Nieuws zenuwgestel


balk2.jpg (42734 bytes)Onderzoekers ontdekken de bron van diabetische pijn

Ongeveer ťťn op de vier mensen met diabetes ontwikkelt een chronische pijnstoestand die wordt veroorzaakt door zenuwschade, genaamd pijnlijke diabetische neuropathie (PDN), als gevolg van de hoge bloedsuikerspiegel. Symptomen omvatten stekende en tintelende sensaties, evenals scherpe schietpijn en extreme gevoeligheid bij aanraken van voeten en handen die zich naar boven in benen en armen kan verspreiden.

Lees verder


Zenuwen - Column Pauline Laumans

De zenuwen zijn belangrijk in het contact tussen het stoffelijke en het etherische lichaam waardoor de zintuigen gestimuleerd worden. Als je ziek wordt veranderen de waarnemingen van de zintuigen. Het zenuwstelsel lijdt ook als het grove zaken moet doorgeven zoals gif, ferme klappen.

Lees verder


Energie uit zendmasten mobiele telefoon en hoogspanningsmasten kan neuropatische pijn versterken

Al jarenlang voelde majoor buiten dienst David Underwood dat hij, zodra hij onder elektriciteitskabels doorreed of bij andere elektromagnetische velden in de buurt kwam, een kloppend, stekend gevoel kreeg in wat nog restte van zijn arm. Als hij door de open ruimte in Texas reed in zijn auto, werd het gevoel vaak sterker.

Lees verder


Pijnlijk onderzoek bij carpale-tunnelsyndroom niet altijd noodzakelijk

Een pijnlijk zenuwgeleidingsonderzoek bij patiŽnten met carpale-tunnelsyndroom (CTS) kan vaak worden vervangen door een pijnloze zenuwechografie. Uit het proefschrift van neuroloog Kristel Kasius blijkt dat bij 60% van de patiŽnten het zenuwgeleidingsonderzoek niet nodig is.

Lees verder


Nieuwe techniek kan helpen om ernstig beschadigde zenuwen te laten aangroeien en hun functie te herstellen

Ingenieurs aan de Universiteit van Sheffield hebben een methode ontwikkeld om door een traumatisch ongeluk beschadigde zenuwen bij te staan bij een natuurlijk herstel, waardoor de kansen op herstel van gevoel en beweeglijkheid in gewonde ledematen zou kunnen verbeteren. In een gezamenlijke studie met Laser Zentrum Hannover (Duitsland) die werd gepubliceerd in het blad Biofabrication, beschrijft het team een nieuwe methode voor het maken van medische apparaten genaamd zenuw geleidingsbuizen oftewel NGCs. De methode is gebaseerd op ďlaser direct writingĒ(direct laser schrijven), dat de vervaardiging van ingewikkelde structuren vanuit computerfiles mogelijk maakt door het gebruik van CAD/CAM (computer geassisteerd ontwerp/fabricage) en stelde het onderzoekteam in staat NGCs te vervaardigen die zijn vormgegeven op een manier die veel vooruitstrevender is dan voorheen mogelijk was.

Lees verder


Robot helps woman walk

eLEGS from Berkeley Bionics enables people who are paralyzed to stand up and walk.


Nieuwe genmutatie laten nieuwe oorzaak zien van zeldzame neurologische ziekten.

Wetenschappers hebben een nieuwe oorzaak ontdekt van spastische ataxie, en geloven dat deze oorzaak ook mitochodriele ziekten uitlokt. Deze neurologische aandoeningen kunnen leiden tot ernstige stoornissen op het gebied van coordinatie, groei, zicht, spraak en spieren.

Lees verder

Seth


Doorbraak in onderzoek naar ademhalingspauzes bij Rett syndroom

Een internationaal team van onderzoekers onthulde in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences dat ze nu in staat zijn de potentieel dodelijke ademhalingspauzes, die in verband worden gebracht met de neurologische ziekte Rett syndroom, een halt toe te roepen.

Link

Annelies


Hoe beschadigde zenuwen vanzelf weer aangroeien

De zenuwen van het perifere zenuwstelsel waarmee onze ledematen en organen aan het centrale zenuwstelsel verbonden zijn, hebben een verbazingwekkend vermogen zichzelf te herstellen na letsel. De zenuwen in de wervelkolom kunnen dit niet. Een nieuw rapport gepubliceerd in de oktober-uitgave van Cell (een Cell Press publicatie) geeft nieuw inzicht in hoe dit zelfgenezende proces in zijn werk gaat. "We weten veel over hoe verschillende celtypen zichzelf afsplitsen gedurende hun ontwikkeling, maar na ernstige letsel als een amputatie moeten zenuwen opnieuw aangroeien," aldus Allison Lloyd van de University College London. "Ze hebben een nieuw mechanisme nodig om dat te kunnen doen, vooral omdat de groeisignalen niet aanwezig zijn."

Lees verder

Annelies


Sensorische hyperreactiviteit

Prikkels uit de omgeving komen tot ons via het sensorische deel van ons zenuwstelsel. Sensorische zenuwen sturen impulsen (boodschappen) naar de hersenen, van waaruit als reactie boodschappen
gestuurd worden naar de spieren langs de motorische zenuwen. Een belangrijke hoofdzakelijk sensorische zenuw is de nervus trigeminus, ook wel de vijfde zenuw of drielingzenuw genoemd. Er lopen namelijk drie takken in het gezicht, die gevoelens o.a. vanuit het gebit en de slijmvliezen verzorgen. Deze sensorische zenuwen kunnen o.i.v. blootstellingen aan chemicaliŽn veranderen. Zij kunnen uitgeschakeld worden of ze kunnen gaan overreageren. Dit laatste noemt men SHR ofwel sensorische hyperreactiviteit. Wanneer deze hyperreactiviteit zich in de bronchiŽn afspeelt en astma-achtige verschijnselen geeft, wordt dit ook wel Reactive Airways Dysfunction Syndrome (RADS) genoemd. In de genoemde onderzoeken wordt de stof capsaÔcine genoemd. Dit is de prikkelende stof uit Spaanse pepers en is ook de werkzame stof in pepperspray. Deze stof wordt veel gebruikt om een verhoogde gevoeligheid van het sensorische zenuwstelsel aan te tonen. Men weet dat het sensorische zenuwstelsel een rol speelt, want als deze zenuwen met een verdovingsmiddel behandeld zijn, dan treedt de hoestreactie op capsaÔcine niet op. CapsaÔcine wordt ook gebruikt om overgevoeligheid van neusslijmvliezen bij chronische rhinitis een halt toe te roepen. (Lees het PDF.)

Download PDF

Deze website heeft tot doel wetenschappelijke feiten in een populaire manier presenteren aan personen die lijden aan - of iemand die vanuit hyperreactiviteit lijdt aan geuren en chemische stoffen te leren kennen. In het laatste decennium, heeft steeds meer onderzoek dat in Zweden werd besteed aan patiŽnten met niet-astmatische en niet-allergische symptomen veroorzaakt door geuren, parfum en
geparfumeerde producten en andere chemische stoffen. Deze studies zijn gemeld bij nieuwe internationale wetenschappelijke tijdschriften. De feiten, conclusies en theorieŽn uit het onderzoek worden gepresenteerd op deze website in verschillende abstracts. De volledige tekst papers kunnen worden besteld bij de tijdschriften, omdat ze de copyrights. Er is een kleine boek in het Engels te downloaden. "In The Air – Be Aware" is a summary from my research after 1996. "In The Air - Be Aware" is een samenvatting van mijn onderzoek na 1996. Het is geschreven voor een niet-deskundige die lijdt aan - of weet iemand die lijdt aan - problemen met de luchtwegen veroorzaakt door chemische stoffen en geuren.Het heeft een uitgebreide referentielijst. Het is ook verkrijgbaar in een drie-pagina's inleidende informatie.

Download PDF

Op deze website vindt u recent medisch onderzoek en een theoretische achtergrond van wat er kan gebeuren bij patiŽnten met luchtweg gevoeligheid voor chemische irriterende stoffen, zoals geuren, uitlaten, parfum en andere toiletartikelen, oplosmiddelen, sommige bloemen, ziek gebouwen en sigarettenrook.  Overgevoeligheid voor chemische irriterende stoffen in de luchtwegen kan lijken op astma en allergie in veel opzichten al is de astma en allergie werk tot normaal is. Verschillende studies tonen aan dat meer dan 30% van een populatie, in zekere mate, last van luchtwegen veroorzaakt door een sterke geuren en irriterende chemische stoffen. Een andere studie toont aan dat de kwaliteit van leven aanzienlijk wordt verminderd voor deze patiŽnten ten aanzien van vrije tijd, hobby's, sociaal leven, en huishoudelijk werk. In het algemeen, is er een oververtegenwoordiging van vrouwen met betrekking tot de gevoeligheid voor geuren en geuren.

Link

Amber Kesseler


Wat is spasmofilie ?

Spasmofilie is een veel voorkomende aandoening in Frankrijk : 7 tot 8 miljoen Fransen hebben deze aandoening. De aandoening gaat gepaard met vermoeidheid, spierkrampen, nerveuze aanvallen, angst en slapeloosheid. Hoewel een zeer groot deel van de bevolking deze klachten heeft, is er een groot deel dat niet weet dat spasmofilie bestaat. Spasmofilie wordt gekenmerkt door een spierzenuwoverprikkebaarheid.

Link

Amber Kesseler


Nieuwe ontdekking in regeneratie van zenuwen

Onderzoek van de Faculty of Medicine hebben een manier ontdekt om regeneratie van zenuwen te verbeteren in het perifere zenuwstelsel. Deze ontdekking kan leiden tot nieuwe behandelingen van zenuwbeschadigingen die veroorzaakt zijn door diabetes of traumatische letsels. Perifere zenuwen verbindt de hersenen en ruggemerg met het lichaam, en zonder hen, is er geen beweging of gevoel. Beschadiging van perifere zenuwen komt vaak voor en is veelal onomkeerbaar. Deze ontdekking is gepubliseerd in de editie van 7 juli van de "Journal of Neuroscience".

Link

Cindy Oppers


Pijn onderbelicht bij zenuwaandoening Guillain-Barrť

Medici moeten meer oog krijgen voor pijnklachten bij patiŽnten met de zenuw- en spieraandoening Guillain-Barrť. Daarvoor pleit Liselotte Ruts in haar onderzoek naar Guillain-Barrť, waarop ze is gepromoveerd aan het Erasmus MC. PatiŽnten blijken veel meer last te hebben van pijn dan tot nu toe werd gedacht. Ook kan pijn het eerste symptoom zijn van de ziekte.

Jaarlijks worden in Nederland tussen de 200 en 300 mensen getroffen door het Guillain-Barrť syndroom. Het syndroom wordt veroorzaakt door een onbedoelde reactie van het immuunsysteem, vaak na een gewone infectie zoals een verkoudheid of keelontsteking. PatiŽnten krijgen in toenemende mate last van spierzwakte en kunnen zelfs binnen een paar dagen volledig verlamd raken. De meeste mensen herstellen uiteindelijk weer. Echter, veel mensen houden restverschijnselen.

Het onderzoek van Liselotte Ruts toont aan dat veel patiŽnten kampen met pijnklachten zoals uitstralende zenuwpijn, pijnlijke tintelingen, overgevoeligheid van de huid bij aanraking en spierpijn. Zo’ n 64 % van de patiŽnten heeft pijn in de periode dat de ziekte actief is. Bijna ťťn op de drie had zelfs een jaar na de ziekte nog matige tot ernstige pijnen. Ook voorafgaand aan de zwakte had ťťn op de drie pijn, wat verwarring kan geven bij het stellen van de diagnose Guillain-Barrť . ‘Het is dus belangrijk dat behandelaars daar aandacht aan schenken en laagdrempelig pijnmedicatie voorschrijven.'

Nu zien behandelaars pijn vaak over het hoofd omdat ze vooral bezig zijn met het behandelen van de toenemende spierzwakte’, zegt Ruts die werkzaam is als neurloog in het Havenziekenhuis, een dochter van het Erasmus MC. Vervolgonderzoek moet aantonen hoe de pijn het beste kan worden behandeld. Bij het ontstaan van de pijn, zouden de dunne zenuwvezels een belangrijke rol kunnen spelen. Ruts toonde een afname van deze zenuwvezels aan in huidweefsel. Deze afname bleek te maken te hebben met de aanwezigheid en de ernst van pijn.

Ruts heeft vooral die aspecten van het Guillain-Barrť syndroom onderzocht die tot nu toe onderbelicht zijn geweest in andere onderzoeken. Zo heeft ze ook gekeken bij welke patiŽnten de ziekte mild of juist ernstig verloopt. ‘Het blijkt dat de ziekte minder ernstig uitpakt bij patiŽnten die vooraf een virus hebben gehad. Dit suggereert dat medici het verloop en de ernst van de ziekte kunnen voorspellen als ze weten of de patiŽnt vooraf een infectie heeft doorgemaakt. Door hier meer onderzoek naar te doen, kunnen we patiŽnten in de toekomst wellicht beter helpen.’ Ook kan nu al vroeg tijdens de ziekte onderscheid gemaakt worden tussen een fluctuerend Guillain-Barre verloop of de meer chronische variant. Dat onderscheid is van belang voor de prognose en het geven van de juiste behandeling.


Zenuwcellen -- zelfs op de oude dag

Na de geboorte verliezen de hersenen veel zenuwcellen en dit gaat door tijdens het hele leven - de meeste neuronen worden gevormd voor de geboorte, waarna veel neuronen degenereren. Echter, er zijn enkele cellen die nog doorgaan met delen tot op oudere leeftijd - tenminste, in de hersenen van muizen. Volgens wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Immunobiologie in Freiburg, bestt=aan er verschillende soorten van neuronale stamcellen die nieuwe neuronen kunnen creeren. Terwijl ze zich continu delen en nieuwe neuronen maken in jonge dieren, bijven een groot deel van de cellen in oudere  dieren in een toestand van rust. Echter, de productie van nieuwe cellen kan worden gereactiveerd, bijvoorbeeld door middel van fysieke activiteit of door epileptische aanvallen. Wat gebeurt bij muizen kan ook van toepassing op de mens omdat neuronen die in staat zijn te delen ook voorkomen in het menselijk hersenen tijdens zijn volwassen zijn.

Link

Constans Kootstra


Zeeschelpen bewaren wellicht de sleutel om verlammingen te herstellen

Suiker die gevonden is in zeeschelpdieren zouden de sleutel kunnen zijn voor de behandeling van ontstekingen aan de ruggegraat bij patiŽnten met verlammingsverschijnselen agv ziekte of ongevallen.

Link

Pieter Tau


Echografie betrouwbaarder dan zenuwstimulatie bij zenuwverdoving

Zenuwstimulatie is een techniek die vaak gebruikt wordt om de positie van de verdovingsnaald ten opzicht van de zenuwen in het lichaam te bepalen. Maar deze techniek is niet zo betrouwbaar, stelt Nizar Moayeri in zijn proefschrift. Het blijkt dat bij zenuwstimulatie in 54% van de gevallen de injectienaald zich in de zenuw bevindt, terwijl dat niet gewenst of verwacht wordt. De aanwezigheid en injectie van verdovingsvloeistof in de zenuw wordt gezien als een belangrijke reden van zenuwschade. Echografie biedt wel de betrouwbaarheid die nodig is om de positie van de verdovingsnaald te bepalen. Dit zal in de toekomst grote consequenties hebben voor de populariteit van echo bij zenuwverdovingen.


Your nervous system runs everything

Dr. David Moore explains the vital role Your Nervous System has on your Health


Nieuwe inzichten in neurologische schade

Het menselijk zenuwstelsel werkt dankzij de aanwezigheid van zenuwcellen, de informatie- en signaal verwerkers van ons lichaam. In het centraal zenuwstelsel, bestaande uit de hersenen en het ruggenmerg, zijn deze zenuwcellen omgeven door gliacellen. Deze ondersteunen niet alleen de werking van zenuwcellen, maar spelen ook een belangrijke rol bij het herstel na hersenschade. De laatste jaren is echter duidelijk geworden dat de herstelwerkzaamheden van de gliacellen in sommige gevallen meer kwaad dan goed doen en de zenuwcellen juist verder beschadigen. Promovendus Hilmar van Weering onderzocht onder welke omstandigheden gliacellen schade veroorzaken en welke stoffen daarbij betrokken zijn.

Link


Invaliditeit bij zenuwziekte is te voorspellen

Jikke-Mien Niermeijer onderzocht de ziekte polyneuropathie. Die wordt gekenmerkt door verminderde kracht, gevoel en balans in de voeten, met uitbreiding naar de onderbenen en de handen. Ondanks het feit dat er individuele successen worden behaald met behandeling die het afweersysteem en de aanmaak van het afweereiwit beÔnvloedt, is het nog onduidelijk wat de beste behandeling is voor deze vrij zeldzame en invaliderende aandoening van de zenuwuiteinden.

Bij een zeer kleine groep werd bij verdere evaluatie een verhoogd gehalte van een afweereiwit als oorzaak vastgesteld (dan spreken we van IgM MGUS polyneuropathie). Dit afweereiwit kan zich gedragen als antistof tegen de zenuwen. Niermeijer ontwikkelde een risicotabel en een calculator, bestemd voor artsen, om de kans op invaliditeit in te schatten voor individuele patiŽnten met IgM MGUS polyneuropathie. Op deze manier kunnen patiŽnten beter worden voorbereid op wat hen te wachten staat.

Jikke-Mien Niermeijer bestudeerde ook het effect van verschillende medicijnen. Een gecontroleerde studie met cyclophosphamide-prednison en placebo, en twee open studies met fludarabine en rituximab toonden verbetering van invaliditeit, spierkracht en gevoel in een gedeelte van de patiŽnten. Er traden geen ernstige bijwerkingen op. De behandeleffecten van deze drie middelen waren ongeveer gelijk, maar er waren het minste bijwerkingen bij rituximab.

Universiteit Utrecht


The Man Who Lost His Body

This clip is from the 1998 BBC documentary entitled "The Man Who Lost His Body." The film follows Ian Waterman, who at 19 caught a virus that destroyed half of his nervous system, and robbed him of his proprioception. As a result, Ian is unable to mentally sense the relative positions of his limbs in space and whether or not they are in motion. The medical establishment believed that he would never walk again, but through sheer will-power Ian has been able to develop new neural pathways that enable him to function relatively normally.


UC Davis team refines cancer treatments to reduce potential nerve damage

While radiation treatments deliver precise doses of high-energy X-rays to stop cancer cells from spreading or to shrink tumors, oncologists have become increasingly concerned about inadvertent exposures during head and neck cancer treatments to nerves responsible for upper body mobility.

Lees verder


Nerve Cells Derived from Embryonic Stem Cells and Transplanted into Mice May Lead to Improved Brain Treatments

Scientists at the Burnham Institute for Medical Research have, for the first time, genetically programmed embryonic stem (ES) cells to become nerve cells when transplanted into the brain, according to a study published today in The Journal of Neuroscience. The research, an important step toward developing new treatments for stroke, Alzheimer’s, Parkinson’s and other neurological conditions showed that mice afflicted by stroke showed tangible therapeutic improvement following transplantation of these cells. None of the mice formed tumors, which had been a major setback in prior attempts at stem cell transplantation.

Lees verder


The molecule leptin causes neuropathic pain

The pain that is associated with injury to nerves is known as neuropathic pain. It can be extremely debilitating, and treatments show limited or no effectiveness. Despite this, little is known about the molecular mechanisms underlying neuropathic pain. However, Jianren Mao and colleagues, at Massachusetts General Hospital, Boston, have now identified a role for the molecule leptin, which is not produced by nerves, in neuropathic pain in rodents. They therefore suggest that it might be a new drug target for the treatment of humans with neuropathic pain Using a rat model of neuropathic pain, it was shown that administration of a leptin antagonist to the spinal cord prevented and reversed the condition. Consistent with this, levels of leptin and one form of the leptin receptor were upregulated in parts of the spinal cord after nerve injury in the tissues. Further, neuropathic pain was reduced in mice lacking leptin and induced in healthy rats by administration of leptin to the spinal cord. The authors therefore suggest that leptin in the spinal cord has a central role in the development of neuropathic pain and that nerves and non-nerve cells interact to cause the condition.

Lees verder


Opioids provide relief from neuropathic pain

The pain that is associated with injury to nerves, such as caused by the trauma of amputation, entrapment, and compression, is known as neuropathic pain. It can be extremely debilitating, and treatments show limited or no effectiveness. Nerve injury underlying neuropathic pain is associated with an inflammatory response, and immune cells are thought to be contributors to the pain. However, Halina Machelska and colleagues, at Freie Universitšt Berlin, Germany, have now shown that in a mouse model of neuropathic pain, a substantial proportion of the immune cells at the site of nerve injury produce chemicals known as opiods that markedly reduce the symptoms of neuropathic pain. The authors therefore suggest that selectively targeting opioid-containing immune cells at sites of nerve injury could provide natural pain relief and offer a novel approach for neuropathic pain.

Lees verder


Myelin accelerates stimuli - Shedding light on the mechanisms of myelin formation in the central nervous system

To allow nerve cells to transmit information efficiently over long distances, advanced life forms have developed a mechanism known as saltatory conduction. This is made possible by an insulating sheath of myelin that forms at certain intervals around the axonal extensions of nerve cells that specialize in the transmission of stimuli. In disorders such as multiple sclerosis or leukodystrophy, the formation or function of the myelin is disturbed. Previously, the molecular mechanisms of myelin formation were not well understood. Two projects undertaken by the Department of Molecular Cell Biology of the Faculty of Biology at the Johannes Gutenberg University in Mainz have now made a significant contribution towards understanding these complex cellular processes.

Lees verder


Study shows how defective DNA repair triggers 2 neurological diseases

Scientists at St. Jude Children's Research Hospital have teased apart the biological details distinguishing two related neurological diseases—ataxia telangiectasia-like disease (ATLD) and Nijmegen breakage syndrome (NBS). Both disorders arise from defects in a central component of the cell's machinery that repairs damaged DNA, but each disease presents with distinct pathologies. Defects in DNA repair dramatically increase the risk of cancer, which is found in NBS. However, NBS is also characterized by the occurrence of small brain size, or microcephaly, while in contrast, ATLD causes predominantly neurodegeneration. The research involved the use of mouse models of each the diseases to analyze how the gene defects in ATLD and NBS give rise to the different pathologies. The researchers published their findings in the Jan.15, 2009, issue of the journal Genes & Development. "Besides shedding light on the rare diseases, the findings may also help to understand how defective DNA repair can selectively affect different organs and how this leads to cancer in some situations," said Peter McKinnon, Ph.D., associate member of the St. Jude Department of Genetics and Tumor Cell Biology and the paper's senior author. To explore the differences between ATLD and NBS, the researchers used mice engineered to have defects in the causative genes, which produce two proteins that help form a critical component of the DNA repair machinery, called the MRN complex. The MRN complex zeroes in on broken DNA segments and attaches to them. It then recruits another important DNA repair protein, called ATM, to launch the repair process. However, if the damage is too severe, ATM may also trigger programmed cell death called apoptosis.

Lees verder


Queen's study connects obesity with nervous system

A discovery by Queen's biologists and their students sheds new light on the genetic roots of obesity -- a condition that is increasing dramatically in North America and has been linked to heart disease, diabetes and some forms of cancer.

Lees verder


A Pain-Free Window Into Painful Neuropathies

Scientists have demonstrated a new technique for detecting a painful nerve condition known as neuropathy, which affects millions of people with diabetesand many other patients as well.

Lees verder


Neurotransmitters in biopolymers stimulate nerve regeneration

Research reported Dec. 11 in the journal Advanced Materials describes a potentially promising strategy for encouraging the regeneration of damaged central nervous system cells known as neurons. The technique would use a biodegradable polymer containing a chemical group that mimics the neurotransmitter acetylcholine to spur the growth of neurites, which are projections that form the connections among neurons and between neurons and other cells. The biomimetic polymers would then guide the growth of the regenerating nerve.

Lees verder


RNA-associated introns guide nerve-cell channel production

Researchers have discovered that introns, or junk DNA to some, associated with RNA are an important molecular guide to making nerve-cell electrical channels. They hope to relate this knowledge to understanding the molecular underpinnings of memory and learning, as well as components of cognitive dysfunction resulting from neurological disease.

Lees verder


Chemical chaperone could open door to treatment of neurological disorder

An unexpected finding turned out to be a clue leading researchers at Washington University School of Medicine in St. Louis to propose a new treatment approach for Niemann-Pick disease, a rare, deadly neurodegenerative disorder. They believe the approach also could be useful for more common diseases -- such as cystic fibrosis -- that stem from a similar type of defect.

Lees verder


Nerve system link to PMS misery

Women with severe premenstrual syndrome (PMS) may have a permanently depressed nervous system, research suggests.

Lees verder


VEGF-B helps nerve cells cheat death without unwanted side effects

The prototypical member of the VEGF family of proteins, VEGF, protects cells in the nervous system from death and degeneration. However, its clinical utility in this regard is limited, because it also induces blood vessel growth, a process known as angiogenesis. However, a new study has revealed that another VEGF family member, VEGF-B, does not have such limitations as it acts as a potent inhibitor of murine retinal cell death while exerting minimal angiogenic effects.

Lees verder


Research Unveils New Hope for Deadly Childhood Disease

Investigators at the University of Rochester Medical Center have uncovered a promising drug therapy that offers a ray of hope for children with Batten disease ? a rare neurodegenerative disease that strikes seemingly healthy kids, progressively robs them of their abilities to see, reason and move, and ultimately kills them in their young twenties.

Lees verder


Mammals can be stimulated to regrow damaged inner retina nerve cells

For the first time the mammalian retina has now shown the capacity to regenerate new neurons after damage. This research in mice shows that at least some types of retinal damage can be repaired. The loss of neurons in the retina in people in conditions like glaucoma or macular degeneration leads to visual loss and blindness. This new research shows there might someday be a way to restore vision in people with these conditions.

Lees verder


UCLA scientists restore walking after spinal cord injury

A UCLA study demonstrates that the nervous system can reorganize itself after spinal cord injury and use new pathways to restore the cellular communication required for walking. Published in the January edition of Nature Medicine, the discovery could lead to new therapies for the estimated 250,000 Americans who suffer from paralysis following traumatic spinal cord injuries.

Lees verder


'Deranged calcium signaling' contributes to neurological disorder, UT Southwestern researchers find

Defective calcium metabolism in nerve cells may play a major role in a fatal genetic neurological disorder that resembles Huntington's disease, researchers at UT Southwestern Medical Center have found in a mouse study.

Lees verder


Protein in human hair shows promise for regenerating nerves

A protein found in human hair shows promise for promoting the regeneration of nerve tissue and could lead to a new treatment option when nerves are cut or crushed from trauma. In the current issue of Biomaterials, scientists from Wake Forest University School of Medicine reported that in animal studies the protein keratin was able to speed up nerve regeneration and improve nerve function compared to current treatment options. “We found that the nerve repair happened more quickly and consistently, and that functional recovery was higher,” said Mark Van Dyke, Ph.D., senior author and an assistant professor of regenerative medicine. “The fact that we were able to accomplish this with gels made from keratin is pretty remarkable.” Current treatments for repairing damaged nerves include microsurgery to sew two ends of the nerve together, using a nerve from another part of the body to replace a damaged section, or placing an empty tube between the cut ends so that nerve fibers can grow through it and back into the muscle.

Lees verder


Overactive nerves in head and neck may account for 'ringing in the ears'

Baby boomers know all too well that "ringing in the ears" often comes with aging and hearing loss. Tinnitus can be the buzz that somatosensory neurons from the head and neck, like too many phone callers, create when they overcompensate for lost auditory signals from the ear, an animal study suggests. This nimble response to hearing loss, in which neurons adapt to changed conditions, is an example of the brain's "plasticity."

Lees verder


 

 

 


View My Stats