Nieuws longkanker


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Glycemische index gekoppeld aan longkanker risico bij bepaalde populaties

Volgens een nieuwe epidemiologische studie aan het ĎMD Anderson Cancer Centerí van de Universiteit van Texas, is een dieet met een hoge glycemische index (GI), index die aangeeft hoe snel koolhydraten de bloedsuikerspiegel verhogen, geassocieerd met een verhoogd risico op longkanker bij niet-Spaanse blanken.

Lees verder


De combinatie van blootstelling aan asbest, asbestose en roken verhoogt sterk het risico op longkanker

Volgens een nieuwe studie is de kans op het ontwikkelen van longkanker geassocieerd met blootstelling aan asbest, asbestose en roken sterk toegenomen als deze drie risicofactoren worden gecombineerd en stoppen met roken vermindert het risico op het ontwikkelen van longkanker in dit geval. "De interacties tussen blootstelling aan asbest, asbestose en roken en hun invloed op het risico op longkanker zijn onvoldoende gekend," aldus hoofdauteur Steven B. Markowitz, MD DrPH, hoogleraar arbeids- en milieu-geneeskunde aan de School of Earth & Environmental Sciences at Queens College in New York. "In onze studie van een grote groep aan asbest blootgestelde personen en meer dan 50.000 niet-blootgestelde controles bleek dat de risicofactor op longkanker verhoogde in geval van de combinatie van twee risicofactoren en opnieuw verhoogde bij de combinatie van de drie hoger vernoemde risicofactoren met een factor 37.

Lees verder


Chinese kruiden lijken veelbelovend bij longkanker, griep, idiopathische longfibrose

De chinese kruiden JHQG, BFXL en BFHX, zouden significante voordelen kunnen bieden voor patienten met kleincellig longcarcinoom (KLC), idiopathische longfibrose (IPF), en griep. In 3 aparte onderzoeken onderzochten researchers van de Chinese Academie van Medische Wetenschap de gezondheidsvoordelen voor patienten met KLC, IPF en griep.

Lees verder


Flaraxin en (long)kanker

Hallo Ron,

Een paar weken geleden heb ik een stukje geschreven over mijn man die kankerpatient is en al een tijdje Flaraxin gebruikt.  Ik meende dat er wel mensen zouden reageren omdat ik heb aangeboden hen wegwijs hiermee te maken ,omdat het niet in Nederland verkrijgbaar is. Ik heb geen enkele reaktie ontvangen door wat voor rede dan ook .Ik vind dit voor kankerpatienten zo belangrijk dat zij van dit middel afweten en wil vragen of u onderstaand stukje nogmaals wil aannemen voor uw site.? Het gaat tenslotte om mensenlevens ! die mogelijkerwijs genezen zouden kunnen worden met dit middel. Hier staat een organisatie achter die alles wat kanker veroorzaakt en kanker kan genezen bekend maakt Ik zet mijn emailadres erbij ,ik hoop dat dat mag,dat dat geen probleem is.

Met vriendelijke groet.
Lies Rensen
.
Flaraxin kan kanker genezen .

Er is een middel Flaraxin dat kanker kan genezen het is een middel dat door een Belgische importeur uit de Oekraine is gehaald Een geregistreerd middel!!!! maar helaas niet in Nederland en Belgie . Het heeft een hele grote werking bij praktisch alle kankersoorten. De importeur heeft al veel pharm bedrijven , regeringen en allerlei instanties aangeschreven om dit ook in Belgie en Nederland te krijgen ,zonder enig resultaat. Het afschuwelijke van deze zaak is dat er nu onnodig mensen overlijden die met dit middel een grote kans hadden gemaakt om nog een tijd te kunnen leven. Big pharma heeft geen interesse omdat zij ook weten ,wanneer dit tot de mensen door gaat dringen zij met alle chemokuren blijven zitten .Dat hebben zij ook meedegedeeld aan de importeur Zij waren niet geinteresseerd en er hoefde ook geen kontakt meer opgenomen te worden.

De consequentie is dat ook artsen en specialisten dit niet durven te geven of voor te schrijven ,vanwege hun BIG registratie .Of tonen totaal geen interesse of misschien weten zij dit ook niet. Het enigste wat U in zo een situatie kunt doen is zelf te zoeken naar mogelijkheden. Het 1e wat U zou kunnen doen is de site van Flaraxin in het Nederlands maar ook de Engelse versie goed te bekijken . Daarna zou U kontakt op kunnen nemen met de Belgische importeur.en ook te bespreken hoe dit voor u gaat helpen en wat te doen . Hij neemt kontakt op met de tussenpersoon van dat ziekenhuis die de Russische oncologen ervan op de hoogte gaat stellen van uw ziekte en ook het behandelplan van deze oncologen .

Het lijkt moeilijk maar er zijn een aantal mensen in Belgie en Nederland die dit reeds gebruikt hebben Zij hebben ervaring hoe die weg te bewandelen  Mijn man heeft sinds 5 jaar longkanker .Hij heeft Jan Febr Maart 2010 weer 3 maanden lang chemokuren gehad maar die zijn niet aangeslagen  Wij zijn gaan zoeken en zijn ook gaan praten bij de importeur Hij heeft kontakt gezocht met de persoon die in contact staat met de oncologen uit het ziekenhuis en heeft daar een behandelplan van gekregen .
Flaraxin is een middel op natuurlijke basis met jodium en dat gaat per infuus..

Geeft absoluut geen bijwerking en de patient gaat zich er prima bij voelen, knapt er van op .Gezond liefst biologisch eten ,veel fruit, groente ,vis enz doet de patient enorm goed. Lees de site www.flaraxin.com U mag mij ook mailen voor meer informatie.Wij zijn ook weer door andere mensen geholpen en nu willen wij ook andere mensen helpen. Als uw dokter u niet wil helpen, is er een arts ,die u gaat helpen ! Dat probleem is er niet .mail naar l.rensenvangilst@chello.nl of neem kontakt op met de belgische importeur .


Glucosamine en chondroÔtine beschermen tegen long- en darmkanker

Gebruikers van gewrichtsbeschermende supplementen met glucosamine en chondroÔtine verminderen hun kans op darm- en longkanker.

Link


Verband tussen vitamine B en longkanker

Mensen met veel B-vitamines in hun bloed lopen mogelijk minder kans om longkanker te krijgen, zo blijkt uit een nieuwe studie gefinancierd door het wereldwijde World Cancer Research Fund netwerk; de moederorganisatie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de International Agency for Research on Cancer en gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen met een bovengemiddeld niveau aan vitamine B6 en methionine (een verwante voedingsstof) de helft minder kans hebben om longkanker te ontwikkelen. Mensen met een hoog niveau aan vitamine B6 en folaat (vitamine B11) en daarnaast een hoog niveau aan methionine hebben zelfs twee derde minder kans op longkanker.

Dr. Paul Brennan, onderzoeksleider van de studie, stelt: "De uitkomsten zijn veelbetekenend, omdat de risicoverlaging bij rokers, voormalig rokers en niet-rokers even groot is. Er is echter meer onderzoek nodig om te bevestigen dat B-vitamines de kans op longkanker daadwerkelijk verkleinen. Als verder onderzoek onze bevindingen bevestigt, zal de volgende stap bestaan uit het identificeren van de optimale hoeveelheden B-vitamines in voeding voor het verkleinen van de kans op kanker."

Dr. Panagiota Mitrou, Science Programme Manager bij het World Cancer Research Fund: "Ik ben zeer verheugd met deze uitkomsten. Ze helpen ons de processen bij longkanker te begrijpen en zouden implicaties kunnen hebben voor preventie.

"Het is echter van vitaal belang dat we rokers duidelijk maken dat een hogere consumptie van B-vitamines geen vervanging is voor stoppen met roken, en dat ook nooit zal zijn. Roken is namelijk veruit de grootste risicofactor bij longkanker. De ontwikkelingen op dit gebied mogen niet ten koste gaan van het werk dat wereldwijd wordt verzet om het aantal rokers te verminderen.

"Daarnaast moeten we niet vergeten dat longkanker ook voorkomt bij mensen die nooit hebben gerookt, of met roken zijn gestopt. De onderzoeksbevindingen zouden kunnen betekenen dat deze mensen zelf iets kunnen doen om hun kans op longkanker te verkleinen. Een ander belangrijk punt dat we willen benadrukken is dat deze studie niet laat zien dat het innemen van B-vitamines in de vorm van voedingssupplementen effect heeft op het longkankerrisico."

Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker voorkomen kan worden door een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en een gezond gewicht. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds raadt het gebruik van voedingssupplementen ter preventie van kanker af.


Richten op metastatische longtumoren

Bij een nieuw onderzoek wordt gebruik gemaakt van een verfijnde genomische analyse om ingewikkelde signalen op celniveau die de motor zijn achter de dodelijke verspreiding van longkanker, in beeld te brengen. Het rapport is gepubliceerd door Cell Press in het juni nummer van het tijdschrift Cancer Cell. Er zijn bepaalde moleculen gevonden, die te maken hebben met de vaak fatale metastase van een veel voorkomend type longcelkanker. De informatie wordt gebruikt om effectieve, therapeutische strategieŽn te ontwerpen.

Link

Ignit Bekken


Longkanker in vroeg stadium op te sporen met scan

In een vroeg stadium is longkanker beter op te sporen met een lage dosis CT-scan, dan met een digitale rŲntgenfoto. Dit concludeert radioloog-in-opleiding Bartjan de Hoop van het UMC Utrecht in zijn proefschrift.

Link


Veelbelovende strategie voor de behandeling van longkanker

Een onderzoeksteam van de "Sahlgrenska Academie" van de Universiteit van Gothenborg te Zweden heeft in een studie aangetoond, dat twee enzymen die duidelijk aan elkaar gerelateerd zijn een middel kunnen vormen voor de behandeling van longkanker. Deze ontdekking werd gedaan toen de onderzoekers de produktie van de twee enzymen blokkeerden bij genetisch gemanipuleerde muizen.Dit resulteerde in de stopzetting van celgroei, minder tumoren en een grotere overlevingskans bij de muizen.

Link

Makozie


Radon in gebouwen -- Een onderschat risico voor longkanker in de milieugeneeskunde

Blootstelling aan radon en hiervan afgeleide afvalproducten levert een grote bijdrage aan de blootstelling aan straling van de bevolking. De meest voorkomende blootstelling aan de straling door radon in woonkamers en slaapkamers is in Duitsland 49 Bq/m3. Het is vastgelegd in wetenschappelijke literatuur dat radon in gebouwen het risico op longkanker aanzienlijk verhoogt, waarschijnlijk in een lineaire dosis-respons relatie zonder drempel. Elke 100 Bq/m3 verhoging in de radon concentratie wordt geschat op een toename in het relatieve risico op longkanker met 8-16%. Na het roken van sigaretten is radon de tweede voornaamste veroorzaker van longkanker bij de bevolking zonder professionele blootstelling.

Link

Ingeborg


Chemotherapie niet langer standaardoplossing longkanker

Artsen bewijzen bestaan andere vorm longkanker

Chemotherapie is niet langer de standaardoplossing voor patiŽnten met longkanker. Artsen hebben bewijs gevonden dat er een andere vorm van longkanker is, die om een totaal andere behandeling vraagt. Met de andere behandeling kan de ziekte langer worden onderdrukt en hebben patiŽnten minder last van ernstige bijwerkingen. Deze vorm van longkanker treft jaarlijks zo'n duizend Nederlanders en is met een test aan te tonen.

De eerste aanwijzingen voor deze andere vorm van longkanker kwamen aan het licht tijdens onderzoek van de Harvard Medical School. De onderzoekers constateerden dat een deel van de patiŽnten niet of nauwelijks reageerden op het middel Iressa(R) (gefitinib) en een deel juist heel goed. Ze ontdekten dat de laatste groep een afwijking (mutatie) had in de EGF-receptor op de tumorcellen. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift New England Journal of Medicine.

Onlangs hebben andere onderzoekers aangetoond dat bij patiŽnten met deze mutatie gefitinib zelfs effectiever is dan chemotherapie. Daarnaast bewezen zij dat patiŽnten met deze vorm van longkanker beter reageren op medicijnen en een langere gemiddelde overleving hebben dan patiŽnten die deze mutatie niet hebben. Bovendien gaven deze patiŽnten aan minder last te hebben van ernstige bijwerkingen, dan patiŽnten die chemotherapie kregen. Bijkomend voordeel is dat patiŽnten voor de nieuwe behandeling niet naar het ziekenhuis hoeven; de pil kan thuis worden geslikt. Het innovatieve middel van AstraZeneca is vanaf 1 februari in Nederland verkrijgbaar.

"De standaardoplossing voor longkanker geldt niet meer", zegt prof. dr. Egbert Smit, longarts aan het VUMC in Amsterdam. "Deze vorm van longkanker vraagt om een andere behandeling. Het is belangrijk dat longkankerpatiŽnten meteen na de diagnose op deze mutatie worden getest. Het gaat om ongeveer vijftien procent van alle patiŽnten met longkanker. Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat toch om een kleine duizend patiŽnten per jaar. PatiŽnten met deze vorm van longkanker hebben een gunstiger prognose en hebben baat bij een andere behandeling dan chemotherapie."

EGFR (Epidermal growth factor receptor) staat voor epidermale groeifactor receptor. Iedereen heeft deze receptor, maar bij patiŽnten met de EGFR-mutatie zit er geen rem op het delen van cellen waardoor longkanker ontstaat. Gefitinib remt de receptor heel krachtig en gericht, terwijl chemotherapie minder specifiek werkt en ook meer gezonde lichaamscellen aantast. Jaarlijks krijgen ruim 9000 Nederlanders longkanker. De ziekte wordt meestal ontdekt als het is uitgezaaid. Een operatie is dan niet meer mogelijk, wel kunnen medicijnen verlichting geven.


Groene thee drinken verkleint de kans op longkanker

Rokers die meer dan ťťn kop groene thee per dag drinken hebben twaalf keer minder kans op longkanker dan rokers die geen thee drinken.

Link


Longkankeronderzoek UMCG onder de loepMogelijk verband kanker door uitstoot Corus

Uit het onderzoek blijkt dat in bepaalde gebieden in de IJmond meer longkanker voorkomt dan gemiddeld in de regio.

Link


Radongas is na tabak belangrijkste oorzaak kanker

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de aanbevolen drempel voor radon met factor 10 verminderd, omdat het na tabak de belangrijkste verwekker van kanker is.

Link


New mechanism links smoking to lung damage

A poorly understood and previously unsuspected mechanism may be the key to understanding how life-style associated forms of oxidative stress, such as exposure to cigarette smoke, damage cells in the lungs.

Lees verder


Defects in critical gene lead to accelerated lung tumor growth

Scientists at the University of North Carolina at Chapel Hill School of Medicine and Harvard Medical School have found that a mutated tumor suppressor gene, LKB1, may result in lung tumors that are more aggressive and more likely to spread throughout the body.

Lees verder


Deaths from lung cancer could be reduced by better policies to control indoor radon

About 1100 people each year die in the UK from lung cancer related to indoor radon, but current government protection policies focus mainly on the small number of homes with high radon levels and neglect the 95% of radon related deaths caused by lower levels of radon, according to a study published on bmj.com today.The authors argue that installing basic and cheap measures to prevent radon in all new homes would be more cost-effective and have greater potential for reducing lung cancer deaths caused by radon, and UK Building Regulations should be amended to enforce this.Radon in the home is a natural air pollutant produced by the decay of uranium in the ground. Radon gas seeps into buildings through cracks and holes in the foundations and when it decays it produces particles that can enter the lungs and expose them to damaging radiation.

Lees verder


Gene panel predicts lung cancer survival, study finds

Researchers from four leading cancer centers have confirmed that an analysis involving a panel of genes can be used to predict which lung cancer patients will have the worst survival. The finding could one day lead to a test that would help determine who needs more aggressive treatment.

Lees verder


Tracking tumors with bated breath

Breathing is a major complication for radiation treatment of lung cancer. The latest technology plans to tackle the problem by moving the radiation beam in unison with the breath. To help in the tracking, researchers have devised a new algorithm -- similar to one used by the post office -- that can predict where a tumor will be one second beforehand.Breathing is a problem in radiation treatment not only for lung cancer, but also for cancers in other parts of the abdomen. Medical physicists have traditionally dealt with this motion by shooting a beam that broadly covers the area in which the tumor is located. Because there will be plenty of healthy tissue inside this big margin of error, the beam strength has to be turned down low.A better way to treat cancer is to use intense, highly-focused beams that only strike the tumor. This is why the next generation of radiation treatments have robotic arms or special shutters that can move the beam up and down to stay centered on a moving target. But these new techniques will require a precise way to track where the tumor is inside the chest.

Lees verder


Induction of apoptosis in human lung cancer cells by curcumin

Curcumin, a phenolic compound from the rhizome of the plant Curcuma longa has anti-inflammatory, antioxidant and anticanceractivities. Although the precise mode of action of this compound is not yet elucidated, studies have shown that chemopreventive action of curcumin might be due to its ability to induce apoptosis and to arrest cell cycle. Curcumin induced apoptosis in both the lung cancer cell lines. The data also suggest a p53 independent induction of apoptosis in lung cancer cells.

Lees verder


Lung Cancer Cells' Survival Gene Seen as Drug Target

One of the deadliest forms of cancer appears to carry a specific weakness. When a key gene called 14-3-3zeta is silenced, lung cancer cells can’t survive on their own, researchers have found. The gene is a potential target for selective anti-cancer drugs, says Haian Fu, PhD, professor of pharmacology and of hematology and oncology at Emory University School of Medicine and Emory Winship Cancer Institute.

Lees verder


UAB research could improve the prognosis and treatment of lung cancer

A group of scientists at the Universitat AutÚnoma de Barcelona, has published research on an enzyme that is detected in large quantities only in lung cancers. This enzyme can appear even when the cancer has not yet developed. Thus this molecule would serve as a good marker in the diagnosis and prognosis of the disease. The research is of great interest for potential future therapeutical applications as well.

Lees verder


Gene which protects against lung cancer identified

A study led by researchers at The University of Nottingham has identified a gene that protects the body from lung cancer. The research, published in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences, USA and funded by a £72,000 grant from the British Lung Foundation, has found that the tumour suppressor gene, LIMD1, is responsible for protecting the body from developing lung cancer — paving the way for possible new treatments and early screening techniques. Lead researcher Dr Tyson Sharp and his University of Nottingham team, together with US collaborator Dr Greg Longmore, set out to examine if loss of the LIMD1 gene correlated with lung cancer development.

Lees verder


Substance in tree bark could lead to new lung-cancer treatment

Researchers at UT Southwestern Medical Center have determined how a substance derived from the bark of the South American lapacho tree kills certain kinds of cancer cells, findings that also suggest a novel treatment for the most common type of lung cancer

Lees verder


UW study shows pomegranate juice may help fight lung cancer

Researchers are adding to the list of cancer types for which pomegranates seem to halt growth. A recent study at the University of Wisconsin–Madison using a mouse model shows that consuming pomegranates could potentially help reduce the growth and spread of lung cancer cells or even prevent lung cancer from developing. In the April 1 issue of Cancer Research, researchers led by Hasan Mukhtar, co-leader of the Cancer Chemoprevention Program of the University of Wisconsin Paul P. Carbone Comprehensive Cancer Center, demonstrate that drinking pomegranate fruit extract helps slow the growth of lung cancer in mice. "Pomegranate fruit continues to show great promise," says Mukhtar, professor of dermatology at the School of Medicine and Public Health and a member of the Carbone Cancer Center. "We have earlier shown that pomegranate fruit contains very powerful skin and prostate cancer-fighting agents. These recent findings expand the possible health benefits of the fruit to the leading cause of cancer death in the country and worldwide: lung cancer."

In the study, the research team examined the effect of oral consumption of a dose of pomegranate fruit extract on the growth, progression, blood-vessel development and signaling pathways in two mouse lung tumor protocols. The dosages tested were comparable to what humans could reasonably consume in a day. Chemicals were used to induce lung tumors, and the mice received pomegranate extract in drinking water. Lung tumor yield was then examined at different times during several months. Mice who were exposed to cancer-inducing chemicals and who were treated with pomegranate had significantly lower lung tumor growth than mice treated with carcinogens only. Tumor reduction was 53.9 percent at 84 days and 61.6 percent at 140 days. The key to the cancer-fighting capabilities of pomegranate lies in its abundance of antioxidants that have an anti-inflammatory effect. In fact, researchers say pomegranate juice has higher levels of antioxidants than do red wine and green tea, which have also been investigated for their potential cancer prevention effects.

Lees verder


Color sensor breath test can detect lung cancer

Diagnosis of lung cancer by the analysis of exhaled breath with a colorimetric sensor array. A breath test can successfully pick up lung cancer with "moderate accuracy" even in the early stages, reveals research published ahead of print in Thorax. It could revolutionise the way cancer is detected and potentially save lives, say the authors.
The test comprises a chemical colour sensor, which detects tiny changes in the unique chemical signature of the breath of people with lung cancer.

Lees verder


Minimally Invasive Procedure Effectively Detects, Evaluates Lung Cancer

Endoscopic ultrasound, a minimally invasive procedure in which a camera-tipped scope is inserted down the esophagus, can safely and effectively determine whether masses in or around the lungs are cancerous or benign. Duke University Medical Center gastroenterologists who analyzed the results of 18 clinical trials have concluded that the procedure should be used routinely to evaluate, or stage, possible malignant masses. The researchers said that if the procedure were universally adopted, almost one-third of possible lung cancer patients would not need additional, more invasive staging procedures. The key to successfully treating lung cancer is determining the type of cells that comprise the mass and whether or not they have spread. With the endoscopic ultrasound procedure, physicians can sometimes visualize the mass, but more importantly they can determine if there has been spread to adjacent tissues or lymph nodes by inserting a slender needle through the endoscope that "sucks" out a sample from the mass. A pathologist in the procedure room can quickly determine if malignancy is present. "The results of this analysis should change the way we stage some types of lung cancers," said Frank Gress, M.D., senior member of the research team whose analysis was published in the February 2007 issue of the journal Chest. The analysis was supported by Duke's Division of Gastroenterology and Center for Clinical Health Policy Research.

Lees verder


Study Shows No Benefit for CT Screening for Lung Cancer

The first report of an international study looking at computed tomography (CT) to screen current or former smokers for lung cancer found that screening did not reduce deaths from lung cancer. Although CT screening found nearly three times as many lung cancers as predicted, the researchers found that early detection and treatment did not lead to a corresponding decrease in advanced lung cancers or a reduction in deaths from lung cancer. The multi-center study, led by researchers at Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, found no advantage to using CT screening on current or former smokers -- the population at highest risk for developing lung cancer.

Lees verder


Genetic analysis enables personalising of treatment of cancer of the lung and colon and of certain sarcomas

Genetic analysis has enabled the personalising of the pharmaceutical treatment of patients with cancer, enhancing thereby therapeutic efficacy and minimising possible toxicity. In concrete, the Biotechnology Laboratory team at the University Hospital (University of Navarra), in close collaboration with the Pharmacogenomics laboratory at the Centre for Applied Medical Research (CIMA) of the same University, undertook these analyses predictive of responses to pharmaceutical drugs in patients with cancer of the lung, the colon and certain types of sarcoma.Research into the mutations of a gene known as EGFR that can be found altered in lung cancer may help to determine the response of a new group of pharmaceutical – the tyrosine quinase inhibitors of the epidermic growth factor receptor. Also, the presence of genetic changes in specific fragments of PDGFR-alfa genes as well a sin the c-kit gene can pinpoint which treatment is likely to be more efficacious in certain gastrointestinal sarcomas. In this respect, the Department of Oncology at the University Hospital (University of Navarra) and the Centre for Applied Medical Research (CIMA) of the same University are collaborating in the identification of these genetic changes based on the study of the tumour prior to the application of treatment in the patient.We are currently analysing genetic changes which will help us define the parameters needed to interpret what the best set of pharmaceutical drugs might be to act on certain tumours, particularly cancers of the lung, of the colon and sarcomas.

Lees verder


Lung cancer rates higher among female non-smokers than once thought

Not all lung cancer is due to a lifetime of smoking cigarettes. Sometimes the diagnosis is a mystery, and the stigma surrounding the disease makes it hard for patients to talk about. Now, researchers at the School of Medicine and the Northern California Cancer Center have taken the first steps toward analyzing why people who never smoked get lung cancer. Their data, published in the Feb. 10 issue of the Journal of Clinical Oncology, shows that never-smokers get lung cancer more often than thought, with women even more at risk than men.

Lees verder


Lung Cancer Risk Reduced In Female Textile Workers Exposed To Endotoxin

Long-term, high-level exposure to bacterial endotoxin-- a contaminant found in raw cotton fiber and cotton dust -- is associated with a 40 percent decrease in lung cancer risk among female Chinese textile workers, according to a new study in the March 7 Journal of the National Cancer Institute.

Lees verder


Gene Variations Directly Link Inflammation to an Increased Risk for Lung Cancer

Variations in two genes related to inflammation may be a major risk factor for developing lung cancer, according to a team of scientists from the National Cancer Institute and the University of Texas M. D. Anderson Cancer Center. The effect of these genes is especially strong among heavy smokers, suggesting that the inflammatory response is important in modulating the damage caused by tobacco smoke. Their study, published in the July 1 issue of Cancer Research, a publication of the American Association for Cancer Research, is the first to pinpoint the mechanism by which damage to the lung might trigger an overzealous inflammatory response by the immune system, leading to lung cancer. The variants, or polymorphisms, were found in genes for interleukin 1A and interleukin 1B, two signaling molecules that immune system cells secrete in response to infection or tissue damage.

Lees verder


Quitting smoking reduces risk of lung cancer mortality by 70 percent

Giving up smoking is highly effective in preventing death from lung cancer and can reduce the risk of dying from the disease by up to 70 percent. In addition, new research from the Asia-Pacific region confirms that cigarette smoking substantially increases the risk of dying from lung cancer in both Australia/New Zealand (ANZ) and Asia, and importantly highlights the continuing popularity of cigarette smoking across large parts of Asia, including China, where the harmful effects of smoking are still not widely appreciated.

Lees verder


Risk Of Lung Cancer Mortality Reduced By 70 Percent By Quitting Smoking

In the study of 500,000 adults, published in the American Journal of Epidemiology, the Asia-Pacific Cohort Studies Collaboration (APCSC) shows that the risks of dying from lung cancer were about twenty times higher among women who smoke compared with male smokers, a worrying finding given the increasing trend for women to take up the habit in many countries. [Ben Licher]

Lees verder


Lack of a protein in lung tumors may increase risk of death

A study of human lung tumors indicates that lung cancer patients who lack a particular protein may do more poorly than those with normal levels of that same protein. If the findings are verified in a clinical trial, the absence of the protein might be used to identify lung cancer patients who need more aggressive therapy after surgery. The protein is the product of a gene called Olig1, which previously has not been linked with lung cancer, and it is located in a chromosome region that is often lost in the tumor cells of many lung-cancer patients.

Lees verder


Shark cartilage shows no benefit as a therapeutic agent for lung cancer

In the first scientific study of its kind, shark cartilage extract, AE-941 or Neovastat, has shown no benefit as a therapeutic agent when combined with chemotherapy and radiation for patients with advanced non-small cell lung cancer, according to researchers at the University of Texas M. D. Anderson Cancer Center.

Lees verder


 

 


 


View My Stats