Nieuws melk


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoe melk kan bijdragen tot obesitas bij kinderen

We weten al dat borstvoeding meer dan 30 jaar beschermt tegen overgewicht, maar waarom? Het voeden van zuigelingen met koemelk creŽert een ongewone situatie. Koemelk is nodig om een groeiend kalf bijna twee pond per dag te doen bijkomen, 40 keer de groei van een mensbaby (zie Formula for Childhood Obesitas). Het perfect voedsel voor de mens, verfijnd in de loop van miljoenen jaren, is de moedermelk. Opmerkelijk is dat bij alle zoogdieren het eiwitgehalte van moedermelk het laagst is. Het overmatig eiwitgehalte van koemelk is de oorzaak van obesitas op latere leeftijd.

Lees verder


A2 melk niet beter dan A1 melk ?

Volgens het Voedingscentrum is A2 melk niet beter dan A1 melk en slechts slimme marketing. Zeker dit onderzoek uit maart 2016 gemist. Maar ja wiens melk men drinkt wiens woord men spreekt :)

Consumption of milk containing A1 β-casein was associated with increased gastrointestinal inflammation, worsening of PD3 symptoms, delayed transit, and decreased cognitive processing speed and accuracy. Because elimination of A1 β-casein attenuated these effects, some symptoms of lactose intolerance may stem from inflammation it triggers, and can be avoided by consuming milk containing only the A2 type of beta casein.

Link - studie

Link - verschil A1 en A2 melk

Link - uitspraak Voedingscentrum


Lactose intolerantie geeft lager risico op bepaalde vormen van kanker

Volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Lund en de regio SkŚne in Zweden, hebben mensen met lactose-intolerantie minder risico op long-, borst- of eierstokkanker. "Wij ontdekten dat mensen met een lactose-intolerantie, die meestal lage hoeveelheden van melk en andere zuivelproducten gebruiken, minder risico hebben op long-, borst- en eierstokkanker", zegt Jianguang Ji, Associate Professor aan de Universiteit van Lund en onderzoeker bij het Center for Primary care Research in MalmŲ.

Lees verder


Nieuwe studie werpt licht op link tussen zuivel inname en bot gezondheid

Onderzoekers van het Instituut voor veroudering onderzoek ontdekken dat niet alle zuivelproducten gelijk zijn.

Een studie door onderzoekers van het Instituut voor veroudering onderzoek (IFAR) op Hebreeuws SeniorLife, een filiaal van Harvard Medical School (HMS), heeft bevonden dat melk inname ó specifiek melk en yoghurt ó wordt geassocieerd met hogere bot mineraal dichtheid (BMD) in de heup, maar niet de wervelkolom. Room, aan de andere kant, kan over het geheel worden geassocieerd met een lagere BMD. De vandaag gepubliceerde bevindingen in het tijdschrift Archives van osteoporose, stellen dat niet alle zuivelproducten even nuttig zijn bij het bevorderen van de sterkte van de botten. "Zuivel voorziet in verschillende belangrijke voedingsstoffen die gunstig is voor de gezondheid van de botten," aldus hoofdauteur Shivani Sahni, Ph.D., spier-en Research Team, IFAR. "Echter, room en haar producten zoals ijs hebben lagere niveaus van deze voedingsstoffen en hebben hogere niveaus vet- en suikergehalte. In deze studie werden 2,5-3 porties van melk en yoghurt inname per dag geassocieerd met een betere botdichtheid. Meer onderzoek is nodig om de rol van kaas inname (waarvan sommige kan worden hoog in vet en natrium) te onderzoeken, en of individuele zuivel een aanzienlijke invloed heeft op vermindering van fracturen.

Lees verder


Melkkefir bekeken met Kirlian fotografie

In Nederland zijn de boeren verplicht mest emissie arm aan te wenden (mestinjectie). Aangezien er voor de vertering van mest zuurstof nodig is heeft dit er toe geleid dat op veel gronden het ecologisch evenwicht is verschoven naar meer anaerobe rottings bacteriŽn in de grond. Hieronder vallen salmonella, coli en bijvoorbeeld botulisme bacteriŽn.

Lees verder


Het land van melk en honing een Nieuwe tijd voor voeding en gezondheid

Mijn naam is Paul blokker. Ik heb samen met mijn vader een melkveebedrijf met 65 melkkoeien en 70 schapen. Ik ben ingenieur Nederlandse Landbouw en doe via de Aquarius Alliance (een samenwerkingsverband tussen boeren, wetenschappers en burgers) aan nieuwe tijd voeding en gezondheid. In de komende nummers van het vakblad Gezond & Veilig op school schrijf ik over wat in mijn visie en volgens mijn ervaring als melkveehouder en ingenieur Nederlandse Landbouw echte gezonde voeding voor ons en onze kinderen is. We starten met de melkproducten.

Lees verder

Paul Blokker


Andy Warhol Consumption of Dairy Milk Cause of his Skin and Hair and Other Health Problems?

It is reported that Andy Warhola was afflicted at a young age with Rheumatic fever and suffered with skin, neurological, Immune disorders, and eye sight ailment bouts. It is also reported that his mother would feed Andy chocolate bars as a reward for making beautiful drawings. His diet also was likely poor of nutrition as he grew up in the t930s (post depression era). His mother would sometimes make soup out of ketchup. Perhaps some of Andy's health problems stemmed from the consumption of dairy products, like contain in chocolate bars her received as child. And that Andy continued to poison himself with food treats, as this interview with owner of Serendipity spoke of, that contained milk products.


China onderzoekt melkpoeder na hoog hormonenpeil bij kinderen

Het Chinese ministerie van Gezondheid heeft een onderzoek bevolen naar gehumaniseerde melk voor baby's nadat in de provincie Hubei (in Midden-China) vastgesteld was dat kleine meisjes borsten kregen.

Lees verder


AH misleidt met stalmelk 'van Hollandse weide'

De Reclame Code Commissie heeft Albert Heijn opgedragen de verkoop van haar melk onder het eigen merk ’van Hollandse Weide’ te staken. De melk blijkt deels afkomstig van koeien die nooit naar buiten in de wei mogen en dat acht de commissie consumentenmisleiding. Wakker Dier heeft vandaag Albert Heijn per brief gevraagd deze blamerende uitspraak aan te grijpen om nu over te schakelen op echte weidemelk. Uitspraken van de Reclame Code Commissie zijn niet bindend maar worden vrijwel altijd wel opgevolgd. De klacht was ingediend door een biologische melkveehoudster die zich stoorde aan de misleidende reclame. Voor biologische melk geldt daadwerkelijk een weidegarantie ‘maar ik zie in mijn eigen provincie Flevoland amper een koe buiten lopen. Bijna alle gangbare koeien worden hier opgestald, dat doet me als biologische boerin pijn in het hart.’ Wakker Dier had over dezelfde kwestie in 2006 al een klacht ingediend maar werd toen niet in het gelijk gesteld. Sindsdien is de Reclame Code aangescherpt en wordt dergelijke reclame wel als misleidend gezien. Al jarenlang voert Wakker Dier campagne om de koe in de wei te houden. Ondermeer met de jaarlijkse koeiendans waarbij we consumenten uitnodigen te komen kijken als biologische koeien in de lente weer voor het eerst de wei in gaan. De introverte koeien gaan op dat moment helemaal uit hun dak met vreugdesprongen van plezier.

--

Weer mooi voorbeeld hoe de supermarkten de consumenten blijven belazeren. AH kan beter op de leugentjes ipv de kleintjes letten....

Ron


Radio - Een glas gekloonde koemelk

Het klonen van dieren is in Nederland verboden, toch is niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld melk en vlees van gekloonde koeien op onze tafel staat. In Engeland ontstond deze week ophef omdat producten van gekloonde koeien op de markt verhandeld zouden zijn. Een reactie van Kartika Liotard, lid van Verenigd Links in het Europarlement en initiatiefnemer van een ban op gekloond vlees.

Download MP3


Dairy's Dark Side: The Sour Truth Behind Milk


Is gepasteuriseerde melk wel gezond?

Vertaalt door Jos Kaelen Herborist

We hebben geleerd dat pasteurisatie een goede zaak is, een methode om onszelf te beschermen tegen infectieziekten, maar bij nader onderzoek blijkt dat de gegrondheid ervan sterk overdreven is. De moderne melkmachine en de roestvrijstalen tank, samen met een efficiŽnte verpakking en distributie, maken pasteurisatie totaal overbodig voor de toepassing van sanitaire voorzieningen. En de pasteurisatie is geen garantie voor reinheid. Alle uitbraken van salmonella besmette melk in de afgelopen decennia - en er zijn er vele - hebben zich voorgedaan in gepasteuriseerde melk. Dit omvat een uitbraak van 1985 in Illinois die 14.316 mensen trof en tenminste ťťn dode. De Salmonella stam in die partij van gepasteuriseerde melk bleek resistent tegen zowel penicilline en tetracycline. Rauwe melk bevat melkzuur producerende bacteriŽn die beschermen tegen ziekteverwekkers. Pasteurisatie vernietigt deze nuttige organismen, waardoor het eindproduct, zonder enige beschermende mechanisme is, als ongewenste bacteriŽn per ongeluk de levering besmetten. Rauwe melk verandert in de tijd in aangenaam zure melk, terwijl gepasteuriseerde melk, door het ontbreken van goedaardige bacteriŽn zal veretteren.

Maar dat is niet alles van gepasteuriseerd melk. Verwarmde melk verandert de aminozuren lysine en tyrosine, waardoor het gehele complex van eiwitten minder beschikbaar wordt, het bevordert de ranzigheid van de onverzadigde vetzuren. En het vernietigd de vitaminen. Vitamine C verlies bij pasteurisatie overschrijdt meestal 50%, verlies van andere water-oplosbare vitaminen kan oplopen tot 80%, de Wulzen of anti-stijfheid factor is volledig verwoest. Pasteurisatie van melk verandert de minerale bestanddelen, zoals calcium, chloor, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zwavel evenals vele sporenelementen, waardoor deze minder beschikbaar zijn. Er zijn aanwijzingen dat pasteurisatie de lactose verandert, waardoor het gemakkelijker opneembaar is. Dit, en het feit dat gepasteuriseerde melk een onnodige druk legt op de alvleesklier om enzymen te produceren, kan verklaren waarom de consumptie van melk in de beschaafde samenlevingen in verband is gebracht met diabetes.

Last but not least, pasteurisatie vernietigt de enzymen in de melk. De test voor een succesvolle pasteurisatie is de afwezigheid van enzymen. Deze enzymen helpen het lichaam de melk te verwerken bij de celopbouw, vooral calcium. Dat is de reden waarom diegenen die gepasteuriseerde melk drinken, toch kunnen lijden aan osteoporose.

Lipase in rauwe melk helpt het lichaam bij het verteren en het verbruiken van botervet. Na pasteurisatie, kunnen chemische stoffen worden toegevoegd om de geur te onderdrukken en de smaak te herstellen. Synthetische vitamine D2 of D3 worden toegevoegd, de eerste is giftig en is gekoppeld aan hart- en vaatziekten, terwijl de laatste moeilijk is te absorberen. De uiteindelijke vernedering is homogenisering die ook is gekoppeld aan hart- en vaatziekten.

Poeder van magere melk wordt toegevoegd om de meest populaire producten van commerciŽle melk ťťn procent en twee procent melk. CommerciŽle uitdrogings methoden oxideren het cholesterol in de poedermelk, waardoor het schadelijk is voor de slagaders. Hoge temperatuur drogen schept ook grote hoeveelheden nitraat verbindingen, dit zijn potentieel kankerverwekkende stoffen.

Moderne gepasteuriseerde melk, verstoken van zijn enzymgehalte, legt een enorme druk op de spijsvertering van het lichaamsmechanisme. Bij ouderen en mensen met een melk-intolerantie of erfelijke gebreken van de vertering, passeert deze melk niet volledig verteerd en kunnen de kleine villi van de dunne darm verstopt raken, waardoor het de absorptie van essentiŽle voedingsstoffen tegen gaat en het bevordert de opname van toxische stoffen. Het resultaat is allergieŽn, chronische vermoeidheid en een groot aantal degeneratieve ziekten.

Alle gezonde melk drinken bestudeerde populaties door Dr Prijs leefden van rauwe melk, rauwe melk of rauwe gekweekte kaas van normale dieren die vers gras eten of verse voedergewassen, is zeer moeilijk te vinden in Amerika. In CaliforniŽ en GeorgiŽ, rauwe melk was voorheen verkrijgbaar in reform winkels. Intense intimidatie door de staat heeft alle sanitaire autoriteiten ernaar gedreven rauwe melk van de markt te halen in deze landen, ondanks het feit dat het technisch legaal is. Zelfs wanneer deze beschikbaar is, deze melk vertoont dezelfde nadelen als de meeste supermarkt melk
- hij komt uit de hypofyse-freak koeien, vaak opgeworpen in de overvolle schuren op ongepaste voeding.

In sommige landen kan je rauwe melk kopen op de boerderijen. Als u een landbouwer vindt dat die je rauwe melk van ouderwetse Jersey of Guernsey koeien, die zich te voeden met vers gras op weidegronden, en vervolgens over alle middelen beschikt zelf aan de bron deze te verkopen. Sommige winkels verkopen nog gepasteuriseerde melk, maar niet gehomogeniseerd, melk van koeien op natuurlijke voeding. Die melk kan worden gebruikt om gekweekte zuivelproducten te maken zoals kefir, yoghurt, karnemelk en gekweekte room. Traditioneel gekweekte karnemelk, die laag is in caseÔne,
maar hoog in melkzuur, wordt vaak goed verdragen door mensen met een melkallergie, en geeft uitstekende resultaten bij gebruik van volkoren meel voor het bakken van broodjes en ander gebak. Als u ze niet kan vinden rauwe melk van goede kwaliteit, dient u uw consumptie van zuivelproducten te beperken tot gekweekte melk, gekweekte karnemelk, yoghurt van volle melk, boter, room en rauwe kazen.

Rauwe kaas is beschikbaar in alle supermarkten, lees op het etiket “au lait cru”.

Vriendelijke groeten,

Kaelen Jos

Bron: Weston Price

Link in Nederland: www.westonprice.nl


Raw milk got politics with Ruth Foster

With its popularity growing beyond a fad, raw milk has become the politically charged tip of the iceberg in our fight for the freedom of food choice. In this presentation we will examine how raw milk has journeyed from being Nature's perfect food to becoming the only food to be made illegal and why, despite health warnings, it is still widely sought for its health benefits. Ruth Foster is a Doctorate student at Hawthorn University. She earned a BS in Nursing and an MA in Public Media Arts or Broadcasting. A former Newborn Intensive Care Nurse, Ruth was initially very skeptical of raw milk due to the information she received in college. Research changed her mind and has enabled her to lobby effectively and share her knowledge with others. Ruth has successfully coordinated legislative efforts for raw milk legalization in North Carolina. As a Weston A. Price chapter leader, Ruth has helped connect people with local sources of raw milk and enjoys helping farmers grow their businesses.


The Dairy Industry - Heart-Wrenching Images

Undercover video of a Pennsylvania Land O' Lakes supplier shows workers' cruelty to animals milked for the dairy giant--including leaving cows to suffer and die slowly and painfully without veterinary care, food, water, or shelter.


Does Milk Cause Phlegm? (Health Guru)

Colds arent fun. Neither are sinus infections. So, does this mean that a grilled cheese sandwich will make your stuffed nose even more clogged?


Voedingsadvies Groningse professor: je kan zonder zuivel
en granen

Niels Zonneveld


Your Milk on Drugs

Dairy products from cows treated with Monsanto's genetically engineered bovine growth hormone (rBGH or rBST) may sharply increase cancer risk and other diseases, especially in children. Already banned in most industrialized nations, it was approved in the US on the backs of fired whistleblowers, manipulated research, and a corporate takeover at the FDA. This must-see film includes footage prepared for a Fox TV station—canceled after a letter from Monsanto's attorney threatened "dire consequences."


Choosing Between Raw Milk and a Dead, White Liquid

When health and business journalist David E. Gumpert, author of the newly released Raw Milk Revolution: Behind America’s Emerging Battle Over Food Rights, decided to look beyond the official FDA statement on raw milk and pasteurization, he encountered farmers and producers of nutritional supplements who told a very different story.


Melk en osteoporose propaganda

Although cow milk has been widely recommended in Western countries as necessary for growth and bone health, evidence collected during the past 20 y shows the need to rethink strategies for building and maintaining strong bones. Osteoporotic bone fracture rates are highest in countries that consume the most dairy, calcium, and animal protein. Most studies of fracture risk provide little or no evidence that milk or other dairy products benefit bone. Accumulating evidence shows that consuming milk or dairy products may contribute to the risk of prostate and ovarian cancers, autoimmune diseases, and some childhood ailments. Because milk is not necessary for humans after weaning and the nutrients it contains are readily available in foods without animal protein, saturated fat, and cholesterol, vegetarians may have healthier outcomes for chronic disease if they limit or avoid milk and other dairy products. Bones are better served by attending to calcium balance and focusing efforts on increasing fruit and vegetable intakes, limiting animal protein, exercising regularly, getting adequate sunshine or supplemental vitamin D, and getting approximately 500 mg Ca/d from plant sources. Therefore, dairy products should not be recommended in a healthy vegetarian diet.

Dus osteoporose komt het meest voor in landen met een hoge zuivel inname en er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het de kans op kanker, autoimmuunziektes en problemen verhoogd ! Link (Department of Health and Wellness, University of North Carolina, Asheville, NC, USA)

Het grote probleem dat wij hebben is tekort aan vitamine D3 gedurende de winterperiode......


Melk de opjager van acne

Three large studies reported a positive association between milk intake and acne. The studies of Adebamowo et al.29,30 demonstrated that higher levels of milk consumption were associated with acne risk in both boys and girls. In the Nurses' Health Study II,27 women who consumed more milk as adolescents (based on later recall) showed a greater prevalence of severe acne than those with less frequent consumption. These findings are supported by previous population-based studies,19,22,23 in which areas with minimal consumption of dairy products had a very low acne prevalence. In recent observational studies, skimmed milk was consistently associated with acne, suggesting that the fat content of milk does not appear to affect its acne-causing ability. Some authors have reported that the hormones in milk, such as IGF-1, 5a-reduced steroids, and a-lactalbumin, may survive milk processing and affect the pilosebaceous unit.40 Milk consumption also increases IGF-1 production, which has been associated with ovarian androgen production in premenarchal girls and acne in adult women.

Link


Marianne Thieme schrapt kaas en melk uit dieet

Hoe denkt Tweede Kamerlid Marianne Thieme over het eten van vlees? Kijk voor meer informatie op www.VleesWijzer.nl!


Got the facts on Milk?

Film maker Shira Lane takes a road-trip across America to get the truth on the unchallenged perceptions of milk. Addressing myth, truth and all in between, the film becomes a humorous yet shocking exposition that provokes serious thought about this everyday staple. A comical feature documentary that questions the much publicized health claims of milk.


LLink - melk is helemaal niet zo gezond

In de eerste aflevering op duikt 'Koopkracht' in de melk. Minister Verburg geeft binnenkort het startschot voor een nieuwe campagne om de consumptie van melk te stimuleren. Dit is op z’n minst opmerkelijk te noemen aangezien in de jaren ’90 een soortgelijke campagne verboden werd toen bleek dat melk helemaal niet zo ‘goed voor elk’ was. Hoe zit dat precies?

Link

Tip: Peter Janssens

--

Minister Verburg lijkt het spoor helemaal bijster, eerst het pushen van Monsanto frankenfoods (gentech ellende) en nu weer dat oude melk sprookje van stal halen. Ze zakte recentelijk in elkaar in de Tweede kamer,   teveel melk of gentech sojamelk gedronken misschien?

Ron


TV - Ons dagelijks brood: Dagverse melk ?

In het derde deel van 'Ons dagelijks brood' aandacht voor de claim die op veel melkverpakkingen staat: dat het om een 'dagvers' produkt gaat. Het blijkt dat deze aanduiding niets te maken heeft met de tijd die verstrijkt tussen het melken van de koe en de verkoop van de melk in de winkel. In Netwerk een reportage.

Bekijk uitzending

Mike Donkers


Melk niet zo goed voor elk

In Amerika proberen vele artsen en specialisten de negatieve aspecten van melk onder de aandacht te brengen, tot op heden met nog maar weinig succes en krijgen de boeren, zoals ook in Nederland, bij hun melkproductie nog steeds subsidie van het Rijk en moet men op school melk drinken. Een schilder, die veel melk dronk en bij een boer aan het schilderen was, kreeg van de boer het advies geen melk te drinken omdat dit slecht voor de gezondheid is. Op de vraag waarom hij dan wel die melk verkocht, kreeg hij als antwoord dat dit met bedrijfsvoering te maken had. Op de universiteit in Rotterdam wordt door een voedingsdeskundige aan de studenten geleerd dat melkgebruik onnatuurlijk en ongezond voor de mens is. Echter de reclame vůůr melkconsumptie is sterk.

J Beunk (arts)

Link


Eboek - The Milk Imperative

New discoveries are revealing that dairy milk may be the biggest cause of illness in the world today. The Milk Imperative breaks new ground by revealing exactly how dairy milk causes osteoporosis and prostate cancer, backed up with the latest scientific studies. This book is sending shock waves through the dairy industry, and whether or not you consume dairy milk The Milk Imperative will change your life forever. Many non-dairy milk recipes also included.

Here are some of the secrets that milk suppliers don't tell you:

1. Low-fat milk is actually more fattening than regular whole milk! This is so for several reasons. For example, enzymes in regular milk get removed in low-fat milk: with no enzymes to 'eat up' the fat, more fat gets stored as surplus body fat. The Milk Imperative explains exactly why low-fat milk is not only more fattening, but much worse for health than regular milk.

2. Virtually all the latest research is saying that dairy milk is the single biggest cause of prostate cancer in men. This is no exaggeration. Here is an extract from one of the many similar studies quoted in The Milk Imperative:

" A summary of studies of prostate cancer shows a repeated association between consumption of dairy products and an elevated risk of developing prostate cancer. For example, in one study consuming two glasses of milk per day was associated with a 50% greater risk." Report from the 'Harvard School Of Public Health Nutrition Roundtable', Section 3: 'Calcium: Too Much of a Good Thing?'

3. Dairy milk is bad for motherhood. Did you know that dairy milk can harm a baby even before it is born? Milk contains a cocktail of harmful hormones, allergens, antibiotics, bad fats, rancid cholesterol, toxins, cow blood, bacteria, viruses, PCB's, dioxins, heavy metals, and more. Some of these harmful substances get passed into the delicate body of the unborn child, and later cause ill-health and impaired development as he/she grows up. For the mother, after giving birth dairy milk creates hormonal changes that prevent her from losing weight and regaining a slim figure.

We've all heard about lactose intolerance and milk allergies, but this is just the tip of the iceberg: dairy milk causes more disease than just about anything else by promoting harmful calcification. As fully revealed in The Milk Imperative, new discoveries are revealing for the first time that harmful calcification (and microcalfication) is at the root of most human illness, from cancer to heart disease. Even more shocking is to discover that the calcium and phosphorus in dairy milk play a major role in causing harmful calcification.

Price: US$ 17.50

Link


Zuivel is niet gezond en slechtste bron van calcium


Reaktie lezer over pagina osteoporose en zuivel op fonteine.com

Kijk nou wat ik vind bij dat osteoporose verhaal op jouw site: calcification........Precies datgene waar David Wolfe het over heeft als oorzaak van alle ziekten! Bij zijn Longevity Now programma welteverstaan. Is een "nieuwe" ontdekking van hem:

It seems that harmful calcification, caused by nanobacteria in the body, is at the root of many diseases such as arthritis, kidney stones, heart disease and stroke. These microscopic organisms get fed calcium and phosphorus from the bloodstream and then secrete calcium phosphate to cause calcification. In the book The Milk Imperative the author shows how dairy milk feeds nanobacteria, thus causing many serious diseases

Petra

Link

--

Reaktie Mike Donkers

Ron,

David Wolfe heeft de theorie dat nanobacterien ons uiteindelijk allemaal nekken, inclusief leven in de zee (bijv. zichtbaar als karbonkels, kalkachtige verhardingen, op walvissen), en dat dit de reden is waarom we vergrijzen, verstijven, verzwakken, etc. Bijgevoegd Davids protocol hiervoor en de theorie erachter.

David onderscheidt twee vormen van kalk, eentje die niet opneembaar is voor het lichaam en ons verkalkt (bijv. in melk) en eentje die wel opneembaar is voor het lichaam (bijv. in groene planten).

In Amsterdam beantwoordde David de vraag hoe hij stond tegenover rauwe melk. Interessant was om te zien dat hij die dag diverse keren benadrukte niet dogmatisch te willen zijn. Zijn antwoord was dat ook niet, want hij gaf aan dat rauwe melk een alkalisch vet is dat voor sommige mensen heel positief kan uitwerken. Zelf heeft hij als puber al ontdekt allergisch te zijn voor alle vormen van zuivel, inclusief de rauwe, maar hij is niet per definitie anti-zuivel (rauwe dan welteverstaan).

Zijn opmerking over melk in dit stukje gaat dan ook over gepasteriseerde en gehomogeniseerde zuivel en het is die vorm van calcium waar je lichaam niet op zit te wachten (interessant om te zien dat gepasteuriseerde zuivel wel verzuurt en rauwe melk niet). Deze zuivel is het meest onderzocht en daarvan blijkt uit alle studies dat het al die ellende oplevert kwa verslijming, verteringsproblemen etc. Ik ga dus met Wolfe mee: rauwe melk is niet voor iedereen maar als je het goed kunt tolereren kan het zeer goed en heilzaam zijn. Zoals ik al vaker zeg: van de Balkan tot aan Azie toe hebben traditionele plattelandsbevolkingen er al eeuwenlang heel veel baat bij. De Nederlanders voor WOII eveneens, daarom haalt die generatie nog met gemak de 90 of 100.

Mike


Melk niet goed voor elk

Recent hoorde ik een man van het zuivelbureau een pleidooi houden voor het drinken van meer melk omdat het een hoogwaardig product is. Deze mijnheer heeft waarschijnlijk nog nooit de proef op de som genomen. Voor wie het wil doet het volgende proefje. Neem een glas melk drink het op en steek binnen 5 minuten je vinger in je keel. Tot je verbazing zal er geen melk maar brokken aan elkaar gekleefd wit melkeiwit je mond verlaten. De reden hiervoor is simpel. Wat baby's hebben, hebben wij als volwassenen niet meer; een enzym dat de eiwit in de melk splitst. Dat de samengeklonterde massa niet verteert kan worden door het maag/darmstelsel hoeft verder geen betoog. Drink je geen zoete melk? Gebruik je dan ook geen melkpoeder, drink je nooit cappuccino of chocolademelk? Melk zit in meer producten dan dat je denkt. Zure melk producten daarentegen kunnen weer wel worden verteerd, omdat het aanzuringsproces gebeurt door bacteriŽn die wel dit enzym bevatten. Zure melkproducten zijn zogezegd al voor verteerd,
waardoor het lichaam het wel kan opnemen. Met dank aan collega Marion voor het verhaal van het enzym.

Bron: centrumlifequality.nl


Voedingsexpert Universiteit van Noord Carolina (USA) stelt dat calcium supplementen en zuivel niet goed zijn tegen botontkalking

For years, doctors and scientists have told the public to drink milk, eat dairy products and take calcium supplements to improve bone health and prevent osteoporosis. The problem is they're wrong, according to a new book co-authored by a University of North Carolina at Asheville researcher. Amy Lanou, UNC Asheville assistant professor of health and wellness, and noted health writer Michael Castleman’s new book, "Building Bone Vitality: A Revolutionary Plan to Prevent Bone Loss and Reverse Osteoporosis," dispels the calcium myth using the latest clinical studies and medical information. Published by McGraw Hill, the book hits shelves this month. "Building Bone Vitality" provides readers with practical advice to strengthen bones, reduce the risk of fractures and prevent osteoporosis. Readers will also learn why there's no proof of dairy's usefulness in bone health, despite what doctors say, and why eating low-acid foods and taking daily walks are the most effective ways to prevent bone loss.The authors' suggested eating plan includes six to nine daily servings of fruits and vegetables and no more than one or two servings of high-protein foods such as meat, dairy and eggs daily. Why? Because protein is composed of amino acids. As the body digests high-protein foods, the blood becomes more acidic, leaching calcium from the bones. For example, have you ever taken Tums for acid indigestion? Its active ingredient, calcium carbonate, neutralizes stomach acid because it's highly alkaline. To neutralize excess acid in the bloodstream, the body draws the same compound from bone. A high-protein diet of meat, dairy and eggs draws calcium from bone and eventually causes osteoporosis, the authors say. Of course, fruits and vegetables also contain some protein, but much less than meat, dairy and eggs. Fruits and vegetables also contain a great deal of alkaline material. When you eat these foods, only a small amount of acid enters the bloodstream along with a great deal of alkaline material, which neutralizes the acid. Therefore, the body does not have to draw calcium compounds out of bone. "Fruits and vegetables keep calcium in bone where it belongs," said Lanou. To further back up their theory, Lanou and Castleman pored over completed human clinical trials and found that they also refute the calcium claim. Since 1975, 140 clinical trials have explored calcium's effects on osteoporotic fracture risk. Two-thirds of these studies show no benefit from high calcium intake. Overall, the clinical trials dealing with fracture prevention run two-to-one against calcium, the authors noted. Finally, the authors reviewed research on the impact of exercise on bone health. They found that the consensus of research shows that just 30 to 60 minutes of daily walking is enough exercise to build strong bones. "The good news is that you don't have to join a gym or sweat buckets," said Castleman. "But you do have to walk every day."


Vegan Buddhist nuns have same bone density as non-vegetarians

A study comparing the bone health of 105 post-menopausal vegan Buddhist nuns and 105 non-vegetarian women, matched in every other physical respect, has produced a surprising result. Their bone density was identical. The study was led by Professor Tuan Nguyen from Sydney’s Garvan Institute of Medical Research. He collaborated with Dr Ho-Pham Thuc Lan from the Pham Ngoc Thach Medical University in Ho Chi Minh City, Vietnam. Their findings are now published online in Osteoporosis International. “For the 5% of people in Western countries who choose to be vegetarians, this is very good news,” said Professor Nguyen. “Even vegans, who eat only plant-based foods, appear to have bones as healthy as everyone else.”

“Bone health in vegetarians, particularly vegans, has been a concern for some time, because as a group they tend to have a lower protein and calcium intake than the population at large.” “In this work we showed that although the vegans studied do indeed have lower protein and calcium intakes, their bone density is virtually identical to that of people who eat a wide variety of foods, including animal
protein.” “The nuns’ calcium intake was very low, only about 370 mg a day, where the recommended level is 1,000 mg. Their protein intake was also very low at around 35 g a day, compared with the non-vegetarian group, which was 65 g.”

Professor Nguyen and Dr Thuc Lan chose to study Buddhist nuns because their faith requires them to observe strict vegan diets all their lives. “We didn’t study vegetarians from the West because many are lacto-vegetarians, so could have considerable calcium in their diets. It would have compromised the results,” Nguyen explained. “The Buddhist nuns came from 20 temples and monasteries in Ho Chi Minh City. The control group, 105 non-vegetarian women of exactly the same age, were recruited from the same localities.” Although Professor Nguyen and Dr Thuc Lan do not advocate a vegan diet, they note that fruits and vegetables are likely to have positive effects on bone health. They also note that the study did not measure Vitamin D levels (as important to healthy bone as calcium) and factors such as lifestyle and physical activity. These variables may affect the outcomes for vegetarians elsewhere.


The Great Milk Myth

In the movie Men in Black, the character played by Tommy Lee Jones draws the distinction between a "person" and the mass of "people." He states, "A person is smart, but people are dumb, panicky, dangerous animals, and you know it." In other words, we do a whole lot of things as "people" we would never do as "persons." If you are a "person", you are making the effort to educate yourself, refusing to buy the pre-packaged party line dished out by the conventional medical establishment and media. You think for yourself and take control of your own health. Yet there are some areas that are so ingrained that we all revert to "people" thinking. I would like to discuss one of them in this presentation:

THE GREAT MILK MYTH

Is cow's milk an appropriate food for humans? The "people" answer is "of course," but the "person" answer is "no, it is not good for humans." Cow's milk is species-specific food for calves. It is no more appropriate to drink the milk of cows than it is to drink the milk of other mammals. We do it because we've always done it. It's a "people" thing, and on close inspection, you'll see that all our beliefs about milk are "udder" nonsense.

During this presentation I will try to explain to you what milk really is and I’m going to discuss several milk myths, such as:

Milk Myth #1: Milk Helps Build Strong Bones

Milk Myth #2: Milk is the Ultimate Health Drink

Milk Myth #3: Milk is Necessary for Growing Children

Milk Myth #4: Milk is Pure and Wholesome

First I will start giving you a better image of what milk really is.

What is milk?

Milk is a maternal lactating secretion, a short term nutrient for new-borns. Nothing more, nothing less. Invariably, the mother of any mammal will provide her milk for a short period of time immediately after birth. When the time comes for 'weaning', the young offspring is introduced to the proper food for that species of mammal. A familiar example is that of a puppy. The mother nurses the pup for just a few weeks and then rejects the young animal and teaches it to eat solid food. Nursing is provided by nature only for the very youngest of mammals. Of course, it is not possible for animals living in a natural state to continue with the drinking of milk after weaning.

Is all milk the same?

Then there is the matter of where we get our milk. We have settled on the cow because of its docile nature, its size, and its abundant milk supply. Somehow this choice seems 'normal' and blessed by nature, our culture, and our customs. But is it natural? Is it wise to drink the milk of another species of mammal?

Consider for a moment, if it was possible, to drink the milk of a mammal other than a cow, let's say a rat. Or perhaps the milk of a dog would be more to your liking. Possibly some horse milk or cat milk. Do you get the idea? Well, I'm not serious about this, except to suggest that human milk is for human infants, dogs' milk is for pups, cows' milk is for calves, cats' milk is for kittens, and so forth. Clearly, this is the way nature intends it. Just use your own good
judgement on this one.

Milk is not just milk. The milk of every species of mammal is unique and specifically tailored to the requirements of that animal. For example, cows' milk is very much richer in protein than human milk. Three to four times as much. It has five to seven times the mineral content. However, it is markedly deficient in essential fatty acids when compared to human mothers' milk. Mothers' milk has six to ten times as much of the essential fatty acids, especially linoleic acid. Skimmed cow's milk has no linoleic acid. It simply is not designed for humans.

Clearly, our specialization is for advanced neurological development and delicate neuromuscular control. We do not have much need of massive skeletal growth or huge muscle groups as does a calf. Think of the difference between the demands make on the human hand and the demands on a cow's hoof. Human new-borns specifically need critical material for their brains, spinal cord and nerves.

The correct building blocks have a positive effect. As shown in a remarkable study published in Lancet during 1992 (Vol. 339, p. 261-4), a group of British workers randomly placed premature infants into two groups. One group received a proper formula, the other group received human breast milk. Both fluids were given by stomach tube. These children were followed up for over 10 years. In intelligence testing, the human milk children averaged 10 IQ points higher! Well, why not? Why wouldn't the correct building blocks for the rapidly maturing and growing brain have a positive effect?

Milk consumption
Holland is one of the countries with the highest milk consumption. In Europe, only Ireland and the Scandinavian countries drink more, they drink twice the amount as we do in Holland. In the Southern of Europe, like Italy and Spain, they only drink half the amount as in Holland. Now the biggest part of the world doesn’t drink any milk at all.
Only in North-America and in Australia they drink about the similar amount as in Holland.

Milk Myth #1: Milk Helps Build Strong Bones

American parents pass this myth on to their children, and misguided nutritionists reinforce it. Actually, milk and other dairy products weaken the bones and accelerate osteoporosis. That's right, consumption of milk causes the very condition it's advertised to prevent.

As I'll explain in the next story, osteoporosis results from calcium loss, not insufficient calcium intake. And dairy products, because of their high protein content, promote calcium loss. Studies examining the incidence of osteoporosis have found that high consumption of dairy products is associated with high rates of osteoporosis. If you want strong bones, don't drink milk.

This presentation focuses on debunking a myth sold to the American and European public by a multibillion-dollar industry—an industry that has repeated its marketing message so often and for so long that most people now believe that dairy products are essential to bone health, despite extensive evidence to the contrary. The dairy industry has an army of censuur, public relations consultants, and lobbyists on its payroll but does not have the evidence on its side.
The dairy pushers pay censuur, doctors, and researchers to endorse dairy products, spending more than $300 million annually, just at the national level, to retain a market for their products. The dairy industry provides free teaching materials to schools and pays sports stars, celebrities, and politicians to push an agenda based on profit, not public health. Dr. Walter Willett, veteran nutrition researcher at the Harvard School of Public Health, says that calcium consumption via dairy-product intake "has become like a religious crusade," overshadowing true preventive measures such as physical exercise. To hear the dairy industry tell it, if you consume three glasses of milk daily, your bones will be stronger and you will be able to rest assured that osteoporosis is not in your future. Not so.
After examining all the available nutritional studies and evidence, Dr. John McDougall concludes: "The primary cause of osteoporosis is the high-protein censuur most Americans and Europeans consume today. As one leading researcher in this area said, 'eating a high-protein censuur is like pouring acid rain on your bones.'" Remarkably enough, both clinical and population studies show that milk-drinkers tend to have more bone breaks than people who consume milk infrequently or not at all.
Much of the world's population does not consume cow's milk, and yet most of the world does not experience the high rates of osteoporosis found in the West. In some censuur countries, for example, where consumption of dairy foods is low, fracture rates are far lower than they are in the United States and in Scandinavian countries, where consumption of dairy products is high.
After looking at 34 published studies in 16 countries, researchers at Yale University found that the countries with the highest rates of osteoporosis—including the United States, Sweden, and Finland—were those in which people consumed the most meat, milk, and other animal foods. This study also showed that African-Americans, who consume, on average, more than 1,000 mg of calcium per day, are nine times more likely to experience hip fractures than are South African blacks, whose daily calcium intake is only about 196 mg. Says McDougall, "On a nation-by-nation basis, people who consume the most calcium have the weakest bones and the highest rates of osteoporosis. ... Only in those places where calcium and protein are eaten in relatively high quantities does a deficiency of bone calcium exist, due to an excess of animal protein."
"In only two generations, the rate of hip fractures in the U.S. has quadrupled, and it is currently one of the highest rates in the world. Americans are also near the top of the chart for dairy consumption. Would someone out there please tell me why we keep telling our children that dairy foods strengthen their bones? Excess protein intake-not only from milk but all animal protein sources-increases the need for calcium to neutralize acidic protein breakdown products, destroying bone in the process. A lifetime of a high-protein censuur usually eats away at your bones. Lower protein vegetarian censuur are associated with significantly higher bone mineral density. So the first and most important censuur step is to eat less protein. This generally means cutting down on milk...Although dairy products contain calcium, little of it is deposited in the bones-instead the calcium is used to neutralize the acidity brought on by milk protein."

The Protein Puzzle
The true connection between milk and strong bones and teeth isn't exactly what the dairy industry has been telling us all these years. It's calcium balance-the relationship between the intake and loss of the mineral-that determines bone density. Good bone density attained by the age of 18- 25 usually lasts a lifetime for people who consume a balanced plant-based censuur and remain physically active. The problem with milk and other dairy products is that they are not only rich in calcium but they are also high in protein, which has been shown to create calcium loss through the urinary tract.
Animal Protein causes Metabolic Acidosis -production of acids -in order to neutralize this, the body contracts calcium from the bones and disposes it through the urinary tract.
A 1994 National Institutes of Health Consensus Conference concluded that calcium balance and bone density depended on the ratio of intake to loss, not on calcium intake alone. This evidence is supported by Dr. Walter Willet of Harvard, who found no relationship between calcium intake and hip fractures. Moreover, Professor T. Colin Campbell, referring to a study covering 16 countries, concluded that "the association between the intake of animal protein and fracture rates appears to be as strong as the association between cigarette smoking and lung cancer."
Elderly South African Bantu women don't have osteoporosis, despite having a large calcium drain from nursing an average of 10 children. Their censuur contains only about 440 mg of calcium, less than half what Americans consume. It appears they are protected by their low intake of protein (50 g daily, compared with 91 g by Americans). Eskimos, on the other hand, who consume a very high protein censuur (250 - 400 g) and far more calcium than Americans (2,000 mg daily), have the highest rate of osteoporosis in the world.
While listening to this, please remember that dairy products contain no complex carbohydrates or fiber but are packed with saturated fats and cholesterol and have been linked to heart disease, cancer, Crohn's disease, and a host of childhood illnesses from asthma to diabetes.
Which brings me to the second Milk Myth;

Milk Myth #2: Milk is the Ultimate Health Drink

The notion that milk is healthy for you is, again, "udder" nonsense. While eating fruits, vegetables and whole grains has been documented to lower the risk of heart attack, high blood pressure and cancer, the widely touted health benefits of dairy products are questionable at best. In fact, dairy products are clearly liked as a cause of osteoporosis, heart disease, obesity, cancer, allergies and diabetes. Dairy products are anything but "health" foods.

Got Heart Disease?
Heart disease is America's number one killer, taking as many lives as almost everything else combined. Every day, 3,000 Americans suffer from heart attacks, and more than 1,200 of them die. Those who don't die often suffer another heart attack later. Because we now know what causes heart attacks, we can prevent them.
Since the early 1970s, study after study after study has implicated cow's milk and other dairy products as a cause of heart disease and clogged arteries. It's not just the fat and cholesterol in dairy products, but also the animal protein and milk carbohydrates that are linked to heart disease, as several studies has shown.
A study of food consumption and heart disease in 24 countries concluded, "Direct, linear, and reasonably accurate correlation has been found between coronary heart disease (CHD) mortality rates and the consumption of milk.”
In a study published in The Lancet, researchers comparing heart disease death rates with food intake found that the highest correlation was with milk. The researchers noted that their censuur "strongly supports" previous conclusions that milk is the principle censuur culprit in hardened, narrowed arteries and that the problematic portion of milk is its protein, not its fat.

Got Breast Cancer?
Breast cancer is the most common cancer-related death among women in most of the Western world and the leading cause of death for women under 50. It strikes about 182,000 women in the U.S. each year and kills 46,000. Consuming dairy products is linked to an increased risk for breast cancer because dairy products are high in fat, animal protein, and hormones, each of which increases cancer risk. Since the 1980’s, study after study has linked dairy consumption to a high incidence of breast and other cancers. Women seeking to minimize their chances of breast cancer should avoid milk, other dairy products, and meat.
Japanese women who follow a more Western-style, meat- and dairy-based censuur are eight times more likely to develop breast cancer than their counterparts who eat a plant-based censuur not containing dairy products.
There are numerous other studies to cite. For example, Dr. J.L. Outwater of Princeton University and Drs. A. Nicholson and N. Barnard of The Physicians Committee for Responsible Medicine cite more than 12 epidemiological studies that show a positive correlation between dairy products and breast cancer.
This doesn’t lower the risk for the men, take a look at the studies linked to prostate cancer:

Worried About Prostate Cancer?
Wipe Off That Milk Mustache!
When it comes to preventing prostate cancer, the science is clear: Men who steer clear of milk have significantly lower rates of the deadly disease. According to the World Cancer Research Fund and the American Institute for Cancer Research, 11 separate human population studies have tied dairy consumption to prostate cancer.
The American Cancer Society's top two recommendations to prevent cancer are:
"1. Choose most of the foods you eat from plant sources"; and "2. Limit your intake of high-fat foods, particularly from animal sources."
A study of 41 countries published in Alternative Medicine Review found that as milk consumption rose, so did prostate cancer mortality rates.
Let’s look at the contribution from dairy products to obesity.

Got Fat? - Milk and Obesity
When you put a "milk moustache" on your lips, you are likely to add extra inches to your hips. Each year, the average American consumes almost 600 pounds of dairy products, which is about three times more dairy products than grains and almost five times more dairy than fruit. Considering all the dairy and meat being eaten, it's no wonder that more and more Americans are fighting the battle of the bulge. In fact, 59 percent of American men and 49 percent of American women are overweight, putting them at risk for heart disease, diabetes, hypertension, and early death. According to medical experts, censuur Americans die from weight-related illnesses every year, making fat the country's number-two cause of preventable deaths (smoking is number one). According to researchers at Tufts University, obesity "is now of epidemic proportions in the United States" and "high-fat censuur. are strongly linked" to skyrocketing obesity rates.
Adults aren't the only ones putting on the pounds: The number of overweight kids has more than doubled in the last three decades and is now at "epidemic" levels, according to nutritionists. Two 1995 studies published in the Journal of the American censuur Association found that meat and dairy foods are the main sources of fat in children's censuur.
Dairy products, which contain no fiber or complex carbohydrates at all, are about as high-fat as they come: A glass of milk is 49 percent fat; Swiss and cheddar cheeses are more than 65 percent fat; ice cream and yogurt are almost 50 percent fat; even "low-fat" milk and "non-fat" cottage cheese, which many consumers mistakenly believe to be fat-free, are more than 20 percent fat. The dairy industry tries to deceive us-labelling milk "2 percent," when, in fact, more than 30 percent of that milk's calories come from fat, or labelling cottage cheese "non fat," when one-fifth of its calories come from fat!

Dump the meat and dairy, and you're likely to lose those unwanted pounds!

So I have shown here that milk is not the ultimate health drink for adults, but what about growing children?

Milk Myth #3: Milk is Necessary for Growing Children

Oh really? Here are few reasons kids and milk don't mix. First, milk is the leading cause of iron-deficiency in infants, and, in fact, the American Academy of Paediatrics now discourages giving children milk before their first birthday.
Cow's milk is the number one source of allergies in children, and research links consumption of dairy products, including cow's milk, to colic (stomach cramps), autism, chronic ear infections, type 1 diabetes, acne, obesity, flatulence, constipation, mucus, and a variety of other ailments.
In his world-famous book Baby and Child Care, Dr. Benjamin Spock wrote, "I no longer recommend dairy products".
According to Michael Klaper, M.D., nutritional expert and author of censuur, Children, and the Vegan censuur: "Humans are the only creatures that drink milk from the mother of another species. It's as unnatural for a child to drink the milk of a cow as it is for a dog to nurse from a giraffe! Human children have no nutritional requirements for cow's milk and grow up healthy and strong without it. Cow's milk and the products made from it are laced with foreign, frequently allergy-inciting bovine protein and often contain hydrocarbon pesticides and other chemical contaminants, as well as health-endangering saturated fat.
Also many children are lactose intolerant. Many parents don’t even realise this until their kids get older. What is lactose intolerance anyway?

Understanding Lactose Intolerance
Lactose intolerance is the inability to digest the milk sugar lactose, causing gastrointestinal symptoms of flatulence, bloating, cramps, and diarrhea in some individuals. This results from a shortage of the lactase enzymes which break down lactose into its simpler forms, glucose and galactose.
Virtually all infants and young children have the lactase enzymes that split lactose into glucose and galactose, which can then be absorbed into the bloodstream. Prior to the mid-1960s, most U.S. health professionals believed that these enzymes were present in nearly all adults as well. When researchers tested various ethnic groups for their ability to digest lactose, however, their findings proved otherwise: Approximately 70 percent of African Americans, 90 percent of censuur Americans, 53 percent of Hispanic Americans, and 74 percent of Native Americans were lactose intolerant.1-4 Studies showed that a substantial reduction in lactase activity is also common among those whose ancestry is Arab, Jewish, Italian, or Greek.

In 1988, the American Journal of Clinical Nutrition reported, "It rapidly became apparent that this pattern was the genetic norm, and that lactase activity was sustained only in a majority of adults whose origins were in Northern European or some Mediterranean populations. In other words, censuur tolerate milk sugar only because of an inherited genetic mutation.
Overall, about 75 percent of the world's population, including 25 percent of those in the United States, lose their lactase enzymes after weaning. Amazingly, when you stop drinking milk, your body automatically become lactose intolerant. The recognition of this fact has resulted in an important change in terminology: Those who could not digest milk were once called "lactose intolerant" or "lactase deficient." They are now regarded as normal, while those adults who retain the enzymes allowing them to digest milk are called "lactase persistent."

So, milk doesn’t strengthen your bones, it increases the chance on different kinds of cancer, it increases the risk of obesity and many common child diseases, and lactose intolerance isn’t all that irregular, but at least it’s a pure and natural drink, right?
Wrong again.

MILK MYTH #4: Milk is Pure and Wholesome

WELL, AT LEAST COW'S MILK IS PURE, Or is it? Fifty years ago an average cow produced 2,000 pounds of milk per year. Today the top producers give 50,000 pounds! How was this accomplished? censuur, antibiotics, hormones, forced feeding plans and specialized breeding; that's how.

As if milk weren't bad enough already, the chemical giant, Monsanto Company, and the FDA (Food and censuur Administration) have made it far worse. In 1994 the FDA approved the use of recombinant bovine somatotropin (rbST), a genetically engineered hormone from Monsanto that increases milk production in cows by 10-25%. Milk from cows treated with rbST contains elevated levels of insulin-like growth factor-I (IGF-I), one of the most powerful growth factors ever identified.

IGF-I occurs naturally in both cows and humans and, in a fluke of nature, is identical between these two species. While IGF-I doesn't cause cancer, it definitely stimulates its growth. Not only does rbST elevate your exposure to these growth factors, it also increases infections of the cow's udders. Therefore, cows treated with rbST are given more antibiotics, so higher traces of these censuur, as well as pus and bacteria from infected udders, are found in their milk.

This whole mess is disgusting. All of Europe and Canada have banned this rbST hormone and the US are the only major industrial country using it. But the milking cows in Holland still produce over 5 times the normal amount of milk then they should, also causing infections and other diseases. And growth hormone IGF-I is in al cow’s milk because this is a natural produced hormone of which a calf needs a lot more in it’s first two years because it needs to tenfold it’s weight, in contrary to human baby’s who only need to triple our weight in the first two years.

Any lactating mammal excretes toxins through her milk. This includes antibiotics, pesticides, chemicals and hormones. Also, all cows' milk contains blood! The inspectors are simply asked to keep it under certain limits. You may be horrified to learn that the USDA allows milk to contain from one to one and a half million white blood cells per millilitre. (That's only 1/30 of an ounce). If you don't already know this, I'm sorry to tell you that another way to describe white cells where they don't belong would be to call them pus cells.

To get to the point, is milk pure or is it a chemical, biological, and bacterial cocktail?

Why Haven't You Heard This Before?
The simple and short answer to that, is that government, science, medicine, corporations, and the media have concentrated on profits instead of health. Together they have created confusing information about nutrition.
Like Marion Nestle in her book Food Politics, and Colin Campbell in his book MILK – the deadly poison, show how government has failed to promote health by avoiding statements that certain foods are damaging to health. "But instead of doing this the government is saying that animal products, dairy and meat, refined sugar and fat in your censuur are good for you!" Not only is the government failing the people in its reports and pronouncements, it is also failing to promote research in nutrition.
In one study, funded by the National Dairy Council, a group of postmenopausal women were given three 8-ounce glasses of skim milk every day for two years, and their bones were compared to those of a control group of women not given the milk. The dairy group lost bone at twice the rate of the control group. "Needless to say, this finding did not reach the six o'clock news." This is one study that the dairy industry won't be repeating any time soon.

" ... Make no mistake about it; the dairy industry has been virtually in total control of any and all public health information that ever rises to the level of public scrutiny."
Dr. T. Colin Campbell

At least Holland did pay some attention to this topic and the well known program called ‘Tros Radar’ has dedicated a broadcast on the myths around milk at the 25th of April, 2005. You can review this broadcasting on their website, it takes about 25 minutes. You will listen to the findings of Professor Colin Campbell and Walter Willett and I strongly recommend watching it. http://www.trosradar.nl/?url=PHP/news/20/1174

References (there are much, much more references!! But I’m not going to show them all)
Julian Whitaker's Health & Healing
TOMORROW'S MEDICINE TODAY
October 1998 Vol. 8, No. 10

THE MILK LETTER : A MESSAGE TO MY PATIENTS
Robert M. Kradjian, MD Breast Surgery Chief Division of General Surgery

Physicians Committee for Responsible Medicine
Doctors and persons working together for compassionate and effective medical practice, research, and health promotion.

American Academy of Pediatrics
Work Group on Cow’s Milk Protein and Diabetes Mellitus, 1994

The China Study:
the Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling Implications for censuur, Weight Loss and Long-Term Health
By T. Colin Campbell with Thomas M. Campbell II
Benbella Books, 2005

Dr. Walter Willett,
veteran nutrition researcher at the Harvard School of Public Health

References
1. Feskanich D, Willet WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, censuur
calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective
study. Am J Public Health 1997;87:992-7.
2. Cumming RG, Klineberg RJ. Case-control study of risk factors for
hip fractures in the elderly. Am J Epidemiol 1994;139:493-505.
3. Huang Z, Himes JH, McGovern PG. Nutrition and subsequent
hip fracture risk among a national cohort of white women. Am J
Epidemiol 1996;144:124-34.
4. Cummings SR, Nevitt MC, Browner WS, et al. Risk factors for hip
fracture in white women. N Engl J Med 1995;332:767-73.
5. Finn SC. The skeleton crew: is calcium enough? J Women’s
Health 1998;7(1):31-6.
6. Nordin CBE. Calcium and osteoporosis. Nutrition 1997;3(7/ :664-86.
7. Reid DM, New SA. Nutritional influences on bone mass. Proceed
Nutr Soc 1997;56:977-87.
8. Tucker KL, Hannan MR, Chen H, Cupples LA, Wilson PWF, Kiel
DP. Potassium, magnesium, and fruit and vegetable intakes are
associated with greater bone mineral density in elderly men and
women. Am J Clin Nutr 1999;69:727-36.
9. Prince R, Devine A, Dick I, et al. The effects of calcium
supplementation (milk powder or censuur) and exercise on bone
mineral density in postmenopausal women. J Bone Miner Res
1995;10:1068-75.
10. Pennington JAT. Bowes and Churches Food Values of Portions
Commonly Used, 17th ed. New York: Lippincott, 1998.
11. Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW, Billings JH, Armstrong WT,
Ports TA. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease?
Lancet 1990;336:129-33.
12. Cramer DW, Harlow BL, Willet WC. Galactose consumption and
metabolism in relation to the risk of ovarian cancer. Lancet
1989;2:66-71.
13. Outwater JL, Nicholson A, Barnard N. Dairy products and breast
cancer: the IGF-1, estrogen, and bGH hypothesis. Medical
Hypothesis 1997;48:453-61.
14. Chan JM, Stampfer MJ, Giovannucci E, et al. Plasma insulin-like
growth factor-1 and prostate cancer risk: a prospective study.
Science 1998;279:563-5.
15. World Cancer Research Fund. Food, Nutrition, and the Prevention
of Cancer: A Global Perspective. American Institute of Cancer
Research. Washington, D.C.: 1997.
16. Cadogan J, Eastell R, Jones N, Barker ME. Milk intake and bone
mineral acquisition in adolescent girls: randomised, controlled
intervention trial. BMJ 1997;315:1255-60
17. Scott FW. Cow milk and insulin-dependent diabetes mellitus: is
there a relationship? Am J Clin Nutr 1990;51:489-91.
18. Karjalainen J, Martin JM, Knip M, et al. A bovine albumin peptide
as a possible trigger of insulin-dependent diabetes mellitus. N
Engl J Med 1992;327:302-7.
19. Bertron P, Barnard ND, Mills M. censuur bias in federal nutrition
policy, part I: the public health implications of variations in
lactase persistence. J Natl Med Assoc 1999;91:151-7.
20. Jacobus CH, Holick MF, Shao Q, et al. Hypervitaminosis D
associated with drinking milk. N Engl J Med 1992;326(1:1173-7.
21. Holick MF. Vitamin D and bone health. J Nutr
1996;126(4suppl):1159S-64S.
22. Clyne PS, Kulczycki A. Human breast milk contains bovine IgG.
Relationship to infant colic? Pediatrics 1991;87(4):439-44.
23. Iacono G, Cavataio F, Montalto G, et al. Intolerance of cow’s milk and
chronic constipation in children. N Engl J Med 1998;339(16):1100-4.

References
1. Cuatrecasas P, Lockwood DH, Caldwell JR. Lactase deficiency in the
adult: a common occurrence. Lancet 1965;1:14-8.
2. Huang SS, Bayless TM. Milk and lactose intolerance in healthy Orientals.
Science 1968;160:83-4.
3. Woteki CE, Weser E, Young EA. Lactose malabsorption in Mexican-
American adults. Am J Clin Nutr 1977;30:470-5.
4. Newcomer AD, Gordon H, Thomas PJ, McGill DG. Family studies
of lactase deficiency in the American Indian. Gastroenterology
1977;73:985-8.
5. Mishkin S. Dairy sensitivity, lactose malabsorption, and elimination
censuur in inflammatory bowel disease. Am J Clin Nutr 1997;65:564-7.
6. Scrimshaw NS, Murray EB. The acceptability of milk and milk products
in populations with a high prevalence of lactose intolerance. Am
J Clin Nutr 1988;48:1083-5.
7. Hertzler SR, Huynh BCL, Savaiano DA. How much lactose is low
lactose? J Am censuur Asso 1996;96:243-6.
8. Looker AC, Johnston CC, Wahner HW, et al. Prevalence of low
femoreal bone density in older U.S. women from NHANES III. J
Bone and Mineral Research 1995;10:796-802.
9. Abelow BJ, Holford TR, Insogna KL. Cross-cultural association between
censuur animal protein and hip fracture: a hypothesis. Calif
Tissue Int 1992;50:14-8.
10. Nordin BEC, Need AG, Morris HA, Horowitz M. The nature and
significance of the relationship between urinary sodium and urinary
calcium in women. J Nutr 1993;123:1615-22.
11. Hopper JL, Seeman E. The bone density of female twins discordant
for tobacco use. N Engl J Med 1994;330:387-92.
12. Pennington JAT. Bowes and Church’s Food Values of Portions Commonly
Used, 17th ed. New York: Lippincott, 1998.
13. Iacono G, Cavataio F, Montalto G, et al. Intolerance of cow’s milk
and chronic constipation in children. N Engl J Med 1998;339:110-4.
14. Scott FW. Cow milk and insulin-dependent diabetes mellitus: is there
a relationship? Am J Clin Nutr 1990;51:489-91.
15. Karjalainen J, Martin JM, Knip M, et al. A bovine albumin peptide as
a possible trigger of insulin-dependent diabetes mellitus. N Engl J
Med 1992;327:302-7.
16. Cramer DW, Harlow BL, Willet WC. Galactose consumption and metabolism
in relation to the risk of ovarian cancer. Lancet 1989;2:66-71.
17. Simoons FJ. A geographic approach to senile cataracts: possible
links with milk consumption, lactase activity, and galactose metabolism.
Digestive Disease and Sciences 1982;27:257-64.
18. Jacobus CH, Holick MF, Shao Q, et al. Hypervitaminosis D associated
with drinking milk. N Engl J Med 1992;326(1:1173-7.
19. Holick MF. Vitamin D and bone health. J Nutr 1996;126(suppl);1159S-64S.
20. Weaver CM, Plawecki KL. censuur calcium: adequacy of a vegetarian
censuur. Am J Clin Nutr 1994;59(suppl):1238S-41S.
21. Heaney RP, Weaver CM. Calcium absorption from kale. Am J Clin
Nutr 1990;51:656-7.

References
1. American Academy of Pediatrics, Committee on Nutrition. The use of whole
cow’s milk in infancy. Pediatrics 1992;89:1105-9.
2. Pennington JAT, Church HN. Food values of portions commonly used. New
York, Harper and Row, 1989.
3. Ziegler EE, Fomon SJ, Nelson SE, et al. Cow milk feeding in infancy: further
observations on blood loss from the gastrointestinal tract. J Pediatr
1990;116:11-8.
4. Scott FW. Cow milk and insulin-dependent diabetes mellitus: is there a relationship?
Am J CLin Nutr 1990;51:489-91.
5. Karjalainen J, Martin JM, Knip M, et al. A bovine albumin peptide as a possible
trigger of insulin-dependent diabetes mellitus. N Engl J Med
1992;327:302-7.
6. Roberton DM, Paganelli R, Dinwiddie R, Levinsky RJ. Milk antigen absorption
in the preterm and term neonate. Arch Dis Child 1982;57:369-72.
7. Bruining GJ, Molenaar J, Tuk CW, Lindeman J, Bruining HA, Marner B. Clinical
time-course and characteristics of islet cell cytoplasmatic antibodies in
childhood diabetes. Diabetologia 1984;26:24-9.
8. Cramer DW, Willett WC, Bell DA, et al. Galactose consumption and metabolism
in relation to the risk of ovarian cancer. Lancet 1989;2:66-71.
9. Simoons FJ. A geographic approach to senile cataracts: possible links with milk
consumption, lactase activity, and galactose metabolism. Digestive Diseases
and Sciences 1982;27:257-64.
10. Couet C, Jan P, Debry G. Lactose and cataract in humans: a review. J Am Coll
Nutr 1991;10:79-86.
11. Holick MF, Shao Q, Liu WW, Chen TC. The vitamin D content of fortified
milk and infant formula. New Engl J Med 1992;326:1178-81.
12. Jacobus CH, Holick MF, Shao Q, et al. Hypervitaminosis D associated with
drinking milk. New Engl J Med 1992;326:1173-7.
13. Riggs BL, Wahner HW, Melton J, Richelson LS, Judd HL, O’Fallon M. censuur
calcium intake and rates on bone loss in women. J Clin Invest 1987;80:979-82.
14. Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, censuur calcium, and
bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am J Publ Health
1997;87:992-7.
15. Heaney RP, Weaver CM. Calcium absorption from kale. Am J Clin Nutr
1990;51:656-7.
16. Nicar MJ, Pak CYC. Calcium bioavailability from calcium carbonate and calcium
citrate. J Clin Endocrinol Metab 1985;61:391-3.
17. Dawson-Hughes B. Calcium supplementation and bone loss: a review of controlled
clinical trials. Am J Clin Nutr 1991;54:274S-80S.
18. Mazess RB, Barden HS. Bone density in premenopausal women: effects of age,
censuur intake, physical activity, smoking, and birth control censuur. Am J Clin
Nutr 1991;53:132-42.
19. Nelson ME, Fisher EC, Dilmanian FA, Dallal GE, Evans WJ. A 1-y walking
program and increased censuur calcium in postmenopausal women: efect on
bone. Am J Clin Nutr 1991;53:1304-11.
20. Nielsen FH, Hunt CD, Mullen LM, Hunt JR. Effect of censuur boron on mineral,
estrogen, and testosterone metabolism in postmenopausal women. FASEB
J 1987;1:394-7.
21. Zemel MB. Role of the sulfur-containing amino acids in protein-induced
hypercalciuria in men. J Nutr 1981;111:545.
22. Hegsted M. Urinary calcium and calcium balance in young men as affected by
level of protein and phosphorus intake. J Nutr 1981;111:553.
23. Marsh AG, Sanchez TV, Mickelsen O, Keiser J, Mayor G. Cortical bone density
of adult lacto-ovo-vegetarian and omnivorous women. J Am censuur Asso
1980;76:148-51.


Hormonen uit melk en suikerrijke voeding de aanjager van acne

Teens who avoid milk and sugary foods may experience fewer skin blemishes, according to a new study in April’s International Journal of Dermatology. Hope Ferdowsian, M.D., M.P.H., and her coauthors reviewed 27 previously published scientific studies and found that the more milk young people drank, the more likely they were to develop acne. Sugary foods appear to have a similar effect. Surprisingly, studies involving chocolate were inconclusive."Setting aside milkshakes will likely do more to prevent blemishes than a drugstore full of commercial products," says Dr. Ferdowsian, associate director of the Washington Center for Clinical Research. "Milk appears to fuel hormone imbalances that can lead to acne." Adolescents following a Western diet often experience the overproduction of natural hormones. Hormones or proteins found in milk may increase skin oil production, leading to pimples. Conversely, diets high in fiber-rich foods such as fruits, vegetables, and beans prevent the buildup of excess hormones in the system.

Lees verder


New studies on goats' milk show it is more beneficial to health than cows' milk

It helps to prevent diseases such as anemia and bone demineralization. UGR researchers have carried out a comparative study on the properties of goats' milk compared to those of cows’ milk. Rats with induced nutritional ferropenic anemia have been used in the study. Goats' milk helps digestive and metabolic utilization of minerals such as iron, calcium, phosphorus and magnesium. Part of the results of this research have been published in the prestigious scientific journals International Dairy Journal and Journal Dairy Science.

Lees verder


Low-fat link to prostate cancer

Drinking low or non-fat milk increases a man's risk of prostate cancer, two new studies have found.

Lees verder


What's best? Soy milk, cow's milk, raw milk and fermented milk (kefir)

One of the most common questions I'm asked concerns my recommendations for milk or milk alternatives. My answer on this question has evolved over the years, so today, I'll share my latest preferences for milk and milk-like beverages.

Lees verder


Scientists find how bacteria in cows' milk may cause Crohn's disease

Scientists at the University of Liverpool have found how a bacterium, known to cause illness in cattle, may cause Crohn's disease in humans.

Lees verder


UT Health Science Center researchers study diet and autism

Can autism be "cured" with diet? Researchers at the University of Texas Health Science Center at Houston embark on a double-blind study to find out if wheat and dairy products can affect autistic behavior, as some parents believe.

Lees verder


The Cause Of Heart Disease - High Cholesterol or Excess Calcium?

In the past decade, and into the 21st Century, many well known doctors from across the globe have broken ranks with the conventional “Lipid Theorists” in espousing what they believe to be a more likely cause of arterial disease, and that is the accumulation of excess calcium plaque in coronary arteries. One of these renowned doctors, Arthur Agatston, a Florida cardiologist who is better known as the author of a diet book “The South Beach Diet”, became well known for his studies into the excess calcification that was consistently found in his patients with arteriosclerosis and coronary artery disease. He developed the severity scoring sheet for calcification of the arteries, now known as the Agatston Score.

Lees verder


Many kids 'won't outgrow milk allergy'

COW'S milk allergy persists longer than previously reported, and the majority of children may retain the sensitivity into school age, study findings suggest. "The old data saying that most milk allergy will be easily outgrown, usually by the age of 3 years, is most likely wrong," Dr Robert A. Wood, at Johns Hopkins University School of Medicine, said.

Lees verder


Nonfat milk linked to prostate cancer

The amount of calcium and vitamin D in the diet appears to have little or no impact on the risk of prostate cancer, but the consumption of low-fat or nonfat milk may increase the risk of the malignancy, according to the results of two studies published in the American Journal of Epidemiology.

Lees verder


Dairy Consumption Increases Parkinson's Risk in Men

Consumption of dairy products, especially milk, increases a man's risk of contracting Parkinson's disease, according to a recent study published in the American Journal of Epidemiology. Previous studies have established a link between Parkinson's -- a degenerative central nervous system disorder that commonly causes the impairment of motor skills, including speech -- and the consumption of dairy. However, the mechanism for this effect is not yet understood.

Lees verder


 

 

 


View My Stats