Nieuws ogen


balk2.jpg (42734 bytes)


Elke dag hete thee drinken geeft minder risico op glaucoom

Maar warme koffie, ijsthee en frisdranken lijken geen enkel verschil te maken, zeggen onderzoekers. Volgens een studie online gepubliceerd in het British Journal of Ophthalmology, geeft het drinken van een kop hete thee, minstens ťťn keer per dag, een aanzienlijk lager risico om de ernstige oogaandoening glaucoom te ontwikkelen.

Lees verder


Laag glycemisch dieet remt oogziekten

Uit een onderzoek met muizen is gebleken dat het ontwikkelen van age-related macular degeneration (AMD) gestopt kan worden door over te schakelen van een hoog-glycemisch dieet (zetmeel in wit brood) naar een laag-glycemisch dieet (zetmeel in hele granen). Hoog-glycemische diŽten geven bij dezelfde hoeveelheid koolhydraten sneller suiker in de bloedsomloop dan laag-glycemische diŽten.

Lees verder


Zink: een verrassing in het regenereren van oogzenuw na blessure

Sedert meer dan twee decennia proberen onderzoekers om een gewonde oogzenuw te herstellen met behulp van verschillende groeifactoren en/of agenten. In het beste geval slaagt men er maar voor ongeveer 1 procent in de gewonde zenuwvezels te vernieuwen en opnieuw te verbinden met de hersenen; de meeste cellen sterven uiteindelijk af.

Lees verder


Verhoogde UVB blootstelling geassocieerd met een verlaagd risico op bijziendheid

Volgens een studie online gepubliceerd door JAMA Ophthalmology, wordt hogere blootstelling aan ultraviolet B (UVB) licht door de zon geassocieerd met een verminderde kans op myopie (bijziendheid), en de blootstelling aan UVB tussen de leeftijd van 14 en 29 jaar werd geassocieerd met de sterkste daling van volwassen bijziendheid. Bijziendheid is een complex aandoening die beÔnvloed wordt door tal van milieu- en genetische factoren en steeds vaker voorkomt vooral in stedelijk AziŽ, maar de prevalentie stijgt ook in de Verenigde Staten en Europa.

Lees verder


Bananen kunnen helpen bij het voorkomen van blindheid

CarotenoÔden, gevonden in diverse niveaus van verschillende bananen cultivars, zijn belangrijke vitamine voorbereiders voor de ooggezondheid. Onderzoekers melden in hun studie, gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry van het ACS, een nieuwe ontdekking over hoe het fruit dit bestanddeel produceert en opslaat.

Lees verder


Risico op verergering van staar een derde lager door voeding met veel vitamine C

Een vitamine C-rijk dieet kan het risico op verergering van staar (cataract) met een derde verminderen, aldus een vandaag in het tijdschrift Ophthalmology verschenen artikel. Voor het eerst wordt in dit artikel aangetoond dat eetgewoontes en leefstijl een grotere rol zouden kunnen spelen dan genetica bij de ontwikkeling en ernst van staar.

Lees verder


Hebben patiŽnten met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie moeite met touch screens?

Oudere volwassenen met verlies van het centrale zicht veroorzaakt door leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) hebben geen probleem met de nauwkeurigheid bij het uitvoeren van touch screen taken, volgens een studie in het oktober nummer van Optometrie en Vision Science, het officiŽle tijdschrift van de American Academy of Optometrie.

Lees verder


Een snufje zuiveringszout voor beter zicht ?

Natriumbicarbonaat (zuiveringszout) zorgt voor de bubbels in bruisend water, het rijzen van brood, absorbeert geurtjes en kan gebruikt worden voor het schoonmaken van van alles, zelfs je tanden. In ons lichaam speelt het een essentiŽle rol bij de opslag van pH, ondersteunt het de spijsvertering en neutraliseert de melkzuurproductie tijdens lichamelijke inspanning. Veel van het bicarbonaat in ons lichaam komt van de kooldioxide dat als afvalproduct geproduceerd wordt in alle cellen, hoewel we ook iets naar binnen krijgen door koolzuurhoudende dranken en sommige voedselproducten.

Lees verder


Een kopje koffie per dag kan schade aan het netvlies voorkomen

Ithaca, N.Y. - koffie drinkers , opgelet! Naast het ontnuchteringseffect van koffie, zeggen voedselwetenschappers dat je nog een ander voordeel voor de gezondheid kan hebben door het dagelijks kopje: het voorkomen van verslechtering van het gezichtsvermogen en mogelijk blindheid van netvliesdegeneratie als gevolg van glaucoom , veroudering en diabetes.

Lees verder


Studie met volledig blinde mensen laat zien hoe licht helpt bij het activeren van de hersenen

Licht verhoogt de hersenactiviteit tijdens een cognitieve taak, zelfs bij sommige volledig blinde mensen. Aldus een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Montreal en Boston's Brigham en Women's Hospital. De bevindingen dragen bij aan begrip van wetenschappers ten aanzien van ieders hersenen, omdat ze ontdekten hoe snel licht impact heeft op cognitie. "We waren verbaasd om te ontdekken dat de hersenen nog steeds significant reageren op licht in deze drie zeldzame volledig blinde patiŽnten ondanks het geheel niet hebben van bewust vermogen tot Ďziení," zei senior co-auteur Steven Lockley.

Lees verder


Het maken van oogcontact helpt niet altijd

Nieuw onderzoek toont aan dat het maken van oogcontact, lang beschouwd als een effectieve manier om iemand te overtuigen van uw standpunt, kan er eigenlijk voor zorgen dat mensen beter bestand zijn tegen de overtuigingskracht, vooral als ze het er al niet mee eens zijn.

"Er is veel culturele overlevering over de kracht van oogcontact als een hulpmiddel om invloed uit te oefenen," zegt professor Frances Chen, universiteit van British Columbia, die het onderzoek uitgevoerd heeft aan de universiteit van Freiburg in Duitsland. "Maar onze bevindingen tonen aan dat direct oogcontact bij sceptische luisteraars minder kans maakt om hun gedachten nog te veranderen, niet meer, zoals voorheen werd gedacht."

Lees verder


De volgende stap in de oogzorg? MaÔs zegt deze studie

Volgens een nieuwe studie aan de Universiteit van Guelph kan maÔs een oplossing bieden voor problemen met het gezichtsvermogen waarmee veel mensen geconfronteerd worden als ze ouder worden. Onderzoekers van Guelph hebben een nieuwe variŽteit van maÔs ontwikkeld die de antioxidanten luteÔne en zeaxanthine bevat die de ogen beschermen. De maÔs werd gevoerd aan kippen die dan eieren legden rijk aan deze nuttige carotenoÔden. De onderzoekers speculeerden erop dat de carotenoÔden in het eigeel geconcentreerd zijn en beter opgenomen kunnen worden dan rechtstreeks uit maÔs. In leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, een progressieve oogziekte die de belangrijkste oorzaak van blindheid is bij oudere volwassenen bevatten de ogen weinig luteÔne en zeaxanthine. Artsen raden dan ook het routinematig eten van bladgroenten aan, de enige groenten die rijk zijn aan deze antioxidanten.

Lees verder


Onderzoekers identificeren een vroege voorspeller voor glaucoom

Resultaten van een 10-jaar durende studie gepubliceerd in het tijdschrift van de American Academy of Ophthalmology suggereren een nieuw detectiemiddel. UIt een nieuwe studie blijkt dat bepaalde veranderingen in de bloedvaten in het netvlies van het oog een vroege waarschuwing kunnen zijn dat een persoon een verhoogd risico op glaucoom heeft, een oogziekte die langzaam de mensen van hun dieptezicht berooft. Met behulp van diagnose-foto's en andere gegevens van de Australische Blue Mountains Eye Study, toonden de onderzoekers aan dat patiŽnten met abnormaal smalle netvliesbloedvaten bij het begin van de studie ook degenen waren die de meeste kans op glaucoom hadden binnen de 10 jaar. Als dit bevestigd wordt door verder onderzoek kan dat aan oogartsen een nieuwe manier geven om de personen te identificeren en te behandelen die het meest kwetsbaar zijn voor verlies van het gezichtsvermogen door glaucoom. De studie werd onlangs online gepubliceerd door Ophthalmology, het tijdschrift van de American Academy of Ophthalmology.

Lees verder


Blinde patiŽnt leest woorden direct gestimuleerd
op het netvlies

Neuroprotese apparaat maakt gebruik van implantatie om visuele braille te projecteren

Voor de allereerste keer hebben de onderzoekers braillepatronen direct op het netvlies van een blinde patiŽnt geprojecteerd, waardoor deze vierletter woorden nauwkeurig en snel kon lezen met een oculaire neuroprotese. Het apparaat, de Argus II, is geÔmplanteerd bij meer dan 50 patiŽnten, velen van hen kunnen nu kleuren, beweging en objecten zien. Het gebruik van een kleine camera gemonteerd op een bril, een draagbare processor die het signaal van de camera in elektrische stimulatie vertaalt, en een microchip geÔmplanteerd met elektroden direct op het netvlies.De studie werd uitgevoerd door vorsers van Second Sight, het bedrijf dat het apparaat ontwikkelde, en is gepubliceerd in Frontiers in Neuroprosthetics op 22 november. "In deze klinische test met ťťn enkele blinde patiŽnt, gebruikten we de camera die de gebruikelijke input is voor het implantaat niet maar stimuleerden direct het netvlies. In plaats van het voelen van de braille op de toppen van de vingers, kon de patiŽnt de patronen zien die werden geprojecteerd en afzonderlijke letters lezen in minder dan ŤŤn seconde met een 89% nauwkeurigheid, "legt onderzoeker Thomas Lauritzen, hoofdauteur van de studie uit.

Lees verder


Het oog als Ďvenster naar de hersenení

Een snelle goedkope netvlies scan kan hersenschade veroorzaakt door multiple sclerose voorspellen. Een goedkope ogen scan van vijf minuten kan de hoeveelheid schade aan de hersenen nauwkeurig vaststellen bij mensen met de slopende auto-immuunziekte multiple sclerose (MS). Volgens resultaten van twee Johns Hopkins studies geeft het aanwijzingen over hoe snel de ziekte vordert. ďHet oog is het venster naar de hersenen en door te meten hoe gezond het oog is kunnen we bepalen hoe gezond de rest van de hersenen zijn,Ē zegt Peter A. Calabresi, MD, een professor in de neurologie aan de Johns Hopkins University School of Medicine en leider van de studies, beschreven in recente nummers van The Lancet Neurology en de Archives of Neurology. ďScans van de ogen zijn niet zo duur, echt veilig en worden veel gebruikt in de oogheelkunde. En nu we het bewijs hebben van hun voorspellende waarde voor wat betreft MS zijn we er klaar voor. We zouden dit nieuwe kwantitatieve instrument moeten gaan gebruiken om meer te kunnen leren over progressie van een ziekte met inbegrip van schade aan de zenuwen en hersenatrofie.

Lees verder


Chemisch middel laat blinde muizen zien; stof houdt beloften in voor behandeling van de mens

Genetisch blinde muizen zien na injectie met Photoswitch. Een team van wetenschappers van de ĎUniversity of California, Berkeleyí ontdekten in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van MŁnchen en de ĎUniversity of Washington, Seattleí een chemische stof die tijdelijk een gedeeltelijk herstel van het gezichtsvermogen veroorzaakt bij Blinde Muizen en die mogelijk in de toekomst het gezichtsvermogen van mensen met een Ďdegeneratieveí blindheid zou kunnen herstellen.

Lees verder


CafeÔne kan voor verlichting zorgen voor diegene die last hebben van droge ogen

San Francisco- April 2012

Onderzoekers aan de universiteit van Tokyoís school voor Medicijnen hebben voor het eerst aangetoond dat cafeÔne de aanmaak van tranen significant kan vermeerderen, een vinding die de behandeling van het droge oog syndroom kan verbeteren. Ongeveer 4 miljoen Amerikanen van 50 jaar en ouder hebben last van deze aandoening. Voor de meeste is het gewoon vervelend en oncomfortabel , maar voor ander kan het resulteren in bedreiging van hun gezichtsvermogen.

Link


Column Pauline Laumans - Ogen

Veel mensen hebben last van hun ogen. Ogen die droog zijn of ogen die niet zo goed zien. We denken dan meteen dat we een bril of contactlenzen moeten hebben. U kunt er natuurlijk ook eerst zelf naar kijken.

Droge ogen komt met name in de winter voor als de verwarming aanstaat of wanneer het langdurig vriest. Er zit dan te weinig vocht in de lucht. U kunt dit eenvoudig verhelpen door de luchtvochtigheidsmeter tussen de 55 en 70 te houden. Die vochtigheid kunt u verhogen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger, natte lappen of een plantenspuit.

Iets anders wordt het als we minder scherp zien. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zoals een ziekte, slecht daglicht, lampen die geen daglicht afgeven, ogen die te lang naar een beeldscherm kijken, vooral als er een wisselende lichtsterkte is om naar te kijken. Dit is het geval bij een beeldscherm en een donkere omgeving. Uw ogen moeten zich dan te vaak inspannen.

Lees verder


Pharmacist Suzy Cohen Discusses AstaxanthinThe benefits of astaxanthin,a powerful anti-inflammatory supplement derived from algae. Helps with cataracts,diabetes,pancreatitis,back pain,arthritis,heart disease,carpal tunnel syndrome and much more.

Lees verder


New implant provides partial sight to blind people

Only days after undergoing treatment in a new test against blindness, patients at TŁbingen University in Germany were able to identify shapes and objects placed in front of them. Fitted just beneath the retina, the implant could help people suffering from the degenerative disease retinitis pigmentosa.


Dark Under Eye Circles - How To Get Rid Of Dark Circles Under Your Eyes

Vitamins That Reduce Dark Circles
Alright, already. But what can I do about getting rid of them? Well, while none of these are guaranteed solutions, they definitely can't hurt, and some of them are even kind of fun. Taking a multi-vitamin is a good first step, as under-eye bags have been linked to a lack of B6, folic acid, and even B12. Calcium and magnesium have been known to help improve adrenal function, and over-the-counter allergy medicines can be helpful in reducing nasal congestion. Lowering salt intake and quitting smoking have proven to improve circulation, a critical factor in reducing darkness under the eyes.


LED-licht kan schadelijk zijn voor jonge ogen

Het Franse gezondheidsagentschap Anses waarschuwt dat sommige soorten LED-verlichting schadelijk kunnen zijn voor de ogen, vooral bij kinderen.

Lees verder

Nele

Zie ook: Link 1 | Link 2


Blinden door gratis software nu ook toegang tot computers

Een voormalig student van de Queensland University of Technology en zijn zakenpartner hebben gratis open source-software (software waarvan de broncode te bekijken en te veranderen is) ontwikkeld waarmee blinde mensen een computer kunnen gebruiken.

Link

Annelies


Bijziendheid is erfelijk

Mensen die bijziend zijn, hebben de aandoening gekregen via hun ouders. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus MC bewezen. Het is voor het eerst dat het wetenschappers is gelukt om aan te tonen dat er erfelijke factoren betrokken zijn bij bijziendheid.

Lees verder


Breakthrough: Damaged Eyes Repair Themselves?

Artificial corneas may be the answer in the fight against blindness.

Lees verder


Radio - Tilapiaschubben laten blinden weer zien

Blinden weer laten zien. Het wordt misschien mogelijk dankzij de schubben van een vis. De tilapiavis wel te verstaan. Decennia lang is er naar gezocht: een eenvoudige methode om mensen te helpen die niet meer kunnen zien door een beschadigd hoornvlies. En die lijkt nu gevonden te zijn.

Download MP3


Extra pondjes beschermen vrouwen tegen oogziekte

Overgewicht is vooral ongezond, maar kan sommige vrouwen beschermen tegen een vorm van de oogziekte glaucoom.

Link


Niet wachten met de behandeling van scheelzien

Scheelzien komt bij 3- 4% van de bevolking voor en is niet alleen een cosmetisch probleem. Kinderen die scheel kijken kunnen slechter gaan zien en een lui oog ontwikkelen. Als scheelzien op latere leeftijd ontstaat, kan dit klachten geven als dubbelzien en hoofdpijn. Hoe eerder het scheelzien behandeld wordt, des te beter zijn de te verwachten resultaten voor het zien met beide ogen. Omdat er veel vragen zijn over scheelzien hebben de orthoptisten van de afdeling oogheelkunde van VU medisch centrum en 3M Nederland BV een boekje uitgegeven: '101 vragen over scheelzien, een handleiding voor ouders'. Wat is scheelzien, hoe ontstaat het en wat is het verschil met een lui oog? Is het te opereren of verdwijnt het vanzelf? En veroorzaakt scheelzien problemen bij lezen en schrijven? Dit zijn slechts enkele van de 101 vragen die in het boekje worden behandeld. De orthoptisten van VU medisch centrum behandelen kinderen (en ook ouderen) die scheelzien of een lui oog hebben. Orthoptist Amber Bakels: "Ouders hebben veel vragen bij de diagnose en behandeling van scheelzien. Wij wilden de ouders een handleiding geven zodat ze het beter begrijpen. De hoeveelheid informatie die patiŽnten op een spreekuur krijgen is vaak veel en overweldigend. Dit naslagwerk geeft de mogelijkheid om er thuis rustig over te lezen. Wellicht ook om andere ouders te helpen, want bij twijfel over de oogstand of de gezichtsscherpte van een kind is het belangrijk om op korte termijn een orthoptist te raadplegen. Over het algemeen geldt namelijk: hoe eerder de behandeling start, hoe beter de resultaten". Het boekje 101 vragen over scheelzien is voor 7 euro te koop bij de boekhandel: ISBN 978-90-72837-04-2 of bij 3M Nederland BV, via telefoonnummer 071 - 5 450 489.


Gen voor erfelijke staar gevonden

Nijmeegse onderzoekers hebben het gen gevonden dat een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van de hersenen en de ogen.

Link


'Risico staaroperatie te veel onderschat'

Steeds meer mensen in Nederland krijgen last van loslatend netvlies. Dat komt doordat mensen tegenwoordig sneller een staaroperatie ondergaan. De risico's van zo'n operatie worden echter zwaar onderschat, stelt hoogleraar van het VU Medisch Centrum in Amsterdam Peter Ringens zaterdag in een interview in de GPD-kranten.

Link


Het drinken van wijn zou je ogen kunnen beschermen

Het drinken van rode wijn zou het slechter gaan zien, kunnen stoppen, volgens een nieuwe studie.

Link

Pieter Tau


3D-kijken is gevaarlijk

3D-kijken is niet goed voor de ontwikkeling van de ogen van jonge kinderen, en kan ook volwassenen een lui oog bezorgen.

Link


Kleurige groenten kunnen voor gezonde ogen zorgen

Volgens Mares, bevatten deze kleurige groenten een geelachtig pigment, genaamd Lutein, dat schadelijk licht helpt absorberen, wat het oog wil binnendringen en het kan schade aan proteÔnen in de lens van het oog repareren.

Link

Anneke


Onderzoekers isoleren een virus dat roze oog veroorzaakt

In wat de weg zou kunnen effenen voor een mogelijke remedie van door virus veroorzaakte keratoconjunctivitis, bekend vanwege het veroorzaken van een roze oog, hebben Amerikaanse onderzoekers de oorspong van het virus geindentificeerd, dat de voornaamste oorzaak is van de ontsteking

Link

Constans Kootstra


Contactlenzen met vitamine E kunnen glaucoom of groene staar behandelen

Als het populaire voedingssupplement Vitamine E in een speciaal ontwikkelde contactlens wordt ingebracht, kan dat het medicijn gebruikt in de behandeling van glaucoom (of groene staar) dichtbij het oog houden. Hierdoor kan deze veel voorkomende ziekte tot 100 keer effectiever behandeld worden dan met de huidig gebruikte gangbare contactlenzen. Dit hebben wetenschappers vandaag bekend gemaakt op een presentatie van de 239de jaarlijkse bijeenkomst van de American Chemical Society (ACS). Het gebruik van vitamine E in contactlenzen zodat medicijnen effectiever werken tegen glaucoom en misschien ook andere oogziektes werd uitgelegd op deze presentatie.

Anuy Chauhan, Ph.D, hoofd van het onderzoeksteam, legde uit dat glaucoom na cataract (ook wel grijze of grauwe staar genoemd) de tweede oorzaak is van vermindering van zicht en blindheid wereldwijd. 67 miljoen mensen zijn hierdoor getroffen.

Oogdruppels die de abnormale druk in het oog door glaucoom helpen verlichten, zijn meest gangbare behandelingsmethode.

Link

Ingeborg


Opmerkelijk Blinde jongen Ben Underwood ziet als een dolfijn

Link

Gerrit


Blind soldier learns to 'see' with his tongue


Gen voor erfelijke oogziekte gevonden

Onderzoekers van de afdeling Antropogenetica van het UMC St Radboud hebben de genetische oorzaak gevonden van een erfelijke vorm van slechtziendheid. Ze maakten daarbij gebruik van een revolutionaire DNA technologie: Next Generation Sequencing (NGS). Met deze NGS-techniek werd de onderzoekstijd verkort van twee jaar naar twee weken. De betrokken onderzoekers, die als eerste in Europa met deze techniek een nieuw ziektegen vonden, spreken van een revolutie in de genetica. Het onderzoek is gepubliceerd in the American Journal of Human Genetics.

Een onderzoeksgroep van het UMC St Radboud heeft als ťťn van de eerste ter wereld met next-generation sequencing (NGS) de genetische oorzaak van een erfelijke ziekte opgespoord. Het gaat om familiaire exsudatieve vitreoretinopathie (FEVR), een ziekte waarbij de bloedvaten in het netvlies onvolledig worden aangelegd. Op termijn leidt dat onder andere tot loslating van het netvlies en - in sommige patiŽnten - tot slechtziendheid of blindheid.

Persoonlijke genetische diagnose binnen handbereik
Het onderzoek staat model voor het grootschalige gebruik van de NGS-methode voor het vinden van nieuwe genen voor erfelijke ziekten. Volgens een van de onderzoekers, dr.ir. Joris Veltman, is met de NGS het 'eindpunt van sequencing' bereikt, in de zin dat de erfelijke code nu snel en (relatief) goedkoop in kaart is te brengen. De sequentie analyse van alle 22.000 genen van een mens is al mogelijk voor ongeveer €5.000,-. Naar verwachting worden de DNA-defecten die ten grondslag liggen aan vrijwel alle erfelijke ziekten de komende 5 jaar versneld opgespoord. Persoonlijke genetische diagnose, betere erfelijkheidsadvisering, meer accurate voorspelling van ziekteverloop en behandeling - ůůk met gentherapie voor erfelijke oogziekten - komt nu zeer snel dichterbij.

Van twee jaar naar twee weken
Hoogleraar ooggenetica prof.dr. Frans Cremers over het onderzoek: "We hebben met die nieuwe techniek bij twee families met FEVR in ťťn keer een 40 miljoen baseparen groot gebied geanalyseerd. In dit gebied zitten meer dan 300 genen. De 'klassieke' DNA sequentieanalyse van al deze genen zou ongeveer twee jaar hebben geduurd. Met de NGS-methode - die miljoenen kleine stukjes DNA tegelijkertijd afleest - deden we dat nu in twee weken! Op die manier vonden we een nog onbekende mutatie in het TSPAN12 gen. Die mutatie bleek bij 5 van de 11 FEVR-families verantwoordelijk voor de oogziekte."

Genetische revolutie
Inmiddels wordt internationaal overlegd om bij mensen met erfelijke blindheid bij wie het gen nog niet is gevonden, met NGS in ťťn klap alle mogelijke genen te onderzoeken. Veltman: "Zoīn onderzoek was tot voor kort niet goed mogelijk omdat het te duur was of te lang zou duren. Die tijd lijkt voorgoed voorbij. Er staat ons een genetische revolutie te wachten met grote consequenties voor de gezondheidszorg en de nodige ethische en maatschappelijke discussies. Op al die onderdelen leveren we graag een bijdrage."

UMC St Radboud Nijmegen


Ontdekking van nieuw gen kan helpen bij het voorkomen van blindheid

Wetenschappers hebben een nieuw gen blootgelegd dat het zicht zou kunnen behouden bij patiŽnten die kampen met een vorm van erfelijke blindheid. Het internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Leeds heeft gevonden dat het TSPAN12 gen defecten vertoond bij patiŽnten met een ziekte bekend als fevr (Familial exsudatieve Vitreoretinopathy). Deze ziekte beperkt de ontwikkeling van
het oog. Familieleden van fevr patiŽnten die geregistreerd zijn als blind of slechtziend, kunnen hetzelfde defecte gen bezitten zonder het vertonen van de symptomen. Het is te hopen dat door screening deze gezinsleden dat doktoren in een vroegtijdig stadium kunnen starten met het behandelen van FEVR voordat deze hun zicht verliezen. De uitkomsten van dit ondezoek zullen ook het begrip voor gemeenschappelijke verblindende aandoeningen verbeteren.

Link

Eric van Staalduinen


Saffraan tegen blindheid en oogziekten

Italiaanse onderzoekers hebben ontdekt dat saffraan van nut kan zijn bij de behandeling van sommige oogziekten en voorts verlies van gezichtsvermogen bij ouderen kan tegengaan. Saffraan is een van de kostbaarste specerijen en is afkomstig van de gedroogde stempel van de bloem van de saffraancrocus. Het wordt gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld in de Spaanse paella, en als kleurstof.

Link

Petra


Universeel oogprobleem helpt juist om beter te zien

‘Crowding’, het verschijnsel dat mensen letters minder goed kunnen onderscheiden als er andere letters omheen staan, helpt ons juist om beter te zien. Dat concludeert dr. Frans Cornelissen, die er samen met collega-onderzoekers dr. Ronald van den Berg en prof.dr. Jos Roerdink, als eerste in is geslaagd om crowding via een wiskundig model te verklaren. ‘Op dit moment is ons model vooral fundamenteel interessant’, zegt Cornelissen. ‘Maar op langere termijn zou het ook praktische toepassingen kunnen krijgen, bijvoorbeeld bij het ontwerpen van lesmateriaal voor kinderen met dyslexie.’

Om het verschijnsel crowding te illustreren laat Cornelissen op een beeldscherm de
letter E, een kruisje en het cijfer 8 verschijnen. Wie naar het kruisje in het midden
kijkt, herkent de E en de 8 moeiteloos, ondanks dat ze wat meer opzij staan. Maar als
er vervolgens extra letters en cijfers op het beeldscherm verschijnen, zijn de E en de
8 plotseling niet meer te herkennen. Alles loopt door elkaar heen. ‘En dat terwijl er
aan de E en de 8 helemaal niets is veranderd’, zegt Cornelissen. ‘Dat je de E en de 8
nu niet meer herkent, komt door crowding. Die beperking zit ingebakken in onze
hersenen en treedt op bij alles waar we naar kijken. Het is daarmee in zekere zin een
universeel oogprobleem, omdat voorwerpen bijna altijd omgeven zijn door andere
dingen.’

Beeldversterkingstruc

Waar crowding tot nu toe als een zichtsbeperking werd beschouwd, blijkt uit het
onderzoek van Cornelissen en zijn collega’s dat het verschijnsel ons vooral helpt. ‘In
feite gaan mensen juist b?r zien door crowding’, stelt Cornelissen. ‘Onze ogen worden
voortdurend gebombardeerd met informatie, en onze hersenen moeten maar uitzoeken wat belangrijk is. Door simulaties met ons model kunnen wij aantonen dat crowding lijkt te helpen om de belangrijke informatie duidelijker zichtbaar te maken. Wanneer je plaatjes zonder crowding bekijkt, blijft een afbeelding namelijk een beetje vaag. Maar als je vervolgens w? crowding toepast, komen de randen van letters en voorwerpen in een plaatje juist beter naar voren. Crowding is dus eigenlijk een beeldversterkingstrucje van het brein om belangrijke en nutteloze informatie uit elkaar te houden. Om precies te achterhalen hoe deze versterking helpt, moeten wij nog verder onderzoek doen. Het model is tot nu toe slechts op een beperkt aantal plaatjes getest.’

Dyslexie

Cornelissen benadrukt dat het model op dit moment vooral fundamenteel interessant
is voor een beter begrip van onze hersenfuncties, maar ziet tegelijkertijd een aantal
potenti? praktische toepassingen. Bijvoorbeeld op het gebied van dyslexie. ‘Eerder
onderzoek heeft aangetoond dat mensen met dyslexie meer last van crowding
hebben. Met ons model kunnen we simuleren hoe iemand met normaal zicht een tekst
waarneemt en hoe dat verschilt van iemand die meer last heeft van crowding.
Waarschijnlijk zal blijken dat voor iemand met extra crowding letters verder uit elkaar
moeten staan voordat die letters duidelijk zichtbaar worden. Met ons model kunnen
wij dus een optimale manier berekenen om dingen te presenteren aan iemand met
dyslexie. Dat zal de dyslexie waarschijnlijk niet helemaal wegnemen, omdat dyslexie
niet alleen te maken heeft met crowding. Maar het zal de gevolgen wel kunnen
verminderen.’


Onderzoek bevestigt nut van vroegtijdige glaucoomscreening

Glaucoom is een veel voorkomende ziekte leidend tot gezichtsvelduitval. Beginnende gezichtsvelduitval blijft echter vaak onopgemerkt.

Link


Bevolkingsonderzoek glaucoom mogelijk door de opticien te doen

Glaucoom is een veel voorkomende oogziekte die leidt tot steeds slechter zien en die
uiteindelijk blindheid kan veroorzaken. Het begin blijft vaak onopgemerkt; veel patiŽnt
en ontdekken de ziekte pas nadat er al uitgebreide schade is opgetreden. Bij bezoek
aan een oogarts, optometrist of opticien worden veel mensen gecontroleerd op
beginnend glaucoom. Systematische preventieve screening zou beter zijn, maar is nog
erg duur. Remco Stoutenbeek vergeleek verschillende methodes om op glaucoom te
screenen, onderzocht manieren om de screening nauwkeuriger te maken, en bracht
de mogelijkheden van systematische screening in kaart. Hij concludeert dat de
bestaande methodes niet nauwkeurig genoeg zijn om op grote schaal toe te passen.
Uit een van zijn studies blijkt dat het overgrote deel van de 40+-bevolking regelmatig
een opticien bezoekt, en dat opticiens bereid zijn om aan een screeningsprogramma
mee te werken. Daarom lijkt een bevolkingsonderzoek via het bestaande netwerk van
opticiens een goede mogelijkheid voor systematische preventieve screening.
verder


Gen voor nachtblindheid ontdekt

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben een gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor nachtblindheid, een aandoening waar veel mensen last van hebben.

Link


Gentherapie helpt slechtzienden

Belgische jongens die door een erfelijke aandoening zo goed als blind waren, kunnen dankzij gentherapie beter zien. Artsen gaan nu ook andere erfelijke netvliesaandoeningen op dezelfde manier proberen te behandelen.


Gene therapy to reverse blindness

Results of a study using gene therapy to reverse the effects of blindness in patients with a rare genetic disease have been unveiled in Philadelphia.


Nieuw type lenzen tegen staar minder goed dan verwacht

Asferische kunstlenzen, een nieuw type kunstlens voor de behandeling van staar, werken minder goed dan werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Kim van Gaalen. Staar wordt behandeld door de natuurlijke ooglens te vervangen door een kunstlens. Tot 2002 werden hiervoor bolvormige (sferische) lenzen gebruikt. Een nadeel van deze lenzen is dat ze een van de belangrijkste lensfouten van de oogoptiek, de sferische aberratie, vergroten en zo het gezichtsvermogen verslechteren. Dit probleem ontstaat wanneer lichtstralen door de rand van de pupil de optische as op een andere locatie kruisen dan lichtstralen door het centrale deel van de pupil. Door niet-bolvormige (asferische) kunstlenzen te gebruiken, kan deze lensfout verkleind worden, wordt algemeen verondersteld.  Van Gaalen toont aan dat het gebruik van de asferische kunstlens de sferische aberratie inderdaad vermindert tot op het niveau van gezonde, jonge ogen. Maar een aantal facetten van het gezichtsvermogen van de patiŽnt wordt hierdoor niet beter.

Link


Hoog zuurstofdoorlatende contactlens Avaira ontwikkeld

Contactlens-expert CooperVision, heeft met Avaira de nieuwste generatie contactlenzen nu wereldwijd toegankelijk gemaakt voor de grote groep lenzendragers. Een hoogwaardige technologie zorgt voor een extra hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en is waterbindend zodat de lens langdurig vochtig blijft. Avaira is een bijzonder gezonde lens en de nieuwste hoog zuurstofdoorlatende contactlens, waardoor het dragen ervan heel natuurlijk aanvoelt. Volgens gebruiksters lijkt het zelfs alsof je geen lenzen in hebt.

Contactlenzen moeten vooral comfortabel zitten. De hele dag door. Dat betekent dat een contactlens voldoende zuurstof moet doorlaten en het oog goed vochtig moet houden. Avaira contactlenzen zijn de nieuwste silicone hydrogel zachte maandlenzen met de gepatenteerde technologie Aquaform(TM) . Deze technologie zorgt voor een extra hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en is waterbindend zodat de lens langdurig vochtig blijft. Door deze technologie wordt Avaira door gebruikers als een zeer comfortabele contactlens ervaren.

De Silicone Hydrogel technologie was aanvankelijk kostbaar, waardoor de contactlenzen slechts door een kleine groep gebruikers aangeschaft kon worden. Met het verschijnen van de Avaira technologie, zijn de silicone hydrogel zachte maandlenzen nu meer toegankelijk geworden en dus voor iedereen beschikbaar. Een ander voordeel is dat er door de Aquaform(TM) technologie geen extra bevochtigingsvloeistof nodig is. De Europese markt toont aan dat het materiaal van Avaira - siliconen hydrogel - door steeds meer lenzendragers gebruikt wordt vanwege het enorme gemak. Waren eerst gewone zachte lenzen de trend, siliconen hydrogels blijken tegenwoordig de trend te zijn.


Ogen als spiegel van gezondheid

Mannen die meer dan twee maal per week broccoli eten, verlagen hun kans op het krijgen van cataract met 23% ten opzichte van diegene die niet doen. De stof waar het in de broccoli om gaat de zogenaamde sulforaan, blijkt in staat om celweefsel van de retina te beschermen.

Link

Petra Versteegh


Gezonde voeding verruimt uw blik

Leeftijd gerelateerde macula degeneratie is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van verslechterd gezichtsvermogen. Omega 3 vetzuren en een low carb dieet remmen dit proces. Simpelweg worden er twee soorten leeftijd gerelateerde macula degeneratie (LGMD) onderscheiden. Een ‘droge variant’(geografische atrofie soort) en een ‘natte variant’(exudatieve soort). In circa 90% van de LGMD gaat het om de droge variant.

Link

Petra


Progression of retinal disease linked to cell starvation

Rods and cones coexist peacefully in healthy retinas. Both types of cells occupy the same layer of tissue and send signals when they detect light, which is the first step in vision. The incurable eye disease Retinitis Pigmentosa, however, reveals a codependent relationship between the two that can be destructive. When flawed rods begin to die, otherwise normal cones follow them to the grave, leading to blindness. A new study might explain why. Data published online in Nature Neuroscience Dec. 7 suggest the cones are starving to death. As rods disappear, the structure of the retina breaks down. This might disrupt the connections between the cones and their source of nutrients. "This is the first study linking cone death in Retinitis Pigmentosa to a metabolic problem that suggests starvation," says senior author Constance Cepko, an HMS professor and investigator with Howard Hughes Medical Institute. "If we can find a way to supply nutrients to the cones, we might be able to preserve daylight vision in patients." Active in bright light, cones allow us to perceive color and fine details. Conversely, rods allow us to see in dim light. The untrained eye cannot distinguish between the two types of cells, which grow side-by-side. Both rods and cones have a protrusion that has many membranous discs, resembling a stack of cookies. A cone stack is half the height of a rod stack. Stacks emanating from both types of cells get clustered together, like Oreos on a plate. The entire plate gets covered in "plastic," with the flexible plastic reaching down to touch each stack. In the eye, this plastic consists of a giant retinal pigment (RPE) cell, which supplies nutrients to the rods and cones on its plate.

Lees verder


Paintballs can cause 'devastating' eye injuries

Paintballs can cause severe and 'visually devastating' eye injuries, especially when used in unsupervised settings without proper eye protection, reports a study in the February issue of the American Journal of Ophthalmology (www.AJO.com), published by Elsevier. "Eye injuries secondary to high-velocity paintballs can cause tremendous damage to vital ocular structures often requiring extensive surgical intervention," comments Dr. Kyle J. Alliman of Bascom Palmer Eye Institute, University of Miami Miller School of Medicine. "Unfortunately, visual loss is often permanent." Dr. Alliman and colleagues analyzed the characteristics and outcomes of 36 patients treated for paintball injuries to the eye at Bascom Palmer Eye Institute between 1998 and 2005. The patients were mainly young men, average age 21 years. The injuries were often quite severe, including rupture of the eyeball in 28 percent of patients and detached retina in 19 percent. Surgery was required in 81 percent of patients—including eventual removal of the eye (enucleation) in 22 percent. Even when the eye was saved, many patients had permanent visual loss. Overall, near-normal vision (20/40 or better) was restored in only 36 percent of eyes.

Lees verder


Protein transports nutrients believed to protect against eye disease

Scientists have identified the protein responsible for transporting nutrients to the eye that are believed to protect against the development of age-related macular degeneration, a leading cause of vision loss in elderly Americans. The research sought to illuminate the process by which compounds called lutein and zeaxanthin move from the bloodstream to the eye.

Lees verder


Hyperactive immune resistance brings blindness in old age

Opthalmologists at the University Clinic in Bonn, working in cooperation with researchers from GŲttingen, Regensburg and Great Britain, have now, for the first time, demonstrated that in cases of senile blindness the patient's immune resistance is hyperactive throughout his entire body.

Lees verder


Fatty acids beneficial in treatment for dry eye syndrome

Topical drop application of alpha-linolenic acid led to a significant decrease in clinical signs of dry eye syndrome in animal models. ALA is a fatty acid that cannot be made by the body, and must be supplied in the diet

Lees verder


Melatonin may save eyesight in inflammatory disease

Current research suggests that melatonin therapy may help treat uveitis, a common inflammatory eye disease. The related report by Sande et al., "Therapeutic Effect of Melatonin in Experimental Uveitis," appears in the December issue of The American Journal of Pathology. People with uveitis develop sudden redness and pain in their eyes, and their vision rapidly deteriorates. Untreated, uveitis can lead to permanent vision loss, accounting for an estimated 10-15% of cases of blindness in the US. Uveitis has a wide variety of causes, including eye injury, cancer, infection, and autoimmune diseases such as rheumatoid arthritis and multiple sclerosis. There is currently no optimal treatment for uveitis. Corticoid steroid eye drops are often used; however, long-term corticoid use has many negative side effects, including the possible development of glaucoma. Researchers lead by Dr. Ruth Rosenstein of The University of Buenos Aires and The National Research Council (CONICET) hypothesized that melatonin, which regulates sleep/wake cycles and reduces jet lag, may be able to prevent the ocular inflammation in uveitis. They found in an experimental model of uveitis that levels of two factors that contribute to inflammation, TNF? and NF?B, were reduced with melatonin treatment. Importantly, melatonin treatment also decreased the appearance of clinical symptoms of uveitis such as inflammation, blood vessel expansion and cataract, and protected the blood-ocular barrier integrity.

Lees verder


Eye Divergence in Children Triples Risk of Mental Illness

Children whose eyes are misaligned and point outward are at significantly increased risk of developing mental illness by early adulthood, according to findings of a Mayo Clinic study published this month in a Pediatrics, the official journal of the American Academy of Pediatrics. The retrospective study examined the medical records of 407 patients with strabismus (misaligned eyes) and compared them with records of children matched for age and sex but with normal eye alignment. Children with eyes that diverged (exotropia) were three times more likely to develop a psychiatric disorder than were the control subjects, while those with inward deviating eyes (esotropia) showed no increase in the incidence of mental illnesses. Brian Mohney, M.D., the Mayo Clinic pediatric ophthalmologist who led the study, says the results can help alert physicians to potential problems in their pediatric patients. "Pediatricians and family practice physicians who see children with strabismus should be aware of the increased risk of mental illness," says Dr. Mohney. "They can hopefully be alert to the earliest signs of psychiatric problems in patients with exotropia, so they can consider having them seen by a psychologist or psychiatrist."

Lees verder


Lazy eye treatment times could be drastically reduced, new research shows

Treatment times for amblyopia — more commonly known as ‘lazy eye’ — could be drastically reduced thanks to research carried out at The University of Nottingham. Amblyopia is thought to affect up to 2.5 per cent of people and accounts for around 90 per cent of all children’s eye appointments in the UK. Occlusion therapy — patching the normal eye for lengthy periods to ‘train’ the affected eye — is the main treatment for amblyopia. However, this method can be distressing to children, is unpopular with parents and can adversely effect educational development. This type of therapy has been used in various forms since 1743 and has long been considered to only be effective up until late childhood.

Lees verder


 

 

 


View My Stats