Nieuws menopauze


balk2.jpg (42734 bytes)


Opvliegers kunnen een voorbode van diabetes kunnen zijn

Opvliegers, ongetwijfeld het meest voorkomend symptoom van de menopauze, zijn niet alleen ongemakkelijk, maar talloze onderzoeken tonen aan dat ze het risico op ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, kunnen verhogen. Een nieuwe studie suggereert dat opvliegers (vooral in combinatie met nachtelijk zweten) ook het risico op het ontwikkelen van diabetes kunnen verhogen. Resultaten werden online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society.

Lees verder


Extract gefermenteerde rode klaver stopt menopauzesymptomen

De overgrote meerderheid van de vrouwen in de menopauze weten dat rode klaver uit de kruidengeneeskunde warmteopwellingen en hormonale schommelingen verzacht. Dit blijkt nu ook uit nieuw onderzoek, als de rode klaver in gefermenteerde vorm wordt ingenomen. Uit de studie bleek ook dat het extract ook het normaal versnelde menopauzaal botverlies voorkomt, waar de vrouwen over de leeftijd van 50 jaar last van hebben. Deze bevindingen zijn zeer veelbelovend omdat er geen bijwerkingen plaatsvinden zoals bij het gebruik van traditionele hormoontherapieŰn die het risico op kanker en hart- en vaatziekten verhogen.

Lees verder


Het eten van meer plantaardig eiwit beschermt tegen vroege menopauze

Resultaten van een nieuwe studie van epidemiologen aan de Universiteit van Massachusetts Amherst en Harvard T.H. Chan School of Public Health suggereert dat langdurige, hoge inname van plantaardig eiwit uit voedingsmiddelen zoals volle granen, soja en tofu, vrouwen kan beschermen tegen vroegtijdige menopauze en zo de voortplantingsfunctie kan verlengen.

Lees verder


Hoger alcoholgebruik leidt tot meer verlies van spierweefsel bij vrouwen na de menopauze

Als je het gevoel hebt dat je fysiek achteruit gaat als je ouder bent, kan er een reden zijn. Veroudering en menopauze zijn bekend om sarcopenie te be´nvloeden, wat een verlies van spiermassa en kracht inhoudt wat invloed heeft op het algemeen vermogen om taken uit het dagelijks leven uit te voeren. Een nieuwe studie is ÚÚn van de eerste die alcoholgebruik verbindt met een hogere prevalentie van sarcopenie bij postmenopauzale vrouwen.

Lees verder


Venkel vermindert postmenopauze symptomen

Venkel, een naar anijs smakend kruid dat wordt gebruikt bij het koken, is al lang bekend om zijn gezondheidsvoordelen bij een verscheidenheid aan problemen, waaronder de spijsvertering en premenstruele symptomen. Een nieuw onderzoek bevestigt dat het ook effectief is bij de behandeling van postmenopauze symptomen zoals opvliegers, slapeloosheid, vaginale droogheid en angst, zonder ernstige bijwerkingen. De onderzoeksresultaten worden vandaag online gepubliceerd in de Menopauze, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS)

Lees verder


Postmenopauzale hormoontherapie geassocieerd met een hoger risico op gehoorverlies

Gehoorverlies treft ongeveer 48 miljoen Amerikanen en het aantal zal naar verwachting toenemen wanneer de bevolking ouder wordt. Sommige voorgaande studies suggereerden dat menopauze het risico op gehoorverlies kan verhogen, vermoedelijk door de vermindering van circulerende oestrogeenniveaus, en dat het vervangen van oestrogenen tijdens postmenopauzale hormoontherapie gehoorverlies zou tegengaan.

Lees verder


Rugpijn en menopauze - Column Rein Roos

Het is alweer jaren geleden dat Corry regelmatig onze praktijk bezocht omdat ze last had van een ôsciatiqueö. Deze rugpijn komt veel voor bij vrouwen in de menopauze en heeft weinig te maken met de rug maar veel met het einde van de menstruaties. Albertus Magnus schrijft daarover in 1245: ô.. vrouwen zijn minder warm (Yin) dan mannen en het voedsel dat ze eten wordt niet allemaal in vlees omgezet, de Natuur weet het altijd beter en zorgt dat alleen datgene wat nodig is behouden blijft en dat het overtollige naar de plaats wordt gestuurd waar de menstruatie wordt bewaardö.

Lees verder


Acupunctuur vermindert symptomen van de menopauze

Volgens onderzoekers aan het Wake Forest Baptist Medical Center kunnen acupunctuur behandelingen het aantal opvliegers en het nachtzweten, geassocieerd aan de menopauze, verminderen met zo veel als 36 procent.

Lees verder


Probiotica stopt menopauze-achtig botverlies bij muizen

Onderzoekers van de Emory University School of Medicine en Georgia State University hebben laten zien dat probiotica suppletie vrouwtjesmuizen beschermt tegen afname van botdichtheid na verwijdering van de eierstokken.

Lees verder


Verband tussen actief en passief roken enerzijds en onvruchtbaarheid en menopauze anderzijds

Samenhang tussen hoogste blootstellingsniveaus aan tabak en versnelling van menopauze met 1 Ó 2 jaar. Actief en passief roken staat in verband met vruchtbaarheidsproblemen en een versnelling van de natuurlijke menopauze vˇˇr de leeftijd van 50 jaar, blijkt uit een groot onderzoek dat vandaag online verscheen in het tijdschrift Tobacco Control.

Lees verder


Menopauze maakt gevoeliger voor depressie en stress

Als je je een beetje neerslachtig voelt tijdens de overgang, dan is daar een goede reden voor, volgens een nieuw onderzoek waarover vandaag online wordt gerapporteerd in Menopause, het tijdschrift van de North American Menopause society (NAMS).

Lees verder


Laag vitamine D niveau gelinkt aan hoger risico botbreuken in perimenopauze

Een recente studie toont aan dat er een hoger risico op niet- traumatische botbreuken is bij vrouwen in de perimenopauze, als het vitamine D niveau laag is. De perimenopauze is de tijd in aanloop naar de laatste menstruatie. Deze periode duurt 2 tot 8 jaar. Tijdens deze periode ervaart de vrouw vele lichamelijke en psychische veranderingen door hormoonschommelingen van o.a Progesteron en Oestrogeen. Versnelde botafbraak is een van de symptomen wat in verband staat met de (peri)menopauze.

Lees verder


Hormoonvervangende therapie voor postmenopauzale vrouwen: Helpt het of brengt het schade toe aan het hart?

Nieuw bewijs, vandaag gepubliceerd in de Cochrane Library, toont aan dat hormonale substitutietherapie postmenopauzale vrouwen niet beschermt tegen hart- en vaatziekten maar zelfs een verhoogd risico op een beroerte inhoudt. HRT, nu bekend als hormoontherapie wordt veel gebruikt voor het regelen van overgangsklachten en wordt ook gebruikt voor de preventie van hart- en vaatziekten bij postmenopauzale vrouwen. Dit recent onderzoek heeft nu gekeken naar de effecten van het gebruik van hormoontherapie gedurende ten minste zes maanden bij meer dan 40.000 vrouwen over de hele wereld.

Lees verder


Opvliegers verhogen risico op heupfractuur

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism hebben vrouwen met matige tot ernstige opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de menopauze, de neiging tot een lagere botdichtheid en meer kans op een heupfractuur. Menopauze is het stadium waarin de eierstokken stoppen met de productie van hormonen en de menstruatie stopt. Ongeveer 60 procent van de vrouwen ervaren opvliegers gedrurende meerdere jaren.

Lees verder


Laag vitamine D niveau wellicht niet de oorzaak van menopauze symptomen

Een nieuwe studie van de Women's Health Initiative ( WHI ) toont geen significant verband tussen vitamine D- niveaus en de menopauze symptomen. De studie werd online gepubliceerd in het tijdschrift van The North American Menopause Society. De auteurs analyseerden de relatie tussen de vitamine D bloedspiegel en een aantal symptomen van de menopauze zoals opvliegers, nachtelijk zweten, slaapstoornissen, concentratie en vergeetachtigheid bij 530 vrouwen die deelnamen aan de calcium en vitamine D WHI-studie.

Lees verder


Opvliegers vˇˇr de overgang ? Dat kan gebeuren....

Meer dan de helft van de vrouwen van middelbare leeftijd, die nog regelmatig menstrueren, hebben opvliegers. Aziatische en vrouwen van Spaanse oorsprong hebben er minder kans op dan blanke vrouwen. Maar in vergelijking met eerdere studies zijn de aantallen verrassend hoog, zoals blijkt uit een onderzoek bij 1500 vrouwen, dat vandaag online gepubliceerd is in Menopause, het tijdschrift van de Noord-Amerikaanse menopauze vereniging (NAMS)

Het onderzoek van een grote gezondheidsorganisatie in het noordwesten van de VS, (Group Health) en het Fred Hutchinson onderzoekscentrum voor Kanker in Seattle, Washington ging uit van een gevarieerde groep vrouwen: blanke, zwarte, vrouwen van Hawa´ en de Pacifische eilanden, vrouwen van gemengd ras, Vietnamese, Filippijnse, Japanse, Oost-Indische, Chinese en andere Aziatische vrouwen. Ze waren tussen de 45 en 56 jaar en hadden een regelmatige menstruatiecyclus zonder onderbrekingen. Ze namen geen hormonen.

Lees verder


Menopauze evolutie ter voorkoming van concurrentie tussen aangetrouwden

De menopauze heeft een geleidelijke groei doorgemaakt, voor een deel om concurrentie te voorkomen tussen een moeder en haar kersverse schoondochter, volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Ecology Letters. Het onderzoek- door onderzoekers van de Universiteit van Turku (Finland), de Universiteit van Exeter (UK), Universiteit van Sheflield (UK) en de Stanford Universiteit (US)-verklaart voor het eerst waarom de relatie die vrouwen met hun schoondochter hadden een sleutelrol gespeeld zou kunnen hebben.

Lees verder


Menopauze bij vrouwen

Definitie volgens de encyclopedie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Menopauze

Informatie van een klassiek homeopaat met daarop een link naar een filmpje over de menopauze (bavat geen informatie over geneesmiddelen):

http://robwillemse.nl/homeopathie/artikelen/artikel22_overgang_menopauze.html

Kruiden en de daarbij behorende klachten bij de menopauze:
http://blog.seniorennet.be/kruidenhoekje/archief.php?ID=69

Pdf over Famosan (Dr. Vogel)
http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h89920.pdf

Penopauze bij mannen:

Definitie volgens de encyclopedie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Penopauze

Yvonne Makkinje


Stanford onderzoek: artsen schrijven nog geen lagere dosis menopauzale hormoontherapie voor

In de Verenigde Staten schrijven artsen nog steeds hogere doses menopauzale hormoontherapiepillen voor, ondanks het bewijs dat een lagere dosis en huidpleisters net zo goed werken en minder gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dit zijn de bevindingen van onderzoekers van de Stanford University School of Medicine die begin december gepubliceerd zijn in het online magazine Menopause: The Journal of the North American Menopause Society. Artsen behandelen al tientallen jaren de symptomen van menopauze met hormoontherapie. Tijdens de menopauze verminderen de eierstokken de productie van oestrogeen en vrouwen ervaren hierdoor verschillende symptomen die variŰren in hevigheid. Sommigen merken weinig tot niets, terwijl voor anderen de symptomen slopend kunnen zijn. Vorig jaar hielpen formules van oestrogeen- en progesteronhormonen meer dan 6 miljoen vrouwen die last hadden van symptomen als opvliegers, slaapstoornissen en prikkelbaarheid. Maar er zijn risico’s aan verbonden. In 2002 is een medische test, uitgevoerd door de Women’s Health Initiative, vroegtijdig afgebroken vanwege de toename in borstkanker en hartziekten onder vrouwen die de hormonen innamen. De testresultaten stonden haaks op de medische wijsheid dat hormoontherapie juist hartziekten zou voorkomen. Sinds deze test is er bewijsmateriaal verzameld waaruit blijkt dat een lagere dosis hormonen net zo effectief kan zijn in de behandeling van menopauzale symptomen, met minimale bijwerkingen. En “kan een lager risico opleveren op borstkanker en hartziekten”, aldus Dr. Sandra Tsai, hoofdauteur van het onderzoek.

Lees verder

Vertaling : Annelies


Hop en overgangsklachten

Onderzoeksgroepen van professor Denis De Keukeleire van de Universiteit Gent en van professor Stuart Milligan van King’s College in Londen hadden samen een hormonaal actieve verbinding ge´soleerd en ge´dentificeerd in hop. Ze noemden hun ontdekking ‘‘hope´ne’ (=8-prenylnaringenine), en stelden vast dat het de sterktste fyto-oestrogeen is dat tot heden bekend is in de plantenwereld. Fyto betekent van planten afgeleid, en fyto-oestrogeen betekent dat deze stoffen structurele gelijkenis vertonen met lichaamseigen oestrogenen en er de werking van nabootsen. Verschillende laboratoria overal ter wereld bevestigden deze ontdekking.

Link 1 | Link 2


Testosteron kan het geheugen na de menopauze niet helpen

Onderzoekers hebben zich afgevraagd of de vervanging van de kleine hoeveelheid testosteron die vrouwen stoppen met produceren na baarmoederverwijdering het geheugenverlies kunnen verbeteren, dat veel vrouwen na de menopauze ervaren. Maar 'n testosteron behandeling lijkt het geheugen van die vrouwen na zulk een operatie niet te verbeteren, volgens een nieuwe studie, hetgeen erop wijst dat het ook andere vrouwen na de menopauze niet kan helpen.

Link

Constans Kootstra


Anti-MŘllerian hormoon voorspelt menopauze het best

Het anti-Mullerian hormoon, dat door kleine eiblaasjes in de eierstok wordt gemaakt, lijkt de beste test om menopauze te voorspellen, stelt Jeroen van Disseldorp in zijn proefschrift. De processen die de menopauzeleeftijd bepalen zijn erg complex en voorspelling van menopauzeleeftijd is op dit moment niet nauwkeurig genoeg. Voorspelling van menopauzeleeftijd is belangrijk omdat de vruchtbaarheid van de vrouw hieraan gekoppeld is. Van Disseldorp onderzocht ook de hypothese dat vaatschade de menopauze kan vervroegen. Dat idee is gebaseerd op veel indirect bewijs. In zijn proefschrift heeft hij geen relatie tussen vaatschade en menopauzeleeftijd kunnen aantonen. Ovariele-reservetesten worden veelvuldig toegepast om de vruchtbaarheid van een vrouw in te schatten. Echter, deze testen zijn slechte voorspellers van de kans op zwangerschap. Bovendien worden de leeftijd van de vrouw en de uitkomst van eerdere IVF-behandelingen als predictieve factoren in de voorspelling van zwangerschap vaak vergeten. Identificatie van vrouwen met een goede zwangerschapskans lijkt mogelijk op basis van strikte afkapwaarden van ovariele-reservetesten.


Study Suggests Estrogen Deficiency Can Lead To Obesity-Induced High Blood Pressure Following Menopause

At menopause, women lose hormone protection against heart (cardiovascular) and kidney (renal) diseases, and are likely to become obese. A research team has tested the idea that estrogen deficiency in aged females may trigger the development of high blood pressure and obesity. The results of their study, using an animal model, suggest that estrogen depletion can have these effects.

Lees verder


Testosterone predominance increases prevalence of metabolic syndrome during menopause

As testosterone progressively dominates the hormonal milieu during the menopausal transition, the prevalence of metabolic syndrome increases according to a new study by researchers at Rush University Medical Center. The study suggests this may be a pathway by which cardiovascular disease increases during menopause.

Lees verder


Grapes, soy and kudzu blunt some menopausal side effects

Menopausal women are at relatively high risk for memory loss, hypertension and diabetes. A decade ago, the standard treatment for these problems was long-term hormone replacement therapy. Since then, studies have shown that extensive use of HRT is associated with significant adverse effects. As a result, alternatives have been sought. One research lab investigating grape, soy and kudzu has found they can blunt cognitive loss, hypertension and insulin resistance in an experimental model.

Lees verder


New Research Aims To Identify Markers For Menopausal Women At Risk For Deadly Blood Clot

In women, hormone therapy is a risk factor for venous thrombosis, a blood clot forming deep inside the vein. Despite the fact that the disorder is rare, it increases exponentially during menopause and can be deadly. The hormone trials conducted thus far, focusing on proteins in blood coagulation, have not yet led to a risk profile, thereby precluding identification of women at risk. Now, a team of Mayo Clinic researchers has developed a novel concept that uses blood platelets to define thrombotic risk. The team is testing its theory as part of the Kronos Early Estrogen Prevention Study (KEEPS).

Lees verder


Pine bark reduces perimenopausal symptoms

A study to be published in an upcoming edition of the Scandinavian Journal of Obstetrics and Gynaecology reveals that Pycnogenol, pine bark extract from the French maritime pine tree, reduces "climacteric symptoms" such as hot flashes, depression, panic attacks, cholesterol and other common symptoms associated with women entering menopause transition. The results suggest Pycnogenol may serve as an alternative treatment to estrogen replacement therapy, which is the most common remedy of pre-menopause symptoms.

Lees verder


Four Herbs to Ease the Symptoms of Menopause

Menopause can cause a number of mild to severe symptoms such as mood disturbances, vaginal dryness, sleep disturbances and hot flashes. Yet many people don`t realize that these symptoms are a result of a physical imbalance. Herbs, along with plenty of exercise and a healthy diet can bring the body into balance and ease the symptoms durng this time of life. Here are 4 herbs that can effectively alleviate menopausal symptoms.

Lees verder


Flaxseed shows potential to reduce hot flashes

Data from a new Mayo Clinic (http://mayoclinic.edu) study suggest that dietary therapy using flaxseed can decrease hot flashes in postmenopausal women who do not take estrogen. The findings from the pilot study are published in the summer 2007 issue of the Journal of the Society for Integrative Oncology. A hot flash is often described as a flush of intense warmth across much of the body that may be accompanied by sweating, reddening of the skin, or, occasionally, cold shivers. Hot flashes occur in varying frequency and duration, even during sleep, and often cause or accompany sleep deprivation, anxiety and irritability. “Hot flashes are a bothersome issue for women experiencing menopause,” says Sandhya Pruthi, M.D., (http://mayoresearch.mayo.edu/mayo/research/staff/pruthi_s.cfm) Mayo Clinic breast health (http://cancercenter.mayo.edu/) specialist and the study’s primary investigator. “We hope to find more effective nonhormonal options to assist women, and flaxseed looks promising.”

Lees verder


Predicting risk of hip fracture in postmenopausal women

To help doctors predict the five-year risk of hip fractures in their postmenopausal patients, a team of UC Davis researchers has developed a method that assesses nearly a dozen factors, including age, ethnicity and level of physical activity.Working with data from tens of thousands of women who participated in the Women’s Health Initiative (WHI), UC Davis professor of medicine and internist John Robbins and his colleagues evaluated the clinical risk factors associated with hip fractures in women and created a process that they say could be useful in making decisions about screening and the use of medications for osteoporosis.

Lees verder


Altered Sex Hormone Levels, Higher Body Temperature may be Associated with Poorer Sleep Quality in Older Postmenopausal Women

In an examination of potential relationships between objective sleep measures, nocturnal sex hormone levels, and the nocturnal course of body temperature of older postmenopausal women, a study published in the December 1 issue of the journal SLEEP finds that altered levels of both sex hormones and gonadotropins may contribute to sleep disturbance in older postmenopausal women and confirm the results of previous studies indicating that higher body temperature is associated with poorer sleep quality. The study, authored by Patricia J. Murphy, PhD, of Weill Cornell Medical School in White Plains, NY, focused on 10 women between 57 and 71 years of age, who were at least five years past menopause.

Lees verder


 

 

 


View My Stats