Nieuws maag


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoe Helicobacter pylori bacterie maagkanker veroorzaakt

Maagkanker is ťťn van de vijf meest dodelijke vormen van kanker. De belangrijkste oorzaak is vermoedelijk de bacterie Helicobacter pylori (H. pylori). Op dit moment zijn er geen effectieve therapieŽn voor maagkanker en groeiende verspreiding van resistentie tegen antibiotica compliceert verder de behandeling van de infectie. Onderzoekers van Friedrich-Alexander-Universitšt Erlangen-NŁrnberg (FAU) hebben nu twee mechanismen geÔdentificeerd waardoor deze bacterie maagkanker kan veroorzaken.

Lees verder


Gember is met name gezond voor de maag en vertering - Dr Eric Berg


Maagklachten op de Olympische Spelen - lekkende darmsymdroom?

Een aantal deelnemers aan de Olympische Spelen van Rio hebben maagproblemen gemeld. Ondanks een aantal klachten over maagpijn is officieel ontkend dat atleten het slachtoffer waren van voedselvergiftiging in het dorp van de Olympische atleten in Rio.

Lees verder


IngrediŽnt uit plantaardige olie sleutel tot vernietigen maagzweerbacterie

Therapeutische nanodeeltjes temperen H. pylori bacteriŽn en ontstekingen bij muizen, die leiden tot maagzweren en maagkanker. De bacterie Helicobacter pylori wordt sterk geassocieerd met maagzweren en kanker. Om de infectie te bestrijden, ontwikkelden de onderzoekers van de University of California, San Diego School of Medicine en de Jacobs School of Engineering LipoLLA, een therapeutisch nanodeeltje dat linoleenzuur bevat, een component in plantaardige oliŽn.

Lees verder


Hoe het buikgevoel vrees opwekt

Een onverlichte, verlaten parkeerplaats 's nachts, voetstappen in de duisternis. Het hart klopt sneller en de maag zit in de knoop. We voelen vaak bedreigende situaties in onze maag. Terwijl de hersenen lange tijd gezien werden als het centrum van alle emoties, proberen onderzoekers in toenemende mate vat te krijgen op het spreekwoordelijk buikgevoel. Niet alleen de hersenen sturen de processen in onze buikholte; onze maag stuurt ook signalen naar de hersenen. Het hart van deze dialoog tussen de hersenen en de buik is de nervus vagus die signalen uitzendt in beide richtingen - van de hersenen naar onze interne organen (via de zogenaamde efferente zenuwen) en vanuit de maag terug naar onze hersenen (via de afferente zenuwen).

Lees verder


Grotere kans op maagzweer na fysiek misbruik in de jeugd

Maagzweren die optreden na fysiek misbruik tijdens de kinderjaren is 68% hoger, zegt Universiteit van Toronto (U of T) onderzoeker Odds. Slachtoffers van fysieke mishandeling tijdens de kinderjaren hebben twee keer meer kans op het ontwikkelen van een maagzweer dan mensen die niet werden misbruikt in hun kinderjaren, dit volgens een nieuwe studie van onderzoekers aan de universiteit van Toronto.

“We vonden een sterke en veelzeggende associatie tussen individuen die werden misbruikt tijdens hun kinderjaren en diegene die op latere leeftijd met maagzweren waren gediagnosticeerd“, zegt
hoofdauteur Esme Fuller Thomson, hoogleraar en Sandra Rotman die een leerstoel heeft aan U of T‘s Factor-Inwentash Faculty of Social Work.

“Aanvankelijk dacht ik dat de link zou worden verklaard door factoren zoals stress, overgewicht, roken en alcohol misbruik - kenmerken die sterk geassocieerd worden met maagzweren - maar zelfs na
correctie voor zestien bekende variabelen, hadden diegene die in hun jeugd fysiek misbruikt waren 68% meer kans op het krijgen van een maagzweer dan hun niet misbruikte leeftijdgenoten“.

Mede auteur Jennifer Bottoms, een afgestudeerde van het Masters of Social Work programma aan de U of T, onderstreept de dubbele toepasselijkheid van het onderzoek. “Deze bevindingen wijzen niet alleen
op het belang van het voorkomen van fysiek misbruik tijdens de kinderjaren,“ zei Bottoms, “Zij benadrukken ook de noodzaak om volwassenen te onderzoeken die als kind zijn mishandeld omdat zij het risico lopen op negatieve gevolgen voor hun gezondheid.“

Thomson‘s studie verschijnt online in het Journal of Interpersonal Violence. Onderzoekers gebruikten gegevens van een representatieve gemeenschappelijke steekproef bij 13069 Canadese volwassenen. Meer dan 1000 onderzochte mensen rapporteerden dat ze fysiek misbruikt waren door iemand die dichtbij hen stond voordat ze 18 jaar waren en 493 mensen zeiden dat ze door een zorgverlener gediagnosticeerd waren met een maagzweer.

Vertaling: Lia Keizer


Fysieke training kan chronisch maagzuur verergeren

Vermindering van fysieke training lijkt vanzelfsprekend voor mensen met chronisch maagzuur – teveel lopen en springen kan immers zure oprispingen veroorzaken.

Link

Nelly Busschots


Stomach cancer on the rise

Gastric or stomach cancer is the fourth most common type of cancer and the second most common cause of cancer deaths worldwide. Over the last 50 years here in the United States, rates for this type of cancer have been declining in all ages and races, until now. A new study shows noncardia gastric cancer, found in the lower part of the stomach, is increasing in younger white Americans. Catherine Dolf has more in this weeks JAMA Report.


Tweede operatie tegen maagzuur vaak succesvol

Operaties zijn succesvol bij het verhelpen van maagzuurklachten. Dat concludeert Edgar Furnee in zijn proefschrift. Hij analyseerde patienten die voor een tweede maal een operatie moesten ondergaan vanwege maagzuurklachten. Bij 70 tot 80 procent van de patienten was de tweede operatie succesvol en namen de maagzuurklachten af. Furnee stelt ook dat het noodzakelijk is om tijdens operaties altijd een maagmanchet om de slokdarm te plaatsen, om grote middenrifbreuken te herstellen. Dat verkleint het risico op terugvloed van maagzuur in de slokdarm na de operatie.

Universiteit Utrecht


UMCG gebruikt nieuwe operatietechniek voor behandeling brandend maagzuur

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft onlangs een nieuwe operatietechniek gebruikt voor de behandeling van patiŽnten met brandend maagzuur. De nieuwe techniek is minder belastend voor patiŽnten, zorgt voor minder complicaties en maakt zuurremmende medicijnen veelal overbodig.

Bijna ťťn op de tien mensen heeft wekelijks last van brandend maagzuur en gebruikt hiervoor een maagzuurremmend middel. Soms helpt tijdelijk gebruik van deze middelen, maar vaak moeten mensen deze de rest van hun leven slikken. Een andere behandeling is een operatieve ingreep. Deze operatie gebeurt laparoscopisch, via een kijkoperatie in de buik, waarbij kleine incisies in de buikwand worden gemaakt. Dit is een operatie die soms complicaties meebrengt: het voedsel zakt niet goed naar de maag of de patiŽnt kan niet meer boeren of overgeven.

Endoscopisch
De nieuwe operatietechniek is endoscopisch, waarbij een speciaal ontwikkelde buis door de mond, keel en slokdarm tot in de maag wordt geschoven. Daar klapt het onderste gedeelte van de buis om en 'kijkt' dan omhoog naar de verbinding tussen slokdarm en maag naar de plek waar gewerkt moet worden. Eenmaal precies op zijn plaats, wordt de buis via gaatjes in de wand vastgezogen aan de slokdarm, zodat deze tijdens de ingreep niet kan verschuiven.

Plooi
Bij de endoscopische ingreep wordt een plooi van het begin van de maag vlak onder de slokdarm naar beneden getrokken en met kleine kunststof ankertjes vastgezet. Zo wordt als het ware een versteviging van de maagklep tussen de slokdarm gemaakt. Eťn van de grote voordelen van deze techniek is dat er geen incisies in de buik gemaakt hoeven te worden. De (grotere) kijkoperatie is technisch ook nog uitvoerbaar na de endoscopische methode.

Niet iedere patiŽnt komt voor de nieuwe behandeling in aanmerking. Een patiŽnt moet geen breuk in het middenrif hebben en moet goed reageren op maagzuurremmers. De nieuw endoscopische techniek is bedoeld als alternatief voor chronisch gebruik van maagzuurremmers. Deze techniek is op kleine schaal al in een aantal ziekenhuizen toegepast.

Maagzuur
Bij patiŽnten die vaak last hebben van brandend maagzuur stromen maagzuur en gal vanuit de maag naar de slokdarm, omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet voldoende werkt. Deze sluitspier opent zich voor voedsel door de peristaltische (knijp) beweging van de slokdarm. De sluitspier is meestal gesloten om terugvloed van maaginhoud naar de slokdarm te voorkomen. Door verschillende oorzaken kan de sluitspier ten opzichte van het middenrif verschuiven en minder goed functioneren. De terugvloeiende maag- en galsappen veroorzaken irritaties en ontstekingen in de slokdarm, Verder zijn keel-, luchtweg- en tandproblemen niet ongewoon. Pijn achter het borstbeen, slikproblemen, braakneigingen en misselijkheid, heesheid en zelfs astma-achtige klachten zijn mogelijke symptomen.


Maagvormende stamcellen opgespoord

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht hebben stamcellen ontdekt die een 'mini-maag' kunnen vormen. Een enkele cel met het Lgr5-eiwit op het oppervlak, afkomstig uit de maagwand, kan in het laboratorium uitgroeien tot een maag-achtige structuur. Prof. dr. Hans Clevers en collega's beschrijven deze resultaten in het tijdschrift Cell Stem Cell van januari. De maagwand vernieuwt voortdurend, maar de verantwoordelijke stamcellen konden tot nu toe niet opspoord worden. Dat is onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht nu wel gelukt. Ze herkennen de stamcellen in de maag van muizen aan het eiwit Lgr5. In het laboratorium kan ťťn enkele Lgr5-stamcel uitgroeien tot een maag-achtige structuur. De cellen groeien uit tot een maagwand-eenheid die maandenlang in stand blijft. In het laboratorium heeft deze 'mini-maag' eigenschappen die ook een gewone, volwassen maag heeft. De cellen blijven zichzelf vernieuwen en de stamcellen ontwikkelen zich tot de verschillende typen volwassen cellen. De experimenten zijn uitgevoerd met stamcellen van muizen, maar de resultaten zijn ook van toepassing op mensen omdat de betrokken eiwitten en cellen volledig vergelijkbaar zijn. De resultaten helpen bij het doorgronden van maagkanker en maagontstekingen en zijn een stap op weg naar 'regenerative medicine'. In de toekomst zou het mogelijk worden beschadigd weefsel te vervangen door in het laboratorium (op basis van stamcellen) gekweekt weefsel. Eerder ontdekten Hans Clevers en collega's dat Lgr5-stamcellen kunnen uitgroeien tot darmweefsel en dat ze betrokken zijn bij de vorming van darmtumoren. Deze resultaten stonden vorig jaar twee maal in het tijdschrift Nature.


Aspirin Can Cause Internal Bleeding

U.K. doctors are being told not to prescribe Aspirin for patients unless they have heart conditions due to the fact that Aspirin can cause severe internal stomach bleeding.

Link


Genetische achtergrond van maagkanker

Het ontstaan van maagkanker is nog niet volledig begrepen. Sommige maagcarcinomen ontstaan via bekende histologische veranderingen; in andere gevallen zijn de eerste veranderingen minder goed bekend. Tijdens het ontstaan van maagkanker zijn verschillende chromosomale gebieden aangedaan en een groot aantal signaalmoleculen komt dan anders tot expressie. Robert Sitarz onderzocht 'Early-onset gastric cancer', een bijzondere vorm van maagkanker. 'Early-onset gastric cancer' of EOCG blijkt uniek te zijn binnen de familie van maagtumoren. Deze tumoren ontstaan door genetische veranderingen die bij EOCG sneller optreden dan bij andere vormen van maagkanker. Volgens het onderzoek van Sitarz lijken omgevingsfactoren een kleinere rol te spelen bij het ontstaan van EOGC vanwege de jonge leeftijd waarop deze tumoren ontstaan. De exacte achtergrond van EOGC-carcinogenese blijft onduidelijk. Een kiembaanmutatie in deze patienten moet nog ontdekt worden.

Universiteit Utrecht


Relatie tussen terugstromend maagzuur en overmatig boeren

In zijn proefschrift gaat Maarten Hemmink in op de achtergrond van refluxziekte en overmatig boeren. Hij laat bijvoorbeeld zien dat acute psychologische stress de gevoeligheid van de slokdarm voor maagzuur niet beinvloedt, zowel bij gezonde vrijwilligers als bij patienten met klachten van zuurbranden. Bij patienten met refluxklachten vond Hemmink een relatie tussen 'boven-maags boeren' en het terugstromen van maaginhoud naar de slokdarm. Daarnaast blijken patienten met als belangrijkste klacht overmatig boeren, extreem veel bovenmaagse boeren te laten. Deze patienten kunnen baat hebben bij een behandeling door een logopedist. Tenslotte beschrijft hij een groep patienten die een grote hoeveelheid lucht heeft in maag of darmen. Deze patienten slikken veelvuldig lucht in, wat leidt tot klachten van een opgezette buik, een opgeblazen gevoel en overmatig boeren.

Universiteit Utrecht


Eiwit, zout en maagzuur

Diegene die eiwitrijke levensmiddelen wil verteren, heeft in ieder geval veel maagzuur nodig, en daarom een tegemoetkomende hoeveelheid aan zout, die oftewel van buitenaf toegevoerd wordt of in het lichaam zelf gevormd wordt, omgevormd, getransmuteerd worden moet. Hoe geringer dus de zouthoeveelheid in het lichaam, om zo zwakker is de maagzuurvorming. De maagzuurvorming staat daarom in een directe verhouding tot de zouthoeveelheid in het lichaam! Op grond van de anti-zoutpropaganda van de laatste tientallen jaren in bepaalde voedingswetenschapelijke krijgen verbreidde zich in veel landen de zogenaamde gezondheidsvoordelen van een zoutarme voedingswijze. Ik stel daarom altijd vaker bij vegetariŽrs en veganisten en onder zich bewust voedende volwassenen met hun kinderen die deze aanbevelingen opvolgen een relatief zoutzuurgebrek vast. Bijna alle betroffenen berichten me daarom van een verhoogde gevoeligheid ten opzichte van eiwitrijke maaltijden. Het is echter tot nu toe niemand bewust geweest dat er velen naar mij toe kwamen met om te beginnen veel uiteenlopende maag- en darmsymptomen, darmschimmelziektes en de gevolgen daarvan tot aan allergieŽn aan toe die meestal met deze zoutvermindering in verband staan.

Rob Hundscheidt


Which segments of the gastrointestinal tract does Salmonella enteritidis penetrate?

Salmonella enteritidis is one of the main causes of food-borne illness worldwide. The virulence of this organism depends on its ability to penetrate into the Payers patches, and survive and multiply. Thus, knowledge about the port of entry may lead to new insights into prevention and therapy. A research group led by Dr. Cheng has found the jejunum, ileum and cecum were the primary sites of invasion in mice after oral challenge.

Lees verder


Maagdarmziektes

Een oud Duits spreekwoord luidt “der Tod sitzt im Darm”. Van de andere kant kunnen we stellen dat gezondheid begint in de darm. Zeer veel ziektebeelden vinden hun oorsprong in het maagdarmkanaal. De darm tenslotte is ons grootste immunologische orgaan met een oppervlakte van circa 400 m2. De inhoud van de darm is voor het lichaam in principe buitenwereld. De darmwand heeft daarbij een groot aantal afweermechanismen ingebouwd die beginnen met de normale darmflora, de enzymatische reacties, de slijmvorming, de mechanische barriŤres en natuurlijk ook de immunologische reacties. Indien een afweercel gevormd wordt zal deze nog geen goede functie hebben. De cel is nog onrijp en moet als ware naar school. Eťn van deze scholen zijn de zgn. Peyerse plaques in de darm. Hier krijgt de immuuncel een scholing waarna deze in de circulatie terecht komt. Hier gaat de cel via een ruime boog weer terug naar de darm doch ook de andere slijmvliezen, huid e.d. worden verzorgd. Dit is dus de directe relatie die er ligt tussen het functioneren van de darm en allerhande ziektebeelden.

Lees verder


Acute gastric injury due to high-dose analgesics?

Analgesics, NSAIDs and acetaminophen, are commonly used for the relief of fever, headaches, and other minor aches and pains. The gastrointestinal side effects of NSAIDs are well documented and acetaminophen is accepted to be a safe drug for the gastrointestinal system. Acute effects of short-term, especially high-dose NSAID and acetaminophen use have not been studied adequately. A research article to be published on November 21 , 2008 in the World Journal of Gastroenterology addresses this question. The research team led by Dr. Soylu and her colleagues from Bakirkoy Dr. Sadi Konuk and Dr. Lutfi Kirdar Kartal Research and Training Hospitals in Istanbul investigated the gastrointestinal side effects of high dose acetaminophen and NSAIDs. Acetaminophen and non-steroidal anti-inflammatory drugs are widely used analgesics alone or in combination with other drugs with or without prescription. Acetaminophen is sometimes grouped with NSAIDs; however, it is not an NSAID. Gastrointestinal side effects of NSAIDs at therapeutic doses are well documented. However, acetaminophen is accepted to be free of gastrointestinal side effects at therapeutic doses. The study group consisted of 50 patients admitted to the emergency department with high dose analgesic ingestion with suicidal intent. Thirty patients with or without mild complaints of dyspepsia were selected as the control group. The study results indicated that gastric lesions were similar between the groups. Thus, acetaminophen is not free of gastrointestinal side effects at high doses. Dr. Soylu states that this paper is one of the first to document the endoscopic acute gastric damage caused by acute high-dose acetaminophen, but there still remain several questions to be answered. Gastrointestinal side effects of NSAIDs appear within therapeutic doses, but the gastrointestinal side effects of acetaminophen within therapeutic doses still remain to be investigated.

Lees verder


Some antidepressants associated with gastrointestinal bleeding

A class of antidepressants known as selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) appear to be associated with bleeding in the upper gastrointestinal tract, according to a report in the July issue of Archives of General Psychiatry, one of the JAMA/Archives journals. The effects appear increased when antidepressants are combined with other stomach-harming medications and decreased when acid-suppressing agents are used.Since the early 1990s, case reports have suggested an association between SSRIs and bleeding in the upper gastrointestinal (GI) tract, according to background information in the article. "The wide use of this drug class requires research to provide more accurate risk estimates, to identify factors that may further increase the risk and, in particular, to determine whether using acid-suppressing agents may reduce the risk," the authors write. "It is also important to determine whether venlafaxine hydrochloride, a new antidepressant related to SSRIs, also increases the risk of bleeding, as some individual case reports have suggested."

Lees verder


Researchers discover primary sensor that detects stomach viruses

Scientists at Washington University School of Medicine in St. Louis have identified the primary immune sensor that detects the presence of stomach viruses in the body. They show that the sensor -- a protein called MDA-5 -- triggers an immune response that revs up the body's defenses to fight off the infection. This knowledge may help develop a treatment that prevents or reduces infection, the researchers suggest in their study, published July 18 in the open-access journal PLoS Pathogens.

Lees verder


Lack of Stomach Acid - Hypochlorhydria - Can Cause Lots of Problems

When any of the above problems go wrong, it can result in symptoms of Accelerated ageing because of malabsorption, Wind, gas and bloating as foods are fermented instead of being digested, i.e. irritable bowel syndrome. A tendency to allergies. The reason for this is that if foods are poorly digested then large antigenically interesting molecules get into the lower gut, where if the immune system reacts against them, that can switch on allergy. Gastro-esophageal reflux disease (GERD). [See also "Acid Stomach - or Not Enough Stomach Acid? The Symptoms are Similar, but For CFS and FMS Patients It's Often the Latter."] Iron deficiency (anemia). B12 deficiency. A tendency to Candida dysbiosis or bacterial dysbiosis [imbalance in the natural flora of the gut].

Lees verder


Stomach ulcer bug causes bad breath

Bacteria that cause stomach ulcers and cancer could also be giving us bad breath, according to research published in the December issue of the Journal of Medical Microbiology. For the first time, scientists have found Helicobacter pylori living in the mouths of people who are not showing signs of stomach disease. The mouth is home to over 600 different species of bacteria, some of which can cause disease. Helicobacter pylori has recently been shown to cause stomach ulcers and is also responsible for a large proportion of gastric cancers. Scientists estimate that between 20 and 80 % of people in the developed world and over 90 % of people in the developing world carry the bacterium. "Recently, scientists discovered that H. pylori can live in the mouth," said Dr Nao Suzuki from Fukuoka Dental College in Fukuoka, Japan. "We wanted to determine whether the bacteria can cause bad breath, so we tested patients complaining of halitosis for the presence of H. pylori." The researchers found the bacteria in the mouths of 21 out of 326 Japanese people with halitosis (6.4%). In these people, the concentration of a bad breath gas and the level of oral disease was significantly higher. In patients with periodontal (gum) disease, 16 of 102 people (15.7%) had H. pylori in their mouths.

Lees verder


Life savers in the gut

Researchers from the European Molecular Biology Laboratory have discovered that proteins that regulate the body's iron household play a vital role in making sure enough nutrients and water are absorbed in the intestine. Mice lacking these proteins suffer from weight loss and dehydration, the scientists report in the current issue of Cell Metabolism.

Lees verder


Research in twins defines shared features of the human gut microbial communities - variations linked to obesity

Trillions of microbes make their home in the gut, where they help to break down and extract energy and nutrients from the food we eat. Yet, scientists have understood little about how this distinctive mix of microbes varies from one individual to the next. Now, by cataloging the microbial species in the guts of lean and obese, identical and fraternal female twins and their mothers using a new generation of powerful DNA sequencers, researchers at Washington University School of Medicine in St. Louis have discovered that each individual carries a unique collection of bacteria, although the communities are more similar among family members. When the scientists looked more deeply at the microbes' DNA, they found a striking similarity: The various collections of bacterial species carried a common set of genes that performed key functions to complement those performed by our human genes. The study is available in the advance online Nature.

Lees verder


New relief for unexplained chest pain

The discomfort caused by esophageal -- noncardiac -- chest pain is often severe, driving many patients to emergency rooms and physicians' offices despite the fact that the ailment has no definable pathology. Although this pain may sometimes be the result of acid reflux disease, when this is absent most patients present hypersensitivity of the esophagus, and a recent study suggests a potential new way of managing this and other symptoms.

Lees verder


New reflux guidelines released

New, updated guidelines for esophageal reflux testing appear in the American Journal of Gastroenterology. Developed and approved by the American College of Gastroenterology, these guidelines summarize advances in gastroesophageal reflux disease diagnostic testing and how they have modified the clinical management of esophageal disorders.

Lees verder


 

 

 


View My Stats