Nieuws senioren


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Het seniorencomplex van de toekomst?

Deze week is er een 100 jarige man overleden die nog steeds werkte in een supermarkt omdat hij zich zo verveelde. Hij begreep dat rust roest en wilde nog actief blijven, zowel mentaal als fysiek.

Ik ben zelf ook zo iemand. Terwijl veel mensen uitkijken naar hun pensioen heb ik zo'n schrikbeeld op mijn netvlies van mensen die de hele dag niets om handen hebben en iedere dag de tijd doorbrengen met anderen in diezelfde droeveloze situatie.

Ik heb wel een idee hoe het anders zou kunnen. Maar dan moet het roer wel om. Zie je voor je dat we seniorencomplexen krijgen die rondom een grote binnentuin zijn gebouwd. In die binnentuin kunnen de ouderen die dat willen dat groente, kruiden etc kweken voor deels eigen gebruik en deels voor verkoop aan bijv bezoekers.

En wat hebben die bejaardenhuizen bijna altijd? Platte daken, dus ideaal voor zonnecellen.

De voordelen?

Ten eerste wordt men zelfvoorzienend, de ouderen hebben weer iets om handen en met de verkoop kunnen inkomsten worden gegenereerd voor uitstapjes etc. Verder kunnen ouderen die dat
willen in een leslokaal kennis doorgeven over oude recepten aan jongeren die weer willen gaan eten zoals oma dat deed.

Nu gaat veel van die kennis verloren. Oude kookboeken zijn in de ban gedaan door de angst voor verzadigde vetten, het gebruik van orgaanvlees of tijdrovende bereidingen zoals stoven/braden.

Verder kun je dan nog denken aan kookles, reparaties verrichten van consumptiegoederen die anders weggegooid worden door technische opa's en oma's en misschien ook het herstellen van kleding. Iets
wat in de gewone maatschappij niet meer rendabel is te herstellen en dan dus wordt weggegooid.

Het gevolg van dit alles, doordat de mensen weer actiever worden zullen de medicatiekosten afnemen, de voeding is verser en gezonder, kennis wordt doorgegeven, de extra inkomsten uit verkoop van gekweekte groente/fruit, herstelde kleding, gerepareerde produkten die anders weggegooid zouden worden kun je dan weer gebruiken voor ontspanningsactiviteiten zoals uitstapjes en betere voorzieningen of meer persooneel.

Je kunt ook kiezen voor de optie de overtollige groente, herstelde kleding, gerepareerde produkten weer door te geven aan mensen met de laagste inkomens. Je snapt wat er gebeurt. De ouderen
hebben weer een doel in het leven, de kosten van de voeding en geneesmiddelen worden in het centrum verlaagd, de zwakkeren in onze samenleving worden geholpen met voeding, kleding, huishoudelijke apparaten die anders vernietigd zouden worden en het milieu wordt ook nog eens geholpen want spullen worden gerecycled en voedsel lokaal verbouwd.

En enige wat nodig is, is een goed uigewerkt concept van dit project en de wil om zaken te veranderen. Laten we het gewoon het Seniorencomplex van de toekomst noemen. Waar je op een aktieve gezonde manier onderdeel van de maatschappij blijft ipv eenzaam en ziek op de dood gaat zitten wachten. Laat
magere Hein maar een wachtgeldregeling aanvragen. Er is hier nog genoeg te doen. Door anderen te helpen help je in feite ook jezelf.

Verandering zal van onze generatie moeten komen, over 10-30 jaar komen wij in precies hetzelfde scenario terecht dus wil je echt een andere toekomst dan kunnen we nu een andere opzet van de maatschappij gaan bedenken en uitwerken.

Het doel is gewoon eerst ťťn seniorencomplex waarbij je evt de kinderziektes uit kunt halen en dan eindeloos het concept kunt herhalen. Ik zie een grote cirkel voor mij. In de cirkel zelf groeien bomen, groente, planten, bloemen etc. Evt een zonneweide waar de ouderen hun vitamine D kunnen aanmaken.

Dan eromheen de kamers die dan uitzicht hebben op de mooie binnenplaats. Aan de buitenkant van de cirkel dan een centrale gang die de kamers weer verbindt. Wil je dan met slecht weer een rondje lopen dan loop je gewoon de cirkel rond en komt onderweg nog andere bewoners tegen.

Verder kun je vanuit de buitencirkel een soort as van glas maken die dan naar het midden van de cirkel loopt. Mensen die dan te ziek zijn om te werken etc kunnen daarheen gereden worden en toch van de grote binnentuin genieten. Laat je de poot doorlopen heb je in feite 2 halve cirkels. Je kunt bijv 1 helft vullen met voedsel dat je kweekt en de anderen met bloemen.

Mocht iemand die kunnen uittekenen dan ben je welkom. Misschien triggeren we dan meer mensen die het concept verder kunnen uitwerken. En nogmaals, wij bepalen onze toekomst, niet onze overheid. Als die onze belangen negeren dan moeten we mensen gaan kiezen die wel holistisch willen denken en gezondheid breder gaan zien. Dat gezondheid niet uit een potje van big pharma of big food komt. Maar gewoon uit moeder aarde. Zodra dat contact weer hersteld wordt zullen niet alleen de planten en bloemen opbloeien maar ook de mensen die deze welvaart voor ons hebben opgebouwd.

Wie dit concept wil uitwerken voor de site is welkom..... en wat als eerste zal moeten veranderen is de verwijdering van UMTS masten op daken van seniorencomplexen. Deze stressoren ondermijnen het immuunsysteem, overprikkelen de zenuwen/hersenen, verstoren de nachtrust, jagen de bloeddruk op en hartritmestoornissen aan en zorgen ervoor dat de lucht viezer wordt doordat de negatieve ionen verdwijnen.

Of herhalen we de problemen die we zien bij hoogspanningsmasten?

Veel lees- en kijkplezier,

Ron Fonteine


Reakties


Vormgever

Dag Ron,

Zag je seniorencomplex in je nieuwsbrief voorbij komen. Ik weet niet of je al iemand hebt, maar ik wil het wel tekenen. Ben vormgever en werk met Vector Works, dus een 3d impressie is ook geen probleem. Nu kan ik natuurlijk naar aanleiding van jouw opzetje al een plan maken en iedereen er via jouw site op laten schieten.
Maar we kunnen ook met gelijkgestemden en een goede wijn, eerst brainstormen, beetje vliegen. En als alle ideeen zijn geland, maak ik er wel een ontwerp van.

Ik hoor 't wel.

Friese groet,

Caro Agterberg


Financiering

Beste Ron,

Wat een geweldig positief idee!

Een kleine aanvulling in het idee van het seniorencomplex van de toekomst zou misschien kunnen zijn dat financieel welvarende(n) (ouderen) een stuk grond kopen en zoín project gezamenlijk financieren. Ze kunnen bv het complex van hennep bouwen.

http://www.biobasedeconomymagazine.nl/Nieuws/Plant_1_ha_hennep_en_bouw_na_14_weken_je_eigen_huis.html

http://www.eemsbode.nl/nieuws/7142/bouwbedrrijf-kooi-bouwt-eerste-hennephuis-van-nederland/

Misschien zit er op het bouwen met hennep nog extra subsidie. En gezien de situatie in Cyprus, maar ook de Noodwet van onze regering uit 1978,

http://wetten.overheid.nl/BWBR0003173/geldigheidsdatum_13-07-2012

kan het een goede oplossing zijn om graaigrage handjes mensen hun spaargeld af te houden.

Liever investeren in zoín mooi project dan dat er onschuldige burgers van uw spaargeld of belastinggeld vermoord worden in landen waar bepaalde overheden belang hebben in de bodemschatten (olie, goud, gas) en er daarom maar een oorlog beginnen, toch?

Zonnige groet,

Annita


Holistische visie op seniorencomplexen

Hallo Ron,

Wat een leuke visie heb je op de oudere mens! Ik ben 72 en denk er al lang over hoe nu verder . . .  Ben net terug van vakantie in ItaliŽ, m'n tweede vaderland. M'n reumatische klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Zijn inmiddels weer terug . . . . In ItaliŽ gaan wonen? Nee, in m'n uppie red ik dat niet. Er zouden "soortgenoten" moeten zijn om mee samen te leven. Bovendien is het niet altijd zulk mooi weer als nu. Bovendien werk ik nog vier maanden als vrijwilligster op scholen. Ik ben onderwijzeres geweest en vertel nu sprookjes op scholen in mijn woonplaats. Vind dat heel leuk om te doen. Zou over van alles van vroeger kunnen vertellen. Bak zelf brood; maak jams en van alles: leuke cadeautjes! Als het maar natuurlijk is.

Ik ken iemand van een nieuwsbrief (de hoogste tijd) die een bijzonder boeiende visie had over het weer bevolken door ouderen van leegloopgebieden in Nederland. Met moestuinen e.d. Tuinieren is ook mijn grote hobby.

Je visie van kamers rond een grote tuin vind ik prachtig. Alleen die gang eromheen niet. Mijn moeder woonde in een seniorenwoning met een gang in het midden en kon nooit fatsoenlijk doorluchten. Ik voelde me altijd vreselijk en ging maar het liefst met haar wandelen omdat ik het niet uit hield in dat afschuwelijke binnenklimaat.

Kun je geen afdeling maken waar geÔnteresseerden hun bijdragen in kwijt kunnen?

Heel veel dank trouwens voor je nieuwsbrief steeds die ik altijd met belangstelling lees en langzamerhand krijg ik ook meer zicht op wat goed voor mij is qua voeding.

Groetend,
MariŽt Frigge


Twaalf ambachten

Beste Ron,

weet je wel dat je de grondbeginselen van "de twaalf ambachten" verkondigt? neem maar eens een kijkje op internet dan kan je het zelf ervaren. In de zeventiger jaren van de afgelopen eeuw publiceerde Sietze Leeflang het nu al lang uitverkochte boek "Vandaag beginnen". Wellicht valt er heel wat inspiratie van deze oorspronkelijke denker te adopteren!

Vriendelijke groet,

Jan van der Knaap


Twitter

Beste Ron,

Wat een ongelooflijk goed idee!! Ik wordt er helemaal blij van! Hoop dat het opgepakt kan worden door mensen die dit kunnen realiseren! Dankjewel voor dit positieve bericht, en ook voor alle andere berichten waar iedereen heel veel aan heeft! Twitter je ook? Dat zou een hele goede zet zijn; binnen no time wordt zo'n idee opgepakt door iemand die dat zou kunnen. Ik zou je idee zo op twitter willen zetten hoor! Ik zou ook willen dat ik de middelen had om zo'n wooncomplex te realiseren....ik zie zoveel oudere mensen die denken er helemaal niet meer toe te doen, dit zou ze op een leuke en gezonde manier activeren en een hoop geluk genereren wat ze samen met hun familie kunnen delen! Hoop van harte dat het gaat lukken!

Hartelijke groeten,
Marie-Louise Wullems


Zingeving

Hallo Ron,

met veel plezier volg ik je berichten. Je voorstel van vandaag over zingeving etc van het leven van ouderen vind ik geweldig. Wat zou het fijn zijn als dit van de grond kwam! Veel inspiratie,

Gwendolyn


Voeding

Hoi Ron,

Verder kunnen ouderen die dat willen in een leslokaal kennis doorgeven over oude recepten
aan jongeren die weer willen gaan eten zoals oma dat deed.

Ik ben dan wel nog geen bejaarde en ik zit ook nog niet in een bejaardenhuis maar ik ben wel al met bovenstaande begonnen omdat ik zie hoe belangrijk werk dit is.

Ik doe het omdat het mij aan het hart gaat hoe jongeren zich " voeden " .

Hier gaat trouwens ook mijn eindscriptie over (" Food en Mood, de invloed van een gezonde leefstijl op de gemoedstoestand van jongeren " ).

Ik ben bezig met de vrienden van mijn zoon een gezondere leefstijl aan te leren, geheel vrijblijvend.

Ze staan er hartstikke voor open, zůůů leuk om te doen.

Dus ik vind jouw idee over het bejaardentehuis van de toekomst hartstikke goed.

Groetjes van Marion


Niet meer wegstoppen

Goedemorgen Ron,

wat een superplan zeg het seniorencomplex. Op die manier kan ook de waardigheid van de ouder wordende mens weer in ere worden hersteld zoals dat in vele andere culturen vanzelfsprekend wel het geval is. Hier worden ouderen "weggestopt". Ongelooflijk he? Door mensen die blijkbaar geen bewustzijn hebben op het feit dat zijzelf vroeg of laat ook aan de beurt zijn. Ik hou van oudere mensen, voor mij verdienen ze allemaal een ereplekje in de maatschappij. Leve het seniorencomplex!! Is er in Culemborg al niet zoiets in het Eva Lanxmeer project bedenk ik me ineens?  In ieder geval een superplan!

Vriendelijke groet, Hester


Oosterbeek

Wat een fantastisch idee Ron

Betreffende dat Senioren -complex!! Moet haalbaar zijn..Heb mij enige tijd geleden in laten schrijven bij Veg.woonproject voor ouderen te Oosterbeek..de wacht tijden schijnen al enorm te zijn..dus..zet hem op en door!! Want ik geloof zomaar dat juist de aankomende groepen ouderen , te actief zijn en al helemaal niet zo geschikt zijn voor zo`n vastgeroeste Bejaarden bunker/Flat.

Hartlelijke groet van mij
Beatrix


Financiering 2

Hallo,

Helemaal mee eens
heb ik ook eens voorgesteld
adverteren om ouderen te bereiken hiervoor
samen idee vorm geven ook met geld.
hoe wordt complex bekostigd? met de aow bv ...samen is alles goedkoper
en een rest van....allemaal hetzelfde bedrag inleggen
eigen bank en eigen verzekering met eigen dokters die gezonde dingen voorschrijven indien nodig.
samen op vakantie
toneel etc.
...heb ideeen zat
en dat de mensen van te voren al gezond gaan leven!!!
niet roken en geen dieren eten
vegetarisch voedsel koken
gezonde natuurlijke vitamines geven
natuurartsen in komplex
geen ruimte voor logees!!!
wel complex waar ze kunnen verblijven tegen betaling
all inclusive
en eigen bewakingsdienst en schoonmaakdienst
gottegottegot
heb er nu al zin in
samenwerken?
brainstormen??

groetjes van miriam bouman
van www.boumanvanbergen.nl reformhuis


Prima idee, laat dit zo'n succes worden dat het nadien naar Belgie overwaait !

Groetjes,
Maggy De Broeck


 

 


 


View My Stats