Nieuws prostaatkanker


balk2.jpg (42734 bytes)


Isoflavonen in voeding gelinkt aan verhoogd risico op progressieve prostaatkanker

Voedingsopname van isoflavonen werd gelinkt aan een verhoogd risico op progressieve kanker in een recente studie van het International Journal of Cancer. Er werden geen statistisch significante associaties geobserveerd tussen de inname van isoflavonen en non-progressieve prostaatkanker. Isoflavonen zijn een type phytoestrogenen, een familie oestrogeen-achtige bestanddelen in planten die voorkomen in sojabonen, kudzuwortels en Amerikaanse aardnoten.

Lees verder


Kan groene thee helpen bij preventie van prostaatkanker? - Dr Greger


Alternatieve behandeling van prostaatkanker in Zwitserland


Bestraling bij prostaatkanker in verband gebracht met secundaire kankers

Volgens een nieuwe studie aan de Universiteit van Michigan Comprehensive Cancer Center, hadden mannen behandeld met radiotherapie voor prostaatkanker, meer kans om blaas- of rectale kanker te ontwikkelen dan een doorsnee mens. "Over het algemeen is de incidentie van deze kankers laag, maar na bestraling is het belangrijk om zorgvuldig te evalueren of er eventuele symptomen zijn van blaas- of rectale kanker," zegt senior auteur van de studie Kathleen A. Cooney, MD , professor in de hematologie/oncologie en urologie aan de UM Medical School .

Lees verder


Primaire androgeen deprivatie therapie niet effectief voor de meeste mannen met beginnende prostaatkanker

Een studie van meer dan 15.000 mannen met een vroeg stadium van prostaatkanker ontdekt dat degenen die androgeen deprivatie ontvingen als primaire behandeling in plaats van een operatie of bestraling niet langer leven dan degenen zonder behandeling. Het onderzoeksteam, geleid door wetenschappers van het Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, zegt dat de risico's van ernstige bijwerkingen door de behandeling - zoals verminderde cognitie, hart-en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen - "elke klinische- of beleidsmotivering afzwakt voor het gebruik van primaire androgeen deprivatie therapie bij deze mannen."

Lees verder


BPA verhoogt het risico op kanker in het menselijk prostaatweefsel

Foetale blootstelling aan een algemeen gebruikte weekmaker in producten zoals flessenwater, soepblikcoating en kassabonnen, kan het risico op prostaatkanker op latere leeftijd verhogen, aldus een studie van de Universiteit van Illinois (UIC) in Chicago, welke op 7 januari online gepubliceerd is in het tijdschrift ĎEndocrinologyí.

Bisfenol A, of BPA, wordt veel gebruikt om kunststoffen verzachten. Het is bijna onmogelijk om niet in aanraking te komen met de chemische stof, zegt Gail Prins, hoogleraar fysiologie aan de UIC en hoofdauteur van het onderzoek.

Lees verder


Ontsteking in de prostaat kan het risico op kanker verminderen

MANHASSET , NY - Artsen van het North Shore - LIJ Health System hebben ontdekt dat ontsteking in de prostaat het risico op prostaatkanker kan verminderen. De bevindingen zijn online gepubliceerd in 'CANCER'.

Prostaatkanker is ťťn van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen met een geschatte 240.000 nieuwe gevallen per jaar en doodt ongeveer 30.000 mensen per jaar. De prostaat is een kleine klier die vloeistof produceert voor het voeden en transporteren van het sperma. Wanneer de kanker vroeg wordt ontdekt en beperkt blijft tot de prostaat is er een veel betere kans op succesvolle behandeling - volgens de 'American Cancer Society'. Een vijfjaars relatieve overlevingskans is 100 procent wanneer prostaatkanker vroeg wordt ontdekt en zich nog niet buiten de prostaat heeft verspreid.

Lees verder


Blootstelling aan Agent Orange blijkt gelinkt te zijn aan levensbedreigende prostaatkanker

In een nieuwe analyse is een link ontdekt tussen de blootstelling aan Agent Orange en dodelijke vormen van prostaatkanker onder Amerikaanse veteranen.

Deze analyse is eerder, online, gepubliceerd door CANCER, een tijdschrift van de American Cancer Society dat artikelen publiceert welke door collegaís zijn getoetst. De vondst suggereert dat een historie van blootstelling aan Agent Orange verwerkt dient te worden in de besluitvorming van prostaat onderzoek bij veteranen.

De onkruidverdelger Agent Orange is veel gebruikt tijdens het tijdperk van de Vietnam Oorlog en was vaak verontreinigd met dioxine, een gevaarlijk gif dat potentieel kankerverwekkend is.

Eerder onderzoek suggereert dat blootstelling aan Agent Orange een verhoogd risico kan geven voor het ontwikkelen van prostaatkanker, het is echter onduidelijk of het specifiek het risico verhoogd op het ontwikkelen van de dodelijke vorm van deze ziekte.

Lees verder


Combinatie soja en tomaat mogelijk effectief bij het voorkomen van prostaatkanker

URBANA - Het gecombineerd eten van tomaten en soja producten zou effectiever zijn bij het voorkomen van prostaatkanker dan wanneer ze apart gegeten worden, aldus een onderzoek van de Universiteit van Illinois. "In ons onderzoek hebben we muizen gebruikt die genetisch zijn gemanipuleerd om een agressieve vorm van prostaat kanker te ontwikkelen. Ondanks dat had de helft van de dieren die tomaten in combinatie met soja producten had gegeten, aan het einde van het onderzoek geen kanker uitzaaiingen in de prostaat. Alle muizen uit de groep --geen soja, geen tomaat -- ontwikkelden de ziekte," aldus John Erdman, hoogleraar in voedselwetenschappen en voeding bij de Universiteit van Illinois.

Lees verder


Screening op prostaatcarcinoom kan nadelig zijn

Niet iedereen heeft baat bij het vroegtijdig opsporen van prostaatkanker. Bij mannen met lage PSA-waarden lijken de voordelen van agressieve opsporing en behandeling beperkt.

Lees verder


ProteÔne in urine duidt op prostaatkanker

Mannen met prostaatkanker hebben minder van een bepaald soort proteÔne in hun urine dan gezonde mannen. In de toekomst zou de ziekte daardoor met een simpele urinetest vastgesteld kunnen worden.

Lees verder


Behandeling prostaatkanker soms onnodig

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een manier gevonden om te voorspellen welke mannen met beginnende prostaatkanker baat hebben bij behandeling en welke niet.

Lees verder


Chirurgie beter dan straling, hormoon behandelingen voor sommige prostaatkanker gevallen

Chirurgie voor gelokaliseerde prostaatkanker biedt een aanzienlijk hogere overlevings percentage dan externe licht straling of hormonale therapie, volgens een nieuwe studie door onderzoekers van UCSF.

Lees verder

E van Staalduinen


Purdue (University; ck) IE-team (Industrial Engineering team; ck) onthult mogelijke prostaatkanker marker (markeerder)

Studies hebben een potentiŽle "marker" voor prostaatkanker aangetoond. Een nieuwe analyse techniek om een profiel van de lipiden, of vetten, te maken, gevonden in prostaatweefsel, onthulde een moleculaire verbinding dienuttig lijkt zijn bij het vaststellen van kanker en prekanker weefsel. Het profiel liet zien dat cholesterol sulfaat een stof is, die afwezig is in gezond prostaat weefsel, maar een belangrijke vet, dat gevonden wordt in prostaatkanker tumoren.

Lees verder

Constans Kootstra


Bewaking kan een passende behandeling zijn voor patiŽnten met een laag risico op prostaatkanker

Actief toezicht of een afwachtend beleid kan voldoende zijn om patienten te behandelen die prostaatkanker hebben met een klein risico op progressie. Dit zijn de resultaten van een nieuwe studie die is gepubliceerd op 18 juni in het Dagboek van het Nationale Kanker Instituut.

Link

Eric van Staalduinen


Genetische "merkstoffen" kunnen prostaatkanker bij jongere mannen voorspellen,  blijkt uit een studie van de universiteit van Michigan

Prostaatkanker komt vaker voor bij jonge mannen en het is vaak agressiever bij deze mannen. Een nieuwe studie van onderzoekers aan het Kankercentrum van de universiteit van Michigan heeft aangetoond dat een aantal genetische mutaties (de gen. "merkstoffen") kunnen helpen bij het opsporen van beginnende prostaatkanker.

Link

Dennis


Thymoquinone uit zwart zaad kan agressieve prostaatkanker afremmen

Onderzoekers van de Tulane Universitaire Medische School te New Orleans hebben in vitro aangetoond dat thymoquinone (TQ - een hoofdbestanddeel van het zwarte zaad van de plant Nigella sativa) de groei van diverse cellijnen bij aggressieve prostaatkankers kan vertragen. Eerdere studies bewezen reeds dat TQ anti-proliferatieve effecten (gericht tegen snelle groei – nvdv) op diverse vormen van kanker heeft, maar het
moleculaire mechanisme ervan werd nog niet eerder zo duidelijk afgebakend.

Link

Nelly Busschots


Bij prostaatkanker screenings wordt vaak onterecht de ziekte geconstateerd

Bij ťťn op de acht mannen die onderzocht zijn op prostaatkanker wordt ten onrechte de ziekte geconstateerd Het onderzoek hiernaar is onlangs gepubliceerd in het 'British Journal of Cancer'. Het testen op een prostaatspecifiek antigen (PSA), een verklikker voor prostaat ontsteking en waarschijnlijk een indicator voor een verhoogd risico op prostaatkanker, is door de Europese Unie nog niet erkend. De 'European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer', momenteel actief in 7 landen, verzamelt informatie waarmee op basis daarvan dergelijk onderzoek wel of niet kan worden goedgekeurd.

Link

Fred de Groot


Man krijgt borsten door supplement tegen kanker

Een supplement dat mannen gebruiken tegen prostaatkanker [en soms ook tegen haaruitval] bevat een krachtig synthetisch oestrogeen. Dat ontdekten artsen van de St. Anna Zorggroep in Geldrop, die bij een gebruiker borsten moesten weghalen. De man had 2 jaar lang het supplement ProstaSol geslikt.

Link


Plegen mannen met prostraatkanker in een vroeg stadium vaker zelfmoord?

Door de invoering van de prostaat-specifieke antigen (PSA)-test als screeningsinstrument voor vroegtijdige opsporing van prostaatkanker (PCA) is sinds het begin van de jaren 1990 de opsporing van prostaatkanker drastisch toegenomen. Het risico van zelfmoord is toegenomen bij patiŽnten met kanker inclusief bij mannen met prostaatkanker. Om het risico van zelfmoord bij mannen die gediagnosticeerd zijn met de PSO na de PSA-test, werd in Zweden een landelijke studie uitgevoerd. De resultaten zijn gepubliceerd in de maart-editie van de European Urology, het wetenschappelijk tijdschrift van de European Association of Urology (EAU). Angst veroorzaakt door een crisis reactie kan zich ontwikkelen tot een depressie, en verschillende studies hebben aangetoond dat er sprake is van een hoog angst niveau bij screeners in diverse screening programma's. Echter, zoals in de meeste landen, vertegenwoordigen mannen die toertertijd een PSA test ondergingen in Zweden een opportunistische screening populatie, en niet een echte populatie, gebaseerd op screeningsprogramma's die op uitnodiging plaatshadden. Daarom kunnen zij meer gezondheid bewust zijn, minder vatbaar voor het ontwikkelen van depressies, en meer bereid om de mogelijke neveneffecten van curatieve behandeling te accepteren dan de algemene bevolking.

Link


Heeft het oestrogeenniveau van een man invloed op het risico van
prostaatkanker?

Een hoog niveau van een bepaald type oestrogeen in een mannenlichaam, zou de kans op prostaatkanker hunnen verhogen. Dit is een verrassende conclusie van een nieuwe studie, die nog een nieuwe vondst liet zien-, nl dat hoge niveaus van oestrogeen die gezien zouden kunnen worden als de bron voor borstkanker, bescherming zouden bieden tegen prostaatkanker. Details van dit onderzoek zullen gepresenteerd worden op jaarlijkse vergadering van de AACR in 2010. De fysieke staat van de prostaat wordt geruime tijd gezien afhankelijk te zijn van het niveau van mannelijke hormonen, bekend onder de verzamelnaam androgenen, alhoewel nu onderkend wordt dat oestrogenen en hun stofwisseling (oestrogeen wordt afgebroken door chemische processen in het lichaam) een rol spelen in het normale ontwikkelingsproces alswel bij prostaatkanker. ”Het doel van onze studie was het evalueren van het gebruik van oestrogene stofwisselingsprocessen als een marker voor het risico op prostaatkanker,” stelt Ourania Kosti, PhD, verbonden aan Georgetown Lombardi Coprehensive Cancer Center.

Link

Pieter Tau


Betere prognose markers voor prostaat kanker ontdekt

Als men de niveaus van het actieve proteine EGFR in tumoren en de directe omgeving van tumoren zou opmeten kan dit een meer betrouwbare prognose opleveren voor personen die prostaatkanker hebben.Dit is wat Peter Hammersten en collega's van de Umea Universiteit beschrijven in een studie in het belangrijke wetenschappelijke blad "klinisch kanker onderzoek".Eťn van de grootste problemen bij prostaat kanker is dat met de huidige prognose methode ongeveer 70-80 percent van de patiŽnten terecht komen in een groep waar weinig gezegd kan worden over hun ziekte prognose. Jammer genoeg, zijn de huidige methodes niet goed genoeg om te bepalen, welke patiŽnten werkelijk behandeling nodig hebben en welke door kunnen zonder de zware behandeling. Dit betekent, ook dat bepaalde patiŽnten over behandeld worden met therapieŽn die kunnen leiden tot erstige bijwerkingen en dat andere patiŽnten die daadwerkelijk een zware behandeling nodig hebben deze niet krijgen of te laat krijgen.In een studie kort geleden gepubliceerd in het wetenschappelijke blad "klinisch kanker onderzoek" bestudeert Hammersten weefsel van prostaat tumoren bij 259 patienten en ontdekte een nieuw prognose niveau voor prostaat kanker.Het is de actieve vorm van het proteine EFGR die aangaf informatie te kunnen bieden over de agressiviteit van de tumor gemeten in de tumor zelf of in het gezonde weefsel dat de tumor
omgeeft.

Makozie

Link


Something To Chew On: Can Soy Bread Fight Cancer?

Ohio State cancer researchers and food scientists have developed a new soy bread that theyre hoping can take a bite out of prostate cancer.


Afweer en prostaatkanker: vriend of vijand?

Over het ontstaan van prostaatkanker en de behandeling ervan, zijn de afgelopen jaren veel nieuwe ontdekkingen gedaan. Winald Gerritsen, directeur VUmc CCA, laat in zijn oratie ‘Afweer en prostaatkanker: vriend of vijand?’ zien hoe natuurlijke afweer een belangrijke rol speelt bij de genezing van prostaatkanker. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. 8000 mannen per jaar krijgen de diagnose prostaatkanker te horen. Van die mannen is 60% ouder dan 65 jaar. In Nederland leven er ongeveer 36.000 mannen met prostaatkanker en ongeveer 2000 mannen overlijden per jaar aan de ziekte. Natuurlijke afweer vervult een bijzondere rol bij prostaatkanker. Bij een ontsteking, in feite een natuurlijke afweerreactie tegen bacteriŽn, worden er stoffen aangemaakt die schade veroorzaken aan de prostaat. Een chronische ontsteking is mede oorzaak van het ontstaan van prostaatkanker. Het afweermechanisme is dan een vijand. Maar het afweermechanisme blijkt ook een vriend te kunnen zijn. VUmc heeft, in samenwerking met enkele Amerikaanse instituten, aangetoond dat het stimuleren van diezelfde natuurlijke afweer gebruikt kan worden bij de behandeling van prostaatkanker. Afweer inzetten tegen prostaatkanker gebeurt in drie stappen: met behulp van cellen verkennen waar de kanker zit, vervolgens deze informatie doorgeven aan andere cellen en daarna met behulp van deze 'getrainde' cellen een aanval opzetten tegen de kanker. In 2009 is in de Verenigde Staten ook een succesvol vaccin tegen prostaatkanker ontwikkeld. Een samenwerking tussen internationale onderzoekers in Baltimore, New York en Amsterdam leidde daarmee tot een dubbele strategie. De combinatie van een vaccin en het efficiŽnt opzetten van de aanval met behulp van de natuurlijke afweer, helpt bij 20% van de patiŽnten de prostaatkanker terug te dringen. Winald Gerritsen spreekt zijn inaugurele rede uit op 22 januari 2010, hiermee wordt Gerritsen geÔnstalleerd als hoogleraar translationele oncologie, in het bijzonder gen-immunotherapie aan VUmc. De rede wordt voorafgegaan door het symposium 'Fighting the blues, Symposium on prostate cancer'.


Designer T-Cells tackle prostate cancer

Richard Junghans, M.D., Ph.D., associate professor of surgery and medicine, Boston University School of Medicine, presents at AACR 2009, Denver: Phase I Trial of Anti-PSMA Designer T Cells in Prostate Cancer.

Link


Genetic prostate cancer risk

Sunita Setlur, Ph.D., post doctoral fellow, Brigham and Womens Hospital, Harvard Medical School, presents at AACR 2009, Denver: Association of UGT2B17, UGT2B7 and UGT2B28 Gene Copy Number with Prostate Cancer Risk

Link


Geelwortel punch tegen prostaatkanker

More news about the Dr Red Punch which has been developed using the most powerful antioxidants. The punch formula are made from ingredients such as turmeric, citrus and olive, and using an extraction process that targets only powerful fat soluble antioxidants like curcumin (turmeric) and limonene (citrus peel oil). Blueberry Punch formula includes Blueberry, red grape, white grape, elderberry, rasberry, citrus skin extracts, green tea extract, olive leaf/olive pulp extracts, grape seed extract, grape skin extract, tarragon, turmeric and ginger.


Dr. Richard Chopp on HIFU


Botmarkers en choline PET-scan helpen bij opsporing uitgezaaide prostaatkanker

Uit het promotieonderzoek van Anton Breeuwsma blijkt dat botmarkers in het bloed kunnen helpen bij het voorspellen van de kans op uitzaaiingen in de botten bij prostaatkanker. Een natrium fluoride-PET scan bleek niet nauwkeuriger voor het vaststellen van uitzaaiingen in de botten ten opzichte van de gebruikelijke skeletscan. Overigens lijkt de MRI van het skelet iets nauwkeuriger ten opzicht van de beide
nucleaire botscans. Met een choline PET scan kan de plaats van opnieuw ontstane prostaatkanker zichtbaar gemaakt worden, zo blijkt verder. Deze opsporingsmethode is echter alleen effectief bij patiŽnten die bestraald zijn. Bij patiŽnten bij wie de prostaat operatief is verwijderd, heeft de opsporingsmethode geen meerwaarde bij de keuze van de vervolgbehandeling boven de gebruikelijke methode.

Link


Prostaatkanker wordt te snel behandeld

Artsen gaan te snel over tot een invasieve behandeling van prostaatkanker terwijl deze tumoren in veel gevallen ongevaarlijk zijn.

Link


U-M researchers find family of 'on switches' that cause prostate cancer

Researchers at the University of Michigan Comprehensive Cancer Center have discovered how genes turn on the switch that leads to prostate cancer. The team discovered that pieces of two chromosomes can trade places with each other and cause two genes to fuse together. The fused genes then override the "off" switch that keeps cells from growing uncontrollably, causing prostate cancer to develop.

Lees verder


New gene test for prostate cancer at hand

Men with susceptibility for prostate cancer will soon be identifiable through a simple DNA test. So hope scientists at the Swedish medical university Karolinska Institutet, who have shown that men carrying a combination of known risk genes run a four to five times higher risk of developing prostate cancer. At present, men with suspected prostate cancer are identified mainly using what are known as PSA tests. However, the test has a relatively low sensitivity and better methods are needed.

Lees verder


No Evidence That Widely Prescribed Statins Protect Against Prostate Cancer

A large community-based study refutes previous findings that statins - a top-selling drug class, worldwide -- might cut one's risk of developing prostate cancer by reducing production of the male hormones that fuel cancer growth. Researchers from the New England Research Institutes found that while men using statins did indeed have lower blood levels of androgens such as testosterone, it was more likely attributable to poor health rather than the use of statins. Their findings are published in the August issue of Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, a journal of the American Association for Cancer Research.

Lees verder


New study shows that a cough medicine ingredient could effectively treat prostate cancer

A study published today in the December issue of the European medical journal Anticancer Research demonstrates that an ingredient used in a common cough suppressant may be useful in treating advanced prostate cancer. Researchers found that noscapine, which has been used in cough medication for nearly 50 years, reduced tumor growth in mice by 60% and limited the spread of tumors by 65% without causing harmful side effects. Prostate cancer is the most common cancer among men in the United States. The American Cancer Society estimates that 186,320 men will be diagnosed with prostate cancer in 2008 and 28,660 will die from it. One man in 6 will get prostate cancer during his lifetime. Although slow-growing in most men, the cancer is considered advanced when it spreads beyond the prostate. There is no known cure. The laboratory study was a joint effort by Dr. Israel Barken of the Prostate Cancer Research and Educational Foundation, Moshe Rogosnitzky of MedInsight Research Institute, and Dr. Jack Geller of The University of California San Diego. Noscapine has previously been studied as a treatment for breast, ovarian, colon, lung and brain cancer and for various lymphomas, chronic lymphocytic leukemia and melanoma. This study, however, is the first to demonstrate its effectiveness in treating prostate cancer.

Lees verder


Designer diet for prostate cancer

For the first time, a research group at the Institute of Food Research led by Professor Richard Mithen has provided an explanation of how eating broccoli might reduce cancer risk based upon studies in men, as opposed to trying to extrapolate from animal models. Prostate cancer is the most common non-skin cancer for males in western countries. The research has provided an insight into why eating broccoli can help men stay healthy.

Lees verder


First biomarker discovered that predicts prostate cancer outcome

Mayo Clinic researchers have identified the first immune molecule that appears to play a role in prostate cancer development and in predicting cancer recurrence and progression after surgery.

Lees verder


New way to predict prostate cancer spreading

New way to predict prostate cancer spreadingFor men, one of the leading causes of death from cancer is prostate cancer that has spread to a second site (something known as metastatic prostate cancer). Defining the molecular mechanisms by which the initial tumor becomes able to spread to a new site (a process known as metastasis) is likely to help clinicians predict an individual's chance of survival and help researchers develop new therapies. New data, generated by John Martignetti and colleagues, at Mount Sinai School of Medicine, New York, has identified a specific form of the protein KLF6 (KLF6-SV1) as indicative of poor survival in men with prostate cancer.

Lees verder


UGA study finds common component of fruits, vegetables kills prostate cancer cells

A new University of Georgia study finds that pectin, a type of fiber found in fruits and vegetables and used in making jams and other foods, kills prostate cancer cells. The study, published in the August issue of the journal Glycobiology, found that exposing prostate cancer cells to pectin under laboratory conditions reduced the number of cells by up to 40 percent.

Lees verder


VUMC first in state to test new, less invasive prostate cancer therapy

Urologic surgeons at Vanderbilt University Medical Center will be the first in Tennessee to test a new, minimally invasive, surgical procedure to treat prostate cancer. The Ablatherm procedure uses high intensity focused ultrasound (HIFU) to destroy cancerous prostate tissue without any incision.

Lees verder


Prostate cancer risk higher for desk workers

Men who spend their working day at a desk are 30 per cent more likely to develop prostate cancer than manual workers, a new study shows.

Lees verder


Androgen deprivation therapy for localized prostate cancer not associated with improved survival

A therapy that involves depriving the prostate gland the male hormone androgen is not associated with improved survival for elderly men with localized prostate cancer, compared to conservative management of the disease, according to a study in the July 9 issue of JAMA.

Lees verder


Factors that Influence the Results of Studies of Tomatoes, Lycopene, and Prostate Cancer Risk

Conclusion may be flawed because studies on lycopenes, tomatoes, and CaP risk are influenced by PSA screening.

Lees verder


Study adds to debate over prostate cancer testing

More frequent screening for prostate cancer, as expected, found more tumors, but failed to cut the number of aggressive tumors detected in between scheduled screenings, European researchers said on Tuesday.

Lees verder


Possible link found between X-rays and prostate cancer

Researchers at the University of Nottingham have shown an association between certain past diagnostic radiation procedures and an increased risk of young-onset prostate cancer -- a rare form of prostate cancer which affects about 10 percent of all men diagnosed with the disease.

Lees verder


Red wine compound shown to prevent prostate cancer

Consuming a red wine compound called resveratrol may reduce the risk of developing prostate cancer, report UAB researchers. Male transgenic mice fed resveratrol showed an 87 percent reduction in their prostate tumor risk after 7 months of observation.

Lees verder


'Mismatched' prostate cancer treatment more common than expected

More than a third of men with early prostate cancer who participated in a study analyzing treatment choice received therapies that might not be appropriate, based on pre-existing problems with urinary, bowel or sexual function. The prevalence of these treatment "mismatches" could reflect patient unwillingness to discuss such problems with their physicians.

Lees verder


UC Davis researchers identify a cellular pathway that makes prostate cancer fatal

Expanding evidence that tiny strands of RNA -- called microRNAs -- play big roles in the progress of some cancers, UC Davis researchers have identified one that helps jump start prostate cancer cell growth midway through the disease process, eventually causing it to become fatal.

Lees verder


Measles Virus May Be Effective Prostate Cancer Treatment

A new study appearing in The Prostate has found that certain measles virus vaccine strain derivatives, including a strain known as MV-CEA, may prove to be an effective treatment for patients with advanced prostate cancer. The findings show that this type of treatment, called virotherapy, can effectively infect, replicate in and kill prostate cancer cells. Prostate cancer is a leading cause death among males in the western world. It is currently the second most common cause of cancer-related deaths among American men with 186,320 new cases and 28,660 deaths expected to be recorded in 2008. A sizeable proportion of these patients ultimately relapse, with a 5-year failure rate for treatment ranging from 14 to 34 percent. No curative therapy is currently available for locally advanced or metastatic prostate cancer. The median survival time of MV-CEA-treated mice in the study almost doubled compared to the controls, and complete tumor regression was observed in one-fifth of treated animals. “Based on our preclinical results as well as the safety of measles derivatives in clinical trials against other tumor types, these viral strains could represent excellent candidates for clinical testing against advanced prostate cancer, including androgen resistant tumors,” says Evanthia Galanis, M.D., of the Mayo Clinic, senior author of the study. The study was supported by the Mayo Clinic Specialized Program of Research Excellence (SPORE) in prostate cancer. These oncolytic strains of measles virus, represent a novel class of therapeutic agents against cancer that demonstrates no cross-resistance with existing treatment approaches, and can therefore be combined with conventional treatment methods. Because primary tumor sites are easily accessible in prostate cancer, locally recurrent disease represents a promising target for virotherapy approaches. The virotherapy agent can easily be applied directly to the prostate tumor via ultrasound-guided needle injections and close monitoring of therapy can be achieved by non-invasive techniques including ultrasound and MRI.

Lees verder


Herbal Tonic Recipe for Prostate Cancer and Prevention

Nearly a quarter-million American men each year are diagnosed with prostate cancer and many more are diagnosed with BPH or Prostatitis; an inflammation of the prostate. Prostate Cancer and Benign Prostatic Hyperplasia (BPH) used to be diseases of old age and was usually diagnosed around the age of 80. Today, prostate cancer is now being diagnosed in men as young as 55.

Lees verder


New treatment for advanced prostate cancer

Researchers at the University of Adelaide have developed a novel approach to treating advanced prostate cancer that could be more effective with fewer side effects.

Lees verder


Prostate cancer patients undergoing hormone therapy may experience cognitive effects

Hormone deprivation therapy, a used for prostate cancer, may have subtle adverse effects on cognition in patients.

Lees verder


More Studies on the Effects of Statins on the Incidence of Prostate Cancer

Three new studies on the effects of statins on the risk of developing prostate cancer were published in the November, 2007 issue of Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Lees verder


Growth factor receptor affects prostate cancer progression

Breeding mice with a gene for a cellular receptor that can be turned on and off-at will-not only enabled researchers at Baylor College of Medicine in Houston to show how prostate cancer progresses, but also provides a model for studying when a drug targeting a gene will have an effect on the cancer.

Lees verder


Researchers Investigate Links Between Prostate, Cadmium, Zinc

Cadmium exposure is a known risk factor for prostate cancer, and a new University of Rochester study suggests that zinc may offer protection againstcadmium.

Lees verder


Study finds gene linked to aggressive prostate cancer

Results from two genome-wide association studies have identified a genetic variant of the DAB2IP gene that is associated with the risk of aggressive prostate cancer. Research teams from the Translational Genomics Research Institute, Wake Forest University School of Medicine, the Karolinska Institute in Stockholm, Sweden, and Johns Hopkins Medical Institutions made the discovery jointly.

Lees verder


Exposure to Agent Orange linked to prostate cancer in Vietnam veterans

UC Davis Cancer Center physicians today released results of research showing that Vietnam War veterans exposed to Agent Orange have greatly increased risks of prostate cancer and even greater risks of getting the most aggressive form of the disease as compared to those who were not exposed.

Lees verder


Active compounds found in Ganoderma lucidum fungus with potential to treat prostate cancer

A new development in the fight against cancer: Recent research at the University of Haifa found that molecules found in common fungus Ganoderma lucidum aid in suppressing some of the mechanisms involved in the progression of prostate cancer. The main action of the fungus: disrupting androgen receptor activity and impeding the proliferation of cancerous cells.

Lees verder


New, noninvasive prostate cancer test beats PSA in detecting prostate cancer

An experimental biomarker test developed by researchers at the University of Michigan more accurately detects prostate cancer than any other screening method currently in use, according to a study published in the Feb. 1 issue of Cancer Research, a journal of the American Association for Cancer Research.

Lees verder


Prostate cancer screening not recommended for men over 75

The U.S. Preventive Services Task Force has recommended that men over 75 should stop the routine prostate cancer screening since the risks involved pose more immediate danger than the cancer itself, according to media reports Wednesday.

Lees verder


To screen or not to screen?

To screen or not to screen? One of the more “interesting” experiences of my journalistic career was co-authoring an Op-Ed for the San Francisco Chronicle in 2002 on the lack of evidence for prostate cancer screening using the PSA test. The piece caused quite a reaction, which we later discussed in the BMJ - “Within hours of our piece being published, prostate cancer charities, support groups, and urologists around the country had circulated a "Special Alert" by e-mail. This community has huge faith in PSA tests, and it did not care for our opinion. The e-mail, under the header "ATTENTION MEN!!" urged the community to take action. By the end of the day, accusations, abuse, and personal threats jammed our e-mail inboxes. We were compared to Josef Mengele, and accused of having the future deaths of hundreds of thousands of men on our hands.”

Lees verder


Simple urine test beats PSA in detecting prostate cancer

An experimental, non-invasive biomarker test has shown promise to accurately detect prostate cancer, more than any other screening method currently in use, say researchers.

Lees verder


Prostate Tumor Growth Determined By High Carb Diet

A diet high in refined carbohydrates, like white rice or white bread, is associated with increased prostate tumor growth in mice.

Lees verder


Men who are continually active at work may have a decreased risk of prostate cancer

Men with jobs that require them to be physically active may be getting benefits beyond salary and health insurance -- they may be at a decreased risk of developing prostate cancer, according to a study at UCLA's Jonsson Cancer Center.

Lees verder


Jefferson scientists find protein potential drug target for treatment-resistant prostate cancer

Scientists at Jefferson's Kimmel Cancer Center in Philadelphia have found that a signaling protein that is key to prostate cancer cell growth is turned on in nearly all recurrent prostate cancers that are resistant to hormone therapy. If the findings hold up, the protein, called Stat5, may be a specific drug target against an extremely difficult-to-treat cancer.

Lees verder


Just 4 months of hormone therapy can delay prostate cancer growth by up to 8 years

Researchers report that just four months of hormonal therapy before and with standard external beam radiation therapy slowed cancer growth by as much as eight years -- especially the development of bone metastases -- and increased survival in older men with potentially aggressive prostate cancer. This "neoadjuvant" hormonal therapy may allow men most at risk of developing bone metastases avoid long-term hormonal therapy later on.

Lees verder


Nonfat milk linked to prostate cancer

The amount of calcium and vitamin D in the diet appears to have little or no impact on the risk of prostate cancer, but the consumption of low-fat or nonfat milk may increase the risk of the malignancy, according to the results of two studies published in the American Journal of Epidemiology.

Lees verder


Hormones and Aspirin Bad Combination For Prostate Cancer Patients

Results of a new study find that prostate cancer, hormone treatments and aspirin can be a deadly combination.

Lees verder


Fatherhood linked to prostate cancer risk

A new study from Danish researchers has found that childless men have a lower risk of developing prostate cancer than fathers, and that, paradoxically, the more children a father has, the lower the risk of the disease.

Lees verder


Multidetector CT Cystography Accurately Detects Urine Leaks after Prostatectomy

Multidetector CT (MDCT) cystography (diagnostic procedure used to examine the bladder) can be used to detect vesicourethral leaks (a common problem) after prostatectomy according to a study that was performed at the Seoul National University College of Medicine in the Republic of Korea. Forty six patients who underwent prostatectomies were included in the study. 51 sets of MDCT and conventional cystographic images were evaluated. Results showed that the urinary leak detection rate using MDCT cystography was 80.4%; that compares to the 54.3% detection rate using conventional cystography,” said Dr. Sung IL Hwang, MD, lead author of the study.

Lees verder


Prostate cancer spurs new nerves

Prostate cancer – and perhaps other cancers – promotes the growth of new nerves and the branching axons that carry their messages, a finding associated with more aggressive tumors, said researchers from Baylor College of Medicine in the first report of the phenomenon that appears today in the journal Clinical Cancer Research. Previous research showed that prostate cancer follows the growth of nerves, but this is the first time that scientists have demonstrated that the tumors actually promote nerve growth. "This is the first report of this phenomenon," said Dr. Gustavo Ayala, professor of pathology and urology at BCM and first author of the article. "It represents an important new target in prostate cancer treatment, as prostate cancers are more aggressive when neurogenesis is present." Ayala noted that this finding is comparable to the discovery of angiogenesis or the growth of new blood vessels. Both are part of the wound repair process.

Lees verder


Proinflammatory Cytokines could help improve the diagnosis and treatment of prostate cancer

Researchers from the University of AlcalŠ (UAH) have concluded that there could be a link between the high expression of proinflammatory Cytokines and high levels of prostate specific antigen (PSA) with the progression of prostate cancer. Prostate cancer is one of the most common tumours affecting the male population, and a digital rectal examination is the main method for an early detection. Several years ago, prostate specific antigen (PSA) levels where introduced as a diagnostic test and follow-up of the disease, but there are alternative situations such as manipulation of the prostate gland in a biopsy or a rectal exam, and other benign diseases like hyperplasia, that cause a temporary elevation of PSA levels leading to false positives. The opposite is also true, since normal levels of PSA have been measured in patients suffering the tumoural pathology. Therefore the prostate specific antigen is not an indication of the degree of development of the disease. The researchers of the department of genetics and cell biology at the University of AlcalŠ decided to look for new prognostic markers that together with the PSA would increase the diagnostic specificity of the disease. The molecules selected for the study where Proinflammatory Cytokines that already play an important role in the development of the cancer. Their work consisted in relating the expression of different Proinflammatory Cytokines, Interleuquines 1 & 6 and the necrosis factor-alpha (TFN-a), with the levels of prostate specific antigen (PSA) in blood serum, both for normal patients (without tumoural pathology), as well as for pathologic conditions (hyperplasia and cancer), while also relating them to their role in tumour progression as stated by Mar Royuela.

Lees verder


Hormonal dietary supplements might promote prostate cancer progression

Hormonal components in over-the-counter dietary supplements may promote the progression of prostate cancer and decrease the effectiveness of anti-cancer drugs, researchers at UT Southwestern Medical Center have discovered.

Lees verder


Curcumin May Treat Prostate Cancer

The ingredient curcumin -- found in the common curry spice, turmeric -- may help treat prostate cancer.

Lees verder


Study implicates protein as a trigger of advanced prostate cancer recurrence

Scientists with the Lineberger Comprehensive Cancer Center at the University of North Carolina at Chapel Hill have for the first time implicated a growth-promoting cellular protein as one trigger of the inevitable recurrence of advanced prostate cancer in men who are undergoing drug treatment to shut down their sex hormones, or androgens.

Lees verder


New method for combating prostate cancer developed by Hebrew University Barenholz Prize Winner

A novel method of drug delivery to inhibit the growth of prostate cancer cells has been developed by a doctoral candidate in pharmacy at the Hebrew University of Jerusalem.

Lees verder


A diet rich in omega-3 fatty acids may lower prostate cancer genetic risk

A diet rich in omega-3 polyunsaturated fatty acids found in certain fish or fish oil, nuts, seeds, and vegetable oils may help lower prostate cancer risk in individuals with a genetic predisposition to cancer. So conclude researchers from Wake Forest University School of Medicine in their study appearing online on June 21 in advance of publication in the July print issue of the Journal of Clinical Investigation.

Lees verder


Links Between Prostate Cancer Treatment, Periodontal Disease

Scientists at the University of Pittsburgh School of Dental Medicine have found that men receiving hormone treatments for prostate cancer are much more likely to show gum disease than men who do not receive hormone treatments for prostate cancer. Men diagnosed with prostate cancer face a dizzying array of treatment options: radiation, seed radiation (brachytherapy), freezing (cryotherapy), conventional open surgery (radical prostatectomy), minimally invasive surgery (laparoscopic radical prostatectomy), and, in advanced stages, chemotherapy and hormone therapy. At every stage, patients must answer a list of common questions ranging from what is a prostate to which is the best treatment for prostate cancer. Among the critical elements of their decision is evaluation of the experiences relayed in other patient stories. In recent years, great strides have been made in prostate cancer treatment, especially for localized prostate cancer. However, men with advanced prostate cancer still face a complicated set of treatment decisions largely because treatments for advanced prostate cancer have remained only partly effective and associated with serious side effects. Hormone treatment of prostate cancer can reduce pain from metastatic prostate cancer. However, especially since the introduction of prostate-specific antigen (PSA) testing, hormone treatment for prostate cancer has been applied also for men without metastatic prostate cancer, which means it has been in use for very long periods. Consequently, doctors are now seeing the long-term complications of prolonged hormone treatment of prostate cancer. In this month's issue of the Journal of Urology, researchers from the University of Pittsburgh School of Dental Medicine report that prostate cancer patients receiving ADT are three times as likely to show signs of periodontal, or gum disease, as patients who do not receive the therapy.

Lees verder


More omega-3, less omega-6 better for prostates

Increasing omega-3 fatty acid levels, and decreasing levels of omega-6, could reduce the risk of prostate cancer risk in individuals with a genetic predisposition to cancer, if results from an animal study can be translated to humans.

Lees verder


Study identifies multiple genetic risk factors for prostate cancer

A study led by researchers at the Keck School of Medicine of the University of Southern California and Harvard Medical School has identified seven genetic risk factors that predict risk for prostate cancer. According to the study's findings, these risk factors are clustered in a single region of the human genome on chromosome 8 and powerfully predict a man's probability of developing prostate cancer.

Lees verder


Not just a menopausal symptom -- men have hot flashes, too

A new study in Psychophysiology confirms a surprising fact -- men who have undergone chemical castration for conditions such as prostate cancer experience hot flashes similar to those experienced by menopausal women. Using a technique called sternal skin conductance, doctors were able to positively identify hot flashes in males, a positive step toward providing therapy for those patients in need.

Lees verder


Measuring calcium intake can help to identify osteoporosis in men with prostate cancer

Study of 372 men with prostate cancer shows higher than average link with osteoporosis, regardless of whether hormone therapy or surgery is used. 49 percent of men had osteoporosis and only seven percent consumed recommended daily intake of calcium.

Lees verder


New Studies Link Health Problems to Toxic Chemicals

Two new studies link diseases with exposure to low levels of chemical pollution. One study suggests the chemical Bisphenol-A, found in some plastic bottles and food cans, can promote prostate cancer. The other study finds small amounts of pesticides can stimulate allergic reactions, including asthma.

Lees verder


Test May Detect Risk of Developing Prostate Cancer

Oregon scientists say a simple test can identify men at high risk of life-threatening prostate cancer even after a biopsy finds no signs of it. The key, researchers say, is "PSA density," which compares the size of a man's prostate with his levels of a cancer-related protein called prostate-specific antigen.

Lees verder


UI Studies Reactions To 'False-Positive' Prostate Cancer Screenings

Men who get a "false-positive" prostate cancer result -- an abnormal screening test followed by a biopsy indicating no evidence of cancer -- appear more likely to worry about their subsequent risk of cancer and report more problems with sexual function compared to men with normal screening results, according to a University of Iowa study. The study findings, based on telephone surveys of 210 men, appear in the February online issue of the journal Urology. Prostate cancer is the most common non-skin malignancy diagnosed in men in the United States. The majority of men in the United States are screened beginning at age 50 with the prostate-specific antigen (PSA) test.

Lees verder


Androgen deprivation therapy for prostate cancer may increase risk of death from cardiovascular disease in older men, study finds

Androgen deprivation therapy — one of the most common treatments for prostate cancer — may increase the risk of death from heart disease in patients over age 65, according to a new study by researchers at Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital and other institutions. The study results were based on data from CaPSURE, a national registry of men with prostate cancer. Although the findings need to be confirmed in clinical trials, the study authors state that oncologists should weigh the benefits of androgen deprivation therapy, or ADT, against the risk of heart problems in older prostate cancer patients.

Lees verder


Green Tea and COX-2 Inhibitors Combine to Slow Growth of Prostate Cancer

Drinking a nice warm cup of green tea has long been touted for its healthful benefits, both real and anecdotal. But now researchers have found that a component of green tea, combined with low doses of a COX-2 inhibitor, could slow the spread of human prostate cancer.

Lees verder


OHSU Cancer Institute Researcher Identifies Protein Marker For Prostate Cancer Survival

An Oregon Health & Science University Cancer Institute researcher has identified a protein that is a strong indicator of survival for men with advanced prostate cancer. The C-reactive protein, also known as CRP, is a special type of protein produced by the liver that is elevated in the presence of inflammation. "This could mean that a simple blood test that is already available could help patients and doctors make better decisions as they become more informed about what to expect from the prostate cancer they are facing," said Tomasz Beer, M.D., director of the Prostate Cancer Research at the OHSU Cancer Institute, associate professor of medicine, (hematology/medical oncology) OHSU School of Medicine. It has been known that cancer causes an inflammatory response. This research also suggests that inflammation may play an important role in driving prostate cancer progression and resistance to therapy. "While sometimes inflammation may slow the cancer, an increasing body of evidence suggests that cancer can take advantage of the inflammatory response and the inflammatory cytokines released by the immune reaction may in fact fuel cancer progression. To the extent that our hypothesis proves true, C-reactive protein may be reflecting the overall intensity of the inflammation," Beer said. The finding that higher CRP is associated with shorter survival and a lower probability of response to chemotherapy is a result of a secondary analysis of inflammatory markers in patients enrolled in the ASCENT study, a large Phase 2 clinical trial that evaluated treatment with docetaxel and DN-101, a high dose formulation of calcitriol or docetaxel with placebo. This analysis included patients from both groups. The analyses were supported by Novacea Inc., the sponsor of the ASCENT study. This new finding was in collaboration with Novacea.

Lees verder


Selenium cuts prostate risk

HIGH selenium levels may be protective against prostate cancer in certain subgroups of men, a new study shows. Overall, the researchers found no association between serum selenium andprostate cancer risk. However, higher serum selenium correlated with a lower likelihood of prostate cancer in men who reported a high vitamin E intake (more than the average of 28 IU per day) and thosetaking multivitamins.Also, for smokers, high selenium levels appeared to reduce their prostate cancer risk. [Ben Licher]

Lees verder


Large-Scale Japanese Study Finds Soy Protective against Localized Prostate Cancer, But Not Advanced Prostate Cancer

The largest study examining the relationship between the traditional soy-rich Japanese diet and development of prostate cancer in Japanese men has come to a seemingly contradictory conclusion: intake of isoflavone chemicals, derived largely from soy foods, decreased the risk of localized prostate cancer but increased the risk of advanced prostate cancer. The prospective study of 43,509 men, published in the March issue of Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, suggests that the effects of isoflavones on prostate cancer development may differ according to disease stage, say researchers at the National Cancer Center in Japan. One possible explanation is that isoflavones may delay the progression of latent prostate cancer only; once tumors lose estrogen-receptor beta expression and become aggressive, isoflavones may fail to protect against the development of advanced cancer, and might even increase the risk of progression, possibly by reducing serum testosterone, researchers say. It is also possible that advanced and localized prostate cancer may be different tumor subtypes, which may react differently to isoflavones.

Lees verder


Atrazine and similar reproductive cancers in people

Considering the prevalence of atrazine in the environment, the continued rise of cancer as the leading cause of death in the US (and with breast cancer and prostate cancer being the most common cancers in men and women, respectively), the current findings raise concern for the impact of atrazine on environmental and public health. This is especially troubling because African American and Hispanic Americans, more likely to be occupationally exposed to pesticides and less likely to have proper access to healthcare, are two to four times more likely to die from breast and prostate cancer.

Lees verder


Obesity at the time of prostate-cancer diagnosis dramatically increases the risk of dying from the disease

Obese men who are diagnosed with prostate cancer have more than two-and-a-half times the risk of dying from the disease as compared to men of normal weight at the time of diagnosis, according to a study by researchers at Fred Hutchinson Cancer Research Center. The findings by senior author Alan Kristal, Dr.P.H., and colleagues appear online and will be published in the March 15 print edition of the journal Cancer. "I was very surprised by the findings," said Kristal, member and associate head of the Cancer Prevention Program in the Hutchinson Center's Public Health Sciences Division. "We found the prostate-cancer-specific mortality risk associated with obesity was similar regardless of treatment, disease grade or disease stage at the time of diagnosis," he said.

Lees verder


Noscapine effective against prostate cancer

A presentation made at the 17th International Prostate Cancer Update Conference in Vail, Colorado, has shown noscapine to be effective against prostate cancer. Noscapine, a non-addictive derivative of opium, has been used worldwide since the 1950's as an anti-cough medication. Noscapine was originally proposed as an anti-cancer agent in the early 1960's. However major studies of its broad anti-cancer effects were only done in recent years.

Lees verder


Prostate Cancer Survival Worse After Radiation Than Other Modalities

A new analysis that compared 3 common treatment options for prostate cancer found a difference between them. Men who were treated with external-beam radiotherapy did not live as long as those who had radioactive seed implants or those who opted for surgery.

Lees verder


Prostate Cancer Overtreated?

Fewer than one in 10 men with early prostate cancer and eligible to choose close observation rather than active treatment opts for that strategy, researchers report. The findings suggest that many men at low risk of having their cancer spread may be overtreated, researcher Daniel Barocas, MD, of New York-Presbyterian Hospital-Weill Cornell Medical Center in New York, tells WebMD.

Lees verder


Prostate cancer therapy may increase risk of death from heart disease in older men

Androgen deprivation therapy - one of the most common treatments for prostate cancer - may increase the risk of death from heart disease in patients over age 65, according to a new study by researchers at Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital and other institutions.

Lees verder


Delay in approval of cancer therapy debated in U.S.

The U.S. Food and Drug Administration (FDA)'s decision to delay approving an experimental therapy to treat prostate cancer has enraged seriously ill patients and triggered a bitter debate in the country, The Washington Post reported Friday. The first-of-its-kind therapy, called Provenge, is a "vaccine" designed to extend the lives of patients with advanced prostate cancer by stimulating their immune systems.

Lees verder


Study identifies a common genetic risk factor for colorectal and prostate cancer

A study led by researchers at the Keck School of Medicine of the University of Southern California has found that one of seven genetic risk factors previously identified as increasing the probability of developing prostate cancer also increases the probability of developing colorectal cancer.

Lees verder


Inflammation May Play Role In Metastasis Of Prostate Cancer

Many would assume that "mounting an immune response" or "having your body fight the cancer" is a good thing. Now, research at the University of California, San Diego (UCSD) School of Medicine strongly suggests that inflammation associated with the progression of tumors actually plays a key role in the metastasis of prostate cancer.

Lees verder


Vitamin D, variations in its receptor and prostate cancer

Results of this study by Haojie Li and colleagues suggest that vitamin D deficiency is common among men in the US, and that vitamin D status and genetic variation in the VDR gene affect prostate cancer risk.

Lees verder


Broccoli and Other Vegetables Linked with Decreased Risk of Aggressive Prostate Cancer

Eating more cruciferous vegetables like broccoli and cauliflower is associated with a reduced risk of aggressive prostate cancer. Several studies have demonstrated an association between eating vegetables and a reduced risk of prostate cancer, but study results have not been consistent and many have not investigated the association among patients with aggressive prostate cancer.

Lees verder


Heavy men fare poorly with prostate cancer

A high body mass index (BMI) does not increase the risk of developing prostate cancer, but once the disease occurs, a high BMI is associated with a greater risk of dying from the cancer, researchers report. [Ben Licher]

Lees verder


A Radical Attack On Prostate Cancer

Seattle-based biotech Dendreon is hoping to get U.S. approval for the first cancer drug that would train the body to fight off cancer on its own, with few side effects.

Lees verder


Prostate cancer misdiagnosed in some men

Overweight men are far more likely to get misleading results to prostate cancer tests that compromise their treatment, new research has revealed. A study has found that prostate biopsies commonly used to diagnose the extent of the disease regularly underestimate the severity in men carrying extra weight.

Lees verder


MR imaging helps predict recurrence in prostate cancer patients

MR images taken of prostate cancer patients prior to treatment that show that the cancer has spread outside the prostate gland capsule help predict whether the cancer will return, according to a recent study conducted by radiologists at the University of California-San Francisco.

Lees verder


Indian Medicine Compound May Hold Clues to Prostate Cancer Prevention

A University of Kentucky researcher has received funding to investigate an herbal compound used in Indian medicine that may have anti-prostate cancer mechanisms. The National Institute for Health (NIH) has awarded Damodaran Chendil, assistant professor at the UK College of Health Sciences, Division of Clinical and Reproductive Sciences, $1.1 million to investigate the compound. In previous studies, Chendil reported that the herbal preparation Rasagenthi Lehyam (RL), an herbal formulation used in Indian medicine, is an effective treatment for prostate cancer in an animal model. The most potent compound of RL is psoralidin, which proved to have more potent anti-cancer effects in prostate cancer cells compared to the other isolated compounds identified in RL. The action of psoralidin inhibits cancerous cell growth and tumor survival. Importantly, Chendil found psoralidin targets cancer cells without causing significant toxicity to normal prostate cells.

Lees verder


Prostate Cancer Death Linked to Speedy Rise in PSA Count

Men whose PSA count goes up 2 ng/mL or more in one year are at high risk of dying of prostate cancer despite treatment.

Lees verder


Hormone inhibitor promising for hard-to-treat prostate cancer

For prostate cancer patients whose tumors have continued to grow despite medical or surgical castration, a new drug candidate that inhibits production of male hormones anywhere in the body is showing promise in early trials.

Lees verder


 

 

 


View My Stats