Nieuws nieren


balk2.jpg (42734 bytes)


Vitamine E kan het risico op acuut nierfalen na hartkatheterisatie verlagen

Acuut nierfalen is een veel voorkomend nadelig effect bij coronaire angiografie en percutane coronaire interventies. Volgens een meta-analyse van drie gerandomiseerde studies, gepubliceerd in het American Journal of Kidney Diseases, kan vitamine E het risico op acuut nierfalen doen afnemen met 62% .

Lees verder


De belangrijkste reden om citroenwater te drinken > nierstenen

Citroenen bevatten citraat, een belangrijke stof om nierstenen te voorkomne zeker als je voeding met oxaalzuur consumeert zoals boerenkool, spinazie, noten, peulvruchten, kruisbloemige groente zoals bloemkool en broccoli. Verder bevat citroen een goede hoeveelheid vitamine C.


Wat te doen bij nierstenen - Dr Eric Berg


Zure refluxmedicatie kan risico op nierziekte verhogen

Protonpomp-remmers (PPIís), een klasse van geneesmiddelen die gebruikt worden om zure reflux (brandend maagzuur) en andere zuurgerelateerde gastro-intestinale aandoeningen te behandelen, kunnen het risico op het ontwikkelen van chronische nierziekte (CKD) verhogen.

Lees verder


Onderzoekers maken functionerend biologisch nierbuisje

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Radboudumc en de Universiteit Twente zijn erin geslaagd een functionerend biologisch Ďnierbuisjeí te maken. Het buisje is gemaakt van een dialyse-membraan waarop levend nierweefsel is gegroeid. Daardoor haalt het ook afvalstoffen uit het bloed die bij een gewone dialyse niet afgevoerd worden.

Lees verder


Vitamine D lijkt positieve invloed te hebben op dialyse nierpatiŽnten

Wereldwijd maken ongeveer 200.000 patiŽnten met ernstig nierfalen gebruik van peritoneaal dialyse. Deze vorm van dialyse, waarbij het buikvlies van de patiŽnt afvalstoffen uit het bloed filtert, heeft veel voordelen zoals bewegingsvrijheid. Het brengt ook nadelen met zich mee, zoals een vergrote kans op buikvliesontsteking.

 Lees verder


Wat is melamine ?

In september 2008 werd duidelijk dat ongeveer 53.000 Chinese baby's naar het ziekenhuis waren gebracht of nierstenen hadden gekregen door het consumeren van melkpoeder dat melamine bevatte. De stof was aan de melk toegevoegd om het eiwitgehalte hoger te doen lijken. Routineanalyses kijken namelijk alleen naar de totale hoeveelheid organisch stikstof en dat zit zowel in melamine als in eiwitten. Uiteindelijk zijn er 6 baby's overleden en meer dan 300.000 kinderen zijn ziek geworden als gevolg van de toegevoegde melamine.

Lees verder


Bij mensen met aderverkalking kunnen nierstenen leiden tot een verhoogd risico op hart-en vaatziekten

Volgens een studie die verschijnt in het Clinical Journal of the American Society of Nephrology (CJASN) hebben mensen met aderverkalking en terugkerende nierstenen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De bevindingen suggereren dat de controle op dergelijke verkalking kan helpen onheil te voorkomen.

Lees verder


Een kleine verandering in de zuurgraad van het bloed kan schadelijk blijken te zijn voor nierpatiŽnten

Een wetenschapper van de Universiteit van Manchester heeft ontdekt dat zeer kleine veranderingen in het niveau van de zuurgraad van het bloed een nadelig effect kan hebben op de gezondheid van patiŽnten met een nierziekte. Chronische nierziekte (CKD) komt veel voor in het Verenigd Koninkrijk. Er wordt geschat dat ongeveer een op de vijf mannen en ťťn op de vier vrouwen in de leeftijd tussen 65 en 74 jaar een zekere mate van CKD heeft. De meest voorkomende oorzaak van CKD is diabetes, een aandoening die steeds vaker voorkomt, dus het is te verwachten dat er in de toekomst steeds meer patiŽnten worden gediagnosticeerd met CKD.

Lees verder


Een gezond dieet is goed voor de nieren

Een gezond dieet helpt mogelijk ter bescherming van de nieren, volgens twee studies die gepresenteerd werden bij de ASN Kindney Week 2014, van 11 - 16 november op het Pennsylvania Convention Center in Philadelphia, PA (week van de nieren op het vergaderingscentrum van Pennsylvania in Philadelphia.) Een aanpassing van het dieet kan een goedkope en simpele methode zijn om de klachten van een chronische nierziekte te verlagen. Om deze aanname te onderbouwen, analyseerden Andrew Smyth (MD aan de Nationale universiteit van Ierland Galway) en zijn collega's de enquÍtes van 544,635 deelnemers van het Natinaal instituut voor gezondheid en dieet, die niet alleen de kwaliteit van het dieet, maar ook de natrium- en kalium inname beoordeelden.

Lees verder


Lichaamseigen weefselplooien kunnen nierfalen verhelpen

Stamcellen uit het darmscheil * (Mesenterium) zouden de nierfunctie kunnen beschermen en verbeteren. Een plooi van weefsel aan de binnenkant van de buik, een rijke bron van stamcellen, kan helpen bij de genezing van aangetaste nieren door aan de organen te verbinden, volgens een bij ratten uitgevoerd onderzoek. De conclusies, die in de volgende uitgave verschijnen van the Journal of the American Society of Nephrology (JASN), suggereren dat stamcellen uit de eigen buikwand van een patiŽnt met chronische nierafwijkingen gebruikt kunnen worden om de nierfunctie te beschermen en mogelijk te verbeteren.

Lees verder


Toxine in vis veroorzaakt nierschade bij muizen bij niveaus die veilig voor consumptie worden beschouwd

Dringend nodig om te heroverwegen welke niveaus van domoÔnezuur in schelpdieren en vis nog veilig zijn. Een chemische stof die zich kan ophopen in vis en waarvan bekend is dat het schade aan de hersenen kan veroorzaken is ook giftig voor de nieren maar bij veel lagere concentraties. De bevindingen die komen uit een studie die in het tijdschrift van de 'American Society of Nephrology' (JASN) verschijnt, suggeert de overheid dat het nodig is om te heroverwegen welke niveaus van het toxine nog veilig zijn voor menselijke consumptie.

Lees verder


Nieuw onderzoek toont verband aan tussen perfluorverbindingen en diabetes

Perfluorverbindingen zijn giftige stoffen die bijvoorbeeld gevonden worden in het schuim van brandblussers en waterafstotend textiel. In een nieuw onderzoek, heeft een onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Uppsala verband gezien tussen een hoog niveau van perfluorverbindingen in het bloed en diabetes.

Lees verder


UCSF onderzoek vindt nieuw verband tussen obesitas en vroege achteruitgang van de nierfunctie

Een nieuwe door UCSF geleide studie van bijna 3000 individuen koppelt obesitas aan de ontwikkeling van nierziekte. Het werk toont ook aan dat, mits goed gemeten, dalingen in de nierfunctie kunnen worden opgespoord lang voordat de opkomst van andere obesitas-gerelateerde ziekten zoals diabetes en hoge bloeddruk opduiken. Gezonde nieren zijn essentieel voor de goede werking van het hart en de hersenen evenals het skelet en het immuunsysteem en het onderzoek vraagt extra aandacht van de artsen om vroeg in te grijpen bij obesitas patiŽnten.

Lees verder


9/11 hulpverleners lijden aan nierschade als gevolg van luchtverontreinigende stoffen

Hoe hoger de blootstelling aan deeltjes, hoe groter de nierbeschadiging

Veel van de eerste hulpverleners op Ground Zero na de 9/11 tragedie werden blootgesteld aan stof, rook, glasvezels en zware metalen. Blootstelling aan hoge concentraties van dergelijke deeltjes veroorzaakten aanzienlijke schade aan de nieren bij deze eerste hulpverleners, dit volgens een onderzoek dat gepresenteerd werd tijdens de ASN Kidney Week van 9 november 2013 in het Georgia World Congress Center in Atlanta, GA.

Lees verder


Verdubbeld risico op nierziekte bij gebruik van fluoroquinolonen antibiotica

Volgens een studie gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal) wordt het risico van een acute nierziekte verdubbeld bij mensen die orale fluoroquinolonen antibiotica nemen. Fluorochinolonen, inclusief ciprofloxacine, levofloxacine en moxifloxacine, zijn vaak breed-spectrum antibiotica meestal gebruikt om de luchtwegen en urogenitale infecties te behandelen. Casestudie rapporten hebben acute nierschade aangetoond en de bijsluiters geven een waarschuwing voor nierfalen. Echter wanneer orale fluorochinolonen worden voorgeschreven in de klinische praktijk wordt mogelijke nierschade niet in overweging genomen. Onderzoekers uit de VS en Canada ondernamen een ​​studie om te bepalen welke risico's van acute nierschade voorkwamen bij het gebruik van orale fluoroquinolonen bij volwassen mannen rond de 40 ingeschreven in de VS LifeLink Health Plan Claims Database tussen 2001 en 2011. Er waren 1.292 gevallen van acute nierziekte op 12.651 gecontroleerden. De onderzoekers sloten mensen uit die een geschiedenis hadden van chronische nierziekte of dialyse omdat deze het risico van acuut letsel kunnen vergroten.

Lees verder


Gezondheid van nierpatiŽnten: voeding en bloeddruk

Studies onderzoeken aspecten van voeding en controle van de bloeddruk bij patiŽnten met een chronische nierziekte. Het toevoegen van fruit en groenten aan het dieet verbetert de gezondheid van nierpatiŽnten. Slechte voeding speelt een rol in het verband tussen armoede en nierziekten. Onder nierpatiŽnten hebben zwarte mensen meer kans op ongecontroleerde bloeddruk dan blanken.  Drie studies gepresenteerd tijdens de American Society of Nephrology's Annual Kidney Week geven nieuwe informatie over voeding en de bloeddruk bij nierpatiŽnten.

Lees verder


Mensen met nierstenen hebben meer kans op het ontwikkelen van nierfalen: U of A medisch onderzoek

Mensen die last hebben gehad van nierstenen hebben twee keer zoveel kans op dialyse of een niertransplantatie op latere leeftijd, tonen recent gepubliceerde bevindingen door medische onderzoekers van de Universiteit van Alberta. Hun artikel werd onlangs gepubliceerd in het British Medical Journal. Onderzoekers, van de faculteit Geneeskunde & Tandheelkunde, Todd Alexander en Marcello Tonelli volgde gegevens van meer dan drie miljoen Albertanen gedurende een periode van 11 jaar tussen 1997 en 2009. Zij ontdekten dat degenen met een voorgeschiedenis van nierstenen later twee keer zoveel meer kans hadden op ernstige nierproblemen in vergelijking met mensen die nog nooit last hebben gehad van nierstenen.

Lees verder


Abnormale niveaus van urinezuur bij tieners gekoppeld aan een hoge bloeddruk

Tieners met een hoog niveau van urinezuur lijken een verhoogd risico te lopen voor hoge bloeddruk, volgens de resultaten van het onderzoek van wetenschappers aan het Johns Hopkins Children's Center. Hoewel de bevindingen niet een oorzaak-gevolg verband tussen urinezuur en hoge bloeddruk zijn, wijzen ze er op dat urinezuur een mogelijk mechanisme, of althans een biomarker van de ziekte is, volgens het
onderzoekersverslag in het aprilnummer van het tijdschrift Hypertension.

Lees verder


Onderzoek naar 'suikerpruik' in niervaten

Een consortium van onderzoekers van de academische ziekenhuizen in Nijmegen, Maastricht en Leiden gaat proberen de geheimen van de 'suikerpruik' in de niervaten te ontrafelen.

Lees verder


T-Regulatory Cells Use for Decreasing Immunosupression

In Kidney Transplant Update 2010, UCSF's Dr. Sang Mo Kang discusses the possible use of T-Regulatory cells for decreasing Immunosupression in the post transplant patient.


Vitamine B therapie in verband gebracht met een daling in nierfunctie van sommige nierpatienten

Patienten met diabetische nefropathie (nierziekte veroorzaakt door diabetes) die behandeld werden met hoge doses vitamine B-therapie ervoeren een snelle achteruitgang van de nierfunctie en had een groter percentage van hartaanvallen en beroertes dan patiŽnten die een placebo kregen toegediend, volgens een studie in een uitgave van JAMA op 28 april. Diabetische nefropathie beinvloedt meestal het network van kleine bloedvaten in de glomerulus, een belangrijke structuur in de nier die bestaat uit capillaire bloedvaten die nodig zijn voor filtratie van het bloed. "Naast de persoonlijke last zijn de sociale lasten van diabetische nefropathie enorm en kost het meer dan $10 miljoen per jaar aan medische uitgaven."

Link

Ingeborg Boucheloukh


Meldingen nierinsufficiŽntie en nierfalen bij Aclasta

PatiŽnten met een verminderde nierfunctie (creatinineklaring < 35 ml/min) moeten geen Aclasta (zoledroninezuur, 5 mg oplossing voor infusie) toegediend krijgen. De creatinineklaring dient te worden bepaald vůůr elke toediening van Aclasta. PatiŽnten moeten voldoende drinken voorafgaand aan de behandeling. Bij patiŽnten met risicofactoren, waaronder hogere leeftijd, gelijktijdig gebruik met nefrotoxische geneesmiddelen, gelijktijdige behandeling met diuretica of dehydratie na toediening van Aclasta, moet controle van het serumcreatinine worden overwogen. De samenvatting van de productinformatie (SPC) van Aclasta is met deze informatie uitgebreid. De firma Novartis laat dit weten in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De aanleiding hiervoor zijn spontane meldingen van nierinsufficiŽntie en nierfalen na toediening van Aclasta. De brief is opgesteld in overleg met het wetenschappelijke Comitť voor Geneesmiddelen voor mensen (CHMP) van het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De DHPC is verstuurd naar reumatologen, orthopedische chirurgen, internisten, endocrinologen, pulmonologen, LHV (landelijke huisartsenvereniging) en (ziekenhuis-) apothekers.


Aantal nierpantiŽnten zal tegen 2020 verdubbelen

Een op de tien volwassenen kampt met een nierziekte, in BelgiŽ zijn er 11.000 patiŽnten met nierinsufficiŽntie of nierfalen en 6.700 dialysepatiŽnten.

Link

Maaike

--

Dit is dus ook al voorspeld in het boek The Sugar Fix, de grootste boosdoener is de overdosis fructose uit zoetmiddelen, suiker en vruchtensappen. Dit jaagt niet alleen diabetes aan maar ook een overbelasting vd nieren.

Ron


Nieuwe nieren uit eigen cellen zeer binnenkort mogelijk

Er blijft een tekort aan organen, ondanks campagnes om het aantal donoren te vergroten en om (nier) ziekten te voorkomen. Daarom zijn er verschillende strategieŽn in ontwikkeling, om tot een andere oplossing te komen

Link


Functieverlies donornier complexer dan gedacht

Mensen bij wie de nieren niet meer werken zijn aangewezen op dialyse, waarbij een apparaat de afvalstoffen uit het lichaam zuivert. Een andere optie is niertransplantatie, waarvoor in Nederland ongeveer 1000 nierpatiŽnten op de wachtlijst staan. De wachtlijst is lang, omdat er een gebrek is aan donoren, maar ook omdat de helft van de getransplanteerde nieren binnen 15 jaar niet meer functioneert. Deze patiŽnten komen dan opnieuw op de wachtlijst. Veel donornieren vallen uit omdat de structuur van het orgaan verandert. Dit wordt chronische transplantaatdisfunctie genoemd. In een getransplanteerde nier worden bijvoorbeeld de bloedvaten nauwer. Ook ontstaat littekenweefsel in de nier. Promovenda Heleen Rienstra ontdekte dat vooral cellen uit de getransplanteerde nier zorgen voor de vernauwing van de bloedvaten. Bij de vorming van het littekenweefsel in het interstitium spelen echter ook cellen uit de ontvangende patiŽnt een grote rol. Door de oorsprong van de cellen te kennen, kunnen in de toekomst nieuwe therapieŽn tegen chronische transplantaatdisfunctie worden ontwikkeld. Ook ontdekte Rienstra in proefdieren dat het bloeddrukverlagende geneesmiddel spironolacton de bloedvaten in de nier beschermt, maar de vorming van het littekenweefsel elders in de nier niet tegengaat. Verder onderzoek moet uitwijzen of spironolacton in combinatie met een ander middel wel beschermt tegen beide structuurveranderingen in de nier.


Nader inzicht in kwaliteit donornieren bij hersendood

Een niertransplantatie kan de kwaliteit van leven van een dialysepatiŽnt aanzienlijk verbeteren. Er is echter een tekort aan donornieren; gemiddeld staan dialysepatiŽnten vier jaar op de wachtlijst voordat er een geschikte nier beschikbaar is. Een deel van de donornieren is afkomstig van hersendode personen. Eerder onderzoek toonde aan dat door hersendood een ontstekingsreactie optreedt in donororganen. Dit kan de kwaliteit van de organen verminderen, waardoor de kans op een succesvolle transplantatie afneemt. Promovenda Lyan Koudstaal onderzocht schade die aan donornieren kan ontstaan wanneer door hersendood de darm van de donor beschadigd raakt. Ze beschrijft de ontsteking, de gereguleerde celdood en de verhoogde doorlaatbaarheid van de darm bij hersendode donoren. Ook laat ze zien dat in de hersendode periode de hoeveelheid ontstekingsremmend eiwit in het bloed afneemt en de hoeveelheid ontstekingsstimulerend eiwit toeneemt. Hierdoor treedt een ontstekingsreactie op.


Veel anabolengebruikers lopen rond met kapotte nieren

De anabolen hebben kennelijk een direct toxisch effect op de nieren, vermoedt Herlitz. De grotere lichaamsmassa van de bodybuilders zorgt er toch al voor dat de nieren het zwaar hebben, net als de tijdelijke verhoging van de bloeddruk door training en het dieet met veel eiwitten.

Link


Operatierobot succesvol ingezet bij nierdonatie

In het Erasmus MC is voor het eerst in Nederland een succesvolle niertransplantatie uitgevoerd met de 'Da Vinci'-operatierobot. De robot biedt nieuwe mogelijkheden om het aantal niertransplantaties in het Erasmus MC uit te breiden. Het Erasmus MC heeft in Europa ťťn van de grootste programma's voor nierdonatie bij leven ontwikkeld, met momenteel ruim honderd donorniertransplantaties per jaar. Het Erasmus MC wil vanaf 2013 230 niertransplantaties per jaar verrichten. Verdere verbetering van de donatietechniek past in de strategie om het ongemak voor de donor zo veel mogelijk te beperken, het aantal complicaties terug te dringen en de kosten voor de gezondheidszorg te beperken. De Da Vinci-robot maakt het voor chirurgen mogelijk om ingrepen op enige afstand van de patiŽnt uit te voeren in weefsels die weinig ruimte tot manoeuvreren bieden. De chirurg die de robot bedient, heeft een zeer scherp driedimensionaal zicht op het operatieweefsel. De robotarmen die door de chirurg worden bediend, opereren zonder trillingen. Dit alles maakt zeer nauwkeurig opereren mogelijk. Gezond weefsel rondom de nier of tumor of aangedane plek raakt hierbij zo min mogelijk beschadigd. De houding waarin de chirurg zijn werk verricht, is meer ontspannen en ergonomisch goed, wat de precisie van werken ten goede kan komen. Sinds dit jaar beschikt het Erasmus MC over de robot, die behalve door de afdeling Chirurgie ook wordt gebruikt door de afdelingen Urologie en Verloskunde en Vrouwenziekten.


Nader inzicht in werking nieren en ontstaan nierziekten

Tienduizenden Nederlanders hebben nieren die niet goed werken door een aangeboren afwijking, een ontsteking, een nierbeschadiging, of als gevolg van hoge bloeddruk of diabetes. Sommige nieraandoeningen genezen of kunnen met succes worden behandeld. Andere nierziekten kunnen nog niet goed worden behandeld. Wynand Melenhorst verrichtte fundamenteel onderzoek naar de invloed van de genen ADAM17 en ADAM19 op de werking van de nieren en het ontstaan van nierziekten.

Link


Study Finds Novel Genetic Risk Factors for Kidney Disease

A team of researchers from the United States, the Netherlands and Iceland has identified three genes containing common mutations that are associated with altered kidney disease risk. One of the discovered genes, the UMOD gene, produces Tamm-Horsfall protein, the most common protein in the urine of healthy individuals. Although the Tamm-Horsfall protein has been known for almost 60 years, its functions are not well understood and its relationship to chronic kidney disease risk was not known previously. The findings are published in the May 10 issue of Nature Genetics. More than 20 million adults in the United States have chronic kidney disease characterized by reduced kidney function or kidney damage. The progression of chronic kidney disease can lead to kidney failure and the need for dialysis or transplantation. In addition, chronic kidney disease increases the risk of cardiovascular diseases, mortality and medication side-effects. Known risk factors for chronic kidney disease include hypertension and diabetes. The research team conducted genome wide association studies of more than 20,000 people enrolled in four large population-based studies of cardiovascular disease risk factors: Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study, the Cardiovascular Health Study, the Framingham Heart Study and the Rotterdam Study. They further replicated their findings in another 20,000 participants. Of more than 2,500,000 genetic variants that were evaluated for each study participant, the researchers found strong statistical evidence supporting three genes, UMOD, SHROOM3, and STC1 as novel risk genes for reduced kidney function and chronic kidney disease. “Previous research showed that rare mutations in the UMOD gene cause hereditary forms of severe kidney disease. Our research indicates that a common genetic variant with a frequency of 18 percent in populations of European ancestry is associated with about 25 percent lower risk of chronic kidney disease,” said the lead author of the study, Anna Kattgen, MD, MPH, a researcher in the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health’s Department of Epidemiology. Researchers at Johns Hopkins described another novel genetic variant that increases risk of kidney disease among African Americans in a separate study last year. “We have known for a long time that a higher level of proteins, such as albumin, which aren’t usually present in urine, is a risk factor for kidney disease and its progression. The UMOD finding suggests that Tamm-Horsfall protein, which is thought to be a normal part of the urine, deserves attention since its genetic variation relates to risk. For all three genes the findings are novel and suggest brand new areas for investigation including the need for developing methods to measure levels in urine or blood,” said Josef Coresh, MD, PhD, MHS, professor in the Bloomberg School of Public Health departments of Epidemiology and Biostatistics, and the senior Johns Hopkins author on the study. “The number of people with chronic kidney disease, including those requiring dialysis or transplantation, is increasing,” said National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) director Elizabeth G. Nabel, MD.


High Phosphorus Linked to Coronary Calcification in Chronic Kidney Disease

For patients with moderate chronic kidney disease (CKD), higher levels of phosphorus in the blood are associated with increased calcification of the major arteries and heart valves—which may contribute to the increased risk of cardiovascular disease in patients with CKD, reports a study in the Journal of the American Society of Nephrology (JASN). "Previous studies have found that a very high level of phosphorus in the blood can lead to cardiovascular disease and vascular calcification in dialysis patients," comments Bryan Kestenbaum, MD, of the University of Washington in Seattle, Washington, one of the authors of the new study. "We are now recognizing that even a mild increase in the serum phosphorus level is associated with cardiovascular events in people with CKD who are not on dialysis."

Lees verder


Fructose Can Be Dangerous For Kidneys, Study Finds

Researchers from the University of Florida, led by Michael Gersch, M.D., discovered that after six weeks, rats on a high-fructose diet (60%) had significantly larger kidneys and more kidney malfunction than did two other groups of rats -- one fed 60% dextrose and another fed a standard rat diet (whatever that might be).

Lees verder


Simple Model Predicts Those at Risk for Chronic Kidney Disease

Traditionally, doctors have had no clear way to predict which of their patients might be headed down the road to chronic kidney disease (CKD). Now, researchers at NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center and the University of North Carolina at Chapel Hill have created a simple eight-point risk factor checklist to do just that. As reported in a special double issue (Dec. 8 and 22) of the Archives of Internal Medicine, the model accurately stratifies middle-aged and older patients at high risk for newly diagnosed CKD, which involves a gradual, even fatal loss of kidney function over time. According to the National Kidney Foundation, 26 million American adults have CKD and millions of others are at increased risk. "These patients are often battling concurrent conditions such as diabetes or heart disease, so anything we can do to predict and then lower their risk for kidney disease will be invaluable," says study senior author Dr. Phyllis A. August, the Ralph A. Baer Professor of Medical Research at Weill Cornell Medical College, and an internist and nephrologist at NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center.

Lees verder


Thiamine 'reverses kidney damage'

Doses of vitamin B1 (thiamine) can reverse early kidney disease in people with type 2 diabetes, research shows.

Lees verder


More kidney stone disease projected due to global warming, researchers predict

Global warming is likely to increase the proportion of the population affected by kidney stones by expanding the higher-risk region known as the “kidney-stone belt” into neighboring states, researchers at UT Southwestern Medical Center and UT Dallas have found.Dehydration is one of the risk factors linked to kidney-stone disease, and the paper suggests global warming will exacerbate this effect. The researchers predict that by 2050, higher temperatures will cause an additional 1.6 million to 2.2 million kidney-stone cases, representing up to a 30 percent growth in some areas.

Lees verder


Breakdown of kidney's ability to clean its own filters likely causes disease

The kidney actively cleans its most selective filter to keep it from clogging with blood proteins, scientists from Washington University School of Medicine in St. Louis reveal in a new study. Researchers showed that breakdown of this self-cleaning feature can make kidneys more vulnerable to dysfunction and disease.

Lees verder


Male kidneys for men only?

New analysis of the Heidelberg “Collaborative Transplant Study”: Men and Women benefit from gender specific transplants / Publication in “The Lancet”The gender of donor and recipient plays a larger role in kidney transplants than previously assumed. Female donor kidneys do not function as well in men – due to their smaller size. Women have a higher risk of rejecting a male donor kidney. Therefore, in the future, gender should be considered more in the allocation of donor kidneys, say researchers from Basel and Heidelberg.These results are based on an analysis of the “Collaborative Transplant Study”, the world’s largest database with long-term results of organ transplants under the leadership of Professor Dr. Gerhard Opelz, Medical Director of the Department of Transplantation Immunology at the Institute of Immunology of Heidelberg University Hospital.

Lees verder


Pioglitazone lowers cardiovascular risk in diabetic patients with kidney disease

A new study confirms that chronic kidney disease increases the already-high risk of serious cardiovascular events in diabetic patients with damage to the large blood vessels and suggests that treatment with the antidiabetic drug pioglitazone may help to lower this risk, reports the January Journal of the American Society of Nephrology.

Lees verder


Link between chronic kidney disease and oxygen-deprived tissue

Researchers at the University of Pennsylvania School of Medicine have discovered how low-oxygen conditions can worsen chronic kidney disease. The key player is a protein called hypoxia-inducible-factor that, as its name suggests, is active when the kidney does not get enough oxygen, a condition known as hypoxia.

Lees verder


Receptor protein appears to be key in breakdown of kidney filtration

Massachusetts General Hospital researchers have identified a new molecular pathway that appears to be involved in urinary protein loss, an early-stage kidney disease thet affects 100 million people around the world, and is caused by a breakdown in the kidney's filtering structures.

Lees verder


Kidney function discovery sheds light on genetic complexity of disease

To find a cure for cancer, haemophilia and other diseases, researchers need to be looking for complex, interacting genetic factors, according to the authors of a new study. A new study, published in the Journal of Clinical Investigation by researchers at the Centenary Institute, Royal Prince Alfred Hospital (RPA) and The Australian National University (ANU), has exposed a greater level of genetic complexity for diseases than was originally thought. The researchers looked at two disorders of kidney function - iminoglycinuria and hyperglycinuria. These disorders, first described 50 years ago, are conditions where large amounts of individual amino acids (the building blocks of proteins in our body) are wasted by the kidney. Professor John Rasko, Head, Gene and Stem Cell Therapy program at Centenary Institute and Cell and Molecular Therapies at RPA, says although up to one in every thousand babies has this disorder at birth, it usually resolves in the first year of life. For those individuals in whom it continues to occur, it is generally thought not to cause medical problems but previous cases have been linked to high blood pressure, kidney stones, deafness and problems in the brain. "Iminoglycinuria was observed to occur in families and the pattern of inheritance suggested that the cause might be due to an inherited abnormality of a specific pump on the surface of kidney cells," Professor Rasko explains.

Lees verder


Early indicator of kidney disease may also predict risk of pre-diabetes

A blood component called cystatin C, used to test for early-stage kidney impairment, also may be a very early marker for those at risk of developing a condition known as pre-diabetes, a study conducted by researchers at the University at Buffalo has shown.

Lees verder


Kidney disease test may also mark diabetes

U.S. medical scientists have found a blood marker used to predict early kidney impairment might also mark a condition known as pre-diabetes.

Lees verder


A gene that protects from kidney disease

Researchers from the European Molecular Biology Laboratory and the University of Michigan have discovered a gene that protects us against a serious kidney disease. In the current online issue of Nature Genetics they report that mutations in the gene cause nephronopthisis (NPHP) in humans and mice. NPHP is a disease marked by kidney degeneration during childhood that leads to kidney failure requiring organ transplantation. The insights might help develop effective, noninvasive therapies.

Lees verder


Combination therapy stops loss of kidney function in rare genetic disease

A combination of two types of blood pressure-lowering drugs -- an angiotensin-converting enzyme inhibitor (ACEI) plus an angiotensin-receptor blocker (ARB), added to enzyme replacement therapy (ERT) with agalsidase-beta (Fabrazyme, Genzyme Corporation, Cambridge, Mass.) -- is the first treatment shown to stop progressive loss of kidney function in patients with severe kidney involvement due to the rare genetic disorder Fabry disease, reports a study in the September Journal of the American Society of Nephrology.

Lees verder


Fish oil may help kidney disease sufferers

A new study by the Queensland University of Technology in Brisbane, Australia, is investigating if fish oil can help kidney disease sufferers and decrease the inflammation often associated with dialysis.

Lees verder


Chinese medicinal compound stops formation of cysts in polycystic kidney disease in lab

Using a compound from a centuries-old Chinese traditional medicine, Yale University researcher Dr. Craig Crews has been able to prevent the formation of kidney-destroying cysts in a mouse model of polycystic kidney disease.

Lees verder


 

 

 


View My Stats