Nieuws natuurlijk voedsel


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Radio interview met Paul Blokker

Uit de uitzending van Gezondheidradio een interview met Paul Blokker over natuurlijke voeding.

Download MP3

Henk Mutsaers



Het land van melk en honing een Nieuwe tijd voor voeding en gezondheid

Door: Paul Blokker

Mijn naam is Paul Blokker. Ik heb samen met mijn vader een melkveebedrijf met 65 melkkoeien en 70 schapen. Ik ben ingenieur Nederlandse Landbouw en doe via de Netwerk Vitale Landbouw en Voeding (een samenwerkingsverband tussen boeren, wetenschappers en burgers) aan nieuwe tijd voeding en gezondheid. In de komende nummers van het vakblad Gezond & Veilig op school schrijf ik over wat in mijn visie en volgens mijn ervaring als melkveehouder en ingenieur Nederlandse Landbouw echte gezonde voeding voor ons en onze kinderen is. We starten met de melkproducten.

Historisch gezien wordt er van uit gegaan dat de consumptie van melk en melkproducten ongeveer 10000 jaar geleden is begonnen. Er zijn zelfs archeologische bewijzen dat het 30000 jaar terug is begonnen. De consumptie van melk werd pas mogelijk toen er een genetische verandering plaats vond bij de meeste volkeren in Europa, het Midden Oosten en Afrika waardoor ze in staat waren om als volwassenen melk te verteren.

Maar waarom is men zoveel moeite gaan doen om vee te houden, te verzorgen en ze te melken?

Blijkbaar heeft de consumptie van melk en melkproducten grote voordelen. Mensen die dit voedsel konden gebruiken waren blijkbaar gezonder en kregen meer nakomelingen. Door natuurlijke selectie kon deze genetische verandering zich steeds verder verspreiden. Op dit moment is ongeveer 40% van de wereldbevolking in staat om melk te verteren. Bij gefermenteerde producten, d.w.z. producten waarbij de melksuiker is omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën, zoals kaas, yoghurt, kefir en karnemelk ligt dit anders, dit kan vrijwel iedereen verteren.

Melk staat dicht bij de mens.
Melk staat fysiologisch gezien heel dicht bij de mens. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten, koolhydraten, mineralen, spoorelementen en enzymen. Tenminste, als het rauwe melk betreft. Rond 1900 was er zelfs een dieet van alleen maar rauwe melk drinken, 4 tot 6 weken, zonder iets anders te eten, wat meer dan 20000 mensen van allerlei ziektes heeft genezen, zoals vetzucht, darmproblemen, allergieën, huidproblemen, migraine, diabetes, normalisering van de bloeddruk en nog verscheidende andere ziektes. In Amerika krijgen veel kinderen met ADHD weer rauwe melk en daardoor verdwijnen veel problemen. Het is dan wel heel belangrijk dat de melk komt van dieren die voornamelijk gras krijgen gevoerd. De kwaliteit van deze melk is beter en in deze melk kunnen zich veel moeilijker ziekteverwekkers ontwikkelen, tenzij de melk op een onhygiënische wijze wordt verwerkt.

De mens is de enige ´soort´die zijn voedsel enorm bewerkt.
Pas de laatste 100 jaar zijn we melk en ander voedsel gaan pasteuriseren. De mens is de enige "soort" die zijn voedsel zo enorm bewerkt. Veel voedsel wordt enorm verhit, uit elkaar gehaald, weer in elkaar gezet met andere ingrediënten, chemisch bewerkt, onder hoge druk geperst of bijgemengd met allerlei synthetische vitamines en chemische conserveermiddelen, smaakversterkers en kleurstoffen. Als we levensmiddelen verhitten verdwijnen alle voedselenzymen. Voedselenzymen zijn speciale eiwitten die als een katalysator helpen bij de vertering van het voedsel. Er wordt gezegd dat we deze enzymen toch niet nodig hebben omdat we ze zelf verteringsenzymen aanmaken in de pancreas, maar het blijkt dat de opneembaarheid van vitaminen en mineralen met ongeveer 40% terug loopt. Dit komt omdat voedselenzymen, in het traject van de mond tot begin van de darmen, al helpen het voedsel te verteren.

Pas na de passage van de maag worden de meeste verteringsenzymen door de pancreas aan het voedsel toegevoegd. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een dieet wat voor het grootste deel uit gekookt of gepasteuriseerd voedsel bestaat bij mens en dier een kortere levensverwachting geeft, meer ziektes, verminderde weerstand tegen stress en een moeilijkere voortplanting. Ook blijkt dat mensen die enzymrijk voedsel binnen krijgen zichzelf fitter voelen. Dit komt omdat er minder energie in de vertering hoeft te worden gestoken, zodat meer energie overblijft voor andere lichaamsfuncties. Als na de pasteurisatie de melk wordt gefermenteerd, zoals in kaas, yoghurt, kefir en karnemelk dan komen er weer enzymen in terug, maar nooit zoveel als producten gemaakt van rauwe melk.
Om dezelfde redenen is het ook veel beter om fruit te eten dan gepasteuriseerde sappen zoals appelsap of sinaasappelsap. Met het fruit krijg je niet alleen voedselenzymen binnen maar ook veel meer vezels, dit vertraagt het leeg maken van de maag, waardoor meer vitamines en mineralen kunnen worden opgenomen.

Minder voedselbewerking, meer levensverwachting.
Als we kijken naar de landen in Europa met de meeste honderd plussers per miljoen inwoners, dan staat Frankrijk op 1 met 170, Griekenland op 2 met 138 en Zwitserland op 3 met 115 honderd jarigen per miljoen inwoners. Dit zijn allemaal landen waar nog vrij traditioneel wordt gegeten. En daar bedoel ik mee: veel enzymrijk, onbewerkt voedsel. Nederland komt pas op plaats 11 met 69 honderd jarigen per miljoen inwoners.

Al met al blijkt dat door onze westerse manier van voedsel bereiding er heel veel voedingsstoffen verloren gaan. Ons lichaam heeft voor de verschillende lichaamsfuncties zoals cellenaanmaak, bloedsuikerregulatie, hormoonaanmaak, overdracht van zenuwprikkels, natuurlijke weerstand tegen ziektes enz. elke dag veel vitamines en mineralen nodig. En daar speelt goede voeding een belangrijke rol in. De volgende keer zal ik iets vertellen over vetten en hun rol in het menselijk lichaam.

Wilt u meer informatie over dit artikel of wilt u een vraag stellen aan Paul Blokker?

http://natuurlijkvoedsel.nl


 

 


 


View My Stats