Nieuws vrouw


balk2.jpg (42734 bytes)


Alcoholgebruik zou gelinkt kunnen zijn aan premenstrueel syndroom

Het drinken van alcohol zou in verband staan met premenstrueel syndroom, of kortweg PMS, volgens samengevoegde analyses van gepubliceerde studiegegevens in de online uitgave van BMJ Open. Gebaseerd op het wereldwijde gangbare alcoholgebruik en hun studieresultaten, schatten de Spaanse onderzoekers in dat ca. 1 op de 10 gevallen (11%) in verband zou kunnen staan met alcoholgebruik.

Lees verder


Tampons kunnen een toxisch shocksyndroom veroorzaken

Het gebruik van intravaginale menstruatiepads kan verantwoordelijk zijn voor zeldzame gevallen van menstrueel toxisch shocksyndroom bij vrouwen van wie de vagina gekoloniseerd is door Staphylococcus aureus dat het toxisch shock syndroom toxine 1 (TSST-1) produceert. De menstruatie kan dienen als groeimedium voor S. aureus. Het onderzoek is op 20 april gepubliceerd in Applied and Environmental Microbiology, een tijdschrift van de American Society for Microbiology.

Lees verder


Theedrinken leidt tot epigenetische veranderingen bij vrouwen

Epigenetische veranderingen zijn chemische modificaties die onze genen 'aan-' of 'uitzetten'. In een nieuwe studie van de universiteit van Uppsala laten onderzoekers zien dat het gebruik van thee bij vrouwen leidt tot epigenetische veranderingen in de genen die bekend staan om hun interactie met kanker en oestrogeenmetabolisme. De resultaten zijn gepubliceerd in de uitgave van Human Molecular Genetics.

Lees verder


Zijn jouw katoenen tampons GMO?

70% van het katoen is genetisch gemanipuleerd, oftewel bevat restanten van glysfosfaat. Deze hormoonverstoorder wil je liever niet in contact met de huid. Koop daarom tampons van biologisch katoen, net als inlegkruisjes etc. Een nog veel beter en uiteindelijk goedkoper alternatief is een menstruatiecup aanschaffen.

Lees verder


Zoethoutverbinding verstoort geslachtshormonen in eierstok

In een studie van muizenweefsels oordelen de onderzoekers. dat de blootstelling aan isoliquiritigenine, een verbinding die in in zoethout voorkomt, de steroÔde geslachtshormoonproductie in de eierstok verstoort. Dit is de eerste studie die effecten van deze stof op de eierstok onderzoekt.

Lees verder


Progesteron zorgt voor genezing in longen na een griepaanval

Meer dan 100 miljoen vrouwen gebruiken hormonale anticonceptiemiddelen. Allen bevatten enige vorm van progesteron, ofwel alleen of in combinatie met oestrogeen. Een op 15 september 2016 gepubliceerde studie in PLOS Pathogens toont aan dat een behandeling met progesteron vrouwtjesmuizen beschermt tegen de gevolgen van influenza infectie door verlaging van ontstekingen en verbetering van de longfunctie, vooral door de regulatie van amfireguline in de longcellen.

Lees verder


Belangrijke video voor vrouwen - de relatie tussen jodium en oestrogeen

Jodium helpt namelijk bij het reguleren van de oestrogeen receptors en kan daarom worden ingezet bij vrouwen met oestrogeen dominantie.


Kunnen ontstekingen bijdragen tot premenstruele klachten?

Vrouwen met premenstruele symptomen waaronder stemmingswisselingen, gewichtstoename/opgeblazen gevoel en buikkrampen/rugpijn hebben verhoogde niveaus van C-reactief proteÔne (CRP), een biomarker van ontstekingen geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Lees verder


Verandert seksuele agressie het vrouwelijk brein?

Rutgers studie geeft aan dat geweld het leervermogen vermindert en het moedergedrag reduceert. Wetenschappers aan de Rutgers universiteit hebben een stap gezet in de richting van het begriipen van hoe seksuele agressie het vrouwelijk brein verandert.

Lees verder


Milieu activiste Erin Brockovich VS het Essure implantaat

Misschien kun je nog de film herinneren met Julia Roberts in de documentaire van Erin Brockovich die vocht tegen de industrie naar aanleiding van vervuiling van het drinkwater door chroom. Op dit moment is ze bezig met een zaak tegen een groot medisch bedrijf dat een anticonceptie middel (Essure implantaat) op de markt bracht dat verschrikkelijke bijwerkingen heeft.

Lees verder


Levensverwachting Nederlandse vrouwen loopt steeds meer achter

De levensverwachting van Nederlandse vrouwen blijft steeds meer achter bij de top van Europese landen. Pasgeboren Nederlandse meisjes kunnen 83,3 levensjaren tegemoet zien (cijfers 2014). In de meeste Europese landen is de levensverwachting van vrouwen bij geboorte de afgelopen jaren sneller toegenomen dan in Nederland.

Lees verder


Essure, het ware verhaal

Essure, de sterilisatie die dan toch niet zo simpel is

Heb jij al eens van Essure gehoord? Ben je een vrouw van rond de 40 die graag van de pil af wil en geen kinderen meer? Of ben je jonger en wil je geen kinderen? Of heb je zo slechte ervaringen met het spiraaltje, de pil en andere voorbehoedsmiddelen en wil je je er gewoon niet meer druk om hoeven te maken?

Lees verder


Vrouwen gebruiken hormonen zonder de risico's te kennen

Een analyse van twee grote onderzoeken, die online werd gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society, vond dat van 28% tot 68% van de vrouwen die hormonen nemen tijdens de menopauze, kiezen voor complexe of zogenaamde "bio-identieke" hormonen, waarvan zij de risico's van deze niet goedgekeurde en niet geteste behandelingen niet kennen.

Lees verder


Suikerhoudende dranken gekoppeld aan vroegere menstruatie

Volgens nieuw onderzoek online gepubliceerd in Human Reproduction,  ťťn van 's werelds toonaangevende reproductieve geneeskundige tijdschriften, hebben meisjes die regelmatig suikerhoudende dranken consumeren de neiging om hun menstruatie vroeger te krijgen dan anderen.

Lees verder


Constatering van biologische klok die vrouwelijke vruchtbaarheid bepaalt

Onderzoekers van de universiteit van Gotenborg hebben de biologische klok vastgesteld die de vrouwelijke vruchtbaarheid regelt. De ontdekking betekent een aanzienlijke bijdrage aan onderzoek gericht op het vinden van medische methodes om onvruchtbaarheid bij vrouwen te behandelen. Sommige vrouwen kunnen een voorspoedige zwangerschap hebben op 50-jarige leeftijd, terwijl andere vrouwen niet in staat zijn om zwanger te raken op hun 30e. Onderzoekers zijn nog steeds niet in staat om zulke verschillen volledig te verklaren. Eťn factor is dat het eerste begin van de menopauze beÔnvloed wordt door het tijdstip waarop de baarmoeder geen eitjes meer loslaat.

Lees verder


Vrouwelijke intuÔtie kan worden gekoppeld aan een lagere blootstelling aan testosteron in de baarmoeder
Spaanse wetenschappers suggereren dat vrouwen íintuÔtieverí zijn dan mannen als gevolg van een biologische component. De zogenaamde ívrouwelijk intuÔtieí kan een biologisch component hebben dat gerelateerd wordt aan de lagere prenatale blootstelling aan testosteron die vrouwen krijgen in de baarmoeder. Dit zou leiden tot een ímeer intuÔtieve en minder reflecterendeí houding in het leven dan mannen. Dit zijn de resultaten van een studie die werd uitgevoerd door Spaanse onderzoekers van de University of Granada, de Barcelona Pompeu Fabra University en de Middlesex University of London, gepubliceerd in een recent artikel in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Lees verder


Behandeling menstruatiepijn met dieet

Bijna de helft van de menstruerende vrouwen ondergaan een pijnlijke ongesteldheid met kramp, ook bekend als dysmenorroea. Volgens dr. Linda French van de Michigan State University College of Medicine, ďondanks het aanzienlijke effect op kwaliteit van leven en algemeen welbevinden, zijn er maar weinig vrouwen die hulp zoeken, ervan uitgaande dat het toch niet helpt.Ē Toch zijn er behandelingen beschikbaar Ė de moderne geneeskunde snelt te hulp! Er zijn chirurgische oplossingen, zoals neuro-ablatie, waarbij de chirurg een poging doet om de zenuwbanen die naar de baarmoeder leiden door te snijden of buiten werking te stellen, of dokters die gewoonweg de baarmoeder compleet verwijderen. Er zijn natuurlijk ook een berg hormonen in pillen en injecties die de menstruatiecyclus kunnen onderdrukken.

Lees verder


Meer tijd op Facebook kan bij vrouwen leiden tot negatieve ingesteldheid t.o.z. van hun eigen voorkomen

EAT - 26 en BSQ testen kunnen voorspellen hoe vaak meisjes die nog studeren hun lichaam vergelijken met dat van hun vriendinnen. Op zoek naar actrices en fotomodellen is de gemiddelde versie van hoe vrouwen eruit moet zien altijd onder de loep genomen. Maar wat met het lichaamsbeeld van sociale netwerken en vriendinnen? Uit een recente studie in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, bleek dat meer tijd op Facebook zou kunnen leiden tot meer negatieve gevoelens en meer vergelijkingen met de lichamen van vriendinnen.

Lees verder


Hormoontherapie kan het risico op acute pancreatitis verhogen

Volgens een nieuwe studie verschenen in CMAJ (Canadian Medical Association Journal) hebben vrouwen die na de menopauze hormonale substitutietherapie (HST) gebruiken een verhoogd risico op acute pancreatitis. Acute pancreatitis, een plotselinge ontsteking van de alvleesklier, heeft symptomen die variŽren van mild tot ernstig ongemak, slopende pijn en kan in sommige gevallen zelfs tot de dood leiden.

Lees verder


Eerder beginnen van de puberteit bij meisjes gekoppeld aan obesitas

CINCINNATI - Nieuw Pedriatisch onderzoek toont aan dat obesitas de grootste voorspeller is van eerdere puberteit bij meisjes, welke op blanke meisjes veel meer invloed heeft dan eerder gemeld. Gepubliceerd online op 4 november, de multi-institutionele studie versterkt een groeiend groep onderzoeken die het eerdere begin van de puberteit bij meisjes van alle rassen documenteren.

Lees verder


Nadelige effecten van ftalaten op de respons van eierstokken
op IVF

Ftalaten vallen onder een groep van industriŽle chemicaliŽn, waarvan sommige studies schadelijke effecten op de reproductieve gezondheid en ontwikkeling aantonen, vooral bij de man. Als zodanig worden zij gezamenlijk omschreven als "endocriene verstoorders" en gezien als een van de mogelijke factoren vanuit de omgeving die verantwoordelijk zijn voor een afname van vruchtbaarheid. Zij worden ingedeeld in twee groepen - hoog molecuulgewicht ftalaten worden gebruikt in de productie van kunststoffen, terwijl laag molecuulgewicht ftalaten veelvuldig worden gebruikt voor de vervaardiging van cosmetische producten.

Lees verder


Hormoonspiegels kunnen sleutel leveren tot het begrijpen van psychische stoornissen bij vrouwen

Vrouwen kunnen op een bepaald moment in hun maandelijkse menstruele cyclus gevoeliger zijn voor een ​​deel van de psychische bijwerkingen geassocieerd met stressvolle ervaringen, volgens een studie van de UCL. De resultaten suggereren een maandelijkse gelegenheid tot het ontwikkelen van een hulp om psychische problemen bij vrouwen te voorkomen. Het onderzoek is de eerste om een ​​mogelijk verband tussen psychische kwetsbaarheid en de timing van een biologische cyclus, in dit geval de ovulatie, aan te tonen. Een veel voorkomend symptoom van stemmings- en angst problemen is de neiging om repetitieve en ongewenste gedachten te ervaren. Deze 'opdringerige gedachten' komen vaak voor in de dagen en weken na een stressvolle ervaring.

Lees verder


Verontrustende hoge concentraties giftige metalen aangetroffen
in lippenstift

Onderzoekers aan de Universiteit van Californie, 'Berkeley's School of Public Health' testte 32 verschillende lippenstift en lipgloss uit Amerikaanse drogisterijen en warenhuizen. Ze ontdekten metalen als lood, cadmium, chroom, aluminium en vijf andere metalen, waarvan sommige op een niveau zaten welke mogelijke gezondheidsproblemen zouden kunnen geven. Deze bevindingen werden gepubliceerd op 2 mei jl. in het tijdschrift 'Environmental Health Perspectives'. Eerdere studies hebben ook metalen in cosmetica gevonden, maar de UC Berkeley onderzoekers vergeleken de hoge concentraties met bestaande gezondheids richtlijnen welke op de lange termijn consequenties kunnen hebben.

Lees verder


Oestrogeen veroorzaakt autoimmune leverschade

Johns Hopkin's onderzoek bij muizen ontrafelt mysterie van invloed geslacht bij medicijn geÔnduceerde hepatitis. Een levensbedreigende aandoening die vaak transplantatie vereist en verantwoordelijk is voor de helft van alle acute lerverstoringen auto-immune hepatitis wordt vaak voorafgegaan door bepaalde anesthetica en antibiotica. Onderzoekers zeggen dat deze medicijnen kleine moleculen bevatten, haptens genaamd, die heel traag normale levereiwitten veranderen, waardoor het lichaam zijn eigen levercellen voor uitwendige invallers aanziet en hen aanvalt. Het fenomeen komt vooral voor bij vrouwen, zelfs als ze dezelfde geneesmiddelen in dezelfde dosering krijgen als mannen.

Lees verder


'Luisteren naar je hart' kan lichaamsbeeld verbeteren, zegt studie

Bewuster zijn van interne lichamelijke signalen zoals hartslag gekoppeld aan lagere niveaus van zelf-objectivering (overmatige belangstelling voor het eigen uiterlijk) in onderzoek. Vrouwen die zich meer bewust zijn van het innerlijke van hun lichaam hebben minder kans om hun lichaam louter als object te beschouwen, volgens een studie gepubliceerd op 6 februari in het open tijdschrift PLOS ONE van Vivien Ainley en Manos Tsakiris van de afdeling Psychologie aan de Royal Holloway, University of London. De auteurs vroegen gezonde vrouwelijke studenten vrijwilligers tussen 19 en 26 om zich te concentreren en hun eigen hartslag te tellen, gewoon "luisteren" naar hun lichaam. De nauwkeurigheid in deze hartslag perceptie test werd vergeleken met hun mate van zelf-objectivering, op basis van hoe belangrijk ze 10 lichaamsattributen vonden in hun gevoel van eigenwaarde. Attributen waren zowel op basis van uiterlijk, zoals aantrekkelijkheid en lichaamsmaten als competentiegericht, zoals gezondheid en energie niveaus.

Lees verder


Vrouwen tussen 16-49 jaar lopen risico bij meerdere verontreinigers

Studie beoordeelde bloedspiegels van lood, kwik, PCB's

PROVIDENCE, RI [Brown University] - Bijna 23 procent van de Amerikaanse vrouwen in de vruchtbare leeftijd bereikten of overtroffen de gemiddelde bloedspiegels voor al de drie chemische stoffen - lood, kwik en PCB's - volgens een analyse van gegevens door Brown universitaire onderzoekers bij duizenden vrouwen. Allen, buiten 17,3 procent van de vrouwen tussen 16 en 49, waren op of boven het gemiddelde bloedspiegelniveau voor ťťn of meer van deze stoffen, die worden doorgegeven aan de foetussen via de placenta en aan de baby via de moedermelk.  De studie, gepubliceerd in het 15 november nummer van het tijdschrift Environmental Research, identificeerde verschillende risicofactoren geassocieerd met een hogere kans op een gemiddelde of hogere "belasting van het lichaam" voor twee of meer van deze stoffen.

Lees verder


Tijdstip van de eerste menstruatie kan een voorspeller van cardiovasculaire ziekterisico worden bij vrouwen

Studie toont reproduceerbare risicofactoren in relatie tot het algemene adipositas

Chevy Chase, MD-er van het eerste uur van menarche (eerste menstruatie) houd verband met een verhoogde body mass index (BMI), buikomvang en de algehele obesitas op volwassen leeftijd, volgens een recente studie geaccepteerd voorpublicatie in Journal The Endocrine Society's of Clinical Endocrinologie en Metabolisme (JCEM). Hart- en vaatziekten (HVZ) is de belangrijkste oorzaak van overlijden bij vrouwen in de Verenigde Staten. In vergelijking met mannen, komen klinische ziekten bij vrouwen later in het leven, waardoor standaard risico voorspellingsalgoritmen bij vrouwen minder betrouwbaar zijn. De huidige studie maakt gebruik van een levensloopbenadering, die zoekt naar verbanden tussen eerdere levensgebeurtenissen en later gezondheidsresultaten, om die beter te begrijpen en het hart- en vaatziekterisico te voorspellen bij vrouwen in een pre- klinische fase.

Lees verder


Giftige stoffen in het milieu veroorzaken baarmoederziekten

Onderzoekers van de Washington University hebben ontdekt dat baarmoederziekten het gevolg kunnen zijn van blootstelling aan gevaarlijke stoffen in het milieu. Dit kan worden overgedragen op toekomstige generaties. Voortpantingsbioloog Michael Skinner van de WSU en collegaís uit het laboratorium keken naar het effect van schimmels, pesticiden, plastic, dioxine en koolwaterstofmengsels op een drachtige rat en meerdere generaties nakomelingen.

Lees verder


Onderzoek levert bewijzen aan omtrent trombose risico van
niet orale anticonceptiva

Bevindingen wijzen uit dat sommige vrouwen beter over kunnen stappen naar een anticonceptiepil om hun risico te beperken. Onderzoek: Veneuze trombose bij gebruikers van niet hormonale anticonceptiva: Vervolgonderzoek, Denemarken 2001-10. Een onderzoek gepubliceerd op bmj.com levert bewijs aan dat bepaalde niet orale hormonale anticonceptiva (b.v. pleisters, implantaten en vaginale ringen) een hoger risico op gevaarlijke bloedklontering (bekend als veneuze trombo-embolie) met zich meebrengt dan andere anticonceptiva.

Lees verder


Vrouwen kunnen de 'biologische klok' niet terugzetten

Veel vrouwen waarderen niet helemaal de gevolgen van het uitstellen van het moederschap en verwachten dat hulptechnieken de oude functie van de eierstokken kan keren, Yale onderzoekers rapporteerden een studie gepubliceerd in een recente uitgave van de vruchtbaarheid en steriliteit. "Er is een alarmerend misvatting over de vruchtbaarheid bij vrouwen", zegt Pasquale Patrizio, MD, professor bij de afdeling Verloskunde & Gynaecologie aan de Yale School of Medicine en directeur van het Yale Fertility Center. "We vonden ook een gebrek aan kennis over de stappen die vrouwen vroeg in hun vruchtbare jaren nemen om de mogelijkheid van de conceptie te behouden op latere leeftijd."

Lees verder


Stanford onderzoek: artsen schrijven nog geen lagere dosis menopauzale hormoontherapie voor

In de Verenigde Staten schrijven artsen nog steeds hogere doses menopauzale hormoontherapiepillen voor, ondanks het bewijs dat een lagere dosis en huidpleisters net zo goed werken en minder gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dit zijn de bevindingen van onderzoekers van de Stanford University School of Medicine die begin december gepubliceerd zijn in het online magazine Menopause: The Journal of the North American Menopause Society. Artsen behandelen al tientallen jaren de symptomen van menopauze met hormoontherapie. Tijdens de menopauze verminderen de eierstokken de productie van oestrogeen en vrouwen ervaren hierdoor verschillende symptomen die variŽren in hevigheid. Sommigen merken weinig tot niets, terwijl voor anderen de symptomen slopend kunnen zijn. Vorig jaar hielpen formules van oestrogeen- en progesteronhormonen meer dan 6 miljoen vrouwen die last hadden van symptomen als opvliegers, slaapstoornissen en prikkelbaarheid. Maar er zijn risico’s aan verbonden. In 2002 is een medische test, uitgevoerd door de Women’s Health Initiative, vroegtijdig afgebroken vanwege de toename in borstkanker en hartziekten onder vrouwen die de hormonen innamen. De testresultaten stonden haaks op de medische wijsheid dat hormoontherapie juist hartziekten zou voorkomen. Sinds deze test is er bewijsmateriaal verzameld waaruit blijkt dat een lagere dosis hormonen net zo effectief kan zijn in de behandeling van menopauzale symptomen, met minimale bijwerkingen. En “kan een lager risico opleveren op borstkanker en hartziekten”, aldus Dr. Sandra Tsai, hoofdauteur van het onderzoek.

Lees verder

Vertaling : Annelies


Minder contact tussen vaders en dochters tijdens de ovulatie van de vrouwen

Evolutionaire bescherming bij vrouwen tegen inteelt? Onderzoekers van de UCLA, the University of Miami and Cal State, Fullerton, hebben aan de hand van de belgeschiedenis van mobieltjes ontdekt dat het lijkt of vrouwen tijdens de ovulatie contact met hun vader ontwijken. "Vrouwen bellen veel minder vaak met hun vader tijdens deze vruchtbare dagen en ze hangen sneller op, wanneer ze door hem gebeld worden", volgens Martie Haselton, een UCLA professor in communicatie. Het onderzoek vond plaats in haar lab.

Lees verder

Vertaling: Ignit Bekken


Vrouwen lopen verhoogd risico op osteoporosis door buikvet

Men was er jarenlang van overtuigd dat vrouwen met overgewicht een lager risico liepen op osteoporosis, en dat het overtollige lichaamsvet hen juist beschermde tegen botontkalking. Uit een onderzoek,
gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA), bleek echter dat te veel buikvet rondom de organen een negatief effect heeft op de gezondheid van de
botten. "We weten dat obesitas een enorm algemeen gezondheidsprobleem is," geeft Dr. Miriam A. Bredella aan. Bredella is radiologe bij het Massachusetts General Hospital en assistent-professor radiologie aan de Harvard Medical School in Boston. “Nu weten we dat obesitas, waarbij zich vet rondom de buikorganen vormt, ook gerekend moet worden tot een risicofactor voor osteoporosis en botverlies.”

Lees verder

Vertaling: Annelies


Dit effect heeft een orgasme op de hersenen

Seksuele opwinding en orgasmes zorgen ervoor dat het zenuwstelsel van een vrouw verdoofd raakt, waardoor ze bijna geen pijn voelt maar wel veel genot.

Lees verder


Radio - Slachtoffer loverboy maakt film 'Open Ogen'

Toen loverboys nog gewoon pooiers waren, werd Linda van Goch tegen haar wil in de prostitutie gedwongen. Inmiddels is ze 47 jaar en gebruikt ze haar ervaring om meisjes te waarschuwen tegen loverboys. Vanmiddag is de film 'Open Ogen', die ze maakte over haar eigen ervaringen, in premiŤre gegaan in Rotterdam.

Link


Code Rood: Eerwraak


TV - Een ei voor later

Marieke is 36 jaar en wil graag kinderen, maar heeft de juiste man nog niet gevonden. Om zichzelf meer tijd te geven wil ze haar eicellen laten invriezen.

Link


Waarom vrouwen langer leven? Cellen herstellen vlotter

Vrouwen leven langer omdat hun cellen zich vlotter herstellen als ze beschadigd zijn. Dat schrijft De Morgen op basis van informatie van Scientific American.

Lees verder


Laag libido medisch te verklaren

Sommigen verzinnen een hoofdpijn, anderen zijn te moe, maar er is een groep vrouwen die volgens wetenschappers geen zin hebben in seks, omdat hun hersenen anders werken.

Lees verder


Zelfbeeld van vrouwen verandert soms zelfs positief bij het zien van een knappe andere vrouw

Voor sommige vrouwen is het positief voor hun zelfbeeld om te kijken naar knappe andere vrouwen, voor anderen is het juist negatief voor het zelfbeeld. De persoonlijke neiging tot vergelijking kan dit verschil in reactie op het zelfbeeld verklaren. Dit concludeert Zwenny Bosch in haar proefschrift. Verrassend, want het gaat in tegen de standaardgedachte dat het kijken naar knappe andere vrouwen altijd een negatief effect op het zelfbeeld heeft.

Lees verder


Oestrogeentherapie mogenlijk in verband gebracht met nierstenen bij vrouwen na de menopauze

Gebruik van oestrogeentherapie wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op nierstenen bij vrouwen na de menopauze. Dit volgens een rapport in de uitgave van 11 Oktober van "Archives of Internal Medicine", een van de JAMA/Archives journals. "Nierstenen zijn een normale aandoening waar 5 tot 7% van de Amerikaanse vrouwen na de menopauze, last van heeft", volgens achtergrond informatie in het artikel. "Omdat het ontstaan van nierstenen beinvloed wordt door een verschil in levensstijl en andere gezondheidsgerelateerde factoren, is de ware impact van oestrogeentherapie op het ontstaan van nierstenen, moeilijk te concluderen vanuit obsevatiestudies."

Lees verder

Seth


Gebrek aan carotenoÔde kan de gezondheid van de vrouw aantasten

Ongeveer maar een derde van de Amerikaanse vrouwen eten de aanbevolen hoeveelheden groenten en fruit zodat zij waarschijnlijk belangrijke gezondheidsvoordelen missen voor hun borsten en ovaria. Naast de vitaminen, mineralen en vezels bevatten groenten en fruit een type phytonutriŽnt dat carotenoÔde heet, waarvan onderzoek suggereert dat het de gezondheid van vrouwen ondersteunt inclusief de gezondheid van de borsten en ovaria.

Lees verder

Wouter


Gallbladder Removed Through Woman's Birth Canal

An Ohio State surgeon comments on their recent surgery to remove a patient's gallbladder entirely through her birth canal. Ohio State University Medical Center is one of the first in the country to perform the incisionless, virtually painless technique.


Pijnlijke menstruatie heeft zware mentale gevolgen

Pijnlijke menstruatiekrampen hebben niet alleen een invloed op het leven van een vrouw, maar ook op de hersenen.

Lees verder


Vrouwen hebben een beter geheugen dan mannen

Recent onderzoek heeft laten zien dat vrouwen aanzienlijk beter presteren dan mannen in bepaalde geheugentests. Dit verschil is niet afhankelijk van leeftijd.

Link

Jan Slemmer


Een pilletje voor zin in seks

Een nieuwe sekspil voor vrouwen houdt de gemoederen bezig. Tegenstanders noemen ’geen zin in seks’ een door de farmaceutische industrie bedachte ziekte. Volgens deskundigen kan de pil voor een hele kleine groep vrouwen een uitkomst zijn.

Link


TV - Nieuwe borsten op je zestiende

Het is een nieuwe trend onder Europese jongeren: borstvergrotingen, liposuctie, of een facelift om een perfect lichaam te creŽren. Steeds vaker en op steeds jongere leeftijd gaan tieners onder het mes. Netwerk volgt de zestienjarige Elodie die al haar spaargeld gebruikt voor grotere borsten.

Bekijk de uitzending


Vrouw heeft slechts vier goede vrienden nodig

Vrouwen worden veel selectiever wat vriendschappen betreft. Uit een recente Britse enquÍte blijkt dat een groepje van vier beste vrienden ideaal is voor dames, want dan ben je met vijf en voelt niemand zich ooit uitgesloten.

Link


Gojibes is anti-oestrogeen

De onderzoekers vragen zich af of je goji-extracten kunt gebruiken om chemotherapie tegen borstkanker effectiever te maken. Artsen gebruiken straffe chemokuren, maar die hebben veel bijwerkingen. Gojibessen niet. Als goji-extracten de werking van cytostatica zouden versterken, dan zouden artsen minder cytostatica kunnen gebruiken.

Link


Women of the Holy Kingdom


Kwart heeft chronische pijn na borstvergroting

Eťn op de vier vrouwen lijdt aan chronische pijn na een cosmetische borstvergroting. Dat blijkt uit onderzoek door Monique Steegers, die als pijnarts werkt aan het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud in Nijmegen.

Link

Maaike


Er is ontdekt dat foliumzuur de vaatweefselfunctie verbetert bij sportvrouwen (renners)die normaal vruchtbaar zijn, maar geen menstruatie hebben.

Een onderzoek, uitgevoerd door sportmedicijnen onderzoekster Anne Hoch, D.O. aan het Medisch College van Winsconsin in Milwaukee heeft aan het licht gebracht dat oraal ingenomen foliumzuur kan voorzien in een veilige en goedkope behandeling om de vaatweefselfunctie te verbeteren bij jonge amenorrhische (niet menstruerende) sportvrouwen, die de loopsport beoefenen. De studie werd gepubliceerd in het mei exemplaar van het blad Clinical Journal of Sport Medicine.

Link

Ineke Egberts


Work stress 'boosts heart disease in women'

Young women with stressful jobs are being warned they could be at higher risk of heart disease. .


Mooie vrouw zorgt voor veel stress bij man

Mannen die alleen worden gelaten met een mooie vrouw maken grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol aan.

Link

Dennis


Tampon veiligheid en onze maandelijkse problemen met toxinen

Een rapport uit 1994 voor de Environmental Protection Agency (EPA)  zegt dat dioxine is gekoppeld aan kanker (vooral borstkanker), een verhoogd risico op endometriose (een baarmoederslijmvliesvergroeiing in de buikholte), pelvic inflammatory disease (ook PID genoemd, is een ontsteking aan de baarmoeder en/of de eierstokken),  onvruchtbaarheid en onderdrukking van het immuunsysteem. Dit verslag poneert dat geen enkel niveau van blootstelling aan dioxine veilig is, maar vrouwen stoppen toch iedere maand dit
chemische spul rechtstreeks in hun vagina voor uren of dagen aan een stuk.

Link

Constans Kootstra


Ultrageluid behandelt vleesbomen pijnloos

Het UMC Utrecht behandelt sinds kort vleesbomen in de baarmoeder via een methode die uniek is in Nederland. Verhitting van de goedaardige gezwellen via ultrageluid maakt operaties overbodig.

Link


Vrouwen zijn geprogrammeerd om zich zorgen te maken om hun gewicht

Uit een studie van Brigham Young University blijkt dat hersenen van vrouwen negatief zullen reageren als zij foto's zien van individuen met overgewicht, zelfs als deze vrouwen zelf een normaal gewicht hebben.

Link

Ingeborg


Overgangsklachten vergroten kans op hart- en vaatziekten

Vrouwen in de overgang met klachten zoals opvliegers en nachtzweten hebben meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan vrouwen die daar geen last van hebben. Gerrie-Cor Gast toont dat aan in haar proefschrift. Ze laat ook zien dat het risico mogelijk te verlagen valt door hormoontherapie: vrouwen krijgen daarbij vervangende vrouwelijke hormonen toegediend. Gast analyseerde hiervoor de gegevens van bijna 11.000 vrouwen in de leeftijd van 46 tot 64 jaar die deelnamen aan de Nederlandse 'EPOS' of Zweedse 'WHILA' studie. Vrouwen in de overgang stoppen met menstrueren en maken geen vrouwelijke hormonen meer. Over hormoontherapie en het risico op hart- en vaatziekten bestaat veel wetenschappelijke discussie. Uit trials met hormoontherapie blijkt dat de therapie niet beschermt of het risico op ziekte zelfs verhoogt. Ander type onderzoek laat juist zien dat hormoontherapie wel beschermt tegen hart- en vaatziekten.


Testosteron maakt vrouwen vriendelijker

Vrouwen die extra testosteron krijgen toegediend, worden vriendelijker en socialer. Tenminste, dat beweren Zwitserse wetenschappers.

Link


10 miljoen meer vrouwen dan mannen

De mannen in Rusland zijn dronkenlappen, ze zijn gierig en gaan vreemd. Maar er zijn er niet zo veel, dus de Russische vrouwen pakken wat ze pakken kunnen. Jelle Brandt Corstius ervaart dat vrouwen het zwaar hebben in Rusland. Bekijk de hele aflevering Van Moskou tot Moermansk.

Link


Vruchtbare vrouwen vallen op onbehaarde mannen

De menstruele cyclus bepaalt wat voor soort mannenlichaam vrouwen mooi vinden. Hoe groter de kans dat vrouwen op korte termijn kinderen zullen krijgen, des te minder kunnen ze lichaamshaar bij mannen waarderen.

Link


De meeste vrouwen buiten Nederland werken volle weken.

De Europese Commissie wil de salarisongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de komende vijf jaar aanzienlijk verminderen.

Link

Dvh


Oestrogeen beschermt vrouwen tegen diabetes

Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen beschermt vrouwen tegen diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van suikerziekte.

Link


Erasmus MC gaat spataderen te lijf met stoom

Het Erasmus MC in Rotterdam is het eerste ziekenhuis dat aanbiedt spataderen te behandelen met stoom. De nieuwe therapie is minder pijnlijk en even effectief als lasertherapie.

Link


Succesvolle therapie tegen ongewild ontlastingsverlies

In VU medisch centrum onderzoekt maag-darm-leverarts in opleiding Maria Meurs-Szojda een nieuwe therapie tegen ontlastingsincontinentie. De resultaten van deze therapie (SECCA), die werkt middels radiofrequente energie, zijn veelbelovend. Op 14 december promoveert Meurs-Szojda. Ontlastingsincontinentie is een vervelend probleem. Het geeft niet alleen lichamelijke, maar vaak ook psychische klachten. In Nederland hebben naar schatting ongeveer 200.000 volwassenen er last van. Ontlastingsincontinentie kan onder andere veroorzaakt worden door verslapping of beschadiging van de kringspier, bijvoorbeeld na een zware bevalling. Helaas zijn de behandelingsmogelijkheden van ontlastingsincontinentie tot nu toe dikwijls teleurstellend. De nieuwe therapie, SECCA genaamd, is afkomstig uit Amerika en werkt als volgt: via een apparaatje wordt er temperatuurgecontroleerde radiofrequente energie toegediend in de kringspier. De kringspier wordt daarvan sterker en de endeldarm gevoeliger. Door verhoogde gevoeligheid voelt de patiŽnt eerder aandrang. De sterkere kringspier zorgt ervoor dat de patiŽnt de ontlasting beter op kan houden en zo tijd heeft een toilet te zoeken. Maag-darm-leverarts in opleiding Maria Meurs-Szojda paste deze therapie toe in een pilotstudie bij 11 vrouwen, die al jarenlang last hadden van ongewild ontlastingsverlies. Na drie maanden was al bij meer dan de helft van de patiŽnten vermindering van de klachten te merken. In een vervolgstudie met een groter aantal patiŽnten zijn de tussentijdse resultaten ook veelbelovend. Tot op heden is VU medisch centrum het enige ziekenhuis in Nederland waar deze SECCA-behandeling, in studieverband, wordt gegeven. Maar als de vervolgstudie over enkele jaren met goed resultaat is afgerond, hoopt Meurs-Szojda dat het - in samenwerking met de zorgverzekeraars - een reguliere behandeling wordt.


Going Braless?

Headline Health weighs in about a new procedure being offered by an Israeli doctor that could give women a reason to burn their bras. Find out what they're saying about the so-called 'internal bra'


Spataderen verdwijnen door stoom

Het Erasmus MC gebruikt als een van de eerste centra ter wereld een revolutionaire nieuwe spataderbehandeling. De afdeling Dermatologie behandelde patiŽnten met spataderen in de afgelopen maanden met hete stoom.

Bloed
Dankzij deze methode wordt de vaatwand zo beschadigd, dat de ader dichttrekt. Op die manier kan geen bloed meer ‘lekken’ en verdwijnt de spatader. PatiŽnten van het Erasmus MC worden vrijwel als eersten in de wereld met deze methode behandeld: alleen driehonderd Fransen gingen hen voor.

Beter
De afdeling heeft inmiddels een grootscheeps onderzoek opgezet dat moet aantonen of de behandeling inderdaad beter werkt dan de gebruikelijke lasertherapie.


OLVG voor vrouwvriendelijke sterilisatie zonder operatief ingrijpen

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) pleit ervoor om de minimaal invasieve sterilisatiemethode Essure voor vrouwen als standaard in te voeren. In Nederland zijn maar liefst vier keer zoveel mannen als vrouwen gesteriliseerd. Dit komt mede omdat vrouwen denken dat ze voor sterilisatie een operatie moeten ondergaan. Deze vrouwvriendelijke sterilisatiemethode Essure, waar geen operatie aan te pas komt, kan voor vrouwen de drempel verlagen om zich te laten steriliseren. De keuzevrijheid van de patiŽnte staat hierbij voorop.

Het OLVG kiest met deze sterilisatiemethode - mede op basis van bestaande wetenschappelijke en medische inzichten - voor toegankelijke medische zorg. In circa tien minuten wordt de sterilisatie met een kijkbuisje in de baarmoeder uitgevoerd. De sterilisatie gebeurt zonder hormonen, snijden of dichtschroeien, en zonder narcose of het afbinden van de eileiders. Onlangs is in het OLVG de 10.000ste vrouw met deze methode behandeld. Gynaecoloog dr. Erica Bakkum verricht deze sterilisatie in de geavanceerde gynaecologiepraktijk van het OLVG en is groot voorstander van de methode: "Veel patiŽntes denken nog steeds dat zij een operatie moeten ondergaan. Dat is niet meer nodig omdat deze ingreep nu poliklinisch kan plaatsvinden. Er is inmiddels een aantal zorgverzekeraars dat deze behandeling op eigen initiatief volledig vergoedt. Op deze manier kunnen steeds meer vrouwen van deze sterilisatiemethode gebruik maken".

Aantal sterilisaties in Nederland
Sterilisatie is wereldwijd de meest toegepaste methode van anticonceptie. In Nederland zijn bij 50% van de paren boven de 35 jaar ťťn of beide partners gesteriliseerd. Dit is het hoogste aantal ter wereld op het totaal van de vruchtbare bevolking. Vier keer zoveel mannen als vrouwen zijn in Nederland gesteriliseerd. Onderzoek wijst uit dat economische, culturele en sociale factoren verantwoordelijk zijn voor het grote verschil in het aantal sterilisaties bij mannen en vrouwen. Onderzoeker en gynaecoloog dr. Bas Veersema stelt dat "Nederland wereldwijd een voortrekkersrol vervult in de keuze voor deze sterilisatiemethode met kijkbuisje in de baarmoeder. Als deze methode toegankelijker wordt, kan dat voor een verschuiving zorgen in de verhouding tussen het aantal sterilisaties bij mannen en vrouwen".

Natuurlijk en veilig
De innovatieve sterilisatiemethode Essure biedt vrouwen een natuurlijke en veilige keuze voor permanente anticonceptie. Tijdens de behandeling worden kleine, buigzame micro-implantaten via de vagina en de baarmoederholte ingebracht in de eileiders. In de volgende drie maanden vormt het lichaam een natuurlijke barriŤre rondom de polyester vezels in het kleine veertje zodat sperma het eitje niet meer kan bereiken. Vervolgstudies over een periode van vier jaar hebben aangetoond dat de methode 99,8% effectief is.


Video - Petals in the Dust - India's Missing Girls - Trailer

There are 50 million girls and women missing from India's population. In the last 20 years about 10 million girls have been eliminated on the basis of their gender, through abortions and infanticide. The average ratio of women to men is 927 to 1000 based on the last census in 2001 and in some parts of North India it goes down to 845 women to a 1000 men. The district of Daman in Daman and Diu has the lowest sex ratio of 591 women to a 1000 men. The documentary film, 'Petals in the Dust', will explore the reasons behind this skewed sex ratio and it's possible consequences. Check the website www.petalsinthedust.com for more information.


Nadine

Filmdrama uit 2007 van Erik de Bruyn. Nadine is een carriŤrevrouw: succesvol, onafhankelijk en ambitieus. Maar ze is ook single, de veertig net gepasseerd en nog steeds kinderloos. Haar biologische klok is als een tijdbom in haar lijf en geest. Om een explosie te voorkomen, begaat ze een even impulsieve, als extreme daad.

Link


Opgezwollen buik goede voorspeller van eierstokkanker

Een opgezwollen buik is volgens onderzoekers van de universiteit van Bristol de beste manier om eierstokkanker te voorspellen. Dat staat te lezen in het British Medical Journal meldt gezondheidsnet.

Link


Nieuw therapeutisch vaccin tegen eierstokkanker niet effectief

Jaarlijks krijgen 1100 vrouwen in Nederland eierstokkanker. De levensverwachting van deze patiŽnten is relatief ongunstig en is de laatste decennia nauwelijks verbeterd, ondanks aanpassingen in de behandeling. Onderzoek naar nieuwe behandelvormen is daarom van groot belang. Een mogelijke nieuwe behandelvorm is immunotherapie. Promovenda Ninke Leffers onderzocht de mogelijkheden van deze aanpak. Ze gebruikte bij twintig patiŽnten het p53-SLPģ vaccin. Uit het onderzoek blijkt dat het vaccin veilig is en ook daadwerkelijk de aanmaak van afweercellen opwekt. De effecten op het ziektebeloop zijn echter vooralsnog gering.

Link


Chronische pijn na borstvergroting

Een kwart van de vrouwen die een borstvergroting hebben laten uitvoeren, houdt aan deze cosmetische ingreep chronische pijn over. De pijn doet het positieve effect op de kwaliteit van leven na een borstvergroting teniet. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Monique Steegers, als anesthesioloog/pijnbehandelaar verbonden aan het UMC St Radboud in Nijmegen. Zij promoveert op 2 november. ‘Vrouwen die een borstvergroting overwegen, moeten zich terdege afvragen of ze het risico op chronische pijn willen aangaan,’ zegt Steegers.

Monique Steegers ondervroeg 265 vrouwen die een borstvergroting hebben laten uitvoeren. Maar liefst een kwart van de respondenten bleek meer dan twee jaar na de ingreep nog pijn van de operatie te ondervinden. Deze pijn had tot gevolg dat een positief effect op de kwaliteit van leven bij hen achterwege bleef. Bij de vrouwen zonder chronische pijn nam de kwaliteit van leven na de borstvergroting wel toe. De grootte van de implantaten had geen invloed op de ontwikkeling van chronische pijn.
Het is voor het eerst dat er onderzoek gedaan is naar de ontwikkeling van blijvende pijn als gevolg van een borstvergrotende operatie. Deze operaties gebeuren vrijwel uitsluitend in particuliere klinieken, die zelf geen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer 3000 borstvergrotende operaties plaats. ‘Het is van groot belang dat artsen aan vrouwen die een borstvergroting overwegen, goede voorlichting geven over het risico op chronische pijn na de operatie,’ aldus Steegers. ‘Je moet je terdege afvragen of je dat overhebt voor een cosmetische ingreep.’

Borstkankeroperatie
Het hoofddoel van het promotieonderzoek van Steegers was breder: zij wilde nagaan wat de rol is van zenuwschade bij de ontwikkeling van chronische pijn na een operatie. Zij deed niet alleen onderzoek onder vrouwen die een borstvergroting hebben gehad (hierbij worden geen zenuwen beschadigd), maar ook onder patiŽnten na een hart- of longoperatie en na een operatie in verband met borstkanker. Bij een borstkankeroperatie moeten soms ook okselklieren verwijderd worden; zenuwschade is dan onvermijdelijk. Vrouwen die geopereerd zijn aan borstkanker zonder dat er okselklieren zijn weggenomen, hebben 23 procent kans op chronische pijn. Als er wel okselklieren verwijderd zijn, is die kans veel groter, namelijk vijftig procent. Dit verschil kan heel goed verklaard worden door pijn als gevolg van zenuwschade. Maar het betekent ook, dat de helft van de vrouwen, bij wie tijdens een operatie vanwege borstkanker de okselklieren waren weggehaald, gťťn blijvende pijn ondervindt. Zenuwschade kan dan ook slechts gedeeltelijk een verklaring zijn voor de chronische pijn, die zich na een borstkankeroperatie ontwikkelt. Ook andere, deels nog onbekende factoren spelen een rol. Steegers geeft aan dat er meer onderzoek moet komen naar de individuele verschillen in pijnverwerking na een operatie.

Chronische pijn na chirurgie
Chronische pijn als gevolg van een chirurgische ingreep is een groot probleem, dat veel mensen treft. Steegers is dan ook van mening dat anesthesiologen en chirurgen gezamenlijk op zoek moeten naar mogelijkheden om deze pijn zo goed mogelijk te voorkůmen. Zij dienen het risico op chronische pijn voorafgaand aan de operatie met de patiŽnt te bespreken en, in overleg met de patiŽnt, mee te nemen in de beslissing om al dan niet te opereren. Ze raadt patiŽnten die na een operatie pijnklachten houden, aan om daarmee naar de huisarts te gaan. ‘Chronische pijn is weliswaar moeilijk te behandelen, maar er zijn wel mogelijkheden,’ aldus Steegers.


Zwarte beha gevaar voor gezondheid?

Uit onderzoek door het Duitse consumentenmagazine ÷ko-Test is gebleken dat zwarte beha’s te veel kleurstoffen bevatten die een gevaar zijn voor de gezondheid.

Link


Stoornissen bekkenbodemfunctie vaak onderschat

Functiestoornissen van de bekkenbodem zoals incontinentie en verzakkingen komen veel voor bij vrouwen. De ernst van de stoornissen is mede afhankelijk van de kracht en souplesse van o.a. de bekkenbodemspieren, die kunnen worden getraind onder begeleiding van de bekkenfysiotherapeut.

Relevant
Hierdoor kan in de toekomst mogelijk een operatie worden voorkomen, maar het vergt alertheid en aandacht voor preventie. Dit en meer concludeert Marijke Slieker – ten Hove, bekkenfysiotherapeut, in haar proefschrift waarop zij op 9 september promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De resultaten van het promotieonderzoek zijn relevant voor de dagelijkse praktijk en dragen bij aan preventie en behandeling van stoornissen van de functie van de bekkenbodemspieren. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek in een algemene vrouwelijke populatie is verricht.

Chirurgisch ingrijpen
Slieker onderzocht de epidemiologische aspecten van de functie en disfunctie van de bekkenbodem in een algemene vrouwelijke populatie in de leeftijd van 45 tot 85 jaar in Nederland. Bekkenbodemfunctiestoornissen komen veel voor. Bij vrouwen zijn de meest bekende symptomen incontinentie en urogenitale prolaps (verzakking), maar ook vaginale geluidsvorming, niet kunnen plassen of ontlasten en seksuele disfunctie komen voor. De impact van bekkenbodemfunctiestoornissen is groot en gecompliceerd en heeft een belangrijke negatieve uitwerking op de kwaliteit van leven. Slieker: “Omdat heel veel vrouwen deze stoornissen krijgen en dit door de vergrijzing alleen maar zal toenemen, stijgen de kosten voor de gezondheidszorg voor wat betreft b.v. operaties van verzakkingen. Betere voorlichting voor bijvoorbeeld zwangeren en alertheid voor de risicofactoren zijn hard nodig om te voorkomen dat vrouwen met verzakkingen meerdere malen in hun leven geopereerd moeten worden. Bekkenfysiotherapie heeft de voorkeur boven chirurgisch ingrijpen.”

Dochters
De belangrijkste risicofactoren zijn een voelbare of zichtbare vaginale uitstulping tijdens de zwangerschap, een moeder met een urogenitale verzakking en het verrichten van zwaar lichamelijk werk. Alleen de laatste risicofactor is beÔnvloedbaar. Slieker: “Artsen zouden zich op deze risicofactoren moeten richten bij de anamnese van zwangeren en vrouwen met prolaps klachten en hen informeren over de risico’s die zij en hun mogelijke dochters lopen.”

Obstipatie
11.4% van de onderzochte vrouwen heeft het meest opvallende symptoom van een urogenitale verzakking: een voelbare of zichtbare vaginale uitstulping (‘balgevoel’). 21% van de onderzochte algemene vrouwelijke populatie heeft een verzakking. Slieker ontwikkelde een zogenaamde prognostische index, waarmee het vůůrkomen van klinisch relevante verzakkingen in een algemene vrouwelijke populatie kan worden geschat zonder een inwendig onderzoek. Urogenitale verzakking van de vaginale achterwand is geassocieerd met obstipatie. Daarom moeten maatregelen genomen worden om problemen met ontlasting zoveel mogelijk te voorkomen.

Vervolgstudies
In haar proefschrift beschrijft Slieker tevens de bekkenbodemspierfunctie. De bekkenbodemspieren moeten bij buikdrukverhoging (zoals bij hoesten of tillen) aanspannen zonder dat men zich er bewust van is. Slieker: “Een belangrijke bevinding is dat vrouwen met sterke bekkenbodemspieren minder goed in staat bleken om deze plotselinge buikdrukverhoging op te vangen met de bekkenbodemspieren. Dat betekent dat het testen van de kracht en uithouding van de bekkenbodemspieren niet genoeg is om voldoende zicht te krijgen op de functie van deze spieren. De belangrijkste bevinding is dat bij het onderzoek naar de rol van de bekkenbodemspieren in relatie tot de urogenitale verzakking is gebleken dat vrouwen zonder verzakking in 75% van de gevallen goed in staat blijken om het hoesten op te vangen. Vrouwen met een zeer lichte verzakking kunnen dat nog maar in 38% van de gevallen. De geregistreerde bekkenfysiotherapeut zal dus in het begeleiden van jonge vrouwen met de aangetoonde risicofactoren en vrouwen met verzakkingsklachten een rol moeten spelen om het opvangen van de buikdrukverhoging (zoals bij hoesten en zwaar tillen) efficiŽnt op te vangen. Het effect hiervan zal in vervolgstudies moeten worden onderzocht.”


 

 

 


View My Stats