Leefbewust.com


 


Ophoping vocht in hersenen kan teken zijn van ziekte van Parkinson

Een team van onderzoekers van McLean Hospital, verbonden aan de Harvard Medical School, en de universiteit van Oxford hebben geconstateerd dat verhoogde niveaus van bepaalde soorten lipiden (vetmoleculen) in de hersenen een vroeg teken kunnen zijn van de ziekte van Parkinson (PD). Deze bevinding kan belangrijke implicaties hebben voor het identificeren van patiŽnten die mogelijk risico lopen op het ontwikkelen van PD en voor de vroege behandeling van de ziekte.

Lees verder


Calcium kan een rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson

Onderzoekers hebben ontdekt dat een teveel aan calcium in hersencellen kan leiden tot de vorming van toxische clusters die kenmerkend zijn voor de ziekte van Parkinson. Een internationaal team, geleid door de Universiteit van Cambridge, ontdekte dat calcium de interactie kan mediŽren tussen kleine vliezige structuren binnen zenuwuiteinden, die belangrijk zijn voor neuronale signalering in de hersenen, en alfasynucleÔne, het eiwit dat geassocieerd is met de ziekte van Parkinson. Overmatige niveaus van calcium of alfa-synucleÔne kunnen de oorzaak zijn van de kettingreactie die leidt tot de dood van hersencellen.

Lees verder


Start de ziekte van Parkinson in de darmen?

De ziekte van Parkinson kan in de darmen beginnen en zich via de vagus zenuw naar de hersenen verspreiden, geeft een onderzoek aan dat gepubliceerd is in het online nummer van Neurologyģ, het medisch tijdschrift van de American Academy of Neurology. De vagus zenuw strekt zich uit van de hersenstam naar de buik en controleert onbewuste lichaamswerkingen zoals hartslag en voedselvertering.

Lees verder


Hoe je stamcellen kunt omzetten naar dopamine cellen bij Parkinson


Hoe marijuana kan helpen bij de ziekte van Parkinson


Bescherming tegen ziekte van Parkinson begint in de darm

Onderzoekers aan de Universiteit van Iowa hebben gevonden dat de darmen de sleutel zijn tot het voorkomen van de ziekte van Parkinson. Cellen in de darm creŽren een immuunrespons die zenuwcellen of neuronen beschermt tegen schade in verband met de ziekte van Parkinson. Als detectives identificeren de immuun darmcellen de beschadigde machines binnen de neuronen en ontdoen ze van defecte onderdelen. Die actie beschermt uiteindelijk de neuronen waarvan bekend is dat de waardevermindering of de afsterving ervan Parkinson veroorzaakt.

Lees verder


Bescherming tegen pesticides die Parkinson kunnen veroorzaken

Blootstelling aan dithiocarbamaten is lang geassocieerd met een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson, maar het mechanisme waarmee deze verbindingen hun toxiciteit op de hersenen uitoefenen was niet volledig duidelijk. Een nieuwe UCLA studie belicht de toxiciteit van de verbindingen en suggereert tegelijkertijd een strategie die kan helpen zich te beschermen tegen de ziekte.

Lees verder


Antipsychotica gekoppeld aan verhoogd sterftecijfer onder patiŽnten met de ziekte van Parkinson

Minstens de helft van de patiŽnten met de ziekte van Parkinson krijgen op een bepaald punt in de loop van hun ziekte een psychose, en artsen schrijven dan vaak antipsychotica voor, zoals quetiapine, als behandeling van de aandoening.

Lees verder


Antipsychotica verhogen risico op overlijden bij mensen met de ziekte van Parkinson

Volgens een nieuwe studie, geleid door onderzoekers van het Instituut voor Psychiatrie, Psychologie en Neurowetenschappen (IoPPN) aan het King's College in Londen kunnen antipsychotica het risico op overlijden bij mensen met de ziekte van Parkinson psychose (PDP) verhogen.

Lees verder


Hoe diepe hersenstimulatie (DBS) de neurale circuits in de hersenen hervormt bij de ziekte van Parkinson

Uit studie blijkt deze werkwijze zeer effectief, maar helaas een weinig begrepen therapie. Onderzoekers van UC San Francisco hebben een mogelijk mechanisme ontdekt hoe diepe hersenstimulatie (DBS), een veel gebruikte behandeling voor bewegingsstoornissen, zijn therapeutische effectiviteit heeft aangetoond.

Lees verder


E. coli kan een sleutel zijn voor de behandeling van Parkinson

E. coli doen gewoonlijk denken aan voedselvergiftiging en verstoppingen, maar wetenschappers hebben onlangs een eiwit ontdekt in E. coli dat de accumulatie van potentieel toxische amyloides afremt - een kenmerk van ziekten zoals Parkinson.

Lees verder


Fins onderzoek legt verband tussen de darmflora en de ziekte van Parkinson

Volgens een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Helsinki en het Helsinki University Central Hospital (HUCH) hebben patiŽnten met de ziekte van Parkinson een andere microbiota in hun darmen dan hun gezonde collega's. "De belangrijkste waarneming is dat patiŽnten met Parkinson minder bacteriŽn hebben uit de familie Prevotellaceae, in tegenstelling tot de controlegroep had vrijwel niemand in de patiŽntengroep een grote hoeveelheid bacteriŽn uit deze familie," verklaart DMSc Filip Scheperjans, neuroloog de HUCH Neurology Clinic.

Lees verder


Parkinson: Hoe giftige proteÔnen zenuwcellen belasten

De ziekte van Parkinson is, op ťťn na, de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening. Alleen al in Duitsland zijn bijna een half miljoen mensen aangetast. De focus van de aandoening ligt op de progressieve degeneratie van dopamine producerende zenuwcellen in een bepaald gebied van de middenhersenen, de substantia nigra. Verkeerd gevouwen eiwitten zijn de oorzaak. Tot voor kort was het onduidelijk waarom de schade beperkt blijft tot specifieke zenuwcellen. Een team van onderzoekers onder leiding van neurofysiologen uit Frankfurt heeft nu, met behulp van een genetisch muis-model van de ziekte van Parkinson, ontdekt hoe dit selectieve ziekteproces begint.

Lees verder


Chinese kruidenformule Rehmannia verlicht ziekte van Parkinson

Levodopa is de geprefereerde behandeling voor de ziekte van Parkinson. Echter kan het langdurig gebruik van levodopa leiden tot verschillende motorische complicaties, waaronder de meest voorkomende levodopa geÔnduceerde dyskinesie met ernstige gevolgen op de levenskwaliteit van de patiŽnten. Dr Jiancheng en collega's van de Universiteit van Shanghai voor Traditionele Chinese Geneeskunde in China creŽerden een model van de ziekte van Parkinson dyskinesie bij ratten en behandelden deze dieren met een Rehmannia verbinding.

Lees verder


Chinese medicijnen die de nieren tonifiŽren remmen dopaminerge neuronen apoptose

De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende neurodegeneratieve ziekte bij ouderen die pathologisch gekenmerkt wordt door selectief verlies van dopaminerge neuronen. Chinese geneesmiddelen die de nieren tonifiŽren verbeteren aanzienlijk de symptomen van de ziekte van Parkinson. Echter blijft het werkingsmechanisme onduidelijk.

Lees verder


Pluripotente stamcellen afgeleide neuronen voor behandeling van Parkinson

Een team van onderzoekers van de Rush University, Yale University, de Universiteit van Colorado en de St. Kitts Biomedical Research Foundation transplanteerden menselijke embryonale stamcellen in primaat proefdieren gemodelleerd met de ziekte van Parkinson en vonden een "robuust overleven" van de cellen na zes weken en aanwijzingen dat de cellen "goed geÔntegreerd waren" bij de gastdieren. De studie verschijnt als een vroege e-publicatie voor het tijdschrift Cell Transplantation, en is nu vrij beschikbaar on-line op
http://www.ingentaconnect.com/content/cog/ct/pre-prints/ct1000wakeman

"De ziekte van Parkinson was ťťn van de eerste neurologische aandoeningen die werden bestudeerd voor de mogelijke vervanging van verloren neuronen," zei Dr D. Eugene Redmond van de Yale University School of Medicine. "Sinds de jaren 1970 is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in het begrijpen van de genexpressie, groeifactoren en kweekomstandigheden voor de differentiatie van cellen in schijnbare dopamine neuronen."

Lees verder


Vitamine K2: Nieuwe hoop voor Parkinson patiŽnten?

Neurowetenschapper Patrik Verstreken, verbonden aan VIB en de KU Leuven, is het gelukt om de werking van sommige genetische gebreken te verklaren, die leiden tot Parkinson door een tekort aan vitamine K2. Zijn ontdekking geeft hoop aan Parkinson patiŽnten. Dit onderzoek werd gedaan in samenwerking met collega's uit Northern Illinois University (VS) en zal vanavond worden gepubliceerd op de website van het gezaghebbende tijdschrift Science.

Lees verder


19e eeuwse therapie voor de ziekte van Parkinson kan patiŽnten
vandaag nog helpen

In de 19e eeuw, ontwikkelde Jean-Martin Charcot, de gevierde neuroloog, een "trilstoel," ontwikkeld om de symptomen van de ziekte van Parkinson te verlichten. Charcot melde verbeteringen bij zijn patiŽnten, maar hij stierf kort daarna en een vollediger evaluatie van de therapie werd nooit uitgevoerd. Nu hebben een groep van neurologische onderzoekers van Rush Universitair medisch centrum zijn werk gerepliceerd in een studie om te zien of De Charcot observatie stand houdt bij moderne wetenschappelijke testen. Uit de studie blijkt dat deze therapie wel degelijk een aantal symptomen doet verminderen. Maar dat dit effect is te wijten aan placeboís of andere niet-specifieke factoren, en niet de trillingen. De bevindingen worden gepubliceerd in het aprilnummer van Journal van Parkinson Ziekte.

Lees verder


Kurkuma veelbelovend bij strijd tegen de  ziekte van Parkinson

EAST LANSING, Michigan Ė Kurkuma, een bestanddeel van de specerij turmeric, bewijst werkzaam te zijn bij de preventie van klontering van een eiwit dat verband houdt met de ziekte van Parkinson, zegt een onderzoeker van de Michigan State University.

Een team onderzoekers onder leiding van Basir Ahmad, een post-doctoraal onderzoeker van de MCU, tooonde eerder dit jaar aan  dat langzaam in spiraalvorm bewegende alpha-synuclein eiwitten klontering, of aggregatie,  veroorzaken, de eerste fase van ziekten zoals Parkinson. Een nieuw onderzoek onder leiding van Ahmad, dat in de meest recente uitgave van het Journal of Biological Chemistry verschijnt, toont aan dat kurkuma klontering kan helpen voorkůmen.

ďOns onderzoek toont aan dat kurkuma kan verhinderen dat eiwitten samenklonteren, de eerste stadia van veel slopende ziekten,Ē zei Lisa Lapidus, persoonlijk hoogleraar natuur- en sterrenkunde aan de MCU  en samen met Ahmad verantwoordelijk voor het tot stand komen van de paper. ďNauwkeuriger gezegd, kurkuma bindt zich in sterke mate aan alpha-synuclein en verhinderd aggregatie bij lichaamstemperatuur.Ē

Lapidus' laboratorium gebruikt lasers bij het bestuderen van eiwitvouwing.  Eiwitten zijn kettingen van aminozuren die binnen cellen het meeste werk verrichten. Wetenschappers begrijpen de structuur van eiwitten, maar ze begrijpen niet hoe ze opgebouwd worden Ė een proces dat bekend staat als ďvouwenĒ. Lapidus' team werpt  licht op het proces door een verband te leggen tussen de snelheid waarmee een eiwit vouwt en de nijging om te klonteren of zich te binden aan andere eiwitten.

Wanneer kurkuma zich verbindt met alpha-synuclein stopt het niet alleen de klontering, maar verhoogt het ook de mate van vouwing of vormverandering van het eiwit. Door de snelheid op te voeren beweegt kurkuma het eiwit uit een gevaarlijke snelheidszone waardoor klontering met andere eiwitten voorkomen kan worden.

Het vinden van een substantie die een eiwit kan herstellen op het moment dat er fouten gaan optreden in de vouwing kan wetenschappers in staat stellen medicijnen te vinden die bepaalde ziekten kunnen behandelen. Alhoewel, het zal nog wel enige tijd duren voordat artsen kurkumapillen voorschrijven, zei Lapidus.

ďHet nut van kurkuma als echt medicijn zal vermoedelijk tamelijk beperkt zijn aangezien het niet gemakkelijk in de hersenen, waar deze misvorming plaatsvindt, terecht komt,Ē zei ze. ďMaar dit soort onderzoek toont de meettechniek voor vormverandering en opent de deur naar de ontwikkeling van behandeling met medicijnen.Ē

Vertaling: Dieuwke


Antidepressants linked to cataract risk -- Parkinson's drug may cause corneal damage

This month's Ophthalmology, the journal of the American Academy of Ophthalmology, includes new studies on links between eye diseases and two widely-prescribed drugs: SSRI (selective serotonin reuptake inhibitor) antidepressants and amantadine, a Parkinson's disease treatment.

Lees verder


Trillen door energiegebrek

Wereldwijd lijden zo’n vijf miljoen mensen aan de ernstige hersenziekte Parkinson. Maar de oorzaak van deze ziekte is onbekend. Volgens nieuw onderzoek is er iets mis met de energiefabriekjes in hersencellen.

Lees verder


Nieuw bewijs laat zien dat lage vitamine D levels tot de ziekte van Parkinson kunnen leiden

Een nieuwe studie van vitamine D levels en de risico op de ziekte van parkinson laat de behoefte zien voor verder onderzoek of vitamine D supplementen tegen deze bewegingsziekte kunnrn beschermen. Dit is de eerste studie die laat zien dat lage vitamine D levels kunnen helpen in de voorspelling of iemand later de ziekte van Parkinson kan ontwikkelen.

Link

Cindy Oppers


Parkinson's patienten 'gevaarlijk gedrag' verklaard

Wetenschappers op UCL (University College London) hebben van Parkinson's patienten "gevaarlijk gedrag" uitgelegd en van een zeldzame bijwerking van standaard behandelingen van de ziekte. De ontdekking heeft gevolgen voor de toekomstige medicatie van de patienten.

Link

Anneke


Ruggenmergstimulatie zou Parkinson patiŽnten helpen

Een nieuwe studie van Rhode Island Hospital geeft aan dat ruggenmergstimulatie mogelijk de ziekte symptomen van Parkinson regelt. De hoofdauteur zal zijn bevindingen presenteren op de bijeenkomst van American Society for Stereotactical and Functional Neurochirugie, op de tweedaagse bijeenkomst van 14-16 juni in New York.

Link

Pieter Tau


Nieuw inzicht bij de ziekte van Parkinson

Nieuw onderzoek geeft een doorslag gevend inzicht in het pathlogisch mechanisme van de ziekte van Parkinson, een progressieve neurologische aandoening.Het onderzoek verschijnt op 19 april in de uitgave van de "Journal of Cell Biology".De identificatie van geerfde mutaties in de genen zoals "Parkin" en "PINK1" hebben belangrijke factoren blootgelegd in de ontwikkeling van familiaire vormen van deze ziekte."Parkin" voegt proteine moleculen toe aan andere proteines om hun verval te initialiseren terwijl "PINK1" DNA controle reguleert.Maar hoe die twee genen samenwerken blijft een raadsel.Nu hebben Keiji Tanaka en collega's aangetoond dat "PINK1" snel en voortdurend wordt verlaagd onder stabiele omstandigheden en bij gezond proteine, en dat een verlies aan de hoeveelheid proteine membraam de aangroei van "PINK1" stabiliseert.Verder haalt "PINK1" proteine uit het cytoplasma met laag membraam niveau om beschadigd proteine te verwijderen.Het interessante is, dat het afbindende effect van "Parkin" onderdrukt wordt in het cytoplasma onder stabiele omstandigheden.Echter proteine dat afhankelijk is van "PINK1" geeft de latente activiteit van "Parkin" vrij.Sommige pathologische mutaties van "PINK1" en "Parkin" komen bij de voornoemde processen tussen beide, aangevend, dat ze een rol spelen in het veroorzaken van de ziekte.

Link

Makozie


Leuvense onderzoekers vinden middel dat Parkinson afremt

Onderzoekers van de afdeling Moleculaire Geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven en de afdeling Biochemie van de K.U.Leuven-campus in Kortrijk hebben een enzym gedetecteerd dat het proces van de ziekte van Parkinson versnelt.

Link


Beschermingseiwit niet betrokken bij ontstaan ziekte van Parkinson

De bloed-hersenbarriŤre is een beschermende laag rond de hersenen. In deze barriŤre pompt het eiwit P-glycoproteine (P-gp) schadelijke stoffen de hersenen uit, naar het bloed. Sommige wetenschappers vermoedden dat de ziekte van Parkinson ontstaat doordat P-gp minder goed gaat werken. Promovenda Anna Bartels toont echter aan dat een verminderde functie van P-gp geen rol speelt in het ontstaan van de ziekte. Verminderde P-gp functie kan wel een rol spelen bij de voortgang van de ziekte van Parkinson en bij andere vormen van beschadiging van de hersenen, zoals Alzheimer. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.


IndustriŽle reiniger gelinkt aan verhoogd risico op Parkinson

Arbeidskrachten die bloot hebben gestaan aan tricholorethylene (TCE). een chemisch product dat ooit veel gebruikt werd om metaal te reinigen zoals auto-onderdelen, lopen een hoger risico om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. Dit blijkt uit een studie die vandaag is uitgegeven. Deze studie zal worden gepresenteerd op de jaarlijkse "American Academy of Neuroloy's meeting" die voor de 62e maal plaatsvindt in Toronto, van 10 tot 17 april. "Dit is de eerste keer dat een op populatie gebaseerde studie bevestigt dat blootstelling aan TCE het risico op de ziekte van parkinson kan verhogen," aldus auteur van de studie, Samual Goldman, MD, van het Parkinson's Institue in Sunnyvale, CaliforniŽ en lid van de American Academy of Neurology. "TCE was ooit een populair industrieel oplosmiddel, dat gebruikt werd in stomerijen en om vet van metalen onderdelen te halen, maar vanwege andere gezondheidsoverwegingen wordt het bijna nergens meer gebruikt."

Link

Vertaling: Inge Hendriks, www.leeffit.nl


Genetische risicofactor ontdekt voor Parkinson: genvariant
beÔnvloedt verwerking vitamine B6

Een internationaal team van artsen en genetici heeft een nieuwe genetische risicofactor voor de ziekte van Parkinson ontdekt. Bij de studie waren de volgende instituten betrokken: institute of Human Genetics of Helmholtz Zentrum MŁnchen en Technische Universitšt MŁnchen, the Neurological Clinic of Ludwig-Maximilians-Universitšt Munich (LMU) en de Mitochondrial Research Group of Newcastle University, Newcastle upon Tyne, UK. ‘Onze studie onthult de interactie tussen genetische factoren en omgevingsfactoren zoals eetgewoonten bij het ontstaan en het verloop van de ziekte van Parkinson’, legt Dr. Matthias Elstner uit. Hij is eerste auteur van de studie en verbonden aan de Neurological Clinic of LMU and Helmholtz Zentrum MŁnchen. De genoom-brede studie bevestigt dat de hoeveelheid aanwezige Vitamine B6 en de verwerking van deze vitamine in het lichaam van invloed zijn op zowel het risico om Parkinson te ontwikkelen als de therapie-respons (Annals of Neurology, Januari, 2010). (…) Dr. Holger Prokisch, hoofd van het onderzoeksteam dat mitochondriale ziektes bestudeert in het Helmholtz Zentrum MŁnchen en TU MŁnchen, voegt toe: ‘Hoewel deze genvariant slechts een kleine factor is in het algehele risico op de ziekte van Parkinson, kunnen onze bevindingen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van geÔndividualiseerde therapieŽn.’

Link

Vertaling: Geertje van der Burgh


We roesten toch! Antioxidant theorie gerevitaliseerd

De theorie dat ouder worden en bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson krijgen samenhangt met roesten van de weefsels, of versterkte oxidatie is een oeroude in de alternatieve geneeskunde. Reden dat veel natuurgeneeskundigen allerlei anti-oxidanten voorschrijven. Tot nu toe was er weinig steun voor bijvoorbeeld hoge doseringen vitamine C, een natuurlijke oxidant. Nu, in het decembernummer van de Archives of Neurology (2009) een revitalisatie van de oxidantenhypothese bij de ziekte van Parkinson.

Link


Nieuwe meetmethode helpt bij implanteren elektrode tegen Parkinson

Wanneer medicijnen niet het gewenste effect hebben, wordt bij de behandeling van Parkinson ook wel gebruik gemaakt van 'diepe brein stimulatie'. Hierbij wordt een elektrode in de hersenen van de patiŽnt geplaatst. Met behulp van stroomstootjes kunnen de symptomen van de ziekte verminderd worden. Om de elektrode op de juiste plaats te implanteren, worden symptomen van de ziekte gedurende de operatie gemeten. Voor symptomen als tremor, fingertapping en diadochokinese bestaan al objectieve meetmethodes. Voor stijfheid bestond zo'n methode nog niet. Promovenda Linda Jacobi ontwikkelde er een.

Link


Parkinson in beweging

Wilson Abdo's proefschrift gaat in op de grote diagnostische problemen die artsen ondervinden bij het stellen van de juiste diagnose wanneer een patiŽnt zich presenteert met klachten die kunnen passen bij de ziekte van Parkinson. Naast de ziekte van Parkinson bestaat een breed scala aan aandoeningen die dezelfde klachten kunnen veroorzaken. Daarom is het voor artsen vaak moeilijk om een goed onderscheid te maken. Dit onderscheid is echter van groot belang voor de vervolgstappen (behandeling en het adviseren van de patiŽnt en diens familie). Uit onderzoek blijkt dat patiŽnten vooral klagen over de moeizame diagnostiek in deze vroege fase. Abdo bespreekt een serie van onderzoeken die artsen kunnen helpen bij het beter en sneller stellen van de juiste diagnose. Het betreft een breed spectrum van enerzijds eenvoudige testen die in de spreekkamer kunnen worden verricht, tot anderzijds geavanceerde biochemische analyses van het hersenvocht. Naar aanleiding van dit proefschrift heeft Abdo ook een handzaam boekje in zakformaat uitgebracht waarin alle onderzoeksmogelijkheden worden besproken die in de dagelijkse praktijk ingezet kunnen worden voor de diagnostiek bij patiŽnten met Parkinson klachten.


Diagnose Parkinson verbetert met SPECT en PET scans

De beginstadia van de ziekte van Parkinson kunnen uitstekend in kaart worden gebracht met zowel SPECT scans als PET scans, blijkt uit het promotieonderzoek van Silvia Eshuis. De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende neurodegeneratieve aandoening, waarbij te weinig dopamine wordt geproduceerd. Parkinson leidt tot onder meer traagheid, stijfheid en beven. Het kan lastig zijn om in de vroege fase de diagnose ziekte van Parkinson correct te stellen. SPECT en PET scans kunnen hierbij helpen, zo toont Eshuis aan: de twee beeldvormende technieken brengen het presynaptische dopaminerge systeem ongeveer even nauwkeurig in kaart. Daarmee zijn ze goed bruikbaar, zowel in de klinische praktijk als bij wetenschappelijk onderzoek. Ook onderzocht Eshuis de werking van de stof TCH346. In een diermodel blijkt deze stof hersenschade als gevolg van de ziekte van Parkinson - zowel de dopaminerge schade als de motore parkinsonsymptomen - te kunnen voorkomen. Helaas werkt het niet bij ParkinsonpatiŽnten.


Stem cell research aims to tackle Parkinson's disease

Scientists in Sweden are developing new ways to grow brain cells in the laboratory that could one day be used to treat patients with Parkinson's disease, an international conference of biologists organized by the European Science Foundation was told last week.

Lees verder


Science's breakthrough of the year - Cellular reprogramming

In its annual list of the year's top ten scientific breakthroughs, the journal Science has given top honors to research that produced "made-to-order" cell lines by reprogramming cells from ill patients. These cell lines, and the techniques for producing them, offer long-sought tools for understanding -- and hopefully someday curing -- difficult-to-study diseases such as Parkinson's disease and type 1 diabetes.

Lees verder


Nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek Parkinson en Alzheimer

Veel ziekten van het centrale zenuwstelsel gaan gepaard met ophoping van eiwit in de hersenen. Door de genen op te sporen die hierbij betrokken zijn hopen onderzoekers dit proces te kunnen beÔnvloeden. Het promotieonderzoek van Tjakko van Ham lijkt interessante nieuwe aanknopingspunten te bieden voor nader onderzoek naar verouderingsziekten. Het leverde een model op voor de ziekte van Parkinson.
Ook vond hij in een modelorganisme genen die inzicht geven in de moleculaire oorzaak van de ziekte. De onderzoeksresultaten zijn voorgelegd aan een internationaal
wetenschappelijk tijdschrift.


Immune cells contribute to the development of Parkinson's disease

Parkinson disease is a neurodegenerative disorder that impairs movement, balance, speech, and other functions. It is characterized by the loss of nerves in the brain that produce a substance known as dopamine. Although the loss of dopamine-containing nerves is accompanied by accumulation of immune cells known as T cells, these accumulating T cells were not thought to have a role in the development of disease. However, Stťphane Hunot, Etienne C. Hirsch, and colleagues, at INSERM UMR 679, France, have now shown that CD4+ T cells make a significant contribution to the development of disease in a mouse model of Parkinson disease.

Lees verder


Toxicity mechanism identified for Parkinson's disease

Neurologists have observed for decades that Lewy bodies, clumps of aggregated proteins inside cells, appear in the brains of patients with Parkinson's disease and other neurodegenerative diseases. The presence of Lewy bodies suggests underlying problems in protein recycling and waste disposal, leading to the puzzle -ow does disrupting those processes kill brain cells? One possible answer - by breaking a survival circuit called MEF2D. Researchers at Emory University School of Medicine have discovered that MEF2D is sensitive to the main component of Lewy bodies, a protein called alpha-synuclein. In cell cultures and animal models of Parkinson's, an accumulation of alpha-synuclein interferes with the cell's recycling of MEF2D, leading to cell death. MEF2D is especially abundant in the brains of people with Parkinson's, the researchers found.

Lees verder


Parkinson’s Disease and the Environment

Parkinson’s disease (PD) is the second most common neurodegenerative disorder. People with PD, their families, scientists, health care providers, and the general public are increasingly interested in identifying environmental contributors to PD risk. Bronstein et al. (p. 117) report on a multidisciplinary group of experts who gathered to assess what is known about the contribution of environmental factors to PD. PD is a complex disorder, and multiple different pathogenic pathways and mechanisms can ultimately lead to PD. Interplay among environmental factors and genetic makeup likely influences the risk of developing PD.

Lees verder


Deep brain stimulation treatment for advanced Parkinson's disease patients provides benefits

Patients with advanced Parkinson disease (PD) who received deep brain stimulation treatment had more improvement in movement skills and quality of life after six months than patients who received other medical therapy, but also had a higher risk of a serious adverse events, according to a study in the January 7 issue of JAMA.Deep brain stimulation is a surgical treatment involving the implantation of electrodes that send electrical stimulation to specific parts of the brain to reduce involuntary movements and tremors. It is the surgical intervention of choice when PD motor (movement) complications are inadequately managed with medications, according to background information in the article. "However, recent reports highlighting unexpected behavioral effects of stimulation suggest that deep brain stimulation, while improving motor function, may have other less desirable consequences," the authors write. They add that there are few randomized trials comparing treatments, and most studies exclude older patients.

Lees verder


Omega-3 fatty acids protect against Parkinson's, study says

Omega-3 fatty acids protect the brain against Parkinson's disease, according to a study by Universitť Laval researchers published in the online edition of the FASEB Journal. This study is the first to demonstrate the protective effect of a diet rich in omega-3 fatty acids against Parkinson's.

Lees verder


Green tea may protect brain cells against Parkinson's disease

Does the consumption of green tea, widely touted to have beneficial effects on health, also protect brain cells? Authors of a new study being published in the Dec. 15 issue of Biological Psychiatry share new data that indicates this may be the case.

Lees verder


For treating advanced Parkinson's, new research points to serotonin

Studies in a mouse model of Parkinson's disease show that side effects caused by repeated use of the drug L-DOPA can be minimized by blocking the serotonin 1B receptor. The finding, reported by researchers at Rockefeller University and the Karolinska Institute, suggests that targeting the 1B receptor may provide an alternative approach for treating advanced Parkinson's disease.

Lees verder


Iron banded worms drying out of blood could be linked to Parkinson's and Alzheimer's

Researchers at the University of Warwick and the Indian Institute of Technology Kanpur have discovered that the mechanism that we rely on to transport iron safely through our blood can collapse into a state which grows long worm-like "fibrils" banded by lines of iron rust. This process could provide the first insight into how iron gets deposited in the brain to cause some forms of Parkinson's & Alzheimer's and Huntington's diseases.

Lees verder


New insight into what freezes Parkinson's patients and drives drug addicts

A dopamine imbalance triggers Parkinson's disease and drug addition -- two opposite diseases. How it worked to do this in the brain had been a mystery. New esearch shows dopamine strengthens and weakens the two primary circuits in the brain that control our behavior. This provides new insight into why a flood of dopamine can lead to compulsive, addictive behavior and too little dopamaine can leave Parkinson's patients frozen and unable to move.

Lees verder


Einstein researchers discover important clue to the cause of Parkinson's disease

A glitch in the mechanism by which cells recycle damaged components may trigger Parkinson's disease, according to a study by scientists at the Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University. The research, which appears in the Jan. 2 advance online issue of the Journal of Clinical Investigation, could lead to new strategies for treating Parkinson's and other neurodegenerative diseases.

Lees verder


New research helps explain genetics of Parkinson's disease

A new study by Narendra et al. suggests that Parkin, the product of the Parkinson's disease-related gene Park2, prompts neuronal survival by clearing the cell of its damaged mitochondria. "[This is] an exciting new discovery that links the fields of mitochondrial quality control and the genetics of Parkinson's disease (PD)," writes Heidi McBride of the University of Ottawa Heart Institute. "…This work significantly increases our understanding of PD and provides a new framework for the development of therapeutic interventions." The study, as well as McBride's commentary, will appear in the December 1, 2008 print issue of the Journal of Cell Biology (JCB). Both articles will be published online Monday, November 24 (www.jcb.org). Loss-of-function mutations in the gene Park2, which encodes an E3 ubiquitin ligase (Parkin), are implicated in half the cases of recessive familial early-onset Parkinson's disease. Several lines of evidence suggest that Parkin loss is associated with mitochondrial dysfunction, but exactly how was unknown. To learn more about Parkin's role in cells, Narendra et al. examined the protein's subcellular location. They found that Parkin was present in the cytoplasm of most cells, but translocated to mitochondria in cells that had undergone mitochondrial damage such as membrane depolarization.

Lees verder


Trichloroethylene is a risk factor for parkinsonism

A new study found strong evidence that trichloroethylene is a risk factor for parkinsonism, a group of nervous disorders with symptoms similar to Parkinson's disease.

Lees verder


Dairy Consumption Increases Parkinson's Risk in Men

Consumption of dairy products, especially milk, increases a man's risk of contracting Parkinson's disease, according to a recent study published in the American Journal of Epidemiology. Previous studies have established a link between Parkinson's -- a degenerative central nervous system disorder that commonly causes the impairment of motor skills, including speech -- and the consumption of dairy. However, the mechanism for this effect is not yet understood.

Lees verder


Lancet study shows gene therapy for Parkinson's disease is safe and some patients benefit

A novel gene therapy technique is safe and may be effective at staving off worsening symptoms of Parkinson's disease, according to the first scientific review of a dozen patients who have received the treatment over the last three years. The results were published in the latest issue of Lancet. The patients, half of whom live on Long Island, are in advanced stages of the illness and were no longer responding to medicines when they signed on for the experimental therapy. The study was conducted by Andrew Feigin, MD, director of Neuroscience Experimental Therapeutics at The Feinstein Institute for Medical Research and his colleagues in collaboration with Parkinson’s scientists at New York Presbyterian Hospital-Weill Cornell Medical Center in Manhattan. One woman and 11 men received a surgical infusion of fluid containing a viral vector and genes for a protein called GAD, glutamic acid decarboxylase. This enzyme is critical in controlling a neurotransmitter called GABA. In Parkinson’s, GABA is reduced in an area of the brain called the subthalamic nucleus. This region is working on overdrive in the disease process and GABA is an inhibitory transmitter and is important in trying to calm this hyper-reactive circuit. The gene therapy would be used to reduce symptoms and not alter the underlying disease process. Finding novel therapies are key as many Parkinson’s patients stop develop complications after prolonged use of traditional medicines.

Lees verder


High blood levels of urate linked to lower risk of Parkinson's disease

In a new, large-scale, prospective study exploring the link between levels of urate in the blood and risk of Parkinson’s disease, researchers from the Harvard School of Public Health (HSPH) have found that high levels of urate are strongly associated with a reduced risk of the disease. NIH/National Institute of Neurological Disorders and Stroke, Kinetics Foundation, Intramural Research Program of the NIH/National Institute of Environmental Health Science.

Lees verder


Study identifies novel Parkinson's disease drug target

Researchers at the MassGeneral Institute for Neurodegenerative Disease (MGH-MIND) have identified a potential new drug target for the treatment of Parkinson's disease and possibly for other degenerative neurological disorders.

Lees verder


New studies link the environment to Parkinson's disease

The Parkinson's Institute announced new findings concerning the role of environmental factors in the developement of Parkinson's disease as part of the Collaborative Centers for Parkinson's Disease Environmental Research.

Lees verder


Violent sleep disorder linked to a form of dementia

Mayo Clinic researchers and a group of international collaborators have discovered a correlation between an extreme form of sleep disorder and eventual onset of parkinsonism or dementia. The findings appear in the current issue of the journal Brain.

Lees verder


A 'traffic light' for neurons means 'go' for improving brain research

Every thought, feeling and action originates from the electrical signals emitted by diverse brain cells enmeshed in a tangle of circuits. At this fundamental level, scientists struggle to explain the mind. Worse yet, they have lacked tools to understand what's going wrong in patients with ailments such as depression or Parkinson's disease. New Stanford-led research published in the April 5 issue of Nature describes a technique to directly control brain cell activity with light. It is a novel means for experimenting with neural circuits and could eventually lead to therapies for some disorders. "This accomplishment is a key step toward the important goal of mapping neural circuit dynamics on a millisecond timescale to see if impairments in these dynamics underlie severe psychiatric symptoms," said National Institutes of Health (NIH) Director Elias A. Zerhouni. "The work is also a prime example of the highly innovative approaches to major challenges in biomedical research that we support through the NIH Director's Pioneer Award program." Karl Deisseroth, an assistant professor of bioengineering and of psychiatry who led the research group that authored the paper, received the NIH award in 2005. "This research provides a tool that we didn't have before, which is precise on-or-off control over specific neural cells in living creatures and intact circuits," says Deisseroth, whose Stanford research group collaborated with researchers at the Max Planck Institute of Biophysics, the Johann Wolfgang Goethe University in Frankfurt and the University of WŁrzburg in Germany. "This gives us the power to ask what the causal role of specific cell types is in neural circuit function."
Knowing the effects that different neurons have could ultimately help researchers figure out the workings of healthy and unhealthy brain circuits, explains graduate student Feng Zhang, a lead author of the paper along with Stanford postdoctoral scholar Li-Ping Wang. If use of the technique can show that altered activity in a particular kind of neuron underlies symptoms, for example, this insight will allow development of targeted genetic or pharmaceutical treatments to fix those neurons. Conceivably, direct control of neuronal activity with light could someday become a therapy in itself.

Lees verder


Mechanism of nicotine's learning effects explored

While nicotine is highly addictive, researchers have also shown the drug to enhance learning and memory -- a property that has launched efforts to develop nicotine-like drugs to treat cognitive deficits in Alzheimer's and Parkinson's diseases, schizophrenia and attention-deficit/hyperactivity disorder.

Lees verder


Implanting dopamine generators in brain cells obtains improvement in Parkinson's in monkeys

Implanting dopamine generators -- dopaminergics -- in brain cells has produced improvement in the symptoms in Parkinson's, according to the results of tests carried out with monkeys by the Navarra University Hospital, led by Dr. MarŪa Rosario Luquin Piudo, neurologist at the Hospital and at the other Navarra University-based medical center, CIMA, the Research Center for Applied Medicine.

Lees verder


Emory Participates in Study to Slow Progression of Parkinson's Disease

Emory University is participating in one of the largest ever Parkinson's disease (PD) clinical trials to determine if the nutritional supplement creatine can slow the symptom progression of this disorder. PD is a degenerative disorder of the brain in which patients develop tremor, slowness of movements and stiffness of muscles. It affects at least one million people in the U.S. Currently, there are a number of effective treatments to mask the symptoms but none to slow their progression. Emory is among 51 medical centers in the U.S. and Canada recruiting the 1,720 participants with early-stage PD required to complete this study. The double-blind, placebo-controlled, phase III study is the first large national study following a series of smaller clinical trials sponsored by the National Institutes of Health (NIH). "The premise for this important research study is supported by a large body of laboratory data and the promising results of an earlier smaller clinical study of creatine in Parkinson's disease," says Dr. Jorge Juncos, primary investigator at Emory University.

Lees verder


Drugs for Parkinson's disease may ease stroke-related disability

Scientists have untangled two similar disabilities that often afflict stroke patients, in the process revealing that one may be treatable with drugs for Parkinson's disease. Researchers at Washington University School of Medicine in St. Louis showed that stroke damage in a brain region known as the putamen is strongly linked to motor neglect, a condition that makes patients slow to move toward the left side. Like stroke patients with motor neglect, Parkinson's patients are also slow to initiate responses involving movement. Scientists attribute this deficit in Parkinson's disease to loss of neurons that use the neurotransmitter dopamine to regulate activity in the putamen.

Lees verder


Parkinson's protein protects neurons from stress induced cell death

Parkinson's disease, also known as shaking palsy, is one of the most frequent diseases of the nervous system. In a collaborative effort the groups of Dr. Konstanze Winklhofer (Ludwig-Maximilians-University Munich) and Dr. Daniel Krappmann (GSF -- Research Center for Environment and Health, Neuherberg) have now been able to reveal a novel function for the Parkin protein.

Lees verder


Smoking and caffeine may protect against Parkinson's disease

In families affected by Parkinson's disease, the people who smoked cigarettes and drank a lot of coffee were less likely to develop the disease, say researchers at Duke University Medical Center.

Lees verder


Jefferson Researchers Participating in Global Study to Extend Effectiveness of Drug for Parkinson’s disease

After Parkinson’s disease patients use the drug levodopa or L-dopa for several years as a treatment for restoring the cellular communication that controls muscle movement by replacing lost dopamine, they begin to experience motor complications that include a shortened response to each dose of L-dopa.

Lees verder


Brain chemicals may aid treatment of Parkinson's

Marijuana-like chemicals in the brain may point to a treatment for the debilitating condition of Parkinson's disease. In a study published in the Feb. 8 issue of Nature, researchers from the School of Medicine report that endocannabinoids, naturally occurring chemicals found in the brain that are similar to the active compounds in marijuana and hashish, helped trigger a dramatic improvement in mice with a condition that mimics Parkinson's.

"This study points to a potentially new kind of therapy for Parkinson's disease," said senior author Robert Malenka, MD, PhD, the Nancy Friend Pritzker Professor in Psychiatry and Behavioral Sciences. "Of course, it is a long, long way to go before this will be tested in humans, but nonetheless, we have identified a new way of potentially manipulating the circuits that are malfunctioning in this disease."

Lees verder


Higher occurrence of Parkinson's linked to low LDL cholesterol

People with low levels of LDL cholesterol are more likely to have Parkinson's disease than people with high LDL levels, according to University of North Carolina at Chapel Hill researchers. LDL stands for low-density lipoprotein cholesterol; low levels of LDL cholesterol are considered an indicator of good cardiovascular health. Earlier studies have found intriguing correlations between Parkinson's disease, heart attacks, stroke and smoking. "People with Parkinson's disease have a lower occurrence of heart attack and stroke than people who do not have the disease," said Dr. Xuemei Huang, medical director of the Movement Disorder Clinic at UNC Hospitals and an assistant professor of neurology in the UNC School of Medicine. "Parkinson's patients are also more likely to carry the gene APOE-2, which is linked with lower LDL cholesterol." And for more than a decade, researchers have known that smoking, which increases a person's risk for cardiovascular disease, is also associated with a decreased risk of Parkinson's disease.   These findings led Huang to examine whether higher LDL cholesterol might be associated with a decreased occurrence for Parkinson's disease, and vice versa. "If my hypothesis was correct," she said, "lower LDL-C, something that is linked to healthy hearts, would be associated with a higher occurrence of Parkinson's."

Lees verder


Health care system for aging nerve cells

Uncontrolled neuronal death in the brain often gives rise to neurodegenerative illnesses like Parkinson or Alzheimer disease. Whether or not neurons have a long and healthy life is, apart from other factors, determined by the presence of neurotrophic factors. Scientists of the Max Planck Institute of Neurobiology have now provided unambiguous proof that the presence of the neurotrophic factor GDNF and its receptor Ret are essential for the survival of neurons in a specific brain region.

Lees verder


Creatine Could Slow Parkinson's Disease

Whether a supplement used by athletes to boost energy levels and build muscle can slow progression of Parkinson’s disease is the focus of a North American study. Creatine, under study for a number of neurological and neuromuscular diseases such as Lou Gehrig’s and muscular dystrophy, may help Parkinson’s patients by giving an energy boost to dying cells, says Dr. Kapil D. Sethi, neurologist and director of the Movement Disorders Program at the Medical College of Georgia. “We think it may help cells that are damaged or overworked,” says Dr. Sethi, a site principal investigator on the National Institute of Neurological Disorders and Stroke study. MCG hopes to recruit 45 patients for the study that will enroll 1,720 patients at 51 sites in the United States and Canada. Mitochondria, the powerhouse for cells, become dysfunctional in the brain, muscle and platelet cells of many patients with Parkinson’s disease, Dr. Sethi says. Powerhouse dysfunction is discernible in postmortem brain studies and in muscle biopsies and measures of platelet activity in the living. “By giving more energy to the cell, you are giving them a safety margin,” Dr. Sethi says. “If a cell is dying, it takes another route and that would be surviving.”

Lees verder


A randomized, double-blind, futility clinical trial of creatine and minocycline in early Parkinson disease

Both creatine and minocycline should be considered for definitive Phase III trials to determine if they alter the long term progression of Parkinson disease (PD). Additional factors must be weighed before selecting agents for Phase III trials, including safety, tolerability, activity, cost, and availability of these two agents in comparison with other agents currently in development for PD.

Lees verder


Parkinson Research Alliance of India under development by MCG doctor

He hopes India will become the site of some of the first trials of these disease-slowing strategies, including natural supplements such as coenzyme Q10 and creatine, which appear to enhance the body's energy production. Other drugs under study seek better ways to modulate dopamine, a neurotransmitter critical to movement that is depleted in Parkinson's patients, as well as other neurotransmitters now known to play a role in the disease.

Lees verder


Sentry enzyme blocks two paths to Parkinson's disease

The degeneration of brain cells that occurs in Parkinson’s disease may be caused by either externally provoked cell death or internally initiated suicide when the molecule that normally prevents these fatal alternatives is missing, according to studies in mouse models by investigators at St. Jude Children's Research Hospital. Parkinson’s disease is a disease in which nerve cells in part of the brain called the substantia nigra die, resulting in the loss of dopamine, a nerve-signaling molecule that helps control muscle movement. The absence of dopamine from these cells, called dopaminergic neurons, causes a loss of muscle control, trembling and lack of coordination. The molecule that prevents damage to the substantia nigra is an enzyme called GST pi (“pie”). This molecule stands like a sentry at the crossroads of several biochemical pathways, any one of which can lead to Parkinson’s disease, the researchers reported in an article in the Feb. 1 early online edition of Proceedings of the National Academy of Sciences. The job of the antioxidant GST pi is to protect the cell from death caused by either environmental toxins (externally evoked cell death), such as herbicides and pesticides, or a self-destruction process called apoptosis (cell suicide), triggered by certain stressful conditions in the cell. If GST pi levels are reduced or this enzyme is overwhelmed by toxins, these nerves are at increased risk of death. Previous research has shown that the ability of GST pi to protect cells against toxic molecules is directly linked to the ability of cancer cells with excessive amounts of this enzyme to reduce the effectiveness of chemotherapy.   The finding that GST pi plays a key role in preventing Parkinson’s disease suggests that measuring levels of this enzyme might be an effective way to determine individuals at risk for developing this disease, according to Richard Smeyne, Ph.D., an associate member of the Department of Developmental Neurobiology at St. Jude. “In the future, treatments that increase GST pi levels in the substantia nigra might help to prevent or delay the onset of Parkinson’s disease or reduce its severity,” said Smeyne, the report’s senior author.

Lees verder


Eating Cheese can be Dangerous in Parkinson’s Disease

Parkinson’s is a disease of accelerated aging. Degeneration, aging, and breakdown are a cascade of events in Parkinson’s. Declining efficiency and function characterize Parkinson’s. Antiaging is simply any idea that decreases stress. There is no cure for Parkinson’s, but you can neutralize as many negative effects as possible, as a method to slow down the progression of the disease. Not eating tyramine-producing foods is one idea to help decrease the stress of Parkinson’s Disease.

Lees verder


Early recognition of Parkinson's Disease

Specialists of the brain investigation department of the Scientific Research Institute of Neurology, Russian Academy of Medical Sciences, are developing methods for early pre-clinical recognition of Parkinson's disease. The method is based on the fact that even at early stages of the disease, the patients’ head, eye and hand movement parameters change. Parkinson's disease is one of the most widespread neurodegenerative diseases. It develops as a result of injuries of 60 to 80 percent of neurons in a single part of the brain. It is important to find the way to “catch” the disease before neuron degeneration reaches the critical level, and the patient starts suffering from tremor and movement disorders.

Lees verder


Degenerative Changes that Mimic Parkinson's Linked to Reduced Dopamine Storage

Emory University neuroscientists have discovered what could serve as a model for slowing the progression of Parkinson's disease, a neurodegenerative condition that affects more than 1 million people in the U.S.

Lees verder


Diabetes Linked to Higher Parkinson's Risk

People who have type 2 diabetes are more likely to develop Parkinson's disease as they age, though researchers are uncertain what accounts for the link between the two diseases, according to a new study being published in the April issue of Diabetes Care.

Lees verder


Risk of Parkinson's disease increases with pesticide exposure and head trauma

Exposure to pesticides and traumatic head injury may have a causative role in Parkinson's disease, according to a study published online ahead of print in the journal Occupational and Environmental Medicine.

Lees verder


UCLA Researchers Discover Link Between Parkinson’s and Narcolepsy

Parkinson's disease is well-known for its progression of motor disorders: stiffness, slowness, tremors, difficulties walking and talking. Less well known is that Parkinson's shares other symptoms with narcolepsy, a sleep disorder characterized by sudden and uncontrollable episodes of deep sleep, severe fatigue and general sleep disorder.

Lees verder


Alzheimer's disease, Parkinson's disease

Alzheimer's disease, Parkinson's disease, type 2 diabetes, the human version of mad cow disease and other degenerative diseases are more closely related at the molecular level than many scientists realized, an international team of chemists and molecular biologists reported April 29 in the online version of the journal Nature.

Lees verder


UCLA researchers discover link between Parkinson's and narcolepsy

UCLA researchers have found that Parkinson's disease patients have severe damage to the same small group of neurons whose loss causes narcolepsy. The findings suggest a different clinical course of treatment for people suffering with Parkinson's that may ameliorate their sleep symptoms.

Lees verder


 

 

 


View My Stats