Schaliegas


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Schaliegasboringen kunnen vruchtbaarheid schaden

Meer dan 15 miljoen Amerikanen leven binnen een cirkel van 1,5 km van onconventionele olie- en gaswinningen (UOG = unconventional oil and gas operation). Recent werd voor het eerst een onderzoek gepubliceerd dat een verbinding legt tussen blootstelling aan de chemicaliŽn die vrijkomen bij hydraulisch fracken en de negatieve gevolgen daarvan voor de voortplanting en ontwikkeling bij muizen. Het betreft een onderzoek van de Universiteit van Missouri. Volgens wetenschappers kan blootstelling aan deze stoffen ook een bedreiging vormen voor de ontwikkeling van mensen.

Lees verder


Overheid VS bevestigt verband schaliegasboringen en bevingen


In AustraliŽ zie je de gevolgen van schaliegasboringen


Risicoís door gemorste vloeistof als gevolg van schaliegasboringen

De laatste discussies rond hydraulisch fractureren (fracking) in Florida en CaliforniŽ gaan, in essentie, over water. Veel aan fracking gerelateerde morsingen zijn geregistreerd, en tegenstanders zeggen dat zulke incidenten onaanvaardbare gevaren vormen voor de watervoorziening. Maar de kwestie is beladen met onzekerheden.

Lees verder


Schaliegasboring speelt actieve rol bij het ontstaan van giftig afvalwater

Bij hydrofracturering ofwel fracken (Ďkrakení van gesteente om schaliegas of -olie te winnen), wordt gevaarlijk afvalwater geproduceerd. Men denkt dat dit deels te wijten is aan de chemicaliŽn die in het geÔnjecteerde zoetwater terecht komen als het zich mengt met de pekel met een hoog zoutgehalte, die in het gesteente aanwezig is.

Lees verder


Schaliegas kan van invloed zijn op de luchtkwaliteit en de gezondheid van de mens

Mensen die wonen of werken in de buurt van actieve natuurlijke gasbronnen kunnen aan bepaalde stoffen op een hoger niveau worden blootgesteld dan de Environmental Protection Agency als veilig aanmerkt voor levenslange blootstelling, volgens wetenschappers van de Oregon State Universieit en de Universiteit van Cincinnati.

Lees verder


Nieuwe toxines gevonden in afvalwater van olie en schaliegas

Wetenschappers aan de Duke University hebben een hoog niveau van twee potentieel gevaarlijke verontreinigingen, ammonium en jodium, ontdekt in het afvalwater uit olie- en gasactiviteiten dat wordt geloosd in beken en rivieren in Pennsylvania en West-Virginia. Niveaus van besmetting waren even hoog in het afvalwater afkomstig van conventionele olie- en gasbronnen als uit hydraulisch gevormde schaliegas putten.  "Deze ontdekking roept nieuwe bezorgdheid op voor het milieu en de volksgezondheid van olie en gas afvalwater in gebieden waar zij worden geloosd of direct in het milieu verdwijnenĒ, zegt Avner Vengosh, hoogleraar geochemie en de waterkwaliteit op DukeŪs Nicholas School of the Environment.

Lees verder


Schaliegas - wederom een wolf in schaapskleren

Net zoals kernenergie, nanodeeltjes in zonnebrandcreme's, ADHD medicatie voor kwetsbare kinderen, dikmakende fructose als zoetstof in kinderdrankjes, genetisch gemanipuleerde planten, het grote euro luchtkasteel is schaliegas voor de overheid geen enkel probleem. Minister Verhagen kan niet wachten om te beginnen. Men negeert de problemen die sinds jaren spelen in de VS en Canada en denkt opnieuw het wiel te kunnen uitvinden.

In plaats van te focussen op schone energie richt men zich opnieuw op vervuilende vormen die iets van de 20ste eeuw zijn. Beleid is voor de overheid steeds meer iets van de korte termijn. De baat gaat nl de lasten vooruit. En kritische geluiden worden in de kiem gesmoord. Zelfs het Brabantse waterleidingbedrijf gaat ineens 180 graden om. 

Als je echt een gezondere leefomgeving wilt spreek dan onze politici aan op hun beleid. Wie zwijgt stemt toe.... en wie op regenten stemt kan meer van dit soort wondermiddelen verwachten.

Ron Fonteine


Als drinkwater gereinigd schaliegaswater bevat schadelijke stoffen

Velen maken zich zorgen over het drinkwater dat besmet kan worden met afvalwater van schaliegasboringen. Een nieuwe studie, die in het ACS tijdschrift Environmental Science & Technology verschijnt, stelt dat het lozen van dit afvalwater in rivieren, zelfs na het doorlopen van rioolwaterzuiveringsinstallaties, de drinkwatervoorziening van steden in gevaar kan brengen.

Lees verder


Milieu gevolgen van schaliegas productie nog grotendeels onbekend

In de Verenigde Staten steeg de aardgas productie uit schalie rots met meer dan 700 procent sinds 2007. Echter volgens een rapport in het tijdschrift Frontiers in Ecology kennen de wetenschappers nog steeds niet volledig de effecten ervan op de natuur en de fauna. Terwijl de gaswinningsindustrie het wetenschappelijk onderzoek niet afwacht, is een team van 8 biologen van verschillende organisaties en instellingen, waaronder de Universiteit van Princeton, tot de conclusie gekomen dat het bepalen van de impact op het milieu - zoals chemische verontreiniging door morsen, mislukkingen van bekistingen en andere ongevallen - topprioriteit moet zijn.

Lees verder


Hormoonverstoring door chemicaliŽn schaliegas kwalijker dan eerder aangenomen

Veel chemicaliŽn die gebruikt worden bij hydraulisch fractureren, of 'fracking', verstoren niet alleen de voortplantingshormonen in het menselijk lichaam, maar ook de glucocorticoÔden en schildklier hormoon receptoren, die nodig zijn voor het behoud van een goede gezondheid, is de uitkomst van een nieuwe studie.

Lees verder


Schaliegas kan het grondwater vervuilen met zware metalen

Cornell University onderzoekers vonden dat de chemische samenstelling van het afvalwater gegenereerd door "hydrofracking" kleine deeltjes in de bodem die vaak sterk binden met zware metalen en verontreinigende stoffen, zou kunnen losmaken met grotere milieurisico's tijdens accidentele lozingen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat 10 tot 40 procent van het water en het chemische oplossingsmengsel geÔnjecteerd onder hoge druk in diepe steenlagen, terug naar het oppervlak kan komen.

Lees verder


Shell's omstreden schaliegas programma in ArgentiniŽ


Zorgen om proefboringen schaliegasBrabant zit misschien op gouden bergen. In de grond zit schaliegas, een aardgas. In Haaren en Boxtel groeit het verzet tegen geplande proefboringen. Er zijn grote zorgen over de veiligheid.

Lees verder


Proefboring schaliegas gestaakt na aardbeving

Een proefboring van het Britse bedrijfje Cuadrilla naar schaliegas in Blackpool (Noord-Engeland) is uit voorzorg opgeschort na een kleine aardbeving op vrijdag.

Lees verder


Diederik Samson wil debat over gasboringen Boxtel

De inwoners van Boxtel houden hun adem in. Het Brabantse plaatsje zou zomaar eens het toneel kunnen worden van proefboringen naar Schaliegas. Dat is een soort aardgas.

Lees verder


Verhagen laat proefboring naar schaliegas doorgaan

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) ziet vooralsnog geen reden om een proefboring naar schaliegas tegen te houden.

Lees verder


Lokaal verzet tegen proefboring schaliegas

In Brabant komen binnenkort proefboringen naar schaliegas. Dit soort gas moet de toekomstige leegte van de gasbel in Slochteren vervangen. Maar in de twee gemeenten waar sprake is van proefboringen verzetten bewoners en instanties zich hevig tegen de winning van dit gas. Het ophalen van het schaliegas uit de aarde zou namelijk niet zonder gevaar zijn. EenVandaag spreekt met verontruste bewoners, de verantwoordelijk wethouder, de directeur van waterbedrijf Brabant Water en een vertegenwoordiger van het bedrijf Cuadrilla dat de boringen gaat uitvoeren.

Lees verder


Twijfels bij boren naar schaliegas

In de Brabantse bodem zitten grote voorraden schaliegas, een revolutie in de gaswereld.

Lees verder


Britse schaliegasdrillers openen tegenaanval

Het Britse bedrijfje Cuadrilla dat in Brabant wil gaan boren naar schaliegas, opent de tegenaanval op de groeiende weerstand in de publieke opinie. Er is een pr-bureau ingeschakeld.

Lees verder


Schaliegas is ook in Brabant niet veilig

Lees verder


Provincie Brabant bezorgd over proefboringen schaliegas

Een ruime meerderheid van Provinciale Staten in Brabant heeft ernstige bedenkingen bij proefboringen naar schaliegas in de provincie.

Lees verder


In Arid South African Lands, Fracking Controversy Emerges

The contentious practice of hydrofracking to extract underground natural gas has now made its way to South Africa's Karoo, a semi-desert known for its stark beauty and indigenous plants.

Lees verder


There will be no hydro-fracking in city

Mayor Brad Woodside is reiterating that New Brunswick's capital city is off-limits to companies that want to employ hydro-fracking techniques to search for shale gas or petroleum.

Lees verder


NY gas drilling environmental study due this week

New York's Department of Environmental Conservation is expected to release its latest environmental impact study on natural gas production in the Marcellus Shale region this week.

Lees verder


Natural gas fracking needs to be monitored, panel says

Hydraulic fracturing, or "fracking," in shale formations should be monitored closely for its environmental effects, a federally appointed panel recommended Thursday.

Lees verder


Scientists send letter of disapproval to Dept. of Energy over fracking panel

A group of 28 scientists from 22 universities have sent a letter to Secretary of Energy Steven Chu criticizing his picks for a DOE panel that is studying the safety and promise of hydrofracking, saying that the board is heavily tilted toward gas industry interests.

Lees verder


Six of seven fracking committee members have ties to natural gas industry

Six of the seven committee members have financial ties to the natural gas industry -- including the chairman.

Lees verder


Wyoming regulators exempt 146 'fracking' chemicals from public disclosure

Wyoming regulators have agreed to keep secret the identities of 146 chemicals used in hydraulic fracturing since disclosure rules went into effect nearly a year ago, according the the state's oil and gas supervisor.

Lees verder


Fracking Operations Cause Thousands of Earthquakes in Arkansas

The Arkansas Oil and Gas Commission placed a ban on fracking wastewater wells in the area yesterday. A moratorium on well activity had been in place for months as geologists investigated a possible link between fracking activity and the outbreak of more than 1,200 earthquakes that measured lower than 4.7 in magnitude.

Lees verder


One Tainted Water Well, and Concern There May Be More

For decades, oil and gas industry executives as well as regulators have maintained that a drilling technique known as hydraulic fracturing, or fracking, that is used for most natural gas wells has never contaminated underground drinking water.

Lees verder


Northwest says no to 'Fracking'

Anyone who has seen the Oscar nominated documentary Gasland will be aware of the potential damage that Fracking can do to both the environment and people’s health.

Lees verder


'Fracking' for Natural Gas Continues to Raise Health Concerns

Energy companies are increasingly scouring the U.S.

Lees verder


In Arid South African Lands, Fracking Controversy Emerges

The contentious practice of hydrofracking to extract underground natural gas has now made its way to South Africa’s Karoo, a semi-desert known for its stark beauty and indigenous plants. But opposition is growing amid concern that fracking will deplete and pollute the area’s scarce water supplies.

Lees verder


Gas Fracking Poses Serious Environmental Risks, Panel Finds

Natural-gas companies risk causing serious environmental damage from hydraulic fracturing unless they commit to the best engineering practices, a task force named by Energy Secretary Steven Chu concluded.

Lees verder


How to Fight Fracking and Win

What started as one couple’s fight against gas drilling in their local park grew into a campaign to save more than 700,000 acres of Pennsylvania forest.

Lees verder


South Africa faces environmental concerns over frackingFarmers in South Africa's Karoo region fear fracking could devastate their environment in the face of a desperate need for alternative energy supplies to fuel its growing economy. Using a process called hydraulic fracturing, one drills into the ground - then horizontally as small explosions pierce the shale rock. Water, sand and chemicals are then forced into the rock to release the gas.But fracking is controversial and locals are concerned about what impact that is going to have on the environment. Oil companies insist that drilling for gas in Africa's largest economy will bring jobs and development -- without destroying the environment.

Lees verder


Cooperstown Brewer Fights N.Y. Fracking Sought by EOG Resources

Brewery Ommegang says Belgian ale and natural gas don’t mix.

Lees verder


6 of 7 Fracking Evaluators Are on Industry’s Payroll

six of the advisory group’s seven members are on the oil and gas industry’s payroll.

Lees verder


Fracking Brings Jobs And Pollution To Town

Natural gas and oil production is booming across the U.S.

Lees verder


Shell Tries to Greenwash Fracking in South Africa

I've recently written about the moratorium the South African government has imposed on hydraulic fracturing, the polluting and water-intense method to extract natural gas from underground layers of shale rock also referred to as fracking.

Lees verder


California Deserves Disclosure on Fracking Chemicals and Water Use

Few Californians realize that the highly controversial shale gas and oil extraction process known as hydraulic fracturing or “fracking” has been taking place in their state for more than 50 years.

Lees verder


Het gevecht tegen schaliegas

Lees verder


What Will Fracking Do to Your Food Supply?

The controversial gas-drilling practice is tainting water. Your food might be next.

Lees verder


7 Ways Oil and Gas Companies Are Trying to Buy Positive Public Sentiment for Fracking

Their high-dollar campaign to put a happy face on this risky practice is designed to challenge the growing movement to ban fracking that's heating up across the country.

Lees verder


'Fracking' for natural gas is polluting ground water, study concludes

A Duke University study finds high methane levels in ground water near where fracking, or hydraulic fracturing, has occurred.

Lees verder


Natural-Gas Fracking Rules Considered by U.S. for Federal Lands

The U.S. is weighing whether to impose new rules on hydraulic fracturing to extract natural gas on public lands.

Lees verder


Maxime Verhagen minacht BrabandersProvinciebestuurder Jules Iding van de SP noemt het uitermate teleurstellend dat minister Maxime Verhagen van Economische Zaken niet rustiger aan wil doen met de proefboringen naar schaliegas in Boxtel en Haaren. Hij vindt dat de minister zich schuldig maakt aan minachting van de Brabanders.

Lees verder


Ban Fracking In NY Rally in Manhattan's Foley SquareGasland Director Josh Fox,Manhattan Borough President Scott Stringert Food & Water Watch Executive Director Wenonah Hauter Senator Tony Avella anthony other advocates and organizations came out to show their support on banning a common sense ban on fracking in NY

Lees verder


Incidents where hydraulic fracturing is a suspected cause of drinking water contamination

For years the drilling industry has steadfastly insisted that there has never been a proven case in which fracking has led to contamination of drinking water.

Lees verder


Controversial drilling technique prompts CA bill

critics worry it can contaminate groundwater, cause air pollution and trigger small earthquakes.

Lees verder


Protestpicknick tegen Schaliegas in BoxtelIn Boxtel heeft actiegroep Groen Front gisteren een picknick tegen schaliegasboringen gehouden. Het was een protestpicknick op de plek waar geboord moet gaan worden.

Lees verder


Never ending bad news about natural gas operations

Pennsylvania is a state where the bad news about natural gas operations never seems to end. The latest?

Lees verder 

 


 


View My Stats