Nieuws kokosolie


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Ray PEAT Article - kokosolie

Vertaling : Pauline Laumans

Ik heb al gesproken over de vele toxische effecten van onverzadigde oliŽn, en ik heb herhaaldelijk gezegd dat kokosolie niet die toxische effecten heeft, maar slechts een kleine hoeveelheid van de onverzadigde oliŽn. Veel mensen hebben me gevraagd om iets over kokosolie te schrijven. Ik dacht misschien moet ik er een klein boekwerkje over schrijven, maar ik besef dat er geen geschikte kanalen zijn voor het verspreiden van een dergelijk boek - omdat de zaadolie industrie die grote corporate voedingsproducten die al meer dan honderd jaar kokosolie hebben gebruikt, kan uitbannen, ze zeker de macht hebben om te voorkomen dat dealers een boek verkopen dat de markt serieus kan beÔnvloeden. Voor nu schets ik slechts een aantal van de deugden van kokosolie.

De onverzadigde oliŽn in sommige bereidde voedingsproducten wordt ranzig in enkele uren, zelfs bij lagere temperaturen in de koelkast, en ze zijn verantwoordelijk voor de muffe smaak in voedingsrestjes. (Het eten van een beetje oud eten is niet bijzonder schadelijk, aangezien dezelfde oliŽn, zelfs wanneer producten vers gegeten worden, in hogere mate oxideren als ze eenmaal in het lichaam zijn, waar ze worden verhit en grondig vermengd met een overvloed aan zuurstof.) kokosolie dat bij kamertemperatuur werd bewaard gedurende een jaar, is getest op ranzigheid en er was geen bewijs te vinden. Omdat we in de veronderstelling waren dat een klein percentage van onverzadigde oliŽn van nature in kokosolie ranzig zou zijn, lijkt het erop dat de andere (verzadigde) oliŽn een antioxidatieve werking hebben. Ik vermoed dat verdunning van de onstabiele onverzadigde vetmoleculen ze van elkaar gescheiden houdt, zodat ze niet kunnen communiceren in de destructieve kettingreacties die zich voordoen bij andere oliŽn. Het onderbreken van ketenreacties door oxidatie is een van de functies van antioxidanten, en het is mogelijk dat een voldoende hoeveelheid kokosolie in het lichaam deze functie heeft. Het is bekend dat dieet kokosolie de behoefte aan vitamine E vermindert, maar ik denk dat haar antioxidatie rol algemener is en dat het bijdraagt aan zowel directe als indirecte antioxidatie activiteiten.

kokosolie is buitengewoon rijk aan korte en middellange ketens van vetzuren. Kortere ketenlengte maken dat vetzuren worden verteerd zonder het gebruik van het carnitine transportsysteem (Carnitine is een quaternair (het ion NR4+ komt erin voor)) ammoniumzout dat gesynthetiseerd wordt uit de aminozuren lysine en methionine. Dit gebeurt voornamelijk in de lever en in de nieren. Carnitine staat in voor het transport van vetzuren van het cytoplasma naar de mitochondrieŽn, de energieproducent van de cel.) Mildronate, (een vetzuur oxidatie remmer) dat ik besproken in een artikel over adaptogenen (Adaptogenen zijn kruiden en andere natuurlijke substanties die de weerstand tijdens stresssituaties verhogen), beschermt cellen tegen stress, deels door tegen de werking van carnitine. Vergelijkende studies hebben aangetoond dat toegevoegde carnitine het tegenovergestelde effect had, namelijk het bevorderen van de oxidatie van onverzadigde vetten tijdens stress, en het vergroten van oxidatieve schade aan cellen. Ik vermoed dat een zekere mate van verzadiging van de oxidatieve werking door korte keten vetzuren een vergelijkbaar effect heeft. Dat wil zeggen, dat deze zeer goed oplosbare en mobiele korte keten verzadigde vetten, als prioriteit oxidatie hebben, omdat geen carnitine transport nodig hebben naar de mitochondrieŽn (deel DNA), en dat neigt ernaar oxidatie te remmen van de instabiele, peroxidizable (oxideerbaar) onverzadigde vetzuren.

Toen Albert Schweitzer zijn kliniek in tropisch Afrika had, beschreef hij dat het vele jaren duurde voordat hij de eerste gevallen van kanker tegenkwam. Hij geloofde dat de verschijning van kanker veroorzaakt werd door hun overgang naar een soort Europees dieet. In de twintiger jaren toonden Duitse onderzoekers aan dat muizen met een vetvrij dieet nagenoeg vrij waren van kanker. Sindsdien blijkt uit tal van studies de zeer hechte band tussen de consumptie van onverzadigde oliŽn en de toename van kanker.

Schade aan het hart neemt toe bij dieren door ze te voeren met linolzuur. Dit "essentiŽle" vetzuur in koolzaadolie bleek een gif te zijn voor het hart. De toevoeging van verzadigd vet aan het  experimentele “hart-toxische olierijke” dieet beschermt tegen de schade aan hartcellen.

Het onderdrukken van het immuunsysteem werd waargenomen bij patiŽnten die werden 'gevoed' door middel van intraveneuze emulsies van de "essentiŽle vetzuren," en als gevolg dat kokosolie wordt gebruikt als basis voor intraveneuze vetrijk voedsel, behalve bij orgaan transplantatie patiŽnten. Voor die patiŽnten, worden emulsies van onverzadigde oliŽn gebruikt voor hun specifieke rol in het onderdrukken van het immuunsysteem.

Algemene veroudering, en in het bijzonder veroudering van de hersenen, wordt steeds meer in verband gebracht met lipide (Lipiden zijn vetten en vetachtige stoffen die in de biochemie een belangrijke rol spleen) oxidatie.

Enkele jaren geleden ontmoette ik een ouder echtpaar, dat slechts een paar jaar in leeftijd verschilden, maar de vrouw zag er vele jaren jonger uit dan haar trillende oudere echtgenoot. Zij was afkomstig van de Filippijnen. Ze merkte dat ze altijd twee maaltijden moest bereiden op hetzelfde moment, omdat haar man niet tegen haar traditionele gerechten kon. Drie keer per dag, bereidt ze nog steeds haar eten met kokosolie. Haar jeugdige verschijning verhoogde mijn belangstelling in de effecten van kokosolie.

In de zestiger jaren, droeg Hardrood en Borat een elegant argument aan voor het verminderen van de verhouding van onverzadigde olie tot verzadigde olie in de voeding (en dus in de weefsels). Zij toonden aan dat het "leeftijd pigment" in verhouding wordt geproduceerd tot de verhouding tussen oxidanten en anti-oxidanten, vermenigvuldigd met de verhouding van onverzadigde oliŽn en verzadigde oliŽn. Recentelijk hebben meerdere studies aangetoond dat ultraviolet licht peroxidatie aan onverzadigde vetten veroorzaakt, maar geen verzadigde vetten, en dat dit gebeurt zowel in de huid als in vitro (buiten het lichaam). Experimenten met konijnen en uit studies op mensen, bleek dat de hoeveelheid onverzadigde olie in de voeding sterk van invloed is op de leeftijd waarin de huid begint te rimpelen. De onverzadigde vetten in de huid is een belangrijk doel voor de veroudering en kankerverwekkende effecten van ultraviolet licht, maar niet per se de enige.

In de veertiger jaren, probeerden boeren om goedkope kokosolie te gebruiken voor het vetmesten van hun dieren, maar ze ontdekten dat het hun mager, actief en hongerig maakte. Een paar jaar geleden, werd een thyreostatica (schildkliermedicijn) gevonden om het vee vet te krijgen terwijl ze minder voedsel eten. Het effect was dat het kankerverwekkend bleek te zijn en hoogstwaarschijnlijk ook nog eens hypothyreoÔdie (verminderde of geen schildklierwerking) veroorzaakte bij mensen die het vlees aten. Tegen het einde van de veertiger jaren, bleek dat hetzelfde thyreostatica effect kan worden bereikt, waardoor de dieren vet krijgen zonder veel voedsel te eten, door gebruik te maken van sojabonen en maÔs als veevoer.

Later werd een dierproef uitgevoerd met diŽten die laag of hoog waren in vetgehalte, en in verschillende groepen werd vet geleverd door pure kokosolie, of een pure onverzadigde olie, of door verschillende mengsels van beide oliŽn. Aan het eind van hun leven, verminderde het overgewicht direct in verhouding tot de verhouding van onverzadigde olie tot kokosnoot olie die ze in hun dieet kregen, en dat was niet gerelateerd aan de totale hoeveelheid vet die ze hadden gegeten. Dat wil zeggen dat dieren die slecht een beetje pure onverzadigde olie aten, vet waren, en dieren die veel kokosolie aten mager waren.

In de dertiger jaren bleken dieren op een dieet zonder de onverzadigde vetzuren te lijden aan hypermetabolisme (verhoogde stofwisseling). Het eten van “normale” voeding ondervoedde hen en de conditie van hun huid was naar verluidt veroorzaakt door een tekort aan essentiŽle vetzuren. Een andere groep onderzoekers die de werking van vitamine B6 onderzochten herkende de aandoening als een tekort aan deze vitamine. Ze waren in staat de oorzaak aan te tonen door het vee een vetvrij eten te geven en ze te genezen door een enkele B vitamine te voeren. De hypermetabole dieren hadden simpelweg behoefte aan een beter dieet dan het “normale” vetrijke voedsel van kankergevoelige dieren.

G.W. Crile en zijn vrouw vonden dat de stofwisseling van mensen in Yucatan, waar de kokosnoot een gangbaar voedingsmiddel is, gemiddeld 25% hoger is dan dat van mensen in de Verenigde Staten. In een warm klimaat, neigt men zich aan te passen door een lagere stofwisseling, dus is het duidelijk dat sommige factoren meer compensatie bieden dan het verwachte effect van de hoge omgevingstemperaturen. De mensen daar zijn mager, en onlangs is geconstateerd dat de vrouwen er geen enkel symptoom hebben die we gewoonlijk met de menopauze in verband brengen.

Tegen de vijftiger jaren was het bekend dat onverzadigde vetten de stofwisseling onderdrukken, blijkbaar hypothyreoÔdie creŽerde (verminderde of geen schildklierwerking). In de daaropvolgende decennia, werden de exacte mechanismen van deze stofwisselingsschade bestudeerd. Onverzadigde vetten brengen schade toe aan de mitochondria, deels door het onderdrukken van het ademhalings enzym, en deels door het veroorzaken van gegeneraliseerde oxidatieve schade. Hoe meer onverzadigd de oliŽn zijn, hoe meer specifiek zij de weefsel reactie onderdrukken van het schildklierhormoon, en het vervoer van het schildklierhormoon om eiwit te transporteren.

Planten hebben een verscheidenheid aan giftige stoffen ontworpen om zichzelf te beschermen tegen "roofdieren", zoals grazende dieren. Zaden bevatten een verscheidenheid aan giftige stoffen, die specifiek lijken te zijn voor zoogdier enzymen, en het zaadolie zelf blokkeert de proteolytische (eiwitsplitsend) spijsverteringsenzymen in de maag. Het schildklierhormoon wordt gevormd in de klier door de werking van een proteolytisch enzym, en de onverzadigde oliŽn remmen dit enzym ook. Vergelijkbare proteolytische enzymen die betrokken zijn bij het verwijderen van stolsels en fagocytose (de vernietiging van o.a.bacteriŽn die het lichaam binnenkomen) lijken op dezelfde manier te worden geremd door deze oliŽn.

Net zoals de stofwisseling "geactiveerd" wordt door de consumptie van kokosolie, die de remmende werking van onverzadigde oliŽn voorkomt en andere remmende processen, zoals het stolsel verwijderen en de vernietiging van bacteriŽn en andere indringers, zal waarschijnlijk hersteld worden door een voortgezet gebruik van kokosolie.

Hersenweefsel is zeer rijk aan complexe vormen van vetten. Een experiment (rond 1978), waarin zwangere muizen een dieet kregen die ofwel alleen kokosolie of onverzadigde olie bevatte, toonde aan dat de ontwikkeling van de hersenen beter verliep bij jonge muizen waarvan de moeders kokosolie hadden gegeten. Omdat kokosolie de schildklierfunctie ondersteunt, en de schildklier de hersenontwikkeling beÔnvloedt, waaronder myelinisatie (het proces waardoor witte stof (hersenen) wordt gevormd), kan het resultaat volledig het verschil aan het licht brengen tussen normale mensen en mensen met een verminderde schildklierwerking. Echter, in 1980, toonden onderzoekers aan dat jonge ratten die gevoed waren met melk die soja-olie bevatte, de olie direct in hun hersencellen opnamen en structurele afwijkende hersencellen als resultaat hadden.

Lipide peroxidatie (zie pagina 2) treedt op tijdens toevallen, en anti-oxidanten zoals vitamine E bevatten enkele “anti toeval”stoffen. Momenteel wordt lipide peroxidatie geacht betrokken te zijn bij zenuwcel degeneratie of te wel de ziekte van Alzheimer.

De verschillende delen van kokosolie worden in gebruik genomen als "medicijn", wat betekent dat ze worden aangeboden ter behandelingen van ziekten. Boterzuur wordt gebruikt tegen kanker, laurinezuur en myristinezuur (beiden verzadgde vetzuren) om virusinfecties te behandelen, en mengsels van middellange keten vetten worden verkocht om gewichtsverlies te behandelen. Zuivering verhoogt ongetwijfeld bepaalde effecten evenals het resultaat van winstgevende producten, maar bij gebrek aan meer precieze kennis, denk ik dat het hele natuurlijke product in gebruik als voedingsmiddel de beste manier is om de gezondheid te beschermen. De kortere-keten vetzuren hebben een sterke onaangename geur. Enkele dagen nadat ik een kleine hoeveelheid van een middellange keten vetzuur had gegeten, rook mijn huidsmeer sterk zurig. Sommige mensen lijken die reactie niet te hebben. De voordelen kunnen opwegen tegen de stank, maar deze producten zijn niet lang genoeg in gebruik om te weten of ze veilig zijn.

We moeten niet vergeten dat de argumenten voor aspartaam (kunstmatige zoetstof), mononatriumglutamaat (smaakversterker), asparaginezuur (aminozuur voor de bouw van eiwitten), en tryptofaan (essentieel aminozuur om serotonine te maken) - dat ze net als de aminozuren die natuurlijke eiwitten bevatten gevaarlijk onecht zijn. In het geval van aminozuren is evenwicht heel belangrijk. Asparaginezuur en glutaminezuur (een aminozuur) bevorderen epileptische aanvallen en veroorzaken schade aan de hersenen, en zijn nauw betrokken bij het proces van hersenveroudering door stress veroorzaakt, en tryptofaan op zichzelf is kankerverwekkend. Het uiteenrafelen van complexe natuurlijke producten zoals de farmaceutische industrie doet, om als medicijn grondstoffen te vinden, is riskant, omdat de relevante kennis niet gezocht wordt in een verband tussen een stukje chemie en een ziekte.

Terwijl de giftige onverzadigde gekleurde olie, vooral saffloer-, soja- , mais- en lijnzaadolie worden verkocht aan het publiek vanwege hun medicinale werking, blijken al hun geclaimde voordelen onjuist te zijn. Wanneer mensen geÔnteresseerd raken in kokosolie als een 'gezond product', gaat de grote zaadolie industrie middels hun lokvogels aanvallen dat het een “niet bewezen” product is.

Terwijl bestanddelen van kokosolie opmerkelijke fysiologische effecten vertonen (zoals antihistaminica (onderdrukken allergische reacties), middelen tegen infecties en besmetting, immuniteit bevorderen, glucocorticoÔd-antagonist (tegen hormoon), niet-toxische middelen tegen kanker, bijvoorbeeld), denk ik dat het belangrijk is om dergelijke claims voor natuurlijke kokosolie te claimen, omdat het heel gemakkelijk kan verbannen uit de invoermarkt als een "nieuw medicijn" welke niet is "goedgekeurd door de FDA” (Food Drug Adminsitration in V.S.). We hebben al gezien hoe geld en propaganda van de sojaolie industrie al gevestigde producten uit de Amerikaanse markt heeft verbannen. Ik zag mensen duurzaam gewicht verliezen wanneer zij de gewoonte hadden om grote hoeveelheden tortilla chips te eten gebakken in kokosolie, maar deze chips verdwenen toen de producenten onder druk (dwang) moesten overschakelen op andere oliŽn, ondanks de korte houdbaarheid, dat resulteerde in de behoefte om grote hoeveelheden conserveringsmiddelen toe te voegen. Oreo koekjes (chocoladekoekjes met crŤme ertussen), Ritz crackers (soort Tuc snack), chips producenten en popcorn makers hebben dezelfde druk ervaren.

Het cholesterolverlagende fiasco was lange tijd gericht op het vermogen van onverzadigde oliŽn tot een iets lager gehalte serum cholesterol. Jarenlang was de werking hiervan niet bekend is anders was voorzichtigheid al eerder geboden. Nu lijkt het erop dat het effect weer een toxische werking heeft, waarbij de lever het cholesterol als afweerreactie vasthoudt in plaats van het af te geven aan het bloed. Grootschalige studies op mensen hebben overweldigend bewijs geleverd dat wanneer geneesmiddelen, inclusief de onverzadigde oliŽn, werden gebruikt om het serum cholesterol te verlagen, de sterfte toenam door verschillende oorzaken inclusief ongevallen, maar voornamelijk aan kanker.

Sinds de dertiger jaren, is duidelijk vastgesteld dat onderdrukking van de schildklier het serum cholesterol verhoogt (terwijl het verhogen sterfte door infecties, kanker en hart- en vaatziekten), terwijl het herstel van het schildklierhormoon het cholesterol terugbrengt tot normale waarden. In deze situatie, echter, onderdrukt de schildklier niet de synthese van cholesterol, maar bevordert het de vorming van hormonen en galzouten. Wanneer de schildklier goed functioneert, regelt de hoeveelheid cholesterol in het bloed dat de eierstok binnenkomt, de hoeveelheid progesteron dat wordt geproduceerd door de eierstokken. Dezelfde situatie bestaat in alle steroÔdenvormende weefsels, zoals de bijnieren en de hersenen. Progesteron en haar voorloper, pregnenolon, hebben een algemene beschermende functie: antioxidant, anti-epileptica, antitoxine, anti-spasme, anti-stolsel, anti-kanker, pro-geheugen, pro-myelinisatie, pro-aandacht, enz. Elke tussenkomst in de vorming van cholesterol interfereert met al deze zeer belangrijke beschermende functies.

Wat betreft het geleverde bewijs, het suggereert dat kokosolie, regelmatig toegevoegd aan een evenwichtige voeding, het cholesterolgehalte verlaagt naar normale waarden door het bevorderen van de omzetting in pregnenolon. (De kokosnootfamilie bevat steroÔden die lijken op pregnenolon, maar deze worden waarschijnlijk grotendeels verwijderd wanneer de verse olie gewassen wordt met water om de enzymen te verwijderen die de olie zouden verteren.) Kokosnoot etende culturen in de tropen hebben consequent een lager cholesterolgehalte dan mensen in de V.S. Iedereen die ik ken die regelmatig gebruik maakt van kokosolie, heeft een cholesterolgehalte van ongeveer 160, terwijl ze vooral cholesterolrijke voedingsmiddelen eten (eieren, melk, kaas, vlees, schaaldieren). Ik moedig mensen aan zoete vruchten te eten in plaats van zetmeelproducten als ze hun productie van cholesterol willen verhogen, omdat fructose dat effect heeft.

Veel mensen zien kokosolie in de harde, witte staat, en - als gevolg van hun opleiding, door televisie te kijken of de medische opleiding - associŽren ze het met de cholesterolrijke plakken in de bloedvaten. Deze plaklagen in de bloedvaten worden meestal veroorzaakt door lipide peroxidatie van onverzadigde vetten, en hebben betrekking op stress, omdat adrenaline vetten uit de opslag loslaat, en de bekleding van de bloedvaten wordt dan blootgesteld aan hoge concentraties door bloed overgedragen materiaal. In het lichaam, kan de olie toevalligerwijs niet bestaan als een vaste stof, omdat het pas vloeibaar is bij 76 graden. (Overigens, de viscositeit (weerstand) van complexe materialen is niet simpelweg het gemiddelde van de viscositeit van de samenstellende materialen. Cholesterol en verzadigde vetten verlagen soms de viscositeit van cel componenten.)

De meeste van de beelden en metaforen die in onze cultuur in verband worden gebracht met kokosolie en cholesterol, zijn onjuist en misleidend. Ik bied een tegengesteld beeld, dat metaforisch is, maar het is waar omdat het betrekking heeft op lipide peroxidatie, dat heel belangrijk is in ons lichaam. Nadat een fles saffloerolie een paar keer is geopend, worden de paar druppels die uitgesmeed worden aan de buitenkant van de fles erg kleverig, en zijn moeilijk te verwijderen. Deze eigenschap maakt dat het een gewaardeerde basis is voor verven en vernissen, maar deze lak is chemisch nauw verwant aan het leeftijdspigment dat "levervlekken" op de huid geeft, en soortgelijke letsels in de hersenen, hart, bloedvaten, ooglenzen etc. Het beeld van 'harde, witte verzadigde kokosolie' is niet relevant voor de olie haar biologische werking, maar is het beeld van de "plakkerige vernisachtige gemakkelijk oxiderende onverzadigde plantaardige oliŽn" dat zeer relevant is voor hun giftigheid.

Het vermogen van sommige van de middellange keten verzadigde vetzuren om de lever de vorming van vet te beletten is zeer waarschijnlijk de samenwerking met het pro-schildklier effect, door het toestaan om energie te gebruiken in plaats van op te slaan. Wanneer vet niet wordt gevormd uit koolhydraten, is suiker beschikbaar voor gebruik, of voor opslag als glycogeen. Daarom omvat het verschuiven van onverzadigde vetten in levensmiddelen naar kokosolie verschillende anti-stress processen, die de behoefte aan het bijnier hormoon verminderen. Een verlaagde bloedsuikerspiegel is het basis signaal voor het vrijkomen van bijnier hormonen (stress). Onverzadigde olie heeft de neiging om de bloedsuikerspiegel te verlagen op ten minste drie manieren. Het beschadigt de mitochondrieŽn, waardoor de ademhaling wordt losgekoppeld van de productie van energie. Dit betekent dat brandstof wordt verbrand, zonder nuttig effect. Het onderdrukt de activiteit van het ademhalingsenzym (direct en via de anti-schildklier activiteit), en vermindert de energieproductie in de luchtwegen. Het heeft de neiging om koolhydraten direct om te zetten in vet, waarbij het stress en overgewicht zeer waarschijnlijk wordt. Voor degenen onder ons die regelmatig gebruik maken van kokosolie, een van de opvallendste veranderingen is de mogelijkheid om gedurende enkele uren zonder eten te zijn en je hongerig te voelen zonder de symptomen van hypoglykemie.

Een van de stijlvolle manieren om het gebruik van onverzadigde oliŽn te bevorderen, is te verwijzen naar hun aanwezigheid in 'celmembranen’, en om te beweren dat ze essentieel zijn voor het behoud van de doorlaatbaarheid van het membraan. Zoals ik hiervoor heb vermeld, is het vermogen van de onverzadigde vetten en hun afbraakproducten, om te interfereren met enzymen en transporteiwitten, en dit is zo voor veel van hun toxische effecten, zodat ze zeker niet onschuldig membramen vormen. Ze binden zich waarschijnlijk aan alle proteÔnen, en verstoren een aantal van hen, maar om de een of andere reden is hun betrokkenheid tot proteolytische (proteÔnen ontledend) en ademhaling-gerelateerde enzymen zeer duidelijk waarneembaar. (Ik denk dat de chemie van deze samenwerking ons een belangrijk inzicht geeft in de aard van de organismen.)

Metchnikof's model, dat ik elders heb besproken, geeft ons mogelijk een idee hoe die factoren van invloed zijn op de groei, fysiologie (levensverrichtingen), en veroudering. Onverzadigde vetten zijn iets beter in water oplosbaar dan volledig verzadigde vetten. Ze hebben dus een grotere neiging om zich te concentreren op de bemiddeling tussen water en vetten of eiwitten, maar er zijn relatief weinig plaatsen waar deze bemiddeling nuttig kan zijn en onschuldig bezet kan zijn door onverzadigde vetten. Op een gegeven moment wordt de overdaad schadelijk. We willen niet dat er zich "membranen" vormen waar ze niet moeten zijn. De vloeibaarheid of viscositeit (een fysische materiaaleigenschap, die de traagvloeibaarheid of stroperigheid van een vloeistof of gas weergeeft) van het celoppervlak is uiterst complex en de mate van viscositeit moet geschikt zijn voor de celfunctie. Interessant is dat in sommige cellen, zoals de cellen die de longblaasjes uitlijnen, cholesterol en ťťn van de verzadigde vetzuren in kokosolie, de vloeibaarheid van het celoppervlak kan vergroten.

In veel gevallen, creŽren stressvolle omstandigheden een structurele wanorde in cellen. Deze invloeden zijn genaamd "chaotroop," of chaos-produceren. (chaotroop is het doorbreken van een bepaald netwerk) In rode bloedcellen, die soms ten onrechte worden beschreven als "hemoglobine ingesloten in een celmembraan,” is het al lang bekend dat lipide peroxidatie van onverzadigde vetten de cellulaire structuur verzwakt, waardoor de cellen voortijdig worden vernietigd. Lipide peroxidatie producten staan bekend als "chaotrope". Ze verlagen de stijfheid van een celgebied dat wordt opgevat als membraan. De rode bloedcel lijkt echter meer op de structuur van een spons, bestaande uit een 'skelet' van eiwitten, die (indien niet beschadigd door oxidatie) hun vorm kunnen behouden, zelfs nadat de hemoglobine is verwijderd. Oxidanten beschadigen de eiwitstructuur, en het is deze structurele schade die op zijn beurt de 'vloeibaarheid' verhoogt van de bijbehorende vetten.

Het is waarschijnlijk waar dat in veel gevallen de vloeibare onverzadigde oliŽn de "membraan vloeibaarheid," verhogen, maar het is nu duidelijk dat in ten minste een aantal van die gevallen de "vloeibaarheid" overeenkomt met de chaos van een beschadigde celeiwitstructuur. (N.V. Gorbunov, "Effect van de structurele wijziging van membraaneiwitten op lipide-eiwit interacties in het menselijke erytrocyten membraan," Bull. Exp. Biol. & Med. 116 (11), 1364-1367. 1993.

Hoewel ik jaren geleden was gestopt met het gebruik van onverzadigde plantaardige oliŽn en in de veronderstelling was dat ik niet zwaar verzadigd was met toxische onverzadigde vetten, toen ik voor het eerst kokosolie gebruikte, had ik een onmiddellijke reactie die mij ervan overtuigde dat mijn stofwisseling chronisch geremd werd door iets dat de "verdunning" verzacht of moleculaire competitie. Ik at een eetlepel kokosolie op wat rijst voor het avondeten, en een half uur later, terwijl ik aan het lezen was, merkte ik dat ik dieper ademhaalde dan normaal. Ik zag dat mijn huid roze was, en ik voelde dat mijn hartslag sneller dan normaal ging - ongeveer 98, denk ik. Na een uur of twee was mijn hartslag en ademhaling weer normaal. Elke dag gedurende een paar weken merkte ik dezelfde reactie, terwijl ik een kleine hoeveelheid kokosolie verteerde, maar geleidelijk aan gebeurde het niet meer, en ik verhoog mijn dagelijkse portie van deze olie met ongeveer 28 gram.

Ik bleef hetzelfde eten als voorheen (inclusief een portie ijs elke dag), maar ik voegde er dagelijks 200 tot 250 calorieŽn aan toe door middel van kokosolie. Blijkbaar is de stofwisselingsstroom die er eerst op gang kwam een aanwijzing voor mijn lichaam dat het moest compenseren voor een anti-schildklier stof door het produceren van meer schildklierhormoon. Toen de kokosolie de blokkade ophief ervoer ik een lichte hyperthyreoÔdie, maar na een tijdje werd de verstoring minder effectief en mijn lichaam paste zich aan door minder schildklierhormoon te produceren. In de loop van de volgende maanden zag ik dat mijn gewicht langzaam en gestadig afnam. Gedurende 25 jaar was het gewicht stabiel rond de 84 kg, maar nu daalde het in zes maanden tijd naar ongeveer 79 kg. Ik bemerkte dat het eten van meer kokosolie mijn gewicht verlaagde met een paar pond, terwijl minder eten mijn gewicht liet stijgen.

Het anti-obesitas effect van kokosolie is duidelijk waarneembaar in alle dierproeven, en ook mijn vrienden die het regelmatig eten bemerken het. Het is nu moeilijk verkrijgbaar in reformwinkels, sinds Hain stopte met de verkoop. Het `Spectrum product` ziet en voelt een beetje anders aan voor mij, en ik denk dat het specifieke type van de boom, de regio, en de wijze van voorbereiding van invloed is op de samenhang en de samenstelling van het product. De ongewijzigde natuurlijke olie heet "76 graden smeltwaarde," want dat is zijn natuurlijke smelttemperatuur. Een fles uit een natuurvoedingswinkel had het etiket "natuurlijke kokosolie, 92% onverzadigde olie," en het bevatte vette samenstelling van oude reuzel. Ik vermoed dat iemand palmolie (of erger) met kokosolie had verwisseld, want het moet ongeveer 96% verzadigde vetzuren bevatten.

© Ray Peat 2006. All Rights Reserved. www.RayPeat.com

http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml


 

 


 


View My Stats