medicinale kruiden


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Helen met kruiden - Ellen Vahr


Gratis kruidengids

Tegenwoordig hebben we de gewoonte om onze eigen gezondheid elke keer opnieuw uit handen te geven. We gaan voor elke kleinigheid naar de dokter en behandelen ziektesymptomen met de geneesmiddelen die ze ons voorschrijven. Echter, vůůr de opkomst van de farmaceutische industrie, behandelden de mensen meestal zelf hun aandoeningen met kruiden uit de eigen leefomgeving. Doorheen de jaren zijn er dus veel kruidenrecepten en bereidingswijzen verloren gegaan, waardoor ik nu een oproep doe aan de lezers van deze gids die soortgelijke informatie nog bezitten, vrij te geven. Die informatie wil ik er dan aan toevoegen zodat mijn werk, een werk van het volk wordt. Afhankelijk van het aantal reacties, zal ik deze gids elke keer updaten en terug beschikbaar stellen. Een gratis gids beschikbaar voor het volk, door het volk.

Lees verder


10 medicinale planten die je thuis kunt kweken - Mike Adams


Een interview met Stef Mintiens je eigen kruidentuin


Bewust gebruik kruidenpreparaten en geneesmiddelen

Vandaag brengt het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een rapport naar buiten over de interactie tussen kruiden en geneesmiddelen. NPN, de brancheorganisatie voor voedingssupplementen, waaronder kruidenpreparaten is al langer met RIVM en NVWA in contact over deze interacties. Dat kruiden, maar ook voedingsmiddelen zoals grapefruit, een interactie kunnen hebben met geneesmiddelen is al heel lang bekend. NPN heeft daarom een lijst met waarschuwingsteksten die zij aan bedrijven adviseert te vermelden op de verpakking.

Lees verder


Kruidenproducten bevatten veel vulmiddelen

Consumenten van natuurlijke gezondheidsproducten let op. Volgens nieuw onderzoek aan de Universiteit van Guelph bevat het merendeel van de kruidenproducten op de markt ingrediŽnten die niet op het etiket vermeld staan nl. goedkopere alternatieven en vulstoffen.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine, gebruikte DNA- barcoding technologie om 44 kruiden-producten verkocht door 12 bedrijven te testen. Slechts twee van de bedrijven gebruikten authentieke producten zonder vervangingen, verontreinigingen of vulstoffen. Bijna 60 procent van de kruidenproducten bevatten plantensoorten die niet op het etiket vermeld stonden.

Onderzoekers ontdekten producktsubstitutie in 32 procent van de monsters. Meer dan 20 procent van de producten bevatten vulstoffen van rijst, sojabonen en tarwe die niet op het etiket vermeld staan. "Verontreiniging en substitutie in kruidenproducten betekenen aanzienlijke gezondheidsrisico's voor de consument" aldus hoofdauteur Steven Newmaster professor in de integratieve biologie en directeur van het Guelph Biodiversity Institute van Ontario (BIO), de thuisbasis van het Canadese Centrum voor DNA barcoding .

Lees verder


Kruidenallergie beÔnvloedt zowel fijnproevers en cosmetische gebruikers

Stel je een wereld voor waar je nooit buitenshuis uit eten kon, make-up dragen, zoete parfums ruiken of een groot percentage voedsel van winkelschappen eten. Volgens allergie specialisten op het American College of Allergy, Astma en immunologie (ACAAI) Jaarlijkse Wetenschappelijke Bijeenkomst in Anaheim, CaliforniŽ, leven 2 tot 3 procent van de mensen in de wereld met een specerijen allergie. Kruiden zijn de meest gebruikte producten in voedingsmiddelen, cosmetica en tandheelkundige producten. De Amerikaanse Food & Drug Administration heeft geen regulering voor kruiden wat betekent dat ze vaak niet worden vermeld op etiketten van voedingsmiddelen, waardoor specerijen mogelijk de moeilijkste allergeen zijn om te identificeren of te voorkomen. Volgens ruwe schattingen is kruidenallergie verantwoordelijk voor 2 procent van de voedselallergieŽn.Het is echter onvoldoende gediagnosticeerd, vooral door het gebrek aan betrouwbare allergie huidtesten of bloedonderzoek.

Lees verder


Chinese Kruidentherapie

Beste Ron,

Graag wil ik jouw en de lezers van leefbewust op de website

http://www.itmonline.org   wijzen over Chinese Kruidentherapie

Groeten,

Wouter


Geneeskrachtige kruiden: reiniging en ontspanning

Al eeuwenlang gebruikt men kruiden vanwege hun geneeskrachtige werking. Elk kruid heeft een aparte werking en kan kleine kwaaltjes grondig aanpakken. Een bekende is de cranberry. Een natuurlijk middel met een bewezen heilzame werking bij een blaasontsteking.

Link

Annemarieke


Onderzoekers zetten "de eerste stap":Gebruik kleine wormen om de sleutel van medicinale kruiden te gebruiken

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Maryland, Baltimore(UMB), die een artikel publiceren in het wetenschappelijke blad PLos ONE, hebben een biologische methode ontwikkeld om naar voren te laten komen welke samenstelling, van plantaardige geneesmiddelen en medicinale kruiden samenstellingen, bijdraagt aan de reputatie van de voordelen. Zij voorzien in de eerste stap om uit te vinden, vanuit de honderden samenstellingen van de planten/kruiden, welk van de onderdelen de potentie heeft voor medicinale toepassing. "En dit kan snel en efficiŽnt gebeuren"zegt de co-schrijver Laura Dosanjh, een masterstudent aan de farmacieschool van UMB.

De wetenschap is niet erg bereidwillig geweest in het vaststellen van de werkzaamheid van plantaardige medicijnen in de Verenigde Staten. De FDA (The U.S. Food and Drug Administration) bijvoorbeeld heeft tot nog toe van de kant van de wetenschap een keer een behandelwijze gebaseerd op planten met meervoudige actieve bestanddelen goedgekeurd. Het betrof een zalf voor wratten aan de geslachtsorganen, gemaakt van de bladeren van groene thee. Nu, door gebruik te maken van wormpjes die slechts 20 dagen leven, heeft het onderzoeksteam uitgevonden welke onderdelen in de twee algemene Chinese kruiden samenstellingen het meeste bijdragen aan hun verklaarde doelstelling; de verlenging van de levensverwachting.

Kaneel en ginseng wonnen en zijn daarin veelbelovend.

Een team geleidt door Yuan Luo PhD, MS assistent professor aan deze school, voerde een onderzoek uit als eerste in zijn soort "systematische evaluatie" van een samenstelling van 10 kruiden met de naam "Shi-Quan-Da-Bu-Tang (SQDB)", dat bekend staat om zijn effectiviteit bij moeheid en gebrek aan energie; en een 11 kruiden samenstelling met de naam "Huo Luo Xiao Ling Dan (HLXL)" gebruikt als behandeling voor reumatische pijnen en artrose. Beide samenstellingen hebben de reputatie dat ze bijdragen aan een gezond en langer leven.

De onderzoekers testen deze samenstellingen en ook elk van hun bestanddelen op het "laboratorium worm model C. elegans". Deze bijzondere worm -die vaak gebruikt wordt door biochemici als hun "laboratoriumrat"? - verdelen genen onder die bekend staan voor veroudering en toetsen andere behandelingen met mensen en andere organismen. De bast van kaneel (Cinnamomum cassia) van HLXL verlengde de levensverwachting van deze wormen met 14.5 % en van de bast van kaneel van SQDB verlengde de levensverwachting van deze wormen met 10.8 %. De wortel van de ginseng (Panax ginseng) van SQDB verlengde de levensverwachting met 7.7 %. Ginseng is geen bestanddeel in HLXL.

Kenmerkend, kaneel, ginseng, en SQDB verdunde ook de niveaus van waterstof peroxide, dat de cellen kan vernietigen. Elk van hen verhoogde de expressie van de zogenoemde "small heat shock proteins" (A-beta geassocieerde proteÔnen), een indicator voor cellulaire antwoorden op stress die een belangrijke rol spelen in het onderhoud van celfuncties.

Eveneens dragen de planten met het kenmerk van verlenging van de levensverwachting bij aan een gevoelige vermindering in de expressie in C. elegans van de giftige factor, amyloid, wat een kenmerk is voor het menselijke brein of de ziekmakende ontwikkeling van de ziekte Alzheimer.

In een national onderzoek in 1998, gepubliceerd in het Journal of American Medical Association, zegt 49 % van de Amerikaanse bevolking planten medicijnen te hebben gebruikt in het voorafgaande jaar. Echter, bewijs van hun werkzaamheid, of hun manier van werkzaamheid in het lichaam zijn extreem moeilijke uitdagingen, verklaart Luo. Plantaardige medicijnen zijn vaak samenstellingen van planten. Dit is een complicerende uitdaging voor de FDA (Food and Drug Administration) om de bestanddelen en combinatie van bestanddelen van deze planten te beoordelen op hun effectiviteit of het tegendeel daarvan.

"Omdat het zo moeilijk is om onderscheid te maken tussen de vele planten met zoveel samenstellingen, hadden we behoefte aan een model" zegt Said Dosanjh. "En er is een hoog niveau van algemeen genetische afkomst tussen de nematode (rondworm) en mensen." Luo voegt daaraan toe, "Om een bestanddeel van een compositum (samenstelling) te isoleren van een plant en te testen op de medische conditie werkt meestal niet; niet zoals de hele plant werkt."

In recente jaren hebben wetenschappers geleerd om gebruikt te maken van de C. elegans worm als een systeemmodel voor het bestuderen van interacties van de genen-omgeving. Met hun experimenten, gebruikten de onderzoekers van de farmacieschool van UMB eerst "wilde" C. elegans om de samengestelde planten en de enkelvoudige planten te onderzoeken. Zij bepaalden welke planten de levensverwachting verhoogden van de wormen en testen deze planten vervolgens op goed gekarakteriseerde mutant wormen. Elke mutant miste een enkele geen (enkelvoud van genen) dat bekend staat voor de levensverwachting en/of stress weerstand. C. elegans is waardevol voor de wetenschap omdat het een korte levenscyclus heeft en daardoor geschikt voor het uitvoeren van snelle experimenten en tussen de 60 tot 80 % van de 20.000 genen in C. elegans genoom (totaal van in de celkern gelokaliseerde erfelijke eigenschappen) hebben dezelfde oorsprong als die van menselijke genen. De genen komen overeen tijdens het hele evolutionaire pad van zowel wormen als mensen.

"Het goede nieuws is dat deze methode van testen het medische resultaat laat zien. Het is nu testbaar. We hebben voor het eerst statistisch bewijs in C. elegans voor een meervoudig samengesteld medicijn," aldus Luo. "De meeste [wetenschappers] gebruiken geen hele organismen voor het onderzoeken van planten. Het is eenvoudig en schoon, het is een systeem dat kijkt naar specifieke genen. Nu moeten we de verdere relevantie voor mensen valideren. De studie van de farmacieschool van UMB werd in de februari 2010 uitgave nr. 5 van PLoS ONE gepubliceerd. In een e-mail schrijft de academische uitgever Wendy Peer aan Luo "het is een goed geschreven manuscript en een geweldige onderzoek."

Link

vertaald door Pauline Laumans


Geneeskrachtige Plant PDF

Allemaal pdf's over kruiden e.d. onderaan doorklikken naar nog meer.

Link

Marjan


VWA levert kritiek op het Kruidenvrouwtje van Beijum


Let op voor coumarine in kaneel

Kaneel bevat van nature de stof coumarine. Deze stof zorgt voor de typische geur en smaak. Met de feestdagen voor de deur liggen de winkels weer vol met heerlijkheden, zoals glŁhwijn, kerstthee, speculaasbrokken, taai-taai , kruid- en pepernoten. In al deze producten zit als smaakmaker het specerij kaneel. Andere kaneelbevattende producten zijn bijvoorbeeld ontbijtkoek, kruidcake, kaneelthee, appeltaart en bepaalde voedingssupplementen. Mogelijk negatief effect op uw gezondheid. Coumarine komt dus van nature voor in kaneelhoudende producten. Het wordt echter ook kunstmatig gemaakt voor gebruik als geurstof in cosmetica (parfum, zeep, deodorant) en in tabak, zoals pijptabak en Indonesische kretek-sigaretten. Bovendien worden afgeleide stoffen van coumarine gebruikt in
anti-stollingsmedicijnen en in hele hoge doseringen als rattengif.

Link

Petra


Wild Herbs - What to Eat Now Preview


 

 


 


View My Stats