Nieuws stamcellen


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Column Pauline Laumans - Donorschap 18 jarigen

Geweldig al die 18-jarigen horen er in een keer bij! Ja, als prille volwassenen worden ze benaderd om donor te worden en vooral stamceldonor. Inderdaad stamcellen van jonge mensen zijn waarschijnlijk beter dan die van de oudere medemens. En ja, het is natuurlijk nobel om aan je medemens te geven.

Lees verder


Duchenne spierdystrofie is een stamcelziekte

Studie door wetenschappers in Ottawa maakt nieuwe behandelingen mogelijk voor slopende genetische ziekte. Door nieuw onderzoek van het Ottawa ziekenhuis en de universiteit van Ottawa staan we op het punt om onze kennis over Duchenne spierdystrofie compleet te veranderen en de weg vrij te maken voor veel effectievere behandelingen.

Lees verder


Kunnen stamcellen kanker veroorzaken en genezen?

Simpel gezegd, kanker wordt veroorzaakt door mutaties op genen in een cel wat leidt tot abnormale celgroei. Studies naar de oorzaken van deze genetische mutatie is reeds decennia de heilige graal van de medische wetenschap. Onderzoekers van het Texas A & M Health Science Center Instituut for Biosciences andTechnology denken dat ze ťťn van de oorzaken hebben gevonden waarom deze genen muteren; het heeft allemaal te maken met hoe stamcellen communiceren met elkaar.

Lees verder


Licht-geactiveerde neuronen van stamcellen herstellen verlamde spieren

Een nieuwe manier om spieren kunstmatig te controleren dmv het gebruik van licht, met de mogelijkheid tot het herstellen v verlamde spieren veroorzaakt door motor neuronziekte en ruggewervel letsel, werd ontwikkeld door wetenschappers aan het UCL en Kingís College London. De techniek houdt in dat men specifiek ontwikkelde motorneuronen transplanteert van stamcellen naar beschadigde zenuwtakken. Deze motorneuronen zijn ontwikkeld om te reageren op stimulaties v blauw licht, wat wetenschappers de mogelijkheid geeft om spiercontrole te verfijnen door de intensiteit, de duur en de frequentie v licht stimulaties aan te passen.

lees verder


Volwassen stamcellen gevonden om kanker te onderdrukken

Onderzoekers van 'UCLA Eli and Edythe Broad Center of Regenerative Medicine and Stem Cell Research' hebben ontdekt dat er een mechanisme bestaat waardoor bepaalde volwassen stamcellen het vermogen hebben om huidkanker te onderdrukken tijdens de slaap- een begrip dat kan worden benut voor een betere kanker -preventie strategie. De studie, die werd geleid door UCLA postdoc Andrew White en William Lowry, universitair hoofddocent van de moleculaire , cel-en ontwikkelingsbiologie , die de 'Maria Rowena Ross Term Chair in Celbiology ' bezit in het UCLA College of Letters and Science, werd online gepubliceerd op 15 december in het tijdschrift Nature Cell Biology.

lees verder


OHSU onderzoeksteam zet met succes menselijke huidcellen om in embryonale stamcellen

De doorbraak in het produceren van menselijke stamcellen via cellen transfert na verschillende mislukte pogingen van onderzoeksgroepen over de hele wereld. Portand, Oregon - Wetenschappers aan de Oregon Health & Science University en de Oregon National Primate Research Center (ONPRC) hebben met succes menselijke huidcellen geherprogrammeerd naar embryonale stamcellen die de mogelijkheid hebben te transformeren in gelijk welk ander celtype in het lichaam. Er wordt aangenomen dat stamceltherapieŽn de mogelijkheid hebben om cellen beschadigd door een blessure of ziekte te vervangen. Ziekten of aandoeningen die door stamceltherapie kunnen worden behandeld omvatten de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, hartziekten en ruggemergletsels.

Lees verder


Stamcellen bevorderen herstel na een beroerte

Volgens een studie gepubliceerd in het open access tijdschrift BioMed Central's Stem Cell Research & Therapy verbeteren stamcellen uit beenmerg het herstel na een beroerte bij ratten. Behandeling met stamcellen bevorderde de hoeveelheid hersenen en herstel van de zenuwen en het vermogen van de dieren gedragstaken uit te voeren. Stamceltherapie is veelbelovend, maar er zijn nog veel vragen die moeten beantwoord worden met betrekking tot de behandelingsprotocols en welke celtypen te gebruiken. Dit onderzoek probeert een aantal van deze vragen te behandelen.

Lees verder


Op de juiste plaats op het juiste moment-- nieuwe inzichten in stamcellen

Spieren hebben een pool van stamcellen die een bron van spiergroei en voor herstel van beschadigde spieren biedt.  De stamcellen moeten zich bevinden in bijzondere nissen van de spier voor efficiŽnte groei en reparatie. De ontwikkelingsbiologen Dr. Dominique BrŲhl en Prof. Carmen Birchmeier van het Max DelbrŁck Centrum voor Moleculaire Geneeskunde (MDC) Belin-Buch hebben toegelicht hoe deze stamcellen deze nissen koloniseren.

Lees verder


Doorbraak op stamcelonderzoek, FDA keurt nieuwe therapie goed


Stamceltherapie zou de biologische klok kunnen terugdraaien

De biologische klok tikt, tikt en tikt, tot ze alarm slaat en vervolgens helemaal stilvalt.

Lees verder


De veelzijdigheid van stamcellen helpt mogelijk bij de regeneratie van weefsels

Onderzoekers hebben stamcellen gereprogrammeerd van een sleutelorgaan in het immuunsysteem tot een ontwikkeling dat mogelijk ingezet kan worden voor herstel van weefsels. Hun onderzoek laat zien dat het mogelijk is om een stamceltype om te zetten in een ander zonder dat genetische modificatie nodig is.

Lees verder

Xynthia Kavelaars


Menselijke embryo stamcellen reinigen door een nieuwe snelle techniek

UCSF onderzoekers rapporteren het eerste succes in het zeer snel reinigen van een type embryo stamcellen van een mix van vele verschillende types van embryo stamcellen. De techniek onderscheidt zich, doordat de noodzakelijke genetische verandering van cellen wordt vermeden, hetgeen het grote winstpunt is, stellen de onderzoekers, om de juiste cellen voor herstel te krijgen voor specifieke beschadigd weefsel.

Lees verder

Pieter Tau


Radio - Eerste experimenten met embryonale stamceltherapie op mensen

In Amerika worden voor het eerst experimenten met embryonale stamceltherapie op mensen gedaan. Het biotechnische bedrijf Geron mag klinische proeven gaan doen op patiŽnten met een speciaal soort dwarslaesie. Het bedrijf heeft ruim tien jaar en meer dan honderd miljoen dollar geÔnvesteerd in het ontwikkelen van de behandeling. Ze hopen binnen een paar maanden te kunnen beginnen met de proeven.

Download MP3


Stamcellen met een geheugen

Stamcellen die worden gemaakt van volwassen lichaamscellen leken de belofte van de toekomst. Maar deze cellen blijken toch niet zo veelzijdig te zijn als embryonale stamcellen.

Link


Immuun systeem helpt getransplanteerde stamcellen met navigatie
in het zenuwgestel

Aan de Californische Universiteit Irvine ontdekten onderzoekers dat volwassen neurale stamcellen naar beschadigde plekken in het centrale zenuwstelsel navigeren. Daarmee hielpen ze een puzzel op te lossen, namelijk die van behandelingen, gebaseerd op stamcellen: Hoe weten die cellen waar ze moeten heen gaan?

Link

Nelly Busschots


Flexibele stamcellen

Een nieuwe manier om stamcellen te maken brengt het onderzoek naar menselijke ziekten in een stroomversnelling. Prof. dr. Niels Geijsen, die in juli naar het Hubrecht Instituut van de KNAW verhuist, beschrijft de methode in het tijdschrift Cell Stem Cell van 3 juni. Onderzoekers kunnen stamcellen maken van gewone cellen via de zogenaamde iPS-methode. Deze stamcellen kunnen in principe uitgroeien tot elk soort weefsel, alleen zijn ze moeilijk genetisch aan te passen. Het is daardoor moeilijk menselijke ziekten na te bootsen of genetische defecten te corrigeren.

Geijsen en collega's zijn er in geslaagd via een variant van de iPS-methode stamcellen te maken van huidcellen. De stamcellen die ze op deze manier verkregen lijken meer op embryonale stamcellen. Ook deze cellen kunnen uitgroeien tot elk weefseltype, maar ze zijn veel flexibeler. Deze stamcellen kunnen bijvoorbeeld in hun eentje overleven en ze vermenigvuldigen zich sneller. Om dit te bereiken gebruikte Geijsen een manier die bij het maken van muizenstamcellen al langer toegepast wordt. Het onderzoek is uitgevoerd aan Harvard Medical School, Boston, waar Geijsen ook aan verbonden is.

"Stamcellen konden we al maken", erkent Geijsen, "maar deze flexibele stamcellen stellen ons in staat menselijke ziektes beter en gemakkelijker na te bootsen of zelfs te corrigeren door de stamcellen genetisch aan te passen." In het Hubrecht Instituut gaat Geijsen op deze manier twee spierziektes onderzoeken: ALS en SMA. Twee ziektes waarbij zenuwcellen afsterven en waar niets tegen te doen is. Het stamcelonderzoek moet nieuwe inzichten in deze ziektes opleveren. Verder in de toekomst ligt gebruik van iPS-stamcellen voor behandelingen. De hoop is dat iPS-stamcellen kunnen worden gebruikt om defecte cellen of zelfs hele organen in patiŽnten te vervangen. Weefsel gemaakt via iPS-stamcellen bestaat per definitie uit lichaamseigen cellen en zal dus geen afstotingsreactie geven als het wordt teruggeplaatst in het lichaam.


Radio - Het risico dat met ingevroren stamcellen gedekt wordt is heel klein'

Steeds meer ouders laten het navelstrengbloed van hun pasgeboren kind invriezen. De groei van stamcellenbank Cryo-Save, goed voor 50 procent van de Europese markt, is ondanks de crisis in het eerste kwartaal met 5 procent gegroeid. Ook bekende Nederlanders als tv-presentatrice Bridget Maasland laten het bloed uit de navelstreng van hun zoon of dochter opslaan. Maar hoeveel ziekten kun je genezen met bloedstamcellen?  Investeren ouders teveel in het voorkomen van ziekten die te weinig voorkomen of doen ze een slimme investering?

Download MP3 file


Stamceltherapie voor patiŽnten met vaatlijden in de benen

In zijn promotieonderzoek laat Ralf Sprengers zien dat kritieke ischemie (onvoldoende doorbloeding) van het onderbeen een zeer negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven. Bovendien hebben deze patienten een ernstig verhoogd risico op andere uitingen van hart- en vaatziekte en een verhoogde kans op overlijden.

Kritieke ischemie van het onderbeen wordt gekenmerkt door chronische, hevige pijnklachten en / of afsterving van weefsel, en is veelal een uiting van uitgebreide slagaderverkalking in de beenvaten. Om hoogrisicopatienten te kunnen identificeren stelt Sprengers een model voor waarmee het risico per patient kan worden ingeschat. In zijn proefschrift besteedt hij uitgebreid aandacht aan de mogelijkheden van stamceltherapie als nieuwe behandeling voor patienten met kritieke ischemie.

Het verbeteren van de doorbloeding van een bedreigd been met behulp van stamceltherapie lijkt veelbelovend, maar laboratoriumonderzoek laat ook zien dat de functie van stamcellen van patienten met kritieke ischemie is verslechterd. Een groot deel van patienten met kritieke ischemie komt niet in aanmerking voor gangbare behandelmogelijkheden, zoals een dotterbehandeling of omleidingsoperatie. Amputatie van het been is dan de enige behandelmogelijkheid. Een amputatie brengt echter een hoog risico op sterfte en complicaties met zich mee. Andere behandelingsstategieen zijn voor deze patientgroep daarom dringend nodig.


Miljoenen voor verbetering van transplantaties van stamcellen uit navelstrengbloed

Mogelijk stap op weg naar betere behandeling van leukemie

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben 3,6 miljoen euro gekregen voor het verbeteren van behandelingen van transplantaties van stamcellen uit navelstrengbloed. Daardoor kunnen artsen in de toekomst mogelijk ziekten als leukemie beter behandelen.

Stamcelbehandelingen staan momenteel wereldwijd sterk in de belangstelling. Stamcellen zijn een soort oercellen die nog kunnen uitgroeien tot verschillende soorten cellen. Ze kunnen beschadigde weefsels herstellen. Voorwaarden voor succes zijn dat de stamcellen na de transplantatie goed aanslaan Ťn op de juiste plek in het lichaam hun werk doen.

Een al langer gebruikte therapie met stamcellen is de bloedstamceltransplantatie bij leukemiepatiŽnten. In navelstrengbloed zitten stamcellen en afweercellen die de strijd aan gaan met leukemie. ‘De behandelingen zijn veelbelovend, maar er zijn nog barriŤres om ze op grote schaal toe te passen. De aanmaak van gezonde bloedcellen komt traag op gang en het risico op afstoting is groot. Deze problemen willen we oplossen’, zegt Erasmus MC hematoloog Jan Cornelissen die het onderzoek leidt.

Om de behandelingen beter te laten slagen, willen de onderzoekers bijvoorbeeld meer stamcellen bij patiŽnten kunnen transplanteren. Daarom willen ze een nieuwe kweekmethode ontwikkelen om het aantal stamcellen in het laboratorium te vermeerderen. Daarnaast beogen ze om met nieuwe beeldtechnieken vast te leggen hoe de stamcellen zich in het beenmerg nestelen. De onderzoekers krijgen dan beter zicht op wanneer een transplantatie aanslaat in een lichaam. Als het onderzoek slaagt, bieden de uitkomsten perspectieven voor het verbeteren van verschillende therapieŽn met stamcellen, dus niet alleen met stamcellen uit navelstrengbloed.

De studies worden verricht door een samenwerkingsverband van twee universiteiten (Rotterdam en Utrecht) en twee industriŽle partners (Glycosystem en GE Healthcare). Het onderzoeksgeld is afkomstig van het topinstituut TI Pharma, waarin het bedrijfsleven samenwerkt met overheidsinstanties.


Stem Cells And Weakened Hearts

Over a million Americans suffer heart attacks every year and, as Bill Whitaker reports, a new procedure involving stem cells may potentially hold the key to rebuilding damaged hearts.

Link


Stamcellen uit zaadbal gekweekt

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn er als eerste ter wereld in geslaagd stamcellen te kweken uit zaadbalweefsel.

Link


TV - De Perfecte Mens van de 21e Eeuw - Stamcel: hype of hoop?

Barack Obama gaf na zijn aantreden toestemming voor embryonaal stamcelonderzoek in de VS. Dit onderzoek kreeg daarmee een nieuwe impuls. Gelukkig kunnen wetenschappers nu ook zonder gebruik van embryo's, stamcellen maken. Van doodgewone huidcellen. Met de nieuwste ontdekkingen en de eerste succesvolle therapieŽn in het vooruitzicht, breekt een nieuw tijdperk in stamceltherapie aan. Bestaande behandelingen worden eenvoudiger en eens ongeneeslijke ziekten kunnen wellicht worden genezen.

Link


Van stamcelkennis naar een klinische toepassing; tien miljoen voor stamceltherapie

Vandaag start staatssecretaris Bussemaker van VWS met de uitreiking van zeven subsidies binnen het ZonMw-programma Translationeel Adult Stamcelonderzoek. Door deze subsidies krijgen verschillende Nederlandse toponderzoekers de kans om hun kennis over stamcellen om te zetten naar een klinische toepassing. Een verkennend onderzoek uit 2008 wees uit dat het Nederlandse stamcelonderzoek klaar was voor de vertaalslag van resultaten uit het laboratorium naar een toepassing in de kliniek, het zogenaamde translationeel onderzoek. Het ministerie van VWS heeft vervolgens 22,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dergelijk onderzoek met volwassen stamcellen. Dit geld wordt verdeeld over drie onderzoeksrondes. Tijdens de eerste ronde zijn dertien onderzoeksvoorstellen beoordeeld door nationale en internationale experts. Hieruit zijn de zeven meest kansrijke projecten geselecteerd, waarvan ťťn project grotendeels door NWO gefinancierd wordt. Deze projecten moeten uiteindelijk leiden tot nieuwe 'state-of-the-art' behandelingsmethoden met volwassen stamcellen. De geselecteerde projecten tonen de diversiteit van het stamcelonderzoek in Nederland. Zo worden stamcellen uit onder meer beenmerg, vet en bloedvaten gewonnen en worden therapieŽn ontwikkeld voor aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, leukemie en perifeer vaatlijden. Waar sommige projecten een verwachte looptijd van acht jaar hebben, verwachten andere onderzoekers al binnen twee jaar concrete toepassingen te hebben ontwikkeld. De volgende twee rondes van dit ZonMw-programma zullen in 2010 en 2012 starten.


UMCG start onderzoek naar effect speekselklierstamcellen tegen speekseltekort

Het UMCG start een onderzoek naar de mogelijkheid om patiŽnten die last hebben van een speekseltekort, te behandelen met stamcellen. Het speekseltekort kan ontstaan bij patiŽnten met kanker die bestraald zijn in het hoofd-halsgebied. Het onderzoek kan bijdragen aan de verbetering van de mondgezondheid en de kwaliteit van leven van patiŽnten die zijn behandeld voor tumoren in het hoofd-halsgebied. Zon MW, de Nederlandse organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie, verstrekt hiervoor vandaag het UMCG een subsidie van 2 miljoen euro. Deze subsidie is vooral toegekend doordat het onderzoek een goede kans biedt op klinische toepassing. In totaal zal het onderzoek 8 jaar in beslag nemen.

Ongeveer veertig procent van de patiŽnten die bestraald zijn in het hoofd-halsgebied, heeft na een dergelijke behandeling last van te weinig of geen speeksel. Dat geeft niet alleen ernstige problemen met praten en slikken, ook leidt dat tot meer ontstekingen in de mond, tandbederf en slaapproblemen. Water en kunstspeeksel zijn tot nu toe de enige inadequate remedies. Het gebrek aan speeksel wordt voornamelijk veroorzaakt doordat stamcellen in de speekselklieren defect zijn geraakt door de bestraling. Een therapie met (adulte) stamcellen kan daarom een aantrekkelijke optie zijn. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat stamcellen uit de speekselklieren van muizen in het laboratorium inderdaad in staat te zijn zichzelf te vernieuwen en om uit te groeien tot delen van een speekselklier. Experimenten met biopten uit menselijke speekselklieren wijzen erop dat deze techniek ook klinisch toepasbaar zou kunnen zijn.

Stem cells & Miracles

Deel 1
Deel 2
Deel 3


Life-saving research in to stem cells

A look at life-saving research scientists are doing in to stem cell therapy. Interesting video from BBC show Life Blood. Watch more high quality videos on the Explore YouTube channel from BBC Worldwide here: http://www.youtube.com/bbcexplore


 

 


 


View My Stats