Nieuws vet ontbijt en afslanken


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


TV - Keuringsdienst van Waarde

Boter. Roomboter noemen we ťchte boter. Maar er is ook grasboter, winterboter en zomerboter. Het ene pakje is weer duurder dan het andere. Wat is nu het verschil tussen al pakjes? Roomboter is toch roomboter? En daar wordt niet mee gerommeld, zegt de expert tegen de verslaggever. De Keuringsdienst zoekt het uit. Wie heeft er nu boter op zijn hoofd?

Link


Bacon of Bagels? Meer vet tijdens het ontbijt is mogelijk gezonder
dan u denkt

Universiteit van Alabama in Birmingham

Het eeuwenoude motto "Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een armlastige" is mogelijk het beste advies dat het Metabool syndroom (insulineresistentie syndroom, stofwisselingsprobleem) kan voorkomen, volgens de resultaten van een studie van de universiteit van Alabama te Birmingham (UAB).

Het metabool syndroom wordt gekenmerkt door vetzucht op de buik, hoge concentratie triglyceriden (veel vetopslag in het bloed, vorm van cholesterol) , insuline resistentie en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

De studie, die op 30 maart online is gepubliceerd in de International Journal van Obesitas, onderzocht de invloed van het soort levensmiddelen en het tijdstip van voeding voor de kenmerkende ontwikkeling van het metabool syndroom bij muizen. Het UAB-onderzoek toonde aan dat muizen die na het ontwaken een maaltijd kregen met veel vet, een normaal metabool profiel hadden. Dit in tegenstelling tot muizen die een meer koolhydraatrijk dieet aten en een vetrijk dieet aan het eind van de dag aten. Zij vertoonden een toename in gewicht, vetzucht, glucose intolerantie en andere kenmerken van het metabool syndroom.

" Vele studies hebben gekeken naar soort en hoeveelheid van de voedselinname, maar niemand heeft zich de vraag gesteld wat de consequentie van de timing en het tijdstip van eten heeft op het lichaamsgewicht, zelfs niet op basis van de kennis van het feit dat veranderingen in het slaapritme en bioritme het lichaamsgewicht beÔnvloeden" zegt de hoofdauteur van deze studie Molly Bray, Ph.D., professor van epidemiologie aan de UAB-school van volks gezondheid.

Bray zegt dat het onderzoeksteam de bevinding heeft gedaan dat een vetinname nŗ het ontwaken, het vet metabolisme efficiŽnt inschakelt alsmede het vermogen van het dier om te reageren op de verschillende soorten voedsel later op de dag. Wanneer de dieren 's ochtends koolhydraatrijk eten krijgen dan wordt de koolhydraat stofwisseling ingeschakeld en leek ingeschakeld te blijven, zelfs nadat het dier ander voedsel at later op de dag.

"De eerste maaltijd die je eet lijkt het programma voor metabolisme voor de rest van de dag aan te sturen," zegt de senior auteur van deze studie Martin Young, Ph.D., assistent professor in de geneeskunde aan de UAB divisie voor hart- en vaatziekten. "Deze studie veronderstelt dat het eten van een kool hydraatrijk ontbijt het gebruik van koolhydraten gedurende de rest van de dag stimuleert, terwijl bij een vetrijk ontbijt het metabool systeem flexibel reageert en afwisselend gebruik maakt van hetzij koolhydraten of vet voor jouw energiegebruik."

Bray en Young zeggen dat de gevolgen van dit onderzoek belangrijk zijn voor aanbevelingen voor ons dieet. De mens eet zelden een eenzelfde dieet gedurende de dag en we hebben de mogelijkheid nodig om te kunnen reageren op veranderingen in de kwaliteit van de voeding. Een aanpassing van de dieetsamenstelling voor een bepaalde maaltijd is belangrijk voor de energie balans, en deze onderzoekers zeggen verder dat hun bevindingen suggereren dat hun aanbevelingen voor gewichtsafname en/of -balans niet alleen de tijd van een dieet moet inhouden maar ook de kwaliteit en de kwantiteit van de voedselinname.

"De mens eet een gevarieerd dieet en onze studie, die wij vier keer op dieren hebben herhaald, schijnt te laten zien dat als je werkelijk efficiŽnt wilt reageren op een gevarieerd voedselaanbod gedurende de dag, dat een maaltijd met een hogere vet inhoud in de ochtend daartoe een goede bijdrage is" aldus Bray. "Een ander belangrijk onderdeel van ons onderzoek is dat aan het eind van de dag, de muizen een maaltijd aten met weinig calorieŽn en we veronderstellen dat de combinatie de sleutel is tot de gezondheidsvoordelen die wij hebben waargenomen".

Bray en Young zeiden dat verder onderzoek nodig is om gelijksoortige onderzoeken te doen met verschillende soorten dieetvetten en koolhydraten, en dat dit moet worden getest op mensen om te zien of de bevindingen voor knaagdieren en mensen gelijk zijn. "Wij werken ook aan een studie om te bepalen of deze voedingsregimes het functioneren van het hart nadelig beÔnvloeden," aldus Young.

Informatie over de UAB school voor volksgezondheid.
De UAB school voor volksgezondheid is een gemeenschap van geleerden en deskundigen die werken en onderricht geven in uiteenlopende deelgebieden van de volksgezondheid, met tot doel het doen van onderzoek en het uitoefenen van de best mogelijke praktijkvoering in het belang van de gezondheidzorg in de Verenigde Staten en zijn bevolking. De school biedt meer dan 20 studiekeuzes en beheert tientallen onderzoekscentra en behandelcentra voor de gemeenschap.

Informatie over de UAB divisie voor hart- en vaatziekten
De UAB divisie voor hart- en vaatziekten benadrukt een uistekende zorg voor patiŽnten, onderwijs alsmede standaard- en ziekenhuis onderzoek. Ziekenhuis onderzoek wordt geassocieerd met individuele hartziekenhuis services en omvat een groot aantal mogelijkheden en interacties met faculteiten met talrijke grote federale en door de industrie ondersteunde klinische proeven.

Video: www.youtube.com/uabnews
Text: www.uab.edu/news
Tweets: www.twitter.com/uabnews

Vertaald door Pauline Laumans


 

 


 


View My Stats