balk2.jpg (42734 bytes)Luchtkwaliteit in 'groene' huisvesting vermindert door giftige stoffen in bouwmaterialen

Binnenluchtvervuiling kan in veel huizen een probleem zijn, zelfs in milieuvriendelijke gebouwen. Dankzij een nieuwe innovatieve studie onder leiding van het Silent Spring Institute, hebben onderzoekers een beter idee van waar deze vervuilende stoffen vandaan komen - welke komen uit chemicaliŽn die uit bouwmaterialen lekken en welke van de persoonlijke dingen die mensen in hun huizen binnen brengen.

Lees verder


AntimicrobiŽle producten doen meer kwaad dan goed

Koopt u soms antimicrobiŽle of antibacteriŽle zepen? Volgens meer dan 200 wetenschappers en medische professionals kunt u uw geld beter aan iets anders besteden. Een consensusverklaring die vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Health Perspectives concludeert dat antimicrobiŽle producten geen gezondheidsvoordelen bieden zelfs eerder gezondheids- en milieuschade veroorzaken. De verklaring vraagt ook om meer voorzichtigheid bij het gebruik van antimicrobiŽle chemicaliŽn in dagelijkse producten.

Lees verder


Verwijderen van luchtvervuilingsbronnen in de woning

Een nieuwe studie toont aan dat de rook van sigaretten, marihuana, kaarsen, maar ook de lucht van schoonmaakproducten en de frituurpan, de kwaliteit van de lucht in een huishouden verslechterd. Een ambitieuze studie onder leiding van de San Diego State University onderzoekers, heeft verschillende factoren die bijdragen tot luchtvervuiling in huis onderzocht. Niet verrassend kwam sigarettenrook op als een belangrijke bron van vervuiling in huizen met rokers, maar ook schoonmaakproducten, kaarsen, de lucht van frituren en marihuana roken sprongen naar voren als luchtverontreinigers.

Lees verder


Top 10 chemicaliŽn in huisstof met gevolgen voor de gezondheid

Uit een studie geleid door onderzoekers van de Milken Institute School of Public Health (Milken Institute SPH) aan de George Washington University stelt huisstof de mensen bloot aan een breed scala van giftige chemische stoffen uit alledaagse producten. Het multi-institutioneel team voerde een first-of-a-kind meta-analyse uit van gegevens van stofmonsters verzameld in de Verenigde Staten, om de top tien van giftige chemicaliŽn aangetroffen in stof te identificeren.

Lees verder


Breuklijnen in de aarde en aardbevingen

Ik vraag me wel eens af waarom de mensheid in vredesnaam op breuklijnen huizen is gaan bouwen als deze kennis al zo lang voor handen is. En zou het een idee zijn om een soort basis te gebruiken zoals we die kennen van zee containers, dus staal, en dan daar tegenaan de buitensteen plaatsen. Dan heb je altijd een veilige plek die shockproof is. Dus in plaats van een binnenmuur een stalen binnencontainer bij bouw op riskante plaatsen. Want we weten nu dat steen en beton niet shockproof zijn.

Ron Fonteine


Hoe maak je de goedkoopste airco ?

Meer dan 70% van de bevolking van Bangladesh leeft in kleine huisjes gemaakt van geperst hout. In de zomermaanden kan de temperatuur in huis oplopen tot 45 graden, dus onmogelijk om dan te kunnen leven of goed uit te rusten. Om dit probleem aan te pakken heeft Grey Dhaka en een aantal vrijwilligers een koelsysteem bedacht van enkel plastic flessen die geen electriciteit nodig heeft. De hete lucht van buiten wordt in de flessenhals samengeperst en koelt daardoor af, waardoor de temperatuur in huis met 5 graden daalt.


Verhuizingen hebben effect op latere gezondheid en welzijn

Uitgebreide, langdurige studie onder Deense kinderen die gevolgd zijn tot de volwassenheid, wijzen uit dat verhuizing naar een nieuw huis gedurende de kindertijd de kans op veelvuldige ongunstige uitkomsten later in het leven verhoogt. Deze unieke studie onder 1.4 miljoen mensen, die gevolgd zijn van hun vijftiende verjaardag tot vroeg in de veertig, wordt gepubliceerd in de American Journal of Preventive Medicine.

Lees verder


Nu ook slimme beveiliging tegen een sluipmoordenaar

WoonVeilig introduceert als eerste in Nederland een slimme, bellende koolmonoxidemelder (CO-melder) die tevens voldoet aan de Europese norm EN50291. Algemeen bekend is dat een hoge concentratie koolstofmonoxide (CO) direct fatale gevolgen kan hebben. Minder bekend is het dat koolmonoxide ook geleidelijk en over een langere periode fataal kan worden.

Lees verder


Buurtgroen gezonder als het makkelijk toegankelijk en bruikbaar is

Bewoners van een wijk met veel toegankelijk en bruikbaar groen zijn meer gehecht aan het groen in hun buurt en voelen zich psychisch gezonder dan bewoners van een wijk met evenveel maar minder goed toegankelijk groen.

Lees verder


Melder schakelt direct ketel uit bij hoge concentratie Koolmonoxide

Een onlangs geÔntroduceerde melder geeft niet alleen een signaal bij een te hoge concentratie koolmonoxide, maar schakelt direct de ketel uit. Het apparaat, de CO-STOP, staat via de stekker en het stopcontact in direct contact met de ketel.

Lees verder


Helft ongevallen koolmonoxide bij cv-installaties

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie; het merendeel modern en goed onderhouden.

Lees verder


Loodvrije kranen bestaan niet

Niet alleen China, maar bijna alle kranen bevatten lood

http://www.trosradar.nl/uitzending/item/1206/vervuilde-kranen/

Er is een bedrijf dat loodvrije kranen maakt die heeft patent aangevraagd, omdat in alle kranen lood zit, wat gewoon mag van de overheid. Het zo bijzonder dat er geen lood in kranen voorkomt dat er door een bedrijf zelfs patent op is aangevraagd. Dat dit dus de gezondheid belemmerd omdat niemand het nu mag maken, vind de overheid niet erg. Misschien een idee voor de leefbewust nieuwsbrief.

Zeromix loodvrije kranen

De ontwikkeling van ons brein helpt ons in de voortgang van ons bestaan. Meer en meer komen we door de huidige wetenschap zaken te weten die we vroeger niet wisten, of niet onderkenden. Zo is het proces van bewustwording van de gezondheidsrisico’s van roken een heet hangijzer geworden in de laatste jaren. Daarnaast kennen we allen de problematiek rondom gevaarlijke stoffen als asbest, salmonella, cadmium, etc. etc. Al lange tijd is bekend dat ook lood ons lichaam geen goed doet. Lood veroorzaakt een vergiftiging in ons lichaam, waardoor voornamelijk het functioneren van diverse organen wordt aangetast. Met name de hersenen, de nieren en ons zenuwstelsel hebben hieronder sterk te lijden. Door de overheden is dan ook besloten om lood te weren uit producten voor de consument en om werkzaamheden dusdanig te verbeteren dat gebruikers van loodhoudende producten beschermd worden. Zo wordt al geruime tijd verf aangeboden op loodvrije basis. Daarnaast wordt benzine eigenlijk alleen nog in een loodvrije variant verkocht. 

Minder bekend is het feit, dat onze drinkwater kranen ook lood bevatten. Kranen zijn veelal gemaakt van een koperlegering, genaamd messing. Messing bestaat uit o.a. uit de bestanddelen koper, zink en lood. Daarnaast bevat het nog vele kleine toevoegingen om diverse redenen, maar meestal is dit minder dan 1% van het totaal. Lood kan echter oplopen tot een percentage van 3-3,5%. Dit percentage is vastgelegd in EU regelgeving en wordt over het algemeen per land lokaal gevolgd. De reden dat lood aan de messinglegering wordt toegevoegd heeft te maken met vereenvoudiging van het productieproces. Een kraan is nagenoeg niet te produceren zonder lood. Het lood dat zich in een kraan bevindt, wordt tijdens het gebruik afgegeven aan het water. Het water uit de kraan wordt gedronken en veroorzaakt op deze manier iedere keer een kleine opeenhoping van lood in het lichaam. Lood wordt namelijk niet door het lichaam afgebroken, maar cumuleert en blijft hierdoor aanwezig. Na een periode van tien jaar kan er zich dan ook al een aardige hoeveelheid lood in een lichaam bevinden. Vooral foetussen en kleine kinderen zijn erg kwetsbaar voor deze vorm van loodvergiftiging.

Bij kinderen verstoort het lood in het bijzonder een gezonde ontwikkeling van de hersenen. Dit komt doordat het de ontwikkeling van de rode bloedlichaampjes stagneert, welke op hun beurt weer zorgdragen voor de distributie van zuurstof naar de organen in ons lichaam. Het drinken van loodhoudend water kan dus bij kinderen effect hebben op intelligentie en zelfs hun gedrag beÔnvloeden. Naast lood bevatten kranen nog een andere kwalijke grondstof. Over het algemeen zijn kranen verchroomd. Het chroomprocedť vereist dat er een laag nikkel op de kraan wordt aangebracht, voordat deze wordt voorzien van een chroomlaag. De meeste kranen worden verchroomd door een dompeling in een bad. Hierdoor wordt niet alleen de buitenkant verchroomd maar ook de binnenkant van de kraan. Dit betekend dat het drinkwater dat door uw kraan stroomt in contact staat met de verchroomde binnenkant. Na een bepaalde tijd geeft deze chroom-/nikkel laag deeltjes af aan het water. Mensen die erg vatbaar zijn voor allergieŽn kunnen hiervan grote nadelen ondervinden. Zeromix is sinds kort in staat om door middel van een speciaal ontwikkeld procedť, volledig loodvrije kranen te produceren. Daarnaast bevat de messinglegering van de kranen geen nikkel en worden de kranen zodanig geproduceerd dat er geen nikkel in aanraking komt met uw drinkwater. Zeromix heeft dus speciaal voor u: De Gezonde Kraan!

http://www.zeromix.nl/nl

Met vriendelijke groet,
Nicole Spiering


Mineralen zorgen voor een betere lucht binnenshuis

Een van de uitscheidingstoffen die verontreinigde lucht binnenshuis maakt is te vinden in verlijmd hout oftewel spaanplaat dat formaldehyde bevat. Er is een nieuwe methode ontwikkeld om de verspreiding van deze uitstoot te verminderen. De truck kan worden gevonden in speciale mineralen dat materiaal van hout kan voorzien van eigenschappen voor het reinigen van lucht. Sinds de jaren vijftig is formaldehyde het basis materiaal geweest in veel kunstmatige harsen en lijmen,dat gebruikt wordt bij het vervaardigen van spaanplaat en multiplex. Schattingen tonen aan dat meer dan 85% van al het verlijmde hout lijmen bevat op basis van formaldehyde. Deze stof verdampt uit het verlijmde hout en samen met andere bronnen, vervuilt het de lucht in huis. Dit is de reden dat er verschillende manieren zijn ontwikkeld om de uitstoot te verminderen en het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereld Gezondheidsorganisatie heeft formaldehyde zelfs geclassificeerd als kankerverwekkend voor de mens. Daarbovenop is zowel door het toenmalige Duitse Federale Gezondheidsorgaan en De Wereld Gezondheidsorganisatie in 1977 de drempelwaarde gesteld op 0,1 pp bevestigd op 100 microgram per kubieke meter.

Lees verder


Video - The Problems With Chinese Flooring ( VOC's)Volatile organic compounds (VOCs) are emitted as gases from certain solids or liquids. VOCs include a variety of chemicals, some of which may have short- and long-term adverse health effects. Concentrations of many VOCs are consistently higher indoors (up to ten times higher) than outdoors. VOCs are emitted by a wide array of products numbering in the thousands. Examples include: paints and lacquers, paint strippers, cleaning supplies, pesticides, building materials and furnishings, office equipment such as copiers and printers, correction fluids and carbonless copy paper, graphics and craft materials including glues and adhesives, permanent markers, and photographic solutions.

Organic chemicals are widely used as ingredients in household products. Paints, varnishes, and wax all contain organic solvents, as do many cleaning, disinfecting, cosmetic, degreasing, and hobby products. Fuels are made up of organic chemicals. All of these products can release organic compounds while you are using them, and, to some degree, when they are stored.

EPA's Office of Research and Development's "Total Exposure Assessment Methodology (TEAM) Study" (Volumes I through IV, completed in 1985) found levels of about a dozen common organic pollutants to be 2 to 5 times higher inside homes than outside, regardless of whether the homes were located in rural or highly industrial areas. TEAM studies indicated that while people are using products containing organic chemicals, they can expose themselves and others to very high pollutant levels, and elevated concentrations can persist in the air long after the activity is complete

Household products including: paints, paint strippers, and other solvents; wood preservatives; aerosol sprays; cleansers and disinfectants; moth repellents and air fresheners; stored fuels and automotive products; hobby supplies; dry-cleaned clothing.

Eye, nose, and throat irritation; headaches, loss of coordination, nausea; damage to liver, kidney, and central nervous system. Some organics can cause cancer in animals; some are suspected or known to cause cancer in humans. Key signs or symptoms associated with exposure to VOCs include conjunctival irritation, nose and throat discomfort, headache, allergic skin reaction, dyspnea, declines in serum cholinesterase levels, nausea, emesis, epistaxis, fatigue, dizziness.

The ability of organic chemicals to cause health effects varies greatly from those that are highly toxic, to those with no known health effect. As with other pollutants, the extent and nature of the health effect will depend on many factors including level of exposure and length of time exposed. Eye and respiratory tract irritation, headaches, dizziness, visual disorders, and memory impairment are among the immediate symptoms that some people have experienced soon after exposure to some organics. At present, not much is known about what health effects occur from the levels of organics usually found in homes. Many organic compounds are known to cause cancer in animals; some are suspected of causing, or are known to cause, cancer in humans.


Indoor air quality is deemed top health hazard


Wat is Permacultuur?

Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een lange termijn overleving van beide. Met permacultuur kun je een lekkere eetbare tuin ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is. Ook kun je met permacultuur leren hoe je op een effectieve manier flink wat energie en geld kunt besparen in je huis. Het slimme ontwerpsysteem van permacultuur biedt vele leuke en praktische mogelijkheden om zelf te bouwen aan een wereld die ook op de lange termijn goed is vol te houden. 

http://www.wanttoknow.nl/inspiratie/permacultuur

http://www.permacultuurnederland.org

Amber Kesseler


Daktuinen steeds populairder


"Gingerbread houses" helps Haiti rebuild

Despite the billions of dollars worth of damage caused by the catastrophic earthquake in Haiti in January, many of the capital's oldest buildings are still standing. Almost all of Port-au-Prince's "Gingerbread houses" - elaborate wooded buildings, many more than a century old - managed to survive the quake. The buildings were constructed during a time of prosperity in the country and feature an architectural style which fuses European colonial influence with traditional Haitian designs. Now architects and engineers are using its structural design as an example of how the country should be rebuilt.


Sustainable Habitat Challenge

Students, staff, and the community came together to build Team Central Otago contribution to the Sustainable Habitat Challenge.   High-spec straw bale eco home for Finnish client. Maximizing the use of natural, renewable and salvaged materials. Also included a sauna and 5 ton efficient and low-emission masonry stove.


The Plant Room

Prefabricated bolt-on room providing space to grow food, generate energy, collect rainwater and manage waste. Designed for high-intensity housing, or attachments to office blocks.


Bewoners ziek van ventilatiesysteem


Wondgenezing met natuurlijke middelen in Malawi

  • honing en ghee
  • papajapulp

Lees verder

Maaike


Drinkwateradvies bij elke nieuwe kraan

Drinkwaterbedrijven moeten bij elke keuken- en badkamerkraan in nieuwbouwwoningen een sticker plakken waarop staat dat de bewoner de kranen de eerste drie maanden elke dag twee minuten moet laten stromen. Dat is nodig om de resten lood, nikkel en koper uit de nieuwe leidingen en kranen weg te spoelen.

Link


Voorkom ongewenste beestjes in huis en tuin

Met het warme weer nemen ook insecten en ander ongedierte fors in aantallen toe. Muggen, wespen, mieren of kakkerlakken kunnen veel overlast veroorzaken. Bestrijden kan vaak op een milieuvriendelijke manier, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter.

Milieu Centraal geeft u een Tip Top 10 om ongedierte milieuvriendelijk tegen te gaan:
1. Houd uw huis goed schoon en berg etenswaar op. U heeft minder kans op ongedierte in huis wanneer er geen kruimels of etensresten te vinden zijn.
2. Plaats horren om uw huis te beschermen tegen vliegende insecten.
3. Gebruik een klamboe tegen muggen.
4. Stop naden en kieren dicht met kit om zilver- of papiervisjes te voorkomen.
5. Zorg voor een goede ventilatie.
6. Voorkom bronnen van vocht; veel ongedierte komt af op vochtige warme plekken in de woning. Houd de deur van de badkamer dus dicht na het douchen en repareer een lekkende gootsteenafvoer zo snel mogelijk.
7. Controleer huisdieren regelmatig op de aanwezigheid van vlooien.
8. Maak een wespenval met limonade om wespen te weren.
9. Gebruik kopertape om uw potplanten te beschermen tegen slakken.
10. Verpak kleding in gesloten plastic zakken of koffers wanneer u ze voor langere tijd niet gebruikt.

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn giftig en lang niet altijd nodig, maar als ze wel nodig zijn neem dan de tijd om de gebruiksaanwijzing goed te lezen. Uit onderzoek blijkt dat bestrijdingsmiddelen vaak verkeerd worden gebruikt. Sommige soorten ongedierte kunt u beter bestrijden door het inschakelen van een professionele bestrijder. Dat geldt bijvoorbeeld voor de houtworm, kakkerlakken en faraomieren. Ook het verwijderen van lastig bereikbare of grote wespennesten en het bestrijden van muizenoverlast kunt u beter aan een deskundige overlaten.

Meer informatie over ongedierte bestrijding vindt u op: www.milieucentraal.nl/ongedierte


TV - Nieuwe matrassen 'ziekmakend'

Leonie en haar broer Stefan kregen afgelopen winter ernstige gezondheidsklachten nadat ze op een splinternieuw matras van Beter Bed gingen slapen. Eťn op zolder, de ander een verdieping lager. De ouders van Leonie en Stefan lieten het tot de bodem uitzoeken en nu toont onderzoek voor het eerst aan dat giftige stoffen in matrassen de gezondheid van consumenten kunnen aantasten.

Bekijk uitzending

NOVA is benieuwd of u zich herkent in de gezondheidsklachten na aanschaf van een nieuw matras. U kunt uw ervaringen naar NOVA mailen naar: internet@novatv.nl.


Kanker op links? Weg met die dure boxspring!

Volgens de onderzoekers functioneren de metalen springveren in je bed als een antenne, die de elektromagnetische stralen opvangen en versterken. De versterkte signalen worden vervolgens vooral aan de linkerkant het lichaam ingestuurd en hebben aan effect op de cellen in het lichaam.

Link

Leendert


New Ways To Use Toothpaste

Kristin Appenbrink, Associate Editor for RealSimple.com shows Up To The Minute anchor Emily Smith how toothpaste can do much more than just clean your mouth.

Link


Groene daken enorm in opkomst

Groene daken zijn enorm in opkomst. Waar veel bedrijven moeite hebben hun hoofd boven water te houden en niemand er aan moet denken om voor zichzelf te beginnen zijn er toch uitzonderingen in deze tijd te vinden. Dat geldt zeker voor voor de professionele groendaken en daktuinen markt. Gesteund door diverse subsidies, ruimtegebrek en wateroverlast, maakt deze nieuwe branche een enorme groei door.

Begin dit jaar is Henk Vlijm het bedrijf Groenedaken.net gestart. Vlijm is directeur bij het internationale Optigroen, een bedrijf wat al wereldwijd materialen levert voor de professionele groendaken en daktuinen markt. Door de toenemende vraag bij particulieren heeft Vlijm de stoute schoenen aangetrokken en het mogelijk gemaakt voor particulieren om zelf een groendak te kunnen aanleggen op de carport, bijkeuken of schuur. Het bedrijf Groenedaken.net werkt middels een webwinkel waar men diverse kant -en klare groendak systemen kan aanschaffen voor een betaalbare prijs. Tot voorkort was een groendak onbetaalbaar, laat staan dat een particulier aan materialen kon komen om het zelf aan te leggen. `De webwinkel is de eerste in zijn soort en het was flink brainstormen om de boel qua logistiek, betaling en dergelijk op de rit te krijgen' aldus Vlijm. Het moet zo makkelijk mogelijk gaan, was het motto. Niet alleen het bestellen, de aflevering en de betaling maar ook het aanleggen van het groendak moest eenvoudig gaan. Het systeem is gelijk aan de systemen die in de professionele markt door Optigroen geleverd worden, jaarlijks meer dan 2,5 miljoen vierkante meter.

Dat de webwinkel een gat in de markt is kan men wel stellen. Door een slimme marketing en eenvoudige maar duidelijke website wist Groenedaken.net in no-time bij Google op de eerste pagina te komen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de webwinkel direct vindbaar was en vanaf de eerste week dat de site online was al voor klanten gezorgd. Nu levert het bedrijf dagelijks door het hele land doe-het-zelf groendak pakketten. Vlijm; dit kan variŽren van 2 vierkante meter tot 50 vierkante meter per klant, maar dat is ook het mooie eraan, de kleine daken worden nu ook begroend.

Meer informatie over groene daken, subsidies etc. kan men vinden op www.groenedaken.net.


Asbest-vrij-verklaring nodig bij verkoop huis

Eigenaren van woningen van vůůr 1994 moeten bij verkoop eerst laten onderzoeken of hun pand asbestvrij is. Pas als een gecertificeerd bedrijf een asbest-vrij-verklaring heeft afgegeven, mag het huis de markt op.

Link


Hof der Toekomst deelt veel in Amersfoort

Bewoners van de Hof der Toekomst in de Amersfoortse wijk Kattenbroek delen mťťr dan andere buren uit de wijk. Ze vormen een woongroep en doen dus veel samen. In Hoe is het gaat RTV Utrecht bij de woongroep langs.


Milieuvriendelijk huis van stro en leem


Een beetje 'vies' zijn goed?

Zijn we te schoon en te veel bezig met de boel te sterilliseren met handreinigers,
ontsmettingsmiddelen en antibacteriŽle producten?

Link

Fred de Groot


Giftige stoffen in gipsplaten

Chinese gipsplaten fabrikant komt tot een schikking met huizenbouwer.  De grootste gipsplaten fabrikant in China heeft afgelopen maandag aangekondigd dat ze tot een schikking zijn gekomen met een groot bouwbedrijf

Link

Fred de Groot


Oma ging bladluizen te lijf met rook, knoflook en uien

Er is een tijd geweest dat er tegen luizen, fruitvliegen en andere irritante tuinbeestjes geen spuitbussen bestonden.

Link

Maaike


Growing Food in Containers in an Apartment or Condo


Dť antikalk bal voor in de wasmachine of de vaatwasser

De Magnoball kristalliseert kalk in het water om ervoor te zorgen dat deze niet doordringt in de was of hecht op de verwarmingselementen van uw (af)wasmachine.

Link


Ongewassen lakens bevatten tien miljoen beestjes

Een half miljoen Britten wast zijn lakens slechts drie keer per jaar. Volgens experts bevatten ongewassen lakens ongeveer tien miljoen beestjes en kunnen ze zo astma veroorzaken.

Link


Gevaar uit de kraan

Wanneer u 's ochtends de waterkraan open doet om een glas water te drinken of om thee mee te zetten verwacht u niet dat u zeer schadelijke stoffen binnenkrijgt. Toch is dit het geval, zeker wanneer u plastic waterleidingen in huis heeft.

Link

Geert

--

Dit probleem speelt ook bij koperen en loden leidingen. Met name het eerste water bevat teveel koper/lood dus leiding eerst doorspoelen en dan pas drinken. Koper speelt een rol bij Alzheimer en lood bij depressies, angststoornissen en adhd.

Ron


Emmer stel kan drie jaar woonwagen niet in door zwam

Hans en Jitske Dijks liggen al drie jaar overhoop met de gemeente Emmen over hun huis. In de nieuwe woning op woonwagenpark `De Arkī werden drie jaar geleden zwam gevonden in de kruipruimte. Ze huurden het huis van de gemeente en klopten daar aan voor hulp. Jitske Dijks heeft een ernstige longziekte en werd zieker en zieker in het huis vol zwamsporen. Uiteindelijk werd het stel na lang aandringen in een flat geplaatst. Daar zitten ze nu al ruim twee jaar te wachten op het moment dat ze mogen terugkeren op het woonwagenpark waar hun familie en vrienden wonen. De gemeente Emmen liet weten dat dit soort procedures nu eenmaal lang duren. De gemeente hoopt spoedig met een oplossing te komen.


Opgemaakt bed is ongezond

Huisstofmijt overleeft moeilijker in rommelige lakens. Daarom zou volgens wetenschappers een onopgemaakt bed beter voor je gezondheid zijn.

Link


Thuis tuinieren op een vierkante meter

Wie heeft er geen grote tuin thuis ? Geen nood, nu kan men naast de binnenhuistuin, tuinieren op 1 vierkante meter en zelf biologische voedsel kweken met minder dan een uurtje werk per week.

Zie http://www.squarefootgardening.com

Rob Hundscheidt


Architect blaast bamboe nieuw leven in

De Colombiaanse architect Simon Velez heeft de Prins Claus Prijs 2009 ontvangen, hij kreeg deze uitgereikt door Prins Constantijn. Velez heeft een ingenieuze manier ontwikkeld om bamboe als bouwmateriaal te gebruiken.


Duurzame oplossing voor nare geurtjes in huis

Biocosmetica wil Nederland laten kennismaken met duurzame oplossingen voor dagelijkse ongemakken en introduceert daarom een product dat bijdraagt aan een gezond milieu, zowel binnen- als buitenshuis; de nieuwe Poo-Pourri luchtverfrisser. Geloof het of niet, maar de kaartjes waarop de frisse geuren van Poo-Pourri zitten zijn gemaakt van schapenkeutels! Zo kunnen nare luchtjes binnenshuis verdreven worden ťn blijven kostbare bomen (de groene longen van onze planeet) gespaard. Het voedsel van schapen bestaat veelal uit taaie kruiden, die maar voor 50% verteerd worden. Na het zorgvuldig selecteren, steriliseren, wassen en drogen van de schapenkeutels ontstaat een duurzaam alternatief voor houtvezel, waarmee papier kan worden gemaakt. Op poo-pourri.nl koopt men zo'n bijzondere luchtverfrisser voor € 2,95 in de geuren narcis, roos of vers gemaaid gras.


Wassen bij lage temperatuur gevaarlijk

Wie zijn kleren wast op een lage temperatuur bespaart misschien energie, maar loopt meer kans om ziek te worden.

Link


Video - Showering in Germs?

Did you know your shower may be making you sick? Headline Health tells you why


43 homes in Antilles, hundreds more in county have toxic Chinese drywall

More than 40 homes in the Antilles community north of Vero Beach on US 1 and hundreds more in the county have toxic Chinese drywall causing a variety of health and homeowner issues. U.S. Congressman Bill Posey arranged to tour a few homes at the Antilles community Thursday to get a first-hand look at the damage the drywall has done. Staff video by Keith Carson. See more of our Chinese drywall coverage at http://bit.ly/7rxAm


Onderzoek SP: Sanering asbestcementdaken goedkoper
dan niets doen

SP-Kamerlid Remi Poppe heeft vrijdag bij een groep enthousiaste boeren in Borger Compagnie het rapport 'Sanering asbestcementdaken, niets doen geeft ook veel kosten' gepresenteerd. De SP pleit daarin voor een sanering van asbestcementen daken vanwege het risico voor de volksgezondheid. Minister Cramer vindt dat de sanering asbestdaken geen prioriteit heeft. Volgens Poppe neemt zij het probleem echter niet voldoende serieus. "De minister kijkt alleen naar de kosten van de sanering, maar onderschat het risico voor de volksgezondheid. Bij een schuur met een dak van 1000 vierkante meter dat ouder is dan 20 jaar, kan bijvoorbeeld meer dan een kilo asbest per jaar vrij komen." Daarnaast vergeet de minister volgens Poppe dat niets doen jaarlijks miljoenen euro's kost doordat er met grote regelmaat asbest vrijkomt bij branden. Het Wetenschappelijk Bureau van de SP onderzocht de kosten bij calamiteiten waarbij asbest vrijkomt. Deze kosten lopen jaarlijks in de vele miljoenen. Poppe: "Die miljoenen die we nu kwijt zijn aan mannen in witte pakken om verspreid asbest op te ruimen en alle bijkomende bureaucratie en juridische procedures, kunnen we beter besteden aan het preventief saneren van de daken. Hierbij laat ik alle gezondheidsrisico's voor omwonenden en hulpdiensten nog buiten beschouwing."

De Gezondheidsraad zal komend najaar een advies uitbrengen over de hoeveelheid asbest die in de buitenlucht mag zitten. Uit het conceptadvies dat in juli 2009 verscheen, blijkt dat de norm wat de Gezondheidsraad betreft 55 keer strenger moet worden. Poppe: "Landelijk liggen miljoenen vierkante meters asbest op daken van voornamelijk boerderijen. Rondom deze daken worden deze normen nooit gehaald. Saneren is dus de enige optie."

Lees het rapport via
http://www.sp.nl/service/rapport/091105RAPAsbest.pdf


Permaculture Douwe Beerda

Erg interessant voor mensen die meer willen weten over het integreren van mens en natuur in een compleet ecosysteem. Denk ook aan de Earthships (aardehuizen) die ik eerder doorstuurde waarvan nu in Brabant al hele ecodorpen gebouwd worden. Dit gaat toch de toekomst worden willen we verder op deze mooie planeet.

Link


Ongezond door burenoverlast

Overlast door buren, hangjongeren of vuilnis op straat leidt tot een slechtere gezondheid. Dit geldt ook voor gevoelens van onveiligheid in de buurt en ontevredenheid over het groen in de buurt.

Dit concludeert Carolien van Hooijdonk in haar proefschrift waarop zij woensdag 28 oktober promoveert aan het Erasmus MC. Zij onderzocht wat in Nederland het effect is van de leefomgeving op de gezondheid van de bewoners in die omgeving.

Stad
Vooral sociale overlast heeft een negatief effect op de gezondheid van de bewoners in die omgeving. De andere kenmerken waarnaar Van Hooijdonk keek, waren het effect van het wonen in de stad of op het platteland, de opbouw van de bevolking in een buurt en het gemeenschapsgevoel van een buurt. Deze kenmerken hebben niet of nauwelijks effect op de gezondheid van de gehele Nederlandse bevolking. Bij uitsplitsing vond Van Hooijdonk voor bepaalde bevolkingsgroepen echter wel relevante verschillen. Zo blijkt het voor sommige mensen gezonder te zijn om in de stad te wonen. Alleenstaanden, niet-westerse allochtonen, 10- tot 40-jarigen en 80-plussers hebben een lagere sterftekans als zij in een stad wonen. Gehuwden en 50- tot 70-jarigen hebben juist een verhoogde sterftekans in de stad.

Gezond
Van Hooijdonk, die haar onderzoek uitvoerde in samenwerking met het RIVM, geeft wel aan dat persoonskenmerken, zoals roken, gezond eten, erfelijkheid of materiŽle omstandigheden, een groter effect hebben op gezondheid dan omgevingsfactoren. Echter, om buurtverschillen in gezondheid te verminderen, pleit zij ervoor dat beleidsmakers zich nog steeds moeten richten op de leefomgeving en dan in eerste instantie op achterstandsgebieden en buurten met veel overlast. Een bijkomend voordeel van inzetten op omgeving is dat groepen die moeilijk te bereiken zijn met gezondheidsbevorderende programma's, zoals mensen met een lagere sociaal-economische status, volgens haar baat hebben bij de verandering van hun leefomgeving.


Naast rokjesdag, dierendag en secretaressedag nu ook Rookmelderdag

Jaarlijks overlijden er gemiddeld 48 mensen bij woningbranden. Alhoewel Nederland langzaam doordrongen is van het feit dat een rookmelder levens kan redden, wordt er nog steeds niet naar gehandeld. Nog te vaak blijft de rookmelder in de verpakking in de kast liggen, worden de batterijen vanwege het irritante piepje verwijderd en nooit meer vervangen. Niet doordachte handelingen kunnen fatale gevolgen hebben. 'Als er ruimte is in het collectieve geheugen van de Nederlander voor rokjesdag, dierendag of een secretaressedag, past daar ook nog wel een Rookmelderdag bij', aldus Marlies Gorissen, Hoofd marketing & communicatie van de Nederlandse Brandwonden Stichting. De Rookmelderdag, die sinds 2004 informeel wordt georganiseerd, moet een formelere status krijgen. Een nieuwe pagina bij Wikipedia is inmiddels in de maak. Er is gekozen voor een permanente koppeling tussen de Rookmelderdag en de overgang van zomertijd naar wintertijd. Dit jaar zal de Rookmelderdag daarom op zaterdag 24 oktober a.s. zijn. Het terugdraaien van de klok is praktisch gezien een handig moment om ook de rookmelder even na te lopen. 'Het kost je jaarlijks maar 5 minuten om de rookmelder te testen. Dit kan je leven redden. Dan moet je wel hele goede argumenten hebben om niet aan Rookmelderdag te doen', aldus Gorissen.

http://www.rookmelderdag.nl


UNETO-VNI: Opleveringsinspectie nodig bij (balans-)ventilatie

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie van de installatiebranche, vindt dat een opleveringsinspectie nodig is om problemen met (balans-)ventilatiesystemen in woningen te voorkomen. De organisatie betreurt het, dat het ministerie van VROM, ondanks jarenlang aandringen van UNETO-VNI, pas recent heeft toegezegd om eisen te stellen aan bijvoorbeeld het geluidsniveau van deze installaties. UNETO-VNI reageert hiermee op de berichtgeving over problemen in diverse nieuwbouwprojecten met (balans-)ventilatiesystemen.

De in diverse projecten geconstateerde problemen met (balans-)ventilatiesystemen kunnen volgens UNETO-VNI worden voorkomen door bij oplevering van nieuwbouwwoningen ook de installaties op te leveren. Dat laatste gebeurt op dit moment nog zelden. Bij deze oplevering moet volgens de ondernemersorganisatie onder andere de ventilatiehoeveelheid -de hoeveelheid lucht die in en uit de woning wordt geblazen- en het geluidsniveau worden gemeten. De opleverinspectie moet volgens UNETO-VNI vervolgens ook helder worden vastgelegd voor bewoners en gemeenten.

Wat betreft het geluidsniveau, een van de meest genoemde klachten van bewoners, constateert UNETO-VNI dat zij al jaren pleit voor een geluidsnorm van 30 dB in de woning. De ondernemersorganisatie vindt het wrang om te constateren dat het ministerie van VROM pas recent heeft besloten om deze geluidsnorm binnenkort in het Bouwbesluit op te nemen. Problemen met (balans-)ventilatiesystemen hebben deels ook te maken met onjuist gebruik van de installatie door bewoners. Daarom pleit UNETO-VNI voor een standaardprocedure bij oplevering waarbij de werking van het systeem wordt toegelicht en een duidelijke gebruiksinstructie wordt overhandigd. Voor bewoners heeft de organisatie inmiddels de website www.mijnhuisinstallatie.nl gelanceerd. Op deze site kunnen bewoners voor de technische installaties in hun woning een gebruiksinstructie op maat samenstellen of onderhoudstips raadplegen.

Daarnaast wijst UNETO-VNI erop dat periodiek onderhoud van (balans-)ventilatiesystemen van groot belang is voor het goed functioneren ervan. Zij pleit er dan ook voor het onderhoud van (balans-)ventilatiesystemen mee te nemen in het reguliere onderhoud van de cv-ketel. Tot slot is UNETO-VNI van mening dat (balans-)ventilatiesystemen technisch gezien uitstekend kunnen functioneren, mits met zorg ontworpen en geÔnstalleerd. Zij ziet dan ook geen enkel beletsel om dergelijke systemen in de nieuwbouw toe te passen.


Nog steeds ziek door eigen huis

De gezondheidsproblemen van mensen in huizen met balansventilatie in Vathorst zijn nog steeds niet voorbij. Die conclusie trekt een inspecteur van het ministerie van VROM uit een onderzoek van de GGD. De gemeente Amersfoort erkent dat er nog steeds gezondheidsproblemen zijn, maar zegt dat dat niet komt door de balansventilatie. Mogelijk komen de problemen door het slaaptekort dat mensen krijgen van het zoemende geluid van de ventilatie.

Link


First Earth

FIRST EARTH is a documentary about the movement towards a massive paradigm shift for shelter -- building healthy houses in the old ways, out of the very earth itself, and living together like in the old days, by recreating villages. It is a sprawling film, shot on location from the West Coast to West Africa. An audiovisual manifesto filmed over the course of 4 years and 4 continents, FIRST EARTH makes the case that earthen homes are the healthiest housing in the world; and that since it still takes a village to raise a healthy child, it is incumbent upon us to transform our suburban sprawl into eco-villages, a new North American dream.

Link


Alminde

Alminde is ecologie, kunst, cultuur en innovatie bijeengebracht in ťťn dorp; een dorp dat houdt van wat leeft, van de aarde, de bomen en de vogels, van de menselijke individualiteit en haar creatieve kracht, van speelsheid, originaliteit en
organische groei.

Link


Douchen kan je ziek maken

Douchen kan slecht voor je gezondheid zijn, zeggen Amerikaanse wetenschappers. Een douche nemen met een vieze douchekop kan je een gezicht vol schadelijke bacteriŽn opleveren, zo meldt de BBC.

Link


Daily Bathroom Showers May Deliver Face Full of Pathogens 

 

 


View My Stats