er eindelijk meer duidelijkheid. Naast de analyse van de MCTQ-vragenlijsten deden de onderzoekers ook nog een kleinschaliger studie naar de precieze effecten van de zomertijd bij avondmensen en ochtendmensen. Ze ontdekten dat vooral avondmensen aanpassingsproblemen hebben als de zomertijd ingesteld wordt. Het slaappatroon van beide groepen herstelt zich overigens weer snel als de zomertijd afgelopen is.

Afschaffen
De onderzoekers weten nog niet waarom de zomertijd aanpassingsproblemen geeft, en waarom vooral avondmensen er last van hebben. Dat is iets wat nu uitgezocht moet gaan worden. Maar aangezien het effect van de zomertijd op onze biologische klok veel groter is dan voorheen werd gedacht, pleiten de onderzoekers ervoor de zomertijd te herevalueren en eventueel af te schaffen.


Prof. dr. Domien Beersma: “Overgang zomertijd/wintertijd is ongezond”

Volgende week zal half Nederland zich katterig en onuitgerust voelen, en zullen er zo’n vijf procent meer hartaanvallen optreden dan gemiddeld over de rest van het jaar. De oorzaak: de overgang van wintertijd naar zomertijd. Iedereen is ervaringsdeskundige en de wetenschappelijke bewijzen stapelen zich op: de biologische klok heeft een immense invloed op onze gezondheid. Níet alleen rond de overgangen tussen winter- en zomertijd. Er wordt echter amper iets met die kennis gedaan. Doodzonde, vindt chronobioloog prof. dr. Domien Beersma. Voor veel mensen komt er een lastige week aan: de week na de overgang op de zomertijd. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vooral avondmensen moeite hebben zich aan te passen. ’s Avonds voelen ze zich niet moe, hun biologische klok zegt dat ze nog wel een uurtje of wat op kunnen blijven. De volgende ochtend kijkt hun baas echter niet op hun biologische klok, maar op het kwartshorloge dat hij net een uur vooruit heeft gezet. Dus moeten ze opstaan op een tijdstip dat hun lichaam daar nog helemaal niet op is voorbereid.

Meer stress, meer infarcten
Al langer is bekend dat kort na de overgang naar zomertijd extra veel auto-ongelukken gebeuren, door verhoogde stress. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er in de eerste week na de overgang bovendien vijf procent meer hartinfarcten optreden. Beersma: “Zweedse onderzoekers hebben in kaart gebracht wanneer hartinfarcten precies optreden. Het hele jaar door is er op maandag een piek in het aantal infarcten, zo blijkt uit hun onderzoek. In de loop van de week neemt het aantal af, in het weekeinde is het het laagst. Na de overgang op zomertijd, is de piek op maandag extra hoog. Maar ook de rest van die eerste week blijven er meer hartinfarcten optreden.”

Gezondheidswinst
Toch is de overgang tussen winter- en zomertijd niet wat Beersma het meeste bezighoudt. Belangrijker is dat we ook de rest van het jaar aan onze biologische klok uitgeleverd zijn, meent hij. “We moeten veel meer rekening houden met wat voor chronotypen we zijn: ochtend- of avondmensen. Wat heeft een baas eraan als zijn werknemers zich met de ene kop koffie na de andere staande moeten houden? Wat heeft een leraar eraan als een groot deel van zijn leerlingen onuitgeslapen in de bankjes zit? Ik zeg: laat mensen werken wanneer ze dat het beste past. Dat levert niet alleen gezondheidswinst op, maar ook economisch voordeel. Als we niet allemaal om negen uur beginnen met werken, staan we minder lang in de file, bijvoorbeeld.”

Tot op de minuut nauwkeurig
Al sinds 1972 is bekend dat twee kleine celklompjes in de hersenen – preciezer gezegd: de nucleus suprachiasmaticus, net boven de plek waar onze oogzenuwen elkaar kruisen – ons dag/nachtritme beïnvloeden. Langzamerhand wordt duidelijk dat deze cellen niet alleen aangeven wanneer het zo’n beetje tijd is om te slapen en wakker te worden. Beersma: “Onze biologische klok lijkt zéér gedetailleerde informatie af te geven, en bijna tot op de minuut nauwkeurig allerlei organen in werking te zetten.” De inzichten over grotere aantallen verkeersongelukken en hartinfarcten, vormen dan ook maar het topje van de ijsberg, meent hij. “Van organen tot immuunsysteem, alles wordt beïnvloed door die twee celklompjes. De komende jaren zal daar zeker veel meer duidelijkheid over komen.”

Slaapgedrag van Nederlanders
Om de werking van de biologische klok te ontrafelen, is nog veel onderzoek nodig. In Groningen worden onder meer proeven gedaan met slaaponthouding, verschillende kleuren licht, en wordt het dag/nachtritme van gisten en schimmels bestudeerd. Maar ook buiten het lab zijn zeer interessante inzichten op te doen. Beersma: “Door zoveel mogelijk gegevens over slaapgedrag van de Nederlandse bevolking te verzamelen, hopen we de werking van de biologische klok beter te begrijpen. Wie geïnteresseerd is in zijn eigen biologische klok, en de wetenschap een eindje vooruit wil helpen, kan op onze website, www.testuwslaap.nl, een vragenlijst invullen.”

Bron: RUG


Geen energiebesparing, wel meer ongelukken

“Daylight saving time does not seem to help conserve energy, one of its original goals. Instead, the evidence is that the one hour advance of our wall clocks each spring is associated with statistically higher rates of traffic accidents over the following three days and heart attacks over the following two days,” Herzog said.

Link


Meer links



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats