Nieuws migraine


balk2.jpg (42734 bytes)


FinanciŽle stress is geassocieerd met migraine

Mensen met een specifieke variatie in het CLOCK gen hebben bij financiŽle stress meer last van migraine. Dit onderzoek, waarbij het de eerste keer is dat aangetoond wordt dat de genetica van circadiaanse ritmes effect hebben op migraine, wordt gepresenteerd op de ECNP-conferentie in Parijs.

Lees verder


Blootstelling aan licht en emotionele en fysieke reacties bij migraine

Mensen die last hebben van migraine vermijden vaak licht en verblijven liever in het donker. In een nieuwe studie, geleid door onderzoekers van het Beth Israel Deasoness Medical Center (BIDMC) werd ontdekt dat er verband is tussen de lichtgevoelige zenuwcellen in het oog en hersengebieden die de stemming reguleren, plus een groot aantal fysieke parameters zoals hartslag, kortademigheid, vermoeidheid, verstopping en misselijkheid.

Lees verder


Veel mensen met migraine hebben milde vitamine tekorten

Een hoog percentage kinderen, tieners en jonge volwassenen met migraine lijken milde tekorten te hebben aan vitamine D, riboflavine en co-enzym Q10 - een vitamine-achtige stof die wordt gebruikt om energie te produceren voor groei en onderhoud van de cellen. Deze tekortkomingen kunnen betrekking hebben op patiŽnten met migraine, maar dat blijkt niet duidelijk uit bestaande studies.

Lees verder


Groen licht zou migraine kunnen verlichten

De meeste patiŽnten met migraine en post-traumatische hoofdpijn vinden dat hun hoofdpijn erger wordt in het licht waardoor ze hun meest fundamentele dagelijkse taken stoppen en verlichting zoeken in de duisternis. Uit een nieuwe studie aan de Harvard Medical School blijkt dat het blootstellen van deze hoofdpijnlijders aan een golflengte van puur groen licht hun fotofobie of gevoeligheid voor licht vermindert en zelfs hun hoofdpijn verzacht.

Lees verder


Michel Ferrari over hoofdpijn en migraine


Verband gezien in de hersenen tussen epileptische aanvallen en migraine

Epileptische aanvallen en migraine zijn altijd beschouwd als afzonderlijke fysiologische gebeurtenissen in de hersenen maar nu hebben een team van ingenieurs en neurowetenschappers naar de hersenen gekeken vanuit natuurkundig standpunt en ontdekt dat er een verband is tussen deze verschijnselen. Wetenschappers geloofden dat deze twee hersenaandoeningen aparte verschijnselen waren omdat zij uitwending verschillende gevolgen hebben. Epilepsie aanvallen worden gekenmerkt door elektrische hyperactiviteit waar migraine auraís gebaseerd zijn op een onderliggend proces genaamd verspreidingsdepressie en gekenmerkt worden door een onderdrukking van elektrische activiteit van de hersenen. Epilepsie aanvallen verspreiden zich snel, terwijl migraine zich langzaam propageert.

Lees verder


Werkzaamheid van acupressuur om migraine misselijkheid te verlichten gepresenteerd op het International Headache Congress

Boston presentatie toont stimulatie van de PC6 antiemetic point met Sea-Band ģ acupressuur polsbandjes voor het controleren van migraine misselijkheid

Misselijkheid is ťťn van de meest voorkomende symptomen van migraine en beÔnvloedt 80 percent van migraine lijders in de Verenigde Staten. Toonaangevend hoofdpijn arts, dr. Zoltan Medgyessy van het Berolina Clinic in Lohne, Duitsland heeft aangetoond dat druk op het P6 antiemetic punt op de binnenkant van de pols met een acupressuur polsbandje een effectieve en snelle behandeling is voor het verlichten van misselijkheid bij migraine patiŽnten. Hij heeft presentatie van zijn bevindingen voor het eerst voorgelegd aan het International Headache Congress in Boston, MA van 27 tot 30 juni 2013.

Lees verder


Migraine doet pijn aan het hoofd maar niet aan de hersenen

Migraine beÔnvloedt momenteel ongeveer 20 procent van de vrouwelijke bevolking, en hoewel deze hoofdpijn normaal is, zijn er vele onbeantwoorde vragen rond deze complexe ziekte. Eerdere studies hebben deze aandoening gekoppeld aan een verhoogd risico op beroerte en structurele hersenletsels, maar het bleef onduidelijk of migraine andere negatieve gevolgen had zoals dementie of cognitieve vermindering. Volgens het nieuwe onderzoek aan de Brigham and Women's Hospital (BWH) is migraine niet gekoppeld aan cognitieve vermindering.

Lees verder


Genetische risicofactor voor 'gewone' migraine ontdekt

Een wereldwijd samenwerkingsverband van onderzoekers, onder andere van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft een eerste genetische risicofactor voor `gewone' migraine ontdekt. Door het DNA van meer dan 50.000 mensen te bestuderen, ontstond meer inzicht in de mechanismes achter migraine-aanvallen. Deze kennis kan mogelijk bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen die een aanval kunnen voorkomen.

Glutamaat
Via een zogenoemde genoomwijde associatiestudie (GWAS) bij meer dan 3.000 migrainepatiŽnten en meer dan 10.000 mensen zonder migraine, kwamen de onderzoekers een DNA-variant op het spoor die de kans op het krijgen van migraine-aanvallen significant verhoogt. Een herhaling bij een controlegroep van meer dan 3.000 patiŽnten en meer dan 40.000 mensen zonder migraine bevestigde deze conclusie. Het gaat om een DNA-variant die via een naastliggend gen (MTDH/AEG-1) de activiteit van een ander gen, het zogenoemde EAAT2-gen, kan veranderen. Het was al bekend dat dit EAAT2-gen verband houdt met andere neurologische ziekten, zoals epilepsie en schizofrenie. Het gen produceert het EAAT2-eiwit, dat betrokken is bij het opruimen van de neurotransmitter glutamaat in de hersenen. Een opstapeling van glutamaat in de hersenen zou daarom mogelijk een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een migraine-aanval. "We wisten al wel dat het EAAT2-gen een cruciale rol speelt bij neurologische aandoeningen en mogelijk bij migraine, maar het genetische mechanisme daarachter was nog onbekend", vertelt prof. Christian Kubisch van de Universiteit van Ulm (Duitsland). "Dat dit nu wel gelukt is, danken we aan de internationale samenwerking waardoor we in vele duizenden genomen konden zoeken naar aanwijzingen", voegt prof. Aarno Palotie (Finland) daaraan toe. Palotie is voorzitter van het International Headache Genetics Consortium ( www.headachegenetics.org) van het Wellcome Trust Sanger Institute, een drijvende kracht achter deze studie. In dit consortium werken meer dan veertig onderzoekscentra van over de hele wereld samen.


Nadelige ervaringen tijdens de jeugd, worden gekoppeld aan veelvuldig voorkomende hoofdpijnen bij volwassenen

Kinderen die slecht behandeld worden, zoals emotioneel,lichamelijk geweld en sexueel misbruik zullen vermoedelijk vaker last van hoofdpijnen/migraine krijgen, zoals bij volwassenen, zeggen wetenschappers tijdens het presenteren van gegevens op de 52 ste bijeenkomst van het Amerikaanse Hoofdpijn Genootschap in Los Angeles deze week.

Link

Anneke


Abnormale hersenactiviteit bij mensen met migraine niet beperkt tot aanvallen

Migraine wordt vaak beschouwd als een aandoening die zich manifesteert als regelmatige aanvallen van hoofdpijn. Nieuw onderzoek van Dr. Till Sprenger en zijn team van de UCSF Headache Group en de Technische Universiteit Munchen ontdekten dat mensen met migraine meer bilaterale netwerk activiteiten ontplooien in het hersengedeelte waar zien, horen en voelen geregeld wordt.

Link

Ignit Bekken


Soldaten met migraine slapen slecht

Ongeveer 19 procent van de soldaten die terugkeren uit Irak hebben migraine en nog eens 17 procent wordt ervan verdacht migraine te hebben. In het Amerikaanse leger is veel documentatie te vinden over migraine, maar er is weinig bekend over de slaapkwaliteit van soldaten met chronische hoofdpijn, zoals post-traumatische hoofdpijn en migraine.

Link

Ignit Bekken


Mensen met migraine die als kind zijn mishandeld hebben meer kans op aandoeningen aan de hartaders

Mensen met migraine die als kind zijn mishandeld hebben meer kans op aandoeningen aan de hartaders, zoals hartaanval, hartinfarct. Wetenschappers presenteerden deze gegevens deze week tijdens de 52e jaarvergadering van de American Headache Society Society's Scientific Meeting in Los Angeles.

Link

Ignit Bekken


Magnetische stimulatie bij migraine

Een klein apparaatje dat in het hoofd-halsgebied een magnetische puls levert kan mogelijk sommige migrainepatiŽnten met aura uitkomst bieden. Dat blijkt uit een dubbelblinde studie in The Lancet Neurology.

Link


Magnetische puls geneest migraine

Miljoenen migrainepatiŽnten kunnen hun pijn verlichten met een nieuwe uitvinding die magnetische pulsen geeft aan de achterkant van het hoofd.

Link


Migraine

Een discussie vandaag met een ‘zeer’ hoog opgeleid persoon (in de geneeskunde, maar is dat belangrijk?) leerde mij dat deze discussie eens zou moeten kunnen overgedaan worden in het bijzijn van talrijk publiek dat ook met vragen zit over bonkende migraine, depressie en de metabole effecten van stoffen die moeten dienen om het bipolair balanceren met chemicaliŽn en om die depressie per slot van rekening toch in stand te kunnen houden. Een (nog) levend wezen van het vrouwelijk geslacht staat economisch perfect op peil voor een lucratief verblijf in de psychiatrie en balanceert dagelijks bipolair en chemisch op 3 psychotica, een pak antipsychotica en ook nog wat kalmeermiddelen. Tot grote voldoening van de geoliede hiŽrarchie van het establishment binnen en buiten de psychiatrische instelling.

Link

Fernand Haesbrouck


Women with migraines and visual symptoms may have higher stroke risk

Women who have migraine headaches with visual symptoms (or aura) may be at increased risk for stroke compared to women who do not have migraines, researchers reported in Stroke: Journal of the American Heart Association.

Lees verder


Why women get more migraines than men

New UCLA research suggests that women have a faster trigger than men for activating the waves of brain activity thought to underlie migraines. If the theory is correct, this triggering mechanism may be a new target for migraine treatment. In a separate report, the researchers report preliminary success in preventing migraines using a drug that blocks these waves.

Lees verder


Migraine mutations reveal clues to biological basis of disorder

By studying a rare, inherited form of migraine, researchers at Vanderbilt University Medical Center have found clues to the biological basis of the painful, debilitating disorder.

Lees verder


Portable device effective in zapping away migraine pain

A novel electronic device designed to "zap" away migraine pain before it starts has proven to be the next form of relief for those suffering from the debilitating disease, according to a study conducted at The Ohio State University Medical Center. Results of the study, to be presented Friday (6/27) at the annual American Headache Society meeting in Boston, found that the experimental device is safe and effective in eliminating headaches when administered during the onset of the migraine. With one in eight Americans suffering from chronic migraines, Dr. Yousef Mohammad, a neurologist and principal investigator of the study at Ohio State's Medical Center, says the study's results are promising given that only 50 to 60 percent of migraine patients respond to traditional migraine drug treatments. The noninvasive transcranial magnetic stimulator (TMS) device interrupts the aura phase of the migraine, often described as electrical storms in the brain, before they lead to headaches. Migraine sufferers often describe "seeing" showers of shooting stars, zigzagging lines and flashing lights, and experiencing loss of vision, weakness, tingling or confusion, followed by intense throbbing head pain, nausea and vomiting.

Lees verder


Celiac disease - an elusive 'iceberg'

Fatigue, weakness, joint pain and migraines are frequently overlooked as symptoms of the disorder

Lees verder


Avoid some foods to ease migraines

Fermented foods are a big trigger for some migraine sufferers; this includes aged cheeses, red wines, beer and yogurt, in addition to chocolate. Additives to foods, such as monosodium glutamate, sodium nitrate and aspartame can also trigger migraines.

Lees verder


Migraines Tied to Greater Heart Attack Risk in Men

Men who suffer from migraine headaches may be at increased risk for heart attack and other types of cardiovascular disease, a large clinical study has found. The findings complement last year’s report from the same research team, which found that women face a greater risk for cardiovascular disease if they have a history of migraines. More than 28 million Americans suffer from intense migraine headaches, often described as a pulsing or throbbing in one area of the head. Additional symptoms can include nausea, vomiting and extreme sensitivity to light and sound. Women are 3 times more likely than men to get migraines; they affect about 18% of women and 6% of men

Lees verder


FDA Pulls 15 Migraine Drugs off Market

The FDA today announced that it has ordered 15 unapproved migraine drugs containing ergotamine off the market. Those drugs, sold only by prescription, lack a required "black box" safety warning and haven't been reviewed by the FDA for safety and efficacy. The unapproved ergotamine drugs are unrelated to migraine drugs called triptans such as Imitrex, Zomig, and Maxalt.

Lees verder


UI Team Identifies Protein That May Promote Migraines

A University of Iowa study may provide an explanation for why some people get migraine headaches while others do not. The researchers found that too much of a small protein called RAMP1 appears to "turn up the volume" of a nerve cell receptor's response to a neuropeptide thought to cause migraines. The neuropeptide is called CGRP (calcitonin gene-related peptide) and studies have shown that it plays a key role in migraine headaches. In particular, CGRP levels are elevated in the blood during migraine, and drugs that either reduce the levels of CGRP or block its action significantly reduce the pain of migraine headaches. Also, if CGRP is injected into people who are susceptible to migraines, they get a severe headache or a full migraine.

Lees verder


Protein That May Promote Migraines Identified By Scientists

A University of Iowa study may provide an explanation for why some people get migraine headaches while others do not. The researchers found that too much of a small protein called RAMP1 appears to "turn up the volume" of a nerve cell receptor's response to a neuropeptide thought to cause migraines. The neuropeptide is called CGRP (calcitonin gene-related peptide) and studies have shown that it plays a key role in migraine headaches. In particular, CGRP levels are elevated in the blood during migraine, and drugs that either reduce the levels of CGRP or block its action significantly reduce the pain of migraine headaches. Also, if CGRP is injected into people who are susceptible to migraines, they get a severe headache or a full migraine.

Lees verder


 

 

 


View My Stats