Nieuws lever


balk2.jpg (42734 bytes)


Dieet, naast alcoholgebruik, kan een belangrijke rol spelen bij leverproblemen

Uit een nieuwe studie gepubliceerd in Alcohol en Alcoholisme blijkt dat muizen gefokt om hoge hoeveelheden alcohol te consumeren, maar onder dieet worden geplaatst, geen ernstige leververwondingen ontwikkelden, wat suggereert dat het dieet een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van leverbeschadiging.

Lees verder


Chronische leverontsteking gekoppeld aan westers dieet

Een nieuwe studie in The American Journal of Pathology meldt dat muizen die een westers dieet hebben, dat hoog is in vet en suiker, leidt tot lever ontsteking, vooral bij mannen. Bovendien was leverontsteking het meest aanwezig bij mannelijke muizen die een westers voedingsdieet aten, die muizen ontbrak het ook aan farnesoid x-receptor (FXR), een galzuur receptor.

Lees verder


Ben je een zoetekauw? Dat is de schuld van je lever

Een hormoon genaamd FGF21, dat wordt uitgescheiden door de lever nadat je iets zoets hebt gegeten, zou bepalend kunnen zijn voor wie een zoetekauw is en wie niet, zo blijkt uit een studie die op 2 mei werd gepubliceerd in Cell Metabolism. Onderzoekers van de Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research van de Universiteit van Kopenhagen constateerden dat mensen met bepaalde varianten van het FGF21-gen ongeveer 20% meer kans liepen om te behoren tot de ergste snoepers van zoetigheid, zoals ijs, chocolade en tumtum, dan hun tegenhangers in het onderzoek.

Lees verder


Studie paracetamol kan mogelijkheden bieden voor behandeling leverschade

Wetenschappers hebben nieuwe inzichten verkregen over hoe de gewone pijnstiller paracetamol leverschade veroorzaakt. Hun bevindingen kunnen waardevolle informatie geven over vergiftiging als gevolg van overmatig gebruik, dat moeilijk te behandelen is en fataal kan zijn. De ontdekking kan helpen bij het onderzoek naar therapieŽn om de schade door dit medicijn tegen te gaan, een van de hoofdoorzaken van acuut nierfalen in de westerse wereld.

Lees verder


Antioxidant kan wapenen tegen de leverziekte, zegt CU Anschutz onderzoeker

Een veel voorkomende anti-oxidant gevonden in moedermelk en voedsel zoals kiwi's beschermt tegen niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) bij de nakomelingen van obese muizen, volgens onderzoekers van de Universiteit van Colorado Anschutz Medical Campus. "Pyrroloquinoline chinon, of PQQ, is een natuurlijk antioxidant aanwezig in de bodem, verschillende voedingsmiddelen en in moedermelk," zei hoofdauteur van de studie Karen Jonscher, PhD, universitair hoofddocent anesthesiologie en natuurkundige aan CU Anschutz. 

Lees verder


Sommige kruiden en supplementen kunnen giftig zijn voor de lever

Een recente beoordeling op basis van een onderzoekssymposium gesponsord door de ĎAmerican Association for the Study of Liver Diseaseí en de ĎNational Institutes of Healthí wijst op de potentieel schadelijke effecten van kruiden en voedingssupplementen (HDSS) op de lever.

Lees verder


Lever detox drankje


Hoe ontgift je je lever ?


Voorkom een vette lever als je gaat afvallen - Dr Eric Berg


Gember, ui, grapefruit detox tonic

Net een detox tonic gemaakt n.a.v. een video van een Canadese herbalist. Je perst dan een grote ui, grapefruit met witte laag (bioflavonoiden) en stuk gember uit. Van het sap neem je steeds 1 theelepel. Gooit alles open. Maar smaak is erg sterk dus rustig opbouwen. Tegen deze rauwe stoffen kan geen medicijn op qua werking. Is even slikken maar goed voor je systeem.

Lees verder


Te veel zout kan mogelijk bijdragen tot leverbeschadigingen

Een snuifje zout kan de smaak van zowat elk gerecht oppeppen. Het is echter algemeen bekend dat te veel kan leiden tot hoge bloeddruk, een potentieel gevaarlijke toestand indien onbehandeld. Nu vinden wetenschappers bij een nieuwe studie op dieren dat teveel zout ook kan bijdragen tot leverschade bij volwassenen en ontwikkelende embryo's.

Lees verder


UA College of Pharmacy onderzoekers koppelen leverziekte aan het verwerken van medicamenten

NASH, een steeds vaker voorkomende , vaak niet gediagnosticeerde leverziekte, kan belangrijke medische gevolgen hebben voor mensen met diabetes type 2. Onderzoekers van de Universiteit van Arizona College of Pharmacy hebben ontdekt dat de non-alcoholische steato hepatitis (NASH), een steeds vaker voorkomende, maar vaak niet gediagnosticeerde leverziekte, belangrijke medische gevolgen kan hebben voor mensen met diabetes type 2.

Lees verder


Studie bewijst de koppeling tussen het risico op dood gaan aan een leveraandoening en stress niveaus

Lijden aan angst of depressie kan een verhoogd risico brengen op overlijden aan een leverziekte, suggereert een studie. De studie is de eerste die een mogelijk verband tussen hoge niveaus van psychische klachten en sterfgevallen als gevolg van verschillende leverziekten identificeert. De redenen hiervoor zijn onduidelijk omdat de biologische verbanden tussen psychische klachten en leverziekten nog onvoldoende duidelijk zijn, zeggen onderzoekers.

Lees verder


Kruidenmiddel afgeleid van mariadistel toont werkzaamheid bij niet-alcoholische steatohepatitis

Silymarine geeft resultaten in genezing van niet-alcoholische steatohepatitis en verbetering van fibrose.  Resultaten van een dubbel-blind, placebo-gecontroleerde studie van silymarine, middel afgeleid van de melkdistel, hebben aangetoond dat het een bruikbare behandelingsoptie is voor niet-alcoholische steatohepatitis (NASH).

Lees verder


Brood verrijkt met alginaat reduceert de vetvertering en -absorptie bij patiŽnten met NAFLD

Resultaten tonen potentieel aan om met alginaat verrijkte producten te gebruiken voor therapeutisch gewicht en metabolisch beheer. Een studie, voorgesteld op The International Liver Congress ô 2015, toont aan dat met alginaat verrijkt brood het potentieel heeft om de vertering van vet en de bloedsomloop lipiden bij patiŽnten met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) af te remmen.

Lees verder


PlantenchemicaliŽn kunnen leverschade voorkomen veroorzaakt door vetophoping tijdens de menopauze

Vrouwen in de menopauze worstelen vaak met gewichtstoename door verlaging van het oestrogeen niveau, en velen beginnen met supplementen om af te vallen om die extra pondjes kwijt te taken. Maar die supplementen kunnen een opstapeling van vet in de lever veroorzaken en daardoor zorgen voor een potentieel levensbedreigende aandoening genaamd non-alcoholische vervette leverontsteking.

Lees verder


Immuuncellen in de lever leiden tot vette leverziekte en leverkanker

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het gerenommeerde medisch tijdschrift Cancer Cell. Leververvetting - vette lever te wijten aan alcoholmisbruik - wordt voornamelijk veroorzaakt door overmatige consumptie van vet en suiker in combinatie met een gebrek aan lichaamsbeweging of een sedentaire levensstijl. Dit wordt aangeduid als niet alcoholische leververvetting (NAFLD). Als NAFLD chronisch wordt - bijvoorbeeld door middel van de voortdurende opname van veel vetten en suikers in combinatie met een gebrek aan beweging, ontstaat een chronische ontstekingsreactie in het weefsel van de lever.

Lees verder


Namaak enzym imiteert het natuurlijke ontgiftingsmechanisme in levercellen

Molybdeenoxidedeeltjes kunnen de rol van het endogene enzym sulfietoxidase overnemen, basis voor een nieuwe therapeutische toepassing. Wetenschappers van de Johannes Gutenberg universiteit van Mainz in Duitsland hebben ontdekt dat molybdeen trioxide nanodeeltjes oxideren van sulfiet in sulfaat in de levercellen, overeenkomstig met het enzym sulfietoxidase. De gefunctionaliseerde molybdeen trioxide nanodeeltjes kunnen de celmembranen doorkruisen en accumuleren in de mitochondriŽn, waar ze de activiteit van sulfietoxidase kunnen herstellen.

Lees verder


Snacken draagt bij aan leververvetting en abdominale obesitas

Nederlandse onderzoekers geven aan dat vetrijke en suikerrijke snacks onafhankelijk geassocieerd worden met buikvet en leververvetting (hepatische steatose). Volgens een studie gepubliceerd in Hepatology, een tijdschrift van de American Association for the Study of Liver Diseases, verhoogt een hypercalorisch dieet met frequente maaltijden het intrahepatische gehalte van triglyceriden (IHTG) en het vet rond de taille maar bij het verhogen van de maaltijdgrootte vindt dit niet plaats.

Lees verder


Laag vitamine D gehalte gekoppeld aan leverziekte

Een Britse studie die het verband onderzocht tussen lage vitamine D-status en niet- alcoholische leververvet ziekte (NAFLD) bij Britse kinderen heeft een genetisch variant in verband met de ernst van de ziekte geÔdentificeerd. Het onderzoek, uitgevoerd door het King's College Hospital Paediatric Liver Centre en de Universiteit van de School of Biosciences and Medicine Surrey, en gefinancierd door de Children's Liver Disease Foundation analyseerde de medische dossiers van 120 pediatrische patiŽnten met NAFLD.

Lees verder


Nieuwe studie onthult verband tussen alcoholische leverziekte en de biologische klok

Onderzoekers van de 'University of Notre Dame' en de 'Indiana University School of Medicine' hebben een mogelijke rol van de biologische klok in de lever bij de ontwikkeling van alcohol-geÔnduceerde hepatische steatose of vette leverziekte onthuld.

Hepatische steatose is een abnormale ophoping van vetten in de cellen van de lever en is gekoppeld aan verstoorde controle van de vetstofwisseling. Alcohol geÔnduceerde leversteatose wordt geproduceerd door overmatig alcoholgebruik en houdt verband met hepatitis of ontsteking van de lever. Het kan een voorloper zijn van een nog ernstiger ziekte, levercirrose, dat littekens op de lever veroorzaakt. Tien procent tot 35 procent van de chronische zware drinkers ontwikkelen alcoholische hepatitis en het is de belangrijkste oorzaak van leverziekte in westerse landen.

Lees verder


Een stap dichter bij kunstmatige levers

CAMBRIDGE, MA - Prometheus, de mythologische figuur die het vuur stal van de goden, werd gestraft voor deze diefstal door hem vast te binden aan een rots. Elke dag voedde een adelaar zich met zijn lever, die vervolgens groeide om dan de volgende dag opnieuw te worden opgegeten. Moderne wetenschappers weten dat er een kern van waarheid zit aan het verhaal, zegt MIT ingenieur Sangeeta Bhatia: De lever kan zich inderdaad regenereren als een deel ervan wordt verwijderd. Toch hebben de onderzoekers, die probeerden kunstmatig leverweefsel te produceren voor transplantatieherhaaldelijk gefaald: levende levercellen, bekend als hepatocyten, verliezen snel hun normale functie wanneer ze verwijderd zijn uit het lichaam.

Lees verder


Littekenweefsel cellen zijn omkeerbaar naar een inactieve status
als de lever geneest

Onderzoek met muizen onthult een mogelijke strategie om fibrosis in lever en andere organen omkeerbaar te maken. Een international team wetenschappers onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Californa San Diego Medische School delen mee dat behoorlijk grote aantallen van myofibroblasts-cellen, die de draderige littekens in chronisch leverletsel produceren, omkeerbaar worden tot een inactief phenotype als de lever herstelt. De ontdekking bij muizen leidde tot een nieuwe therapie voor omkeerbare fibrosis in de lever en in andere organen zoals de longen en nieren.

Lees verder


De lever vertelt alles en onthult de waarheid over vet

Dr. Barbara Fam van Molecular Obesitas Laboratory van de Universiteit groep Austin Gezondheid met Universitair Hoofddocent Sof Andrikopoulos hebben ontdekt dat de lever rechtstreeks communiceren met de hersenen om de hoeveelheid voedsel dat we eten te controleren. De resultaten hebben aangetoond dat de lever, die nooit is geklasseerd als een belangrijk orgaan in beheersing van lichaamsgewicht, echter is het een belangrijke speler en moet worden gezien als een doelwit voor de behandeling van gewichtstoename.

Lees verder


Moleculen werken overdag om de lever te beschermen tegen vetopeenhoping

Normaal maakt en slaat de lever vet op, wat nodig is voor een normale lichaamsfunctie. Echter, als het proces misgaat, kan overtollig vet in de lever grote schade veroorzaken aan de lever. In feite, een vette lever is een belangrijke oorzaak van lever falen in de Verenigde Staten en wordt vaak veroorzaakt door obesitas en diabetes. Op zijn beurt, de toenemende invloed van deze ziekten heeft geleid tot een
epidemie van leveraandoeningen.

Abnormale slaappatronen, zoals bij werknemers in ploegendienst, kunnen risico factoren zijn voor het krijgen van obesitas en diabetes. Onderzoekers weten al tientallen jaren dat vet productie door de lever draait op een 24-uurs cyclus. Een onderzoeksteam onder leiding van Mitchell Lazar, MD, PhD, directeur van het Institute of Diabetes, Obesity and Metabolism van de University of Pennsylvania School of Medicine, heeft moleculen ontdekt die fungeren als “werknemers in ploegendienst“ om het dagelijkse ritme van de vetstofwisseling te handhaven. Als deze moleculen niet hun werk doen, vult de lever zich dramatisch met vet. Deze bevindingen zijn gerapporteerd in de uitgave van deze week van de Science.

Lazar en zijn collega‘s, met inbegrip van de aan cellulaire en moleculaire biologie afgestudeerde student Dan Feng, vond een team van moleculen die, in normale muizen, migreren naar het genoom (het geheel van alle genen van de chromosomen van een individu) van levercellen overdag. Een van de teamleden, een eiwit genaamd Rev-erb, levert de moleculaire werkers aan duizenden specifieke locaties in
het lever genoom, waarvan velen naverwante genen zijn die betrokken zijn bij de productie van vet. Een ander teamlid, genaamd histone deacetylase 3 (HDAC3), doet bouw werkzaamheden aan de eiwit stellage (het epigenoom) rondom het genoom om de activiteit van vet-gerelateerde genen te dempen.

“Dit werk toont aan dat de epigenoom, die kritisch is voor het reguleren van hoe genen worden uitgedrukt, ondergaat elke dag een omkeerbare hermodellering“, aldus Lazar. “Dit leidt tot een belangrijk circadiaans ritme (is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer ťťn dag duurt) van de stofwisseling, omdat verstoring van dit ritme leidt tot een leververvetting.

Dit verklaard ten dele waarom een veranderd circadiaans ritme in mensen die in ploegendienst werken is geassocieerd met stofwisseling stoornissen“.

Histonen zijn eiwitten die gevonden zijn in de kern die DNA verpakt en rangschikt in structurele eenheden. Wijzigingen aan deze epigenetische structuren veranderen hoe DNA plooien in chromosomen, waardoor genen meer of minder toegankelijk zijn voor regelgevende eiwitten en enzymen die genen kopiŽren naar RNA boodschappen. Bouw team.

Tijdens de nacht, verlaten de dagdienst moleculen het lever genoom, en neemt de vet productie toe als gevolg van andere moleculen. De vet productie wordt in toom gehouden als het Rev-erb bouwteam de volgende dag terug keert naar het genoom. Echter, indien Rev-erb of HDAC3 worden verhinderd hun werk te doen, komt de cycli niet voor en vult de lever zich met vet.

Door de DNA opeenvolging in verband met HDAC-3 in de lever vond het Penn team HDAC in 100 plaatsen in het lever genoom om 5.00 uur, maar 12 uur later om 17.00 uur, was HDAC aanwezig in 15000 plaatsen in het lever genoom, wat aangeeft dat het gedurende de dag naar de lever was gebracht. Zij bemerkten ook dat Rev-erb hetzelfde dagelijkse patroon volgt, want het is het eiwit dat HDAC-3 ‘een lift
naar het werk geeft‘.

Vertaling Lia Keizer


Algensupplement activeert stamcellen in kapotte lever, pancreas en hartspier

Het supplement Olimpiq StemXCell van het Hongaarse Crystal Institute repareert beschadigde weefsels in muizen. Onderzoekers van de Pecs University of Sciences ontdekten in dierstudies dat het supplement stamcellen prikkelt om beschadigde weefsels te repareren.

Link


Nieuwe aanwijzingen pure Chocolade bij Cirrose

Complicaties van een vergevorderde leveraandoening kunnen ernstig zijn. Toch hebben de onderzoekers ontdekt dat kauwen op donkere chocolade een ernstige levercirrose complicatie kan voorkomen. Gerapporteerde in april 2010 tijdens de jaarlijkse vergadering van de Europese Vereniging voor de Studie van de lever in Wenen, Oostenrijk, onderzoekers beschreven hun bevindingen dat donkere chocolade portale hypertensie (= een toename van de druk in de poortader-de ader die bloed uit de spijsverteringsorganen vervoert naar de lever). verminderd bij patiŽnten met cirrose. Bekend om zijn hoge gehalte aan flavonoÔden, donkere chocolade is erkend als gunstig voor het lichaam - met name het hart. De flavonoÔden in cacao zijn waarschijnlijk de reden waarom de donkere chocolade is goed voor de bloeddruk, omdat zij helpen de bloedvaten te ontspannen en uit te breiden.

Link

Amber Kesseler


Ontgiftende enzymen en factoren

In dit artikel wordt beschreven hoe in het darmepitheel actief allerlei stoffen worden afgebroken. Voor een deel is dit een beschermingsmechanisme tegen een uitwendige toxische belasting. Daarnaast worden ook veel lichaamseigen stoffen en bacteriŽle producten die afgebroken door de epitheelcellen van de dunne en dikke darm. Deze stoffen vormen de bron van inwendige toxische belasting Darmepitheelcellen bevatten dezelfde gif-afbrekende enzymen als de lever. Wanneer de darm en leverenzymen niet goed functioneren en de toxische belasting te groot is, raakt het lichaam de afbraakproducten niet voldoende kwijt. Verschillende weefsels raken dan geÔrriteerd, waardoor chronische ziekten, vermoeidheid en uiteindelijk kanker kan ontstaan. Ontgiften door middel van voeding en voedingssupplementen zorgt ervoor dat de verschillende enzymen in darm en lever goed en op elkaar afgestemd kunnen gaan functioneren.

Lees verder


Komboecha en de lever

Uitvoerig onderzoek heeft uitgewezen dat de Komboecha naast tal van andere, niet gemakkelijk te definiŽren antibiotische stoffen vooral Glucuronzuur, vitamine B1, B2, B3, B6 en B12, alsinede foliumzuur en rechtsdraaiend, dus D-Melkzuur (+) produceert. Vooral van belang waren hier het Glucuronzuur en het rechtsdraaiende D-Melkzuur (+). Het Glucuronzuur ontstaat in voldoende mate in de gezonde lever en is tot nu toe nauwelijks synthetisch na te bootsen. In de lever bindt het giftstoffen die uit de eigen stofwisseling afkomstig zijn en giftstoffen die van buiten het lichaam komen. Vervolgens worden die via de gal naar de darm en via de nieren naar de urine afgevoerd. Giftstoffen die door het glucuronzuur zijn gebonden, kunnen in de darm en in de urinewegen niet meer geresorbeerd worden. Zodoende heeft het glucuronzuur een zeer belangrijke ontgiftingsfunctie. Het gezonde organisme kan onder normale omstandigheden voldoende glucuronzuur produceren, zodat over het algemeen een voldoende ontgifting gewaarborgd is.

Lees verder

Rob Klop

--

Ik ben even verder gaan googlen en kwam dit interessante stukje tegen:

Bij baby's worden na de geboorte de gekernde rode bloedcellen afgebroken. Bij te vroeg geboren baby's is soms het leverenzym dat bilirubine aan glucuronzuur koppelt (glucuronyltransferase) nog niet in voldoende mate aanwezig. Hierdoor blijft er veel indirecte bilirubine in het bloed aanwezig waardoor hersenschade (zgn. kernicterus) kan ontstaan.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bilirubine

Ron

Links:
http://www.freewebs.com/hanenburg-01/kombucha.htm


Overleven in een hittegolf met een vergevorderde leveraandoening

Gedefinieerd als buitensporig lange periodes van warmte, vaak gecombineerd met een te hoge luchtvochtigheid, zijn hittegolven steeds vaker - en ze zijn vooral gevaarlijk voor mensen met geavanceerde vormen van een leveraandoening.

door Nicole Cutler, L.Ac.

Lees verder

Amber Kesseler


Hoe Stomerij Impact heeft op de gezondheid van de lever

Meer weten over PERC, of perchloorethyleen, het giftige oplosmiddel dat door droog reinigen in stomerijen routinematig gebruikt wordt om kleding schoon te maken - en de negatieve rol die het speelt bij de gezondheid van uw lever.

door Nicole Cutler, L.Ac.

Lees verder

Amber Kesseler


Buisje in lever levensreddend bij meer dan 80 procent van patiŽnten

Slokdarmvaricesbloeding is een van de meest gevreesde verwikkelingen van een leverziekte. Het wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk in de lever. Als de leverziekte vergevorderd is, overlijdt 40 procent van de patiŽnten aan deze complicatie. Zeven gespecialiseerde levercentra uit Europa, waaronder de dienst hepatologie in samenwerking met de afdeling interventionele radiologie van UZ Leuven, tonen nu aan in het gezaghebbende tijdschrift ‘The New England Journal of Medicine’ dat het vroegtijdig inbrengen van een buisje in de lever het leven redt bij meer dan 80 procent van deze patiŽnten.

Link


Sean Can't Cook Chicken Liver Pate

2 things. Soak the liver in lemon juice for 15 mins to get ride of the liver flavor. Always cook organ meats on low heat.


Tips lezers - lever en nieren

Onderstaande gember heetwaterkuur is ook super goed om je lever te helpen zijn afvalstoffen kwijt te raken:

Laat 1 liter bronwater 20 minuten zachtjes koken . Voeg op het eind wat
geraspte gemberwortel aan het gekookte water toe. Doe dit hete water in een thermoskan en drink dit gedurende dag met steeds 2 kleine slokjes en zo heet mogelijk. Dit is een oud Ayuvedisch recept om snel afvalstoffen te verwijderen, de spijsvertering te versterken en de nieren te helpen. 

Zie ook: www.energieherstelplan.nl

Verder is Resium, Resium normaliseert het urinezuurniveau in het organisme indien men 's morgens op nuchtere maag 3-4 eetlepels Resium inneemt.  En een kuur van een paar dagen van elk half uur 3-4 eetlepels, kan alle soorten verkalkingen/verhardingen oplossen.

Gabi Schmitter
www.lifeupdate.nl


Roken van sigaretten en fructose consumptie verergert leverziekte

Recente studies laten zien dat risicofactoren die aan te passen zijn zoals het roken van sigaretten en fructose consumptie kunnen NAFLD ofwel non-alcoholische vette leverziekte verergeren. Met NAFLD, hoopt vet zich op in de lever van mensen met overgewicht ondanks dat ze weinig alcohol drinken. Dit veroorzaakt in sommige gevallen littekens op de lever die kunnen leiden tot het falen van de lever. Het vaststellen en het aanpassen van de risicofactoren die bijdragen tot de verergering van de ziekte is van essentieel belang om tot een verbetering te leiden. Details van deze studies zijn gepubliciteerd in de mei uitgaven van Hepatology, een tijdschrift van de American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD). NAFLD is de meest voorkomende oorzaak van leverziekte wereldwijd en onderzoek laat zien dat de gevallen zal stijgen omdat een toenemende trend een vetter dieet, overgewicht en minder lichaamsbeweging en dus een toename in diabetes patienten is. Eerdere studies geven een indicatie dat meer dan 30 miljoen Amerikanen NAFLD hebben en ongeveer 8 miljoen hebben mogelijk non-alcoholische steatohepatitis (NASH).

Link

Ingeborg Boucheloukh


Neurocognitieve achteruitgang bij meer dan de helft van de leverpatiŽnten

In een onderzoek is aan het licht gekomen, dat 54 procent van de leverpatiŽnten een neurocognitieve verslechtering laat zien zoals korte termijn geheugenverlies. Hun gemiddelde prestaties lagen onder die van mensen in een vroege fase van de ziekte van Alzheimer.

Link


De werkzaamheid van vitamine E bij 'sluipende' leveraandoeningen

Vitamin E blijkt efficiŽnt te zijn bij de behandeling van niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Dit is een chronische leveraandoening die gerelateerd is aan obesitas (vetzucht) en kan leiden tot cirrhose, leverkanker en de dood. NASH heeft ook te maken met of is deel van type 2 diabetes, lipide aandoeningen en aandoeningen van de bloedvaten van het hart.

Vaak zijn er geen symptomen waar te nemen bij deze aandoening, die 2 tot 5 procent van de Amerikanen treft. Daarnaast heeft 10 tot 20 procent van de bevolking last van leververvetting zonder ontsteking of leverbeschadiging. Een "vette" lever is een voorloper van NASH. Tot nu toe was er geen behandeling mogelijk.

Het onderzoek is gesponsored door de overheid en werd georganiseerd door het Nonalcoholic Steatohepatitis Clinical Research Netwerk van het National Institute of Diabetes en Digestive and Kidney Diseases.

Het is de grootste, placebo-gecontrolleerde test op het gebied van de behandeling van NASH. De resultaten worden op 28 april gepubliceerd in de online editie van het New England Journal of Medicine.

Link

Ignit Bekken


Update nadelige gevolgen toxines voor lever

Terwijl er steeds werd uitgegaan dat grote hoeveelheden toxines uit het milieu schade toebrengen aan de lever, claimt nieuw onderzoek nu dat zelfs kleine hoeveelheden chemicalien al voldoende zijn om leverproblemen te veroorzaken.

Link

Ingeborg Boucheloukh


Studie toont potentieel voordeel aan van donkere chocolade voor patiŽnten met leverziekte

Artsen zouden binnenkort een dosis donkere chocolade kunnen voorschrijven om patienten te helpen, die lijden aan levercirrose en aan gevaarlijk hoge bloeddruk in hun abdomen, volgens nieuw onderzoek dat vandaag werd gepresenteerd op het Internationale Lever Congress TM 2010, de Jaarlijkse Bijeenkomst van de Europese Vereniging voor Lever Studies in Wenen,  Oostenrijk.

Link

Constans Kootstra


Acute alcoholische hepatitis en N-acetyl-cysteÔne

Acute alcoholische hepatitis (AAH) is een absolute contra-indicatie voor levertransplantatie. Het heeft een lage overlevingskans, met sterftekans van rond 35% in 6 maanden, ondanks een corticoÔden behandeling, de huidige behandeling voor de aandoening. Het tweede onderzoek dat vandaag is gepresenteerd zal mogelijk 'n nieuwe behandelings optie geven voor patiŽnten die niet reageren op de standaard behandeling met corticoÔden. Nieuwe data indiceren dat een behandeling met corticoÔden gecombineerd met N-acetyl-cysteÔne (NAC C +) de overlevingskansen doen toenemen. Er zijn weinig grote, goed opgezette studies die het gebruik van N-acetyl-cysteÔne bepleiten om de progressie van de leverziekte te vertragen. Dit laatste onderzoek draagt bij aan de groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal ten gunste van de behandeling met C + NAC bij patiŽnten met een acute leveraandoening.

Link

Constans Kootstra


Gevolgen levertransplantatie bij kinderen onderzocht

Kinderen die al op jonge leeftijd een levertransplantatie hebben moeten ondergaan, kunnen ook op latere leeftijd bijwerkingen hiervan ondervinden. Kinderarts Renť Scheenstra van het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzocht de gevolgen van verschillende immuunsuppressieve behandelingen. Hij ging na in hoeverre er op lange termijn bijwerkingen zijn en volgde het weefsel van het transplantatie - orgaan na levertransplantatie op de kinderleeftijd. Uit Scheenstra’s onderzoek blijkt onder andere dat de groeivertraging na een levertransplantatie bij kinderen voornamelijk zijn oorsprong vindt in de periode vůůr die transplantatie. Na de levertransplantatie is er inhaalgroei bij de jongste en meest groeivertraagde patiŽnten. Ook deed hij een studie in de weefsels van de getransplanteerde lever tot tien jaar na de transplantatie. Hieruit blijkt dat in bijna 70% van de getransplanteerde organen milde tot ernstige fibrose was ontstaan.

Link


Onderzoek naar mogelijke besmettingsbron geelzucht via voedsel

In Nederland is bij 14 personen geelzucht (hepatitis A) vastgesteld. Zij zijn in Nederland besmet, vermoedelijk via voedsel. Afgelopen jaar vonden vergelijkbare voedselgerelateerde uitbraken plaats in AustraliŽ en Frankrijk. Nederland is daarmee mogelijk het derde land in de wereld waar een hepatitis A-uitbraak is ontstaan door voedsel.

De specifieke variant van het hepatitis A-virus van de Nederlandse patiŽnten is exact hetzelfde als het virus dat eerder is gevonden bij de patiŽnten in AustraliŽ. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Unie, het RIVM en GGD’s de herkomst van de besmetting.

Vorig jaar informeerde AustraliŽ de WHO over een grote uitbraak van patiŽnten met een hepatitis A-infectie. Epidemiologisch onderzoek toonde aan dat er waarschijnlijk een relatie was met de consumptie van halfgedroogde tomaten.

De bron van de besmetting in Nederland is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat het virus dat bij de 14 patiŽnten is gevonden, identiek is aan het specifieke hepatitis A-virus van de patiŽnten in AustraliŽ. De VWA gebruikt de bevindingen uit AustraliŽ in haar onderzoek naar de besmettingsbron.

Een hepatitis A-virusinfectie kan leiden tot geelzucht. Het virus is zeer stabiel en kan via ontlasting van mens op mens worden overgedragen maar ook via besmet voedsel, water of besmette oppervlakken. Jaarlijks krijgen in Nederland enkele honderden mensen hepatitis A. Meestal is de infectie dan in het buitenland opgelopen.

Bron: VWA

Marjan


Effectiviteit medicijnen afhankelijk van leverenzym

Bepaalde medicijnen voor hoge bloeddruk, depressiviteit en borstkanker hebben een andere werking bij mensen die het leverenzym CYP2D6 missen. Erasmus MC's promovenda Monique Bijl onderzocht de invloed van het leverenzym op de reactie van het lichaam op bepaalde geneesmiddelen.

Specifieke problemen
Uit eerdere onderzoeken is bekend dat vijf tot tien procent van de Nederlanders dit enzym mist, maar over de daaruit voorkomende problemen en hoe ze kunnen worden voorkomen, was weinig bekend. Bijl geeft met haar onderzoek meer inzicht in de specifieke problemen waarmee deze deze groep patiŽnten te maken heeft. In een artikel in Monitor, het magazine van Erasmus MC voor externe relaties, licht Bijl haar onderzoek toe.

Meer risico
PatiŽnten met een verminderde activiteit van het enzym, blijken minder baat te hebben bij de behandeling van borstkanker met het medicijn tamoxifen en lopen daardoor meer risico te overlijden aan de ziekte.
PatiŽnten die tricylcische antidepressiva slikken, bleken een verhoogde bloedspiegel te vertonen, wat bijwerkingen kan veroorzaken. En bij patiŽnten met een hoge bloeddruk blijken een aantal bŤtablokkers minder worden omgezet, waardoor er een hogere concentratie van het medicijn in het bloed ontstaat. Bijl legt uit hoe een genotypetest uitsluitsel kan bieden in bepaalde gevallen.

Erasmus MC Rotterdam


Medicatie & Leverafwijkingen

Het cytochroom-P450 (CYP) enzymsysteem van de lever is betrokken bij het metabolisme en de eliminatie van bijna alle reguliere geneesmiddelen. Ook van alternatieve geneesmiddelen zoals vitaminesupplementen en kruiden. Iedereen reageert verschillend op het verwerken van geneesmiddelen en voedings-supplementen. Voordat een geneesmiddel uit het lichaam uitgescheiden kan worden, moet het eerst omgezet worden en aan water worden gebonden in o.a. de lever. Deze omzetting (metabolisme) van geneesmiddelen vindt plaats in twee fasen. Het doel van de reactie in de eerste fase is om het molecuul gereed te maken voor een fase twee reactie. In de fase twee reactie wordt het molecuul wateroplosbaar gemaakt, zodat het via de nieren of de gal uitgescheiden wordt. Metabolisme van geneesmiddelen vindt hoofdzakelijk plaats in de lever, maar ook andere organen zoals huid, longen, maagdarmsysteem, bloed, hersenen en nieren kunnen erbij betrokken zijn.

Link

Petra


Levercysten

Reaktie op artikel "Middel gevonden tegen lever vol cysten" (genoemd op Link ):

Consumptie van onnodige hoeveelheden (geraffineerde) suikers heeft op de langere termijn een zeer nadelige invloed op de gezondheid. Eerst worden de suikers in de lever opgeslagen als glycogeen. Aangezien de capaciteit van de lever beperkt is, zal een dagelijkse onnodige hoeveelheid geraffineerde suikers de lever doen opzwellen als een ballon die opgeblazen wordt.

Als de lever maximaal gevuld is, worden de onnodige hoeveelheden suikers teruggestuurd de bloedstroom in, in de vorm van vetzuren. Die vetzuren komen vervolgens overal in het lichaam terecht waar het in eerste instantie in het lichaam opgeslagen wordt in de buik, de billen, bij vrouwen in de borsten en in de dijen.

Nadat die relatief onschuldige lichaamsonderdelen volledig gevuld zijn, worden de vetzuren opgeslagen in actieve organen zoals het hart en de nieren. De activiteit van die organen begint dan af te nemen en uiteindelijk degenereren de orgaanweefsels en veranderen in vet. Het veroorzaakt dus niervervetting, leververvetting, hartvervetting etc.

En daar blijft het niet bij: ook de hersenen worden nadelig beÔnvloed: onnodige hoevelheden (geraffineerde) suikers maakt lui, en het vermogen om te rekenen en ook het gehuegen wordt minder en minder.

En in plaats van te zeggen dat men minder (geraffineerde) suikers moet consumeren (lees: kopen), zeggen "ze" dus dat je een "middel" kunt innemen (lees: consumeren: lees: kopen) wat ervoor zal zorgen dat je lever verlost zal worden van met vocht gevulde holtes (lees: met geld gevulde portemonnee).

Zie Link

Bronartikel: Link

Met vriendelijke groet,
Leo Bakker, www.avoratio.nl


Je lever maak je schoon met OLIJFOLIE !

Volgens mij maak je je lever schoon met een olijfoliekuur.......ik zal het recept even opzoeken; gewoon een voorjaar- en een najaarsschoonmaak. WAAROM doe al die onderzoekers zo gewichtig en onnodig ingewikkeld.......

Link

DVH


Middel gevonden tegen lever vol cysten

In Nederland lijden ongeveer 17.000 mensen aan een zogenoemde polycysteuze lever, een lever die sterk opzwelt doordat zich steeds nieuwe met vocht gevulde holtes (cysten) in de lever vormen.

Link


Verkleinen van de lever

Loes van Keimpema bestudeerde de behandelingen van een polycysteuze lever. Polycysteuze levers bevatten zeer veel cysten, holten gevuld met vocht, die worden gevormd door een afwijking in het erfelijk materiaal. De lever wordt erg groot, maar blijft wel goed functioneren. Wanneer de lever erg groot wordt, ontstaan er klachten zoals een toegenomen buikomvang, kortademigheid en buikpijn. In enkele zeer ernstige gevallen is zelfs een levertransplantatie nodig.

Behandelingen zijn erop gericht om de grootte van de lever te verkleinen. Tot voor kort waren er alleen chirurgische behandelingen voor een polycysteuze lever mogelijk. Niet iedere patiŽnt komt in aanmerking voor een van deze behandelingen, aldus Loes van Keimpema. Tevens is er een risico op complicaties en nemen de klachten bij een deel van de patiŽnten slechts tijdelijk af.

Nadat twee patiŽnten succesvol waren behandeld met een synthetisch maag-darmhormoon, startte Van Keimpema een studie, die het effect van dit maag-darmhormoon (lanreotide) verder onderzocht. Het bleek dat deze patiŽnten, die zes maanden zijn behandeld met lanreotide, een verkleining van hun lever hadden, terwijl dit niet het geval was in de groep patiŽnten, die met placebo (een niet-werkend medicijn) was behandeld. Dit is een erg belangrijke bevinding, omdat dit resultaat laat zien dat het mogelijk is met medicijnen het natuurlijk beloop van de lever te stoppen.


Leverzuivering volgens Andreas Moritz

Volgens Andreas Moritz (schrijver van de internationale bestseller: De Ongelooflijke Lever- en Galblaaszuivering) heeft 30-40% van alle Westerlingen stenen in zijn lever. Door onze westerse levensstijl treedt er een ernstige vertraging op van de galvloeistof die geproduceerd wordt door de lever. Er is een continue stroom van galvloeistof die aan de darm wordt afgegeven. Er is reserve galvloeistof opgeslagen in de galblaas voor die situaties waarbij we meer vet tegelijk gebruiken tijdens een maaltijd, zodat er meer gal tegelijk afgegeven kan worden. In de geneeskunde gaan we ervan uit dat 15-20% van alle mensen galstenen krijgen, maar dat er zich ook stenen kunnen vormen in de lever zelf, dat werd mij als arts nooit geleerd. Mijn verbazing was dan ook erg groot toen ik eind 2008 foto’s opgestuurd kreeg van een patiŽnte van 26 jaar die ik behandeld had vanwege chronische vermoeidheid en die daar slechts 20% door verbeterd was. Zij nam daar natuurlijk geen genoegen mee en kreeg van vrienden het boek van Andreas Moritz aangereikt. Zij is een keer per 3 weken een zogenaamde leverdrainage gaan doen en dat heeft haar in 7 keren tot nu toe 200 stenen opgeLEVERd. Zij is sindsdien helemaal opgeknapt.

Link


De lever en fructose

De lever is ons werkpaard. Is deze overbelast dan krijgen de nieren ook weer het nodige te verteren. Dat merk je meteen. Worden de zenuwen vd nieren overprikkeld dan bloeddruk omhoog, wordt de nier teveel belast dan krijg je meer urinezuur dat zich afzet als kristallen in gewrichten etc, zoals bij jicht. Urinezuur kun je dan bijv weer binden met kersen(sap). Pas op, want die boeven brengen ook kersensap op de markt waarbij er weer 80% appelsap in de fles blijkt te zitten. Dus bomvol fructose dat je lever nog meer belast.

Waarom? Omdat je lever vervet door fructose. In het boek The Sugar Fix kun je lezen dat je lever maximaal per dag 25 gram fructose aan kan. Als een glas appelsap al 15-20 gram bevat weet je genoeg. Je kunt dan al vanaf 2 glazen sap een vervetting van de lever opbouwen. Schiet ook weer je LDL cholesterol omhoog, smeert je medicijnman weer die statines aan waardoor je niet kan slapen waarvoor je weer een slaapmiddel krijgt. Die kunnen dan weer maag en darmproblemen veroorzaken en verslavend werken. Voor die maag krijg je dan weer maagzuurremmers die B12 opname kunnen verstoren waardoor je weer futloos wordt. Door die lage cholesterol kreeg je hersenen al te weinig brandstof dus voel je je nog beroerder en word je depressief. Mede omdat niemand ooit je B12 en vitamine D stand had gecontroleerd, daar valt nu ťťnmaal voor de pharma clan niets aan te verdienen.

Maar goed, we zitten dus bij de depressie en je krijgt dan misschien een SSRI remmer waardoor de hele wereld je niets meer kan schelen. In bepaalde gevallen kan dit zelfs tot zelfmoord of misdaden leiden. [Link]

Dus bij deze heb ik bewezen dat je zelfmoord kan plegen als je veel appelsap drinkt :)

Grapje, ik wil alleen even laten zien waar ťťn verstoring toe kan leiden. Door die overdosis fructose heb je heel veel werk in de geneeskunde gegenereerd. De huisarts, de specialist, de apotheek, de psychiater etc etc. Allemaal goed voor minimaal 1-2 ton per jaar dus kassa. De zorgpremie wordt gewoon weer 10% verhoogd dus we hoeven ons nergens druk om te maken. Dus vruchtensap is goed voor de medische economie als je het zo bekijkt. En deze promotie begint al op school. Niet kids leren om gewoon water te drinken maar lekker aan de jus of nog erger appelsap.

Je moet voor de lol eens omrekenen hoeveel suikers er in 1 pakje/flesje zitten. Tel hierbij de suikers op uit andere voeding en je schrikt je rot. En dan hebben we nog de witte suiker, die bestaat voor 50% uit fructose dus die komt nog bovenop de sapjes. En de industrie vond witte suiker te duur dus kregen we fructose-siroop dat tot 75% fructose kan bevatten. Dus nog erger voor de lever dan suiker.

Drink je veel sapjes / frisdrank dan is het dus wachten op een vervette lever en verhoogd LDL cholesterol.....

Ron Fonteine


Leverstamcellen als therapie voor onbehandelbare leverziekten

In het ZonMw programma Translationeel Adult StamcelOnderzoek (TASO) heeft het Tissue Repair programma binnen het leveronderzoek een grote subsidie verkregen. Het gaat om circa € 1,2 miljoen voor zes jaar voor de aanstelling van een post-doc, een AIO en een analist. Dit onderzoek wordt geleid door prof. dr. Jan Rothuizen, hoogleraar interne geneeskunde van gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. De lever heeft een fantastisch herstelvermogen. Althans bij niet al te ernstige aandoeningen. Bij ernstige, vaak chronische, ziekten verdwijnt dat herstelvermogen. Bindweefselvorming krijgt de overhand en leverfuncties gaan teloor. De lever bevat echter ook stamcellen die zowel levercellen als cellen van de galwegen kunnen vormen. Deze cellen worden geactiveerd bij ernstige leverziekten. Over het algemeen is die activering te laat en onvoldoende sterk om patiŽnten te redden. De centrale vraag in dit project is hoe deze stamcellen snel en veilig kunnen worden vermeerderd tot zulke aantallen dat ze de leverfunctie kunnen herstellen.

Honden kunnen daar misschien antwoord op geven. Uit vergelijkend onderzoek tussen mensen en honden blijkt dat leverziekten bij de hond vaak identiek verlopen aan de vergelijkbare humane ziekte. Zowel klinisch, pathologisch als moleculair. De wijze waarop bijvoorbeeld de leverstamcellen worden geactiveerd en gereguleerd is volledig vergelijkbaar. Voor leverziekten zijn honden daarom het meest geschikt om te bekijken of de resultaten van fundamenteel onderzoek aan celkweek en muizenmodellen ook echt klinisch toepasbaar zijn. Bij honden kennen we een speciale vorm van hepatitis waarbij meer dan bij andere bekende ziekten de leverstamcellen massaal worden geactiveerd. Met diverse biochemische en genetische technieken is een groot aantal nieuwe signalen ontdekt die mogelijk interessant zijn voor mensen. In samenwerking met het celbiologisch laboratorium van het UMC Utrecht onderzoeken wij deze signalen in kweeksystemen van menselijke stamcellen. Ondermeer door diverse genen in de stamcellen ťťn voor ťťn uit te schakelen. De signalen die het meest krachtig blijken te zijn voor het activeren van de stamcellen in de lever worden getest op hun veiligheid in honden en mensen. Bijvoorbeeld om uit te sluiten dat ze een rol spelen in de vorming van tumoren.

De veilige signalen die overblijven, worden gebruikt om stamcellen uit de lever van muizen en honden te vermeerderen in het laboratorium zodat ze geschikt zijn voor stamceltransplantatie. Voortdurend worden de resultaten daarvan getoetst aan gezond humaan leverweefsel en aan leverweefsel van honden met leverziekten. Zo wordt de klinische toepasbaarheid bewaakt. De proef op de som is toepassing van stamceltransplantatie bij honden die een ernstige erfelijke leverziekte hebben die volledig identiek verloopt aan de ziekte van Wilson bij de mens - een ernstige leverziekte door de ophoping van koper. Herstel van de lever van deze zieke honden bewijst de klinische toepasbaarheid van stamcellen en maakt de techniek rijp voor toepassing bij mensen.


De rol van het ATP8B1-eiwit bij cholestase

Janneke Stapelbroek heeft onderzoek gedaan naar patienten met een erfelijke vorm van cholestase, veroorzaakt door deficienties in het ATP8B1-eiwit. Cholestase ontstaat wanneer de normale productie of afvoer van gal in de lever wordt verstoord en er galstuwing ontstaat. Dit leidt bij sommige patienten tot progressieve leverschade en uiteindelijk tot leverfalen tenzij behandeling door levertransplantatie mogelijk is. Andere patienten hebben een relatief milde vorm waarbij de cholestase in aanvallen komt en er geen blijvende schade aan de lever optreedt. Echter deze aanvallen kunnen enkele maanden tot jaren duren en gaan gepaard met een ondragelijke jeuk. Haar onderzoek heeft geleid tot nieuwe inzichten in de rol van het ATP8B1-eiwit in de lever en de darm. Maar het ATP8B1-eiwit blijkt ook bij het gehoor een rol spelen, dat was hiervoor helemaal onbekend.


Hergebruik PET-fles gevaarlijk

Uit recente studies is gebleken, dat hergebruik van flessen die gemaakt zijn van PET feitelijk gevaarlijk kunnen zijn. Het bleek dat PET in de loop van de tijd afgebroken werd en de drank inlekte, als de flessen werden hergebruikt. Het vergif DEHA verscheen ook in het watermonster van water uit hergebruikte PET-flessen. Het is gebleken dat DEHA leverproblemen veroorzaakt, mogelijk problemen op het gebied van de voortplanting veroorzaakt, en men vermoed dat DEHA kanker veroorzaakt bij mensen. Om deze redenen is het het beste om PET-flessen alleen te gebruiken om een produkt te kopen en naar huis te vervoeren, en na het legen ter recycling te dumpen bij het inzamelpunt voor plastic afval.

Bron: Link

Met vriendelijke groet,

Leo Bakker, www.avoratio.nl


UZ Leuven ontwikkelt nieuwe behandeling voor het bestrijden van levercysten

Door de nieuwe behandelingsmethode kunnen patiŽnten met veel cysten in hun lever voor het eerst geholpen worden zonder operatie. Wetenschappers constateerden dat wanneer patiŽnten gedurende zes maanden met een synthetisch maagdarmhormoon (lanreotide) worden behandeld, de fors opgezwollen lever met bijna vijf procent krimpt. De resultaten van het onderzoek worden in september gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Gastroenterology’.  In totaal kunnen naar schatting een duizendtal patiŽnten, van wie normaal driekwart in de loop van hun ziekte geopereerd wordt, met deze nieuwe medicamenteuze biotechaanpak geholpen worden. Zeker vijf procent van de Belgen heeft een of twee cysten (met vocht gevulde holtes) in hun lever. Er zijn ook patiŽnten met meerdere cysten in de lever (polycysteuze lever). Door deze cysten kan de omvang van de lever vier- tot zesmaal toenemen. Tot voor kort waren artsen voor de behandeling van polycysteuze levers aangewezen op operaties. Niet iedereen komt echter voor deze chirurgische ingreep in aanmerking en verder is deze aanpak niet altijd succesvol en is er een risico op complicaties. Slechts een enkele keer komen deze patiŽnten in aanmerking voor een schaarse levertransplantatie. Experimenteel onderzoek op dieren suggereerde dat de toediening van het synthetisch maagdarmhormoon (lanreotide) resulteert in aanzienlijk kleinere levercysten. Dit stimuleerde de onderzoekers van UZ Leuven en het UMC St. Radboud in Nijmegen om in 2007 een groot onderzoek voor 54 patiŽnten op te zetten. De grootte van de lever van alle patiŽnten werd bepaald met een computerscan van de lever. Met een gemiddelde van 4,6 liter was deze zeker driemaal te groot. Zevenentwintig patiŽnten kregen elke maand een injectie met lanreotide. De resultaten werden vergeleken met 27 placebopatiŽnten. Na zes maanden bleek dat met lanreotide de lever met 2,9 procent in volume afnam, terwijl die met placebo met 1,6 procent groeide, een verschil van 342 ml. Lanreotide bleek ook het best te werken bij patiŽnten met de grootste levers.


Cellular stress causes fatty liver disease in mice

A University of Iowa researcher and colleagues at the University of Michigan have discovered a direct link between disruption of a critical cellular housekeeping process and fatty liver disease, a condition that causes fat to accumulate in the liver. The findings, published in the Dec. 9 issue of the journal Developmental Cell, might open new avenues for understanding and perhaps treating fatty liver disease, which is the most common form of liver disease in the Western world and may affect as many as one in three American adults. Although fatty liver itself does not necessarily cause illness, it is associated with serious conditions like diabetes, metabolic syndrome, cirrhosis of the liver and liver failure. The study, led by Thomas Rutkowski, Ph.D., assistant professor of anatomy and cell biology at the UI Roy J. and Lucille A. Carver College of Medicine, and Randal Kaufman, Ph.D., professor of biological chemistry and internal medicine at the University of Michigan Medical School, shows that disrupted protein folding causes fatty liver in mice. The finding is the first to demonstrate a direct link between this form of cellular stress and abnormal fat metabolism.

Lees verder


A potential drug for ischemia/reperfusion related liver injury

Hepatic injury caused by ischemia/reperfusion (I/R) has been proposed as a key clinical problem associated with liver transplantation and major liver surgery. The production of reactive oxygen species (ROS), including superoxide, hydrogen peroxide, and hydroxyl radical, has been demonstrated in reperfusion injury. Resveratrol has been reported to have several biologic effects such as a potent antioxidative effect via prevention of lipid peroxidation. A research team led by Ercan Gedik from Turkey evaluated the possible protective effect of resveratrol against I/R-induced hepatic injury, using biochemical and histological parameters. This will be published on December 14, 2008 in the World Journal of Gastroenterology.

Lees verder


Molecular events involved in liver regeneration

The ability to regenerate after major tissue damage or surgical intervention is an important property of the liver. Since liver resection is an established therapeutic measure for severe liver diseases, it would be of importance to know which molecular events underly the regenerative process and if they depend on the extent of resection, as indicated in previous studies. The group led by Prof. Schlaak from the Department of Gastroenterology and Hepatology of the University Hospital of Essen compared rats undergoing 70% and 90% liver resection. Serum parameters, activation of transcription factors, expression of cytokines known as imperative for the start of liver regeneration and apoptosis in the regenerating liver tissue were analyzed. A broad spectrum of methods came into use, including quantitative real time PCR on mRNA-isolates and TUNEL staining of histological samples. This will be published on December 14, 2008 in the World Journal of Gastroenterology. They found that apart from increased liver damage and reduced liver function parameters found in serum samples, molecular events as cytokine expression, especially IL-6 and TNF-alpha were strongly reduced after extensive resection. In addition the activation of NF-kappa B was delayed by almost 24 h. Programmed cellular death, known as apoptosis, was partially increased at 24 h and at 7 d postoperatively in the livers of animals which underwent 90% resection in comparison to rats which only had 70% of their liver resected.

Lees verder


Liver Protein Associated with Type 2 Diabetes in Older Adults

The presence of a protein expressed by the liver which inhibits insulin action may identify individuals more likely to develop type 2 diabetes, according to a new study led by a researcher from the University of California, San Diego School of Medicine, to be published July 9 in the Journal of the American Medical Association (JAMA.) Researchers led by Joachim H. Ix, M.D., M.A.S., assistant professor in the Division of Nephrology and Hypertension and the Division of Preventive Medicine at UC San Diego and at the San Diego Veterans Affairs Healthcare System, found that higher serum levels of a protein called fetuin-A, produced by liver cells, was associated with type 2 diabetes in humans, independent of other risk factors.

Lees verder


Fatty Liver Disease Medication May Have No Effect

A new randomized, prospective trial has shown that orlistat, a commonly prescribed inhibitor of fat absorption, does not help patients with fatty liver disease (FLD) lose weight, nor does it improve their liver enzymes or insulin resistance. These findings are in the January issue of Hepatology, a journal published by John Wiley & Sons on behalf of the American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD). The article is also available online at Wiley Interscience (www.interscience.wiley.com). With obesity on the rise throughout the world, FLD has become a major epidemic. Weight loss improves liver enzymes and levels of fat in the liver, and the study did show that patients who lost 5 percent or more of their body weight over nine months did experience these improvements. However, since it is often difficult for people to lose weight through diet and exercise, researchers have looked for medications that could help. Many studies have focused on orlistat, which is sold as the brand-name Xenical and over-the-counter as Alli.

Lees verder


Temoe Lawak - familie Zingiberaceae

Al honderden jaren lang wordt Temoe Lawak toegepast, ťn met succes. Vanwege de gele kleur (de curcuminen) werd het veel gebruikt bij geelzucht, maar ook omdat de wortelstokken heel erg leken op de vorm van de galblaas. Temoe Lawak is een fraai voorbeeld van een geneesmiddel uit de signatuurleer en wel in de dubbele zin van vorm en kleur. Het gebruik van curcumasoorten gaat ver terug in de geschiedenis. In het Oude Testament al wordt curcuma vermeld en ook Marco Polo heeft het onder ogen gehad. In de 18e eeuw is curcuma al opgenomen in een aantal farmaceutische handboeken. Rond 1900 komt de plant Curcuma Xanthorrhiza als Temoe Lawak via de Hollanders op de Europese markt.

Lees verder


Inhaling nitric oxide helps transplant success

Giving tranplant patients nitric oxide gas boosts post-surgical liver function.

Lees verder


Low-carbohydrate diet burns more excess liver fat than low-calorie diet, UT Southwestern study finds

People on low-carbohydrate diets are more dependent on the oxidation of fat in the liver for energy than those on a low-calorie diet, researchers at UT Southwestern Medical Center have found in a small clinical study. The findings, published in the journal Hepatology, could have implications for treating obesity and related diseases such as diabetes, insulin resistance and nonalcoholic fatty liver disease, said Dr. Jeffrey Browning, assistant professor in the UT Southwestern Advanced Imaging Research Center and of internal medicine at the medical center. "Instead of looking at drugs to combat obesity and the diseases that stem from it, maybe optimizing diet can not only manage and treat these diseases, but also prevent them," said Dr. Browning, the study's lead author. Although the study was not designed to determine which diet was more effective for losing weight, the average weight loss for the low-calorie dieters was about 5 pounds after two weeks, while the low-carbohydrate dieters lost about 9Ĺ pounds on average. Glucose, a form of sugar, and fat are both sources of energy that are metabolized in the liver and used as energy in the body. Glucose can be formed from lactate, amino acids or glycerol. In order to determine how diet affects glucose production and utilization in the liver, the researchers randomly assigned 14 obese or overweight adults to either a low-carbohydrate or low-calorie diet and monitored seven lean subjects on a regular diet. After two weeks, researchers used advanced imaging techniques to analyze the different methods, or biochemical pathways, the subjects used to make glucose."We saw a dramatic change in where and how the liver was producing glucose, depending on diet," said Dr. Browning.

Lees verder


Does your liver need an overhaul ?

An estimated one billion people in the world will suffer gall bladder disease at some stage in their life. In the United States, 20 million adults suffer from attacks of gallstones every year. In many cases, treatment consists of removing the gallbladder, at the cost of $5,000 or more per operation. Yet there are many more people, including those suffering a chronic illness such as heart disease, arthritis, MS or cancer, who have hundreds, if not thousands of gallstones blocking the bile ducts of the liver. A liver congested with gallstones may be one of the most common, yet rarely recognized causes of illness today. Most people assume that gallstones occur only in the gallbladder. This assumption is wrong. Most gallstones are actually formed in the liver and comparatively few occur in the gall bladder. This can be verified by anyone doing a liver cleanse, regardless of whether he/she is a lay person, a medical doctor, a scientist or someone who no longer has a gall bladder and is thought to be free of gallstones altogether.

Lees verder


The cure of advanced cancer by diet therapy

In the pre-cancerous condition, all is prepared. The liver is sufficiently damaged and the other organs of the intestinal tract are damaged enough and then later the symptoms appear. Until then we have the pre-cancerous condition and this condition cannot be cured with hormones and enzymes, etc. We can to a certain degree stimulate the liver with hormones. We can stimulate the liver with cortisone. We can stimulate the liver with adrenalin etc., but then we take out the last reserves. We empty the liver instead of refilling it. What we have to do in cancer -a degenerative, deficiency disease- is to refill the organs which are empty and poisoned. Therefore it is almost a crime to give cortisone and the other stimulants which will take away the last reserves and improve the condition for a short while only.

Lees verder


Women With Shorter Legs at Risk for Liver Disease

Women with short legs are at an increased risk for liver disease, according to a study published in the Journal of Epidemiology and Community Health.

Lees verder


Researchers show that fibrosis can be stopped, cured and reversed

University of California, San Diego researchers have proven in animal studies that fibrosis in the liver can be not only stopped, but reversed. Their discovery, to be published in PLoS Online on Dec. 26, opens the door to treating and curing conditions that lead to excessive tissue scarring such as viral hepatitis, fatty liver disease, cirrhosis, pulmonary fibrosis, scleroderma and burns.

Lees verder


Liver damage 'could be reversed'

Some liver damage caused by heavy drinking or hepatitis could be halted or even reversed, claim researchers.

Lees verder


Antibiotics - Single largest class of drugs causing liver injury

Antibiotics are the single largest class of agents that cause idiosyncratic drug-induced liver injury (DILI), reports a new study in Gastroenterology, an official journal of the American Gastroenterological Association (AGA) Institute. DILI is the most common cause of death from acute liver failure and accounts for approximately 13 percent of cases of acute liver failure in the U.S. It is caused by a wide variety of prescription and nonprescription medications, nutritional supplements and herbals. "DILI is a serious health problem that impacts patients, physicians, government regulators and the pharmaceutical industry," said Naga P. Chalasani, MD, of the Indiana University School of Medicine and lead author of the study. "Further efforts are needed in defining its pathogenesis and developing means for the early detection, accurate diagnosis, prevention and treatment of DILI." In this prospective, ongoing, multi-center observational study — the largest of its kind — patients with suspected DILI were enrolled based upon predefined criteria and followed for at least six months. Those with acetaminophen liver injury were excluded. Researchers found that DILI was caused by a single prescription medication in 73 percent of the cases, by dietary supplements in 9 percent and by multiple agents in 18 percent. More than 100 different agents were associated with DILI; antimicrobials (45.5 percent) and central nervous system agents (15 percent) were the most common. Of the dietary supplements causing DILI, compounds that claim to promote weight loss and muscle building accounted for nearly 60 percent of the cases. The study found that at least 20 percent of patients with DILI ingest more than one potentially hepatotoxic agent. DILI remains a diagnosis of exclusion and thus detailed testing should be performed to exclude competing causes of liver disease; importantly, acute hepatitis C virus (HCV) infection should be carefully excluded in patients with suspected DILI by HCV RNA testing. Researchers found no relationship between gender and severity of DILI, but individuals with diabetes experienced more severe DILI.

Lees verder


Apple or pear shape is not main culprit to heart woes — it's liver fat

For years, pear-shaped people who carry weight in the thighs and backside have been told they are at lower risk for high blood pressure and heart disease than apple-shaped people who carry fat in the abdomen. But new findings from nutrition researchers at Washington University School of Medicine in St. Louis suggest body-shape comparisons don't completely explain risk. In two studies, they report excess liver fat appears to be the real key to insulin resistance, cholesterol abnormalities and other problems that contribute to diabetes and cardiovascular disease. Having too much fat stored in the liver is known as nonalcoholic fatty liver disease.

Lees verder


Hepatitis C Treatment Reduces the Virus but Liver Damage Continues

Treating patients who have chronic hepatitis C and advanced liver disease with long-term pegylated interferon significantly decreased their liver enzymes, viral levels and liver inflammation, but the treatment did not slow or prevent the progression of serious liver disease, a study finds. These findings come from the clinical trial, Hepatitis C Antiviral Long-Term Treatment Against Cirrhosis (HALT-C) and are reported in the Dec. 4 issue of the New England Journal of Medicine. HALT-C was funded by the National Institutes of Health (NIH) with additional support from Hoffmann-La Roche Inc. "The results from HALT- C show without question that maintenance therapy with peginterferon does not prevent progression of liver disease among patients who have failed prior treatments," said James Everhart, M.D., project scientist for HALT-C in the Division of Digestive Diseases and Nutrition, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), the principal sponsor of HALT-C at NIH. "These findings heighten the incentive to develop more effective drugs for patients with severe liver disease due to hepatitis C."

Lees verder


 

 

 


View My Stats