Nieuws radioactief jodium


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Het volgende artikel is geschreven door Tracy, een ex – schildklierkanker - patiŽnt die behandeld is met radioactief jodium (RAI – RadioActive Iodine), wat ook wel I-131 genoemd wordt:

Ongeveer 3 miljoen Amerikanen leiden aan de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte dat een overactieve schilklier veroorzaakt. Aanvullend schat het ‘National Institute of Health (NIH)’ dat bij 37.340 Amerikanen in 2008 schildklierkanker vastgesteld gaat worden. Het aantal mensen waarbij schildklierkanker is vastgesteld is toegenomen met ongeveer 2.000 gevallen tussen 2007 en 2008. Volgens het NIH zijn er in Amerika vandaag de dag ongeveer 300.000 schildklierkanker overlevenden.

RAI behandeling voor schildklierkanker en Graves hyperthyreoÔdie :

De standaard behandeling van de meerderheid van schildklierkanker patiŽnten bestaat uit het verwijderen van de schildklier en het toedienen van ťťn of meerdere dosis radioactief jodium (RAI) om het resterende schildklierweefsel in het lichaam te elimineren. Radioactief jodium wordt gecreŽerd doordat radioactief materiaal meelift op jodium zodat het opgenomen wordt door het lichaam. Deze wordt vaak in pilvorm aan de patiŽnten verstrekt om in te nemen. De doctoren vertellen de kankerpatiŽnten dat de schildklier het enige weefsel is dat het jodium opneemt en het daarom een veilige manier is om de kanker te behandelen en het geen ander weefsel in het lichaam zal beschadigen . Het heeft het bijkomende voordeel dat het elke kankercel dood dat bij operatie gemist is. Schildklierkanker patiŽnten wordt vaak ook geadviseerd om scans voor radioactief jodium periodiek te ondergaan om er zeker van te zijn dat zij ‘schoon’ zijn en kankervrij.

Doctoren schrijven ook vaak radioactief jodium voor bij de behandeling van patiŽnten met overactieve schildklier afwijkingen als een manier om de overactieve schildklier weefsel te vernietigen. Volgens de ‘Thyroid Foundation’ in Canada ontvangen 90% van Amerikaanse patiŽnten met een overactieve schildklier de behandeling met RAI. Meer dan een miljoen Amerikanen hebben radioactieve bestraling van hun schildklier ondergaan vanwege overactieve schildklier aandoeningen in de afgelopen 35 jaar. (1)

Is RAI veilig??

De afgelopen jaren is de schildklierpatiŽnten verteld dat RAI geheel veilig is, weinig risico met zich mee brengt voor volgende gezondheidsproblemen en verzekering is tegen hartproblemen voor Graves patiŽnten en het terugkomen van kanker bij schildklierkanker patiŽnten. Er is ons verteld dat alleen de schildklier jodium opneemt zodat het RAI geen ander deel van het lichaam zal beÔnvloeden. Maar is dit waar? Geven de ervaringen van patiŽnten dit in werkelijkheid ook weer?

Enkele van de zeer wezenlijke effecten van RAI die door de patiŽnten zijn ondervonden:

  1. De huid van het lichaam laat los op eenzelfde manier als bij een milde zonnebrand. Dit kan ook gebeuren bij slijmvliezen.
  2. Het ontbreken van de smaakbeleving gedurende minimaal een maand. Sommigen melden een duur van 3 maanden en bij anderen keert het smaakgevoel nooit meer terug.
  3. Sterk gezwollen en pijnlijke speekselklieren gedurende minimaal een maand. Sommige patiŽnten beleven dit nog jaren na RAI en sommigen kennen een levenslang verlies van de speekselklierfunctie.
  4. Spijsverteringsproblemen inclusief het slecht verteren van voedsel, verstoppingen of extreme diarree over een lange tijd.
  5. Een plotselinge stroom aan allergieŽn of overgevoeligheid bij voedingsmiddelen waaronder het onvermogen om gluten te eten.
  6. Jodium tekort door het jodiumarme dieet voorafgaand aan RAI
  7. Tekort aan adrenaline
  8. Een aangetast immuunsysteem
  9. Brandend gevoel van de tong

Graves patiŽnten ondervinden een extra probleem doordat zij hypothyreoÔd worden. Het proces om schildklierniveaus te testen, de dosis schildklierhormoon aan te passen en omgaan met hypothyreoÔdie symptomen begint voor velen na de RAI bestraling. PatiŽnten rapporteren plotselinge gewichtstoename, spijsverteringsveranderingen, huidveranderingen en andere gebruikelijke hypothyreoÔdie symptomen na de behandeling met RAI tegen de hyperactieve schildklierziekte. Het is een hele verandering voor deze patiŽnten en wordt beschouwd als een gevolg van RAI voor de lange termijn.

Een ander gevolg voor de langer termijn bij RAI voor Graves patiŽnten behoort de oogziekte van Graves die voor vele zelfs verslechterd na de bestralingsbehandeling.

De doctoren vergissen zich als zij de patiŽnten vertellen dat jodium alleen gebruikt wordt door de schildklier. Feitelijk wordt jodium gebruikt door de schildklier, de borsten, hersens, hart, maagdarmsysteem, huid, eierstokken, longen, ogen, mond, botten, bloed en wordt gebruikt bij de productie van hormonen en wordt verzameld door het immuun systeem. (2)

Waarom heb ik RAI ondergaan?

Ik besloot voor RAI om een stop te zetten op verdere schildklierweefsel of kanker te laten groeien in mijn lichaam. Het was een moeilijke beslissing omdat ik heel bang was voor bestraling en zoals gebleken is had ik reden om bang te zijn. Zoals ik het heb ervaren was er reden voor angst bij elk onderdeel van de beslissing om al of niet RAI te ondergaan. Wat mij betreft, was het de onvermijdelijke herhaling wat mij geleid heeft voor het nemen van RAI.

Mijn specifiek geval van kanker was folliculair met een hurthle cel variant. Mijn doctor vertelde mij dat hurthle cellen meestal niet jodium opnemen, maar dat er een kans was dat ik een van de weinigen kon zijn waarbij hurthle cellen zouden reageren op RAI. Mijn doctor wilde ook dat ik RAI zou ondergaan om eventuele ‘ruis’ op te ruimen, zoals zij het noemde, van achtergebleven schildkliercellen in mijn nek. Met het verwijderen van die cellen zou het makkelijker maken om een eventuele terugkeer te ontdekken.

Terwijl ik dit schrijf is het 10 maanden na mijn RAI. Ik heb geleden aan de meesten van zeer wezenlijke bijverschijnselen die hierboven genoemd zijn. Ik heb nog steeds last van een sterk opgezwollen en pijnlijke speekselklieren, spijsverteringsproblemen en hernieuwde allergieŽn.

Zelfs na het vooraf ondergaan van allergie-injecties kwamen mijn allergieŽn terug na RAI. Mijn immuunsysteem had een slag te verduren en was ik continu ziek gedurende twee maanden. Een verzwakt immuunsysteem is een bekend bijverschijnsel van RAI – mijn bestralingsdeskundige waarschuwde mij dat ik me niet moest begeven bij zieke mensen en de kerkgang maar een tijdje moest uitstellen om mezelf te beschermen.

(Hetgeen mijn immuunsysteem hielp was zink en vitamine C)

Extra problemen die zich presenteerde na RAI waren haarverlies (dat zich nu weer hersteld) en zweren op mijn tong. Ik stel vast dat ik nu zeer gevoelig ben voor zure voeding terwijl dit nooit het geval was voor de behandeling van de kanker.

Mijn doctor zei dat ik RAI nodig heb. Wat moet ik doen?

Dit is een vraag dat tienduizenden Amerikanen elk jaar moeten beantwoorden. Voor de meesten zal de keuze zijn om met RAI door te gaan. Voor de kankerpatiŽnten wordt RAI gezien als de beste garantie voor latere kanker en een verzekering voor toekomstige gezondheid. Voor Graves patiŽnten wordt het gezien als de goedkoopste en snelste methode van ‘genezing’’van hyperthyreoÔdie.

Schildklierkanker en hyperthyreoÔdie ontstaan uit onderliggende gezondheidsproblemen. In plaats van het vinden en genezen van de onderliggende problemen wordt het lichaam bestraald. Het elimineren van de schildklierweefsel elimineert niet de reden van de ziekte.

Er wordt vermeld dat de meeste patiŽnten geen grote problemen of complicaties ondervinden na RAI. Ik heb nog niemand gesproken die RAI ondergaan heeft zonder problemen of bijwerkingen. Bijwerkingen komen als een verassing voor velen gezien het feit dat vele doctoren hun patiŽnten niet informeren over de problemen die bestraling voor het lichaam kan hebben. Mij was alleen verteld dat mijn speekselklieren zouden opzwellen en dat ik klein risico zou hebben van blaaskanker als ik niet genoeg zou drinken tijdens de behandeling. Ik had geen idee dat ik zou vervellen of dat mijn haar uit zou vallen. Hoe kon ik weten dat gluten een probleem zou worden of dat ik geplaagd zou gaan worden met speekselklierproblemen gedurende de volgende maanden?

NIEMAND HEEFT MIJ DEZE DINGEN VERTELD!

Mijn mening is dat de patiŽnt goed geÔnformeerd moet zijn over ALLE feiten, voordelen en de potentiŽle problemen rond RAI. Alleen dan kan een patiŽnt de juiste beslissing nemen en het "totale plaatje" hebben over een dergelijke emotionele gebeurtenis. Vele doctoren inclusief de zogenaamde schildklierkanker "experts" ontkennen categorisch enige nadelige reacties bij RAI met als uitzondering de speekselklier disfunctie. Degenen die behandeld zijn met RAI weten beter.

Wat zijn de alternatieven voor RAI?

Schildklier kanker:

Een gebrek aan jodium in het lichaam heeft een direct verband met schildklierkanker. Het is algemeen bekend dat jodiumgebrek schildklierkanker en struma kan veroorzaken. In het artikel "Thyroid Disorders, Autoimmune Disease and Iodine Deficiency" van Dr. David Brownstein zegt, "Jodium tekort zal leiden tot schildklierkwalen waaronder hypothyreoÔdie, auto-immuun schildklierziekten en schildklierkanker alsmede algemene auto-immuun ziekten" (3)

Er zijn een groeiend aantal patiŽnten die jodiumsupplementen gebruiken om schildklierkanker te behandelen of herhalingen. Doctoren over het hele land die bekend zijn met jodium boeken succes als hun patiŽnten kanker en andere erge medische problemen bevechten met jodiumsupplementen. Sommige patiŽnten beginnen een verband te zien tussen jodiumtekort en kanker voordat hun knobbels kankergezwellen worden en succes boeken om de knobbels te laten krimpen met jodium en schildklierondersteunende nutriŽnten zoals selenium. Selenium is een belangrijke schildklierondersteunend supplement en een tekort wordt in verband gebracht met schildklierkanker. Anderen hebben hun kankerpunten verminderd met het gebruik van jodium nadat RAI het kanker niet volledig uit hun lichaam kon halen.

Het ontgiften van het lichaam is een ander belangrijke stap voor het bevechten van elke type kanker of om een herhaling te voorkomen. Pesticide, zware metalen en ander milieutoxines dragen zonder twijfel bij aan de toename van schildklierkanker elk jaar. Ik was verrast dat ik zware metalen in mijn lichaam vond!

HyperthyroÔdie/ de ziekte van Graves:

De ‘National Graves Disease Foundation’ heeft een lijst van schildklier geneesmiddelen en geeft een gedeeltelijke thyreodectomie als standaard alternatieven voor RAI ( het geen ook genoemd wordt als een standaard behandeling). Voor de patiŽnten die antischildklier medicijnen, RAI of een operatie willen mijden kan volgens Dr. Guy Abraham een behandeling met magnesium en jodium succes hebben. (4) Andere behandelingen die door patiŽnten met hyperthyreoÔdie gebruikt worden maken gebruik van L-Carnitine, Magnesium en calcium om de schildklieractiviteit te reduceren. (5)

Conclusie:

Het is belangrijk dat schildklierpatiŽnten het hele verhaal kennen over RAI c.q. I-131. Er zijn echt onplezierige bijverschijnselen die de meeste doctoren niet vertellen aan hun patiŽnten. IK heb vele verhalen gehoord van kankeroverlevenden en Graves patiŽnten die zich gedwongen voelde en een dubbel gevoel hadden en geen idee hadden welke behandeling ze moesten kiezen. Voor vele patiŽnten is jodiumtekort een mogelijke oorzaak voor kanker en auto-immuunziekten. Het onderkennen van tekorten en ontgiften van het lichaam kan een optie zijn voor patiŽnten die niet kiezen voor RAI. De kandidaten van RAI moeten alsjeblieft ook kijken naar de alternatieven voor RAI. Als je eenmaal die pil geslikt hebt is er geen weg terug. Zoals een drievoudig RAI-patiŽnt recentelijk zegt, "Je kan niet verwachten weer 100% te voelen nadat je een giftige substantie inneemt dat bedoeld is om een deel van je lichaam te doden".

Ik heb spijt van mijn beslissing om RAI te ondergaan. Genezen en herstellen na RAI is een langzaam proces. Ik probeer nog steeds, nu een jaar na dato, om een normaal gevoel te herwinnen in mijn dagelijks leven. Het genezingsproces na RAI duurt nog steeds voort. Ik zie mijn gezondheid als een legpuzzel met elk stukje dat geÔdentificeerd moet worden en aangelegd moet worden voordat het plaatje van gezondheid uiteindelijk onthuld wordt. Het is mijn hoop dat mijn ervaringen anderen zal helpen die oog in oog staan met de keuzes over hun schildklierbehandeling.

 

Additional Resources:

Iodine and Thyroid Health

http://iodine4health.com

www.drbrownstein.com

www.naturalthyroidchoices.com

Alternative Treatments for Hyperthyroidism:

www.umm.edu/altmed/articles/hyperthyroidism-000088.htm

Endnotes:

1. http://www.thyroid.ca/Articles/EngE12A.html

2. http://iodine4health.com/body/body.htm

3. http://www.drbrownstein.com/blog.asp?id=122

4. http://iodine4health.com/disease/thyroidisease/autoimmune/abraham_autoimmune.htm

5. http://www.umm.edu/altmed/articles/hyperthyroidism-000088.htm

Source

http://www.stopthethyroidmadness.com/rai/

 

Vertaling Wouter


 

 


 


View My Stats