Nieuws probiotica


balk2.jpg (42734 bytes)


Meer bewijs dat probiotica goed zijn voor je lever

Het groeiende besef dat de microben die onze darmen bevolken van groot belang zijn heeft geleid tot een heleboel onderzoeken naar het microbioom en tot een florerende probiotica-industrie. Een nieuwe studie suggereert dat probiotica niet alleen de gezondheid van de darmen kunnen verbeteren, maar ook van de lever.

Lees verder


Nieuwe probiotica tegen KNO-infecties

KNO-infecties zoals middenoor- en keelamandelontsteking worden tot op heden behandeld met antibiotica. Met de toename van antibioticaresistente bacteriŽn is er een sterke behoefte aan alternatieven, die er op dit moment echter niet zijn.

Lees verder


Probiotica en prebiotica

We komen heel vaak de begrippen probiotica en prebiotica tegen. Wat zijn dat voor stoffen. Wat zijn probiotica en wat zijn prebiotica. Hoe nuttig zijn deze stoffen. In onderstaande blog wordt hierop een antwoord gegeven. Bij de volwassen mens komen in de dikke darm zoín 100 tot 600 verschillende soorten bacteriŽn voor. In totaal circa 100 biljoen. Deze bacteriŽn hebben hier een belangrijke functie. Zij breken stoffen af die niet door ons eigen systeem kunnen worden afgebroken.

Lees verder


Lage glycemische index dieet vermindert symptomen van autisme

Brood, granen en andere suikerhoudende bewerkte voedingsmiddelen veroorzaken grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel. In tegenstelling zijn maaltijden gemaakt van groenten, fruit en volkoren gezonder omdat ze trager verteren en zo minder invloed hebben op onze bloedsuikerspiegel.

Lees verder


Probiotica beschermen kinderen en zwangeren tegen zware metalen

Een recent onderzoek meldt dat yoghurt die probiotica bevat met succes kinderen en zwangere vrouwen beschermt tegen blootstelling aan zware metalen. Werkend met de financiering van de Bill en Melinda Gates Foundation, hebben Canadese en Tanzaniaanse onderzoekers een speciale yoghurt met Lactobacillus rhamnosus bacteriŽn gefabriceerd en verspreid, en observeerden de resultaten bij een controlegroep. Het werk is deze week gepubliceerd in MBiO, de online open-access tijdschrift van de American Society for Microbiology.

Lees verder


Studie onderzoekt het gebruik van probiotica bij het voorkomen van gastro-intestinale aandoeningen bij zuigelingen.

Het geven van een probioticum aan een baby tijdens de eerste drie levensmaanden lijkt het ontstaan van gastro-intestinale aandoeningen te verminderen en tot lagere bijkomende kosten leiden, volgens een studie van Flavia Indrio, MD, van de Aldo Moro Universiteit van Bari, ItaliŽ, en collega's..

Lees verder


Probotica en de genen

CommerciŽle drankjes met goede bacteriŽn veranderen de genactiviteit in de darmen. Dit zorgt voor een mild positief effect op de bloeddruk en het immuunsysteem.

Lees verder


Dossier - Probiotica

Het onderzoek naar de gezondheidseffecten van probiotica heeft al veel positieve en opmerkelijke resultaten opgeleverd. In 2008 leidde het overlijden van ernstig zieke patienten met een alvleesklierontsteking die een speciaal samengestelde cocktail met zes probiotische bacteriestammen kregen toegediend echter tot een pas op de plaats. Zijn probiotica wel veilig? De Voedsel en Warenautoriteit oordeelt na gedaan onderzoek van wel.

http://www.refdag.nl/dossiers/overzicht-dossiers/gezondheid/probiotica

Veel mensen weten dit niet, de basis voor je gezondheid en dus je darmflora begint bij de geboorte, en wat als je dan met een keizersnede geboren wordt, juist een best wel groot probleem:

http://www.refdag.nl/nieuws/kind_erft_darmflora_van_moeder_1_136892

Gerrit


De hersenen genezen met probiotica?

Steeds meer mensen beseffen dat gezondheid in de darmen begint. Herstel van problemen begint dan ook met het herstel van de darmflora.

Download PDF

Gerrit


Genen bacteriŽn laten probiotica werken

BacteriŽn hebben genen die positief inwerken op de gezondheid van mensen. Die ontdekking maakt dat fabrikanten nu veel gerichter kunnen zorgen voor goed functionerende probiotica.

Link

Chantal Buslot


Onderzoek naar de Propatria-studie

Onderzoek naar de PROPATRIA-studie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In deze studie werd onderzocht in hoeverre patiŽnten met een voorspeld ernstige acute alvleesklierontsteking baat hebben bij een toediening van een probioticamengsel. Probiotica zijn levende bacteriŽn die wanneer toegediend in adequate hoeveelheden de gezondheid van de gastheer bevorderen. De IGZ deed het onderzoek samen met de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek en de Voedsel en Waren Autoriteit, omdat aan het einde van de studie bleek dat aanzienlijk meer proefpersonen waren overleden na toediening van probiotica (24 van de 152 proefpersonen vergeleken met 9 van de 144 in de placebogroep).

Download PDF


Werking van probiotica

Donderdag 24 januari 2008 was de dag dat er geen enkele Nederlandse krant te vinden was zonder de woorden 'probiotica' en 'acute alvleesklierontsteking'. Deze dag veranderde voorgoed onze kijk op probiotica. Probiotica, die tot die dag aangeduid werden als 'goede bacterien', werden voor het eerst in verband gebracht met ernstige, negatieve effecten. Uit een landerlijk onderzoek bij patienten met ernstige acute alvleesklierontsteking bleek dat er meer patienten waren overleden in de probiotica groep dan in de groep patienten die een placebo kreeg.

Het UMC Utrecht heeft beloofd om uit te zoeken hoe het toch kan dat 'goede bacterien' ineens 'slechte bacterien' werden. De eerste resultaten van het toen gestarte onderzoek staan beschreven in dit proefschrift. Hieruit blijkt dat de gebruikte bacterien werken als een soort vaccin: ze zijn eigenlijk een heel klein beetje slecht (net zoals een vaccin een verzwakte ziekteverwekker is) en hebben daardoor als effect dat het lichaam verdedigingssystemen harder laat werken en daardoor sterker wordt.

Een mooi mechanisme in een (bijna) gezond lichaam, maar niet geschikt voor patienten met ernstige acute alvleesklierontsteking. Op basis van de resultaten, beschreven in dit proefschrift, zouden probiotica dus beter preventief gebruikt kunnen worden om een ziekte te voorkomen.


Toediening probiotica voorkomt eczeem bij kinderen

Geselecteerde probiotische bacteriŽn kunnen het ontstaan van eczeem, voornamelijk op jonge leeftijd voorkomen. Het mogelijke werkingsmechanisme berust op veranderingen van de darmflora door toediening van probiotica. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de Panda studie die Titia Niers uitvoerde. Allergische aandoeningen zoals eczeem, voedsel allergie, astma en hooikoorts komen veel en in toenemende mate voor op de kinderleeftijd en de ontwikkeling ervan is tot op heden niet te voorkomen. De hygiŽnehypothese suggereert dat de toename van allergische ziekten het gevolg zijn van een verminderde blootstelling aan micro-organismen waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de bacteriŽn van de darmflora op jonge leeftijd. Niers voerde het onderzoek uit bij 156 moeders en hun kinderen, waarbij de moeders zes weken voorafgaand aan de bevalling probiotica of placebo kregen net als de kinderen gedurende het eerste levensjaar. Toediening van probiotica is een veelbelovende mogelijkheid, in ieder geval ter voorkoming van eczeem. Het is echter nog te vroeg om toediening van probiotica op grote schaal toe te gaan passen en voorzichtigheid blijft geboden.


Bacterie met grijparmpjes blokkeert indringers

BacteriŽn in drankjes als Vifit blokkeren ziekteverwekkers door zich met grijparmpjes aan de darmwand te hechten. Dit ontdekte een groep Finse, Belgische en Nederlandse onderzoekers, gecoŲrdineerd door prof. dr. Willem de Vos van het Laboratorium voor Microbiologie van Wageningen University. De resultaten zijn eind vorige week gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.


Is Water Kefir Good For An Anti-Candida and Low Carb Diet?

I have been struggling to try to comprehend if Sugar Water Kefir is beneficial on a Low Carb and Anti-Candida Diet. Considering the high sugar content you would think that it goes against common sense to consume it when you are trying to avoid sugars. But water kefir is extremely high in probiotics that work in symbiosis. Good probiotic supplements that work are really hard to come by. You would have to pay over $40 for a potent probiotic supplement (ie Bio-Kult). Good Gut health is associated with better blood glucose control as well as beneficial for weight loss. So is the fructose in water kefir really bad? Do the probiotic microbes neutralize the side effects of the fructose?


Probiotics affect metabolism, says new study

Probiotics, such as yoghurt drinks containing live bacteria, have a tangible effect on the metabolism, according to the results of a new study published today (Tuesday 15 January) in the journal Molecular Systems Biology. The research is the first to look in detail at how probiotics change the biochemistry of bugs known as gut microbes, which live in the gut and which play an important part in a person’s metabolic makeup. Different people have different types of gut microbes inside them and abnormalities in some types have recently been linked to diseases such as diabetes and obesity.

Lees verder


Einstein Researchers Find Convincing Evidence That Probiotics are Effective

Up to one in five people on antibiotics stop taking their full course of antibiotic therapy due to diarrhea. Physicians could help patients avoid this problem by prescribing probiotics, according to a study by researchers at Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University published in American Family Physician. Antibiotics target "bad" bacteria but may also kill the "good" bacteria in the large intestine, leading to diarrhea. Diarrhea can also result from bacterial and viral infections. Probiotics?cultures of "good" microorganisms similar to those normally found in the gut ? have been promoted as restoring the microbial balance disrupted by antibiotics and infections. Probiotic bacterial strains are added to certain yogurts and brands of miso and other fermented foods, and are also available as powders and pills sold in health food stores. The Einstein scientists reviewed the medical literature and found seven, high-quality studies in which probiotics were administered to people. The researchers concluded that the studies support the use of probiotics for avoiding diarrhea resulting from antibiotic use or from gastrointestinal viral or bacterial infections. In addition, the probiotics used in these studies were found to rarely cause adverse effects, even in children.

Lees verder


Probiotics Found to Help Your Gut`s Immune System

A new study shows that probiotics can modulate immune responses via your gut's mucosal immune system.

Lees verder


Probiotic intervention has strain-specific anti-inflammatory effects in healthy adults

In the present study, we also found that B. animalis ssp. lactis Bb-12 decreased the T lymphocyte growth factor IL-2 in the influenza-virus-stimulated PBMC, indicating an anti-inflammatory effect, which is consistent with our previous findings in human leukocyte cell culture[17]. Our finding is a new one since, in healthy adults, a combination of B. animalis ssp. lactis Bb-12 and L. paracasei ssp. paracasei CRL-431 had no effect in in vitro-stimulated blood cytokine production[7]. IL-2 is a very important cytokine in viral infections and inflammatory responses since it activates NK cells and induces activation and proliferation of T lymphocytes. Therefore, IL-2 production might be an important factor for a probiotic fighting against respiratory tract infections. Based on our present results, the Bifidobacterium strain might not be the most optimal strain against respiratory infections. Indeed, it is mainly probiotic strains from Lactobacillus genera-L. rhamnosus GG[34], L. casei DN-114001[35], a combination of L. gasseri PA 16/8, B. longum SP 07/3 and B. bifidum MF 20/5[5-6], and L. reuteri[36]-that have reduced the incidence or symptoms of common cold or respiratory tract infections. However, the immunomodulatory effects underlying the results observed in these studies have not been fully elucidated.

Lees verder


Probiotics prevent IgE-associated allergy until age 5 in cesarean-delivered children but not in total cohort

According to a recent study from the University and the University Central Hospital of Helsinki, Finland, no allergy-preventive effect is extended to age 5 years by perinatal supplementation with probiotics in babies at risk for developing allergies; protection is conferred only to Cesarean section babies Childhood allergies have increased significantly in industrialized countries during the past few decades. Researchers theorize that this rising incidence is the result of a lowered exposure to bacteria in early childhood. This exposure to microbes appears to be essential in jump-starting the immune system to develop healthy pathways that do not result in allergic conditions. Additionally, it’s been observed that infants who develop allergies have intestinal bacteria that are distinctly different from those of non-allergic infants, suggesting that the type of intestinal microflora is an important factor in forming allergic conditions. In a study published in the Journal of Allergy and Clinical Immunology (online January 2009) researchers from the University and University Central Hospital of Helsinki conducted a clinical trial of more than 1200 mothers whose infants would be at high risk to develop allergies. During the last month of their pregnancies, the mothers took daily doses of a probiotic mixture or a placebo, and their infants were given the same probiotic mixture plus a prebiotic or a placebo for the first 6 months of their lives. The children were followed for 5 years and evaluated for incidence of allergic diseases. The authors found that the frequencies of allergic and IgE-associated allergic disease and sensitization were similar in the children who had received probiotic and those who’d gotten placebo. Although there appeared to be a preventive effect at age 2, there was none noted at age 5. Interestingly, in babies born by cesarean section, the researchers found less IgE-associated allergic disease in those who had received the probiotic.

Lees verder


Can Yogurt Really Boost Your Health?

One of the hottest food marketing trends these days involves adding live bacteria to dairy products as a way to boost health.

Lees verder


Infants with poor intestinal flora often develop eczema

In a healthy intestinal system there is a great variety of natural bacteria. Today many people have an imbalanced flora of intestinal bacteria. Now a new study, from Lund University in Sweden, shows that children with only a limited variety of bacteria in their feces one week after birth more often developed atopical eczema by the age of 18 months. In the study, published in Journal of Allergy and Clinical Immunology, feces were examined from children in GŲteborg, London, and Rome. “A diversified intestinal flora seems to be better at stimulating the immune defense," says GŲran Molin, professor of food hygiene at the Faculty of Engineering, Lund University, who co-directed the study with Siv Ahrnť, also a professor of food hygiene. The composition of a child’s bacterial flora is dependent on the mother’s microflora, since she is the primary source for the child’s bacteria at the outset. “A healthy vagina is totally dominated by lactobacilli, or lactic acid bacteria. With a vaginal delivery the child will come into close contact with the mother’s bacteria. If the mother has a good flora of bacteria, the contact is an important help for the child to be able to be colonized by bacteria in the proper way. It can be assumed that certain hygiene measures, such as antibiotics given in some countries in connection with deliveries, in normal cases may have a deleterious effect, since the mother then is at risk to get a skewed bacteria flora, which she passes on to the child," GŲran Molin reasons. Foods that promote the existence of lactobacilli are soured vegetables, such as sauerkraut, marinated olives, capers, and salted pickles, as well as cheese. The industry has discovered that certain living microorganisms are good and therefore add them to certain products under the umbrella term of probiotica.

Lees verder


Experts continue to cite Bifantis as promising probiotic treatment for Irritable Bowel Syndrome

Two new review articles that cover therapeutic approaches to irritable bowel syndrome in the July issue of Nutrition in Clinical Practice, cite growing evidence that probiotics, and specifically Bifidobacterium infantis 35624 (Bifantis), are effective in helping manage IBS. Both articles point to data that suggest Bifantis (available in the US only in supplement form, marketed as Align) -- has anti-inflammatory properties that help normalize gut function at a cellular level.

Lees verder


EU project finds synbiotics good for diet and health

An EU-funded project has demonstrated that both the composition and activity of gut microflora, which plays an important role in preserving health, can be improved through the addition of prebiotics and probiotics to an individual's diet. Whilst probiotic bacteria are already known to have positive effects on human gastrointestinal health, the mechanisms of these effects are still not fully understood. The EU Microfunction project sought to determine the efficacy of probiotics, prebiotics and synbiotics (a combination of probiotics and prebiotics that supports the growth of probiotics).

Lees verder


Probiotics Improve Infant Immune Function

A probiotic treatment for pregnant women and their infants was successful in improving the immune function of the newborns, in a study conducted by researchers from Helsinki University Central Hospital in Finland and published in the journal Pediatrics. "Our results support the idea that probiotics and prebiotics may enhance immune maturation and protect infants against respiratory pathogens," the researchers wrote.

Lees verder


Probiotics affect metabolism, says new study

Probiotics, such as yoghurt drinks containing live bacteria, have a tangible effect on the metabolism, according to the results of a new study published today. The research is the first to look in detail at how probiotics change the biochemistry of bugs known as gut microbes, which live in the gut and which play an important part in a person's metabolic makeup.

Lees verder


Development of the Human Infant Intestinal Microbiota

Almost immediately after a human being is born, so too is a new microbial ecosystem, one that resides in that person's gastrointestinal tract. Although it is a universal and integral part of human biology, the temporal progression of this process, the sources of the microbes that make up the ecosystem, how and why it varies from one infant to another, and how the composition of this ecosystem influences human physiology, development, and disease are still poorly understood. As a step toward systematically investigating these questions, we designed a microarray to detect and quantitate the small subunit ribosomal RNA (SSU rRNA) gene sequences of most currently recognized species and taxonomic groups of bacteria. We used this microarray, along with sequencing of cloned libraries of PCR-amplified SSU rDNA, to profile the microbial communities in an average of 26 stool samples each from 14 healthy, full-term human infants, including a pair of dizygotic twins, beginning with the first stool after birth and continuing at defined intervals throughout the first year of life. To investigate possible origins of the infant microbiota, we also profiled vaginal and milk samples from most of the mothers, and stool samples from all of the mothers, most of the fathers, and two siblings. The composition and temporal patterns of the microbial communities varied widely from baby to baby. Despite considerable temporal variation, the distinct features of each baby's microbial community were recognizable for intervals of weeks to months. The strikingly parallel temporal patterns of the twins suggested that incidental environmental exposures play a major role in determining the distinctive characteristics of the microbial community in each baby. By the end of the first year of life, the idiosyncratic microbial ecosystems in each baby, although still distinct, had converged toward a profile characteristic of the adult gastrointestinal tract.

Lees verder


New data on the probiotic strain Bifantis shows anti-inflammatory properties

The biotechnology company Alimentary Health today announced results from two studies that demonstrate the anti-inflammatory activity of a natural probiotic bacterial strain of human origin, Bifantis (Bifidobacterium infantis 35624), in models of arthritis and Salmonella infection. Data from these studies were presented this week at the 38th annual Digestive Disease Week conference taking place in Washington D.C.

Lees verder


About Half Of US Adults Have Never Heard Of Probiotics, But Many Indicate A Willingness To Try Them

Probiotic supplements have been used around the world for at least half a century, but almost half (49 percent) of Americans indicate that they have never heard of them, according to a recent survey conducted by Harris Interactiveģ for Florastorģ, the world's top-selling probiotic, now being launched widely in the United States.

Lees verder


Probiotic drinks can help reduce diarrhoea associated with antibiotics

Drinks containing probiotic bacteria can help reduce diarrhoea among older people, which may reduce length of stay in hospital and save the NHS money, say Imperial College researchers at Hammersmith Hospital in a study published online.

Lees verder


Viable probiotics might help the critically ill

Therapy with viable probiotics stimulates the function of the immune system in critically ill patients in intensive care, Canadian researchers report. [Ben Licher]

Lees verder


Newly Released 'Consumer's Guide to Probiotics' is the Definitive Book on the Roots of Digestion

Dr. Dash is a nutritionist, microbiologist and founder and President of UAS Laboratories. He is an internationally known probiotic pioneer and a leader in the field of integrative medicine. Dr. Dash's book focuses on research on probiotics ("good bugs"), which he says can greatly benefit humans. Since the good bugs are "sticky," they are able to thoroughly coat a digestive tract by adhering "shoulder-to-shoulder," making it virtually impossible for pathogens, allergens or other inflammatory undigested food particles to enter the bloodstream. "Here's something most people don't know: Not only do our lives depend on 'friendly' bugs, there are more bug cells in us - when we are healthy - than there are human cells!" Dr. Dash said. "In ancient times, the human diet was rich in new friendly bugs from fermented foods like kefir, yogurt, sauerkraut, wine, beer and other foods from a raw, earthy, natural diet. But now, the intake has diminished exponentially."

Lees verder


Probiotics again linked to lower eczema risk

Probiotic supplementation during pregnancy and then for the infants after birth could reduce the incidence of eczema, suggests a new clinical trial from Sweden.

Lees verder


 

 

 


View My Stats