Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 



 


Kan lavendelaromatherapie de angst verminderen bij patiënten in de operatiekamer?

Lavendelaromatherapie verminderde preoperatieve angst bij een studie van ambulante chirurgiepatiënten die algemene otolaryngologie ondergingen. Het effect waargenomen in de Laryngoscope Investigative Otolaryngology studie was echter bescheiden.

Lees verder


Om postoperatieve pijn te verminderen, overweeg slaap – cafeïne

Slaap is essentieel voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, en een chronisch gebrek aan goede slaap verhoogd het risico op verschillende chronische gezondheidsproblemen. Een nieuwe studie heeft zich gericht op wat voor rol slaapgebrek speelt in postoperatieve pijn. “Controle op postoperatieve pijn is een uitdaging” zegt Giancarlo Vanini, M.D., een professor onderzoeks-assistent van The Department of Anesthesiology bij Michigan Medicine.

Lees verder


Verhoogd risico bij operatie van mensen met kanker of autoimmuunziekte op Guillain-Barré syndroom

Een nieuwe studie suggereert dat een operatie kan worden gekoppeld aan de ontwikkeling van Guillain-Barré (GBS) voor mensen met kanker of auto-immuunziekten. De studie toonde aan dat 15 procent van degenen die het syndroom ontwikkeld had een chirurgische ingreep binnen de twee maanden voorafgaand aan de ontwikkeling van de ziekte.

Lees verder


Desinfectie met UV-licht vermindert optreden van Clostridium difficile-infectie aanzienlijk

Schoonmaken van onbezette ziekenhuiskamers door middel van desinfectie met Ultraviolet C-licht (korte golf) zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de besmetting met C. difficile-infecties (CDI) bij patiënten met verhoogd risico die later in de kamers kwamen te liggen, volgens een studie die vandaag verscheen in Infection Control & Hospital Epidemiology, het tijdschrift van de Society for Healthcare Epidemiology of America.

Lees verder


Studie vindt medicatiefouten, bijwerkingen in 1 op de 2 operaties onderzocht

De eerste studie , om het aantal incidenten met medicatiefouten en bijwerkingen tijdens de peri-operatieve periode (onmiddellijk vóór, tijdens en direct na een chirurgische ingreep), te meten, constateerde dat bepaalde vergissingen en negatieve gebeurtenissen in elke tweede operatie plaatsvonden en in 5 procent van de geobserveerde narcose-registraties.

Lees verder


UV-licht robots verlagen c. diff transmissies met 25 procent op de werkvloer van de kankerpatiënt

Nieuw onderzoek van Penn Medicine besmettingscontrole stelde vast dat ultraviolet (UV) robots de transmissiesnelheden van de gemeenschappelijke bacteriële infectie bekend als Clostridium difficile bij kanker klinische patiënten hielpen te verminderen - vooral bloedkankerpatiënten, een groep die 25 procent kwetsbaarder is voor ziekenhuisinfecties.

Lees verder


Kleine hechtingen superieur bij wondsluiting na buikoperaties

Een wondbreuk (littekenbreuk) komt minder vaak voor als de wond na een buikoperatie is gehecht met kleine hechtingen dan wanneer de tot nu gebruikelijke grote steken zijn gebruikt. De nieuwe manier van hechten zou de nieuwe standaard moeten worden. Dit concluderen onderzoekers Joris Harlaar en Eva Deerenberg in The Lancet.

Lees verder


Anti-braakmiddelen kunnen voor en na operatie de kans op aritmie (hartritmestoornissen) verhogen

Volgens nieuw onderzoek kunnen sommige veel voorgeschreven anti-misselijkheid medicijnen, gegeven aan patiënten tijdens of na een operatie, het risico op het ontwikkelen van een onregelmatige hartslag verhogen. Twee studies, online gepubliceerd in BMC Medicine, suggereren dat granisetron (een serotonine 5-HT3 receptor antagonist, ook bekend als een anti-misselijkheid medicatie) in combinatie met een steroïde, dexamethason, effectief zijn in het voorkomen van misselijkheid of overgeven (of beide) bij patiënten na een chirurgische ingreep.

Lees verder


Morfine na een operatie kan levensbedreigend zijn bij kinderen

Nieuw onderzoek toont aan dat de behandeling van postoperatieve pijn met morfine kan leiden tot levensbedreigende ademhalingsproblemen bij kinderen waarvan de amandelen en/of poliepen zijn verwijderd.

Lees verder


Asparaginezuur in de hippocampus : Een biomarker voor postoperatieve cognitieve dysfunctie

Postoperatieve cognitieve dysfunctie is de verslechtering van cognitieve prestaties na anesthesie en chirurgie en manifesteert zich als stoornissen in het korte termijn geheugen, taalbegrip en sociale vaardigheden. Eerdere studies hebben aangetoond dat het optreden van postoperatieve cognitieve dysfunctie wordt beïnvloed door veel factoren waaronder leeftijd, laag opleidingsniveau, reeds bestaande cognitieve stoornissen, alcoholmisbruik en de ernst van naast elkaar bestaande ziekten.

Lees verder


Nuchter de operatie in vaak schadelijk voor patiënt

Complicaties na operatie onnodig groot

Hoogleraar experimentele chirurgie Paul van Leeuwen van het VU medisch centrum stelt in zijn oratie dat een patiënt die onnodig lang nuchter blijft voor operatie, het risico loopt op ernstige postoperatieve complicaties. In internationaal onderzoek, waaraan Van Leeuwen c.s. een prominente bijdrage leverden, is vastgesteld dat met het toedienen van voeding rond de operatie complicaties als insulineresistentie, infecties en multipel orgaanfalen kunnen worden voorkomen.

Inmiddels is het beleid om patiënten nuchter te houden in een aantal landen al aangepast. In Nederland lijken specialisten nog steeds terughoudend. Zij vrezen mogelijke aspiratie. Volgens Van Leeuwen is deze denkwijze niet juist.

Van Leeuwen stelt dat voeding met name de stressrespons kan verbeteren, het ontstaan van insulineresistentie kan voorkomen en de werking van het immuunsysteem van de patiënt stimuleert. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat insulineresistentie kan worden voorkomen door de patiënt voor operatie een suikerdrankje te geven. De stressrespons zorgt ervoor dat het lichaam zichzelf repareert na de operatie. Stressrespons is een vorm van eiwitmobilisatie die mogelijk wordt gemaakt door stuureiwitten als TNF, IL1 en door hormonen als adrenaline, glucagon, groeihormoon en insuline. TNF leidt dit proces. Voeding speelt een belangrijke rol bij reparatie.

Daarnaast daalt bij ondervoede patiënten die meer dan 10% van hun lichaamsgewicht hebben verloren, het aantal infectueuze complicaties als ruim voor de operatie wordt gestart met het geven van voeding. Ook vroeg voeden na operatie vermindert het aantal complicaties.

Bron: VU Amsterdam


Scheutje vet voor de operatie voorkomt ontstekingen

Verplicht nuchter zijn voor een operatie gaat misschien tot het verleden behoren. Tot op heden dienen operatiepatiënten met lege maag en darmen op de operatietafel te verschijnen. Want wie zijn weerstand verlaagt door bloedverlies en vervolgens gaat braken van de narcose, kan daardoor oncontroleerbare ontstekingen krijgen. Aan die ontstekingen overlijden geregeld patiënten. Onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht hebben nu echter ontdekt dat een scheutje vet in de maag zulke ontstekingen kan voorkomen.

Als je onder narcose wordt gebracht, is er een gerede kans dat je maaginhoud weer naar boven komt. Door die oprispingen kunnen ontstekingen ontstaan. Daar zit je als pas-geopereerde patiënt niet op te wachten. Misha Luyer, chirurg in opleiding in het Academisch Ziekenhuis Maastricht, heeft onderzocht wat het effect is van een vetrijke voeding, toegediend kort voor ingrijpende operaties op proefdieren. Daarover schrijft hij samen met Jan-Willem Greve en Wim Buurman in het tijdschrift Journal of Experimental Medicine.

Meer


Speciale voeding voor operatie, niet pre-operatief vasten

Nuchter zijn (vasten) voor een operatie is onnodig en kan postoperatief herstel verminderen. Promovendus Danny van Hoorn laat zien dat pre-operatieve inname van gespecialiseerde voeding een goede manier is om een patiënt voor een zware operatie voor te bereiden.

Pre-operatief vasten maakt dat de darmen minder goed functioneren en ook dat organen zoals de nieren, de lever, het hart en de longen disfunctioneren. Dit toonde Van Hoorn aan in een rattenmodel. Van Hoorn bewees dat een combinatie van een complexe koolhydraatmix en een mix van bioflavonoiden de orgaanschade verminderde in een model waarbij in gevaste toestand multiorgaan disfunctioneren wordt veroorzaakt.

Bron: Vumc.nl


Kans op minder infecties van prothesen door gedrags- en technische maatregelen in operatiekamer

Een combinatie van gedragsmaatregelen en een beter luchtinblaassysteem in de operatiekamer leidt tot een afname van het aantal bacteriën in de operatiekamer bij plaatsing van een knie- of heupprothese. Hierdoor neemt de kans op infectie van de prothese en op problemen met wondgenezing na de operatie af. Dit blijkt uit onderzoek van Bas Knobben, uitgevoerd bij de afdeling Orthopedie en de vakgroep Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Deze bevindingen kunnen ertoe bijdragen dat gewrichtsprothesen minder vaak infecteren en vervangen moeten worden.

In elke operatiekamer kunnen ondanks strenge hygiënische maatregelen bacteriën voorkomen die een mogelijk risico vormen voor infectie van prothesen en problemen met wondgenezing na de operatie. Tot nu toe was de omvang hiervan onduidelijk. Uit het onderzoek van Knobben blijkt dat bij 36 procent van de plaatsingen van heupprothesen bacteriën aanwezig waren op het instrumentarium en op verwijderde botsnippers bij het inbrengen van de prothesen. Ook bleek er een verband te zijn tussen het vóórkomen van deze bacteriën en het optreden van verstoorde wondgenezing en infectie van de prothesen.

Gedragsmaatregelen
Knobben onderzocht of gedrags- en technische maatregelen, aanvullend op de gebruikelijke hygiënerichtlijnen, de kans op bacteriële besmetting tijdens de operatie verkleinen. Uit zijn onderzoek blijkt dat de combinatie van deze maatregelen in een operatiekamer de kans op aanwezigheid van bacteriën deed afnemen van 34 procent naar 8 procent. Tegelijk nam de kans op infectie van prothesen, verstoorde wondgenezing en wondinfectie beduidend af. De gedragsmaatregelen die onder andere werden genomen, zijn het beperken van het spreken en het in- en uitlopen van de operatiekamer door het operatiekamerpersoneel, het gecontroleerd bewegen, het juiste gebruik van het neus-/mondkapje en een beter gebruik van het gebied onder de luchtstroom. Een van de technische maatregelen betrof het gebruik van een beter luchtinblaassysteem (laminaire airflow). Hierbij vindt een constante aanvoer van schone lucht plaats boven het operatiegebied en worden bacteriën via verticale luchtstromen afgevoerd.

Kosteneffectief
Met dit onderzoek toont Knobben aan dat gedragsmaatregelen en een beter luchtinblaassysteem in de operatiekamer infecties van prothesen en problemen met wondgenezing kunnen voorkomen. De maatregelen zijn bovendien kosteneffectief: de gemiddelde totale kosten per patiënt met een eerste (primaire) prothese zonder infectie zijn ongeveer € 15.000, zo’n 3,5 keer lager dan die van een patiënt met een geïnfecteerde prothese (ongeveer € 52.000). De resultaten van dit proefschrift hebben ertoe geleid dat het Universitair Medisch Centrum Groningen de aanvullende gedrags- en technische maatregelen toepast bij het plaatsen van prothesen.

In Nederland zijn in 2004 ongeveer 25.000 heup- en 20.000 knieprothesen geplaatst. De belangrijkste indicatie voor het plaatsen hiervan is gewrichtsslijtage. De verwachting is dat door vergrijzing het aantal mensen dat in aanmerking komt voor deze operaties de komende twintig jaar zal verdubbelen. Bij ongeveer één tot vier procent van de patiënten treedt na plaatsing een bacteriële infectie op.

Bron: UMC Groningen


Gratis ebook + nieuwsbrief ontvangen ?
Ontvang vandaag nog gratis het Eboek Spoedcursus Voeding,
het Eboek Voedzame tradities en onze wekelijkse leerzame nieuwsbrief met wetenswaardigheden, nieuwtjes en vele tips.

Klik hier



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats