Nieuws omega 3 olie


balk2.jpg (42734 bytes)


Omega 3 beter uit de zee dan uit lijnzaad voor kankerpreventie

Volgens een onderzoek (het eerste op dit gebied) van de Universiteit van Guelph, heeft omega 3 uit de zee een krachtiger effect dan omega 3 uit lijnzaad en andere soorten olie als het gaat om kankerpreventie. Professor David Ma ontdekte dat omega 3 uit de zee acht keer effectiever is in het remmen van het ontstaan en de groei van tumoren. ďDeze studie is de eerste die het kankerbestrijdende vermogen van plantaardige ten opzichte van uit de zee afkomstige omega 3 op de ontwikkeling borstkankertumoren vergelijkt,Ē zegt prof. Guelph in het Department of Human Health and Nutritional Sciences.

Lees verder


Omega 3 gebruik moeder kan het risico kinderen op type 1 diabetes verlagen

Nieuw onderzoek gepubliceerd in Diabetologia (het tijdschrift van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes [EASD]) suggereert dat omega 3 meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA's), die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit vis in het voedingsdieet tijdens zwangerschap of borstvoeding, kunnen helpen bij het beschermen van zuigelingen tegen risico om van type 1 diabetes (T1D) te ontwikkelen.

Lees verder


Kunnen omega 3 vetzuren de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen?

Volgens een nieuw rapport in Journal of Alzheimer's Disease toont neuroimaging, bij mensen met een hoger omega 3 niveau, een verhoogde bloedstroom in de regio's van de hersenen die instaan voor het geheugen en leren. De incidentie van de ziekte van Alzheimer (AD) zal naar verwachting verdrievoudigen in de komende decennia en er is nog geen genezing gevonden.

Lees verder


Relatie hersenveroudering en omega-3 en omega-6 vetzuren in bloed

Twee nieuwe studies koppelen meervoudig onverzadigde vetzuren in het bloed aan de integriteit van hersenstructuren en cognitieve vaardigheden die veroudering tegen gaan. De studies voegen aan dit bewijs toe, dat inname van omega-3 en omega-6 vetzuren gezond ouder worden kunnen bevorderen, aldus de onderzoekers. Verdere onderzoek is nodig om deze hypothese te testen.

Lees verder


Nieuwe studie laat zien dat omega-3 vetzuren sterfte verminderen

Een recente meta-analyse in Scientific Reports ondersteunt een verband tussen EPA en DHA omega-3-inname en een verlaagd risico op overlijden door welke oorzaak dan ook. De meta-analyse omvatte 11 studies met 371.965 deelnemers en 31.185 sterfgevallen met een subset van de studies die worden gebruikt voor verschillende analyses.

Lees verder


Insecten duurzame bron van omega 3

Insectenolie, het kan een interessante nieuwe bron worden van het gezonde omega 3. Want insecten maken het vetzuur zelf aan en kunnen bovendien leven op plantaardig afval. Wageningen University onderzoekt welke insecten het best voor olie te gebruiken zijn, en wat hun optimale dieet dan zou zijn.

Lees verder


Omega-3 vetzuur kan mogelijk de behandeling van kanker en de levenskwaliteit van kanker patiŽnten verbeteren

Onderzoekers van het University Hospitaal van Leichester in the UK geven aan dat het toevoegen van omega- 3 vetzuur aan anti-tumormedicatie kan leiden tot een betere reactie op de behandeling en een hogere levenskwaliteit van de patiŽnten.

Lees verder


Omega-3 vetzuren verbeteren cognitieve flexibiliteit bij risicopatiŽnten ouderen

Een studie bij oudere volwassenen met een risico op late-set ziekte van Alzheimer bleek dat degenen die meer omega-3 vetzuren gebruikten het beter deden dan hun collega's op tests van cognitieve flexibiliteit - het vermogen om efficiŽnt te kunnen schakelen tussen taken - en hadden een grotere voorste cingulate cortex, een hersengebied dat bekend staat om bij te dragen aan cognitieve flexibiliteit.

Lees verder


Omega-3 vetzuren en vitamine D controleren serotonine

Invloed op gedrag en psychiatrische stoornissen

Alhoewel van essentiŽle omega-3 vetzuren en vitamine D is aangetoond dat ze cognitieve functies en gedrag in het kader van bepaalde hersenaandoeningen verbeteren, is het onderliggend mechanisme onduidelijk. In een nieuwe studie gepubliceerd in FASEB Journal door Rhonda Patrick, PhD en Bruce Ames, PhD van Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI), wordt uitgelegd dat serotonine mogelijks de ontbrekende schakel is om te begrijpen waarom vitamine D en omega-3-vetzuren de symptomen geassocieerd met een breed scala van hersenaandoeningen kunnen verbeteren.

Lees verder


Overmaat aan omega-3-vetzuren kan leiden tot negatieve effecten op de gezondheid

CORVALLIS, Oregon - Een nieuw onderzoek laat zien dat omega-3-vetzuren, indien in overmaat, ingenomen worden, in bepaalde situaties onbedoelde gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben, en dat de voeding normen op basis van de beste beschikbare gegevens moeten worden vastgesteld.

"Wat een paar jaar geleden nog op een slam dunk (gelopen race) leek, is toch niet zo duidelijk als we dachten", aldus Norman Hord, universitair hoofddocent bij OSU's College van Volksgezondheid en Menselijke Wetenschappen, tevens co-auteur. "We zien het potentieel voor negatieve effecten bij grote omega-3 vetzuren consumptie. Omdat we geldige biomarkers en kennis missen bij blootstelling bij grote hoeveelheden, is het niet mogelijk om een bovengrens te bepalen. '

Lees verder


Vetzuren zouden kankerpreventie en - genezing kunnen helpen

Omega-3 vetzuren, die in vette vis zoals zalm en forel zitten, remmen selectief de groei en veroorzaken de dood van cellen bij mond- en huidkanker soorten die zich in een vroeg of laat stadium bevinden, volgens een nieuw onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van London Queen Mary. Reageerbuis testen hebben getoond dat omega-3 vetzuren celdood veroorzaakten bij maligne (kwaadaardig) en premaligne (niet goedaardig maar ook nog niet kwaadaardig) cellen in doseringen die geen invloed hadden op gewone cellen, wat veronderstelt dat ze het vermogen hebben om gebruikt te worden voor zowel behandeling als preventie van bepaalde soorten huid- en mondkanker. Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen niet in grote hoeveelheid worden aangemaakt door mensen dus moeten we ze uit ons voedsel halen.

Lees verder


Visolie kan effecten van Junk food in de hersenen tot stilstand brengen

Een recensie van onderzoekers van de University of Liverpool laat zien dat data van meer dan 180 onderzoeken suggereren dat het gebruik van visolie de effecten van Junk food op de hersenen zou kunnen minimaliseren. Een team van de University of Aging and Chronic Desease heeft wereldwijd research opnieuw onderzocht om te kijken of er gedegen data beschikbaar is om aan te tonen dat omega-3 een rol zou kunnen spelen in de ondersteuning van gewichtsverlies. Onderzoek van de laatste 10 jaren indiceert dat diŽten met een hoge vetinname de neurogenesis, een proces wat nieuwe zenuwcellen aanmaakt, kan aantasten. Daarentegen zouden diŽten rijk aan omega 3 deze negatieve effecten voorkomen doordat het gebied van de hersenen, wat controle heeft over eten, leren en geheugen, juist gestimuleerd wordt.

Lees verder


Waarom omega 3 olie helpt op celniveau

Resultaten suggereren de mogelijkheid om hun gezondheidsvoordeel op te peppen. Voor de eerste keer hebben onderzoekers aan de Universiteit van CaliforniŽ, San Diego, in een cel van een levende muis gekeken en de processen die de gerenommeerde gezondheids- voordelen van omega-3 vetzuren bekrachtigen in kaart gebracht. Meer specifiek beweren ze dat hun uitkomsten suggereren dat het wellicht mogelijk is deze processen te manipuleren om ontsteking in de kiem te smoren, of tenminste ontsteking te genezen voordat die schadelijk wordt.

Lees verder


Het verschil qua omega 3 tussen wilde en kweekzalm

"Mocht iemand weten hoe groot het omega 3 verschil tussen wilde en kweekzalm is dan hoor ik dit graag. Besef goed dat veel goedkope visolie ook gemaakt wordt van die kunstmatig gevoerde kweekzalm. Eet je dierlijk kies dan liever voor de wilde kleine visjes zoals sardientjes, sprot etc. "

De verhouding is 1 : 3,2

Dus wilde zalm levert 3,2 x zo veel omega 3 als kweekzalm.

groetjes,
Conny


Hennepolie

Hi Ron,

Even over die Omega 3 en 6 vetzuren speciaal voor vegetariers die geen visolie willen gebruiken: Hennepolie bevat het in de optimale verhouding (3:1) is niet vies en bevat bovendien GLA (regenerende stof in moedermelk). Ik doe af en toe boodschappen speciaal bij een natuurvoedingswinkel die assortiment hennepprodukten heeft (de enige winkel die dat heeft (Weteringsschans, Amsterdam).

Online te koop bijv. hier: Link

Dat is zonder de psychoactiverende stoffen. (Met THC zou trouwens ook niet verkeerd zijn, maar dan heb je het over een medicijn zoals ook al via de website te lezen/zien is:  Link

Andere hennepproducten trouwens zeer aan te bevelen aan vegetariers want hennepzaad bevat alle aminozuren, is dus volledig eiwit. Hennepburgers smaken prima bijvoorbeeld. Goed alternatief voor soja, helaas (nog) niet te vinden in de supermarkt.

Groet,
Dennis


Fish Oil: How Much Should I Take Each Day? - Dr. Shannon


Margarine met omega 3 totaal zinloos

Omega-3-vetzuren helpen hartpatiŽnt niet. Unilever, die de vetzuren toevoegt aan het eigen margarinemerk Becel, is verrast over de uitkomsten van een onderzoek.

Lees verder

Hoge inname van omega 6 vetzuur linolzuur (zit in oa margarine) verstoort de opname van omega 3. Voor Unilever heeft de haan nu 3 keer gekraaid. Eerst jaren volhouden dat geharde vetten gezonder waren dan roomboter, daarna hebben we het linolzuur sprookje gehad en nu de onzin van toegevoegde omega 3 aan linolzuurrijke margarine. De beste bronnen van omega 3 blijven walnoten, lijnzaad, algen, vette vis en rood vlees van dieren die zich voeden met gras.

Ron


Fish oil and your health: What are fish oil's true benefits?

Much has been written about the benefits of fish oil and and whether it can help prevent heart disease. A study published in the Journal of the American College of Cardiology looked at a range of studies involving tens of thousands of patients over a time span of 30 years. "This isn't just hype; we now have tremendous and compelling evidence that demonstrates the protective benefits of fish oil in multiple aspects of preventive cardiology," Dr. Carl Lavie, an author of the study, writes. Although eating fatty fish is the preferred method of getting the recommended dose of fish oil, supplements, in consultation with a physician, could also be a source.


Omega-3 vetzuren stimuleren de longfunctie tijdens sportactiviteiten

We hebben allemaal gehoord van de positieve effecten van Omega-3 vetzuren op onze gezondheid. Omega-3 vetzuren kunnen mate van depressiviteit verminderen, helpen in afvallen en goede hart- en cardiovasculaire gezondheid, en hebben nog veel meer andere potentiele voordelen op korte termijn en bij chronische aandoeningen/ziekten. Een van de meest recente onderzoeken betreffende omega-3 vetzuren heeft gevonden dat je longen positief gesimuleerd worden door omega-3 vetzuren, vooral tijdens sportactiviteiten.

Link

Cindy Oppers


Visolie en psychose

Jongeren die psychotisch dreigen te worden kunnen met een kuur van 12 weken visolie geholpen worden. Dat blijkt uit een klinisch onderzoek waarbij visolie vergeleken werd met placebo (nepolie) (Archives of General Psychiatry februari 2010;67:146). Hoe is dat mogelijk?

Link

Geert


Humane studie: visvetzuren vertragen veroudering op moleculair niveau

Hoe meer visvetzuren er in je bloed zitten, des te trager verouderen je cellen. Dat concluderen cardiologen van San Francisco General Hospital in een studie die is verschenen in JAMA. De visvetzuren EPA en DHA maken dat de telomeren in je DNA minder snel korter worden.

Link


Visolie, goed voor u?

Sea First Foundation
Het ene artikel na het andere verschijnt over de vermeende gezondheidsvoordelen van het eten van vis en het gebruik van visoliecapsules. Dit terwijl wereldwijd door wetenschappers gewezen wordt op de zeer ernstige achteruitgang van de visbestanden en op het feit dat er uitstekende alternatieven zijn voor vis en visolie.

Link

Geert


Omega-3 Fatty Acids and Your Mood

In a bad mood? Eat fish! Studies have shown that foods containing Omega-3 Fatty Acids (like fish) can actually boost your spirits. How? Researchers say that a particular type of Omega-3 Fatty Acid plays an important role in brain development and function and could have an affect on our moods as well. So just how much of the Omega-3s do you need to reap the benefits? Its recommended you eat at least two servings of fatty fish a week. Also, taking a supplement can help as well. Learn more in this video.


Veganisten en omega 3

Vandaag ontving ik dit mailtje van Hallelujah Acres. Voorwaar: een wonder, hallelujah. Wat blijkt? Deze super veganisten die heel hun dieet (massa's boeken, dvd's, recepten) hebben gebaseerd op een zin uit de Bijbel zijn om......... Ze gaan aan de visolie!!!!!!!!! Lieve hemel Ron, dat wil nogal wat zeggen! De reden is dat hun inzichten zijn vernieuwd en het isvolgens hun niet meer mogelijk om de super kwaliteit voedsel uit Bijbelse dagen te halen. Dus hebben we aanvulling nodig van visolie.

Link

Petra


Visolie, goed voor u ...

Het ene artikel na het andere verschijnt over de vermeende gezondheidsvoordelen van het eten van vis en het gebruik van visoliecapsules. Dit terwijl wereldwijd door wetenschappers gewezen wordt op de zeer ernstige achteruitgang van de visbestanden en op het feit dat er uitstekende alternatieven zijn voor vis en visolie. Overbevissing en bijvangst zijn uitgebreid gedocumenteerd. Ruim 40% van alle visvangst gaat dood of ernstig verminkt terug overboord - dit komt overeen met meer dan 40 miljard kilo vis en andere zeedieren die hiervoor onnodig sterven. Toch blijven gezondheidsinstanties zoals de WHO, vele artsen, maar ook politici, het consumeren van vis en visolie aanmoedigen. Wetenschappers hebben berekend op basis van gegevens van de laatste decennia, dat als we zo doorgaan is er in 2048 geen eetbare vis meer over is.

Link

Petra


Visvetzuren remmen achteruitgang lichamelijke prestaties door veroudering

Veroudering komt met minder gebreken als je meer visvetzuren [wetenschappelijke term: n-3-vetzuren] in je bloed hebt. Tot die conclusie komen geriaters van de Second University of Naples in een studie onder dertienhonderd oudere Italianen. Visvetzuren remmen verouderingsprocessen in het bewegingsapparaat.

Link


De juiste verhouding omega 3 en 6 vetzuren

In januari van dit jaar bracht de American Heart Association bijna een verdriedubbeling aan in de omega 6 aanbeveling. Uit recente onderzoeken blijkt dat het gecompliceerder ligt, het overmatig gebruik van omega 6 vetzuren kan namelijk juist ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken

Link

Petra


Fish oil -- helpful or harmful?

Fish oil supplements may help some cardiac patients while harming others, suggests a new review of evidence compiled by St. Michael's Hospital and University of Toronto researchers. In a systematic review of trials where patients with implantable cardioverter defibrillators used fish oil supplements, Dr. David Jenkins and Dr. Paul Dorian found significant differences among the trials, indicating fish oil may be beneficial to some patients while having a negative impact on others.

Lees verder


Omega-3 again linked to calmer ADHD kids

High-dose supplementation with omega-3 fatty acids calmed children with attention and hyperactivity issues, says a new study from the US.

Lees verder


Omega-3 doubly good for female brain power, but omega-6 makes girls dimmer

Omega-3 fatty acids, found in fish oil, are twice as effective in improving test scores for girls as boys, U.S. researchers have found. While this appears to confirm the theory that fish is brain food, the researchers also found that omega-6, found primarily in rapeseed, sunflower, palm, and soy oils, diminishes the power of the brain.

Lees verder


Review backs antidepressant effects of omega-3s

The results of a major review of published research that examined the relationship between depression and level of omega-3 fatty acids in the diet suggest that omega-3 fatty acids have antidepressant effects. However, the researchers point out that the quality of the studies means it's still too soon to say definitively that omega-3s can treat depression or bipolar disorder.

Lees verder


Study points to cocktail therapy for Alzheimer's

A dietary cocktail that includes a type of omega-3 fatty acid can improve memory and learning in gerbils, according to the latest study from MIT researchers that points to a possible beverage-based treatment for Alzheimer's and other brain diseases.

Lees verder


Wake Forest researchers say popular fish contains potentially dangerous fatty acid combination

Farm-raised tilapia, one of the most highly consumed fish in America, has very low levels of beneficial omega-3 fatty acids and, perhaps worse, very high levels of omega-6 fatty acids, according to new research from Wake Forest University School of Medicine. The researchers say the combination could be a potentially dangerous food source for some patients with heart disease, arthritis, asthma and other allergic and auto-immune diseases that are particularly vulnerable to an "exaggerated inflammatory response." Inflammation is known to cause damage to blood vessels, the heart, lung and joint tissues, skin, and the digestive tract. "In the United States, tilapia has shown the biggest gains in popularity among seafood, and this trend is expected to continue as consumption is projected to increase from 1.5 million tons in 2003 to 2.5 million tons by 2010," write the Wake Forest researchers in an article published this month in the Journal of the American Dietetic Association. They say their research revealed that farm-raised tilapia, as well as farmed catfish, "have several fatty acid characteristics that would generally be considered by the scientific community as detrimental." Tilapia has higher levels of potentially detrimental long-chain omega-6 fatty acids than 80-percent-lean hamburger, doughnuts and even pork bacon, the article says.

Lees verder


According to EU funded researchers, taking fish oil supplements in late pregnancy might reduce the risk of children developing asthma

In the context of European research on early nutritional programming, a team of researchers has traced the children born from mothers who had taken part in a trial. According to their work, the risk of developing asthma was reduced by 63% in those whose mothers had been given fish oil supplements during the last trimester of their pregnancy. This study is part of the EU funded EARNEST project with scientists from 38 institutions in 16 European countries. It is published today in the American Journal of Clinical Nutrition.

Lees verder


Omega-3s in baby formula aid vision, skills

A series of studies, funded by the National Institutes of Health, revealed that when omega-3s were added to the diets of preemies, their visual development was the same as that of a breast-fed infant's.

Lees verder


Omega-3 fatty acids protect against Parkinson's, study says

Omega-3 fatty acids protect the brain against Parkinson's disease, according to a study by Universitť Laval researchers published in the online edition of the FASEB Journal. This study is the first to demonstrate the protective effect of a diet rich in omega-3 fatty acids against Parkinson's.

Lees verder


Omega-3-Rich Fish Oils Reduce Weight Gain in Animal Study

A diet that contains fish oil rich in omega-3 fatty acids may help the body metabolize fat better and thereby gain less weight, according to a study conducted by researchers from the Kao Corporation in Tochigi, Japan, and published in the Journal of Nutrition.

Lees verder


Scientists suspect omega-3 fatty acids could slow acute wound healing

A recent study shows that popular fish oil supplements have an effect on the healing process of small, acute wounds in human skin. But whether that effect is detrimental, as researchers initially suspected, remains a mystery. The omega-3 fatty acids found in fish oils are widely considered to benefit cardiovascular health and other diseases related to chronic inflammation because of their anti-inflammatory properties. But insufficient inflammation during the initial stage of wound healing may delay the advancement of later stages.

Lees verder


Fondness for Fish Keeps Japanese Hearts Healthy

Despite high levels of smoking, Japanese men are far less likely to have dangerous plaque build-up in their blood vessels than white or Japanese-American men, a difference that researchers believe stems from a lifelong, near-daily consumption of fish.

Lees verder


Utah Diabetes Center Studying Whether Omega-3 Fatty Acid Can Prevent Type 1 Diabetes in Newborn Babies

The Utah Diabetes Center at University Health Care is screening pregnant women in their third trimester and infants up to 5 months old for a study testing whether an omega-3 fatty acid found in some foods can prevent Type 1 diabetes. The Utah Diabetes Center is one of nine centers nationwide participating in the Nutritional Intervention to Prevent Type 1 Diabetes Pilot Trial, or NIP for short. The goal is to intervene in the disease process before it begins in those babies most likely to acquire Type 1 diabetes later in life. Babies in utero and up to 5 months old whose mother, father, brother, sister, half-sister or half-brother has Type 1 diabetes are eligible for the study. Screening consists of a simple blood test. Babies who qualify will receive free testing and medical monitoring by diabetes researchers.

Lees verder


Why fish oil is good for you

UCLA researchers report that omega-3 fatty acid docosahexaenoic acid, found in fish oil, increases the production of LR11, a protein that is found at reduced levels in Alzheimer's patients and which is known to destroy the the "plaques" associated with the disease.

Lees verder


Why omega-3 fatty acid might be brain food

Studies on rodents and people suggest a diet rich in DHA, an omega-3 fatty acid found in fish oil, helps delay or prevent Alzheimer's disease. Now University of California, Los Angeles researchers have come up with a possible explanation.

Lees verder


EFAs, Oxygenation and Cancer Prevention

Cancer as well as heart disease can be prevented by taking a ratio of at least 1:1 up to 2.5:1 unadulterated parent omega-6 to omega-3 essential fatty acids plus specific vitamins and minerals.

Lees verder


A little wine boosts omega-3 in the body - Researchers find a novel mechanism for a healthier heart

Moderate alcohol intake is associated with higher levels of omega-3 fatty acids in plasma and red blood cells. This is the major finding of the European study IMMIDIET that will be published in the January issue of the American Journal of Clinical Nutrition, an official publication of the American Society for Nutrition and is already available on line (www.ajcn.org ). The study suggests that wine does better than other alcoholic drinks. This effect could be ascribed to compounds other than alcohol itself, representing a key to understand the mechanism lying behind the heart protection observed in moderate wine drinkers. The IMMIDIET study examined 1,604 citizens from three geographical areas - south-west London in England, Limburg in Belgium and Abruzzo in Italy. Thanks to a close cooperation with General Practitioners of these areas, all participants underwent a comprehensive medical examination, including a one year recall food frequency questionnaire to assess their dietary intake, alcohol consumption included. Omega-3 fatty acids, mainly derived from fish, are considered as protective against coronary heart disease and sudden cardiac death, thus their high blood concentration is definitely good for our health.

Lees verder


 

 

 


View My Stats