Nieuws multiple sclerosis


balk2.jpg (42734 bytes)


Menselijke darmmicrobe kan leiden tot behandeling van multiple sclerose

Mayo Clinic onderzoekers, samen met collega's aan de Universiteit van Iowa, rapporteren dat een menselijke darmmicrobe ontdekt in Mayo Clinic kan helpen bij het behandelen van auto-immuunziekten, zoals multiple sclerose. De bevindingen verschijnen in Cell Reports.

Lees verder


Vitamine D-status pasgeborenen en risico op MS op latere leeftijd

Volgens een studie online gepubliceerd in Neurology van 30 november 2016, het medisch tijdschrift van de American Academy of Neurology, hebben baby's geboren met lage niveaus vitamine D meer kans om later in het leven multiple sclerose (MS) te ontwikkelen. "Meer onderzoek is nodig om deze resultaten te bevestigen, maar onze resultaten kunnen belangrijke informatie leveren voor de lopende discussie over vitamine D voor zwangere vrouwen," zei studie auteur Nete Munk Nielsen, MD, MSc, PhD, van het State Serum Institute.

Lees verder


Onderzoekers vinden verband tussen darmbacteriŽn en MS

In geval van slechte darmbacteriŽn denkt men vooral aan spijsverterings problemen zoals constipatie, overdreven gasvorming, of diarree. De onderzoekers zeggen nu dat slechte darmbacteriŽn - of een onvoldoende hoeveelheid goede bacteriŽn - een direct verband hebben met multiple sclerose.

Lees verder


Dieet vermindert de symptomen van multiple sclerose

Volgens een nieuw onderzoek geleid door USC is er toenemend bewijs dat een soort dieet dat vasten nabootst naast gewichtsverlies gezondheidsvoordelen heeft en de symptomen van multiple sclerose kan verminderen. Zij ontdekten dat het dieet een dood-en-levensproces triggert voor cellen die van cruciaal belang zijn voor de reparatie van het lichaam.

Lees verder


Doorbraak kan multiple sclerose te stoppen

Een internationaal onderzoeksteam heeft aangetoond dat een nieuwe plantaardige drug de ontwikkeling van multiple sclerose (MS) kan stoppen. Universiteit van Queensland onderzoeker dr Christian Gruber zei dat de doorbraak een stap voorwaarts is in de preventie en behandeling van MS en andere auto-immuunziekten.

Lees verder


Hoe voeding invloed kan hebben op de progressie van multiple sclerose

In een gezamenlijke studie tussen de afdelingen Neurologie aan de Ruhr-Universitšt van Bochum (St. Josef-ziekenhuis) en de Friedrich Alexander Universtiy in Erlangen, hebben onderzoekers nu gevonden dat de lange-keten vetzuren de ontwikkeling en verspreiding van CNS-reactieve immuuncellen in de darmwand ontwikkelen en bevorderen.

Lees verder


Gewone darmbacterie kan risico op MS bij vrouwen intomen

Een gewone darmbacterie kan het risico op de ontwikkeling van multiple sclerosis bedwingen - tenminste bij vrouwen - suggereert de grootste studie in zijn soort, online gepubliceerd in het Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Lees verder


Muizen met MS-achtige aandoening kunnen weer lopen na menselijke stamcelbehandeling

Muizen die ernstig waren getroffen door een toestand die vergelijkbaar is met multiple sclerose ( MS ) waren in staat om binnen twee weken weer te kunnen lopen nadat ze waren behandeld met menselijke neurale stamcellen. De vondst, die potentiŽle nieuwe wegen onthult voor de behandeling van MS, zal op 15 mei 2014 in het tijdschrift Stem Cell Reports online worden gepubliceerd op. In opvallend contrast met actieve gezonde muizen, moesten de muizen met een MS- achtige aandoening worden gevoed met de hand omdat ze niet lang genoeg konden staan om zelf te eten en drinken.

Lees verder


Antioxidant helpt muizen met ziekte die lijkt op multiple sclerose

PORTLAND, Oregon Ė Onderzoekers aan de Oregon Health & Science University hebben ontdekt dat een antioxidant, meer dan tien jaar geleden ontworpen als middel tegen schade in menselijke cellen, significant helpt bij muizen bij een ziekte die op multiplesclerose lijkt. Deze antioxidant Ė genaamd MitoQ Ė brengt ook beloftes in de strijd tegen neurodegeneratieve ziekten. Maar dit is de eerste keer dat is aangetoond dat het in staat is een MSachtige ziekte om te keren bij een dier. De ontdekking zou kunnen leiden tot een geheel nieuwe manier van behandelen van MS waar wereldwijd meer dan 2,3 miljoen mensen aan lijden.

Lees verder


Nieuw beeldvormend onderzoek toont verhoogd ijzer aan in de hersenen in het vroegste stadium van MS

Hoewel het al meer dan een eeuw bekend is dat ijzer afzettingen in de hersenen een rol spelen in de pathologie van multiple sclerose, helpt nieuw beeldvormend onderzoek door de Western University (London, Canada), een antwoord te vinden op de vraag of deze ophopingen een oorzaak of een gevolg zijn van deze ziekte. Tijdens de studie, onder leiding van Rabi Menon PhD van het Robarts Research Institute, werden er ijzerafzettingen gevonden in de diepe grijze materie, wat aanduidt dat de ophoping zich zeer vroeg in het ziekteproces voordoet. De onderzoekers vonden ook aanwijzingen die meer twijfel opriepen over het bestaan van de controversiŽle behandelingstherapie voor MS. Het onderzoek verscheen in een vroege publicatie online in Multiple Sclerose and Related Disorders.

Lees verder


Onderzoek met muizen onthult veelbelovende vitamine D-gebaseerde behandeling voor MS (Multiple Sclerose)

MADISON - Een diagnose met multiple sclerose (MS) is een tragische gebeurtenis. PatiŽnten krijgen meestal de diagnose rond de leeftijd van 30 na het ervaren van een reeks van neurologische problemen, zoals wazig zien, wankele gang of een gevoelloze voet. Vanaf dat punt volgt deze neurodegeneratieve ziekte een meedogenloos pad. Veel mensen met MS beginnen rond de leeftijd van 45 tot 50 jaar met gebruiken van een mobiliteits hulp - stok, rollator, scootmobiel of rolstoel. En de meest ernstige gevallen zijn meestal aan bed gekluisterd rond 60 jaar. De medicijnen die momenteel beschikbaar doen niet veel om de meedogenloze opmars van de ziekte te vertragen.

Lees verder


Menselijke huidcellen hoopvol voor de behandeling van MS

Een studie vandaag verschenen in het tijdschrift Cell Stem Cell toont aan dat menselijke hersencellen aangemaakt door herprogrammering van huidcellen zeer effectief zijn bij de behandeling van myeline aandoeningen, een familie van ziekten waaronder multiple sclerose en zeldzame stoornissen bij kinderen onder de naam pediatrische leukodystrofieŽn. De studie is de eerste succesvolle poging om menselijke geÔnduceerde pluripotente stamcellen (hiPSC) te gebruiken om een ​​populatie van cellen te produceren die kritisch zijn voor neurale signalering in de hersenen. In casu hebben de onderzoekers cellen gemaakt uit menselijke huid en die getransplanteerd in diermodellen met de myeline ziekte. "Deze studie ondersteunt sterk de bruikbaarheid van hiPSCs als een haalbare en effectieve bron van cellen om myeline aandoeningen te behandelen", aldus de Universiteit van Rochester Medical Center (URMC) neuroloog Steven Goldman, MD, Ph.D., hoofdauteur van de studie. "In feite is gebleken dat cellen uit deze bron ten minste even doeltreffend zijn als die gemaakt met embryonaal of weefselspecifieke stamcellen."

Lees verder


Het oog als Ďvenster naar de hersenení

Een snelle goedkope netvlies scan kan hersenschade veroorzaakt door multiple sclerose voorspellen. Een goedkope ogen scan van vijf minuten kan de hoeveelheid schade aan de hersenen nauwkeurig vaststellen bij mensen met de slopende auto-immuunziekte multiple sclerose (MS). Volgens resultaten van twee Johns Hopkins studies geeft het aanwijzingen over hoe snel de ziekte vordert. ďHet oog is het venster naar de hersenen en door te meten hoe gezond het oog is kunnen we bepalen hoe gezond de rest van de hersenen zijn,Ē zegt Peter A. Calabresi, MD, een professor in de neurologie aan de Johns Hopkins University School of Medicine en leider van de studies, beschreven in recente nummers van The Lancet Neurology en de Archives of Neurology. ďScans van de ogen zijn niet zo duur, echt veilig en worden veel gebruikt in de oogheelkunde. En nu we het bewijs hebben van hun voorspellende waarde voor wat betreft MS zijn we er klaar voor. We zouden dit nieuwe kwantitatieve instrument moeten gaan gebruiken om meer te kunnen leren over progressie van een ziekte met inbegrip van schade aan de zenuwen en hersenatrofie.

Lees verder


Een gewoon virus plus enige blootstelling aan zonlicht kan mogelijk het risico op MS verhogen

St.Paul,Minnesota - Nieuw onderzoek veronderstelt, dat mensen die blootgesteld zijn aan een laag niveau zonlicht in samenhang met een vroeger ziektebeeld van de ziekte van Pfeiffer een grotere kans hebben Multiple Sclerose te ontwikkelen dan diegenen die het virus niet dragen.Het onderzoek is gepubliceerd in de uitgave  van het medische blad "NeurologyR" van de Amerikaanse Academie van Neurologie.

Lees verder


Multiple sclerosis zal een controleerbare ziekte worden, zoals aids

De complexiteit van het immuunsysteem en zenuwstelsel maken van neuro-immunologie ťťn van de meest bijzondere wijze van bio-geneeskunde. Tussen 26 en 30 oktober vond in Sitges (Barcelona, Spanje) het 10e Internationale congres van neuro-immunologie van International Society of Neuroimmunology plaats. Deze gebeurtenis bracht de vooruitgang naar voren die de afgelopen jaren is gemaakt, dankzij nieuwe technieken, maar er is nog een lange weg te gaan. Nieuwe biomarkers, mogelijke immunotherapieŽn, stamcelstrategiŽn en nieuwe ontdekkingen op het gebied van de natuurlijke geschiedenis van neuroimmunologische ziekten zijn onderwerpen die onder de aandacht zullen worden gebracht van 1.000 wetenschappers die het congres bezoeken.

Lees verder

Pieter Tau


Onderzoek relatie MS en afwijkingen in bloedvaten

dr. L.H. VisserSt. Elisabeth Ziekenhuis toetst theorie Italiaanse arts

Is er een relatie tussen de chronische ziekte multiple sclerose (MS) en afwijkingen in de bloedvaten? Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg is met steun van het National MS Fonds een groot onderzoek gestart om deze vraag beantwoord te krijgen. Via een echo worden aderen in de hersenen en de hals van tweehonderd MS-patiŽnten onderzocht.

Directe aanleiding voor dit onderzoek is de stelling van de Italiaanse arts Paolo Zamboni dat MS wordt veroorzaakt door afwijkingen in de bloedafvoer vanuit de hersenen naar het hart. Zijn theorie, die eind 2009 in de medische wereld veel stof deed opwaaien, kan een doorbraak in de MS- behandeling betekenen als die klopt. Dat zou goed nieuws zijn voor de ongeveer 16.000 Nederlanders die met deze ziekte kampen, maar de medisch specialisten heeft Zamboni nog niet kunnen overtuigen.

“In enkele onderzoeken is wereldwijd de opvatting van professor Zamboni onderuit gehaald. Het verweer van de Italiaan is echter steeds dat neurologen de onderzoeken niet goed uitvoeren, doordat ze niet de juiste techniek beheersen. Daarom kiest het St. Elisabeth Ziekenhuis voor een andere, wetenschappelijk goed onderbouwde aanpak”, zegt neuroloog Leo Visser die het onderzoek leidt. “Niet eerder werden gelijktijdig zoveel MS-patiŽnten onderzocht. Lennie van den Berg, arts in opleiding tot neuroloog, heeft een workshop bij Zamboni gevolgd. Zij leerde hoe de echo’s gemaakt moeten worden en waar je op moet letten om afwijkingen te kunnen ontdekken.”

Bij het onderzoek, dat per patiŽnt ongeveer een uur duurt, wordt gezocht naar vernauwingen in de afvoerende aderen in hersenen en hals. Het onderzoek in het St. Elisabeth richt zich vooral op de bloedafvoer vanuit de hersenen naar het hart. De belangrijkste onderzoeksvragen zijn: stroomt het bloed de goede richting op en zijn er belemmeringen waardoor het bloed minder snel richting het hart stroomt? Van den Berg: “Zamboni beweert namelijk dat door belemmeringen in de afvoerkanalen het bloed de verkeerde kant op stroomt. Doordat het bloed langer in de hersenen blijft, ontstaan ijzerafzettingen, met ontstekingen als gevolg, die de symptomen veroorzaken waar MS-patiŽnten last van hebben. Volgens Zamboni komen deze afwijkingen bij alle MS-patiŽnten voor.”
Interessante theorie

Als de aderen niet in staat zijn om efficiŽnt het bloed uit het centrale zenuwstelsel af te voeren is in medische termen sprake van chronische cerebro-spinale veneuze insufficiŽntie ( CCSVI). Visser en Van den Berg richten zich bij hun onderzoek op de vijf meest opvallende kenmerken van CCSVI, zoals die door Zamboni zijn beschreven in zijn artikelen.

De onderzoekers waken voor al te veel optimisme. “We vinden de onderliggende theorie van Zamboni erg interessant, maar een relatie tussen MS en CCSVI is nog lang niet bewezen. Ook als er een relatie wordt gevonden, moeten er nog tal van vragen over het onderliggend mechanisme en de eventuele behandeling worden beantwoord.”

Het St. Elisabeth Ziekenhuis verwacht de resultaten van het onderzoek in het voorjaar van 2011 te kunnen presenteren. Een vergelijkbaar onderzoek vindt gelijktijdig plaats bij het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein. Beide ziekenhuizen voeren de onderzoeken zelfstandig uit, maar overleggen wel onderling.


MS-activiteit verandert met de seizoenen

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de ziekteactiviteit van Multiple Sclerose (MS) - een chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel - verschilt per seizoen.

Lees verder


Kan een controversiŽle nieuwe behandeling voor multiple sclerose
uitkomst bieden?

Nu pleit een Italiaanse chirurg, professor Paolo Zamboni, directeur van het Centrum voor Vasculaire Ziekten aan de Universiteit van Ferrara, voor een radicale heroverweging van MS. Wat begon als een werk van liefde voor de Zamboni kan, zo beweert hij, een "revolutie" betekenen bij het beheer van de ziekte. In 2005 werd Zamboni's vrouw Elena gediagnosticeerd met MS en begon hij aan een missie om er alles over uit te vinden, hij boog zich over medische literatuur van 100 jaar oud of meer, en gebruikt state-of-the-art body-imaging technieken. Zijn conclusie was dat dit niet alleen een auto-immuunziekte lijkt, maar ook een vasculaire ziekte, veroorzaakt door beperkte, geblokkeerd, misvormde of gedraaide aders in de romp en nek. Een kleine studie toonde aan dat 90 procent van zijn patiŽnten veneuze obstructie had. Hij noemde de toestand cerebrospinale chronische veneuze insufficiŽntie (CCSVI) en is verder gegaan: postuleerde dat een overmaat aan ijzer, die ontsteking en celdood veroorzaakt, verantwoordelijk was voor het kantelen van de balans van het immuunsysteem, wat resulteert in symptomen van MS.

Link


CVA-vereniging maakt zich sterk voor vergoeding neurostimulatie

De Nederlandse CVA-vereniging en Bioness maken zich sterk voor vergoeding voor neurostimulatie, de zogenaamde neuroprothese. Een neuroprothese is een apparaat dat door middel van elektrostimulatie (FES) een patiŽnt helpt om een voet of een hand meer te gebruiken, als deze door een beroerte of MS verlamd is geraakt. Op dit moment worden neuroprotheses niet vergoed. Vanwege het ontbreken van vergoeding kunnen veel mensen geen gebruik maken van deze apparaten en hebben daardoor niet de mogelijkheid de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Men kan dit initiatief steunen door een petitie: "Vergoed de neurostimulatie apparaten" te tekenen op www.cva-vereniging.nl.

In Nederland heeft een groot aantal mensen last van aandoeningen van het zenuwstelsel die hen beperken in het functioneren. Jaarlijks worden 41.000 mensen getroffen door een eerste hersenbloeding en krijgen nog eens 7.000 mensen een tweede hersenbloeding. Er zijn momenteel 190.000 patiŽnten die leven met de gevolgen van een beroerte. Daarnaast zijn er 16.000 patiŽnten met multiple sclerose en 10.000 mensen met een dwarslaesie. Het gevolg van deze aandoeningen is dat mensen worstelen met lichamelijke handicaps en functieverlies van handen, armen en/of benen. Niet alleen kunnen patiŽnten niet meer de dingen doen waar ze van houden - zoals sporten en reizen - maar soms zijn ze niet eens in staat de dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals aankleden, tanden poetsen, boodschappen doen en koken. Deze beperkingen geven frustraties omdat men niet meer onafhankelijk kan leven.

In de laatste tien jaar is er meer inzicht gekomen in het functioneren van het zenuwstelsel. Dit heeft geleid tot het therapeutisch en functioneel toepassen van elektrische stimulatie van de zenuwen. Deze zogenaamde neurostimulatie is een methode waarbij zenuwen en spieren worden gestimuleerd door middel van elektrische pulsjes, waardoor ze geactiveerd raken. Er zijn nu apparaten ontwikkeld die op de aangedane ledematen worden gedragen en die met behulp van FES de patiŽnt helpen diens mobiliteit te verbeteren, als deze vanwege een beroerte of ander zenuwletsel verminderd is. Dankzij deze apparaten krijgen patiŽnten weer de beschikking over een deel van de functie in hun hand of voet, waardoor ze zelfstandiger door het leven kunnen gaan.   De initiatiefnemers zijn van mening dat vergoeding van neuroprotheses bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen die in hun leven getroffen zijn door zenuwletsel.  Voor deze actie is de CVA-vereniging gestart met een petitie. Ga naar www.cva-vereniging.nl om de petitie te ondersteunen.


Medische leugens VU - Dr Zamboni en de ziekte MS

''Italiaanse wetenschappers opperden vorig jaar dat vernauwde halsaderen de oorzaak zouden kunnen zijn van multiple sclerose (MS). Onderzoek van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam toont evenwel aan dat dit niet het geval is"

Bovenstaande staat er op je site;

Ik kan je garanderen het VU liegt. Mijn vrouw heeft / had MS heeft zich vorige maand volgens de Zamboni methoden laten behandelen in Bulgarije. Twee aderen zaten voor 90% dicht en zijn gedotterd.

Resultaat: Blaas functioneert weer 100%, dubbele dosis energie (niet meer moe), kan weer zelf douchen, strikt weer eigen veters, zat in rolstoel en duwt nu zelf de kinderwagen met onze dochter erin door het park, ogen zijn beter, meer kracht, betere balans etc en de verbeteringen gaan nog steeds door.

Voor iedere MS patient; laat je niet voorliegen door je neuroloog..........ga ervoor !

Martin Koeman

Link

het originele artikel : Link


Eenvoudige oogtest meet schade van Multiple Sclerosis, hebben onderzoekers van UT Southwestern ontdekt

Onderzoekers van het UT Southwestern Medical Center hebben een veelbelovende snelle, pijnloze oogmeting ontedekt om multiple sclerosis in een vreog stadium te diagnosticeren en om de effectiviteit van behandelingen te achterhalen.

Link

Xynthia Kavelaars


Geheugenverlies bij MS-patiŽnten zichtbaar te maken met MRI

De hippocampus, een hersenstructuur die belangrijk is bij het geheugen, is sterk afwijkend bij mensen met multiple sclerose (MS). De afwijkingen van de hippocampus zijn bij MS-patiŽnten met ernstige geheugenklachten zichtbaar te maken met nieuwe magnetic resonance imaging (MRI) technieken. Deze bevindingen zullen de basis vormen voor het bestrijden van het geheugenverlies bij MS. Dit volgt uit het promotieonderzoek van Stefan Roosendaal, die op 15 april promoveert aan VU medisch centrum.

Bij MS-patiŽnten met geheugenklachten hoeven er nog geen afwijkingen zichtbaar te zijn op standaard MRI-scans. Maar wanneer gebruik gemaakt wordt van geavanceerdere imaging technieken blijkt de verbinding van de hippocampus met de rest van het brein in sterke mate aangedaan te zijn. Roosendaal heeft daarnaast laten zien, dat ook MS-patiŽnten die normaal scoren bij geheugentesten al uitgebreide hippocampale afwijkingen hebben. Waarschijnlijk nemen gezonde hersendelen het functioneren van het hippocampus tijdelijk over. In hoeverre de afwijkingen op de MRI-scans voorspellend zijn voor toekomstig geheugenverlies wordt nu verder onderzocht.

Ongeveer vijftig procent van de MS-patiŽnten krijgt te maken met cognitieve problemen, waaronder geheugenverlies. Deze kunnen optreden in het beginstadium van de ziekte, wanneer nog weinig of geen andere fysieke symptomen merkbaar zijn en worden in sociale zin als zeer invaliderend ervaren door de nog vaak jonge patiŽnten. Verder onderzoek richt zich nu op de vraag in hoeverre het geheugenverlies met medicijnen of met hersentraining kan worden aangepakt bij MS-patiŽnten.


Roken een extra risiscofactor voor MS?

Een nieuwe studie toont aan, dat roken het risico kan verhogen op Multiple Sclerose bij mensen die ook andere specifieke risicofactoren hebben voor MS. Het onderzoek kun je vinden in de on line uitgave van "Neurologie" het medische blad van de Amerikaanse Academie voor Neurologie. Het onderzoek betrof drie studies met 442 mensen met MS en 865 mensen zonder deze ziekte.Het verpleegsters onderzoek I en II het onderzoek uit Tasmanie en het Zweedse MS onderzoek.Onderzoekers stelden eerst vast of de deelnemers al risicofactoren hadden voor MS en of zij een hoog niveau aan antistoffen. in hun bloed hadden voor het "Epstein-Barr" virus (een gewoon herpes virus dat de meeste mensen kan infecteren maar dat ook geasocieerd wordt met MS bij een klein gedeelte van de geinfecteerden) of dat ze een gen in hun immuunsysteem hadden, het "HLA-DR15" gen genoemd, dat bij 20% van de mensen voorkomt die geen MS hebben en 60% bij de mensen met MS.Het onderzoek toonde aan, dat tussen hen die een hoog niveau hadden van de antistof tegen het "Epstein-Barr" virus,rokers twee keer zoveel kans hadden op MS als diegenen die nooit gerookt hadden.Hetzelfde verband werd niet gelegd bij diegenen die een laag niveau hadden van de antistof.Het risico op MS in verband gebracht met roken was niet verschillend bij mensen met en zonder het "HLA-DR15" gen.

Link

Makozie


MS-patiŽnte kan weer wandelen dankzij 1.500 bijensteken

Een Britse vrouw, die als gevolg van de chronische ziekte multiple sclerose veroordeeld was tot haar bed, kan weer wandelen dankzij... 1.500 bijensteken. De bijengiftherapie duurde in totaal achttien maanden.

Link

Hen & Yan


MS - Chronic CerebroSpinal Venous Insufficiency

De theorie is gebasseerd op het feit dat vernauwingen van drainage-aders (jugular veins in de hals en de azygos langs de wervelkolom) chronische problemen veroorzaken bij de afvoer van bloed vanuit het Centrale Zenuwstelsel (CZS). Deze problemen (reflux) uiten zich in omgekeerde bloedstromen (terug het CZS in) met beschadigingen aan de bloed-hersen barriere waardoor 'oud' bloed in het CZS terecht kan komen. Dit bloed in het CZS zou mogelijk direct of indirect (via ijzer-depots) de oorzaak zijn van ontstekingsreacties.

http://www.ccsvi.nl/

Lisette


Multiple sclerose risico verandert met het seizoen

Eerdere studies wezen uit dat MS patiŽnten vaker in de lente zijn geboren dan in een ander seizoen, wat erop zou kunnen duiden dat omgevingsfactoren een risicofactor voor de ziekte zouden kunnen zijn. Maar een artikel in het blad 'Neurology' stelt dat deze seizoensfactor geholpen kan worden door het HLA-DRB1 gen. In veel Europese bevolkingsgroepen wordt dit gen geassocieerd met een vergroot risico op MS, en het grootschalige onderzoek op MS patiŽnten uit Canada, Zweden en Noorwegen laat nu zien dat dit gen meer voorkomt bij patiŽnten die in de lente geboren zijn. Auteurs Waubant en Mowry zeggen dat de studie "uniek is in dat het probeert te onderzoeken hoe genen en omgevingsfactoren samenwerken bij MS". Maar ondanks de correlatie tussen geboortemaand, een bepaald gen en het risico op MS, is het nog niet duidelijk hoe dit werkt. Wellicht dat vitamine D een factor is, omdat die van invloed is op het HLA-DRB1 gen. En omdat de aanmaak van vitamine D varieert met de seizoenen, zou een vitamine D tekort bij zwangere moeders gerelateerd kunnen zijn aan het toegenomen risico op MS bij geboorten in de lente, maar hier is nog verder onderzoek voor nodig.

Link

Heimke Wiersma


Belangrijke oproep MS patienten

Orthomoleculair expert Willy Witsel heeft zijn literatuuronderzoek over de behandeling van Multiple Sclerose voor de Stichting Orthomoleculaire Educatie bijna afgerond. De resultaten staan hier:

Link

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er een aantal supplementen zijn die een gunstige werking hebben bij MS. Volgens dit onderzoek kunnen de beste resultaten behaald worden met aanvullende vitamine D suppletie.

Meer informatie hierover: Link

Willy wil graag weten of er MS patiŽnten zijn die vitamine D als aanvullende behandeling willen proberen en of ze gedurende dit proces mee willen doen aan een speciaal hiervoor opgezet forum waarmee men ook met andere MS patiŽnten, therapeuten en artsen ervaringen kunnen delen en natuurlijk kunnen overleggen. Willy wil dit praktijkonderzoek starten in januari 2010.

Vragen en aanmeldingen s.v.p. e-mailen naar:

Willy Witsel

willie@pilliewillie.nl


Heeft ook U een verkeerde MULTIPLE SCLEROSE Diagnose ?

Link

Dvh


Bescherming van de hersenen aangetast bij MS

Schadelijke stoffen worden uit de hersenen naar de bloedbaan vervoerd door middel van transporteiwitten. Bij mensen met de ziekte multiple sclerose (MS) zijn deze transporteiwitten in de bloed-hersenbarriŤre verstoord. Dit blijkt uit onderzoek van Gijs Kooij, die donderdag 3 december promoveert aan VU medisch centrum.

De bloed-hersenbarriŤre wordt gevormd door endotheelcellen die de binnenkant van de bloedvaten in de hersenen bekleden. Deze endotheelcellen bevatten verschillende transporteiwitten, die de binnenkomst van voedingsstoffen voor de hersenen en het uitscheiden van potentiŽle schadelijke stoffen reguleren. Uit het onderzoek van Kooij blijkt dat het transporteiwit P-glycoproteÔne verminderd tot expressie wordt gebracht in hersenendotheelcellen van MS-patiŽnten. Daarnaast heeft hij in een diermodel voor MS aangetoond dat ook de functie van dit eiwit verminderd is. Het herstellen van de transportfunctie van de bloed-hersenbarriŤre is een mogelijke nieuwe manier om de ziekteverschijnselen van MS te verminderen

Verder heeft Kooij een nieuwe fysiologische functies beschreven van transporteiwitten. Ze kunnen namelijk ontstekingsmoleculen transporteren, waardoor ze bijdragen aan het ziekteproces tijdens MS. De resultaten van Gijs Kooij bieden verschillende nieuwe mogelijkheden om nieuwe therapieŽn te ontwikkelen die de ziekteverschijnselen van MS verminderen.


MS - CCSVI: The Liberation Therapy of Dr Zamboni

CCSVI is a condition called "Chronic Cerebrospinal Venous Insufficiency" and was discovered by Dr. Paolo Zamboni, a vascular surgeon at the University of Ferrara in Italy. It refers to a narrowing or blockage of the primary veins draining blood from the brain to the heart. These include the jugular veins, veins along the spinal column and the azygos vein in the upper chest. This narrowing restricts the normal outflow of blood from the brain. As a result, the blood often "refluxes" that is: it flows backwards into the brain. Some think the resulting flow and building pressure pushes blood into the tissue around vessels in the brain, resulting in toxic iron deposits that some believe may trigger inflammation, injury to brain tissue and cell death. Dr. Zamboni has used Doppler ultrasound to scan the heads and necks of over 500 MS patients and found the blocked, narrowed and sometimes missing veins of CCSVI in almost 100 per cent of them. These problems were found only in MS patients, not in healthy people nor in those with other neurological conditions. Doctors in the United States and Poland have also scanned a small number of MS patients and found they too have CCSVI. Dr. Michael Dake at Stanford University in California has also been scanning patients and finding a striking similarity to Zamboni's findings. The Liberation Treatment is still an experimental treatment and is not widely offered except as part of some studies underway. In Italy, the University of Ferrara's Public Relations Office can be contacted through laura.barbaro@unife.it  The Public Relations Office at the Santa Anna di Ferrara Hospital, where Dr. Zamboni's team continues research on CCSVI, can be contacted at: urp@ospfe.it Dr. Zamboni's team at the University of Ferrara and the Santa Anna Hospital in Ferrara can be contacted at centroilbene@gmail.com You can also contact the foundation that funded Zamboni's work, Fondazione Hilarescere.

--

Dr. Paolo Zamboni, een Italiaanse arts en voormalig vaatchirurg, heeft een nieuwe behandeling voor mensen met MS ontwikkeld, die hun kwaliteit van leven aanmerkelijk zou verbeteren. Volgens de arts is MS mogelijk geen chronische ziekte aan het centrale zenuwstelsel, maar een ziekte aan het vaatstelsel. Hij voerde bij patiŽnten een succesvolle ingreep uit aan het vaatstelsel, de zogenoemde ‘Liberation Treatment’. PatiŽnten zouden sindsdien veel minder of geen acute aanvallen meer hebben.

Link


Mogelijke doorbraak MS-behandeling

Een Italiaanse arts heeft een nieuwe behandeling voor mensen met Multiple Sclerose (MS) ontwikkeld, die hun kwaliteit van leven aanmerkelijk zou verbeteren.

Link


Research teams uncover risk genes for multiple sclerosis

Two new large-scale genomic studies have honed in on the main genetic pathway associated with multiple sclerosis, while also uncovering new genetic variations in the disease and suggesting a possible link between multiple sclerosis and other autoimmune diseases.

Lees verder


New therapeutic target for treatment of multiple sclerosis

An international research team, led by a scientist from the Centre hospitalier de l'Universitť de Montrťal, has identified new therapeutic targets for the treatment of multiple sclerosis. In the February issue of Nature Immunology, the team provides fresh answers concerning the role of novel adhesion molecules in the pathogenesis of MS, a chronic autoimmune disease of the nervous system that affects approximately 55,000 young adults in Canada.

Lees verder


Discoveries back theory that MS is autoimmune disease

New DNA scanning technologies, which have uncovered genetic traits tied to a growing list of human ailments, have spotted three gene mutations that may raise the risk of a person developing multiple sclerosis, the most common neurological disease among young and middle-aged adults.

Lees verder


Chronic stress can cause or exacerbate MS

Researchers have demonstrated for the first time that inflammation brought on by stress leads to the worsening of the mouse equivalent of MS.

Lees verder


New MRI finding sheds light on multiple sclerosis disease progressio

Using magnetic resonance images of the brain, researchers have identified a new abnormality related to disease progression and disability in patients with multiple sclerosis, according to a study published in the August issue of Radiology.

Lees verder


CLA study identifies 'designer estrogen' as potential MS drug

While people with multiple sclerosis have many choices for anti-inflammatory drugs to help prevent flare-ups of their physical symptoms, no medication exists to stop MS from causing degeneration of the brain and spinal cord. Now a UCLA study finds that a new form of estrogen protects the brain without increasing the risk of hormone-induced cancers of the breast and uterus.

Lees verder


Multiple Sclerosis - new MRI contrast medium enables early diagnosis in animal model

In an animal model of multiple sclerosis, neuroradiologists and neurologists of the University hospitals of Heidelberg and WŁrzburg have been able to visualize inflammatory tissue damage, most of which had remained unrecognized up to now, with the aid of a new contrast medium, Gadofluorine M, in magnetic resonance imaging. The scientists have published their results in the online edition of the renowned medical journal Brain.

Lees verder


Experimental MS drug shows promise, offers new window on disease

A drug therapy currently used to treat non-Hodgkin's lymphoma and rheumatoid arthritis had a significant effect in treating the most common form of multiple sclerosis in a small, short-term clinical trial led by scientists at University of California-San Francisco.

Lees verder


Protection from the own immune system

Some 80,000 people in Germany suffer from multiple sclerosis -- their immune system attacks and destroys healthy nerve tissue. Researchers at the Heidelberg University Hospital and the German Cancer Research Center in Heidelberg have succeeded in vaccinating mice with specially treated, autologous immune cells and preventing them from developing encephalitis, which is similar to multiple sclerosis in humans.

Lees verder


Testosterone helps men with MS

Testosterone slowed brain deterioration and built muscle mass in men with multiple sclerosis, according to a small study performed in California.

Lees verder


Kimmel Cancer Center at Jefferson Immunology Researchers Show Blood-Brain Barrier Damage Could Affect MS Severity

Immunology researchers at the Kimmel Cancer Center at Jefferson studying a multiple sclerosis (MS)-like disease in mice have shown that the amount of “damage” to the central nervous system’s protective blood-brain barrier – in essence, opening it – almost always correlates to the severity of the disease. The findings, reported online in the Proceedings of the National Academy of Sciences, can be used for testing potential MS therapies and for better understanding the role of the blood-brain barrier in disease processes.

Lees verder


'Cars' imaging reveals clues to myelin damage

Researchers have discovered that calcium ions could play a crucial role in multiple sclerosis by activating enzymes that degrade the fatty sheath that insulates nerve fibers.

Lees verder


Breakthrough MS treatment doesn't reach US patients

Many US multiple sclerosis (MS) patients aren't receiving the latest drug therapies, according to research published in the online journal BMC Medicine. Immunomodulatory agents (IMAs) could slow the progress of the disease, but are only prescribed in a minority of cases, and mostly by neurologists. Jagannadha Avasarala from Kansas Neurological Consultants, Wichita analysed treatment trends between 1998 and 2004 for all Federal Drug Administration (FDA) approved IMA drugs, together with colleagues from Wake Forest University School of Medicine, NC, and Ohio State University Medical Center. They used National Ambulatory Medical Care Survey (NAMCS) data to evaluate prescribing trends as well as type of physician and geographic location. Avasarala found that an estimated 6.7million MS patient visits occurred during the study timescale: 3.4 visits per 1000 persons each year. Women were seen four times as often as men and Caucasians had a higher visit rate than African Americans (90% vs 8%). This may because MS is more prevalent amongst Caucasian women than any one ethnic group. Neurologists prescribed IMAs more often than family practitioners or internists, with urban patients visited neurologists than their rural counterparts. The NAMCS data showed that 62% of established MS patients evaluated by neurologists and 92% of those seeing family medicine practitioners or internists were not being treated with IMAs. The higher treatment rate among neurologists probably reflects greater awareness of these drugs and familiarity with MS cases. "Strategies for educating both neurologists and non-neurologists about the benefits of initiating IMA use in MS patients and in continuing their use remain critical to improving long-term patient outcomes in treatment of MS" Says Avasarala.

Lees verder


Glucosamine-like supplement inhibits multiple sclerosis, type 1 diabetes

A glucosamine-like dietary supplement has been found to suppress the damaging autoimmune response seen in multiple sclerosis and type-1 diabetes mellitus, according to University of California, Irvine health sciences researchers.

Lees verder


New imaging approach promises insights into multiple sclerosis

Researchers have developed a way to use three types of microscopic imaging techniques simultaneously to analyze living tissue and learn more about the molecular mechanisms of multiple sclerosis, information that could help lead to earlier detection and new treatments.

Lees verder


Penn researchers find treatment for MS also reduces vision loss in MS patients

According to a study that appears in the April 17 issue of Neurology, researchers at the University of Pennsylvania School of Medicine have found that natalizumab (TYSABRI) -- a drug that slows disability and reduces relapse rates in patients with multiple sclerosis (MS) -- also reduces vision loss in patients with relapsing MS. Vision loss is one of the most common and disabling symptoms of MS.

Lees verder


Deactivating protein may protect nerve fibers in MS

Oregon Health & Science University neuroscientists are eyeing a protein as a potential therapeutic target for multiple sclerosis because de-activating it protects nerve fibers from damage. OHSU researchers have shown that genetically inactivating a protein called cyclophilin D can protect nerve fibers in a mouse model of multiple sclerosis. Cyclophin D is a key regulator of molecular processes in the nerve cell's powerhouse, the mitochondrion, and can participate in nerve fiber death.

Lees verder


Pregnancy hormone reverses MS damage

A hormone produced during pregnancy could reverse some of the neurological damage associated with multiple sclerosis, a mouse study suggests. The finding could help explain why women with MS suffer fewer symptoms during pregnancy. And the results suggest that the hormone - prolactin - might one day be used to treat people with the disorder. [Ben Licher]

Lees verder


Hormone may repair MS damage

The mystery of why multiple sclerosis (MS) tends to go into remission while women are pregnant may be the secret to overcoming the devastating neurodegenerative disease, according to University of Calgary researchers who have shown that a pregnancy-related hormone is responsible for rebuilding the protective coating around nerve cells.

Lees verder


Nutritional Rx for Multiple Sclerosis

Research has pointed to a lack of vitamin D, omega-3 fatty acids, and other nutrients in MS. Here's why. The prevalence of MS generally increases among populations living farther from the equator, with the exceptions being among people living at high altitudes (where sun exposure is greater) or in coastal regions (where fish is a dietary staple). Modest daily exposure to sunlight triggers the body's production of vitamin D, and exposure to sunlight is greatest along the equator and at high altitudes, lowest in northern and southern latitudes. Fish oil, particularly those from coldwater fish swimming in extreme latitudes, is rich in both vitamin D and omega-3 fatty acids.

Lees verder


Could Estriol Be the Elixir for Multiple Sclerosis?

It has long been common knowledge that pregnant women with multiple sclerosis (MS) experience a sharp drop in the disease's symptoms during the course of their pregnancy. Some years back, Dr. Rhonda Voskuhl, director of UCLA's Multiple Sclerosis Program, and her colleagues discovered the cause. They found that a female sex hormone called estriol, which is produced during pregnancy, was responsible for the suppression. Four years ago, Voskuhl followed that discovery with a pilot study in which 10 non-pregnant women with MS were given estriol, yielding what she described as "pretty remarkable" results — an 80 percent drop in inflammatory lesions in the brain, a hallmark of the disease. This month, Voskuhl begins a much larger trial of estriol, one that will involve 150 patients at multiple locations over the next two years. The prospects, she said, are exciting. Multiple sclerosis is an autoimmune disease of the central nervous system that attacks the tissue surrounding the brain's nerve fibers. This tissue, called myelin, can be thought of as the insulation wrapped around an electrical wire. When the myelin is damaged, the nerve's ability to send signals to and from the brain is interfered with, resulting in symptoms common to MS, including problems with balance, memory, vision loss and more.Currently, anti-inflammatory drugs used to treat MS lessen the symptoms and slow the progression of the disease. But they must be given by injection daily, weekly or monthly — depending on the drug — and are expensive, costing between $12,000 to $24,000 a year. Estriol is a hormone produced by the placenta that is virtually undetectable until pregnancy, when it progressively increases. It is thought that its role is to suppress a woman's immune system when she is pregnant, so that the fetus will not be seen by the body as a foreign "invader."

Lees verder


Exposure to sun reduces MS risks

Spending time in out in the sun in childhood is really a good thing, for a new study has found that it can lower the risk of developing Multiple Sclerosis (MS) in later life.

Lees verder


My victory over MS

In 1999, I was diagnosed with Multiple Sclerosis (MS) and my health was rapidly declining. My neurologist explained that there is no known cure for MS. However, we discovered that my MS was really Mercury Toxicity from dental work. We discovered that "silver fillings" are really made of 50% mercury. I had received a toxic overload of mercury in January, 1999 when my dentist drilled out two old fillings to be replaced with crowns. That was the day that my MS symptoms started!

Lees verder


Ultra-high-field MRI allows for earlier diagnosis of multiple sclerosis

Ultra-high-field MRI can detect multiple sclerosis lesions better than MRI which can lead to possible earlier diagnosis and treatment, according to a new study by researchers from Ohio State University in Columbus, and Columbia University in New York.

Lees verder


Studies Suggest Investigational Agent Reduces Disease Activity in MS

A new drug under investigation shows a reduction in disease activity in multiple sclerosis (MS), according to two studies that will be presented at the American Academy of Neurology’s 59th Annual Meeting in Boston. The drug reduced disease activity as indicated by MRI scans. Both of the studies involved people with the relapsing-remitting form of MS, where symptoms flare up and then subside. By 24 weeks, treatment with the drug rituximab reduced the number of areas of brain damage, or lesions, in people with MS and the number of relapses, or times when symptoms flare up, when compared with placebo.

Lees verder


New MS drug

A new drug under investigation for Multiple Sclerosis appears to be safe and effective according to studies involving researchers at the Montreal Neurological Institute.

Lees verder


Stanford researchers clarify protein's role in multiple sclerosis

A protein found primarily in the lens of the eye could be the critical "tipping point" in the spiral of inflammation and damage that occurs in multiple sclerosis, researchers at the Stanford University School of Medicine report.

Lees verder


 

 

 


View My Stats