Bewustere Horeca


Ik zou graag een idee lanceren voor een gezondere horeca. Ben je het hiermee eens deel dan svp het bericht zodat we meer mensen in de horeca gaan bereiken. Wat me opvalt in de horeca is dat je allerlei keuzes krijgt qua vlees en vis maar zelden keuzes voor extra opties qua keuzes voor groente, fruit en betere vetten. Mijn idee is simpel uit te voeren:

1) vermijd GMO soja olie
Vermijd horeca sojaolie omdat deze genetisch gemanipuleerd is en zeer slecht is voor o.a. je maag, darmen en nieren. Daarom kun je bijvoorbeeld na een bezoek aan een wok je goed moe of beroerd voelen als je gevoelig bent voor toxines en overdaad aan linolzuur (omega 6 vet).

2) meer gezonde opties
Ik mis op de menukaarten de gezonde opties, waarom geen groentekaart ?

Groente in een restaurant lijkt in de ban gedaan te zijn, wil je wel die keuze moet je naar een wok, men beperkt zich te vaak tot een niet voedzame salade. Waarom niet het volgende toepassen:

Naast een basiskeuze voor vlees, vis of vleesvervanger extra opties die je dan kunt kiezen. Dus naast keuzes voor de bekende frietjes en gebakken aardappels bijvoorbeeld keuzes als:

- portie gestoomde groente of groente naar keuze
- portie rauwkost
- portie zilvervliesrijst
- portie gemengd vers fruit als voorgerecht
- portie extra virgin olijfolie voor over de groente
- karaf met mineraalwater (vaak altijd beschikbaar)

Dit zijn opties die weinig tijd kosten en een maaltijd een stuk gezonder kunnen maken voor diegenen die toch uit eten willen maar dan een betere samenstelling willen. Nog mooier is een biologische optie want mensen die gezonder willen eten verkiezen vaak de biologische voeding.

3) weer E621 uit je menu
Deze smaakversterker vergroot de eetlust en werkt direct door op je darmen en hoort niet in gezonde voeding tussen, het is een stof die van nature voorkomt in voeding maar niet in deze synthetische geisoleerde vorm. De voedingsindustrie gebruikt het om smaakloze produkten nog wat smaak te geven, beter zou men kruiden gebruiken.

Eet je lowcarb dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een basis van vlees of vis of veggie / algenburger en deze bijvoorbeeld aanvullen met 1-2 porties groente. Wil iemand toch frietjes of gebakken aardappels bak deze dan of in kokosolie of in geklaarde boter, maar alles beter dan die vervloekte GMO sojaolie. Het mooiste is op de kaart een groente lijstje als keuze maar een mix van kort gestoomde groente is ook prima, alles beter dan die eeuwige salades.

Nu slaan veel mensen bepaalde horeca zaken over, zeker met kinderen of kritische eters omdat er gewoon geen maatwerk mogelijk is. De optie is dan vaak een buffet/wok waar naar keuze zaken gewokt kan worden en je wel die variatie hebt maar daar werkt men meestal weer met die foute goedkope soja olie. Willen restaurants dus een alternatief kunnen bieden aan goedkope woks dan zullen ze ook mee moeten gaan qua keuze en zich niet beperken tot een eenheidsworst, je kunt je onderscheiden doordat je zelf een maaltijd kunt samenstellen.

En waar volgens mij ook behoefte aan is, zijn restaurants waar je gewoon een klassieke hollandse pot kunt eten of afhalen, ook leuk voor toeristen die de Nederlandse keuken willen proberen. We kunnen gerechten uit de hele wereld hier eten maar de Hollandse pot is zelden te vinden.

Ook kunnen we allerlei ongezonde maaltijden en snacks laten bezorgen maar gezondere keuzes zijn zelden beschikbaar als afhaal of bezorgmaaltijd. Ik zou het bijvoorbeeld heerlijk vinden als ik op de snelweg zit en onderweg even snel een bak zelfgemaakte erwtensoep of tomatensoep zou kunnen eten, dus een soort McDrive voor bewuste eters.

De restaurants die hieraan mee willen doen kunnen een gratis vermelding krijgen op leefbewust.com

mvg
Ron Fonteine


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats