Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Gezond vegetarisch en/of veganistisch eten

Als vegetarisch levend mens heb ik een tijdje terug wat moeten puzzelen met de vraag 'Wat is gezond eten en hoe krijgen we alles binnen wat een mens nodig heeft voor een optimale conditie/weerstand en gezondheid.

Ik voelde me fitter dan met een vlees op het menu maar ik was er nog niet. Dus heb ik wat cursussen over voeding gevolgd en o.a het Nederlands buro voor de voeding geraadpleegd. Met het advies dat ik van de dietiste kreeg kon ik niet veel. Ze noemde de bekende schijf van 5, vakje 4 eiwitten: vlees of eieren, kaas of vervangers hiervan.

Ik had het idee dat zij de namaakhamburgers bedoelde gemaakt van quorn, kippe-eiwit of soja enz. Voor mij geen optie, te vet, te zout en te lekker.  Af en toe kijk ik nog o.a in het boek 'Gids voor vitamines en mineralen' van Ulrich Rukert, b.v als ik denk 'Hoe zat het ook al weer'.

Ik heb ontdekt na raadpleging van een ayurvedisch arts dat voor mij het beste een warm ontbijt is n.m PAP. Wacht even met schrikken. Bijna iedere ochtend maal ik een beetje, (natuurlijk allemaal onbespoten dus biologisch want ik kom uit Flevoland en weet als geen ander hoe zwaar en wel tig maal het graan en de aardappels en de groenten worden bespoten.

De sproeivliegtuigjes vliegen wel 10 keer over hetzelfde strookje graan, je wordt onwel van de gifdampen als je op een mooie nazomeravond door de prachtige polders rijdt), haverkorrels, gerstkorrels (erg gezond i.v.m de pr-biotica) en afwisselend een beetje f rode quinoa f boekweit. Dit kook ik tot pap met water, laat het wat afkoelen. Doe er daarna 6 eetlepels rauwe biologische tarwekiemen doorheen met een paar scheppen bio garde van AH. Deze bio-garde wordt gemaakt van biologische melk en is veel goedkoper dan de biologische in de groene winkel.

Al neig ik steeds meer naar een veganistisch eetpratroon, ik ben er nog niet, en zal het ook nooit helemaal worden ben ik bang.  Met dit ontbijt kan ik de rest van de dag bij wijze van spreken de marathon lopen.

Haver bevat veel eiwitten, calcium, zink, zeer veel magnesium, koper, ijzer, selenium en de andere mineralen. Alle vitamine Bs, biotine, choline, lecithine. Boekweit bevat zeer veel vitamine P, dat de aderen schoon en wijd houdt, alsmede alle bovengenoemde mineralen, eiwitten etc. In quinoa zit veel calcium, veel eiwitten, alle vitamine Bs, alle mineralen.  De bio-garde vult de eiwitten van het graan aan en omgekeerd. Het ontbijt is dus een compleet eiwit.
Veganisten kunnen zo'n ontbijt 'compleet' maken door er gemalen biergist door heen te doen of twee eetlepels sesamzaad, hazelnoten of andere noten. Ook noten en granen vullen elkaars eiwitten aan tot een compleet eiwit.

Overdag, op mijn werk of thuis of onderweg eet ik tussendoor gedrooge kersen, gedroogde gojibessen enz. Fruit dus. Kan van alles zijn, van kiwis tot appels, boordevol borium en goed voor de botten. Soms broodjes gezond: speltbrood met komkommer, groentenkiemen n notenpasta.

Mijn energiedrankje bestaat uit een geklopt biologisch-dynamisch ei met wat curcuma en olijfolie gemengd met wortelsap. 1 week per maand neem ik gn curcuma en aanverwante scherpe kruiden want ze irriteren ook het darmslijmvlies en dat geeft diarree.

Superfood!

Sinds kort neem ik ook dagelijks een glas met 20 gram rauwe rijst kiemen proteine extract opgelost in water wat 18 gram complete eiwitten levert. En.. dat merk ik en mijn omgeving. Na het drinken van zon glas zou ik het liefst de marathon van New York gaan lopen om mijn energie kwijt te raken. Het geeft zoveel energie en kracht!

Wat ik savonds eet verklap ik niet. Maar ik haal mijn zink dus uit bijvoorbeeld gemalen pompoenpitten, rauwe tarwekiemen, granen, linzen. Dit laatste bevat extreem veel zink. Erwten, rode nierbonen, groenten, (rode) rijst, gemalen walnoten, tamari, tempeh en allerlei andere heerlijkheden uit de groene winkel.

Mijn calcium haal ik uit sesamzaad (bevat extreem veel calcium) chiazaad, hazelnoten. 5 hazelnoten per dag zou 1000 mg calcium leveren volgens natuurarts Bolhuis. Kool (in 1 ons kool zit 280 mg calcium) brocollie idem dito, 1 ons peterselie bevat 278 mg calcium), bonen, biogarde en af en toe rauwe boeren - grs - kaas gemaakt van rauwe melk. Of geitenkaas, eerst ingevriest, om eventueel bacterien te voorkomen. Natuurlijk grs kaas. (lopen de koeien lekker in het weiland n het geeft omega 3 vetzuren). Voor een pond kaas is 5 tot 10 liter melk nodig. Dus je mag mevrouw de Koe wel bednken na het eten van kaas!

Ik maal ook de eierschalen. Eerst doe ik kokend water over de eierschalen en laat het drogen. Daarna maal ik ze tot poeder in de koffiemolen en doe regelmatig een mespuntje in het ontbijt of maaltijd. Ook de hond hond krijgt af en toe een klein theelepletje eierschaalpoeder door zijn eten. De hond is trouwens gek op groenten, vooral op brocollie, het water loopt uit zijn bek als er brocollie op tafel staat.

Ijzer haal ik uit bonen, haverkorrels, tarwekiemen, peterselieblad (bevat zeer veel ijzer) brandnetelblad, prei, linzen. Verder paardebloemblad, cantharellen (veel ijzer) witte bonen (veel) zaden als sesamzaad, chia zaad pompoenzaad, gojibessen. In 1 ons gojibessen zit 8 mg ijzer n 200 mg vitamine C. En het bijna dagelijkse bio-dynamische ei.
Een tijd lang nam ik dagelijks een afgestreken eetlepel bio appelstroop. Dat levert 10 mg ijzer op. Teveel ijzer (net zo min als koper en aluminium) is niet goed. Het veroorzaakt hersenaftakeling en darmkanker.

Mijn EPA/DHA haal ik uit lijnzaadolie, walnoten, andere noten. En eetlepel lijnzaadolie, of lijnzaad, is voldoende. Teveel EPA/DHA is niet zo goed want het oxideert in je lichaam. Sinds kort ook wel es algenolie.

Selenium haal ik uit paranoten, de rauwe tarwekiemen en al het ander wat ik genoemd heb. In 3 paranoten zit 300 mcg selenium. Een mens heeft 100 mcg nodig per dag.

Vitamine D haal ik uit 10 min zon per dag. je slaat het op in vet zodat je in de winter kunt teren op het vit D gehalte in je vet. Uit eidooier, mijn volvette bio gras kaas, postelein (veel) grasboter. En voor veganisten: eet postelein en ga lekker iedere dag een half uur in de zon lopen of zitten of werken! Dan verzamel je een wintervoorraadje.

Vitamine A haal ik uit onbespoten en onbehandelde abrikozen, groenten, pompoen, gojibessen, wortels en weet ik al niet meer. En natuurlijk ook uit biologische vette grskaas, grasboter.

Vitamine K uit groene groenten

Jodium uit ananas (barst van jodium), wortels bevat ook extreem veel jodium. Een ons wortels bevat meer dan een wekelijkse hoeveelheid. Dus het is niet uitgesloten dat je hartkloppingen krijgt van wortels of ananas als je al een snelle schildklierwerking hebt. Magnesium haal ik uit rauwe tarwekiemen. 1 ons tarwekemen bevat 590.00 mg magnesium. Verder zit het veel in sojabonen, rozebottels, cacao, haver etc.

Foliumzuur zit in rauwe tarwekiemen (extreem veel), prei, groenten, bonen, linzen etc.

Vitamine B12 haal k uit mijn 5 keer per week een rauwe eidooier. En af en toe de graskaas. Teveel vit B12 in n keer eten werkt averechts. Het lichaam benut het dan niet. Hoe spaarzamer je het ineemt (dus beter je ei en plakje bio kaas verspreid over de dag dan in n keer) hoe efficienter het lichaam, de stofwisseling er mee ongaat. Veganisten kunnen vit B12 halen uit biergist, smeerwortel. Of een smelttablet vit B12.

Ik hou van levend voedsel. Superfood. Verse groenten, fruit, haver, kiemen enzovoort. Als je een geroosterde noot in de grond stopt gebeurt er niets. Als je een rauwe noot in de grond stopt ontstaat er een nieuwe plant! Als je een gekookt zaadje of spruit in de grond stopt gebeurt er niets. Als je een rauw zaadje of spruit in de grond stopt groeit er een nieuwe plant uit. Dat maakt wel duidelijk dat gekookte groenten en gekookt voedsel geen levenskracht geen prana meer heeft.

Kiemen: kiemen bevatten ALLES. Het zijn super multi's. Echte vita (leven) mines. Je kunt alles kiemen, van sesamzaad tot mosterd zaad tot linzen, tot alles! En er is niets wat zo barst van vitamines en mineralen in de juiste verhoudingen in de juiste verbanden. Niets geisoleerd, niets eruit gehaald, Het is een compleet voedsel pakket.

In Amsterdam zijn winkeljes (ook op internet) waar je superfood kunt kopen. Van hennep proteine voor topsporters tot brocoliesap tot gerstegraspoeder tot van alles.

Vlees is voor mij dood voedsel. Afval. Een dood kalfje, een lammetje, een koe, een varken, een paard, een kadaver die een akelig verdrietig leven gehad heeft voor het geslacht werd en in de schappen van de supermarkt terecht kwam of als balletjes gehakt in een blik unox soep verdween. Mij geeft vlees geen energie, geen kracht, geen prana.

GwendolineHeb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats