plastic en gezondheid


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoge concentraties microplastics in vis uit de Atlantische Oceaan

Een nieuw onderzoek werpt licht op de omvang van de vervuiling door microplastics in onze oceanen. De studie, gepubliceerd iní Frontiers in Marine Scienceí, vond microplastics in de magen van bijna drie van de vier mesopelagische vissen gevangen in de Noordwest-Atlantische Oceaan - ťťn van de hoogste niveaus ter wereld. Deze bevindingen zijn verontrustend omdat vissen aangetast door microplastics, zich door de oceaan kunnen verspreiden.

Lees verder


Microplastic uit de wasmachine

Dat er microplastics in ons afvalwater voorkomen is voornamelijk te wijten aan twee factoren. Ten eerste bevatten veel verzorgingsproducten zoals tandpasta, crŤmes en douchegel minieme stukjes plastic, die ervoor zorgen dat er een mechanisch schoonmaakeffect optreedt. Ten tweede komen microplastics vrij in het wasproces van kleding van stoffen met polymeren, waardoor deze plastics ons milieu binnenkomen via het afvalwater.

Lees verder


Hoe maak je van plastic mooie meubels ?


Studie ondersteunt mogelijk verbod op microplastic balletjes

Het bewustzijn van de bevolking betreffende de aanwezigheid van microbeads (microplastic) in persoonlijke verzorgings producten ontbreekt op sommige plaatsen, maar een nieuwe studie wijst uit dat er sterkte indicaties zijn dat een verbod op het gebruik breed geaccepteerd zal worden. Een studie gedaan door de Universiteit van Plymouth is nagegaan wat de opvatting is over de aanwezigheid van microbeads in beschikbare cosmetica.

Lees verder


Test op Noordzee met opruimen plastic soep

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) sprak vandaag bij de presentatie van de vinding van Boyan Slat nogmaals haar steun uit voor zijn project om de plastic soep op te ruimen. Mede door een gift van een half miljoen euro van de rijksoverheid kunnen het komende jaar de eerste testen worden gedaan op de Noordzee.

Lees verder


Voorkom blootstelling aan weekmakers uit plastic


Nascheiding van plastic is goedkoper

Nascheiding van plastic is goedkoper, efficiŽnter en milieuvriendelijker stelt Raymaond Gradus, hoogleraar bestuur en economie van de publieke economie VU. In BelgiŽ levert nascheiding van plastic twee maal de hoeveelheid op tegen 40% van de onkosten van voorscheiding door huishoudens en inzameling door gemeenten in Nederland. De milieuwinst van CO2 is beperkt maar wel zinvol.


Effect van microplastics voor het eerst op ecosysteem op land aangetoond

Microplastics op het grondoppervlak hebben alleen in grote concentraties zoals in bermen, tuinen of op landbouwgrond - een direct negatief effect op aardwormen. Maar omdat de wormen de plastics opeten en weer uitpoepen, verspreiden de deeltjes zich in de grond.

Lees verder


Gewichtstoename door weekmakers

In kunststoffen treft men altijd weekmakers als ftalaten aan. Ze kunnen in ons lichaam terechtkomen via de huid of door voedsel. Zij tasten onze hormoon huishouding aan en kunnen invloed hebben op ons lichaamsgewicht. Tot nu toe bestond er geen duidelijkheid over de precieze correlaties en mechanismes.

Lees verder


Gratis afgifte schoon plastic afval in havens Rotterdam en Amsterdam

Vanaf 1 januari 2016 kunnen zeeschepen in de havens van Rotterdam Rijnmond en het Noorzeekanaalgebied gratis en onbeperkt plastic scheepafval afgeven. Het afval moet gescheiden en schoon worden aangeleverd. De havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam zijn dat overeengekomen met de afvalinzamelaars in de havens.

Lees verder


Gratis plastic tasjes weg voor beter milieu

Vanaf 1 januari mogen geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Consumenten betalen dan aan de kassa een klein bedrag voor een plastic tas. Deze maatregel moet het aantal plastic tasjes terugdringen en de schade voor het milieu daarmee verkleinen. Betalen voor een boodschappentas is al langer een gewoonte in de Nederlandse supermarkten.

Lees verder


Europese onderzoekers presenteren manieren om plastic soep te bestrijden

Onderzoekers uit elf EU-lidstaten deden drie jaar lang onderzoek naar het probleem van afval in zee, dat voornamelijk uit plastic bestaat. Zij deden dit samen met onder andere zes bedrijven uit het MKB, een NGO, vissers, afvalcoŲrdinatoren, havens en veel kustplaatsen.

Lees verder


Prijs voor onderzoek naar microplastics in Rijn en Maas

Wilco Urgert heeft de scriptieprijs Milieuwetenschappen 2015 van de Open Universiteit (OU) ontvangen voor het ontwikkelen van een methode om in rivierwater aanwezige kleine plastic deeltjes te meten.

Lees verder


Consument kiest liever komkommer zonder plastic

Driekwart van de consumenten kiest liever voor onverpakte groenten, in plaats van in plastic verpakte. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Mensen zien verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben.

Lees verder


Microplastic verontreinigingen ontdekt in de bodemlaag van de St.Lawrence rivier

Het was nog niet eerder wetenschappelijk vastgesteld maar nu zijn in de bodemlaag van rivieren in Noord Amerika concentraties gevonden van microplastic deeltjes. De concentraties van de micro bolletjes in de St. Lawrence rivier zijn even hoog als eerder in de meest verontreinigde zeebodems werden gevonden. Een onderzoeksteam van de McGill Universiteit en de overheid van Quebec heeft op de bodem van de rivier microplastics ontdekt (in de vorm van polyethylene microbolletjes kleiner dan 2 mm diameter), welke op grote schaal zijn verspreid over de bodem van de St. Lawrence rivier. Dit is de eerste keer dat een dergelijke verontreiniging is aangetoond in de bodemlaag van zoetwater.

Lees verder


Bag It OFFICIAL TRAILER

Try going a day without plastic. In this touching and often flat-out-funny film, we follow "everyman" Jeb Berrier as he embarks on a global tour to unravel the complexities of our plastic world. What starts as a film about plastic bags evolves into a wholesale investigation into plastic and its effect on our waterways, oceans, and even our own bodies. We see how our crazy for plastic world has finally caught up to us and what we can do about it. Today. Right now.


Briljant experiment toont aan dat statiegeld moet blijven

Hoe verandert geld menselijk gedrag? Een experiment waarin gekeken wordt of statiegeld ervoor zorgt dat de straten schoon blijven.


Kinderen die blootgesteld worden aan 2 ftalaten hebben een verhoogd risico op astma-gerelateerde ontstekingen van de luchtwegen

Kinderen die blootgesteld worden aan diethyl ftalaat (DEP) en butylbenzyl ftalaat (BBzP) - ftalaat chemicaliŽn, vaak gevonden in persoonlijke verzorgings- en plastic-producten - hebben een verhoogd risico op astma-gerelateerde luchtweg ontstekingen, aldus onderzoekers aan de Columbia Center for Childrenís Environmental Health (CCCEH) van de Mailman School of Public Health. Van de 244 kinderen in de leeftijd van 5 tot 9 jaar die aan het onderzoek meededen hadden allen detecteerbare niveaus van ftalaten in hun urine, hoewel deze over een breed gebied varieerden. Hogere niveaus van beide ftalaten werden geassocieerd met hogere niveaus van stikstofmonoxide in de uitgeademde lucht, een biologische marker van luchtwegontstekingen. De associatie tussen blootstelling aan BBzP en luchtwegontstekingen was vooral sterk onder kinderen die onlangs een piepende ademhaling hadden gemeld, een veel voorkomend symptoom van astma. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het American Journal and Critical Care Medicine.

Lees verder


Plastic afval verandert de habitat van de oceanen

Scripps studie toont aan dat een sterke toename van klein plastic afval in de drijvende vuilnisbelt gevolgen voor het hele ecosysteem kan hebben.  Een honderdvoudige toename in door mensen geproduceerd plastic afval in de oceaan is habitats in het mariene milieu aan het veranderen, volgens een studie, geleid door afgestudeerde onderzoekers aan het Scripps instituut voor oceanografie aan het UC in San Diego.

Lees verder


Plastic Planet

We live in the Age of Plastic. It's cheap and practical, and it's everywhere - even in our blood. But is it a danger to us? This feisty, informative documentary takes us on a journey around the globe - from the Moroccan Sahara to the middle of the Pacific Ocean, from a factory in China to the highest peaks of the Alps - to reveal the far-flung reaches of our plastic problem. Interviews with the world's foremost experts in biology, pharmacology, and genetics shed light on the perils of plastic to our environment and expose the truth of how plastic affects our bodies and the health of future generations. With Original Music by the ORB


Afbreekbare disposables

Bio Futura levert biologisch afbreekbare disposables zoals koffiebekers, borden, bestek palmblad servies, draagtassen en sinds kort ook eco schoonmaakmiddelen! Deze milieuvriendelijke verpakkingen zijn ideaal voor evenementen, feesten, catering en winkels. De producten zijn gemaakt van hernieuwbaar materiaal, 100% composteerbaar en snel leverbaar uit voorraad via de website.

Lees verder

Chantal Buslot


Vanaf 2012 geen gratis plastic tasjes meer

De Amerkaaanse staat CaliforniŽ heeft bij wet besloten dat er vanaf 2012 geen gratis plastic tasjes meer mogen worden verstrekt door winkels.

Bekijk video


Radio - Een beter hergebruik van plastic afval

Ons huishoudelijk plastic afval, dat op veel plekken apart wordt ingezameld, verdwijnt voor het grootste deel naar Duitsland voor de verwerking. Van het materiaal dat overblijft kunnen hooguit bermpaaltjes worden gemaakt. Tot nu toe. Want in Emmen pretendeert het bedrijf Plastinum dankzij een innovatief procťdť een veel hoogwaardiger eindproduct van onze weggegooide plastic verpakkingen te kunnen maken.

Download MP3


Polystyrene food containers to be banned in Penang by Jan 2011


Berg lege plastic flessen verder als zwaan Petty


Opkomende bezorgdheid oceaan - Kleine plastic deeltjes

Terwijl wetenschappers al tijden lang hebben gerapporteerd over de gevolgen van grote plastic rommel in de oceanen waardoor o.a. schildpadden gevangen raken in de vissersnetten, albatrossen plastic aanstekers inslikken plastic, is er heel weinig onderzoek gedaan naar wat er gebeurt als die grotere stukken plastic worden afgebroken in hele kleine vlekjes, genaamd microplastics.

Link

Eric van Staalduinen


Man bouwt eiland van plastic flessen

Marjan Reuvers


Cohen Discusses the Harm Plastics Cause Our Environment

I want to bring up a lady, no relation to me, Diana Cohen. Diana is in Barcelona, Spain. She's doing an exhibition on plastics. She is the founder of the group called the Plastics Pollution Coalition. The fact is plastics break up and spread poisons and toxins that threaten our sea life, our marine life, get into our systems through our ingesting and eating those animals and are a threat to our own present existence. They threaten when plastics are produced and they're put into the atmosphere and in the environment and end up in the ocean they threaten us. So what she has done in Barcelona, Spain, on the eighth of June, which is World Ocean Day, is have an ocean of plastics exhibit and taken plastics from the ocean and created art. It is teaching students there about the dangers of plastics, the threat to our ocean life and to our marine future. I commend Diana Cohen for her work. I commend Mr. Inslee for his work, being a statesman and looking out for the next generation and for Mother Earth, which we have a duty to preserve.


Documentaire (CBS 60-minutes) over Ftalaten

Meer dan ooit zijn mensen bezorgd over de schadelijke chemicaliŽn waar we aan blootgesteld worden, waaronder de zgn. ftalaten, die vaak als weekmakers in plastic worden gebruikt.

Link

Keimpe Wiersma


VWA pleit voor lijst veilige weekmakers in speelgoed/verzorgingsproducten

Om kunststoffen zacht en flexibel te maken worden vaak weekmakers gebruikt zoals ftalaten. Omdat een aantal ftalaten verboden is, verwerkt de industrie alternatieve weekmakers. Voor het gebruik van weekmakers in speelgoed en kinderverzorgingsproducten bestaan geen wettelijke maximale gehaltes. Het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) adviseert een Europese lijst met veilige weekmakers op te stellen voor de productie van speelgoed en kinderverzorgingsproducten. De weekmakers die op de lijst komen zijn veilig omdat zij een positieve risicobeoordeling hebben gehad.

Meest gebruikte weekmakers zijn veilig
De VWA trof in onderzocht speelgoed en kinderverzorgingsproducten 15 weekmakers aan. De drie meest voorkomende weekmakers zijn nader onderzocht en veilig bevonden. Wel moet de weekmaker TXIB aanvullend onderzocht worden. Het is namelijk nog niet bekend in welke mate de huid TXIB absorbeert. Totdat hierover gegevens zijn, is risico uit te sluiten door te eisen dat producten slechts minimale hoeveelheden van deze stof mogen afgeven.

Nonylfenol
Van de weekmaker nonylfenol is niet bekend of deze stof vrijkomt bij lichamelijk contact. Als dit wťl gebeurt kan het schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid of de ontwikkeling van het ongeboren kind. Tot 2010 werd nonylfenol aangetroffen. In de meest recente analyse kwam nonylfenol niet meer voor. Het bureau Risicobeoordeling adviseert om te blijven controleren in hoeverre nonylfenol als weekmaker wordt gebruikt in speelgoed en kinderverzorgingsartikelen. Er komt een risicobeoordeling als de stof bij een volgende meting wordt geconstateerd.

Het bureau Risicobeoordeling van de VWA oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn. De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is geregeld in de Wet Onafhankelijke Risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen. Adviezen in het kader van de wet worden uitgebracht aan de ministers van LNV en VWS.


Event focuses on health hazards of PVC

The Love Canal affair made her famous. Now, Lois Gibbs is in Buffalo as part of a state wide speaking tour with her group The Center for Health, Environment and Justice.


Plastic vergiftigt oceanen

Honderdduizenden tonnen plastic afval drijven rond in de oceanen. Lange tijd werd aangenomen dat plastic niet afbreekt in het milieu. Niets is minder waar, zeggen Japanse onderzoekers: plastics breken wel degelijk af en daarbij komen grote hoeveelheden giftige stoffen vrij.

Link


Plastic boot klaar voor vertrek


Addicted to Plastic - The Rise and Demise of a Modern Miracle

From styrofoam cups to artificial organs, plastics are perhaps the most ubiquitous and versatile material ever invented. No invention in the past 100 years has had more influence and presence than synthetics. But such progress has had a cost. For better and for worse, no ecosystem or segment of human activity has escaped the shrink-wrapped grasp of plastic. Addicted To Plastic is a global journey to investigate what we really know about the material of a thousand uses and why there's so darn much of it. On the way we discover a toxic legacy, and the men and women dedicated to cleaning it up.


Ftalaten kunnen een rol spelen bij ADHD symptomen

Een nieuw onderzoek heeft een mogelijk verband gevonden tussen blootstelling aan ftalaten en ADHD bij schoolgaande kinderen. De Koreaanse studenten in het onderzoek bij wie ADHD symptomen waren vastgesteld, hadden hogere ftalaten-niveaus in hun urine dan studenten zonder ADHD symptomen.Dit is het eerste onderzoek bij mensen dat dit verband vindt en het bevestigt daarmee eerder onderzoek bij knaagdieren. Dit onderzoek lijkt derhalve een verband aan te tonen tussen blootstelling aan chemische stoffen en de ontwikkeling van ADHD.

Ftalaten = chemische vloeistoffen die gebruikt worden in cosmetica, als weekmakers in
speelgoed en bij de vervaardiging van PVC

Vertaling: Keimpe Wiersma


Gentse wetenschappers maken plastic uit planten en bomen

Wetenschappers van de UGent zijn er in geslaagd om plastic te produceren uit planten en bomen. Door het gebruik van niet-eetbare planten en bomen wordt het aantal inzetbare grondstoffen gevoelig uitgebreid. Ghent Bio-Energy Valley (GBEV) organiseert op 15 december een workshop over bioplastics. De workshop 'Biopolymeren: veelbelovende toekomstperspectieven' op 15 december richt de schijnwerpers op de technologische, ecologische en economische voordelen van biopolymeren in het algemeen en van polymelkzuur- en zetmeelgebaseerde biopolymeren in het bijzonder. De workshop richt zicht tot een breed publiek van producenten, gebruikers en andere geÔnteresseerden. Natuurlijke biopolymeren zoals cellulose of zetmeel, zijn al langer op de markt. Zetmeelgebaseerde bioplastics hebben een veelbelovende toekomst omwille van de grote beschikbaarheid en de lage prijs. Nieuwere bioplastics worden gevormd uit hernieuwbare grondstoffen. Sommige zijn sinds kort op de markt zoals polymelkzuur (PLA) en zelfs biogebaseerd polyethyleen. Andere bioplastics zitten nog in deR&D-fase, maar zullen naar verwachting op korte tot middellange termijn een industrieŽle en economische realiteit worden. Planten zijn per definitie leveranciers van hernieuwbare bouwstenen, die de traditionele materialen afkomstig uit de petrochemie vervangen. De omzetting van die bouwstenen tot plastic gebeurt door micro-organismen. Dit levert een lagere ecologische voetafdruk op, onder meer door een lagere energiebehoefte en een kleinere afvalberg. De wetenschappers ontdekten dat nu ook bomen plastic kunnen leveren, op voorwaarde dat ze gemakkelijk afbreekbaar gemaakt worden door de lignine-inhoud te verlagen. Lignine zorgt ervoor dat bomen rechtop blijven staan. Bioplastics openen heel wat perspectieven voor uiteenlopende bedrijfstakken: de verpakkingsindustrie (wegwerpbestek en bekers), de medische sector (afbreekbare chirurgische materialen, ziekenhuiskledij), de meubelindustrie (opvulstoffen, basismateriaal voor panelen), de bouwsector (isolatiemateriaal, linoleum), de automobielsector (deurpanelen en hoedenplanken), de landbouw (afbreekbare bloempotten, afdekfolie), enzovoort.


Weekmakers in infuuszakken

Vandaag op Radio 1, pleidooi van een kinderarts

In infuuszakken- en slangen van PVC zit het ftalaat DEHP, dit is een weekmaker die kan vrijkomen en dus in het lichaam van een patiŽnt kan terechtkomen via een infuus of bloedtransfusie. In de Europese Unie is het gebruik van deze stof in kinderspeelgoed, cosmetica en verzorgingsproducten verboden). Goede kans dat er ook BPA in zit.

Rob M.M. Greuter


Wetenschappers lepelen plastic soep uit Stille Oceaan

Onderzoekers willen drijvende afvaltapijten ruimen en plastic troep recyclen of omzetten in elektriciteit

Link


World Oceans Day Statement on Plastic Pollution

Following a presentation to Google employees by Captain Charles Moore, an oceanographer who pioneered the study of plastic debris, the Strategic Council on Plastic Pollution convened at the Google Campus in Mountain View, California on June 4, 2009. It was the first meeting for the council on plastic pollution, which was recently formed to raise awareness of this rising threat to the world's oceans. Said council member and marine biologist Dr. Wallace J. Nichols, We are finding plastic in the stomachs of sea turtles, birds, and fish all over the world. I find this extremely disturbing." In honor of World Oceans Day, the council has issued the following statement regarding this increasingly urgent threat to wildlife and human health: Do you know where our plastic goes? Did you know that our oceans are filling up with plastic pollution? Plastic fragments contaminate even the most remote locations on earth, and harmful chemicals leached by plastics are present in the bloodstream and tissues of almost every one of us. 

Plastic pollution harms people, animals, and the environment. Plastic is not biodegradable. In the marine environment, plastic breaks down into smaller and smaller particles that absorb toxic chemicals, are ingested by wildlife, and enter the food chain that we depend on. Consumption of throwaway plastics, such as bottles, containers, bags, and packaging, has spiraled out of control.
Recycling is not a sustainable solution. The reality is that most of our plastic waste is landfilled, downcycled or exported to other countries. And tragically, millions of tons of plastic are poisoning our oceans.

Businesses and governments need to take responsibility for new ways to design, recover and dispose of plastics. Plastic pollution is the visible symbol of our global crisis of over-consumption. Let's pledge to shift our societies away from the disposable habits that poison our oceans and land, eliminate our consumption of throwaway plastics, and begin embracing a culture of sustainability.


Hergebruik PET-fles gevaarlijk

Uit recente studies is gebleken, dat hergebruik van flessen die gemaakt zijn van PET feitelijk gevaarlijk kunnen zijn. Het bleek dat PET in de loop van de tijd afgebroken werd en de drank inlekte, als de flessen werden hergebruikt. Het vergif DEHA verscheen ook in het watermonster van water uit hergebruikte PET-flessen. Het is gebleken dat DEHA leverproblemen veroorzaakt, mogelijk problemen op het gebied van de voortplanting veroorzaakt, en men vermoed dat DEHA kanker veroorzaakt bij mensen. Om deze redenen is het het beste om PET-flessen alleen te gebruiken om een produkt te kopen en naar huis te vervoeren, en na het legen ter recycling te dumpen bij het inzamelpunt voor plastic afval.

Bron: Link

Met vriendelijke groet,

Leo Bakker, www.avoratio.nl 

 

 


View My Stats