Nieuws longen


balk2.jpg (42734 bytes)


Cholesterol erg belangrijk voor de longen

Van cholesterol, een natuurlijk voorkomende verbinding op het longoppervlak, is aangetoond dat het een duidelijk effect heeft op de eigenschappen van deze nanoschaalfilm die de binnenkant van de longen bedekt. Cholesterolgehaltes in dit systeem kunnen de werking van de longen beÔnvloeden, aldus onderzoekers van de universiteit van Lund in Lund, die een nieuwe studie hebben gepubliceerd over de betekenis van cholesterol voor het longoppervlak. De nieuwe bevindingen geven nieuwe inzichten in dit vitaal fysiologisch systeem.

Lees verder


Longfonds: Lucht in Nederland moet gezonder


Curcumine kan helpen bij het overwinnen van resistente tuberculose

Nieuw onderzoek toont aan dat curcumine - een stof in kurkuma die vooral bekend is als ťťn van de belangrijkste onderdelen van kerriepoeder - kan helpen bij de bestrijding van resistente tuberculose. In AziŽ wordt kurkuma gebruikt voor de behandeling van veel gezondheidsproblemen en het heeft anti-inflammatoire, anti-oxidante en misschien zelfs anti-kanker eigenschappen.

Lees verder


'Inflamm-aging' van senioren kan gevoeligheid voor longontsteking beÔnvloeden

Antibiotische behandeling alleen is niet voldoende om een longontsteking bij oudere volwassenen te behandelen, zegt een studie van onderzoekers aan de ĎMichael G. DeGroote Institute for Infectious Disease Researchí aan de ĎMcMaster Universityí. In feite lijkt het alsof de ontsteking, die van nature komt met de leeftijd, daadwerkelijk het risico op longontsteking verhoogt.

Lees verder


Baanbrekende behandeling voor patiŽnten met mucoviscidose

Behandeling met twee medicijnen die zich richten op de meest voorkomende genetische oorzaken van mucoviscidose verbetert de longfunctie en verlaagt de snelheid van de pulmonale exacerbaties, volgens de resultaten van een Fase III internationale klinische studie online gepubliceerd in het New England Journal of Medicine van 17 mei 2015.

Lees verder


Luchtverontreiniging binnenshuis richt ravage aan in de longen van kinderen

Kinderen met astma en hooikoorts worstelen vaak met hun ademhaling. Voeg tweedehands rook, kerosine en biomassabrandstof toe aan de mix en de allergie- en astmasymptomen verhogen. Volgens een studie gepresenteerd op de American College of Allergy, Astma en Immunologie (ACAAI) Annual Scientific Meeting in Atlanta, 06-10 november, werden verhoogde niveaus van astma en allergische rhinitis (hooikoorts) gevonden bij kinderen in India die waren blootgesteld aan meerdere verontreinigende stoffen binnenshuis. De studie onderzocht 70 huishoudens waar kinderen geen symptomen van astma en/of hooikoorts, vertoonden terwijl in de andere 70 huishoudens minstens ťťn kind ťťn van die ziekten had.

Lees verder


Studie vindt negatieve invloed op de ademhaling bij oudere mensen met COPD die benzodiazepines innemen
Bevindingen waren consistent, zelfs rekening houdend met de ernst van de ziekte. Volgens een recent onderzoek verhoogt een groep van geneesmiddelen die vaak wordt voorgeschreven bij slapeloosheid, angst en ademhalingsproblemen aanzienlijk het risico dat oudere mensen met chronische obstructieve longziekte of COPD een dokter of spoeddienst moeten raadplegen voor ademhalingsproblemen.

Lees verder


Dartmouth onderzoeker ontdekt nieuwe rol van zuurstof

In een studie gepubliceerd in EMBO Molecular Medicine ontdekte een Dartmouth onderzoeker dat stervende hartcellen in leven kunnen worden gehouden door pieken van zuurstof. Als tijdens een hartaanval de stroom zuurstofrijk bloed naar een deel van het hart onderbroken wordt en niet snel herstelt begint de hartspier af te sterven. Geen zuurstof en gebrek aan andere essentiŽle voedingsstoffen gaat de celdood verder wat leidt tot progressief verlies van hartfunctie en congestief hartfalen.

Lees verder


Verontreinigende stoffen uit wierook rook, veroorzaakt menselijke longcelontstekingen

Het branden van wierook, een populaire culturele bezigheid in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en elders, genereert binnenshuis, luchtverontreinigende stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken in menselijke longcellen, aldus onderzoekers van de Gillings School of Global Public Health aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill.

ďGevaarlijke evaluatie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) wierook rook" verschijnt in het augustus 2013 nummer van Science of Total Environment. Rebecca Cohen, masterstudent in milieuwetenschappen en techniek (ESE), haar adviseur, Kenneth G. Sexton, nu gepensioneerd ESE onderzoek assistent-professor, en Karin B. Yeatts, research assistent-professor in de epidemiologie, werkten aan dit onderzoek.

Lees verder


Blootstelling aan gecombineerde hout- en tabaksrook verhoogt het risico van het krijgen van symptomen van COPD

Mensen die constant worden blootgesteld aan zowel houtrook als aan tabaksrook hebben een groter risico op het ontwikkelen van een chronische obstructieve longziekte (COPD) en op het ervaren van meer herhaald en ernstige symptomen van de ziekte, ook ervaren ze meer verstopping van de luchtwegen dan diegenen die alleen worden blootgesteld aan ťťn type rook. Dit alles volgens een nieuwe studie via een bevolkingsonderzoek, gedaan door onderzoekers in Colombia.

Lees verder


Blootstelling thuis aan schimmels zou de kans op sarcoÔdose kunnen vergroten

Mensen die thuis aan schimmels worden blootgesteld zouden een vergroot risico lopen op sarcoÔdose, een chronische inflammatoire longziekte. Onderzoekers uit Zweden en SloveniŽ testten 62 niet-rokende patiŽnten met sarcoÔdose, waarvan 34 met extrapulmonaire manifestaties (EPM). De patiŽnten werden getest op bŤta-glucaan, een immuunmodulerend bestanddeel in schimmels en bijbehorende inflammatoire biomarkers, waaronder interleukine (IL)-6, IL-10 en IL-12. Serummonsters werden ook verkregen van 18 controlepersonen zonder longziekte of ademhalingsproblemen.

Lees verder


Blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtvervuiling tijdens de kindertijd schaadt de longfunctie bij kinderen

Volgens een nieuwe studie wordt blootstelling aan luchtverontreiniging door het verkeer, tijdens de kindertijd, geassocieerd met tekortkomingen van de longfunctie bij kinderen tot acht jaar, vooral bij kinderen die gevoelig zijn voor veel voorkomende allergenen. ďEerdere studies hebben aangetoond dat kinderen zeer gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van luchtverontreiniging en ze suggereren dat vooral blootstelling op jonge leeftijd schadelijk kan zijn,Ē aldus onderzoeker GŲran Pershagen, Md, PhD, hoogleraar aan de Karolinska Institutet Institute of Environmental Medicine in Stockholm, Zweden. ďIn onze prospectieve geboortecohort studie, onder een grote populatie van Zweedse kinderen die tijdens de kindertijd blootgesteld waren aan verkeersgerelateerde luchtvervuiling, werd dit geassocieerd met dalingen van de longfunctie op achtjarige leeftijd, met sterkere effecten bij jongens, kinderen met astma en in het bijzonder bij kinderen die gevoelig zijn voor allergenen.Ē

Lees verder


Dodelijk apenpokkenvirus veroorzaakt mogelijk een ziekte waarbij longweefsel wordt afgebroken

Een nieuw onderzoek naar een exotisch, besmettelijk virus dat drie recente uitbraken in de Verenigde Staten heeft veroorzaakt, geeft mogelijke verklaringen over hoe het virus de longen kan beschadigen na een infectie. De bevindingen leiden tevens tot nieuwe manieren om longziekten in mensen te behandelen.

Lees verder

Annelies


Krachtige vrije radicalen veroorzaken longschade bij zuurstoftherapie

De meest giftige vrije radicalen lijken verantwoordelijk voor een groot deel van de longschade die tot kritische ziektes of verwondingen kan leiden. Ventilatoren en zuurstof kamers die gebruikt worden om de zuurstof aanzienlijk te verhogen kunnen binnen een paar dagen de niveaus van peroxynitriet drastisch verhogen

Lees verder

Eric van Staalduinen


Wind Instruments May Cause Lung Disease in Musicians

Dr. Mark Metersky, pulmonologist with the UConn Health Center, is featured on NBC Connecticut describing how a patient got sick from playing his trombone. Metersky swabbed the inside of the trombone and found it contained mold and fungus that caused the patient's chronic cough.


Ademtherapie - de Buteyko-methode

Het is gelukt om de oorzaak op te sporen van de meest voorkomende aandoeningen van longen en bronchiŽn, hart en bloedvaten, het hormonale systeem en het zenuwstelsel. Gebleken is dat deze aandoeningen direct of indirect verbonden zijn met diepe ademhaling. Als de ademhaling wordt genormaliseerd, verdwijnen deze ziekten.

Bovenmatige longventilatie leidt tot verstoring van de stofwisseling, verstoring van de immuniteit en tot het ontstaan van allergie. Om deze verstoringen te compenseren ontwikkelt het lichaam beschermende reacties, waarvan bronchiale astma het meest treffende voorbeeld is.

De Russische fysioloog en arts Konstantin Buteyko heeft een trainingsprogramma gecreŽerd waarmee mensen hun ademhaling kunnen normaliseren. Dit noemen wij de Buteyko-methode. De methode wordt in de Russische geneeskunde sinds 1985 officieel toegepast. De laatste jaren is de methode dankzij de hoge effectiviteit in de hele wereld bekend geworden.

Lees verder

Christine Broekhuizen


Is It Possible?- Out of Body Lung


Zwarte komijn houdt de luchtwegen open

Iraanse onderzoekers vergeleken het vermogen van zwarte komijn om de luchtwegen te ontspannen met die van het aloude astmamedicijn theofylline.

Link

Eef


Nieuwe ademhalingstechnieken voor je gezondheid

De basis van gezondheid begint met correct ademhalen. De technieken zijn  al eeuwenoud maar we onderschatten hier in het Westen nog steeds de kracht er van. De "nervus vagus" (hersenzenuw) is de zenuw die gestimuleerd moet worden met deze nieuwe techniek om werkelijke resultaten te boeken, hij loopt vanaf je hoofd naar borst-buikholte. Mensen met hartritmestoornissen krijgen een pacemaker die deze specifieke zenuw stimuleert, maar deze kunstmatige methode is lang niet zo effectief als de ademhalingstechnieken. Deze methode kost niets en daarom kan er geen geld aan verdiend worden. En wij maar denken dat onze voorouders waardeloze rituelen aan het doen waren.

Bekijk de uiterst interessante instructie video's ! (iets naar beneden scrollen op de pagina): Link

Een zťťr te bekijken waard interview: Link

Ron Ergy


COPD vergroot kans op overlijden aan kanker aanzienlijk

PatiŽnten met chronische luchtwegaandoeningen (COPD) blijken een anderhalf maal zo grote kans te hebben om te overlijden aan kanker. Deze kans wordt groter naarmate de ernst van de ziekte toeneemt. Wanneer deze patiŽnten cholesterolverlagers gebruiken neemt de kans op overlijden als gevolg van kanker weer sterk af. Dit concludeert Yvette van Gestel, onderzoeker bij de afdelingen Anesthesiologie en Heelkunde van het Erasmus MC, in haar onderzoek waarop zij morgen promoveert.

Het was al langer bekend dat er een relatie bestaat tussen chronische luchtwegaandoeningen (COPD) en het ontstaan van longkanker. Nieuw in het onderzoek van Van Gestel is de relatie tussen COPD en andere vormen van kanker dan longkanker. Bovendien deed zij voor het eerst onderzoek naar het risico van COPD-patiŽnten op overlijden als gevolg van andere vormen van kanker dan longkanker. Van Gestel: “PatiŽnten met COPD blijken een ruim anderhalf maal grotere kans te hebben om te overlijden aan enige vorm van kanker dan patiŽnten zonder COPD. PatiŽnten met een ernstige vorm van COPD hebben een tweemaal zo grote kans om te overlijden aan enige vorm van kanker. Bij deze ernstige COPD-patiŽnten blijkt de kans op overlijden aan longkanker zelfs 3,4 maal zo groot te zijn.”

Wat opviel in het onderzoek van Van Gestel was dat patiŽnten met de meest ernstige vorm van COPD over het algemeen overlijden aan longkanker, terwijl patiŽnten met minder ernstige vormen van COPD zowel aan longkanker als aan andere vormen van kanker overlijden. Bij patiŽnten met een milde vorm van COPD wordt niet een verhoogd risico gevonden op het overlijden aan kanker.

Daarnaast onderzocht Van Gestel wat het effect is van het gebruik van cholesterolverlagers door COPD-patiŽnten op het risico om te overlijden aan kanker. Zij vond dat het gebruik daarvan zeer effectief kan zijn in het terugdringen van kankersterfte bij deze patiŽnten. Zo neemt het risico om te overlijden aan longkanker af met 25%. Het risico om aan andere vormen van kanker dan longkanker te overlijden neemt zelfs met 50% af. Deze afname in het risico op overlijden zou volgens Van Gestel verklaard kunnen worden door de onstekingsremmende eigenschappen van cholesterolverlagers. COPD is een ontstekingsziekte van de longen is die zich uitbreidt naar de rest van het lichaam. Kennelijk hebben de ontstekingsremmende eigenschappen van cholesterolverlagers een gunstig effect op deze ontstekingsreactie, wat zorgt voor een betere overleving bij COPD-patiŽnten die deze middelen gebruiken.


Gemeente moet longen beschermen tegen vuile lucht

Het Astma Fonds start deze week de campagne 'Vieze lucht verziekt je longen'. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wijst het Astma Fonds er op dat vuile lucht de longen ziek maakt, met 'sticky posters' en politieke debatten in Amsterdam, Den Haag en Arnhem. "De lucht in Nederland is vies en ongezond voor je longen, en elke gemeente kan daar heel goed iets aan doen", zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. Elk jaar sterven in Nederland vele duizenden mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling, en mensen met een longziekte lopen als eerste dat risico, met 1.000 sterfgevallen. "Dat is onacceptabel, vooral omdat we er wel degelijk iets aan kunnen doen. Waar de politieke wil is, is een weg", zegt Rutgers. Met posters in Amsterdam (Nassaukade), Den Haag (Javastraat) en Arnhem (Presikhaaf) toont het Astma Fonds aan wat mensen elke dag inademen. "Op plekken in de stad waar je elke dag komt", zegt Rutgers. Het Astma Fonds geeft op zijn website voorbeelden van effectieve maatregelen, waar de lokale politiek uit kan kiezen voor maatwerk dat past bij de lokale situatie. "Gemeenten kunnen bijvoorbeeld fiets en openbaar vervoer stimuleren, wijken en straten slim indelen, nieuwbouw niet pal naast verkeersaders plannen." Het Astma Fonds wil dat mensen niet ziek worden door vuile lucht. Rutgers wil dat gemeenten hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor de volksgezondheid bij luchtvervuiling. Gemeente moeten aantonen dat ze maatregelen nemen die de lucht schoner maken, en dat de gezondheid van mensen er op vooruit gaat. In de discussie bij luchtvervuiling staan economie, regelgeving en mobiliteit veelal voorop. "En al lang niet meer de gezondheid. Terwijl het daar toch allemaal om te doen is", zegt Rutgers. In de week voor de gemeenteraadsverkiezingen organiseert het Astma Fonds politieke debatten over lucht, in de steden waar ook de sticky posters hangen. In Amsterdam (22 februari), Den Haag (23 februari) en Arnhem (24 februari) gaan politici in debat over de luchtvervuiling in hun stad. In een panel zullen deskundigen en betrokkenen hun bijdrage leveren: namens longpatiŽnten, de lokale GGD en de wetenschap. Lokale knelpunten komen zeker aan de orde.

De debatten zijn gratis bij te wonen. Aanmelding via gezondelucht@astmafonds.nl.

De campagne 'Schone lucht voor gezonde longen' loopt van 8 februari tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. Al de tijd blijven de sticky posters hangen, om te laten zien wat mensen elke dag inademen. De campagne is mede mogelijk gemaakt door Milieudefensie, dat ook graag weer gezondheid centraal stelt bij luchtkwaliteit. Alle informatie, ook over mogelijke maatregelen en de debatten, is te vinden op www.astmafonds.nl.

Eiwit cruciaal in behoud longfunctie bij COPD

Woensdag 18 november is Wereld COPD Dag. In Nederland hebben 500.0000 mensen deze chronische longziekte. De schade aan hun longen is onherstelbaar en neemt steeds toe. Het Astma Fonds hoopt dat nieuw onderzoek leidt tot een doorbraak in de behandeling van COPD. Het eiwit 'Epac' lijkt de achteruitgang van de longfunctie te remmen. "Epac speelt een sleutelrol in onze longcellen", zegt prof. dr Martina Schmidt, hoogleraar Moleculaire Farmacologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Zodra we de functie van dit eiwit weten te sturen, dan komt de behandeling van allerlei longziekten in een nieuw licht te staan." Mensen met COPD lijken minder van het eiwit Epac te hebben dan andere mensen. Deze stof heeft mogelijk een beschermende rol voor de longen en kan dus een belangrijke rol spelen in de bestrijding van COPD. "Willen we longcellen beÔnvloeden, dan zou Epac het ontbrekende puzzelstukje kunnen zijn", zegt Schmidt. Het Astma Fonds financiert onderzoek om te ontdekken wat er misgaat bij mensen met COPD, en hoe Epac de ziekte zou kunnen bestrijden. De ongeneeslijke longziekte COPD kan leiden tot hevige benauwdheid, invaliditeit en zelfs tot de dood. Elk jaar overlijden ruim 6.000 mensen aan COPD. "Daar moet verandering in komen", vindt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. "Het is geweldige winst als we de achteruitgang tot staan kunnen brengen."


Computers helpen bij opsporing longaandoeningen

Artsen in Afrika gebruiken rŲntgenfoto’s van de borst om tuberculose op te sporen. Maar in veldhospitalen ontbreekt vaak de benodigde kennnis om de rŲntgenfoto’s te kunnen interpreteren. Yulia Arzhaeva ontwikkelde daarom vijf ‘computer aided detection’-systemen om tuberculose en interstitiŽle longziekten op te sporen. De systemen zijn bruikbaar om rŲntgenfoto’s van gezonde longen te onderscheiden van gevallen met mogelijke tuberculose of interstitiŽle longziekten. Arzhaeva ontwikkelde nieuwe classificatietechnieken om dit onderscheid te kunnen maken. Zij hield bij het ontwikkelen van de systemen rekening met de kwaliteit van de rŲntgenfoto’s en met het feit dat de systemen slecht ‘getraind’ kunnen worden zoals dat in Westerse ziekenhuizen gebeurt. Yulia Arzhaeva promoveerde op 17 september aan het UMC Utrecht.


Rare Lung Disease Cells Indicate Higher Death Risk

Large numbers of certain cells in the lungs of patients diagnosed with idiopathic pulmonary fibrosis may increase their chance of death, UC researchers have discovered. According to a new study, increased numbers of neutrophil (pronounced new-tro-fil) cells—a type of white blood cell—in patients’ lungs were associated with a 30 percent increased risk of mortality in the first year following diagnosis with idiopathic pulmonary fibrosis (IPF).

Lees verder


Microwave Popcorn Flavoring Fumes Linked to Lung Disease

The two largest microwave popcorn manufacturers in the United States have announced plans to phase out the use of a popcorn flavoring chemical that has been linked to lung disease in factory workers, after a doctor reported what may be the first case of a consumer becoming ill from the chemical.

Lees verder


UT Southwestern researchers identify gene linked to inherited form of fatal lung disease

Researchers at UT Southwestern Medical Center have determined that a mutation in a gene known for its role in defending the lungs against invading pathogens is responsible for some inherited cases of a lethal lung disease affecting older adults. The same mutation may also be associated with lung cancer, the researchers said. This is the third gene that UT Southwestern scientists have linked with idiopathic pulmonary fibrosis, or IPF. The study appears online this week and in the January issue of American Journal of Human Genetics. In the U.S., about 200,000 patients have IPF, and about 40,000 patients die from the disease each year, according to the Pulmonary Fibrosis Foundation. The disease typically strikes people in their 50s and older, causing severe scarring of the lungs. Death usually occurs within three years of diagnosis. "We don't have any medicines to treat this disease," said Dr. Christine Garcia, assistant professor in the Eugene McDermott Center for Human Growth and Development and of internal medicine at UT Southwestern and the study's senior author. "If a patient is younger than 65, lung transplantation is an option, but most people who develop IPF are older than that."

Lees verder


Key to out-of-control immune response in lung injury found

Researchers at the University of Illinois at Chicago College of Medicine have discovered how a protein modulates the inflammatory response in sudden, life-threatening lung failure. The protein's previously unknown role is reported in the August issue of Nature Medicine.

Lees verder


High pollution linked to poor lung function growth in children in Mexico City

Children who are chronically exposed to higher levels of air pollution show marked deficiencies in lung growth and function, and not just short-term breathing problems, according to researchers in Mexico.

Lees verder


Study finds environmental tests help predict hospital-acquired Legionnaires' disease risk

A new study spearheaded by the University of Pittsburgh School of Medicine has determined that environmental monitoring of institutional water systems can help to predict the risk of hospital-acquired Legionella pneumonia, better known as Legionnaires' disease. Reported in the journal Infection Control and Hospital Epidemiology, the 20-hospital study also calls for reconsideration of the current national infection-control policy to include routine testing of hospital water systems for Legionella, the bacterial group associated with Legionnaires'.

Lees verder


Bleeding, not inflammation, is major cause of early lung infection death

Researchers believe they have discovered why a bacterial lung infection is so lethal in the early stages, and it's not what medical authorities had thought, according to research published Aug. 23 in the journal Immunity.

Lees verder


Research elucidates way lungs fight bacteria and prevent infection

Actor and pancreatic cancer patient Patrick Swayze's recent hospitalization with pneumonia as a result of his compromised immune system underscores the sensitivity of the lungs: many patients die from lung complications of a disease, rather than the disease itself. Lungs are delicate and exposed to the environment, almost like an open wound. Consequently, the body has developed an elaborate immuno-defense system to combat inhaled pathogens and bacteria – in a healthy individual, this system effectively blocks hundreds of potentially sickening assaults daily. It works like this - airway epithelial cells initiate an immune response to inhaled bacteria by signaling for white blood cells to move from the bloodstream into the lungs and airway to fight potential infection. For the first time, researchers at Columbia University Medical Center have demonstrated that this signaling cascade includes the activation of epithelial proteases, a type of enzyme capable of opening the junctions between the cells in the airway mucosa, to enable the white blood cells to get through to the site of the infection. The opening of these junctions is initiated by a change in calcium levels. The work by Drs. Jarin Chun and Alice Prince in the Departments of Pharmacology and Pediatrics at Columbia's College of Physicians and Surgeons was published Jan. 22, 2009 in the journal Cell Host & Microbe. Getting white blood cells to the site of an infection, however, is often a double-edged sword. On the one hand, having as many white blood cells as possible at the site of an infection is beneficial, but on the other hand too many white blood cells can lead to excessive inflammation, interfering with breathing and damaging the airways.

Lees verder


Aerosol launches immune response in lungs to wipe out lethal infections

An inhaled immune system stimulant protects mice against lethal pneumococcal pneumonia and other deadly bacterial, viral and fungal infections of the lungs, a research team led by scientists at the University of Texas M. D. Anderson Cancer Center reports at a major scientific meeting.

Lees verder


High molecular weight hyaluronan - a possible new treatment for sepsis-induced lung injury - a preclinical study in mechanically ventilated rats

Mechanical ventilation (MV) with even moderate sized tidal volumes (VT) synergistically increases lung injury in sepsis and has been associated with pro-inflammatory low molecular weight hyaluronan (LMW HA) production. High molecular weight hyaluronan (HMW HA) in contrast has been found to be anti-inflammatory. We hypothesized that HMW HA would inhibit lung injury associated with sepsis and mechanical ventilation. HMW HA may prove to be an effective treatment strategy for sepsis induced lung injury with mechanical ventilation.

Lees verder


Inherited genetic cause, possible treatment found for complex lung disorder

A tale of two sisters has helped researchers solve a medical mystery and discover a familial genetic mutation that causes an inherited form of the lung disease pulmonary alveolar proteinosis. Reporting their results in the Nov. 24 Journal of Experimental Medicine, a research team led by Cincinnati Children's Hospital Medical Center also points to the possibility of an inhaled therapy to overcome a chain of molecular events that lead to PAP.

Lees verder


Inhaled Corticosteroids Raise Pneumonia Risk for Lung Disease Sufferers

Lung disease experts at Johns Hopkins are calling for physicians to show much greater caution in prescribing inhaled corticosteroid drugs for people with chronic obstructive pulmonary disease after finding evidence that the widely used anti-inflammatory medications increase the risk of pneumonia by a full third. More than 11 million Americans, the vast majority former or current smokers, are living with so-called COPD, marked by the potentially fatal, lung-diminishing conditions of emphysema and chronic bronchitis. The inhalers in question greatly relieve such symptoms as shortness of breath, wheezing, phlegm and physical exhaustion from light exercise. The call for caution is based on the Johns Hopkins team's review and analysis of adverse events recorded in 11 clinical studies that in total involved more than 14,000 men and women with COPD. The team's review, believed to be the largest and most comprehensive performed in the last decade among COPD sufferers, compared adverse events among those who took inhaled corticosteroids and others who did not.

Lees verder


Deadly lung disease also linked to heart attacks

Patients with idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) are three times as likely to experience severe coronary events -- including heart attacks -- than people without the disease, according to a recent study that analyzed the risk of cardiovascular disease in nearly 1,000 patients with IPF and more than 3,500 matched controls.

Lees verder


 

 

 


View My Stats